相信大家都有聽過呢間台灣菜,餐廳上年開業至今都好受歡迎。 本店前身位於小西灣,叫「日月台灣料理」,同樣售賣多款台式美食鬱,但環境較細,最後喺19年底結業。 餐廳以水泥風格為主調,但門口放咗個垃圾箱,影響外觀。 牆上有好多油畫/海報,當中有英國法國城景圖,面具人,mee計劃海報,政治字句等。 午餐(w /前菜,冬瓜茶)-紅燒牛肉麵$ 75價錢正常,好多餐廳都買$ 47-80。 湯底好特別,顏色好深,唔清澈,睇唔到入面,與別不同。 聞落有陣獨特風味,好似落咗花生咁。 口感濃厚,牛骨味濃鬱,有少少果甜同藥材香,偏重口味,但真心好似加吃花生咁。 牛腱肉炆得非常軟淋,酥嫩無比,肉味香濃,筋位非常入味,有少少入口即化嘅feel,但同時出現「節肉分離」嘅情況。 麵條用上上海幼麵,熟度剛好,有些少粉香,掛湯能力強,但我就麻麻呢咁掛湯嘅麵條,因為湯頭都幾濃吓。 蘿蔔燉得耐,但食落太鹹,弄巧反拙,要飲一大杯水先得。 配菜有娃娃菜同酸菜,呢碗麵都幾高分。 前菜係炸蕃薯,但放到淋鬼曬,入面仲係凍嘅,好心餐廳唔洗擺啦。 起司肉鬆蛋餅$ 40題外話:呢個係最多人推介嘅野,但我發覺大多台灣菜都係最多人推介蛋餅類嘅野

午餐(w /前菜,冬瓜茶)-紅燒牛肉麵$ 75

紅燒牛肉麵

起司肉鬆蛋餅$ 40

起司肉鬆蛋餅

題外話:呢個係最多人推介嘅野,但我發覺大多台灣菜都係最多人推介蛋餅類嘅野,但我個人認為蛋餅其實有セ特別,要整到突圍而出真係好難,有的餐廳仲係hea整,又係最慳錢嘅小食。

起司肉鬆蛋餅

呢個蛋餅其實冇乜特別,我朋友想食先至叫嘅。 餅皮係脆身嗰隻,皮薄有嚼頭。 中間嘅蛋偏乾,十二成熟,有次食過有間餐廳嘅蛋餅係仲有蛋汁嘅。 中間有適量嘅既芝士,做到少少拉絲,加埋肉鬆之後都算ok嘅。

虎咬豬(刈包)$ 36

虎咬豬

第一次見饀料咁澎湃嘅刈包,同時第一次食到以甜味為主嘅刈包,但點解要用個碗裝著呢,好唔就手。

控肉份量都幾多,雖然冇牛肉咁腍,但都好入味,香濃而酥嫩,有脂香感。 醬汁食落甜甜地,口感沙沙地,加咗醬油膏,甜中帶咸。

麵包都幾大塊,食落比平時更鬆軟,但見到有少少裂痕,證明有少少乾身。 再加上酸菜同大量黃糖之後,我就覺得有D太甜,唔太啱我口味,加上汁醬mainly都集中喺碗底,甜味唔均勻。 有侍改進。

總結,推介牛肉麵,但如果以同區的話仲有好多選擇,收藏為「次選」

紅燒牛肉麵
虎咬豬