餐廳: 蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 (環海大廈)
資訊:

2024-04-29 535 瀏覽
就快母親節,媽媽最鍾意食海鮮,所以帶咗媽媽來食蒸氣海鮮,為她預先慶祝。這間是我之前食過CP值幾高蒸氣海鮮。而且這裏服務非常之好,服務員會幫手蒸海鮮,不用自己動手,以及講解海鮮來源,非常詳細。我哋叫咗兩個尊貴海鮮套餐,套餐包括有媽媽最鍾意食嘅龍蝦,其他有野生膏仔蟹、饅頭蟹、九孔鮑魚、青口、虎蝦、珍珠蠔、蟶子、大元貝及有機蔬菜籃。野生菲律賓膏仔蟹每人有半隻野生膏仔蟹,膏仔蟹有滿滿嘅蟹膏,而且蟹肉飽滿,啖啖肉,非常之新鮮甜美。龍蝦每人有半隻青年龍蝦,龍蝦非常新鮮,肉質飽滿,彈牙爽甜,非常之美味。饅頭蟹饅頭蟹出面比較少有,雖然蟹肉不多,但鮮味十足。九孔鮑魚、青口、虎蝦、珍珠蠔、蟶子及大元貝青口及大元貝都有配上蟹黃醬,蟹黃醬係餐廳自家製,互相配合,更加鮮美;虎蝦彈牙,聖子同九孔鮑魚爽口,全部都好大隻,非常鮮甜,而珍珠蠔就好creamy。粥底蒸海鮮仲有一個粥底,粥底有芋頭、豬骨、粟米、菜脯及蔥等,吸收蒸海鮮嘅精華,綿密鮮甜。最後仲有糖水送,椰汁雪燕,非常滋補,而且糖水唔係太甜,為豐富嘅一餐作完美結束,非常滿足。

野生菲律賓膏仔蟹

龍蝦

饅頭蟹
饅頭蟹出面比較少有,雖然蟹肉不多,但鮮味十足。

九孔鮑魚、青口、虎蝦、珍珠蠔、蟶子及大元貝

粥底

• 澳洲青年龍蝦