2024-03-18 66 瀏覽
我看一次、排一次、买两个…要不是这么多人排队,还不知道他们家这么好吃呢鸡蛋仔都是现作的,所以要等等。🧇温热的鸡蛋仔将外酥里嫩带到了一个新的层次,吃起来是酥脆与软嫩的结合🥚,还蕴含着浓郁的蛋香和奶香,而且越嚼越香🧐遗憾没有吃到紫菜味的,有缘再来
🧐遗憾没有吃到紫菜味的,有缘再来
2023-05-25 472 瀏覽
系官也街買完手信,想搵少少野食下,但周圍都好多人排隊,見到文記餅家有雞蛋仔買,唔算多人排隊,即刻買返個黎試試。大概等左15分鐘,雞蛋仔系即叫即整,所以到手時仲帶有少少微溫,食落去外脆內軟,而且粒粒飽滿帶有淡淡嘅蛋香味,證明店主掌握嘅時間好好,整好雞蛋仔後,會擺系風扇下吹一陣,確保雞蛋仔外層系脆口。另外,甜度岩岩好,唔會過甜,味道唔錯,大家可以去試試!文記餅家系一間傳統餅店,見有員工不停地包餡料,整唔同口味嘅老婆餅,有咸味、紅豆、綠豆、香芋等等,原本想買包綠豆味試試,可惜買曬,下次有機會會買包試試!

原味雞蛋仔

2023-05-20
原味雞蛋仔
2023-05-24 305 瀏覽
香芋老婆餅 $35外皮薄,內餡比一般老婆餅甜而不膩;單一個分量比較秀珍,可一塊又一塊享用😋,有淡淡的芋頭香氣🫰🏻分數:?/10食物🥘:8/10環境🏞️:8/10服務👩🏻‍🍳:9/10價錢💰:9/10總體而言:交通便利🚦,整條街道都是美食🤤,價格便宜😏;食物質素不錯,作為手信伴手禮一流🫰🏻,下次再去澳門我會再回購的🫶🏻;店員服務態度很好,會耐心推薦與解答你的問題👍🏻

香芋老婆餅 $35

分數:?/10
食物🥘:8/10
環境🏞️:8/10
服務👩🏻‍🍳:9/10
價錢💰:9/10

🍽 餐廳:文記餅家🇲🇴繼續澳門快閃一日遊,食完豬扒飽留肚再食雞蛋仔!見到好多人排緊隊,呢間文記即刻同大家介紹下。🔅文記餅家雞蛋仔$25/底筆者對雞蛋仔好有要求,一定要即叫即整,剩熱食♨️,鐘意蛋味重🥚,外表金黃🏆,又香又鬆軟,外脆內軟,粒雞蛋仔入面有蛋餡,唔係淨係得個殼,而且甜度要適中,所以重點係個蛋漿,同埋個爐既火喉,原本以為文記用電爐會唔會比炭爐差啲,原來唔會!而且做到我上面嘅要求☝🏼❤️姨姨用心製作雞蛋仔,開左四個爐一齊整加速⏩都依然咁多人排隊☺️。🐷黎到澳門記得mark底試下啦!📍 澳門官也街24號

🍽 餐廳:文記餅家

🔅文記餅家雞蛋仔$25/底

🐷黎到澳門記得mark底試下啦!

📍 澳門官也街24號

• 雞蛋仔
2015-12-13 1925 瀏覽
朋友賣嘅香蕉榚! 門面好傳統嘅餅店!餅款好多!香蕉榚包裝簡單,透明膠袋加紅字!香蕉榚淋身軟熟!好香香蕉味!味道唔假!滑身好味! 店員平實簡僕!唔會好熱情!亦無大集團嘅餅店咁派試食!感覺反而舒服啲!傳統味道要保留!
朋友賣嘅香蕉榚!
香蕉榚

傳統味道要保留!
2015-12-11
下午茶
聖誕節
香蕉榚
2012-08-10 1089 瀏覽
老闆說咸切酥和肉切酥是同一樣東西, 儘管試試看味道不太特別, 興香港賣的牛耳差不兔味, 但質地較厚和脆, 咪比較濃, 有南乳味, 咸咸甜甜的..OK吧!可是價錢不便宜..要$13一包, 大約有12塊(買了巫包有感不抵XD)
老闆說咸切酥和肉切酥是同一樣東西, 儘管試試看

味道不太特別, 興香港賣的牛耳差不兔味, 但質地較厚和脆,
咪比較濃, 有南乳味, 咸咸甜甜的..OK吧!

可是價錢不便宜..要$13一包, 大約有12塊
(買了巫包有感不抵XD)
肉切酥
2012-08-07
外賣自取
2010-01-17 848 瀏覽
其實我一向都不好那些中式酥餅的,只不過是貪方便要去幫別人買東西就來了文記上次來澳門已經買了他們的辣椒油來試的了,聽起來一定覺得十分奇怪,去餅家買辣椒油?但這兒的辣椒油卻是意想不到的好食!一瓶辣椒油中油椒參半,辣椒碎也細切得平均吃下去很香卻是十分的辣!! 第一次吃的時候也真的被它辣到呢!雖然不是什麼貴價貨,這仍然做得出這般水準的出品,絕對是誠意之作啊!這次再從澳門山長水遠的拿回來也是值得的說!今次還買了他們的咖哩醬回來,不過未試,所以就不便多說了下次有機會就再推介他們的美食吧!

但這兒的辣椒油卻是意想不到的好食!
一瓶辣椒油中油椒參半,辣椒碎也細切得平均

這次再從澳門山長水遠的拿回來也是值得的說!
今次還買了他們的咖哩醬回來,不過未試,所以就不便多說了
下次有機會就再推介他們的美食吧!
2009-12-13
$20 (其他)
2009-04-04 566 瀏覽
自從阿蘇介紹完肉切酥之後..好快一早就賣曬...今次到澳門又買不到了~~在買他的老婆餅時..無意中發現原來佢有肉切酥賣的..不過就唔係肉切酥..係咸切酥...還大大字寫住小心不要整碎..後果係--->要買左佢!不過味道大致上都差唔多..$9 一條...大約有十多塊!本人一向好喜歡食肉切酥的..喜歡他的南乳味道卻像餅乾一樣的脆口!一食便停不了止了..起馬4~5 塊..哈哈..門口賣野的肥仔哥哥亦可愛得很..我地行左好多轉先買..佢都認得我地..仲語氣服務好好..抵讚!

還大大字寫住小心不要整碎..後果係--->要買左佢!

不過味道大致上都差唔多..$9 一條...大約有十多塊!

一食便停不了止了..起馬4~5 塊..哈哈..

2009-03-24
$9 (其他)
2008-10-24 449 瀏覽
晃記的長龍直伸延至附近店鋪。在隊尾的我們,倒是給隔壁的蛋捲香味吸引過去。咖哩蛋卷非常香脆,但裏頭的肉鬆過鹹,不太對胃口。餅店門前擺了一系列的迷你老婆餅,有鹹有甜,買了一包南乳味。迷你老婆餅有如男裝錶面大小,可以說是個一口餅。餅皮搋得鬆軟,餅餡夠煙韌,南乳味香,味道不錯。臨走時,師傅捧出剛做好的香蕉糕,也要了一包。香蕉糕口感不差,但不夠香,較為遜色。