前菜至主菜全松露 ˗ˋˏ ♡ ˎˊ˗埋尾有空氣感梳乎厘pancake飲品又有奶蓋純茶呢個combo簡直係夢中情店(* ⁰̷̴͈꒨⁰̷̴͈)=͟͟͞͞➳♥✧ 粒粒芒果椰子忌廉梳乎厘($128)⭐️好耐以前嚟食過405全黑嘅souffle pancake視覺超震撼 可惜而家冇賣lu不過呢個夏日新品意想不到地同樣震撼!去foodiechuxx_ ig睇下幾動L !!白色厚椰子忌廉唧得好粗 唔係平時好幼嗰啲whipped cream🌴🥥芒果溝埋熱情果汁同埋開心果碎🥭食落好夾又好有夏日感覺*⸜( •ᴗ• )⸝*拍完幾條片再切開睇係完全冇塌到仲係咁高空氣感十足先會有呢個效果ฅ ˘ฅ而且個size係比平時嗰啲大~✧ 15%白松露薯條($68)薯條炸得好脆同乾身白松露味好香🍟加上個醬帶有少少酸味唔會太膩會想keep 住食✧ 黑松露雜菌意粉($118)份量冇慳皮🍝意粉軟硬適中 掛上滿滿既忌廉配料有好多菇菌 黑松露味好突出加上有少少蒜片 香氣十足~✧ 15%黑松露特濃蘑菇忌廉湯($68)離遠就已經聞到好香既蘑菇湯🥣餐廳保留左蘑菇蓉🍄加左適量既忌廉 令質地濃厚啲同creamy啲黑松露油同醬有畫龍點睛既效果令到整體既香味昇華(˃̶͈̀
前菜至主菜全松露 ˗ˋˏ ♡ ˎˊ˗
埋尾有空氣感梳乎厘pancake
飲品又有奶蓋純茶

✧ 粒粒芒果椰子忌廉梳乎厘($128)⭐️
好耐以前嚟食過405全黑嘅souffle pancake
視覺超震撼 可惜而家冇賣lu
不過呢個夏日新品意想不到地同樣震撼!
去foodiechuxx_ ig睇下幾動L !!
芒果溝埋熱情果汁同埋開心果碎🥭
食落好夾又好有夏日感覺*⸜( •ᴗ• )⸝*

拍完幾條片再切開睇
係完全冇塌到仲係咁高
空氣感十足先會有呢個效果ฅ ˘ฅ
而且個size係比平時嗰啲大~

✧ 15%白松露薯條($68)
薯條炸得好脆同乾身
白松露味好香🍟
加上個醬帶有少少酸味
唔會太膩會想keep 住食
15%白松露薯條
✧ 黑松露雜菌意粉($118)
份量冇慳皮🍝
意粉軟硬適中 掛上滿滿既忌廉
配料有好多菇菌 黑松露味好突出
加上有少少蒜片 香氣十足~
黑松露雜菌意粉
✧ 15%黑松露特濃蘑菇忌廉湯($68)
離遠就已經聞到好香既蘑菇湯🥣
餐廳保留左蘑菇蓉🍄
加左適量既忌廉 令質地濃厚啲同creamy啲
黑松露油同醬有畫龍點睛既效果
令到整體既香味昇華(˃̶͈̀௰˂̶͈ )
15%黑松露特濃蘑菇忌廉湯
✧ 海鹽Kiri芝士奶桂花烏龍茶(跟餐+$34)
芝士奶蓋好濃郁 帶有少少咸香味
叫少甜少冰啱啱好
冇諗過個茶底都正!
桂花味好足夠 亦唔會被蓋過香味🌼
海鹽Kiri芝士奶桂花烏龍茶
✧ 山政小山園【槙之白】宇治抹茶($52)
本豬之前有試過整綠茶latte
由於溝完奶味道應該會淡咗
但呢杯靚得嚟冇!
判斷405係用咗好多/濃嘅綠茶粉✧(≖ ◡ ≖✿)
山政小山園【槙之白】宇治抹茶
15%黑松露特濃蘑菇忌廉湯
山政小山園【槙之白】宇治抹茶
2024-01-16 4615 瀏覽
今日接老公收工然後一齊出咗觀塘買嘢,順便吃個晚飯先歸家~一路都知觀塘嘅工廈隱藏咗好多美食,今次就嚟咗呢間西餐廳,好有驚喜!👍👍裝修非常唔錯,座位之間好闊落,坐得舒服😌好彩我哋嚟得早,因為七點左右已經差唔多full晒😲❤️塔斯曼尼亞海膽虎蝦帶子意粉海膽好鮮甜,一啲都唔腥😋帶子煎得好香👍 熟嘅程度拿捏得剛剛好💯虎蝦肉質偏實淨~個海膽醬汁超濃郁!😍 但係完全唔會膩,配埋掛汁彈牙嘅意粉,好好食!🤤⭐️手工日本和牛配薯條佢係有兩個迷你版本,要嚟share非常合適😁漢堡烘得香脆~和牛好彈牙Juicy,厚度佔咗成個burger嘅一半,好誇張😂薯條熱辣辣,但如果再脆啲就更加好😆❤️山政小山園(少甜)抹茶味濃郁👍👍 入口順滑,個人覺得叫咗少甜啱啱好😀❤️冧酒朱古力撻切開裏面好似生朱古力咁,好幼滑👍冧酒嘅苦味中和左朱古力嘅甜,撻皮好脆😋我同老公唔多食西餐但係都好滿意🫶🏻難怪雖然開係工廈,但平日夜晚都可以咁爆😁係值得encore嘅西餐😘#fourofivecoffee&eatery #觀塘美食 #觀塘成業工業大廈 #觀塘西餐廳
今日接老公收工然後一齊出咗觀塘買嘢,順便吃個晚飯先歸家~
裝修非常唔錯,座位之間好闊落,坐得舒服😌
好彩我哋嚟得早,因為七點左右已經差唔多full晒😲

❤️塔斯曼尼亞海膽虎蝦帶子意粉

海膽好鮮甜,一啲都唔腥😋

帶子煎得好香👍 熟嘅程度拿捏得剛剛好💯
虎蝦肉質偏實淨~

⭐️手工日本和牛配薯條

佢係有兩個迷你版本,要嚟share非常合適😁
漢堡烘得香脆~

薯條熱辣辣,但如果再脆啲就更加好😆

❤️山政小山園(少甜)

抹茶味濃郁👍👍
入口順滑,個人覺得叫咗少甜啱啱好😀

❤️冧酒朱古力撻

切開裏面好似生朱古力咁,好幼滑👍
冧酒嘅苦味中和左朱古力嘅甜,撻皮好脆😋

我同老公唔多食西餐但係都好滿意🫶🏻
難怪雖然開係工廈,但平日夜晚都可以咁爆😁
係值得encore嘅西餐😘

2024-01-16
  • 塔斯曼尼亞海膽虎蝦帶子意粉
  • 手工日本和牛漢堡配薯條
  • 冧酒朱古力撻
  • 山政小山園
一行六大一小,預早左一星期book,安排左半開放式既房仔坐,職員仲好貼心比左張Bb櫈同兒童餐具小朋友👶🏻,BB櫈係High Chair方便小朋友食野同唔好搞到枱面既餐具食物👍🏻👍🏻🫢15%白松露薯條$68份量好多,白松露醬好香,帶小小沙律醬既酸,越食越開胃,不過醬唔係好夠,薯條熱辣辣好脆唔會油,食完再叫多左碟芝士薯條👇🏻芝士煙肉炸薯條$68芝士醬係車打芝士味,食落比較膩,煙肉脆脆令個口感豐富小小,不過全體成員一致認為白松露好食太多‼️岩鹽燒牛舌芯$78牛舌偏薄,岩鹽燒以為會好香,食落無特別,如果叫醬汁燒會更合適蒜蓉包$2x(印象中)四片焗得岩岩好外脆內仲keep到麵包既軟,蒜蓉味唔係勁濃個種,反而牛油味更出香烤單骨雞翼$58係蜜糖芥末醬口味,皮脆肉嫩係冇炸粉嘅炸雞翼西班牙海鮮燴飯(二人份)$260茄味好出,海鮮都幾大隻,蝦肉質好彈,仲有帶子、青口、蜆,蜆係大隻飽滿,無沙無腥味,不過飯就淋左小小,無乜咬口牛油果軟殼蟹意粉$138一大隻軟殼蟹,牛油果同意粉唔算好夾,醬汁比較稠杰,會有小小牛油果青味蒜香蟹肉意粉$138蒜香味適中,食落蟹肉存在感好低,口感上就好似得淨意粉黑松露雜菌意粉$118三

15%白松露薯條$68
芝士煙肉炸薯條

芝士煙肉炸薯條$68

岩鹽燒牛舌芯
岩鹽燒牛舌芯$78
蒜蓉包$2x(印象中)

香烤單骨雞翼
香烤單骨雞翼$58
係蜜糖芥末醬口味,皮脆肉嫩係冇炸粉嘅炸雞

西班牙海鮮燴飯(二人份)
西班牙海鮮燴飯(二人份)$260

牛油果軟殼蟹意粉
牛油果軟殼蟹意粉$138

蒜香蟹肉意粉$138
蒜香味適中,食落蟹肉存在感好低,口感上就好似得淨意粉

黑松露雜菌意粉$118
三個意粉當中最好食,黑松露味超香,有唔同既菇,好creamy ,意粉有微微彈性
原味疏乎厘配蜂蜜糖漿

原味疏乎厘配蜂蜜糖漿$98
疏乎厘出色❣️❣️❣️仲要超大份,比起出面普遍size 係大足一個double,超級soft,真心必叫

芒果菠蘿沙𣲙

士多啤梨沙冰

✨無加一服務費 食左$1100左右
香烤單骨雞翼
西班牙海鮮燴飯(二人份)
原味疏乎厘配蜂蜜糖漿
芒果菠蘿沙𣲙
士多啤梨沙冰
聖誕節即將來臨🎄🎅🏻餐廳環境寬敞舒適也換上聖誕節裝飾佈置🎄現時推出聖誕套餐及午餐選擇😋很適合一班朋友聚會一起吃聖誕大餐👭🏻👩🏽‍🤝‍👨🏻🍽️𝟙𝟝%黑松露特濃蘑菇忌廉湯🥣令我驚艷的香噴噴超濃郁黑松露蘑菇湯🤭,湯裡面有很多蘑菇蓉,入口順滑,加上少許黑松露醬把整個味道昇華無花果大蝦沙律🦐🥗好細心有隻已剝殼的大蝦🦐鮮甜爽彈,配上自家特調的蘋果柚子醬,與沙律菜🥗一起吃酸酸甜甜,味道特別很開胃😋蒜香蟹肉意粉🦀🍝意粉用洋蔥🧅及牛油🧈炒香,軟硬適中,拌入一絲絲蟹肉🦀,份量十足,但蒜味偏微,如果蒜香再濃厚會更惹味😋香烤水牛城單骨雞翼🍗單骨雞翼烤至香脆,比起坊間的水牛城醬不算太辣🌶️,味道酸酸辣辣,也適合不能吃太辣的朋友嘗試海鹽𝕂𝕚𝕣𝕚芝士奶蓋·白桃烏龍🍹$𝟛𝟜加配,奶蓋鹹香芝士味濃,烏龍茶茶底清香,而且白桃的香氣慢慢散發出來黑色幽默梳乎厘班戟🥞是黑色的🖤,𝟚大塊梳乎厘焗得脹卜卜,質感鬆軟濕潤,有淡淡朱古力味但蛋香味十足,表面倒上黑竹炭漿有少少金箔作點綴,還有𝕆𝕣𝕖𝕠餅碎及紅莓乾碎伴碟,基於是黑色的要有勇氣才敢吃😂,嘴及牙齒都染黑太搞笑了,我會選擇跟身邊親密的人吃😂除了西式美食外 ,這裡的梳乎厘班戟也做得很出
聖誕節即將來臨🎄🎅🏻

海鹽𝕂𝕚𝕣𝕚芝士奶蓋·白桃烏龍🍹
海鹽𝕂𝕚𝕣𝕚芝士奶蓋·白桃烏龍

黑色幽默梳乎厘班戟🥞
黑色幽默梳乎厘班戟

除了西式美食外 ,這裡的梳乎厘班戟也做得很出色,還有其他多款甜點,而且店員並告訴我們將會推出栗子味班戟,下次再回訪試試🤤

2023-12-11
𝟙𝟝%黑松露特濃蘑菇忌廉湯
無花果大蝦沙律
香烤水牛城單骨雞翼
海鹽𝕂𝕚𝕣𝕚芝士奶蓋·白桃烏龍
黑色幽默梳乎厘班戟
2023-12-09 2117 瀏覽
聖誕節喇😋😋😋梗係要去食好野😁😁朋友介紹喺觀塘工業區呢度有間餐廳好有聖誕節氣氛,午市套餐仲好抵食😃😃😃今日特登book 咗位同好友黎試下,預早慶祝🪅聖誕節🎄餐廳好多聖誕節裝飾品呀😃營造住一種好warm 好chill 既氣氛🥰🥰🥰我地叫咗兩客午市套餐,朋友介紹話呢度出名食梳乎厘班戟,咁梗係要叫一客呢!睇睇下餐牌,再見到除咗梳乎厘班戟,仲有檸檬撻、朱古力撻等等,我一向鐘意食檸檬🤭 叫番個黎試下😆😆😆周打蜆肉忌廉湯- 好味又濃郁😃😃田園沙律- 好fresh! 品種非常多樣化😃伊比利亞60個月火腿卡邦尼意大利粉- 超級好味!意粉煮得好有彈口😃😃 卡邦尼醬汁好濃好creamy! 非常好的配搭😄😄慢煮西班牙杜洛克豬胺焦糖蘋果醬 - 豬胺烤得外脆肉軟🤭 配埋焦糖蘋果醬🥳🥳滿分!😎😎生椰拿鐵 - 呢杯係期間限定!所以特地order 黎試😃😃 有好濃郁的椰子味😃 好味呀!山政小山園一番焙茶鮮奶- 焙茶鮮奶係健康既選擇😃😃😃焙茶好香濃🥰🥰正!伯爵茶珍珠梳乎厘班戟- 嘩!呢個甜品唔可以唔order 呀! 色香味俱全😘😘😘 仲要order lunch set 有優惠加配價🤩🤩🤩 好正!法式檸檬撻- 檸檬撻雖然

今日特登book 咗位同好友黎試下,預早慶祝🪅聖誕節🎄

周打蜆肉忌廉湯

慢煮西班牙杜洛克豬胺焦糖蘋果醬
- 豬胺烤得外脆肉軟🤭 配埋焦糖蘋果醬🥳🥳滿分!😎😎

生椰拿鐵

山政小山園一番焙茶鮮奶
- 焙茶鮮奶係健康既選擇😃😃😃焙茶好香濃🥰🥰正!

伯爵茶珍珠梳乎厘班戟

法式檸檬撻
- 檸檬撻雖然唔夠梳乎厘班戟咁有打咭feel 🤣但味道一啲都唔差!岩唔鐘意食太甜既朋友😍😍

呢間cafe 非常好,我會介紹多啲身邊朋友同事黎試下🥰🥰🥰

Four O Five Coffee & Eatery (觀塘)
觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下2號舖
2023-12-06
▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼主打意大利菜嘅咖啡店「Four O Five」以招牌甜品梳乎厘班戟打響名堂💥另有燴飯意粉、炸物小食、咖啡沙冰等供應😽食物質素出色而且性價比高,絕對值得推薦俾大家💖🔸西班牙海鮮燴飯 (二人份)($260)🧊配:雜莓沙冰(+$43)、🍵熱山政小山園【槙之白】宇治抹茶拿鐵(+$42)海鮮燴飯賣相吸引,配料有海蝦、青口、帶子等,入口鮮美值得一讚🥘燴飯creamy濕潤,口感豐富有層次👍🏻沙冰大大杯飲落口感如奶昔般順滑,莓味亦相當突出,酸酸甜甜解膩一流🤩宇治抹茶Latte以山政小山園槙之白製成,茶底甘香濃郁,同拿鐵嘅淡淡奶味配合得宜✅🔸伯爵茶珍珠梳乎厘班戟($118)空氣感十足嘅巨型梳乎厘班戟🥞口感鬆軟,蛋香味濃,配搭香醇伯爵茶醬汁及煙韌珍珠,食落幸福感滿滿☺️▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲

🔸西班牙海鮮燴飯 (二人份)($260)
🧊配:雜莓沙冰(+$43)、
🍵熱山政小山園【槙之白】宇治抹茶拿鐵(+$42)
🔸伯爵茶珍珠梳乎厘班戟($118)

4天前 0 瀏覽
簡約工業風格為主既Four O Five,佈置整體為灰色,精美典雅,店內燈光柔和,感覺浪漫有情調💕🍹,配上柔和嘅音樂,環境座位舒適寫意👍🏻係適合情侶朋友拍拖可談下心chill 下,同朋友慶祝節日既好地方🧏🏻‍♀️✔️ 牛油果軟殼蟹意粉 〔推介😋〕 $138👍🏻 fusion👍🏻 creamy👍🏻 掛汁👍🏻 大隻軟殼蟹香脆✔️ 鮑魚虎蝦龍蝦汁燴飯〔推介😋〕 $148👍🏻 掛汁👍🏻 鮑魚肉質彈牙👍🏻 飯粒煙韌👍🏻 濃濃的龍蝦汁👍🏻 賣相吸引✔️ 伯爵茶珍珠梳乎厘班戟🥞👍🏻👍🏻〔真心推介😋〕 $118👍🏻 鬆軟好食👍🏻伯爵茶味濃👍🏻 兩層梳乎厘size big👍🏻 珍珠Q彈👍🏻 微甜✔️ 熱朱古力咖啡 〔真心推介😋〕跟餐+ $36Mocha👍🏻 拉花靚🐇👍🏻 特濃朱古力味👍🏻 賣相吸引✔️ 特濃鮮奶咖啡〔真心推介😋〕跟餐+ $32Flat White👍🏻 香濃咖啡味👍🏻 微甜👍🏻 拉花靚

✔️ 牛油果軟殼蟹意粉 〔推介😋〕 $138

👍🏻 拉花靚

2024-05-19
生日
6天前 0 瀏覽
🍚明太子大蝦燴飯 好中意佢嘅大蝦,食落啖啖肉,口感夠厚實,而且好香味~ 另外意大利飯都唔錯,食得出落咗唔少明太子,所以食落好香🍝牛油果炸軟殼蟹意粉 炸軟殼蟹係原隻上🤣視覺上有啲震撼,味道唔錯,炸得好香脆,外皮唔會好厚。意粉用牛油果做醬都唔錯,唔會好濃牛油果味,但夠香同埋唔會好膩🥞伯爵茶珍珠梳乎厘班戟 梳乎厘絕對係咧餐嘅重點🤤一上檯見到個份量真係嚇親。兩層厚厚嘅梳乎厘再加濃郁嘅伯爵茶醬喺面,加埋煙韌嘅珍珠,無論味道,層次定口感方面都滿分!!🥞香濃海鹽朱古力梳乎厘班戟 其實見到第一份梳乎厘嘅份量已經有啲後悔叫咗2份,因為真係太足料啦🥹 無論細食定大食嘅朋友真係唔好眼太高估自己嘅食量亦都絕對唔好低估佢個份量...好啦,繼續介紹佢個梳乎厘。同樣係兩大塊梳乎厘,上面鋪滿果仁同朱古力醬,另外仲有用焦糖燒製過嘅香蕉,味道的確好唔錯,如果係中意食朱古力嘅,咧個可以話必叫~🍵海鹽Kiri芝士奶蓋白桃烏龍芝士奶蓋真係好正!!!打得好幼滑,而且係勁厚一層,每啖都係奶蓋真係好滿足ahhh~白桃烏龍茶都好香,可以解解膩~🍵宇治抹茶鮮奶感覺抹茶控會中意,佢個抹茶味好濃郁,而且加埋鮮奶令佢飲少少苦澀味之餘有奶香味,
🍚明太子大蝦燴飯

🍝牛油果炸軟殼蟹意粉

🥞伯爵茶珍珠梳乎厘班戟

🥞香濃海鹽朱古力梳乎厘班戟

🍵海鹽Kiri芝士奶蓋白桃烏龍

🍵宇治抹茶鮮奶
感覺抹茶控會中意,佢個抹茶味好濃郁,而且加埋鮮奶令佢飲少少苦澀味之餘有奶香味,兩款飲品都幾清新,唔會覺得太甜

另外留意喇~ 佢下午茶會有全單75折嘅優惠,但根據店員所講,下午茶係星期一至五先有,星期六日只會有lunch menu,唔會有下午茶優惠噶!
6天前 3 瀏覽
一路都知觀塘工廈平時都隱藏咗好多間高質嘅餐廳,今次就呢間餐廳都令人好驚喜,裝修大方得體,座位之間好闊落☺️跟住同朋友開始點餐啦:都見到都好多選擇:包括西餐甜點,特色意麵,扒類。真係好適合拍拖同家庭聚會👩‍👩‍👧‍👦因為太多野食可以揀,一定岩曬每個人嘅需求😝🌟鹽燒牛舌芯 $78只係用岩鹽去調味燒岀來,食落去咸香咸香,口感係比較爽口,個牛味好突岀🥓🌟塔斯曼尼亞海膽虎蝦帶子意粉 $188呢個有D驚喜,個海膽醬汁超濃郁!但係完全唔會膩,配埋掛汁彈牙嘅意粉🍝好好食,有意粉嘅芝士香味同本身香濃湯汁嘅碰撞,match 到嘅同時,其中嘅配料令到口感有爽脆嘅效果,當中值得一提嘅係:帶子有本身嘅甜味,虎蝦入口咀嚼嘅時候鼻腔有海蝦嘅鮮味🦐食過咁多海鮮,大家都知新鮮海鮮嘅香味係點,所以隻蝦值得讚下🌟香濃海鹽朱古力梳乎厘班戟 $128係門口睇到嘅張相嘅時候,已經被佢吸引到,香濃朱古力加上梳乎厘班戟嘅質感真係無敵🍫與此同時又可以keep到好梳乎厘味又有香濃蛋味🥧最後見到D朱古力汁由上向下流落黎~真係甜系愛好者難以抵擋嘅誘惑~值得一試🌟海鹽Kiri芝士奶蓋白桃烏龍 $39上面係鋪滿曬芝士奶蓋,咸咸地吾會好流,下面嘅

🌟鹽燒牛舌芯 $78

🌟塔斯曼尼亞海膽虎蝦帶子意粉 $188

🌟香濃海鹽朱古力梳乎厘班戟 $128

🌟海鹽Kiri芝士奶蓋白桃烏龍 $39
上面係鋪滿曬芝士奶蓋,咸咸地吾會好流,下面嘅白桃烏龍茶底🍹吾會好甜,但白桃味超重,比較fresh

🌟芒果菠蘿沙冰 $48
飲落去好滑,有啲似偏奶昔,菠蘿味出🍍配上芒果果醬幾balance🥭啲cream好滑,又夠奶味
2024-05-24 0 瀏覽
Four O Five Coffee & Eatery今次介紹呢間「Four O Five Coffee & Eatery」嘅西餐廳,佢哋位置於成業工業大廈入面嘅地下,一入到去成業工業大廈一路向前行推開木色嘅門就會見到呢間西餐廳,入到去門口雖然好窄,好彩啱啱好入到個門口,餐廳入面空間好大,店員幫我搵一個方便嘅枱比我坐,除咗門口窄之外,餐廳入面都好方便輪椅人士喺呢度食野,無需要帶斜板,沿途都好無障礙,輪椅人士同朋友聚舊一流!1.明太子蟹肉寬條麵+粟米洋蔥湯$138+無糖可樂$10(8.5/10)呢碟明太子蟹肉寬條麵個寬條麵好彈牙,掛到滿滿嘅明太子蟹肉嘅汁,蟹肉已經連埋明太子醬一齊撈埋,鋪滿咗蟹籽,食落去好有口感,唔錯!粟米洋蔥湯:整體呢個湯比較稀,味道唔夠香濃,普通!無糖可樂:好少餐廳比樽裝可樂,有無人覺得樽裝可樂好飲d,我自己就覺得好飲少少!2.慢煮牛尾有機蕃茄貓耳朵麵+田園沙律$158+凍朱古力$21(9/10)呢個慢煮牛尾有機蕃茄貓耳朵麵個牛尾大約有10舊,每一舊牛尾都住得好淋,牛尾雖然細細舊,但每一舊都煮得好入味,貓耳朵麵都幾彈牙,唔會話煮得唔夠熟,整體味道係酸酸地,因為放咗好多
Four O Five Coffee & Eatery

粟米洋蔥湯:整體呢個湯比較稀,味道唔夠香濃,普通!

呢個慢煮牛尾有機蕃茄貓耳朵麵個牛尾大約有10舊,每一舊牛尾都住得好淋,牛尾雖然細細舊,但每一舊都煮得好入味,貓耳朵麵都幾彈牙,唔會話煮得唔夠熟,整體味道係酸酸地,因為放咗好多有機蕃茄,所以都幾好味!
田園沙律:沙律菜唔夠水份,入面仲有青瓜同蕃茄仔,加咗都幾多黑醋汁,酸酸甜甜味道啱啱好!
凍朱古力:朱古力味無咁香濃,好普通!

3.泰醬脆香雞$78(8.5/10)
呢個脆香雞炸得太耐,脆香雞外皮有少少燶咗,令到外皮有少少韌,點埋泰式甜酸醬會好味咗,一共有6舊脆香雞!

4.冧酒朱古力撻$48(9/10)
呢個冧酒朱古力撻面頭有大量朱古力醬、3粒藍莓同2粒草莓,底層係似消化餅果種餅底,冧酒味唔算好出,成個朱古力撻唔算好甜,唔錯!

2人總共價錢$498,有加一服務費!

個人口味總評分:8.75/10

@four0five_coffee

地址:觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下2號舖

#FourOFiveCoffeeEatery #觀塘 #觀塘好去處 #觀塘美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

❤️日本和牛肉醬蕃茄意粉洋蔥粒和蒜片夠香肉醬份量夠多,夠濕潤,令意粉唔會乾身👍🏻。日本和牛肉醬牛味濃郁,肉碎混入意粉同吃很有口感~😋意粉軟硬適中。加$10嗌左支可口可樂❤️虎蝦帶子意粉同樣有蒜片和洋蔥粒,還有紅蘿蔔粒和西芹粒。虎蝦和帶子夠新鮮👍🏻。❤️嗌左熱宇治抹茶(走甜)。上面拉左個心,重有哈哈笑,望見心情都好d~叫左走甜抹茶味真係好濃,啱晒我呢個抹茶控。❤️朱古力脆脆麻糬牛角窩夫超鍾意呢個甜品❤️!😍😍😍由上而下分別有薄荷朱古力雪糕、麻糬、朱古力漿,最底是牛角窩夫。薄荷朱古力雪糕內有d朱古力脆片、麻糬口感煙煙韌韌。冰凍雪糕配剛烘起熱烘烘的香脆牛角窩夫份外滋味~😋❤️焦糖香蕉牛角窩夫除左香蕉🍌重有藍莓🫐和士多啤梨🍓。香蕉上有脆焦糖片,微甜,有酸酸甜甜的藍莓🫐和士多啤梨🍓中和焦糖的甜味,這個配搭不錯👍🏻。
❤️日本和牛肉醬蕃茄意粉
洋蔥粒和蒜片夠香
肉醬份量夠多,夠濕潤,令意粉唔會乾身👍🏻。
日本和牛肉醬牛味濃郁,肉碎混入意粉同吃很有口感~😋
意粉軟硬適中。

加$10嗌左支可口可樂

❤️虎蝦帶子意粉

❤️朱古力脆脆麻糬牛角窩夫
超鍾意呢個甜品❤️!😍😍😍

❤️焦糖香蕉牛角窩夫

2024-05-22 0 瀏覽
✨甫進入餐廳,工廠區來說環境好靚,地方寬敞,有不同角落提供選擇,好適合三五知己來傾心事,氣氛相當舒適。***** ***** ***** ***** ***** 🐠香煎比目魚配紅菜頭薯蓉比目魚煎至外層脆香,魚肉鮮甜,紅菜頭薯蓉好特別,甜甜地好食,配合其他薯菜營養均衡又美味。🍝明太子蟹肉闊條麵闊條麵上超濃郁掛汁,闊條麵口q彈,煮得剛剛好,整體味道好。🐔香烤雞中翼配蜜糖芥末醬雞中翼外層焗至鬆脆,蜜糖芥茉醬非常配合。伯爵茶珍珠疏乎厘班戟🥞上枱有驚喜,賣相真係好靚,整體非常足料,伯爵茶味道聞落好香,食落口係濃香伯爵茶味,仲有q彈珍珠,疏乎厘口感鬆化,一口接一口😋玫瑰鮮奶咖啡☕️香濃咖啡飲落順口,清幽玫瑰味,視覺同味覺嘅享受。

***** ***** ***** ***** *****

🐠香煎比目魚配紅菜頭薯蓉

🍝明太子蟹肉闊條麵
闊條麵上超濃郁掛汁,闊條麵口q彈,煮得剛剛好,整體味道好。

🐔香烤雞中翼配蜜糖芥末醬
雞中翼外層焗至鬆脆,蜜糖芥茉醬非常配合。

伯爵茶珍珠疏乎厘班戟🥞

玫瑰鮮奶咖啡☕️
香濃咖啡飲落順口,清幽玫瑰味,視覺同味覺嘅享受。
平民價西餐《Four O Five Coffee》觀塘工業區一向都擁有唔少隱世美食,今次有平民價西餐之選,酥炸海苔魷魚配青芥末醬:炸粉好薄身,紫菜好夠味,青芥末醬食落唔算辣,入口無油膩嘅感覺👍🏻,蒜香蟹肉意粉:蟹肉足料,同意粉一比一份量😅,食到底都仲有好多蟹肉,蒜香味調得岡好,意粉食落爽口彈牙。慢煮黑毛豬梅頭配蘋果醬汁:黑毛豬食落好軟滑,面頭焦香食落微脆,焗薯有焦香味,另外茄子、翠玉瓜、車厘茄全部焗過,面頭醬汁多啲就好啦,另外蘋果醬汁食得出好天然係自家製。吉士焦糖疏乎厘班戟:好巨大既班戟,勁多芝士焦糖醬,本身以為會好甜,點知食落又唔算甜,另外仲有焦糖爆谷,醬汁有啲似奶蓋同焦糖醬。班戟方面好鬆軟,另外重蛋香,keep到好梳乎厘味又有香濃蛋味。小小提醒係,叫起先上等咗一陣,可以預早叫定,不過就真好新鮮,價錢超級值。凍泡沫咖啡:奶泡夠綿密,入口冇苦澀味,重點係冇乜冰又夠凍,芒果菠蘿沙冰:飲落去好軟滑,有啲似偏奶昔,菠蘿味出,配上芒果果醬幾balance,啲cream好滑,又夠奶味。總結:店員服務周到,星期一既7點都已經坐咗九成滿,環境座位幾舒。
平民價西餐《Four O Five Coffee》

觀塘工業區一向都擁有唔少隱世美食,今次有平民價西餐之選,

酥炸海苔魷魚配青芥末醬:

蒜香蟹肉意粉:

慢煮黑毛豬梅頭配蘋果醬汁:

吉士焦糖疏乎厘班戟:

凍泡沫咖啡:
奶泡夠綿密,入口冇苦澀味,重點係冇乜冰又夠凍,

芒果菠蘿沙冰:

總結:
店員服務周到,星期一既7點都已經坐咗九成滿,環境座位幾舒。
2024-05-13
這日中午🕛我們來到了觀塘成業工廈裡覓食😋,在地下就被這間的梳乎厘吸引了😍😍🤩~~走進去餐廳裡,環境比想像中💭光明寬敞,有乾花佈置,優雅別致,很舒適的一個用餐地方。🥰☺️我們點了兩個set lunch,包沙律/粟米椰菜花湯、主食、飲品、優惠價加購梳乎厘,一個明太子蟹肉寬條麵($138)加凍海鹽芝士奶白桃烏龍茶(+$30)加伯爵茶珍珠梳乎厘(+88);一個香煎比目魚配紅菜頭薯蓉($148)加熱宇治抹茶(+$24)🍵,還加了小食香烤雞中翼配蜜糖芥末醬($65)🤤🤤~香烤雞中翼配蜜糖芥末醬🔥,我喜歡吃這裡的雞翼💕,雞翼烤焗得香脆內嫩,熱辣辣不油膩,蘸上蜜糖芥末醬,甜甜的還帶點微辣的後勁,更惹味!😆明太子蟹肉寬條麵,這個醬汁很足料,啖啖寬條麵都能吃到明太子蟹肉香濃味道👅,很濕潤,個人覺得多汁會比較好吃😈,不過吃多了,會有點膩~😳香煎比目魚配紅菜頭薯蓉,本身很喜歡吃魚的我很喜歡吃它的魚,比目魚魚皮煎得香脆可口🥳,魚肉仍然保持嫩滑,切開了一塊塊,很方便吃,紅菜頭薯蓉比起薯仔蓉帶有種蔬菜的甜,伯爵茶珍珠梳乎厘,滿滿珍珠🧋和伯爵茶醬淋在梳乎厘面上,加上Oreo碎碎伴碟,甚是吸引,😛這裡的梳乎厘大大份,偏厚
這日中午🕛我們來到了觀塘成業工廈裡覓食😋,

在地下就被這間的梳乎厘吸引了😍😍🤩~~

香煎比目魚配紅菜頭薯蓉,
本身很喜歡吃魚的我很喜歡吃它的魚,

伯爵茶珍珠梳乎厘,
這裡的梳乎厘大大份,偏厚身,富有鬆軟空氣感,我們這個時段目測有5桌都點了這個味道,可見受歡迎程度呢!👏🏻

一起到工廈裡尋寶去吧🫶🏻

Info
店名:Four O Five Coffee & Eatery
地址:觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下2號鋪
  • 香烤雞中翼配蜜糖芥末醬
  • 伯爵茶珍珠梳乎厘班戟
2024-05-18 0 瀏覽
我絕對係因為甜品而來的,疏乎厘班戟雖然依家出現左好耐,我都食過好多次,但依然尋覓緊唔同舖頭嘅疏乎厘班戟邊間好食?邊間唔好食?今天去到觀塘嘅呢間,朋友表示外賣都超出色,我聽到可以外賣都好疑惑,呢啲應該唔可以外賣?外賣都應該唔好食?明太子虎蝦燴飯明太子意粉食得多,明太子嘅燴飯真係第一次,佢完全地融合咗香港人嘅口感,食落去好Creamy,明太子味好香,比我想像中更加好食,我覺得仲要比起平時明太子意粉嘅粉紅色更加靚,雖然有啲膩,但比起平時食落去嘅冇咁膩,同埋會想一食再食鹹檸柚子蜜沙冰超級特別,一開頭有冇去係鹹檸七嘅味道,然後回金嗰下就係柚子嘅味道👅唔算十分之甜,幾潤喉幾好酥炸海苔魷魚 配青芥末醬魷魚香脆,海苔味好香,食落去唔算好油,個人覺得加埋個醬就好Perfect15%白松露薯條薯條嘅份量唔少,我哋仲+$5額外松露醬好少聽朋友話薯條好食,能夠令佢一食咗食真係唔錯吉士焦糖梳乎厘班戟最後食個重點,嚟到我有少少呆咗,咁大個嘅?比起平時食嘅更加大,仲要呢個價錢性價比超高影完相即刻想食,佢除咗賣相好之外,味道都好唔錯外皮香脆嘅焦糖,疏乎厘班戟係我想要嘅疏乎厘感覺,朋友表示外賣不失色,同堂食差唔多,話會

明太子虎蝦燴飯

鹹檸柚子蜜沙冰
唔算十分之甜,幾潤喉幾好

酥炸海苔魷魚 配青芥末醬

薯條嘅份量唔少,我哋仲+$5額外松露醬
好少聽朋友話薯條好食,能夠令佢一食咗食真係唔錯

吉士焦糖梳乎厘班戟
最後食個重點,嚟到我有少少呆咗,咁大個嘅?
比起平時食嘅更加大,仲要呢個價錢性價比超高
影完相即刻想食,佢除咗賣相好之外,味道都好唔錯
外皮香脆嘅焦糖,疏乎厘班戟係我想要嘅疏乎厘感覺,朋友表示外賣不失色,同堂食差唔多,話會再次外賣,呢間真係好唔錯
  • 吉士焦糖梳乎厘班戟
  • 15%白松露薯條