同靚女同事食飯,不需用腦,每每帶我食靚環境ok嘢!今次這間餐廳在灣仔保育歷史building 的1樓,餐廳不小,座位頗多,裝修別緻,真的不錯!食物啦:無論主餐和甜品也ok,由隨餐的沙律,南瓜湯,到主菜的意大利麵或蛋包飯,另加的雞肉串,到甜品,即制mont blanc和signature 士多啤梨蛋糕也很不錯我尤其喜愛意大利麵的口感和汁好好味,如果可多一些海膽更好蛋包飯,只試吃了一口,雖然這飯不是我愛的東西,但也ok!即制mont blanc有綠茶味,但不太濃,但也很好味Signature 士多啤梨蛋糕,第一啖,先吃了餅底位置,有超好味感覺,但到吃啫喱和面位置,就覺得不是我喜愛和有點較濕感覺服務方面,staffs都是讓人滿意的,一示意便走來serve我們,同回應都有禮!
同靚女同事食飯,不需用腦,每每帶我食靚環境ok嘢!

食物啦:無論主餐和甜品也ok,

我尤其喜愛意大利麵的口感和汁好好味,如果可多一些海膽更好

蛋包飯,只試吃了一口,雖然這飯不是我愛的東西,但也ok!

即制mont blanc有綠茶味,但不太濃,但也很好味

位於灣仔茂蘿街過百年歷史建築內嘅Maison Meiji裝修以昭和時代嘅和洋大宅風格做主調🏯,仲設有榻榻米座位🇯🇵日籍總廚春田達雄已經喺香港扎根超過 30 年 最近為餐牌加入新口味蛋包飯同甜品📍仙台名物牛舌手做免治雞肉棒 ($68)雞肉棒鬆軟中間有一粒粒雞軟骨增加咬口,唔錯.📍明太子蟹肉沙律($78)明太子份量唔少,配上蟹肉同沙律幾清新🥗.📍番茄龍蝦汁蛋包飯配煎龍蝦($228)蛋包飯係呢間嘅招牌名物✨個蛋嫰滑鬆軟,份量又多🐣每啖都可以包住啲飯嚟食配咗個酸酸地好開胃嘅蕃茄龍蝦汁,同時龍蝦味好濃郁🍅龍蝦爽口有鮮味🦞,好食!.📍 福岡明太子意粉 ($168)意粉唔會過腍,冇加忌廉汁食落清爽獨特嘅紫蘇葉香氣再加上鹹鮮明太子真係幾好食✨鍾意食明太子意粉嘅值得嚟試吓👍🏻.📍抹茶芭菲($98)超打卡嘅甜品✨配料夠多睇見都開心😍有抹茶雪糕、忌廉、紅豆、大大粒煙靭嘅厥餅,熊仔餅、栗子同脆餅,唔錯🙌🏻.📍抹茶蒙布朗 ($128)店員會即席喺蛋糕上唧滿抹茶蕃薯蓉🍠💚打卡一流,口感好綿但個人覺得味道未算好驚喜🤭主要係食番番薯嘅甜味.📍Hojicha Latte ($54)拉花超高水準😍靚到唔捨得飲,口感順滑焙

位於灣仔茂蘿街過百年歷史建築內嘅Maison Meiji
裝修以昭和時代嘅和洋大宅風格做主調🏯,仲設有榻榻米座位🇯🇵
日籍總廚春田達雄已經喺香港扎根超過 30 年
最近為餐牌加入新口味蛋包飯同甜品

📍仙台名物牛舌手做免治雞肉棒 ($68)
雞肉棒鬆軟中間有一粒粒雞軟骨增加咬口,唔錯

📍明太子蟹肉沙律($78)
明太子份量唔少,配上蟹肉同沙律幾清新🥗

📍番茄龍蝦汁蛋包飯配煎龍蝦($228)
蛋包飯係呢間嘅招牌名物✨
個蛋嫰滑鬆軟,份量又多🐣每啖都可以包住啲飯嚟食
配咗個酸酸地好開胃嘅蕃茄龍蝦汁,同時龍蝦味好濃郁🍅
龍蝦爽口有鮮味🦞,好食!

📍 福岡明太子意粉 ($168)
意粉唔會過腍,冇加忌廉汁食落清爽
獨特嘅紫蘇葉香氣再加上鹹鮮明太子真係幾好食✨
鍾意食明太子意粉嘅值得嚟試吓👍🏻

📍抹茶芭菲($98)
超打卡嘅甜品✨配料夠多睇見都開心😍

📍抹茶蒙布朗 ($128)
店員會即席喺蛋糕上唧滿抹茶蕃薯蓉🍠💚
打卡一流,口感好綿但個人覺得味道未算好驚喜🤭
主要係食番番薯嘅甜味

📍Hojicha Latte ($54)
拉花超高水準😍靚到唔捨得飲,口感順滑焙茶味都夠香

📍Everyday Organic Matcha ($178/2 shots)
一早想體驗吓日本茶道🍵,既然有機會梗係要試吓
記得揀2 shot,店員會先幫你沖第一杯
飲完後會加熱水教你沖埋第二杯💚
抹茶味道回甘,旁邊配咗幾抹茶厥餅

Maison Mei 讓你猶如置身明治時期既日式洋食cafe簡約而現代的洋食屋設計相當吸引人。木質傢俱🛋️配上暖色照明🔅打造出一個放鬆休閑環境。餐廳裡還有😍榻榻米座位,成為打卡📷焦點👍招牌菜🍛蛋包飯,蛋和炒飯適中的比例和口感相得益彰,一口咬下去,🍳蛋香和米飯🍚的香氣混合在一起,令人回味無窮。🐮和牛炸雞蛋包飯和牛肉的肉汁和鮮嫩的口感絕對會讓你一試難忘。配上炸至金黃色的雞脾🍗肉和傳統日式DemiGlace醬汁,整道菜的味道更是豐富。呢到個和牛牛肉漢堡絕對不容錯過,一上枱天天BB已經睇到眼甘甘🤣餐廳提供四款不同口味的和牛牛肉漢堡,其中雜菇🍄照燒汁的漢堡是我個人的最😋。自家製的和牛漢堡肉質鮮美,肉🥩汁豐富,入口即化,搭配上甜甜的照燒汁和爽口的雜菇,讓整道菜的口感更上一層樓。飯配漢堡,這樣的搭配不僅令人食指大動,更是讓人忍不住一口接一口地享受美食。另外要一讚佢既凍朱古力🍫深棕色外觀,入口融化的感覺,帶來濃郁的可可味道和絲滑的口感,令人陶醉其中。🤭

餐廳裡還有😍榻榻米座位,成為打卡📷焦點

🐮和牛炸雞蛋包飯

餐廳提供四款不同口味的和牛牛肉漢堡,

其中雜菇🍄照燒汁的漢堡是我個人的最😋。

另外要一讚佢既凍朱古力🍫
2023-06-01 609 瀏覽
520想試下新口味食和風料理,去咗灣仔嘅一間和風喫茶店食飯,餐廳喺一座好靚嘅歷史建築入面,環境好舒適,氣氛好放鬆。我地試咗佢哋嘅柚子酸汁漢堡扒同吉列蝦蛋包飯,套餐配忌廉蘑菇湯同埋沙律。蘑菇湯好滑好好飲。沙律新鮮爽口,配醬汁好開胃。柚子酸汁漢堡扒,漢堡扒好肉地又多汁,柚子味道令人驚喜,仲減少咗油膩感,配埋雜菌更加健康。飯用咗珍珠米,好飽滿,食咗之後好滿足。主食嘅味道偏濃,漢堡扒上面嘅蘿蔔蓉就可以清一清味蕾。吉列蝦蛋包飯,仲有燒汁牛肉配蘑菇。吉列蝦好大隻好多肉。蛋包飯嘅蛋完全覆蓋曬啲飯,就咁食又得,撈埋燒汁牛肉一齊食就別有一番風味。飲品就試咗佢哋嘅福澤綠茶同埋Jasmine drip coffee。福澤綠茶帶有清清地淡淡嘅苦味,啱啱好配合兩粒甜甜地嘅綠茶蕨餅。Jasmine drip coffee 真係有茉莉茶嘅香氣,凍飲又好解渴又好消暑。
蘑菇湯

柚子酸汁漢堡扒
吉列蝦蛋包飯
福澤綠茶
Jasmine drip coffee
Maison Meiji 是茂蘿街一家Cafe,位於古老大樓(現為M7)一樓位,餐廳走日式風格,分為數個區域——café、榻榻米、酒吧,格局貫徹明治時期的優雅,歷史風味濃厚。餐牌有提供居酒屋午市套餐,跟湯&沙律。我地各點了蛋包飯和漢堡扒。是日餐湯為蘑菇湯,質感香滑濃厚。<雜菇照燒汁漢堡扒> $188自家製漢堡肉質滑嫩不乾澀,咬落去相當juicy。照燒汁微甜伴上雜菇,好似日式家庭料理。<吉列蝦蛋包飯> $218主角吉列蝦放喺蛋包飯上,飯有炒過幾香。旁邊還附上醬汁,洋蔥、肉塊及蘑菇片。吉列蝦酥脆,惹味嘅醬汁令人胃口大開~我最喜歡雞蛋夠滑嫩。<Hijicha> $61用玻璃杯盛載,琥珀般嘅顏色晶瑩剔透,入口帶淡淡嘅焙茶香,先苦後回甘。<Iced drip coffee> $69一瓶咖啡大約可以倒兩杯的份量,味道是有層次的苦澀,咖啡香濃順滑。

我地各點了蛋包飯和漢堡扒。是日餐湯為蘑菇湯,質感香滑濃厚。

<雜菇照燒汁漢堡扒> $188

<吉列蝦蛋包飯> $218

<Hijicha> $61
<Iced drip coffee> $69

• 吉列蝦蛋包飯
  • 雜菇照燒汁漢堡扒
2023-05-24 397 瀏覽
灣仔。cafe🍪#milktea灣仔 #milktea_cafe餐廳入面設計係精緻日式風✨ cafe係係二級歷史建築嘅重建項目😆 今日同個friend 去食咗佢哋lunch set 😆 Classic Mentaiko (Fukuoka) Pasta $1688.5/10 明太子意粉😆真係好好味 超推介✨美中不足就係有少少油 😆 edamame spring rolls $78 (套餐+$30)8/10 係似枝豆加春卷 春卷包住枝豆🥰 雖然佢係炸咗但係唔油 食落唔太邪惡🤣🤣小編覺得呢個幾特別💫如果大家係好似我哋咁叫套餐 真係幾推介大家可以試吓 😙signature omurice with wagyu demi-glace sauce $168 7.5/10特色和牛蛋包飯🤍無我想像中咁好味 但係d牛肉都幾嫩 d汁都幾好 價錢方面就因為無達到我嘅預期就有少少失望 覺得不太值☹️😗配菜 6.5/10跟餐嘅番茄濃湯真係唔錯 個個餐湯好濃郁🤍但係個沙律少少失望啦 **餐廳係有加一佢個waiter 係幾nice 同埋見你個杯無水 會即刻幫你浸🥰📍Maison Meiji灣仔茂蘿街7號1樓#香港美食
灣仔。cafe

灣仔茂蘿街7號1樓
#香港美食 #灣仔 #灣仔美食 #cafe #食盡灣仔系列
2023-02-24
2023-05-23 363 瀏覽
•灣仔| Maison Meiji 係一棟活化建築物入面竟然會有餐廳(°▽°)餐廳裝修保留咗部份原有嘅建築一入到去會先經過一間日式西餐廳再行入少少竟然仲有間隱蔽嘅居酒居開放式嘅廚房設計可以望住師傅整嘢食特別開心☺️一坐低師傅就上咗一碟仔嘅開胃小菜係用苦瓜醃製嘅漬物但完全冇苦瓜嘅青草同苦澀味食落酸酸甜甜仲好脆睇師傅講話係自己醃㗎🤩半烤牛肉刺身牛肉顏色好粉嫩底部有由鰹魚汁同柚子做嘅啫喱夾埋牛肉一齊食味道好清新滋賀縣海膽牛肉卷海膽味好鮮甜牛肉有入口即融嘅感覺師傅建議連埋塊紫蘇葉一齊食味道真係特別唔同㗎😍手做免治雞肉棒燒燒得岩岩好仲保留咗肉汁免治雞肉混入軟骨食落好有咬口配埋香濃嘅蛋漿同醬汁 好滑🫶🏻鹿兒島豬肉卷燒飯團豬肉片包住飯團 飯團入面有啲芝麻香燒汁微甜好香濃 每咬一啖都要再沾下啲汁😆

灣仔| Maison Meiji

係一棟活化建築物入面竟然會有餐廳(°▽°)
餐廳裝修保留咗部份原有嘅建築

豬肉片包住飯團 飯團入面有啲芝麻香
燒汁微甜好香濃 每咬一啖都要再沾下啲汁😆
2023-05-21
2023-05-18 4458 瀏覽
𝗣𝗹𝗲𝗮𝘀𝗲 𝗳𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄 𝗺𝘆 𝗼𝗽𝗲𝗻𝗿𝗶𝗰𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗮𝗴𝗿𝗮𝗺 @𝗺𝗶𝗰𝗵𝗲𝗹𝗹𝗲𝗳𝗼𝗼𝗱𝗳𝗶𝘁Masion Meiji 地點位於灣仔一幢建於1910年代 有二級歷史既保育活化項目入面 食美食之餘都可以細心欣賞下周邊環境最近天氣開始熱 叫左杯冰凍既Jasmine Drip 飲一入口首先品嘗到平時Drip個隻咖啡味 跟住陣Jasmine 就係口腔內爆發出黎 兩者味道好夾 好好飲 原來係經過48hrs 既成果 真係非常推介Dirty 微熱咖啡烘焙香後有凍牛奶既鮮甜 Lunch Menu跟磨菇湯同Salad和牛漢堡蛋包飯吉列豬扒蛋包飯兩款蛋包飯醬汁都係一樣的 牛肉味幾濃 會有d牛肉粒粒 屬於比較濃稠嘅sauce 而蛋做到好滑身既感覺 蛋香味十足飯粒分明 椒味比蕃茄味突出 整體比例平衡餐廳仲有日籍大廚主理既居酒居同有榻榻米既cafe area 環境好大超有日式感 裝修舒服選擇亦多 完全滿足到不同客人需求

最近天氣開始熱 叫左杯冰凍既Jasmine Drip 飲

飯粒分明 椒味比蕃茄味突出 整體比例平衡

Jasmine Drip Coffee
  • 和牛牛肉漢堡扒蛋包飯
2023-05-17 241 瀏覽
灣仔茂籮街有這個保育的樓。其中的一樓讓Cupping Room集團重整,裝修後變成了一個比較日式明治時期的一個輕食咖啡屋。我們來過好幾次。來喝綠茶、咖啡、吃吃輕食。這裡的環境很優雅。設計也是日式的簡約。外面有 Bar 枱咖啡枱,旁邊有些日式塌塌米座位,另外的一個小房子裡頭則用作咖啡屋、居酒屋與及日式酒吧。如果你想讓自己進入一個古代的日式明治時期的環境,這是一個好的地點來放鬆一下,喝喝咖啡吃吃輕食。輕食他們主要做的日式的漢堡啊,義大利粉啊,那整體食物的水平不錯,就是價錢有點偏貴。
灣仔茂籮街有這個保育的樓。
2023-05-13 222 瀏覽
二訪呢間昭和咖啡廳😻雞蛋煙肉燒汁漢堡扒($188) 份量真係超級多!漢堡扒用上和牛製作,識落有淡淡的牛肉香氣~雞蛋半生熟撈飯同埋撈汁就最啱!另外仲叫咗炸豬扒咖喱蛋包飯($218)滑蛋有濃厚嘅牛油味真係好正🥰不過飯入邊有青椒,唔鍾意嘅朋友可以比隔籬嗰個食🤣Lotus Latte ($54)甜甜地嘅味,加上咖啡香氣,好快就飲晒成杯😋.Wagyu hamburger steak was in a huge size! With egg and bacon that can fulfill anyone’s appetite 🤰🏻 I love the lotus latte with a slightly sweet touch. The hojicha latte was another must-try item.
2023-05-13 250 瀏覽
約咗朋友喺灣仔見面,佢話帶我去香港二級歷史建築內的餐廳食lunch, 我心諗會唔會古色古香呢,點知去到原來建築物已經經過活化,已經呈現左另一種悠閑感覺Maison Meiji 日式餐廳主打日式漢堡蛋包飯,入門口已經見到一個榻榻米,裝修風格日系,但係俾人感覺好舒服、閒適我就叫咗和牛漢堡扒蛋包飯,前菜沙律和蘑菇湯有水準和牛味道濃郁,醬汁加埋蛋包飯每一口都令到味蕾走向更高嘅層次朋友就叫咗海膽吞拿魚丼飯,上桌已經係一幅美麗嘅圖畫,無論擺盤、顏色配搭都令人食慾大增,海膽超新鮮飯後叫咗兩杯餐飲,渡過左一個悠閒嘅下午Hojicha Latte Flat white

我就叫咗和牛漢堡扒蛋包飯,前菜沙律和蘑菇湯有水準

和牛味道濃郁,醬汁加埋蛋包飯每一口都令到味蕾走向更高嘅層次

飯後叫咗兩杯餐飲,渡過左一個悠閒嘅下午

Flat white
2023-04-20
  • Hojicha Latte
  • 和牛牛肉漢堡扒蛋包飯
2023-05-11 236 瀏覽
餐廳的裝潢以日式風格為主,擺設簡潔大方,用餐區域寬敞舒適,音樂好輕柔。此外,餐廳還提供了塌塌米的座位,好有特色呢😋和風辣煮花螺花螺肉質晶瑩剔透,搭配微微辣汁,令人食指大動😍😍磯煮鮑魚賣相十分精緻,鮑魚切片入口方便~ 肉質彈牙入味,冰涼口感十分舒爽,清新🥳唐揚炸雞想不到是這麼大一件的🙈 外皮金黃酥脆,一咬開肉質卻是鮮嫩多汁!非常好吃!日本海膽蟹肉三文魚籽丼飯海膽和蟹肉鮮嫩剔透,搭配上三文魚籽色彩誘人。海膽、蟹肉和三文魚籽鮮味無比,而且份量好多,完全可以跟飯配着來吃👍🏻👍🏻和牛牛肉漢堡扒蛋包飯牛肉漢堡扒肉質非常軟嫩多汁,蛋感覺熟了一些~ 但搭配上蛋包飯和牛肉醬汁,口感依然豐富😆😆

和風辣煮花螺
花螺肉質晶瑩剔透,搭配微微辣汁,令人食指大動😍😍

1K
2023-05-10 187 瀏覽
灣仔茂蘿街正正有一百年戰前樓宇,經活化保育後,進駐了不少餐廳,今日行經那裡有著明治風格裝潢,彷如走入明治大宅之中。芥末風味薯仔沙律薯仔口感蓬鬆帶著芥末的辣味,配合爽脆的新鮮沙律,食起來口感更豐富,更令人開胃。手做免治雞肉棒燒免治雞肉棒燒至香氣四溢、口感鮮嫩多汁,輕點日本蛋汁,更顯軟滑口感。磯煮鮑魚 磯煮鮑魚肉質濃郁、爽脆有彈性,帶有淡淡的海洋風味,非常美味。柚子胡椒酒煮大蜆大蜆粒粒飽滿,而且大蜆中都吸滿了柚子胡椒酒香,入口清甜芳香,食到們唔到口。大阪味噌煮牛筋牛筋極之軟腍,配上味噌煮成,味噌香鹹入味,鹹甜軟嫩,一食愛上。和牛三文治這和牛三文治先烘底麵包,做到外層香脆內粉嫩,入口充滿肉汁,肉味濃郁,口感極具層次。

芥末風味薯仔沙律

手做免治雞肉棒燒

柚子胡椒酒煮大蜆

大阪味噌煮牛筋

和牛三文治
2023-05-10 3219 瀏覽
終於去咗我好想去嘅cafe😝事關佢啱啱開張嗰陣我同朋友摸門釘,當時試業中但未開張🤣今次終於去到,中午嚟到嗰陣已經好多人,榻榻米位置已經有客人坐住🥹✨下次早啲嚟先得,入面嘅環境就係和風Cafe,佢哋碗碟都好用心,有種復古嘅味道。和牛漢堡蛋包飯 $228和牛漢堡非常之厚身,咬落去好鬆軟,牛味都幾香而且好大份。醬汁混合了菇、牛肉粒,餸嘅份量真係好多,蛋包飯嘅精粹一定係蛋🍳蛋好香滑,而且大大份,入面包嘅飯係茄汁飯,整體都濃味!柚子酸汁漢堡扒 $188醬汁非常之好食,酸酸地好開胃,漢堡扒好大件😇我真係好鍾意佢側邊嗰啲菇,呢個餐係配白飯,所以相對健康啲,所以減緊肥嘅人都可以考慮呢個!抹茶芭菲 $98底部係紅豆,中間有好大球抹茶雪糕,上面有水果、甜栗子、蕨餅。味道都唔錯中規中矩,如果多啲唔同款式水果就更好😝佢哋可以即時安排到生日字句仲俾埋蠟燭實在太好了Ginger Peach green tea $59食到好飽,可以選擇呢個茶~帶有薑味容易入口,啱晒女仔。擺盤方面好出色,有儀式感。Lotus coffee $54平時咖啡店都未必有呢個選擇,所以試吓先,飲落去真係有焦糖餅乾嘅香氣,但係又唔會太甜,側邊

和牛漢堡蛋包飯 $228

柚子酸汁漢堡扒 $188

抹茶芭菲 $98
抹茶芭菲

Ginger Peach green tea $59

Lotus coffee $54
平時咖啡店都未必有呢個選擇,所以試吓先,飲落去真係有焦糖餅乾嘅香氣,但係又唔會太甜,側邊仲有焦糖餅乾,真係好靚。
Lotus  coffee

📍 Maison Meiji (灣仔)
灣仔茂蘿街7號1樓A室
生日
抹茶芭菲
Lotus  coffee
  • 柚子酸汁漢堡扒
  • Lotus  latte
2023-05-09 239 瀏覽
小學就在對面以前經常來到這裏,殊不知已經變成翻新過的百年保育古蹟。這間日式餐廳非常適合打卡,裝修新淨得來又不失古典優雅。【餐湯】濃郁開胃的忌廉蕃茄湯,不會太酸十分開胃。【沙律】沙律的醬汁酸酸的,有別於一般芝麻醬,幾醒胃。【雜菇照燒汁漢堡扒】醬汁比較甜,有很多雜菇幾新鮮,配漢堡的醬汁不錯。而和牛漢堡入口即溶,好軟熟的感覺,送飯一流。而且份量都幾大。【吉列豬扒蛋包飯】十分欣賞這個半熟蛋,醬汁就有些失準有陣燒焦的味道,本身的牛腩軟腍,飯底是蕃茄汁炒飯,吉列豬扒亦比較乾身,但是味道不錯。【Chocolate】朱古力味道幾濃郁略嫌太多cream。【Hojicha Latte】焙茶味道都突出熱飲應該更佳。

【餐湯】濃郁開胃的忌廉蕃茄湯,不會太酸十分開胃。
蕃茄湯

【沙律】沙律的醬汁酸酸的,有別於一般芝麻醬,幾醒胃。

吉列豬扒蛋包飯

【Chocolate】朱古力味道幾濃郁略嫌太多cream。
Chocolate

【Hojicha Latte】焙茶味道都突出熱飲應該更佳。
2023-05-05
蕃茄湯