4天前 0 瀏覽
第一次來這裡是幾年前,記得當時感覺不錯,有種慢活感,服務和環境都不錯。所以去尖沙咀就會來這裡。但相隔一段時間沒來,感覺完全不同了。收加一但QR code落單不要緊,但我剛好電話快沒電,問一個小肥戴眼鏡的男職員有沒有usb插頭借我差電,「沒有」,那有沒有隨差可以借一會,「沒有」,那我能不能放我的電話到你們counter差一會,「我們不會提供這服務」。可能是其他cafe太好,通常都會幫客人江湖救急,原來how是不會的。我當天點了一pot果茶,請該男職員幫我refill熱水,他幫我加了,但是一個已冷卻的熱水壺,水都只有微暖,真無言。當時還只是平日的下午,非繁忙時間,有很多空位,客人不多的情況下服務也這樣。真心,在我喜歡的cafe中除名了。

真心,在我喜歡的cafe中除名了。

1K
2024-05-19 64 瀏覽
lunch time同同事嚟chill吓lunch set配嘅麵包吉列芝心豬扒日式咖喱飯 $128 🍛依個presentation我會形容為 成地都係咖喱汁😂😂😂啲飯同豬扒會浸親 但其實我好喜歡每啖飯都係滿滿嘅咖喱汁甜甜哋嘅日式咖喱 撈飯一流芝心豬扒都唔錯 炸得幾香口 又唔會乾加埋芝士 邊有得輸係略嫌薄咗少少🤏🏻厚身啲嘅話就perfectPEPPERONI ONSEN EGG PIZZA $148 薄脆pizza餅底 上面有茄汁蛋黃 同埋pepperoni + Parma ham 簡簡單單 正常發揮啦燴和牛面頰肉肉醬粗管通粉 $138依個就最失望 通粉好硬 斗膽考驗我嘅牙力乳酪雪糕 • 窩夫 • 一口心太軟 $88一口心太軟好好味好似一個流心朱古力波波咁外層係脆嘅 入面就係濃郁嘅朱古力連埋加一每人$200左右
lunch time同同事嚟chill吓

好似一個流心朱古力波波咁
外層係脆嘅 入面就係濃郁嘅朱古力
連埋加一每人$200左右
2024-05-02
這家餐廳名字很有意思,就是想要創造一個讓人擺脫日常工作,放鬆身心的空間,這家咖啡店在一家傢俬店裡面,店內全是木系裝修,走進去就有一種放鬆身心的居家鬆弛感。週末跟朋友到這裡brunch都覺得很幸福。✧ 雜錦小食拼盤(炸薯角、南蠻漬糖醋炸雞、芝麻雞翼、豬肉香腸、炸芝士圈)對於選擇困難的我來說,小食拼盤可能是最好的選擇,炸芝士圈是我的最愛,外皮炸得酥脆,咬開能聽到清脆的咔嚓聲,混合了奶香,外脆內香。豬肉香腸肉質多汁又Q彈。✧ 燴和牛面頰肉,肉醬粗管通粉和牛面頰肉熟度恰到好處,口感柔嫩,加上彈牙的粗管意粉,簡直幸福又滿足。✧ 飲品 - Guava OasisHow to Live Well (k11 Art Mall)📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201-01號舖

✧ 燴和牛面頰肉,肉醬粗管通粉

✧ 飲品 - Guava Oasis

📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201-01號舖
2024-04-26 414 瀏覽
雖然今日落雨,但係唔駛出地鐵站都搵到好西。黎到左間食西餐既地方,迎接呢個週末。入到去被安排坐吧枱位,由於我地得兩個人,所以吧枱既話傾計都幾方便。點左個意粉同burger、再加兩杯野飲。個burger 都有番咁上下水準,雞扒幾juicy 薯角都幾脆。另外明太子煙肉意粉都好好食,兩樣都係我至愛。兩杯野飲都打卡一流。
2024-04-23 353 瀏覽
同朋友過黎聚餐所有食物都好有驚喜好好食!牛肉5分熟好juicy 薯蓉超級好味!意粉一d都唔漏 意粉軟度適中Pizza與燒春雞都係出乎意料的好食真的不錯 下次有機會再過黎食~
同朋友過黎聚餐
所有食物都好有驚喜
好好食!
牛肉5分熟好juicy 薯蓉超級好味!
意粉一d都唔漏 意粉軟度適中
Pizza與燒春雞都係出乎意料的好食
真的不錯 下次有機會再過黎食~
2024-04-21 273 瀏覽
上網睇顯示冇得訂位,打電話去又唔冇,唯有Walk in碰吓運氣,全因為朋友話呢度選擇多又抵食大約7:00去,得返一兩張枱,weekday 都差唔多坐滿,呢間餐廳算生意好好叫咗個玉子燒,幾juicy 多汁炸日本魚仔,唔記得咗個名叫咩魚,不過成條食好惹味Six cheese pizza - pizza 餅底好脆,一定要有返咁上下勁嘅焗爐先可以做到呢個效果,大贊慢煮豬柳 -重肉味亦都好Juicy,配搭煮熟咗嘅蘋果亦都好特別,唔使點佢個汁都已經好夠味成餐飯重點係,人頭計都唔使$200

叫咗個玉子燒,幾juicy 多汁

炸日本魚仔,唔記得咗個名叫咩魚,不過成條食好惹味

成餐飯重點係,人頭計都唔使$200

2024-04-16 224 瀏覽
位於K11 Art Mall嘅HOW to live well分店 裝修簡約 環境舒服🤍食物質素高 店員服務態度仲超好 值得大家一試✨.📌吉列金文畢芝士條•吉列埃文達一口芝士粒•無花果醬 $88芝士條同芝士粒炸得好乾脆 完全唔油膩👍🏻金文畢芝士條鹹香中帶酥香 口感有啲似薯蓉 好綿密 又有少少顆粒感🧀埃文達芝士粒鹹香十足 外脆內軟 仲好拉絲添🧡芝士配清甜無花果醬 味道好夾😋.➿Pizza (12”)➿Pizza可以揀兩款口味雙拼 以較高價錢嘅pizza再加$28🙌🏻Pizza比平時薄批厚身啲 外脆內軟🔥.📌Six Cheese (12”) $168Pizza用上六種芝士 分別係: Mozzarella, Gorgonzola, Fontina, Emmental, Cheddar, Parmigiano Reggiano 鹹香十足 啱晒芝士控🧀批邊脆卜卜 而芝士令pizza更軟熟濕潤 口感好正🍕簡單芝士同蕃茄醬嘅配搭 個人最鍾意🥰再點埋香甜蜜糖 鹹甜鹹甜 一流🍯.📌Seafood (12”) $188海鮮Pizza內餡豐富又足料: 有三文魚, 墨魚, 蝦滑, 蟹肉棒, 蘑菇, 洋蔥同鰹魚

📌吉列金文畢芝士條•吉列埃文達一口芝士粒•無花果醬 $88

➿Pizza (12”)➿

📌Six Cheese (12”) $168
📌Seafood (12”) $188
海鮮Pizza內餡豐富又足料: 有三文魚, 墨魚, 蝦滑, 蟹肉棒, 蘑菇, 洋蔥同鰹魚乾🍕鰹魚乾除左令賣相加分 同Pizza味道仲好夾🐟最驚喜係用左三文魚肉 唔係煙三文魚 份量好多 唔乾柴🍣其他海鮮就正常發揮🦑🦐🦀配埋蘑菇同洋蔥 更清新有口感🍄‍🟫🧅Pizza仲加左芝士 拉到絲又增添鹹香🧀Pizza底有千島芥末醬 同海鮮真係超夾😎

📌咖啡啫喱配雲呢拿雪糕•濃縮咖啡 $78
咖啡啫喱配雲呢拿雪糕•濃縮咖啡

一球雲呢拿雪糕底下係咖啡啫喱🤎淨食雪糕會偏甜 不過加入fruity濃縮咖啡 味道就好完美🍦☕熱咖啡令冰凍雪糕半融 甘香咖啡加埋香滑雪糕 超正😍咖啡啫喱口感似仙草 咖啡味濃郁 帶微甜🍮呢個甜品無論鍾唔鍾意咖啡都一定啱食 好推薦啊👅

📌Four Season Green Tea $42
四季春茶底清香濃醇🍵
Four Season Green Tea
Four Season Green Tea
值得推薦的餐廳❤️昨天與朋友們聚埋一起晚餐,我第一次選擇這間餐廳,因為餐廳裏面寬敞舒適,很適合與朋友聚埋一起傾偈,冇諗過食物真係唔錯,尤其是封門柳5乘熟剛剛好,好有牛肉味好腍👍👍明太子忌廉煙肉意粉好夠味好好食,反而係Parma Ham Pizza比較咸左D,凱撒沙律都唔錯,整體如果10分我都會比8分半呢間餐廳,而且侍應都好有禮貌喎,好有耐性,現在很少有這種服務態度👍下次會再去。
值得推薦的餐廳❤️
2024-04-06
  • 明太子忌廉汁煙肉意粉
  • 封門柳
2024-04-04 182 瀏覽
好耐之前同朋友嚟過一次~嗰次感覺都唔錯,就再嚟多次先星期日大約2點到~就咁睇座位都有9成full上次同朋友叫咗1款意粉同2款小食,我哋都比較鍾意Pasta多過小食今次叫咗2款主菜: Pasta🍝+Pizza🍕煎大蝦•龍蝦鰹魚湯扁意粉 $148意粉面頭鋪上2隻煎香咗嘅大蝦同埋沙律菜,配上一小壺龍蝦湯~賣相幾有文青feel龍蝦湯質感比較濃稠,都有陣陣嘅龍蝦香味,但配上扁意粉後唔太掛汁,味道稍淡~面頭2隻大蝦唔會煎得過熟,亦都煎得幾香,最重要係唔使剝殼Classic Pizza $193正正常常嘅大Pizza~面頭鋪上香腸、煙肉、蘑菇,配上芝士同蕃茄醬整體感覺焗得唔夠香,食材味道唔突出,被蕃茄醬掩蓋晒餅皮屬於比較簿脆類型,食落偏硬~整體嚟講算唔錯,位置方便,環境都舒服~嚟到嘅話我會比較推薦大家試Pasta
好耐之前同朋友嚟過一次~嗰次感覺都唔錯,就再嚟多次先
星期日大約2點到~就咁睇座位都有9成full

今次叫咗2款主菜: Pasta🍝+Pizza🍕

煎大蝦•龍蝦鰹魚湯扁意粉 $148
煎大蝦•龍蝦鰹魚湯扁意粉

Classic Pizza $193
整體感覺焗得唔夠香,食材味道唔突出,被蕃茄醬掩蓋晒
餅皮屬於比較簿脆類型,食落偏硬~

煎大蝦•龍蝦鰹魚湯扁意粉
2024-04-02 117 瀏覽
龍蝦鲣鱼湯煎大蝦扁意粉的大蝦煎得好香,扁意粉彈牙,加埋龍蝦鲣鱼湯,十分配合,沙律的菜鲜甜,醬汁亦調配得不錯,加埋蛋汁就剛剛好。Dirty咖啡都幾好飲,温度適中,不太苦,有回甘。
2024-03-26 159 瀏覽
週末和朋友逛完街後找地方飲咖啡,How To Live Well就在K11 Art Mall內,連接尖沙咀港鐵站,非常方便。2PM左右到店,難得不用排隊。店內的工業風裝潢很有格調。樓底高之餘,店裡有自然採光,空間感充足。我們3人被安排坐在梳化位,非常舒適How的食物、飲品款式不少,但沒有套餐選項,需要散叫。我們最後選了一個蛋糕和一個Pizza分吃。因為Pizza需要20分鐘製作時間,所以蛋糕先來。今天的Homemade cake是black velvet cake,分量偏小,對我來說cream有點偏甜。Flat white味道正常,拉花很美製作了20分鐘的classic pizza,熱辣辣上枱是我喜歡的薄脆口感,美中不足是有一點點燶邊。配料簡單,但芝士量足,好吃。How To Live Well的食物表現普通,但環境寬敞舒適,是個和朋友悠閒聊天的好地方。
週末和朋友逛完街後找地方飲咖啡,
連接尖沙咀港鐵站,非常方便。
2PM左右到店,難得不用排隊。
店內的工業風裝潢很有格調。
樓底高之餘,店裡有自然採光,空間感充足。
我們3人被安排坐在梳化位,非常舒適

How的食物、飲品款式不少,
但沒有套餐選項,需要散叫。
我們最後選了一個蛋糕和一個Pizza分吃。
Homemade cake
因為Pizza需要20分鐘製作時間,所以蛋糕先來。
分量偏小,對我來說cream有點偏甜。
Flat White
Flat white味道正常,拉花很美

製作了20分鐘的classic pizza,
熱辣辣上枱

是我喜歡的薄脆口感,美中不足是有一點點燶邊。
配料簡單,但芝士量足,好吃。

How To Live Well的食物表現普通,
但環境寬敞舒適,是個和朋友悠閒聊天的好地方。
2024-01-13
Classic Pizza
收工約咗個朋友食飯👯‍♀️揀個中間點就決定去尖沙咀K11搵間可以傾偈嘅餐廳,呢間「How to Live Well」係K11 design gallery 入面🖼️餐廳都幾闊落,同埋好多梳化位置俾大家慢慢坐傾下計💬Hot Peach Fruit Tea  (Tea Pot) $68呢排養生所以就叫咗壺桃味嘅茶🍑佢係用茶壺裝🫖幾有feel,不過個水杯就有啲頹,如果襯埋一set 會好啲🫣但都冇影響味道,係賣相冇咁靚🤣壺茶有淡淡的桃味,好香,而且即使浸咗好耐,都唔會變澀,好啱我哋慢慢傾偈慢慢飲🫶🏻日式蟹棒芝士蛋卷 $108對於任何有蛋嘅菜式我都不能夠抗拒😋唔好以為蛋卷係一個份量好少嘅小食,佢都幾大舊同飽肚🤩蛋卷燒得好實正,一切開仲見到一層一層嘅蛋包住芝士同蟹棒,配埋上面嘅紫菜+ 木魚topping 同汁一齊食,好多唔同質感嘅食材撈埋一齊,但好夾,鍾意食蛋卷嘅你一定要嗌🥰明太子忌廉汁煙肉意粉 $178好搞笑佢上面裝飾嘅topping 同個蛋卷一樣,都係紫菜同木魚🤣作為好鍾意食明太子嘅我,就覺得個意粉嘅明太子味唔太出,俾個忌廉汁蓋住左,但個汁係好食,同埋意粉都煮得好彈牙,配埋啲煙肉碎,其實都幾飽🤰🏻

日式蟹棒芝士蛋卷

日式蟹棒芝士蛋卷 $108
明太子忌廉汁煙肉意粉

明太子忌廉汁煙肉意粉 $178
總括嚟講,呢間餐廳食物好食,而且環境好舒服,好啱大家嚟吹水hea 下🧘🏻‍♀️雖然佢寫用餐時間係90 分鐘,不過因為餐廳未滿座,所以我哋個日都食到佢last order 先走🤭
2024-03-12
日式蟹棒芝士蛋卷
明太子忌廉汁煙肉意粉
2024-03-11 245 瀏覽
呢間隱藏喺K11 art mall一個角落嘅西餐廳,唔特別行入去真係唔為意佢嘅存在 。今次一行四人去食午餐,所以點咗四個主菜,食物排名如下:1. Six cheese pizza,佢個名都話俾大家聽由六種芝士組成,芝士味濃,pizza仲會附上蜜糖,配pizza食又係另外一個風味,相當特別。2. 煎北海道帶子伏特加蕃茄奶油長通粉,最出色係醬汁,長通粉有咬人非常入味 。3. 吉列芝心豬扒日式咖哩,雖然豬排入面有好多芝士,但味道唔算好特別,整體一般般。4. 美國西冷牛扒,最貴嘅菜式令人最失望,其實控制火候已經做得好好,叫五成熟真係做到,睇落都煎得好靚,可惜塊牛扒好多筋,砌開已經好困難,每食一塊時都要咀嚼好耐,好可惜☹️ 。

今次一行四人去食午餐,所以點咗四個主菜,食物排名如下:

2024-03-11 155 瀏覽
隨意係TST搵野食,知道K11 Art 都多野食選擇, 就走左去呢頭搵餐廳,無意中係K11 art house轉角位見到佢~How to live well~見唔洗等位就入左去試。環境感覺好舒服,木系裝修,帶有一點文青feel.叫個左sea food pizza: Pizza勁大,好彩係薄批厚批一定食唔晒,食落好鬆脆,海鮮份量好多,有三文魚,墨魚,蟹柳....... 另外仲煎大蝦. 龍蝦鰹魚湯扁意粉,個湯熱辣辣仲超濃郁,意粉煮得啱啱好,好彈牙,大蝦爽口彈牙🤤
環境感覺好舒服,木系裝修,帶有一點文青feel.
  • 煎大蝦龍蝦鰹魚湯扁意粉
2024-03-06 155 瀏覽
係尖沙咀同朋友想坐得舒服d,食下野傾下計,諗起呢間係k11既how to live well~~環境空間感好大,木系裝修亦令人好舒服,食物又唔錯,我同朋友都好滿意😚煎北海道帶子伏特加蕃茄奶油長通粉:帶子既口感非常鮮嫩,煎得剛剛好,通粉彈牙有嚼勁,搭配住蕃茄奶油醬汁,口感更加豐潤,仲食到少少伏特加既酒味🤩🤩Classic pizza薄餅底部薄脆,外層微微酥脆,上面蕃茄酸甜加埋煙肉既油香,配搭得好好👍真係經典之作芝麻雞翼雞翼炸到好香脆,再加上d芝麻更加香口,作為小食真係可以食唔停,配酒更加一流🙈🙈

煎北海道帶子伏特加蕃茄奶油長通粉:

Classic pizza