2024-05-13 235 瀏覽
意大利餐廳Pici嘅手工意粉一向都係我最愛,今次黎到沙田店試下新出芝士主題菜單「尋覓芝味2.0」。 二人套餐HKD488,包2前菜+2意粉+2飲品。 ❤️焗拖米諾流心芝士配麵包脆片: 細細碗芝士加洋蔥下面有蠟燭熱住, 芝士慢慢融化。 將濃郁嘅流心芝士放上脆脆麵包上一齊食, 熱辣辣,味道層次豐富。 ❤️松露野菌濃湯: 湯裏面有好多松露片,香濃嘅松露味,新鮮切碎嘅野菌,香氣十足,濃稠有口感。 ❤️巴馬臣芝士意大利雲吞:呢個係必試嘅菜式!薄薄嘅雲吞皮包住滿滿嘅巴馬臣芝士, 仲係流心嘅,入口即溶。然後醬汁入口好滑,有淡淡奶香。 ❤️四式芝士巴馬火腿扁麵:鐘意濃厚芝士味就要試下呢款了。四款芝士嘅強烈味道,加上脆脆巴馬火腿片嘅鹹香, 係嗰種一食就驚艷嘅感覺。 ❤️意式辣肉貓耳朵麵:貓耳朵麵每一粒都係用人手捏出嚟嘅,口感特別Q彈。 辣肉分量好多,只係微辣增加風味, 食落冇負擔。 ❤️Tiramisu:經典嘅意式甜品,超大杯,下面咖啡好香, 混合一齊食軟綿綿,甜而不膩。 ❤️布袋芝士蛋糕:新口味,係比較輕盈嘅芝士蛋糕, 出面係撻底, 入面係滑滑嘅半流心芝士, 作為芝士大餐嘅結尾,大滿足~

2024-05-09
  • 巴馬臣芝士意大利雲吞