2016-09-08 1806 瀏覽
新彊菜係香港應該算好少有, 未必人人敢挑戰因為怕食唔慣香料。還好身邊有愛食羊既朋友陪我來試菜, 希望唔會中伏。店就係北帝街最旺既位置, 好易搵到。店內約30坐位, 剛好有枱人開PARTY, 超級嘈, 真係好應聲。奇怪有2枱都係D講半英半中既人, 唔通新彊菜係吸引ABC食既!?可能真係有好多人帶酒黎飲, MEUN第一頁已寫坐帶酒同CAKE係收$50 charge, 又幾公道wo。meun成個紅色好有風味! 特色菜黎講咁既價錢唔算貴。先來個頭盤-->吐魯蕃哈密瓜伴老虎菜雞絲哈密瓜同雞絲既比例係3比1, 好似淨係食緊哈密瓜咁, 當時覺得肉都唔多條, 但而家諗返, 吐魯蕃哈密瓜先係主角wo! 人地俾得多先係正確!但作為頭盤更似飯後生果盤, 調味既汁係咸咸地, 帶出哈密瓜既味更甜, 又愛又恨既味道。跟住炒個靚菜-->烏魯木齊古法峰蜜炒紫椰菜呢個菜甜到不得了, 而且好油下, 可能因為椰菜要用較多油去炒先淋, 紫椰菜同平時食到既椰菜味道差唔多。食到咁上下見到原來係有堤子乾, 幾得意。然後來到主菜-->"鎮店"清真古法極品羊鞍呢個羊等左好耐先黎, 中間食完菜之後等到我更餓, 但

meun成個紅色好有風味! 特色菜黎講咁既價錢唔算貴。
先來個頭盤-->吐魯蕃哈密瓜伴老虎菜雞絲
吐魯蕃哈密瓜伴老虎菜雞絲

跟住炒個靚菜-->烏魯木齊古法峰蜜炒紫椰菜
烏魯木齊古法峰蜜炒紫椰菜
烏魯木齊古法峰蜜炒紫椰菜
食到咁上下見到原來係有堤子乾, 幾得意。

然後來到主菜-->"鎮店"清真古法極品羊鞍
"鎮店"清真古法極品羊鞍
呢個羊等左好耐先黎, 中間食完菜之後等到我更餓, 但見佢燒得咁靚就算啦

請返個羊, 肉好嫩, 有少少酥味但完全接受到, 再加上香料粉真係好好食, 同平時既西餐煮法好唔同, 無咁飽滯, 食完想即刻食第2舊, 同埋奇怪係之前2碟菜既份量都唔算多, 但呢碟羊就有5大件, 好抵食

初初驚唔夠飽, 再點左炒飯同清真燒南瓜條
羊肉炒飯
清真燒南瓜條
炒飯都幾普通, 同平時食到既炒飯無特別, 炒得好乾身的, 幾好食

最後先上既清真燒南瓜條就成為成晚最失色既一道菜, 完全無味, 而且南瓜比我平時係街市買到的更無甜味, 就係食緊一舊高纖野, 唔好味.....

總結整晚既食物都係好食既! 特別係羊鞍一定要再食~
2016-08-19