餐廳: 蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 (環海大廈)
資訊:

2024-03-10 1304 瀏覽
今日朋友book咗一間隱世餐廳,我搵咗20分鐘先搵到,一入到去,原來係食蒸海鮮,我們叫咗兩個一人前既海鮮set,原價$9XX,現在做半價449,睇落去都算底食,唔知海鮮生唔生鮮呢~一開始職員就將碗碟放落蒸爐消毒,確保衛生,之後就上了一碟五款既海鮮,裡面有青口,蠔,大蝦,聖子同一款貝類(唔記得叫咩貝)第一樣蒸的是加拿大大蝦,很厚肉,加小小車鼓油一口食哂,好滿足第二樣蒸聖子,好大隻,好爽第三蒸鮑魚,唔算好大,但都有返咁上下size,不錯第四就樣就係貝類,青口同乜乜貝,海水味超強,不用調味已經很夠味~原來以上只係頭盤,接着黎先係主角首先食澳龍,雖然龍蝦不算好大每人半邊,原隻開邊蒸,能保留龍蝦的汁水,又多肉,正~之後蒸隻未見過既蟹,經理說,這個叫石頭蟹,這隻蟹捕捉時間只有6月-12月,因為這隻蟹大部份時間只會在深海石那之間,發情先會出來,以最靚嘅姿態去求偶,所以頗為珍貴,講到肉質,好細緻,真係好食,唯一美中不足就是肉少~接住來這個餸是最欣賞的,就是奄仔蟹,我諗大家都知道奄仔蟹的質感,我都不用說太多,唯一可以講這隻奄仔蟹超級大,肉多蟹膏多,現在都回味緊~跟住食埋蒸菜同埋個海鮮粥底,大滿足~總括黎

第二樣蒸聖子,好大隻,好爽
第三蒸鮑魚,唔算好大,但都有返咁上下size,不錯

原來以上只係頭盤,接着黎先係主角
跟住食埋蒸菜同埋個海鮮粥底,大滿足~

總括黎講,物超所值
經理說,基本上大部份海鮮都係野生,根本上就不需要豉油,已經夠晒味道~