2024-04-19 300 瀏覽
忙咗大半個月嘅我,終於可以唞一唞😉 縱使有幾眼瞓… 點都要食餐好嘅獎勵吓自己️😚 聽朋友講,佐敦附近開咗間 #日本料理 佐敦七福神和食亭(夢工房集團)環境同食物都唔錯,一於試吓佢🤤 由地面行上到餐廳大門,有股似曾相識嘅感覺,就好似喺東京街頭行上樓上居酒屋嘅場景,加上餐廳周圍都擺滿日式嘅擺設,突然有種返咗「鄉下」嘅感覺🤭服務員先為我哋安排座位,遞上熱茶🍵 #小秘書 已經急不及待打開餐牌搵嘢食🤤 佢哋嘅食物種類都唔少👀 有各式各樣嘅 #刺身、#壽司、#天婦羅、#日本小食、#串燒… 不過小秘書第一眼已經被餐牌上嘅 #八品刺身拼盤 吸引住👀 #海膽、#八爪魚、#帶子、#北寄貝、#三文魚、#油甘魚,仲有 #甘蝦… 非常豐富🤤 拼盤裡面嘅 #魚生刺身 都非常新鮮,#海膽 味道鮮甜,加埋少少醬油再用 #紫菜 包住嚟食,一啖一口零舍滿足🤤 #牛油焗帶子 味道香甜,經烤焗過嘅海鮮特別惹味🤤 #芝士焗天火蠔 非常肥美,入口充滿蠔嘅鮮味,好滿足呀🤤 而佢哋嘅 #炸物 亦都做得相當出色,我哋叫嘅 #忌廉蟹肉薯餅、#魷魚鬚,同埋 #海老天婦羅,入口完全冇油膩感,仲食到食物原有嘅鮮味,師傅喺控制火候上的確有一手😉

#牛油焗帶子 味道香甜,經烤焗過嘅海鮮特別惹味🤤 #芝士焗天火蠔 非常肥美,入口充滿蠔嘅鮮味,好滿足呀🤤 而佢哋嘅 #炸物 亦都做得相當出色,我哋叫嘅 #忌廉蟹肉薯餅、#魷魚鬚,同埋 #海老天婦羅,入口完全冇油膩感,仲食到食物原有嘅鮮味,師傅喺控制火候上的確有一手😉 最後食埋個熱辣辣嘅 #海膽蟹肉茶碗蒸,滑滑嘅口感,加埋 #海膽、#蟹肉 嘅鮮味,正好為呢餐畫上完美嘅句號🤤

餐廳整體食物質素同服務都令人滿意,而且食物嘅擺設同裝飾都做得好精美😚 確係一間食得又睇得嘅日式料理☺️

📍 七福神和食亭 (佐敦)彌敦道311-313號1樓
2024-04-18