Cambo ขุนทอง (The ONE)

2010-11-28 22 瀏覽
朋友Y終於找到一份稱心如意的工作。身為好朋友,我和朋友L當然要賀一賀佢。我們仨就來到THE ONE的金寶泰國菜館食晚餐。我們先來個泰式鮮蝦刺身。嘩,啲蝦真係好好食,好爽口,新鮮又彈牙。加上蒜頭和紅辣椒,非常醒胃。到寫呢一刻,諗起佢,我仲流緊口水。不過,那些辣椒真係幾辣,如果唔食得辣,就一定要撥走。然後是泰式豬頸肉。豬頸肉非常惹味 啲皮脆脆地,烤得入味得來啲肉又唔韌。再來就是朋友Y鍾意的鳳抓沙律。朋友Y一看相當高興因為有很多鳳抓。啲鳳抓非常爽口。不過就一般的白雲鳳抓,而且都幾辣。唔食得辣的要小心。終於都有熱辣辣的嘢食 扎肉蒸粉包。啲餡的味道唔錯,啲皮唔係好厚 不過,就油左啲。之後就是青咖哩海鮮鍋。啲青咖哩超好味 咖哩香得黎又唔係好辣,絕對可以用黎撈飯食。天婦羅料 - 蝦、蕃薯和蘿蔔,有啲淋,唔夠脆。軟殼蟹配咖哩都OK,不過,墨魚就感覺怪怪的,又不是特別好食。其他一般。再來是菠蘿炒飯。一般酒樓水準的菠蘿炒飯,不過不失,志在飽肚。食物是非常不錯的。但樓面好細,位同位之間的空間少到一個100磅的女子都要打側身行先過到。感覺好似夾硬「唧」啲位比佢地開舖。發展商真係「善用空間」...
我們仨就來到THE ONE的金寶泰國菜館食晚餐。
泰式鮮蝦刺身

然後是泰式豬頸肉。豬頸肉非常惹味
啲皮脆脆地,烤得入味得來啲肉又唔韌。

泰式豬頸肉

再來就是朋友Y鍾意的鳳抓沙律。朋友Y一看相當高興
鳳抓沙律

終於都有熱辣辣的嘢食
扎肉蒸粉包。啲餡的味道唔錯,啲皮唔係好厚
不過,就油左啲。
扎肉蒸粉包

之後就是青咖哩海鮮鍋。啲青咖哩超好味
青咖哩海鮮鍋的天婦羅料

青咖哩