2024-02-16 1915 瀏覽
情人節當然要食餐好某人對泰菜情有獨鍾~今年特登搵左依間風評唔錯既泰國菜撐枱腳本身係比火山排骨同火焰燒雞吸引左嚟,但後嚟見到實物有啲多唯有等下次人多啲一齊食再叫拼盤真係岩晒我依啲三心兩意既人一次過滿足晒我咁多個願望~蝦餅魚餅陣牙又香口香葉包雞夠晒惹味,仲有淡淡葉香蝦片脆卜卜深得我心燒魷魚夠地道有係泰國食既味道~爽脆既魷魚圈加埋酸酸辣辣既醬汁真係開胃又好味一個鍋可以食晒紅黃青三款咖哩唔需要取捨既感覺太完美啦~紅咖哩濃郁惹味、黃咖哩椰奶味香、青咖哩味道清新配埋各類新鮮海鮮一齊食無得輸咖哩三重奏仲有另外附上蒜蓉包粒提供,可以沾咖哩一齊食,吸晒咖哩既麵包粒好香好好味~真係神來之筆粉金邊粉都唔錯,麵身有咬口夠乾爽,又唔會炒到一舊舊,味道夠正宗食泰國菜飲個椰青水就夠晒地道清甜又解膩,飲完仲可以刮椰肉食
情人節當然要食餐好
某人對泰菜情有獨鍾~今年特登搵左依間風評唔錯既泰國菜撐枱腳
本身係比火山排骨同火焰燒雞吸引左嚟,但後嚟見到實物有啲多
唯有等下次人多啲一齊食再叫

小食拼盤

拼盤真係岩晒我依啲三心兩意既人
一次過滿足晒我咁多個願望~蝦餅魚餅陣牙又香口
香葉包雞夠晒惹味,仲有淡淡葉香
蝦片脆卜卜深得我心

配埋各類新鮮海鮮一齊食無得輸

泰式蛋包炒金邊粉

椰青

食泰國菜飲個椰青水就夠晒地道
清甜又解膩,飲完仲可以刮椰肉食

2024-02-15
泰式蛋包炒金邊粉
椰青
  • 蒜蓉包
2024-02-03 3585 瀏覽
🥘咖哩三重奏配蒜蓉包粒 $218有齊三種咖哩,仲有好多海鮮好足料,海鮮控必食,每款咖哩都有唔同海鮮同配菜要尋寶😂,配菜同海鮮都好吸汁,仲可以用蒜蓉包點埋咖哩😉個人覺得青咖哩椰奶味重甜甜地,入面有脆卜卜軟殼蟹🦀、茄子🍆,軟殼蟹撈青咖哩好好食👍🏻 紅咖哩最酸蕃茄味重似冬薩公,入面有蝦🦐、青口、魷魚🦑、菠蘿🍍,蝦煮到稔鮮甜😝,菠蘿加咖哩味道酸甜😂黃咖哩最辣同濃味,入面有扇貝🐚、炸龍脷柳、西蘭花🥦、薯仔🥔、天婦羅番薯🍠,炸龍脷柳肉滑外脆加埋咖哩汁惹味🌶️🦐大頭蝦冬蔭公湯 $128大頭蝦好正啖啖肉多蝦膏🦐,鮮味十足,冬蔭公湯重蕃茄味🍅酸同奶味重啲,好開胃好送飯亦加左香茅,微微辣🌶️,唔洗擔心會太辣,岩哂小辣人士😉🥦椰菜苗(馬拉盞) $98椰菜苗香帶油光,馬拉盞炒鹹香加惹味🌶️,亦可以揀飛天或者蒜蓉😆🍡泰式串燒(半打)$108串燒厚肉,沙嗲醬帶濃郁花生味🥜,甜甜地,略嫌串燒乾左啲,豬肉、鷄肉、牛肉各揀左2串😝🍋青檸茶 $34青檸茶荼味濃,唔會太澀解膩清新😆.🍹乳酸梳打$34乳酸味重,口感順滑,解辣之選🔥.✨餐廳以火山排骨同埋火焰燒雞為招牌,野食大碟,性價比高,岩哂一班人聚餐,座位闊落,牆上面仲有唔少色彩
🥘咖哩三重奏配蒜蓉包粒 $218

🦐大頭蝦冬蔭公湯 $128

🥦椰菜苗(馬拉盞) $98

🍡泰式串燒(半打)$108

🍋青檸茶 $34
青檸茶荼味濃,唔會太澀解膩清新😆
🍹乳酸梳打$34
乳酸味重,口感順滑,解辣之選🔥
✨餐廳以火山排骨同埋火焰燒雞為招牌,野食大碟,性價比高,岩哂一班人聚餐,座位闊落,牆上面仲有唔少色彩繽紛塗鴉
  • 咖喱三重奏
月初去了曼谷渡過元旦,初次品嘗到曼谷夜市網紅菜式火山排骨,但味道有點強差人意,後來機緣巧合下見到銅鑼灣一間泰菜餐廳推介火山排骨,於是再探究竟。人氣必點火山排骨 $228 🌋 選擇了醬汁另上,的確令人視覺震撼,將份量十足的排骨疊高成一座巨型火山,未食已經覺得飽了!餐廳會提供手套和濕紙巾予客人,十分貼心。排骨肉質細嫩入味,容易拆件方便進食;淋上青辣椒醬 🌶️ 味道更惹味吸引。生蝦刺身 $108 🦐 亦是泰菜必點菜式之一,生蝦爽口彈牙,夾上紅辣椒和蒜片,更能突出青辣椒醬的辣,辣得過癮!泰式海南雞 $148 半隻 🍗 頗為有點失望,色澤金黃,但肉質未算嫩滑。飛天通菜 $88 🥗 口感清脆有鑊氣,鹹香味重帶有少少辣度。芒果糯米飯 $88 🥭 糯米飯熱辣辣上枱,淋上大量椰漿,口感甜甜的又煙煙韌韌;芒果微甜不酸,整體不錯。再來兩杯泰式特飲🧋泰式奶茶 $36 ,第一口感覺有種在泰國便利店買到的泰式奶茶,屬於甜度較重的味道;龍眼冰 $36 🍹 口感清甜。今次所挑選的味道大多數都是辣,的確無辣不歡的人可來一試店家的青辣椒醬 🌶️ 但泰國菜集合了甜、酸、苦、辣和鹹的味道,因此不愛吃辣的人都會喜歡泰菜,可以在眾多

生蝦刺身

泰式海南雞

飛天通菜

泰式奶茶
龍眼冰

今次所挑選的味道大多數都是辣,的確無辣不歡的人可來一試店家的青辣椒醬 🌶️ 但泰國菜集合了甜、酸、苦、辣和鹹的味道,因此不愛吃辣的人都會喜歡泰菜,可以在眾多的菜式中找到自己喜歡的。
生蝦刺身
飛天通菜
泰式奶茶
龍眼冰
  • 芒果糯米飯
2024-01-24 1830 瀏覽
唔係好諗到食乜,上Openrice🍚見到呢間泰國菜幾熱門,啲主菜又幾打卡咁,姑且一試,又有驚喜啵。大頭蝦冬蔭公湯(小)($128)呢幾日天氣好凍,飲返啲🍲熱辣辣嘅湯就啱哂❗️☺️ 冬蔭湯底bb辣,酸酸辣辣咁幾開胃,🦐大頭蝦雖然大頭但都有啲蝦肉喎😋泰式鳳爪沙律 ($88)鳳爪爽口,配料嘅辣度辣過湯,但係辣得嚟又幾過癮。🦑泰式燒魷魚 ($148)🙌推介之選!魷魚有底味,調味好均勻!燒得啱啱好,表面唔乾入面仲juicy,幾驚喜😋泰式串燒(半打)($108)叫咗雞牛豬各兩串,肉量好多,好抵食❗️正常泰式串燒都偏乾,估唔到食落又冇想像中嘅dry啵。🐮牛肉調味幾好,香料味適中,當中夾雜少少肥嘅部位,推介🙌🐷豬肉串燒調味幾香同偏甜,會食唔停口❤️。🐤雞肉都ok,不過俾火焰燒雞嘅juicy搶咗focus,但靠沙嗲醬都挽回到下🤣🔥🐤火焰燒雞 ($208)重頭戲! 明知佢會放火,但現場見到仍然係會嘩一聲😱 雞肉好juicy😍 少少爆汁嗰種,雖然雞皮唔係脆皮,但燒得好好,最後連皮食哂。侍應哥哥勁好,等大家手機相機📸ready先放火👍 再等大家影完仲會拎返去斬件再上。飲品叫咗🥥椰青 ($52)好清甜。仲刮到好多椰肉😍

大頭蝦冬蔭公湯(小)($128)

泰式鳳爪沙律 ($88)
鳳爪爽口,配料嘅辣度辣過湯,但係辣得嚟又幾過癮。

🦑泰式燒魷魚 ($148)

泰式串燒(半打)($108)

🔥🐤火焰燒雞 ($208)

飲品叫咗🥥椰青 ($52)好清甜。仲刮到好多椰肉😍 朋友就話龍眼冰($36)有好多龍眼,甜度適中好清新。

2024-01-23
  • 大頭蝦冬陰功湯
  • 龍眼冰
呢間泰國🇹🇭餐廳嘅「火山排骨」好惹味😋,喺另外一間分店食過之後念念不忘🤣,朋友👧🏻話不如 encore,結果我哋一行4人👧🏻👩🏻‍🌾👩🏻‍🦰🥷就約埋一齊喺銅鑼灣店開餐🤣$228「火山排骨」:排骨豎起嚟整到成個火山咁🌋🤩,好立體👍;排骨勁大塊,係成塊唔係一支支,份量勁多,有好多肉🤣;排骨🐷炆煮得好腍,帶住手套好容易食,食得超級暢快😋;「火山🌋排骨🐷」加咗大量香蔥、芫荽、蒜頭,亦都似乎落咗青檸檬汁,少少酸仲有少少辣,開胃又好味😋$98「柚子鮮蝦沙律」:柚子鮮甜多汁,好似撈咗啲花生碎、腰果碎、魚乾仔 等,香口又好食😋$118「椰汁雞湯」:見到落咗好多雞肉、雜菌、香茅 等,雞湯有香濃椰汁味,好飲👍$98「飛天椰菜苗」:椰菜苗🥬新鮮又爽脆,「飛天」睇返英文即係「泰式炒」🤣,見到有蒜蓉🧄、紅辣椒 🌶️、麵豉 等,炒得好惹味🤩$88「芒果糯米飯」:糯米飯煙煙韌韌🤩;芒果🥭新鮮又鮮甜😋;配埋白色嘅甜椰漿,真好味🤣$52「椰青」:叫咗2隻,好清甜🤩 $34「凍青檸茶」:叫咗2杯,都要咗走冰少甜,真係唔係好甜,完全唔凍不過夠晒清新🤣我哋4個人👧🏻👩🏻‍🌾👩🏻‍🦰🥷食得好飽兼勁開心🤣

$52「椰青」:叫咗2隻,好清甜🤩

我哋4個人👧🏻👩🏻‍🌾👩🏻‍🦰🥷食得好飽兼勁開心🤣
最近成日都好想食泰菜😂早排就揀左試呢間𝙏𝙝𝙖𝙞 𝙈𝙞𝙡𝙪..當日系平日..夜晚8點上到去座無虛席 嚇親😂生意幾好咁👍🏻👍🏻𖤘 火山排骨 | ᴴᴷᴰ𝟸𝟸𝟾黎到呢度一定要叫佢地既signature🤡幾乎枱枱都有座山系枱😂真系超級大座‼️ 打卡之選😎店員會提供手套🧤 以手撕形式去食😋肉質軟腍,配上酸辣汁食勁惹味啊!𖤘 生蝦刺身 | ᴴᴷᴰ𝟷𝟶𝟾生蝦新鮮爽口,個汁望落應該同火山排骨一樣。酸酸辣辣咁,好開胃🤤𖤘 泰式串燒 | ᴴᴷᴰ𝟷𝟶𝟾我地叫左半串,揀左豬牛雞各2串。串燒肉質都ok..靈魂系個沙嗲醬,超級香花生味🥜𖤘 通菜 | ᴴᴷᴰ𝟾𝟾呢度既菜原來分左4種炒法,有蒜蓉、馬拉盞、飛天同清炒。我地揀左飛天😂炒得爽脆,但對我黎講有d辣🌶️🌶️😂𖤘 泰式燒牛柳 | ᴴᴷᴰ𝟿𝟾呢個系亂咁叫,點知有驚喜喎🤣牛柳睇落好乾,但食落肉質幾嫩,仲有陣仲炭香味添!而且個燒烤醬又系勁好食😋 酸酸地咁,可以中和牛肉既膩。𖤘 椰青 | ᴴᴷᴰ𝟻𝟸椰青勁大個,入面既水非常飽滿,滿到倒瀉左勁多落個碟度😂飲落非常清甜👍🏻𖤘 青檸梳打 | ᴴᴷᴰ𝟹𝟺極度fresh🍋‍🟩解渴又解膩!
最近成日都好想食泰菜😂
早排就揀左試呢間𝙏𝙝𝙖𝙞 𝙈𝙞𝙡𝙪..
當日系平日..
夜晚8點上到去座無虛席 嚇親😂
生意幾好咁👍🏻👍🏻

𖤘 火山排骨 | ᴴᴷᴰ𝟸𝟸𝟾
黎到呢度一定要叫佢地既signature🤡
幾乎枱枱都有座山系枱😂
真系超級大座‼️ 打卡之選😎
店員會提供手套🧤 以手撕形式去食😋
肉質軟腍,配上酸辣汁食勁惹味啊!

𖤘 生蝦刺身 | ᴴᴷᴰ𝟷𝟶𝟾
生蝦新鮮爽口,個汁望落應該同火山排骨一樣。
酸酸辣辣咁,好開胃🤤

𖤘 泰式串燒 | ᴴᴷᴰ𝟷𝟶𝟾
我地叫左半串,揀左豬牛雞各2串。
串燒肉質都ok..
靈魂系個沙嗲醬,超級香花生味🥜

𖤘 通菜 | ᴴᴷᴰ𝟾𝟾
呢度既菜原來分左4種炒法,
有蒜蓉、馬拉盞、飛天同清炒。
我地揀左飛天😂
炒得爽脆,但對我黎講有d辣🌶️🌶️😂

𖤘 泰式燒牛柳 | ᴴᴷᴰ𝟿𝟾
呢個系亂咁叫,點知有驚喜喎🤣
牛柳睇落好乾,但食落肉質幾嫩,
仲有陣仲炭香味添!
而且個燒烤醬又系勁好食😋
酸酸地咁,可以中和牛肉既膩。

𖤘 椰青 | ᴴᴷᴰ𝟻𝟸
椰青勁大個,入面既水非常飽滿,
滿到倒瀉左勁多落個碟度😂
飲落非常清甜👍🏻

𖤘 青檸梳打 | ᴴᴷᴰ𝟹𝟺
極度fresh🍋‍🟩
解渴又解膩!
5天前 0 瀏覽
係open rice 排頭幾名推薦嘅餐廳就有呢間Milu Thai -銅鑼灣份~一於同朋友過嚟試吓!⭐️火焰燒雞視覺和味覺衝擊的美食忍不住一口接一口淨係睇相都知好打卡able上台個個都哇哇聲表焦脆酥香,咬下時會聽到好脆,散發出濃郁的燒烤香氣。外表焦香,雞肉保持著多汁juicy⭐️火山排骨基本上每檯都叫呢個菜式好震撼,好巨型打卡一流唔好睇佢咁大舊 肉質好鮮嫩完全唔韌好腍再淋上酸辣開胃嘅醬汁(應該有香茅,青檸)⭐️柚子鮮蝦沙律有啲餐廳的柚子鮮蝦沙律係會辣辣地,呢度嘅完全冇辣 仲不會過于酸甜或鹹柚子好清爽好fresh蝦肉新鮮加埋啲花生碎同其他配料超級開胃⭐️蒜蓉椰菜苗叫左個清淡啲嘅椰菜苗,鑊氣十足⭐️椰汁雞湯湯底好濃郁的椰香和泰式香料香氣。雞肉好軟嫩,肉質鮮美多汁。除了雞肉,還有泰椒、檸檬草、蘑菇等泰式香料。好fresh 好清新⭐️芒果糯米飯呢度嘅芒果糯米飯🥭好多芒果夠晒咁多個朋友一齊食唔使爭可以與好朋友這樣一起飲飲食食真係想就這樣一直坐在餐桌邊,與好友閒聊幾個小時,真的幸福☺️

一於同朋友過嚟試吓!

⭐️火焰燒雞
視覺和味覺衝擊的美食
忍不住一口接一口
淨係睇相都知好打卡able
上台個個都哇哇聲

⭐️火山排骨
基本上每檯都叫呢個菜式
好震撼,好巨型打卡一流
唔好睇佢咁大舊 肉質好鮮嫩
完全唔韌好腍
再淋上酸辣開胃嘅醬汁(應該有香茅,青檸)

⭐️柚子鮮蝦沙律
有啲餐廳的柚子鮮蝦沙律係會辣辣地,
呢度嘅完全冇辣 仲不會過于酸甜或鹹
柚子好清爽好fresh蝦肉新鮮
加埋啲花生碎同其他配料
超級開胃

⭐️蒜蓉椰菜苗
叫左個清淡啲嘅椰菜苗,鑊氣十足

⭐️椰汁雞湯
⭐️芒果糯米飯
呢度嘅芒果糯米飯🥭好多芒果
夠晒咁多個朋友一齊食唔使爭

可以與好朋友這樣一起飲飲食食
5天前 0 瀏覽
我地8個人 叫到成張枱都係野食!仲要每樣都勁好食😋朋友仔都大讚勁高水準呀火山排骨:啖啖肉‼️每枱都有點炭燒豬頸肉:勁好食😋推介小食拼盤:炸到好香口 鍾意食炸物唔可以錯過✌🏻咖喱三重奏:食齊紅黃青咖喱 配埋海鮮一齊食 簡直無得輸🙌🏻🙌🏻飛天通菜:炒得超級惹味 有鑊氣泰式海鮮炒粉絲:粉絲炒得乾身香口 又夠彈牙,好食😋青咖哩軟殼蟹 (配蒜蓉包):軟殼蟹份量多,蒜蓉包同軟殼蟹都吸滿哂青咖哩 超級好食🤤大頭蝦冬蔭公湯:辣辣地 鮮味十足,配料超多 大頭蝦勁大隻 多肉又有膏🦐柚子鮮蝦沙律:開胃頭盤😙青胡椒泰式炒蜆:蜆肉新鮮 每粒都勁大隻呀😊菠蘿海鮮炒飯:炒飯炒到粒粒分明泰式燒魷魚:魷魚圈爽脆配酸辣醬 勁開胃🙂芒果糯米飯:芒果香甜🥭配埋糯米飯一齊食 勁正,而且擺盤有心思 砌左心形🧡
我地8個人 叫到成張枱都係野食!
仲要每樣都勁好食😋朋友仔都大讚勁高水準呀

火山排骨:啖啖肉‼️每枱都有點

炭燒豬頸肉:勁好食😋推介

小食拼盤:炸到好香口 鍾意食炸物唔可以錯過✌🏻

飛天通菜:炒得超級惹味 有鑊氣
泰式海鮮炒粉絲:粉絲炒得乾身香口 又夠彈牙,好食😋

柚子鮮蝦沙律:開胃頭盤😙

• 芒果糯米飯
  • 咖哩三重奏
  • 炭燒豬頸肉
  • 青咖哩軟殼蟹
-百樂中心真係出咗名多野食☺️之前去過個邊食cafe估唔到2樓有間咁抵食既泰菜🇹🇭而且仲要有火山排骨食🤓真係唔係間間都有————————————————————————🍴火山排骨($228)呢個巨形排骨真係唔食得都睇得🤣餐廳會比晒手套濕紙巾你慢慢食排骨既汁有啲似食生蝦既汁咁 酸酸辣辣咁排骨肉食耐左點汁食 的確解到膩🤙🏼不過建議呢個真係起碼要2-3個食唔係真係會食唔晒🙈又試唔到其他菜式————————————————————————🍴青咖哩軟殼蟹配蒜蓉包($168)佢哋既青咖哩偏向杰身啲唔似出面既青咖哩咁稀入面除左軟殼蟹仲有啲雜菜🥦軟殼蟹配咖哩又係無得輸☺️仲加埋個蒜蓉包🧄🍞呢個大推啊‼️‼️‼️————————————————————————🍴大頭蝦冬蔭功湯(小:$128)話就話細size 但應該夠3-4個人飲😂2個人完全飲唔晒🙈個湯好夠酸同好夠辣👍🏻加埋有隻大頭蝦係入面 完全索晒啲湯啊————————————————————————🍴泰式蛋包炒金邊粉($118)呢個都有啲驚喜面頭嗰3隻蝦有炸過的🦐肉質都唔霉金邊粉都不過不失撈埋花生粒同辣粉 成件事超惹味🔥————————————————————
百樂中心真係出咗名多野食☺️
之前去過個邊食cafe
估唔到2樓有間咁抵食既泰菜🇹🇭
而且仲要有火山排骨食🤓真係唔係間間都有
————————————————————————
🍴火山排骨($228)

呢個巨形排骨真係唔食得都睇得🤣
餐廳會比晒手套濕紙巾你慢慢食
排骨既汁有啲似食生蝦既汁咁 酸酸辣辣咁
排骨肉食耐左點汁食 的確解到膩🤙🏼
不過建議呢個真係起碼要2-3個食
唔係真係會食唔晒🙈又試唔到其他菜式
————————————————————————
🍴青咖哩軟殼蟹配蒜蓉包($168)

佢哋既青咖哩偏向杰身啲
唔似出面既青咖哩咁稀
入面除左軟殼蟹仲有啲雜菜🥦
軟殼蟹配咖哩又係無得輸☺️
仲加埋個蒜蓉包🧄🍞
呢個大推啊‼️‼️‼️
————————————————————————
🍴大頭蝦冬蔭功湯(小:$128)

話就話細size 但應該夠3-4個人飲😂
2個人完全飲唔晒🙈
個湯好夠酸同好夠辣👍🏻
加埋有隻大頭蝦係入面 完全索晒啲湯啊
————————————————————————
🍴泰式蛋包炒金邊粉($118)

呢個都有啲驚喜
面頭嗰3隻蝦有炸過的🦐肉質都唔霉
金邊粉都不過不失
撈埋花生粒同辣粉 成件事超惹味🔥
————————————————————————
🍴凍青檸茶($34)
🍴泰式奶茶($36)

去泰國梗係必飲呢啲啦😌食泰菜都唔例外
欣賞佢泰奶有得揀少甜👍🏻唔係真係會極甜
青檸茶都唔錯 幾夠酸
話說識我嘅人都知道我極度鍾意食泰國嘢,基本上好多餐廳我都試過晒,但係真係冇乜餐廳我係會做encore 😍等一間連我老公咁嘴刁,佢都話會咗返嚟,可想而知個好味程度係去到邊😍😍我冇諗過平日去到,即使8:00 ,都可以竟然坐爆場,我真係O咗嘴😯然後,我見到枱枱都有叫到火山排骨,雖然我得兩個人,但係我都挑戰一下🫨🫨🔸 火山排骨 🌋真係明白點解台台都會叫,真係大碟到嚇死你,基本上我同我老公係食唔晒嘅。但係佢味道十足,都好入味,值得叫😍😍🔸 大頭蝦冬陰功湯(細)🦐冬陰功湯唔會太辣,亦都唔會太酸,我自己就可以再食濃味啲,入邊都有好多姑姑同埋有兩隻半邊大頭蝦🔸 青咖喱軟殼蟹,配蒜蓉包 🥘個軟殼蟹真係好出色,好厚肉。而青咖喱個質感就較為杰身啲,我自己就鍾意稀身小小嘅咖喱。不過點蒜蓉包就真係冇乜所謂😏。同埋成個咖喱都有一個火爐熱住,我覺得好有誠意。🔸 泰式燒牛柳 🐮呢個簡直比多一個surprise俾我,我同我老公,望落去好似好乾身,但食落去竟然極度軟腍我腍,超好食,特別推薦👍🏻👍🏻👍🏻🔸 泰式生蝦🦐成日都覺得出街食生蝦,好似好唔抵,但係呢一間絕對唔會😍😍😍。呢一間啲生蝦,超級有誠意,極度厚肉,絕對冇敷衍客

🔸 火山排骨 🌋

🔸 大頭蝦冬陰功湯(細)🦐

🔸 青咖喱軟殼蟹,配蒜蓉包 🥘

🔸 泰式燒牛柳 🐮
我腍,超好食,特別推薦👍🏻👍🏻👍🏻

🔸 泰式生蝦🦐
成日都覺得出街食生蝦,好似好唔抵,但係呢一間絕對唔會😍😍😍。呢一間啲生蝦,超級有誠意,極度厚肉,絕對冇敷衍客人,對得住個價錢,我同我老公都覺得極讚👍🏻👍🏻👍🏻

🔸 椰青
椰青飲落去好鮮甜,仲有好多椰肉有得食

🔸 珍多冰
珍多冰就正正常常,冇乜太大特別 😃
🍽️ Milu Thai มิลู่ไทย (耀華街) @miluthai
🔍 網址: https://s.openrice.com/QrbS03zu400~ungb8Ag
📍 地址: 銅鑼灣耀華街3號百樂中心2樓
青咖哩軟殼蟹
泰式燒牛柳
青咖喱軟殼蟹配蒜蓉包
  • 蒜蓉包
  • 生蝦刺身(6件)
  • 椰青
很多人說香港的餐廳都面對挑戰,但我最近去的餐廳生意都很好,可能我選中高質又性價比高的餐廳吧,像今晚去Milu Thai,餐廳地方算大,但到晚上8點多都幾全場滿座。餐廳的裝潢以泰國街道特色的漫畫塗鴉為主,營造出休閒舒適的氣氛,菜式由泰國師傅團隊製作,在保留傳統味道的同時不失新派擺盤的視覺享受。泰式蛋包炒金邊粉 $118蛋汁做成網狀包著炒金邊粉,再加兩隻大炸過的大蝦,造形吸晴,金邊粉口感略帶煙韌,配上各種配料和泰式特製醬汁,酸酸甜甜很開胃,還原泰式味道。火焰燒雞 $208 這道菜的表演性十足,店員在我們面前用酒精點燃雞身,創造出美妙的火焰效果。之後幫我們切塊再上菜,整隻雞份量頗大,性價比高,雞皮薄薄的,不會肥膩,肉質滑嫩多汁,還充滿燒烤的香氣,是餐廳的招牌菜之一。鹽燒鰂魚 $188 魚皮烤至酥脆,但鹽份稍多,魚肉有驚喜,細嫩而充滿水份,而且沒有腥味,令人吃不停口,魚份量大 但兩個人很快就吃光,令我從此愛上鰂魚。青胡椒辣椒膏炒蜆 $178 蜆隻的size頗大,但蜆肉煮過後略為收縮了,以青胡椒和辣椒膏炒製,辣椒膏帶來微辣而深層的風味,為蜆隻帶來刺激的味道,另外也不要錯過伴炒的洋蔥及彩椒,非常爽

泰式蛋包炒金邊粉 $118

火焰燒雞 $208

鹽燒鰂魚 $188

青胡椒辣椒膏炒蜆 $178
蜆隻的size頗大,但蜆肉煮過後略為收縮了,以青胡椒和辣椒膏炒製,辣椒膏帶來微辣而深層的風味,為蜆隻帶來刺激的味道,另外也不要錯過伴炒的洋蔥及彩椒,非常爽脆清甜。

青檸梳打 $34
紫色的飲品吸引了我們的注意,青檸怎麼是紫色?原來是杯子的顏色,青檸梳打清新爽口,酸酸甜甜的未道能有效解膩,是配搭泰國菜的好選擇。

總結這一餐最喜歡鹽燒鰂魚和火焰燒雞,回味啊。
  • 鹽燒鰂魚
2024-05-08 37 瀏覽
(唔知點解被舉報係試食報告,我收錢試食我會寫明,但我真金白銀食飯,條氣唔順)兩丁友食得唔多蝦醬炒飯:好好味但無蝦醬味,有櫻花蝦有咬口大頭蝦冬蔭功湯:偏酸,好啱我口味,但唔啱男友口味(但太耐無食大頭蝦,過敏出咗成身風癩)青檸酸辣烏頭:鋪面嘅粉絲好味,但烏頭浸湯,食唔慣,太酸太辣,又有小小土味我為咗唔浪費,盡量食曬啲魚

兩丁友食得唔多
蝦醬炒飯:好好味但無蝦醬味,有櫻花蝦有咬口
我為咗唔浪費,盡量食曬啲魚

2024-05-06 30 瀏覽
呢度嘅火山骨簡直係必點。無論味道定係賣相都係一流。佢嘅火山骨醬係好酸辣,而且落咗好多剁椒喺入邊首先食嘅時候會覺得佢幾酸,但係越食就會越辣佢嘅排骨份量好足兩至三個人食一份絕對夠。雖然睇落好似好多骨咁,但係越搣就就會越多肉跌出嚟。佢嘅排骨等得好腍,完全唔使用力就會咬到排骨之間嘅軟骨都會好好咬。佢個酸辣汁好食到我好想攞嚟撈飯!!另一個必食就係佢嘅青咖喱雞。佢嘅咖喱會用一個鐵鍋載住,一直都會keep住好熱呢一個配白飯飯真係一流。咖喱調味偏甜。炭燒豬頸肉都係一個必點。新鮮嘅炭烤味食得出好新鮮同埋肉質亦都好鮮嫩。佢個醬調得係最好嘅,有個辣椒嘅酸汁點落個炭燒豬頸頸肉都真係好好食,中和返晒所有油膩感! 呢度嘅豬頸肉份量會比出邊大。

• 火山排骨
成日碌社交平台見到火山排骨,特登揾間喺港島嘅試吓~《Milu Thai》泰國風味濃厚,價錢仲唔貴🇹🇭▫️火山排骨上碟勁視覺效果震撼,第一時間拎相機出黎!成舊排骨香噴噴,有提供手套俾係摵啲肉落黎食,沾上惹味辣汁,滿滿火山感 🌋▫️小食拼盤拼盤有齊春卷、香葉包雞、炸魚餅及炸蝦餅,其中炸蝦餅最岩我胃口,蝦味濃郁,唔會炸到好油膩。中意香口野嘅你一定要叫😍▫️泰式串燒包括2牛、2雞、2豬,咩都有得試下食!肉質鮮嫩,味道濃郁,沾上泰式秘製醬汁,勁惹味。▫️柚子鮮蝦沙律次次食泰國菜,前菜都中意叫啲酸酸甜甜嘅沙律開胃,柚子鮮蝦係好受歡迎嘅組合🥰蝦好新鮮,大大隻,加上同Q彈柚子肉好夾。仲有有咬口嘅香花生,感覺好清新。▫️龍眼冰 | 凍青檸茶龍眼冰加入滿滿龍眼肉,可以食到唔洗自己剝殼嘅龍眼,當水果咁食🤣晶瑩剔透,味道清香甘甜❣️凍清檸茶呈透徹琥珀色,夾雜茶味、檸檬香同酸甜味,冇澀味,勁回甘好解渴😻
▫️火山排骨
▫️小食拼盤
▫️泰式串燒
▫️柚子鮮蝦沙律
柚子鮮蝦沙律
▫️龍眼冰 | 凍青檸茶

柚子鮮蝦沙律
要數到真材實料,份量十足嘅泰國餐廳就一定係 #銅鑼灣 嘅 Milu道道菜都大大舊肉,大大份,飽到好滿足🥰餐廳體驗十分之難忘,待應服務周到👍🏻~熱門菜式~火山排骨基本上檯檯都叫呢個菜式。一嚟到就好震撼,大大舊骨,啖啖肉。呢個打卡一流呀!呢個大大舊骨唔熱氣,淋滿酸酸開胃嘅醬汁,個醬汁似係有香茅,青檸製成。好醒神開胃!~必食~火焰燒雞原隻燒雞再淋上酒精,一點火,係你面前燒呀燒,燒呀燒~又係打卡之選~Encor菜式~青咖喱燒羊架(3件)鬆軟羊架就咁用手食,刀叉都唔使要。咬落第一口就食到燒香味,無騷味,點埋啲惹味BB辣青咖哩,食到停唔到口!~必點~菠蘿海鮮炒飯用原隻新鮮菠蘿,食到最底仲可以食到新鮮菠蘿肉。啲飯炒得好乾身,好足料。好多肉鬆、腰果、菠蘿肉、蛋。。。炒埋一齊,又係食到停唔到口
道道菜都大大舊肉,大大份,飽到好滿足🥰
餐廳體驗十分之難忘,待應服務周到👍🏻

~熱門菜式~火山排骨

~必食~火焰燒雞
原隻燒雞再淋上酒精,一點火,係你面前燒呀燒,燒呀燒~
又係打卡之選

~Encor菜式~青咖喱燒羊架(3件)
鬆軟羊架就咁用手食,刀叉都唔使要。

~必點~菠蘿海鮮炒飯
好多肉鬆、腰果、菠蘿肉、蛋。。。炒埋一齊,又係食到停唔到口

2024-04-18
  • 泰式青咖喱燒羊架