2024-01-27 1402 瀏覽
稚 (元朗)元朗俊賢坊18號權益大樓地下3號舖最近想發掘元朗好食嘅餐廳🙈🙈今次搵到呢間近朗屏西鐵站嘅餐廳🙈🙈睇到門口 就知食日式野🙈當然要回味返 「家鄉」嘅日子同感覺🙈🙈入到去會見到 有好多動漫嘅 佈置🙈🙈睇餐牌 之後 我地決定叫吉列豬扒 定食 $100汁煮豬軟骨定食 $110厚燒玉子 (4件)$36黃金醬燒蠔 (2隻)$38我自己就食 汁煮豬軟骨定食豬軟骨 好淋 淋到 唔洗咬都可以食到👍🏻個汁 唔算好鹹用黎送飯岩岩好 定食 原來包左 沙律 湯 同玉子燒 🙈甘我叫多個玉子燒做咩🙈🙈不過甘 佢個厚燒玉子比起跟餐係厚d 多d 嘅🙈🙈甘樣講就可以說服自己 點解要再叫一模一樣嘅野 🙈🙈入座前已經有講 用餐時間60分鐘🙈甘你就可以同朋友認真品嘗美食之後慢慢先傾計🙈🙈🙈晚市黎講平均 1人150蚊 唔算話好貴 中規中矩🙈🙈#karlee90s #稚 #元朗 #元朗美食 #日本菜 #日本餐廳 #foodie #foodiehk #blogger #foodieblogger #hkig #ighk #港女日常
稚 (元朗)

晚市黎講平均 1人150蚊 唔算話好貴
中規中矩🙈🙈

• 汁煮豬軟骨
2024-01-05 1102 瀏覽
在稚(元朗)這家餐廳充滿著令人懷念的童年氛圍,一入內就讓我倍感興奮。🤪先來小食:厚燒玉子。厚厚的燒玉子組成,每一口都散發出濃郁的蛋香和燒烤的香氣。蛋的質地細膩,口感豐潤,絕對是蛋控不能錯過的美食。他們的招牌蒲燒鰻魚定食。這道定食以新鮮的鰻魚為主角,鰻魚經過細心的烹調,外皮烤得酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁。蒲燒醬的甜中帶著一絲微辣,與鰻魚的鮮味相得益彰,讓人回味無窮。香煎和牛漢堡扒定食,我選擇了照燒汁。這道定食以精選的和牛漢堡扒為亮點,扒面煎至金黃酥脆,內裡鮮嫩多汁。搭配上香氣撲鼻的照燒汁,每一口都讓我感受到濃郁的日式風味。💯除了主菜,每份定食還附有精緻的前菜、煎茶、味增湯和珍珠米。如果你願意支付額外費用,還可以選擇轉換成貓飯、茶漬飯或湯烏冬。我特別推薦他們的貓飯,這是一道美味的白飯,淋上特調的醬油,撒上柴魚,再加上一小塊奶油,味道獨特而美味。😋這家餐廳的內部裝潢充滿了童年的回憶,牆上滿滿都是我小時候喜歡看的動畫角色,想必我和和老闆一定是同個年齡層的人。這種溫馨的氛圍讓我感到宛如回到了童年時光!😆

2024-01-03
2024-01-02 832 瀏覽
抓緊假期的尾巴,趁住最後一日入嚟元朗行下~🥰同老細慢無目的左逛右逛,逛到去一個隱秘嘅角落(近朗屏站),見到有間小店個名幾得意,單名一個字:「稚」,幼稚嘅日本料理?😝🤣見佢門口餐單價位平民化,菜式又啱口味,橫掂肚餓就入去試下啦!!店仔細細得幾張枱,牆身用咗啲動漫畫佈置,店主係幾位年輕人,禮貌週週,服務唔錯!我叫咗個比目魚西京燒定食($82),轉「貓飯」(+$10):即係加咗紫菜、醬油、牛油同木魚絲嘅飯,好好味🥰😋👍🏻!個定食包括:麵豉湯、前菜中華沙律~有兩大件比目魚,燒得好香,啲魚皮脆㗎!伴碟有醃漬蘿蔔、紅薑片、椰菜絲沙律…份量非常足夠!!🥰👍🏻老細要香煎和牛漢堡定食($82)配日式咖哩汁跟白飯,佢個定食除咗大大件和牛漢堡之外,仲有兩件小薯餅。我地之前唔知個定食份量咁足,仲叫多咗串香蔥雞肉串($28)同雞肶菇串($28/2串),真係飽到上心口~食物真係唔錯~尤其係個貓飯,基本上唔比餸我都可以成碗隊晒!🤣😝🤣不過定食唔包飲品(定食有跟茶),要另加$7-9叫飲品,都係可樂、七喜…悉隨尊便!

2024-01-02
2023-12-17 756 瀏覽
日本野永遠都食唔厭, 係網上search到呢間主打定食嘅餐廳, 呢度價錢又唔貴, 賣相又吾差 ,一於黎試下有幾特別先飛彈和牛可樂餅-平時和牛漢堡包就見得多, 和牛可樂餅真係好少見, 仲要係自家手打製做, 外層好脆, 和牛餡料就一定Juicy, 但無諗過可樂餅都可以咁好食 檸檬柚子雞翼-雞翼大大隻生炸雞翼, 外皮香脆可口, 雞肉Juicy多汁, 加埋自家製柚子醬, 酸酸甜甜好味主食可加$30轉定食, 定食包括漬物、煎茶、味噌湯和珍珠飯。再+$10可轉茶漬飯或追加糖心蛋, 味噌湯中加入了大大隻蜆肉, 肉質鮮甜。漬物係關東煮有個包住年糕嘅小福袋, 入面係好軟滑既年糕, 香軟趣緻✨泡菜炒豚肉-豚肉肉質彈牙富油脂香, 將泡菜同茶漬飯拌勻, 每一口都超惹味吉列豬定食(配和風紫菜汁)-吉列豬扒炸得脆而不乾, 炸粉皮一點也不厚, 肉質juicy呢餐食到好飽兩人埋單都唔洗$350  絕對值得一試再試, CP值太高了

2023-12-07
2023-12-14 225 瀏覽
*/平日我同小朋友放左學都會去街食下野行下街🤣今次近近地去左元朗行下😎去到一間舖頭門口感覺覺得幾特別😍係街市附近,呢一間小店以日本定食為主,我小朋友又中意食日式,於是我哋就決定食呢間😎😎餐廳環境:入到去其實餐廳吾大,大約坐到十幾人左右,真係小店黎,但座無虛席👍🏻👍🏻我哋都要等左陣先有位😂坐底之後,餐廳已經有哂聖誕佈置🎄加埋動漫既牆畫,成間餐廳好有日本feel😂🇯🇵食物方面:我哋叫左兩個定食同一份小食,食物黎到之後,我地嘩左一聲😂😂因為啲食物勁大份😂😂🍚香烤雞扒定食 - 蜜糖每一份定食都有哂麵豉湯、飯、關東煮🍢、茶,雞扒仲有三款醬汁揀,我小朋友吾食辣所以揀左蜜糖俾佢😋雞扒勁香脆,但又吾會煎到過硬👍🏻保持到雞扒既肉汁😎我仲轉左餐廳特色推介既貓飯俾我小朋友,入面有木魚碎、紫菜同醬油,撈埋一齊勁好食🤤🍚泡菜炒豚肉定食呢個真係不得了,泡菜辣度適中,而且勁多豚肉,塊塊勁大塊,十分足料👍🏻👍🏻我一個人都食吾哂😂😂🥚玉子燒我小朋友係勁中意食玉子燒😂睇圖見到好吸引,仲寫住推介,咁就叫黎試下🤣黎到真係冇失望🤩勁厚勁大舊,小朋友一個人食晒😂😂雖然呢間舖比較細,但店員都超級好,我帶住bb車,都幫我安排到位置放

餐廳環境:

食物方面:

🍚香烤雞扒定食 - 蜜糖

🍚泡菜炒豚肉定食

🥚玉子燒

雖然呢間舖比較細,但店員都超級好,我帶住bb車,都幫我安排到位置放bb車,而且見到有小朋友仲肯幫我轉個冇咁逼既位🥹小店就係有呢啲人情味❤️❤️❤️

元朗•稚
@childhood.restaurant
地點:元朗俊賢坊18號權益大樓3號舖
  • 貓飯
  • 厚燒玉子
好耐都唔入一次元朗,今次跟住朋友去左呢間位於元朗既日系小店食lunch,環境唔係好大,不過裝修充滿日系風格,定食都唔係好貴,值得一試西京燒比目魚定食 每份定食均配前菜、小食、煎茶、味增湯及珍珠米比目魚肉嫩骨少,特別鐘意個醬甜甜地好惹味,最岩配飯一齊食*定食當中「白飯」可轉貓飯、茶漬飯、湯烏冬今次揀左平時好少見既貓飯,其實係加左紫菜、木魚花、日本醬油同牛油既飯,食既時候更有風味招牌蒲燒鰻魚定食鰻魚大大條,醬汁香甜,同樣出色,鐘意食鰻魚既朋友仔要試下小食揀左炸雞同炸芝士,炸粉不會太厚,食落香口大滿足蜜糖芥末雞翼有4隻,熱辣辣雞翼入面仲係好juicy,蜜糖芥末醬汁甜甜辣辣好惹味

西京燒比目魚定食
每份定食均配前菜、小食、煎茶、味增湯及珍珠米
比目魚肉嫩骨少,特別鐘意個醬甜甜地好惹味,最岩配飯一齊食
*定食當中「白飯」可轉貓飯、茶漬飯、湯烏冬

招牌蒲燒鰻魚定食
鰻魚大大條,醬汁香甜,同樣出色,鐘意食鰻魚既朋友仔要試下

小食揀左炸雞同炸芝士,炸粉不會太厚,食落香口大滿足

蜜糖芥末雞翼

4天前 0 瀏覽
距離朗屏站有間和食小店,成日經過都好多人等位終於都有機會試到啦,座位唔算多同埋有低消所以要留意下,主食可以加$30 升級做定食,抵食又夠飽🔸西京燒比目魚定食兩塊大大塊既比目魚,魚肉嫰滑味道帶甜,加左d檸檬汁去調味平衡返魚油既膩口,定食仲有個關東煮,真係種類夠多又夠飽,滿足貪心既人類🔸滑蛋豬扒定食轉貓飯滑蛋豬扒就正常發揮,要講下個貓飯貓飯依個食物睇漫畫就睇得多,食就真係第一次。放一小塊牛油係白飯然後擺木魚花+紫菜碎,上枱後用白飯既熱力盡快搞勻。牛油既香伴咸咸既紫菜木魚花,好食到不得之了😍

🔸西京燒比目魚定食

🔸滑蛋豬扒定食轉貓飯

今晚《稚》好多人呀!等左半小時先有位🙈二次回訪,牆上換上新壁畫,依然走動漫風,添上好多新人物😌來兩份日式定食晚餐,今次齊齊升級貓飯,藉米飯熱氣微微融化牛油,柴魚香包裹著飯香,濃郁舒心,上班前來吃一碗貓飯,簡直是心靈大療癒!🥰必點蔥燒簿牛舌,今次試下山賊豚肉燒,估唔到超大份囉!真係好抵食,豬肉口感柔軟嫩滑,一流既下飯菜👍🏻另外點多左兩串燒鰻魚,外皮燒得非常香脆,白燒清香鮮甜,汁燒簡直是無法抗拒的美味😍
今晚《稚》好多人呀!等左半小時先有位🙈

二次回訪,牆上換上新壁畫,依然走動漫風,添上好多新人物😌

2024-05-22 0 瀏覽
見到咁多正評就諗住放工過黎試下,叫咗原條饅魚定食($138+$30)鰻魚上嚟個顏色唔錯同埋好厚,本身都好期待,但唔知係咪因為好厚,鰻魚邊緣係熱嘅,而中間係凍嘅,我都有啲懷疑鰻魚係唔係應該凍食,就問返侍應,佢話係應該熱食同埋換條比我。等到我碗飯凍晒,第2條饅魚上嚟,我即刻檢查中間係咪凍,點知又係凍嘅!試咗其他位都係咁!真係唔敢相信,咁就同侍應講,搞到我都有啲尷尬,佢同廚房講「又凍喎」就拎返第2條魚去重新叮熱。到第2條魚第2次送上嚟,見到魚出煙就覺得好啲,至少係熱嘅。食到咁耐發現魚嘅頭尾部份都叮到焦,硬得都唔能夠食,我決定放棄再食,決定埋單離開。

2024-05-22 0 瀏覽
見到咁多正評就諗住放工過黎試下,嗌左原條饅魚定食追加2串燒雞腎 ($138+$30+$18)、大阪燒 ($88)同黃金醬燒蠔2隻 ($42)首先,個大阪燒係用伴碟用嘅椰菜,食落一pat野咁,費事講。最大問題係條饅魚,饅魚上到黎色水唔錯又幾厚身,本身都幾期待,但唔知係咪因為厚身嘅關係,條鰻魚側邊係暖嘅,而中間係凍嘅,塊魚皮仲要韌到用筷子整唔開黎食,嗰下我仲懷疑條鰻魚係咪要凍食,就問返侍應,佢就話係熱食嘅同埋換條比我。等到我碗飯凍晒,第2條饅魚上到黎喇,我就即刻督開佢中間睇下係咪凍,點知又係凍嘅! 試埋其他位都係咁! 真係無辦法相信,咁我又同侍應講啦,搞到我都有啲唔好意思,侍應就同廚房講: 「又凍喎」就拎返第2條魚去翻叮。到第2條魚第2次送上我枱面,見到條魚出煙心諗都隱陣啲,起碼係熱嘅。食到咁上下就發現條魚嘅頭尾部份係叮到燶左,硬到督唔入,我都選擇放棄再食,決定埋單走人。

首先,個大阪燒係用伴碟用嘅椰菜,食落一pat野咁,費事講。

2024-05-08 24 瀏覽
之前一直對這家的貓飯念念不忘,昨晚再訪發現水準依然,店內亦播放日文歌曲,不同的是牆上那幅長條動漫畫作已換上新的一幅,新舊人氣角色匯集一起,簡直是動漫迷的集體回憶總結!定食份量十足,包括前菜、漬物、麵豉湯、煎茶、珍珠米,麵豉湯內有菇類及蜆肉,前菜有關東煮和沙律菜。我們當然要把珍珠米升級為貓飯!(貓飯即在白飯上添加了紫菜、木魚碎和牛油)蔥燒牛舌牛舌肉質鮮嫩,搭配上綠蔥的香氣和獨特的醬汁,味道令人驚喜,份量亦十分充足。香煎和牛漢堡扒可選照燒汁/日式咖哩,我們點選了照燒汁,甜而不膩,跟漢堡扒十分合襯。漢堡扒充滿肉汁,配飯一流,還有兩塊香脆的薯餅伴碟。雞腎串一份有兩串,適合和同伴方享,燒得恰到好處,質感帶點爽口。飛驒和牛可樂餅可樂餅香脆可口,薯餅內的和牛帶出濃郁牛香,就算不沾沙律醬亦非常惹味。
蔥燒牛舌
香煎和牛漢堡扒
雞腎串
一份有兩串,適合和同伴方享,燒得恰到好處,質感帶點爽口。
飛驒和牛可樂餅
2024-04-28 28 瀏覽
喺朗屏西鐵站附近發現咗一間日式小店, 見佢哋餐牌有啲定食都好吸引所以就入咗去食😃估唔到午市定食都咁多咁大份而且都好好食, 最驚喜就係佢哋個流心芝士🧀年糕好食到不得了想再encore叫多份, 但係實在太飽留返下一次😊定食套餐你可以改為茶漬飯🍚或者貓飯😻都得, 我哋叫咗兩份定食套餐🍱同埋兩個小食,樣樣都好好食而且熱辣辣, 就算我打卡影相食嘅時候都出晒煙, 價錢非常親民而且份量十足值得推介俾大家🤗🤗📍餐廳地址: 稚 (元朗)元朗俊賢坊18號權益大樓地下3號舖

📍餐廳地址: 稚 (元朗)
元朗俊賢坊18號權益大樓地下3號舖

2024-04-26 13 瀏覽
呢間餐廳之前都食過幾次,入面有我好中意既卡通人物,有龍珠,海賊王🎏火影忍者,一拳超人等,都充滿曬我細個陣既回憶🎀D食物係勁正宗,分量又多,真係超值得幫親🌟原條招牌蒲燒鰻魚定食 $178原條鰻魚仲長過我既手臂,d鰻魚係即叫即整,上面會淋上鰻魚汁🐟燒到好入味,d肉又好肥美,好juicy😋定食入面有前菜,漬物,煎茶🍵味增湯。我地轉左貓飯,用左珍珠米去整🍚比較有嚼勁,上面仲有紫菜同柴魚,變得更香口🌟蔥燒三文魚腩定食 $124分量好多,d三文魚楠係勁嫩🐠出面又煎到脆脆地,食落去好鮮甜,再加上魚油既香味,好滑,入口即化,可以連魚皮一齊食,真係滿滿既膠原蛋白😋個定食入面既味增湯都好足料,有好肥美既蜆,好鮮甜🌟酥炸生蠔 $48呢2舊生蠔真係好大舊🦪出面係炸到好香脆,一咬開就見到入面好肥美既生蠔🦪食落去好鮮甜,完全唔會腥,熱辣辣,超正🌟和牛可樂餅 $58呢個我第一次食,食落去係甜甜地🥤入面既和牛係勁嫩滑,出面又炸到好香口🥠好juicy

🌟原條招牌蒲燒鰻魚定食 $178

🌟蔥燒三文魚腩定食 $124

🌟酥炸生蠔 $48

🌟和牛可樂餅 $58

2024-04-15 29 瀏覽
位於朗屏西鐵站附近的隱世小店,但係經常見好多人排隊等位食飯。我對佢嘅套餐好有興趣。食物多元化又幾抵食。叫咗一個蒲燒鰻魚,另一個係西京燒比目魚套餐。主菜蒲燒鰻魚套餐,可叫半條或全條,有甜酸薑片及玉子拌菜。鰻魚都幾厚肉,燒得香口,配合埋個惹味醬汁。好好味😋 加$10有個溏心蛋,拌飯吃,飯係珍珠米添,味道層次更加豐富。西京燒比目魚套餐,比目魚2塊,厚身燒得香口,火喉適中。魚肉入口嫩滑。一樣有甜酸薑片及玉子拌菜😋炸雞,剛剛炸起上枱,炸得好香脆,雞肉好juicy,粉漿適中唔會好厚😍。蜆湯,估唔到好多粒蜆有蜆肉,有鮮味。+ $30 升級定食(有前菜,漬物,煎茶,味噌湯,珍珠米)飯可+ $10 轉貓飯+ $18 加購雞軟骨串燒冇加一成個套餐真係非常之抵食,只係3百幾元左右。好飽好豐富,食物係有心整,整體上係好味嘅。唯一爭少少係,始終小店經營,需要少少耐性等位,同埋座位與座位之間坐得比較近。

叫咗一個蒲燒鰻魚,另一個係西京燒比目魚套餐。

蜆湯,估唔到好多粒蜆有蜆肉,有鮮味。

+ $30 升級定食(有前菜,漬物,煎茶,味噌湯,珍珠米)
飯可+ $10 轉貓飯
+ $18 加購雞軟骨串燒
冇加一

2024-04-15 28 瀏覽
稚 childhoodJapaneserestaurant📍元朗俊賢坊18号權益大樓3号舖店內每個角落都散發著濃濃日本風,木質家具、和式窗簾同動漫壁畫,為用餐環境增添了一份特別的氛圍。店內堂食坐位不多,但空間整潔明亮,讓人感到舒適同放鬆。鰻魚係這家店既招牌之一,大大條好厚肉,肉質鮮嫩,口感細膩且豐富,入口帶有微微燒烤過既焦香,完全沒有任何腥味。另一款店家推介係豚肉生薑燒定食,豚肉經過炙炒,保持了肉質的鮮嫩,同生薑既微辣完美融合,加上爽口新鮮既麻醬椰菜絲同食,營造出一種清新的口感。小食方面,品嚐了唐揚炸雞同日式炸芝士,炸雞薄薄的外皮炸至金黃色,包裹住鮮嫩多汁既雞塊,非常可口。炸芝士外皮酥脆,內裡軟綿綿、芝士味濃。定食既份量十分豐富,前菜、漬物、煎茶、味噌湯、珍珠米,還有幾款小食可以選擇,絕對能滿足大食量的食客。這家店由幾位年輕人主理,從店內既裝潢同食物既品質,睇得出他們對日本美食既熱情和每一道料理的認真,食物定價不高,絕對值得推介比朋友,係性價比高既1間日式小店。
稚 childhoodJapaneserestaurant
📍元朗俊賢坊18号權益大樓3号舖

另一款店家推介係豚肉生薑燒定食

,係性價比高既1間日式小店。

豚肉生薑燒定食
2024-04-13