2024-05-23 86 瀏覽
今晚嚟到《The Bayside》,一家西班牙菜餐廳,店內裝修走簡約西式路線,戶外座位就享維港美景,望著美麗夜景嘆美食,絕對係賞心樂事🍴西班牙油蒜大蝦 - 必點嘅一款tapas!蝦仁鮮嫩爽口彈牙,浸在橄欖油和蒜片中,香氣撲鼻,配上烤脆了的法包,吸收了滿滿嘅蒜味和蝦油,吃不停口!🍴蟹肉餅 - 外層煎至香脆,鋪了滿滿嘅蟹籽,增加了口感,餅身入口鬆軟,蟹肉亦夠鮮甜🍴印度烤雞pizza - 脆卜卜嘅薄批底,材料有印度烤雞、紅蔥頭和mozzarella cheese,簡簡單單已經好好味🍴Spanish Suckling Pig - 乳豬皮脆肉嫩,脂肪不多亦保留到肉汁,配上馬鈴薯和西班牙青椒,平衡了油膩感🍴扁意粉配香蒜醬 - 扁意粉口感厚實彈牙,沾滿了醬汁,蒜香味濃🍴Spring Garden - 用上薰衣草、蝶豆花和柚子汁沖調而成,甜得嚟又夠清新🍴Virgin Sangria - 無酒精嘅Sangria,用上提子汁做基底,再加入多款水果,飲落香甜清爽

2024-05-23 55 瀏覽
我特別中意有海景嘅餐廳,有戶外空間更好,飲飽食醉 可以吹吹海風 🌊🌬️ 浪漫又寫意💕 好多人都擔心會很貴,我就發現一間海景餐廳嘅Dinner tasting menu 只係 $378 / person❗️ 勁抵‼️而且份量多😯又幾好食,Starting 每人選2款,Warm Up 都係每人選2款,Main 一款,Dessert一款,即係每人包6款嘢食😍😍我揀咗三文魚Tata,➕法國生蠔🦪 配微酸特汁,非常開胃 😬白酒蕃茄燴青口😬青口嫩滑,醬汁濃同時帶有蕃茄fresh,食到意猶未盡😚鵝肝佐奶油蛋捲 foie gras on buttered Brioche with balsamic reduction ❤️冇得頂👍🏻👍🏻👍🏻 表面焦香,綿綿口感😚 入口即溶🤤 價值不菲,但售價超值。 大蝦天婦羅 Prawn Tempura 🍤 不過不失, 鱈魚墨西哥夾餅Cod Fish Taco🌮 就好出色😋 外焦脆、內香濃,還有粒粒魚肉碎燒比目魚配薯蓉 🐟廚藝一級棒🌟 外皮薄脆,魚肉鮮滑juicy😍 西班牙海鮮飯 🦐🥘醬汁多,濕濕的有點像泡飯,我喜歡💕因為醬汁有海鮮的鮮甜🥰

白酒蕃茄燴青口😬
青口嫩滑,醬汁濃同時帶有蕃茄fresh,食到意猶未盡😚

大蝦天婦羅 Prawn Tempura 🍤 不過不失,

燒比目魚配薯蓉 🐟
廚藝一級棒🌟 外皮薄脆,魚肉鮮滑juicy😍

西班牙海鮮飯 🦐🥘
醬汁多,濕濕的有點像泡飯,我喜歡💕因為醬汁有海鮮的鮮甜🥰

• Fish  Taco
  • Foie Gras on Buttered Brioche with Figs Compote
2024-05-09 180 瀏覽
收工去happy hour 放鬆下,黎左 the bayside係九龍黃埔君綽海逸酒店內一間酒吧餐廳設有戶外室內座位,不同角度鮑覽海港景色!Bayside sangria Happy hour $108 Happy hour 買一送一,抵飲!Virgin sangria $68 無酒精sangria果味更豐富~牛油果他他配芒果及酸種面包  $158前菜都喜歡點他他,酸酸甜甜帶點牛油果creamy Bayside charcuterie board $368 黑毛豬火腿及莎樂美腸platter,配紅酒一流!脆皮乳豬配馬鈴薯$298乳豬外層焗得香脆,內裏鮮嫩咸香!龍蝦堡Lobster roll $138龍蝦包啖啖龍蝦肉,食到淡淡調味同龍蝦本身鮮味包本體好鬆軟炸薯條配松露蛋黃醬 $98 份量足,而且個醬好香黑松露味~西班牙油條 配朱古力醬 $88朱古力出手最闊的的一間,熱辣辣朱古力加上外脆內軟churros,so nice!
係九龍黃埔君綽海逸酒店內一間酒吧餐廳

設有戶外室內座位,不同角度鮑覽海港景色!

Happy hour 買一送一,抵飲!

Virgin sangria $68
無酒精sangria
果味更豐富~

牛油果他他配芒果及酸種面包  $158
前菜都喜歡點他他,酸酸甜甜帶點牛油果creamy

黑毛豬火腿及莎樂美腸platter,配紅酒一流!

脆皮乳豬配馬鈴薯$298
乳豬外層焗得香脆,內裏鮮嫩咸香!

龍蝦堡Lobster roll $138
龍蝦包啖啖龍蝦肉,食到淡淡調味同龍蝦本身鮮味
包本體好鬆軟

炸薯條配松露蛋黃醬 $98
份量足,而且個醬好香黑松露味~

西班牙油條 配朱古力醬 $88
2024-04-22
  • Lobster Roll
  • Spanish Suckling Pig
#pb食在紅磡 #pb西餐系列 紅磡海景休閑西班牙菜🇪🇸同 @eatwithcacax 嘅新年之約❤️ 我地今次去左呢間位於紅磡海旁嘅西班牙菜😋 佢位於九龍海逸君綽酒店隔離 位置有少少難搵👍🏻 佢有室外、室內座位 窗邊對住紅磡海旁 望到對面北角🥰 我地6點幾去到見到黃昏 幾有feel😍 店內環境幾大 不過座位之間有少少迫🤪.晚市食物選擇都幾多 主食有Pizza、Tapas、Pasta、扒類😋 價錢$$158-$488不等👍🏻 另外佢有個4-course Dinner Set 每位$388包3款前菜、1款主菜、1款甜品😍🔸Dinner By The Bay ($338一位)🍽️✨Starter✨🔹36 Months Iberico Ham with Crystal Tomato Bread🍖Ham冇咩特別 不過加埋蕃茄包酸酸甜甜又幾有趣🤪 食落幾輕盈 冇咩油膩感👍🏻🔹Hamachi Carpaccio, Yuzu Sauce, Jalapeno🐟推介❤️ 油甘魚用柚子汁、墨西哥辣椒醃過 食落酸酸微辣 幾開胃😋 佢仲有少少芒果粒 食落幾清甜 整體幾refreshing😍🔹Gambas Al Aj
#pb食在紅磡 #pb西餐系列
紅磡海景休閑西班牙菜🇪🇸

🔸Dinner By The Bay ($338一位)🍽️
✨Starter✨

🔹Gambas Al Ajillo, Chilli - Garlic Prawns🦐
推介❤️ 蝦肉質幾爽口 而且超香蒜茸味 再加埋少少香草 好食😋

✨Main✨
🔹Grilled Salmon Fillet with Organic Mixed Vegetables in Chimichuri Sauce🐟
三文魚份量偏少 好薄身 不過外皮煎得幾香脆🤪 配埋 Chimichuri Sauce(阿根廷青醬)食 微微酸辣 幾開胃👍🏻

🔹Dried-Aged Wagyu Bavette in Barolo Sauce with Rosemary Potato and Organic Baby Carrot🐮
和牛肉質好淋 味道唔錯👍🏻 不過最大問題係佢係凍嘅 連其他配菜都係凍🥲 其實如果成碟熱番真係幾好食🤪

✨Dessert✨
🔹Pistachio Gelato🍨
推介❤️ 有驚喜😍 佢開心果味好濃 不過奶味都好重👍🏻
🔹Basque Burnt Cheese Cake with Mixed Berries Coulis🍰
好普通嘅藍莓cheesecake 冇咩特別🤪

整體✨ 呢間位於紅磡海旁嘅西班牙菜環境幾chill 可以望到一片海景👍🏻 前菜、甜品質素唔錯 主菜就一般般🤪 感覺上比較適合放工去飲番杯酒、食少少野咁🥰

The Bayside (紅磡)
紅磡德豐街18號黃埔花園地下G1號舖
2024-02-18 1176 瀏覽
主打特色地中海菜🇪🇸, 設有室外同室內用餐位置, 室內裝潢充滿格調, 環境寬敞舒適, 設有酒吧位, 更有卡座梳化位🛋。而室外座位就對着海景, 可以飽覽維港景色🌃, 氣氛好chill~ 𓌉◯𓇋 ︎Avocado Tartare Verde 牛油果他他上面鋪滿芒果粒同紅菜頭粒, 表面灑上黑白芝麻, 牛油果口感香滑🥑, 芒果酸酸甜甜🥭, 令人開胃~ 另配上香脆酸種多士, 係一個超夾嘅組合!𓌉◯𓇋 ︎The Bayside Bisque波士頓龍蝦湯裏面有龍蝦肉🦞, 味道鮮甜, 啖啖鮮香濃厚, 另搭配香脆長型多士𓌉◯𓇋 ︎Maryland Crab Cakes 推介👍🏻 蟹肉餅兩面煎至金黃, 完全唔油膩, 每一啖都係一絲絲蟹肉🦀, 味道鮮香, 調味恰到好處, 份量十足, 啖啖肉好滿足! 𓌉◯𓇋 ︎Lobster Roll Brioche外層有輕輕烘過, 包身帶牛油香, 外脆內鬆軟, 裏面夾着滿滿嘅龍蝦肉同蟹籽, 龍蝦肉鮮甜彈牙, 加埋自家製香草蛋黃醬, 好滋味😋!𓌉◯𓇋 ︎Spanish Suckling Pig 脆皮乳豬會配上馬鈴薯🥔, 乳豬皮超香脆, 一咬落去就聽到"咔嚓咔嚓"聲, 呢個菜式好出色!𓌉

𓌉◯𓇋 ︎Avocado Tartare Verde

𓌉◯𓇋 ︎The Bayside Bisque

𓌉◯𓇋 ︎Maryland Crab Cakes

𓌉◯𓇋 ︎Lobster Roll

𓌉◯𓇋 ︎Spanish Suckling Pig

𓌉◯𓇋 ︎Kyoto Cod
推介👍🏻 京都麵豉醬焗鱈魚🐟
魚皮上有黑白芝麻粒, 以濃香醇厚嘅蜜糖麵豉醬調味, 甜甜鹹鹹, 魚肉細緻嫩滑

🍰Basque Burnt Cheesecake with Raspberry Sorbet
巴斯克芝士蛋糕口感軟滑, 芝士味香濃, 同時帶蛋香, 旁邊嘅紅莓雪葩酸酸甜甜, 好refreshing, 能減輕整體嘅甜膩感
2024-02-17
  • Lobster Roll
  • Spanish Suckling Pig
  • Basque Burnt Cheese Cake with Raspberry Gelato
  • Kyoto Cod
今晚要食得舒適又要夠特色💖,去了黃埔✴️The Bayside無敵大夜景,西班牙酒吧餐廳。 這裏💞 氣氛超級好 ,餐廳專注於選料,食物質素很高😋, 座位有露天及室內的選擇。 當晚上戶外已經坐滿了 ,所以我們在室內 , 另有一番氣氛。 ✴️前菜有冷盤凍蝦 多士,蝦肉爽脆彈牙,自家醬汁很開胃。✴️36個月風乾火腿 ,油潤甘香、頂級滋味!✴️鵝肝口感非常細膩及綿滑, 大廚火喉控制得很好 ,不會煎得太過火,真係好好食呀。😘✴️ 波士頓龍蝦, 這個用上芝士去煎焗, 上枱時有香濃嘅芝士味 真係好惹味,啖啖肉呀, 配還有其他蔬果配菜, 索曬龍蝦汁。✴️西班牙海鮮燴飯 , 海鮮非常鮮味, 有大蝦、 青口、帶子等 用料上乘,海鮮嘅鮮味已經入曬喺燴飯中, 而且份量啱啱好 。✴️飲品我哋點咗紅酒及可樂。💓晚上整夜景真的很美,吃飽後在海旁邊漫步欣賞夜景呀。

✴️前菜有冷盤凍蝦 多士,蝦肉爽脆彈牙,自家醬汁很開胃。

✴️36個月風乾火腿 ,油潤甘香、頂級滋味!

✴️飲品我哋點咗紅酒及可樂。
💓晚上整夜景真的很美,吃飽後在海旁邊漫步欣賞夜景呀。

• 36mParmaHam
4天前 0 瀏覽
近黃埔海邊嘅地中海菜餐廳設有室外座位 睇住海景食嘢飲嘢好舒服🌟薄切油甘魚配柚子汁和墨西哥辣椒$188油甘魚配芒果同辣椒酸酸辣辣好開胃🌟牛肉他他配香脆吐司 $188表面有唔少調味可以自己撈勻牛肉好嫩 配埋吐司食口感會更好🌟龍蝦堡$138中間包住滿滿既龍蝦肉麵包鬆軟 食落真係啖啖肉🌟香煎鵝肝配布里歐麵包 $138/2pcs係每次黎到都必點既香煎鵝肝中間有無花果醬中和下油膩感鵝肝表面煎到焦脆 中間仲好嫩🌟四重芝士比薩 $88Pizza係薄批 食落超脆有4種芝士 勁濃芝士味🌟新西蘭羊架配時令素菜 $328羊架要咗5成熟中間切開仲好粉嫩 冇羊羶味仲有唔少配菜🌟開心果gelato開心果味好濃 口感幼滑黎呢到必食既甜品

近黃埔海邊嘅地中海菜

仲有唔少配菜

🌟開心果gelato
開心果味好濃 口感幼滑
黎呢到必食既甜品
位於黄埔海濱長廊附近的西班牙餐廳。黃埔的海濱長廊should be是我除了吃飯和上班最常去的地方,神奇的是明明這個地區已是繁忙極致,配套完善,但海濱長廊一帶從我兒時至今依然人煙稀少,雖然這樣其實更好啦~.當天到達黃埔時已比較夜,朋友提議先在這一帶找餐廳享用晚餐,便選了這間西班牙餐廳。店內主打簡約西式裝潢,小小一間,戶內座位不多但更吸引的是其戶外座位,坐在室外便可與海景相伴,氣氛更浪漫。當天是可惡的下雨天,只好乖乖坐回室內暫避這個壞天氣吧~幸而很快便天公做美了,吃完晚飯還是有時間坐到戶外享受片刻海景的浪漫。⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆❅ 加利西亞式八爪魚 $188❅ 脆皮乳豬配馬鈴薯 $298❅ 和牛配黑松露醬及有機蘿蔔 (300g) $488❅ 無蛋開心果忌廉蛋糕 $98❅ The Bayside Sangria (Tinto) $108❅ Lyre's Italian Spritz & Tonic $88 ___⋆ ⋆ ___ ✿ 加利西亞式八爪魚上面舖滿八爪魚粒,味道鮮甜;而底層則是黃色的薯蓉,整體入口爽彈又綿密,雙重口感。.✿ 脆皮乳豬配馬鈴薯脆皮乳豬切成一條
當天是可惡的下雨天,只好乖乖坐回室內暫避這個壞天氣吧~
⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆
❅ 加利西亞式八爪魚 $188
❅ 脆皮乳豬配馬鈴薯 $298
❅ 和牛配黑松露醬及有機蘿蔔 (300g) $488
❅ 無蛋開心果忌廉蛋糕 $98
 ___⋆ ⋆ ___
✿ 加利西亞式八爪魚
✿ 脆皮乳豬配馬鈴薯
脆皮乳豬切成一條條,每條都烤至金黃色,一刀切下去酥脆的聲音非常誘人;而且香脆不油,就像在吃薯片般脆口,即使吃光一碟也不會有油膩感。
✿  和牛配黑松露醬及有機蘿蔔
和牛是餐廳自家熟成,入口更軟嫩;和牛肉質粉嫩細緻,但油脂感不算重,幸而搭配黑松露醬後香味濃郁,整體口感軟腍香口。
✿ 無蛋開心果忌廉蛋糕
很少吃純素的蛋糕,但因為是開心果口味才點的。
雖然是純素,但因滿佈忌廉,整體口感還是很濕潤軟綿;而上面亦撒滿開心果粒,彌補了開心果味不夠突出,因此整體還是濃滑香甜的。
✿  ᴅʀɪɴᴋꜱ:  The Bayside Sangria / Lyre's Italian Spritz & Tonic
 The Bayside Sangria基乎每桌都有人叫,大大一杯盛滿生果粒,水果味道香濃,入口平易近人,不好喝酒的女生也可以handle啊。
 Lyre's Italian Spritz & Tonic由Lyre's Italian Spritz加入Tonic Water及Raspberry而成,果味突出,清新怡人。
有咩好得過可以一邊歎dinner一邊欣賞海景上星期黎左黃埔The Bayside,我地order左 佢個tasting menu — Springtime Symphony (每位HK$378起)每人可以選2款starter, 2款小食,1款主菜和1款甜品▶️To Start (Select Two)🍽️ Salmon Tartare — 三文魚好滑,dill cream醬汁好惹味好開胃🍽️ French Fine de Claire Oyster (2pcs) (Add +68) — 我們點了兩份,所以有4隻生蠔,法國生蠔海水味較濃,肉質好鮮甜▶️To Warm Up (Select Two)🍽️ Prawn Tempura Served with Wasabi-Mayo Dip — 蝦很大隻厚肉,表皮炸得香脆可口,沾芥末蛋黃醬很惹味🍽️ Cod Fish Taco — 魚皮炸得香脆,加了紫咩蔥,醬汁調味很有泰式風味🤣🍽️ Foie Gras on Buttered Brioche with Balsamic Reduction (Add +78) — 鵝肝入口即溶,油而不膩▶️The Main E
有咩好得過可以一邊歎dinner一邊欣賞海景

▶️To Start (Select Two)

▶️To Warm Up (Select Two)

▶️The Main Event (Select One)
🍽️ Grilled Halibut Served with Mashed Potato, Asparagus in Creamy Mustard Sauce — 魚柳好嫩滑,魚皮煎得好香脆,醬汁好creamy

🍽️ Dry-Aged Wagyu Bavette Served with Organic Mixed Vegetables (Add +48) — 牛肉五成熟剛剛好,好軟嫩,牛味香濃

▶️A Sweet Finale (Select One)
🍽️ Basque Burnt Cheesecake with Raspberry Coulis — 口感紮實,芝士味濃郁,配紅莓果醬中和了飽膩感
🍽️ Tiramisu — 酒味好香,口感好滑

我們另外點了兩杯Sangria, 一杯有酒精,一杯無酒精,味道好fruity, 紅酒和brandy味很突出

2024-05-16
2024-05-21 0 瀏覽
在紅磡開會,公事完畢,客戶請食飯,帶我們到紅磡海傍的 The Bayside食西餐。餐廳環境優美,裝修格調高級,戶外海景雅座,可謂這裏一大特式,真正擁有無敵大海景,不論早晚,同樣美不勝收😍😍😍!套餐每位HK$378 + 10%服務費,🔵頭盆三文魚他他,用了刁草醬及自制的紅菜頭醬汁,配碎切挪威三文魚,中間還加了三文魚籽,又靚又好味!🔵油封鴨肉凱薩沙律,材料有爽脆的羅馬生菜、鬆脆的炸麵包粒、乾脆鹹香的火腿干及鯷魚醬,不同口感的材料共冶一爐,有特式!🔵法國紛迪加蠔 追加$68頗受餐廳歡迎的生蠔,帶海水味,肉質鮮甜爽口。夠新鮮是重點,即開生蠔食得較為安心 👍🟣 海老天婦羅配芥茉蛋黃醬,脆漿炸得香口,簡單中見特式🟣雪魚烤餅用烤餅夾著脆炸的雪魚,雪魚外層脆口,魚肉嫩滑有汁,加上醬汁,甚滋味 😋😋🟣 鵝肝配牛油黑醋麵包追加$78鵝肝外脆內軟,軟滑濃香的鵝肝配帶有黑醋的軟麵包,效果廷不錯。🟢 西班牙乳豬迷迭香 薯仔 青椒 🫑烤肉汁乳豬皮脆鬆化,賣相精緻,有水準!烤乳豬一向是西班牙菜中頗有口碑的,果然名不虛傳!🟢熟成和牛後腰脊肉配有機雜菜,為了一嚐和牛的美味,多付$48追加😋😋!和牛七成熟,唔韌有牛味,
餐廳環境優美,裝修格調高級,
套餐每位HK$378 + 10%服務費,
🔵法國紛迪加蠔 追加$68
🟣 海老天婦羅配芥茉蛋黃醬,脆漿炸得香口,簡單中見特式
🟣雪魚烤餅
🟣 鵝肝配牛油黑醋麵包追加$78
🟢 西班牙乳豬迷迭香 薯仔 青椒 🫑烤肉汁
和牛七成熟,唔韌有牛味,配芥末汁,味道很夾

芥蘭雜菌薯仔等配菜,質素高,好食 😋
🟡VIRGIN SANGRIA $68
無酒精版本,有提子汁、西瓜、青蘋果和橙等鮮果,再配上新鮮薄荷葉;感覺清新醒神,能解油膩感,跟乳豬很匹配。
🟡LYRE'S ITALIAN SPRITZ & TONIC $88
無酒精意大利汽酒加上紅桑子汁,消暑清甜,開胃解燥。
🔴甜品是藍梅芝士蛋糕🍰,藍莓酸中帶甜的味道,一解飽膩感
🔴Tiramisu - 意大利的甜品,雖然材料都是做蛋糕的材料,但他有着與眾不同嘅味道;又香又滑又甜,很出色的甜品
2024-05-19 0 瀏覽
📍 The Bayside- 黃埔花園今日天公做美,太陽唔係太曬陰陰嘅天,吹住海風食個lunch🥢簡直係好寫意❤️餐廳設有室內及戶外嘅位置坐喺戶外嘅位置可以望住個海享受下午嘅寧靜,晚上嘅熱鬧!今日海上仲有好多風帆嘅船喺度飄揚成個心情都放鬆晒🫶🏻好耐冇試過可以望住過海,慢慢嘆午餐🥣✨ Spanish Ham with Crystal Tomato Bread鹹鹹地嘅火腿配蕃茄醬嘅麵包鹹鹹酸酸嘅感覺好耐冇食過啦,好懷念🥳✨ Salmon Tartare醃過嘅三文魚切到超細粒加入麵包🥯酸酸甜甜更開胃係一個不錯嘅前菜~✨ Ham Croquettes火腿包成丸子,不會炸得好結實!而且內餡豐富,唔會太粉🍢✨ Prawn Tempura Served withWasabi-Mayo Dip炸到卜卜脆嘅大蝦🍤每一啖都係啖啖蝦肉,薄薄一層麵包粉🥯配芥末蛋黃醬,簡直係絕配❣️✨ Steak & Eggs with Fries一上碟已經好吸引🤩有兩隻雞蛋流心蛋黃,煎到雞蛋有少少燶邊係我最鍾意嘅煎蛋方式!配上粉嫩牛扒🥩切到細細件,而且冇筋位,鮮嫩多汁🫶🏻薯條份量啱啱好,炸到黃金色🍟✨ Roasted Duck

📍 The Bayside- 黃埔花園

今日天公做美,太陽唔係太曬
陰陰嘅天,吹住海風食個lunch🥢
簡直係好寫意❤️

餐廳設有室內及戶外嘅位置
坐喺戶外嘅位置可以望住個海
享受下午嘅寧靜,晚上嘅熱鬧!
今日海上仲有好多風帆嘅船喺度飄揚
成個心情都放鬆晒🫶🏻

好耐冇試過可以望住過海,慢慢嘆午餐🥣

鹹鹹地嘅火腿配蕃茄醬嘅麵包
鹹鹹酸酸嘅感覺
好耐冇食過啦,好懷念🥳

✨ Salmon Tartare
醃過嘅三文魚切到超細粒加入麵包🥯
酸酸甜甜更開胃
係一個不錯嘅前菜~

✨ Ham Croquettes
火腿包成丸子,不會炸得好結實!
而且內餡豐富,唔會太粉🍢

炸到卜卜脆嘅大蝦🍤
每一啖都係啖啖蝦肉,薄薄一層麵包粉🥯
配芥末蛋黃醬,簡直係絕配❣️

✨ Steak & Eggs with Fries
一上碟已經好吸引🤩
有兩隻雞蛋流心蛋黃,煎到雞蛋有少少燶邊
係我最鍾意嘅煎蛋方式!
配上粉嫩牛扒🥩切到細細件,而且冇筋位,鮮嫩多汁🫶🏻
薯條份量啱啱好,炸到黃金色🍟

✨ Roasted Duck Breast with Pumpkin, Mashed Potato and Broccolini
鴨胸肉風味豐富、濃郁,鴨肉緊實,外皮煎的特別酥脆,肉質口感柔軟。搭配南瓜醬超適合,微妙的酸味使得鴨胸肉的口味更加有層次,更解膩~
如果不敢吃牛肉的朋友,可以試試看這道鴨胸肉,會搭配分食盤,看起來也更加法式精緻~

最後已士多啤梨同雲呢拿雪糕畫上甜品的。
2024-05-11 12 瀏覽
The Bayside 今晚來到位於黃埔📍維景海景餐廳不論日景還是夜景🌃開揚景觀一流設有室外開揚座位🌊室內座位設有卡廂✨座位闊落舒服💗環境氣氛好好來到海景餐廳當然要嘆返杯酒🍸🍹🍸Virgin Sangria 加入多款水果果肉🍉🍊🍎果香滿滿🍹Bayside passion 加入左百香果飲落酸甜好醒胃😍微微酒香易入口仲叫左沙律、小食、薄餅、意粉同甜品~🦑酥炸魷魚~香脆可口作為餐前小食🫶🏻好好味🥗凱撒沙律配三文魚 ~份量好多沙律菜夠新鮮🍕辣肉腸薄餅 ~香辣惹味配以大量芝士同辣肉腸~啖啖肉🦞波士頓龍蝦半隻配蒜香墨汁意粉 龍蝦肉質厚實口感十足配上入口有嚼勁墨汁意粉🍫西班牙油條配朱古力醬即炸西班牙油條配上熱朱古力🍫香脆好味🍰巴斯克芝士蛋糕配紅莓雪葩 巴斯克芝士蛋糕啖啖滋味🤝香醇細膩紅莓雪葩❤️酸甜清新The Bayside 📍紅磡德豐街18號黃埔花園地下G1號舖
今晚來到位於黃埔📍維景海景餐廳

🍸Virgin Sangria
加入多款水果果肉🍉🍊🍎果香滿滿

🍹Bayside passion
加入左百香果飲落酸甜好醒胃😍微微酒香易入口

仲叫左沙律、小食、薄餅、意粉同甜品
🦑酥炸魷魚~香脆可口作為餐前小食🫶🏻好好味

🍰巴斯克芝士蛋糕配紅莓雪葩

巴斯克芝士蛋糕啖啖滋味🤝香醇細膩
紅莓雪葩❤️酸甜清新

📍紅磡德豐街18號黃埔花園地下G1號舖
紅色暴雨警告下的週末,找了一家海景餐廳欣賞雨景佔地約六千呎,位於九龍海逸君綽酒店正門旁邊坐擁無敵維港景色,設有酒吧區及戶外座位餐單集西班牙、意大利、法國和希臘等地中海地區之佳餚於一身新鮮生蠔海水味重,肉質帶有彈性,口感偏爽口36個月黑毛豬火腿油脂分佈均勻,散發豐富的油香和堅果味濃厚波士頓龍蝦湯上的麵包薄脆鋪滿龍蝦肉,湯頭濃度滿分西班牙紅蝦蒜香墨魚汁意粉硬度適中,蝦膏融入意粉令滋味層次提升和牛配黑松露醬及有機蘿蔔乃自家製乾式熟成,軟嫩帶韌勁
紅色暴雨警告下的週末,找了一家海景餐廳欣賞雨景
佔地約六千呎,位於九龍海逸君綽酒店正門旁邊
坐擁無敵維港景色,設有酒吧區及戶外座位
餐單集西班牙、意大利、法國和希臘等地中海地區之佳餚於一身
新鮮生蠔海水味重,肉質帶有彈性,口感偏爽口
新鮮生蠔
36個月黑毛豬火腿油脂分佈均勻,散發豐富的油香和堅果味
36個月黑毛豬火腿
濃厚波士頓龍蝦湯上的麵包薄脆鋪滿龍蝦肉,湯頭濃度滿分
濃厚波士頓龍蝦湯
西班牙紅蝦蒜香墨魚汁意粉
和牛配黑松露醬及有機蘿蔔乃自家製乾式熟成,軟嫩帶韌勁
和牛配黑松露醬及有機蘿蔔
2024-05-04
新鮮生蠔
36個月黑毛豬火腿
濃厚波士頓龍蝦湯
西班牙紅蝦蒜香墨魚汁意粉
和牛配黑松露醬及有機蘿蔔
The Bayside 📍紅磡德豐街18號黃埔花園地下G1號舖━海景西餐約會首選!? 坐戶外飲杯都正~Silver oak 的餐廳一向高質 這次嘗試了位於黃埔的地中海餐廳 菜品比起前兩次有過之而不及另外一大賣點便是海景 無論happy hour還是吃正餐 都可以選擇~━🍸 prawn cocktail $148 +10%▶︎ 蝦仁搭配沙律與蛋 以濃郁cocktail sauce為基底▶︎ 蝦似乎以酒預先醃製過 入口有超濃郁酒味 怪不得叫cocktail🤣 好味指數:●●●◐◯━🫕 The Bayside Bisque $128 +10%▶︎ 超濃郁龍蝦湯~ 輔以多士與龍蝦碎▶︎ 龍蝦湯鹹香中帶些許番茄與酒味的感覺 還有龍蝦碎!好味指數:●●●◐◯━🦞 lobster Roll $138/pc +10%▶︎ 龍蝦包▶︎ 布里歐修麵包體微微烘熱 外脆內柔軟 而龍蝦沙律內餡則很有口感~▶︎ 龍蝦內餡調味清新 帶些許青檸味 冷熱交替亦很特別好味指數:●●●●◯━🍚 Seafood Juicy Rice $298 +10% ▶︎ 海鮮飯料頗足 帶子 青口 蜆 蝦等種類豐富~▶︎ 飯質感偏軟但不失嚼口 索滿湯汁超濃

📍紅磡德豐街18號黃埔花園地下G1號舖

海景西餐約會首選!? 坐戶外飲杯都正~

🍸 prawn cocktail $148 +10%
好味指數:●●●◐◯

▶︎ 超濃郁龍蝦湯~ 輔以多士與龍蝦碎
▶︎ 龍蝦湯鹹香中帶些許番茄與酒味的感覺 還有龍蝦碎!
好味指數:●●●◐◯

🦞 lobster Roll $138/pc +10%
▶︎ 龍蝦包
▶︎ 龍蝦內餡調味清新 帶些許青檸味 冷熱交替亦很特別
好味指數:●●●●◯

▶︎ 海鮮飯料頗足 帶子 青口 蜆 蝦等種類豐富~
▶︎ 飯質感偏軟但不失嚼口 索滿湯汁超濃郁 記得趁熱吃~
▶︎ 另加了1/2 龍蝦 +$138 龍蝦肉質緊實 鮮味突出 值得的~
好味指數:●●●●◐

🐟 Kyoto Cod $298 +10%
▶︎ 是有驚喜的鱈魚 與麵豉醬的組合很新穎~
▶︎ 鱈魚超多汁超軟滑 調味在於魚皮的微微鹹甜
▶︎ 底部蔬菜都很不錯呢!
好味指數:●●●●●

🥦 Sauteed Brocolini $68 +10%
▶︎ 脆脆的西藍花~ 另外搭配了紅菜頭醬

🥠 Churros with Chocolate Dip
▶︎ Churros如果熱辣辣就不會不好吃~ 更何況配上超濃郁朱古力醬呢 😗

2024-05-02 23 瀏覽
呢間餐廳真係有水準!環境好chill, 有室外、室內位,慢慢坐慢慢食~🥂先叫蝦仁雞尾酒,配埋啲新鮮嘅沙律菜同特製嘅海鮮醬,帶胡酒香。再嚟就係生蠔🦪三隻生蠔肥美鮮甜,新鮮度一流,一口咬落去,鮮味滿溢😋🥂蟹肉餅兩件,餅身夠鬆軟,蟹肉鮮甜豐富,外層煎至香脆金黃,真係好好味🤤鍋煎鵝肝必食👍🏻鵝肝煎得剛剛好,表面有啲香脆嘅焦糖,內裡濃郁嘅鵝肝味道,好滿足😍乳豬皮烤得脆口,肉質鮮嫩多汁,搭配埋特製嘅醬汁,味道更加豐富。我大推和牛腹肉,和牛肉質細緻,入口即化,煎至嫩嫩嘅口感,肉汁豐富,加埋特製嘅醬汁,超好味🤤炸魚taco,炸得香脆,捲成一個捲子,夾埋新鮮嘅蔬菜同特製嘅醬汁,估唔到咁好味~紅酒桑格利亞,酒精濃度適中,味道香濃,加埋新鮮嘅水果片同冰塊,非常開胃又解渴。最後就係甜品啦!揀咗開心果雪糕同椰子雪糕,雪糕質地滑順,開心果雪糕有濃郁嘅開心果香味,椰子雪糕則有椰子嘅清香,兩款雪糕都好清涼又好美味,完美嘅結束。呢間餐廳提供嘅食物真係有水準,每一道菜都經過細心嘅製作,味道鮮美,質素高!