2024-03-08 267 瀏覽
尋找隱世美食,真係唔講唔知位於上環永樂街的「Sabor Spanish Touch Private Kitchen」一家主打西班牙菜的私房菜,原來已經開業10年,餐廳位置就喺幢商住大廈嘅6樓,最近無意中睇到一張燒雞嘅相被吸引了,原來最近餐廳推介以廣東三大名雞之首「杏花雞」做主打的「Sabor Signature Chicken Box」,這個雞盒一共有三款食物,師傅非常有創意,一定會有驚喜,喜歡食雞嘅朋友真係一定唔可以錯過😋🌟Sabor Signature Chicken Box $780雞種選用廣東三大名雞之首「杏花雞」皮呈金黃色,油光閃亮,吃起來有清、鮮、甜、爽嘅味道和口感,我都係第一次有幸品嚐呢個品種,這個Chicken Box 包括有以下三款食物,雞肝醬多士、燒雞、雞皮油飯,對我這個孤陋寡聞嘅人嚟講,真係充滿驚喜🙌🐓▪️Chicken Liver Pate自家製嘅雞肝醬用上新鮮雞肝、紅酒、砵酒、製作而成,雞肝醬味道超級香濃,紅酒醬香醇甜美,塗上香脆既西班牙多士,簡直係人間美味,再配上一啖紅酒,就是享受🐓▪️Oven Baked Chicken這個烤雞工序繁複,烤至剛剛熟去皮去骨,再
尋找隱世美食,真係唔講唔知位於上環永樂街的

🐓▪️Chicken Liver Pate

🐓▪️Oven Baked Chicken
這個烤雞工序繁複,烤至剛剛熟去皮去骨,再用煙燻方法處理,出場既時候用一個寶盒,放上已切件的「杏花雞」出埸,未食先聞已經香到不得了,再嚐一口,雞味好香濃,肉質鮮嫩,店員隨即會奉上不同款式味道嘅鹽巴,可以自行選兩款,推介較有特色嘅香檸鹽和岩鹽,沾上烤雞,增添味道和風味,好美味

🐓▪️Chicken-skin Oil Rice
從未喺其他餐廳食過,我最期待嘅雞皮油飯,雞皮香脆,油飯充滿香蔥和油香,又帶點焦焦和雞皮真係絕配,對我嚟講真係人間美味,我好奇問吓店員其實係用咗啲咩材料響個飯度,原來係用咗令人欲佢還迎嘅「豬油」😎怪不得就是令人不能抗拒嘅味道

🦑▪️Grilled cuttlefish with alloli $280
炒墨魚粒配泡沫蒜蓉醬,墨魚粒的鮮味彈牙程度100分,配上自家調製的泡沫蒜蓉醬,口感香滑像雪糕,含在口裏蒜茸的鹹香久久不散,味道配合墨魚粒簡直係佳作

🦐▪️Garlic shrimp $360
欖油蒜片蝦,大蝦是巨型版,超級爽口又彈牙,香濃蒜油帶少少香辣味道,食完口腔充滿蒜頭香,麵包點上蒜蓉橄欖油一齊食,好滋味

🍯▪️Catalonia Cream with homemade ice cream $80
肉桂檸檬Catalonia Cream自家製士多啤梨雪糕,西班牙傳統食品,面層就是香脆的焦糖,敲碎之後就係香滑無比既Catalonia Cream,味道清甜微微酸嘅檸檬清香,配上天然果香嘅自家製士多啤梨雪糕,美味得好幸福

🍷▪️Mocen Arlequin Tinto Temprianillo $ 550
Light & Fresh, Fruity, Medium Body
佳餚怎能不配美酒,店員推介了這一支帶葡萄甜香,好容易入口嘅紅酒,一口味食一啖美酒,在這𥚃用餐非常快樂
  • Sabor Signature Chicken Box
  • Garlic Shrimp