新春假期經港珠澳大橋乘坐金巴走到多年沒走訪的澳門,先乘搭發財車到澳門巴黎人及倫敦人酒店留影,賭博卻沒有「斬獲」😆逛過兩家酒店後已是下午茶時間,原本收藏了的餐廳因為新春關係未有營業,最後隨意的走到一家位於舊城區的茶餐廳「咖喱全」用餐-焗葡國雞 $85材料有葡國雞、青椒、橄欖、番茄、馬鈴薯、洋蔥及鹹肉腸等葡國雞肉主要為雞翼,肉質有點「梅」,其他雞件尚算大件嫩滑;蔬菜新鮮,惟橄欖並沒去核,鹹肉腸脂肪太多且偏鹹;醬汁方面,感覺像咖喱多於葡汁,完全不辣且沒有椰香,跟期望的葡汁味道有落差美味指數:3.5/10-豬扒三文治 $36原來點選的是咖喱腩包,但店員告知當天的包已賣光,只好轉三文治其後又再被告知咖喱腩未能做成三文治,惟有轉吃豬扒三文治上檯時賣相令我有點驚訝,三文治薄得誇張離譜,豬扒同樣薄身方包沒有麵包香,質感鬆散;豬扒薄得沒有口感,唯一可稱讚地方為肉質尚算緊實美味指數:2/10-凍奶茶 $19奶及茶香皆非常淡薄
焗葡國雞 $85
材料有葡國雞、青椒、橄欖、番茄、馬鈴薯、洋蔥及鹹肉腸等
美味指數:3.5/10
豬扒三文治 $36
其後又再被告知咖喱腩未能做成三文治,惟有轉吃豬扒三文治
上檯時賣相令我有點驚訝,三文治薄得誇張離譜,豬扒同樣薄身
美味指數:2/10
凍奶茶 $19
奶及茶香皆非常淡薄
2024-02-13
2024-01-19 93 瀏覽
本來無打算食呢間,但想去的餐廳真係太多人,都唔知排到何時,實在太肚餓就過隔離「咖喱全」試吓,又唔差喎🙄✨🍽咖喱牛腩飯MOP56: 咪睇係碟頭飯,咖喱🍛好香,牛腩、牛筋炆得好軟,一咬就斷🥢🥗馬介休炒椰菜MOP78: 椰菜爽甜;馬介休唔係一絲絲,係一塊塊夾得起㗎,咸咸香香;配埋橄欖好特別,總之全碟好惹味😋🍔辣魚包MOP36: 豬仔包焗到脆脆的;魚就真係好難,不過越食越過癮停唔到口,但要不停飲水囉😅基本上滿意嘅,下次可以試吓其他👌🏻

基本上滿意嘅,下次可以試吓其他👌🏻
2023-11-14 119 瀏覽
佢地既咖哩係好食既! 味濃口感濃厚,真係送飯一流,但如果你只係想食個小食再加佢地一碗咖哩汁要成百幾蚊,真係好唔抵食,咁多款最好食係冬菇,但夾咖哩食其實係好奇怪,就咁單食已經好好味。雞翼都好食! 不過就真係細隻既。成盤野既份量真係好小,食材亦都係大路野,所以叫返咖哩牛果D,性價比係高好多,同埋會滿足好多!!! 我見最多人叫咖哩牛飯。我地再叫多個豬扒包就正常味道,冇咩特別,只係有D餓想食多小小野先叫。

2023-10-09 163 瀏覽
喺澳門除咗掃街嘅小食之外,想食正餐嘅話,可以選擇嚟呢間價錢平民嘅咖喱全,食佢最出名嘅咖喱牛腩麵。個咖喱湯底好香濃,飲多幾啖湯就會覺得有少少辣,唔似日式咖喱嗰種甜,亦都唔似印度咖喱咁重香料,比較似港式咖喱嗰種香辣。而牛腩亦都燘到好冧,咬落去肉質鬆化,肥瘦適中。雖然個面底同碗都偏細,但咁嘅價錢有四至五舊牛腩同埋咁香濃嘅咖喱湯底,真係物超所值,大家嚟到澳門想食正餐嘅話一定要試吓!📍氹仔舊城區地堡街泉福新邨第三座175-343號地舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊

📍氹仔舊城區地堡街泉福新邨第三座175-343號地舖
位置就腳:🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊
咖喱牛腩麵
咖喱牛腩麵
2023-09-12 149 瀏覽
這裡已經不是第一次光顧,早在疫情前已經光顧,重臨舊地,環境依舊,店內承載食物之器皿,明顯更換過,再次吃這裡的招牌咖喱牛腩,今次配伊麵,咖哩味道一樣有水準,配上伊麵同吃,吸收了咖哩汁,伊麵的口感更佳;另一本人必食,黑椒豬扒飯,今次的味道差了一點,黑椒味略嫌不足,豬扒比較乾了些,但還是可以接受。試了牌版上的推介:椒鹽鮮魷,賣相一般,脆漿太厚,可惜,用作椒鹽鮮魷絕配的醬汁(喼汁),店內沒有,只能配大紅浙醋,所以已被比下去,但味道還算不錯,最後試了個馬介休炒椰菜,份量略嫌小了一點,味道只屬中規中矩,整體而言,尚算滿意,會再次光顧
2023-09-11
  • 咖哩牛腩撈伊麵
  • 黑椒雞扒飯
2019-10-06 971 瀏覽
氹仔人情味街坊小店【咖喱全】🍛久唔久都會想去食下個 #辣魚包🥯,同食d咖哩🤣🤣 可能好多人都未必會揀食呢間,對於Vienn來講食既係一份「情」❤️小公主次次嚟到都會叫 #乾沙牛河 + #咖喱豬扒🍛#乾炒牛河✔都好多牛肉,而且都炒得好夠鑊氣,好香,炒得好乾身,澳門🇲🇴來講都算okay,吊下癮🤪🤪#咖喱豬扒✔ 🍛小公主唔食得辣,都食到😅話忍住,都幾好味#辣魚包✔🥯🐟真係幾時食都覺得好味,辣辣地又有咖喱味😍😍 當然少不得叫埋炒通菜,食飯點少得呢,均衡營養✌🏽😋所以大家去開氹仔都可以試下😘咖喱全 (氹仔舊城區)地址:氹仔舊城區地堡街泉福新邨第三座175-343號地舖
氹仔人情味街坊小店【咖喱全】🍛

小公主次次嚟到都會叫 #乾沙牛河 + #咖喱豬扒🍛

#咖喱豬扒✔ 🍛小公主唔食得辣,都食到😅話忍住,都幾好味

所以大家去開氹仔都可以試下😘

咖喱全 (氹仔舊城區)
地址:氹仔舊城區地堡街泉福新邨第三座175-343號地舖
2019-04-30 781 瀏覽
玩了三天最後一站,來到了咖哩全,叫了个咖哩牛腩飯,價錢53,味道香而濃,牛腩嫩滑,值得推介,不過有點辣,裝修就沒有,專程來吃過牛腩也值得👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻!!!
咖哩牛腩
咖哩牛腩
2019-02-21 903 瀏覽
每次去氹仔,都會經過咖哩全但就冇時間入去試,今日與朋友悠閒澳門終於可以一試咖哩全的咖哩牛腩麵牛腩鬆軟入味,咖哩味香濃下次一定要試下佢嘅咖哩牛腩飯或沙爹牛腩飯茉香珍珠符合我口味冇冰少甜
2019-02-20
  • 咖哩牛腩
2019-02-10 660 瀏覽
去到澳門 朋友介紹下食咖哩全 佢哋食過幾次 味道好價錢合理 今次帶我去食。。好彩人唔多唔使等好耐 坐底一望個餐牌 選擇困難症又嚟啦 😂🤦‍♀️ 最後揀咗咖哩牛腩 上菜速度都幾快唔使等好耐👍 個飯一黎到 第一個感覺係:好香啊 好多啊個份量真係幾多😂 好在夠汁 因為d咖哩好好送飯 唔覺唔覺愈食愈多飯🙊薯仔好入味 正啊😍 佢嗰咖哩都好正好嘢味 唔辣又唔會好甜 淋牛腩炆到好淋又好夠味😍總括而言 呢個價錢食到咁高質嘅咖哩牛腩飯係抵ge!😋 唔怪得知朋友會推介😂 一定會有下次😋👍
個飯一黎到 第一個感覺係:好香啊 好多啊
總括而言 呢個價錢食到咁高質嘅咖哩牛腩飯係抵ge!😋
唔怪得知朋友會推介😂 一定會有下次😋👍
2019-02-08
2018-07-09 1008 瀏覽
今次朋友就帶咗我地試咖喱全,總括而言整體都算還可以。呢一餐我地係一行九大兩小去食,叫咗多款不同嘅碟頭飯,店內仲有小童飯椅提供。京都骨飯: 味道尚算不錯,唔會太酸,而且亦唔太多骨;彩椒亦算爽口全哥炒飯: 味道還可以,唔會太乾身,配料適中咖喱豬扒飯:咖喱夠辣,豬扒夠鬆軟馬介休炒飯:馬介休香味聞落係OK嘅,但食落就無咩味道,同普通炒飯略嫌差不多。咖喱牛腩飯:喜歡辣又喜歡食牛嘅不妨一試。小JM爸食完都話夠辣,好過癮!牛肉夠淋,但略嫌肉有啲少。咖喱牛腩份量略少,辣度十足,越食越辣,小JM爸都覺得過癮。星洲炒米:辣味和香味夠,唔會太乾身,不過不失。茄汁燴飯:呢個可能係我期望過高,以為係那些年嘅熾飯。但整體都尚算唔差嘅。

全哥炒飯: 味道還可以,唔會太乾身,配料適中

咖喱豬扒飯:咖喱夠辣,豬扒夠鬆軟

咖喱牛腩份量略少,辣度十足,越食越辣,小JM爸都覺得過癮。

星洲炒米:辣味和香味夠,唔會太乾身,不過不失。

咖喱牛腩飯
  • 星洲炒米
  • 京都骨飯
  • 咖喱牛腩飯
2017-11-01 1614 瀏覽
去澳門除咗食葡國菜之外,大家仲會食乜嘢菜呢?其實澳門呢一度,都有一個好特別嘅菜,值得大家留意。嗰間餐廳係舊城區入面,係一間鋪食咖哩嘅舖頭,餐廳名叫做"咖哩全",顧名思義"咖喱全"係食咖哩嘅,佢唔同一般港式咖哩, 佢一種獨特嘅香味,令人試過之後念念不忘,咖喱香得嚟又惹味。今次我就點樣咖哩牛腩撈麵,首先咖哩汁係另外用碗上,夠晒細心。牛腩亦都炆得好靚, 肉汁淋得嚟又有咬口。佢 咖哩麵有湯麵或者撈麵,如果你哋唔同行有人食咖哩亦可以點其他碟頭飯或者同牛有關嘅嘢。

咖哩撈麵

咖哩撈麵
2017-10-31 984 瀏覽
去澳門總係想起食豬扒包,葡撻,但呢d都係小食。中午時間想搵個正餐食~路過見到,遊客區但價錢👌,就入去試試。叫得咖喱全,梗係要試佢既咖喱啦~所以,唔駛諗,就叫左個咖喱🐮腩面。係氹仔旺區,價錢其實算👌。有飯,有面,有撈面。仲有小菜,葡菜(馬介休之類)有驚喜❤❤首先,咖喱底係有少少辣,不過好~香。佢係類似印度+港式咖喱,香辣,濃郁唔帶甜。另一個驚喜,係🐮腩,估唔到咁鬆化! 主要係肉,冇乜肥但都做到淋而有趙頭。雖然個碗細,面底唔多但有4-5🐮腩👍👍下次過嚟會再嚟食呀~~
路過見到,遊客區但價錢👌,就入去試試。

係氹仔旺區,價錢其實算👌。
有飯,有面,有撈面。

仲有小菜,葡菜(馬介休之類)

有驚喜❤❤
首先,咖喱底係有少少辣,不過好~香。
佢係類似印度+港式咖喱,香辣,濃郁唔帶甜。
另一個驚喜,係🐮腩,估唔到咁鬆化!
主要係肉,冇乜肥但都做到淋而有趙頭。
雖然個碗細,面底唔多但有4-5🐮腩👍👍

下次過嚟會再嚟食呀~~
2017-07-19 1009 瀏覽
今次黎澳門係出trip😭😭😭😭😭本身想食隔離果間葡國菜 但係實在太多人等位 所以轉戰食咖喱全🤗🤗🤗大慨6:30 客人已經有唔小餐廳裝修撲素,但店面都幾大一行2人叫左2個焗飯一個咖喱焗雞排飯同埋一個芝士焗豬排飯😝😝咖喱焗雞排飯: 咖喱味好重 好香😝😝😝令我最最最最最最估咖到既係 佢個飯底都係咖喱飯😱😱😱😱😱😱係香港食咖喱都係白飯底或者炒飯底估唔到佢係咖喱飯底 omg!!!所以食呢個飯食到出晒汗 因為有啲辣😂😂😂Sorry 食得有d核突😱😱😱第二個飯係芝士豬排飯:開頭見到個名好驚佢會乾爭爭 因為佢有好多咖同汁豬排飯 但唯一呢個冇寫有汁點知上到黎係芝士白汁👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好香既芝士味 而且好多汁 係炒飯底🤗🤗🤗味道比較普通 但係好食既😋😋😋
今次黎澳門係出trip😭😭😭😭😭
大慨6:30 客人已經有唔小
餐廳裝修撲素,但店面都幾大
一行2人叫左2個焗飯
一個咖喱焗雞排飯同埋一個芝士焗豬排飯😝😝
咖喱焗雞排飯: 咖喱味好重 好香😝😝😝
令我最最最最最最估咖到既係 佢個飯底都係咖喱飯😱😱😱😱😱😱
係香港食咖喱都係白飯底或者炒飯底
估唔到佢係咖喱飯底 omg!!!
所以食呢個飯食到出晒汗 因為有啲辣😂😂😂

Sorry 食得有d核突😱😱😱

點知上到黎係芝士白汁👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
好香既芝士味 而且好多汁 係炒飯底🤗🤗🤗
味道比較普通 但係好食既😋😋😋
2017-03-17 1183 瀏覽
一場黎到澳門,梗係要去手信街買下手信,今次我地住係萬豪酒店,近近地行都行到去官也街,買完手信之後行返返酒店,咁啱有d肚餓,經過見到有間快餐店就決定入去咬返個豬扒包餐廳都幾闊落,而且好乾淨企理,過左午飯時間暫時都冇咩客價錢都合理,我同男友一人叫左一個豬扒包,由於豬扒包係即整,所以都等左一陣大大塊豬扒,一啖咬落去個包脆卜卜,豬扒好淋好入味,而且餐廳好細心,會將個包切開兩邊,食既時候就唔會太狼狽!估唔到隨便一間舖都有咁好味既豬扒包,下次都會再去
餐廳都幾闊落,而且好乾淨企理,過左午飯時間暫時都冇咩客
2016-11-15 1206 瀏覽
被推介而來的咖哩全環境寬敞,入座率大概五成。地點近官也街,所以價錢也算是遊客價吧。茉香珍珠。淡淡的茶香味加上甜度適中的奶茶,珍珠咬下去甜甜的,又有嚼勁,讓玉桂喝光光!熱騰騰又脆脆的豬扒包原隻相當脆脆的豬仔包,再加上很大很大塊的豬扒,完全比玉桂想像的大多了!豬扒很入味,惟一不足就是咬下去沒什麼肉汁。咖哩牛腩麵!來咖哩全怎可以不吃咖哩!侍應細心的自動拿了小碗和湯匙過來,讓我們可以分來品嚐,值得一讚喔!咖哩的味道跟平常的不同,不是日式的甜味,也不是印度印尼的香草味,更不是港式咖哩粉味。吃第一口時覺得有點香咖哩的味道,不過好像不算太辣,可是吃下去喉嚨才感覺到灼熱,哈哈,差點小看它了!麵可以選粗麵或幼麵,麵身不易斷開但卻入味!牛腩很軟,不過略乾身。這個麵份量不多,可以配合小食享用~所以點了炸墨魚丸醬汁是酸辣醬。雖然沒有金黃色的外皮,但吃下去還是有一點點脆皮,也不油膩,不過以這個價格來說太貴了。始終算是茶餐廳,偶爾會有一兩隻小蟲子飛來飛去,但餐具各樣還是很乾淨!吃飽飽就開始澳門之旅嚕!
被推介而來的咖哩全環境寬敞

入座率大概五成。
炸墨魚丸
地點近官也街,所以價錢也算是遊客價吧。
茉香珍珠

淡淡的茶香味加上甜度適中的奶茶,
珍珠咬下去甜甜的,又有嚼勁,
讓玉桂喝光光!
豬扒包
熱騰騰又脆脆的豬扒包

原隻相當脆脆的豬仔包,
再加上很大很大塊的豬扒,
完全比玉桂想像的大多了

豬扒很入味,
惟一不足就是咬下去沒什麼肉汁。
咖哩牛腩麵

來咖哩全怎可以不吃咖哩!
侍應細心的自動拿了小碗和湯匙過來,
讓我們可以分來品嚐
,值得一讚喔!
咖哩的味道跟平常的不同,
不是日式的甜味,也不是印度印尼的香草味,
更不是港式咖哩粉味。
吃第一口時覺得有點香咖哩的味道,
不過好像不算太辣,
可是吃下去喉嚨才感覺到灼熱,哈哈,
差點小看它了

麵可以選粗麵或幼麵,
麵身不易斷開但卻入味

牛腩很軟,不過略乾身。
這個麵份量不多,可以配合小食享用
所以點了炸墨魚丸
醬汁是酸辣醬。
雖然沒有金黃色的外皮,
但吃下去還是有一點點脆皮,也不油膩,
不過以這個價格來說太貴了。

始終算是茶餐廳,
偶爾會有一兩隻小蟲子飛來飛去,
但餐具各樣還是很乾淨!
吃飽飽就開始澳門之旅嚕
2016-11-12