2023-12-26 171 瀏覽
門面睇落好地道😄熱奶茶自己沖落杯 感覺好得意但係….唔好飲喎🥲冇茶味 好薄 乜味都冇 有色嘅水…炭燒豬扒包食唔到炭燒香味包有脆 豬扒鬆軟 但好薄整體合格 魚餅麵魚餅煎得好香 外脆內軟味道教得啱啱好,冇腥味面係鹼水幼麵飾物整體嚟講係合格嘅,都係街坊味道除咗杯奶茶非常之唔掂😆

門面睇落好地道😄

熱奶茶
自己沖落杯 感覺好得意
但係….唔好飲喎🥲
冇茶味 好薄 乜味都冇 有色嘅水…

炭燒豬扒包
食唔到炭燒香味
包有脆 豬扒鬆軟 但好薄
整體合格

魚餅麵

魚餅煎得好香 外脆內軟
味道教得啱啱好,冇腥味
面係鹼水幼麵

飾物整體嚟講係合格嘅,都係街坊味道
除咗杯奶茶非常之唔掂😆
2023-09-10 411 瀏覽
嗌咗一個魚餅包+豬扒包+炭燒凍啡等咗約6、7分鐘就有得食,上得都算快一個包望落唔算大份但都可以飽肚在下貪心食咗兩個,會有D太飽😂麵包外脆內軟超好味~完全唔會覺得乾身魚餅好嫩同埋算大塊豬扒係煎嘅稍薄但味濃、黑椒味好正個人感覺好味過D網紅店嘅炸豬扒多多聲第一次知道原來豬扒包嘅豬扒唔洗好大塊好厚都可以好好味每一啖都好滿足🤞🏻唯一遺憾係杯凍啡以為係齋啡萬萬想不到落咗少少糖漿但唔會過甜、都OK嘅不過飲唔到原味多少有D可惜呢~整體性價比超高,下次會帶朋友同屋企人黎食~
嗌咗一個魚餅包+豬扒包+炭燒凍啡
等咗約6、7分鐘就有得食,上得都算快

一個包望落唔算大份
但都可以飽肚
在下貪心食咗兩個,會有D太飽😂

麵包外脆內軟超好味~

完全唔會覺得乾身

魚餅好嫩同埋算大塊
豬扒係煎嘅
稍薄但味濃、黑椒味好正
個人感覺好味過D網紅店嘅炸豬扒多多聲

第一次知道原來豬扒包嘅豬扒唔洗好大塊好厚都可以好好味

每一啖都好滿足🤞🏻

唯一遺憾係杯凍啡
以為係齋啡
萬萬想不到落咗少少糖漿

但唔會過甜、都OK嘅
不過飲唔到原味多少有D可惜呢~

整體性價比超高,下次會帶朋友同屋企人黎食~

2023-09-10
下午茶
  • 炭燒魚餅包
2023-08-12 285 瀏覽
澳門街地道茶記點只有新鴻發、暫時還未淪陷、地道澳門人去車多的,我會推介這間歷史悠久的新英記、位於沙梨頭、入到去啲格局已經好有感覺、好似杜Sir 拍戲御用場景一樣、我心目中的天花板裝修風格地道街坊小店、經過門口已經可能聞到炭香,在澳門無論是咖啡室又或是大排檔、炭爐是不少澳門咖啡室的常用裝置、可能小弟孤陋寡聞、戴上頭盔膽敢說用炭爐烤豬仔包澳門應該也只有這一間。所以個人推介這裏的名物:「魚餅包」、即叫即整、一位同你煎魚餅、同時間另一位用鐵夾喂炭爐上夾住豬仔包會好似燒乳豬咁「Fing 來Fing 去」、烤到微焦、塗上牛油、放上魚餅,在你面前豬仔包佈滿誘人的烤紋好像着咗件Polo格仔衫, 聞落充滿炭香、帶有微焦香、鯪魚餅走泥味、兩吋厚、有彈力、如此極致出品只是盛惠MOP 31 , 雖然不是相同的東西,但是個人覺得比外邊那些什麼幾百元和牛漢堡真的小巫見大巫炭爐咖啡,這跟日式的炭燒咖啡不同,那邊是用炭去烘焙咖啡豆,而這裡的「炭燒咖啡」就只是用上炭爐去加熱。溫度高咖啡當然夠熱,口感雖偏薄一點但喝起上來微苦而很夠香味。早上或下午茶時段來喝一杯,絕對是非常好的提神妙品。

2023-05-20 268 瀏覽
到澳門當然要吃豬扒包,因爲是一個人旅行,葡國餐廳是無緣了,吃不完一道菜,所以搜尋了一下道地口味豬扒包,這家被米其林推薦的小店出現了。從東望洋燈塔山下搭巴士來,三站就到,只是店家在小巷內,我用手機地圖才找到。店面小小,裝潢一般,負責落單的阿叔人好好,看我點了一些冷門菜,提醒我其實是罐頭料理喔,讓我成功避開不值得遊客吃的食物。點了網友推薦的炭燒豬扒包、瓦煲奶茶,另外很鐵齒的點了「牛尾通粉」。為什麼說鐵齒呢,因為落單阿叔提醒我:「罐頭來著喎!」我還是不信邪的自以為是「葡國料理」,篤定的說:「都可以的!」結果不出所料的成為了唯一敗筆。豬扒包:豬仔包經過炭燒,抹了牛油,酥脆飄香。豬扒juicy 油嫩,大小厚薄剛剛好,一口咬下口感多層次,味道佳瓦煲奶茶:因為是喝凍的,可能沒有熱的那麼有瓦煲香,但香滑跟微澀奇妙混合,茶味足奶香濃郁,是豬扒包的好搭檔牛尾通粉:阿叔沒騙人,真的是罐頭料理⋯⋯ 湯裡有紅白蘿蔔丁,跟很碎很少的⋯⋯疑似牛肉的肉丁,完全不知道牛尾何在總結:擷取網友經驗,點招牌食物,可免踩雷喔。招牌魚餅包、炭燒豬扒包、炭燒咖啡、瓦煲奶茶,都值得一試。

總結:擷取網友經驗,點招牌食物,可免踩雷喔。
招牌魚餅包、炭燒豬扒包、炭燒咖啡、瓦煲奶茶,都值得一試。
牛尾通粉
  • 炭燒豬扒包
2023-02-07 404 瀏覽
必飲瓦煲奶茶系外港碼頭出發,坐3號車去到沙梨頭落車,行5分鐘左右搵下就到啦。同其他澳門老店比較差不多,得幾張檯,但坐低一陣就坐滿曬,大部分都系熟客,睇都吾使睇就可以落單,小店兩個人就負責曬,女師父負責廚房。因為今日準備太多野食,哩度系第一站又系早餐,只系叫了一個包。等左10分鐘左右就有啦炭燒魚餅包($30)4分- 包好鬆軟,有方形炭燒痕,有炭燒香味。- 魚好大塊同算厚,有魚味同埋咬口。- 當然食的時候要好小心,同其他鯪魚肉一樣有機會有魚骨。炭燒咖啡($13)3分- 吾夠咖啡香同比較苦,吾敢講哩個系眯炭燒味道,只是個人不太喜歡。瓦煲奶茶($13)5分- 其他都幾似香港的茶走,都系用練奶,但吾會好甜。- 茶真系好香,值得一試。茶類價錢OK,但包比例系貴小小啦,但新鮮魚肉包在香港同澳門未搵到其他鋪頭食,都值得。

必飲瓦煲奶茶

小店兩個人就負責曬,女師父負責廚房。

等左10分鐘左右就有啦

炭燒魚餅包($30)4分
- 包好鬆軟,有方形炭燒痕,有炭燒香味。
- 魚好大塊同算厚,有魚味同埋咬口。
- 當然食的時候要好小心,同其他鯪魚肉一樣有機會有魚骨。

炭燒咖啡($13)3分

瓦煲奶茶($13)5分
- 其他都幾似香港的茶走,都系用練奶,但吾會好甜。
- 茶真系好香,值得一試。

2023-02-06
$30 (早餐)
  • 炭燒咖啡
2020-04-23 519 瀏覽
炭爐烹調食物是中國特色之一,可惜現在已買少見少,這間小店還堅持此特色,耐心地製作小食,這種炭燒味真是令人懷念。麵包上炭燒的烙印清晰可見,外皮非常脆口,中間的麵包也有多士的感覺,乾而香。如果只吃麵包,也大滿足。兩款包的牛油味也剛剛好,餡料只是魚餅和豬扒的分別,味道略為淡了一點。與平時常見的鯪魚餅相比,好像又差了一點。炭燒咖啡香味比較濃,可惜炭燒味就不夠重。烹調時只落了極少量奶,可能想保留多一點炭燒味。

如果只吃麵包,也大滿足。

古法炭燒魚餅包

古法炭燒豬扒包

2018-01-16 2481 瀏覽
小店距离大三巴不远,却并没有挤满游客。我过去吃早饭的时候,感觉店里还是本地人居多。这顿早饭是我在澳门吃到的最价廉物美的一餐。猪扒和鱼饼都不厚,但味道够好。夹的面包是法式的,里面涂了一层黄油,很香。还看见不少本地人在吃炒面,想来味道应该也不错吧。
2017-12-10 1898 瀏覽
米芝連用什麼準則?唔可以話差,只可以話同好食差太遠,當然小店被冠上米芝連光環後,食客會不斷,包括我都因為咁去試,同一般澳門小店一樣,老闆有性格,雖然未至於去到受氣嘅程度,但要 keep到個水準其實好難,酸嘅咖啡,用炭爐又如何?冇炭香味,用嘅係化學炭,唔係木炭,多士又係凍嘅
2017-04-24 2445 瀏覽
今次澳門之旅我地mark低左一樣新野 - 炭燒魚餅包!豬扒包就食得多啦,辣魚包亦試過,魚餅包就真係少聽啦!所以決定抽少少時間去會一會佢!好彩有GPS導航,令屈小姐同賴生2位小朋友都可以窮遊澳門,用雙腿替代的士,行晒今次旅程超過8成既路,慳番唔少交通費可以用係食方面,而另一個好處就係邊行邊感受澳門既風土人情 (再另加減肥同加速消化)!而《新英記》就係工業(?)區入面一間小店,相信冇GPS,賴生都帶唔到屈小姐黎(無辦法啦⋯⋯未尼過麻)!入去一坐低,四眼一望就知道呢間係傳統澳門茶記,裝修一般,但人流唔算少既,而大家既枱面上都有一個共通點 - 炭燒魚餅包($25)炭燒魚餅包 : ⭐️⭐️⭐️⭐️呢個包簡單黎講可以分3個部分 - 魚餅,麵包同整體!A) 魚餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️單論魚餅黎講,新英記絕對係中上之作!贏在口感!魚餅厚度均一,佢唔會滴油或者油淋淋,外層2邊都好香脆,而內裡更加係好彈牙同埋滑,只可惜佢輸在味道! 味道黎講,魚餅冇炭燒香味同味道,而且味道較淡,未算出色!B) 麵包 ⭐️⭐️⭐️⭐️烘得脆同熱既,中間有掃牛油,麵包黎講佢做得幾好,如果中間既麵包面再脆D(即係脆到咬落去有麵包碎飛出黎果隻),入面既麵包更

可以用係食方面
,而另一個好處就係邊行邊感受澳門既風土人情
 (再另加減肥同加速消化
)!

)!

炭燒魚餅包 : ⭐️⭐️⭐️⭐️

呢個包簡單黎講可以分3個部分 - 魚餅,麵包同整體!

A) 魚餅 ⭐️⭐️⭐️⭐️

,只可惜佢輸在味道

味道黎講,魚餅冇炭燒香味同味道,而且味道較淡,未算出色

B) 麵包 ⭐️⭐️⭐️⭐️

烘得脆同熱既,中間有掃牛油,麵包黎講佢做得幾好,如果中間既麵包面再脆D(即係脆到咬落去有麵包碎飛出黎果隻),入面既麵包更鬆松就更好
 不過同樣,個包係冇炭燒香味同味道架

C) 魚餅包 ⭐️⭐️⭐️⭐️

正如剛才所言,佢既魚餅同麵包都有一定水準,但夾埋之後係咪好夾呢?又唔係喎,夾埋之後,顯得魚餅太薄,味道更淡,只係食緊一個普通有餡包咁,但係個餡好彈牙,所以個人覺得淨食魚餅會更好,味道更出(佢menu有嫁

#旅行就是要四處去覓食

#試過活過才是無憾

#有你在人生的旅途上陪伴真好

#即使天氣很壞太陽就在我的身旁
2017-03-20
$12.5 (午餐)
2017-04-17 1754 瀏覽
3個人叫了2個豬扒包,1個魚餅包,熱咖啡奶茶和駌鴦。因是用炭烘慢火控制火侯,個包的脆不像其它用焗爐長期烘著的—樣,外面脆到卜卜聲,咬落去碎晒那些。真係可以在—口裏完全食晒先脆後軟的豬仔包、豬扒的肉味或魚餅的彈牙,口感豐富,唔會包肉分離。炭煲咖啡真的比-般港式咖啡香和濃,唔會淨係得淡奶味,奶茶茶味亦十分香濃。只試了呢啲招牌嘢,冇失望,可以講重有啲喜出望外。每一啖咖啡和奶茶,每一口熱辣辣炭火烘焙的包點,都感受到老闆對食品的誠意。

2017-04-14 1321 瀏覽
為咗食好西你可以去幾盡?對於我呢個路痴。黎「新英記」的確有難度。「新英記」唔喺大街大巷。喺橫街窄巷𥚃。唔識路記得問人丫炭烘🐷仔包有11款。招牌嘅有🐷扒同🐟餅。🙋🏻點咗招牌🐷扒包。個包烘到熱辣辣脆卜卜。🐷扒唔算厚。有淡淡黑椒味。🐷扒仲好juicy 。「新英記」係遠d難搵d。不過食品水準高。值得1⃣️試。
為咗食好西你可以去幾盡?

炭烘🐷仔包有11款。招牌嘅有🐷扒同🐟餅。
🙋🏻點咗招牌🐷扒包。個包烘到熱辣辣脆卜卜。

🐷扒唔算厚。有淡淡黑椒味。🐷扒仲好juicy 。
「新英記」係遠d難搵d。不過食品水準高。值得1⃣️試。
2017-02-01 1172 瀏覽
午飯時間抵馬交,今次首個醫肚目標,是重溫那個「新英記(巷仔)咖啡麵食」的傳說炭烤魚餅包。食過一次後已變成它的粉絲,基本上每次來澳門都會來呢度搵食,難得的是新英記獲米芝蓮推介後,沒變得特別多人,或許與它位置難找並遠離景點有關吧。講番個魚餅包。炭烤本身已冇得輸,加上豬仔包香脆,配合充滿葱香但仍口感QQ(去得台灣多,慣左用台灣講法去形容)的鯪魚餅,人間極品也。唔夠喉叫多個豬扒包。此店的豬扒包雖用薄身肉,但很夾炭烤包。配埋杯瓦煲咖啡,呢餐簡簡單單但滿意度爆燈!
午飯時間抵馬交,今次首個醫肚目標,是重溫那個
「新英記(巷仔)咖啡麵食」的傳說炭烤魚餅包。

魚餅包
魚餅包
2016-11-25 1400 瀏覽
睇左飲食雜誌今日專程泥食,響澳門碳燒嘅野食試得多,見係鯪魚餅覺得有新鮮感所以想試,加上最愛響澳門d小店食下野,嘆下奶茶係我覺得最寫意嘅事我地叫左鯪魚餅豬仔包,清湯牛腩面,碳燒咖啡,奶醬多。鯪魚餅好煙un,不過味五夠濃,感覺可以再增加一下調味,但個豬仔包就好新鮮,燒過後包外層好脆好食,奶醬多都係碳燒過,咖啡亦係,不過咖啡係幾濃果種,清湯牛腩麵就無乜特別,下次想試炭燒辣魚飽

我地叫左鯪魚餅豬仔包,清湯牛腩面,碳燒咖啡,奶醬多。

• 碳燒鯪魚餅豬仔包
2015-11-30 3561 瀏覽
從論壇知道這店有一段的時間,只是因為地點有一些的偏僻所以多次到澳門都未到這店,今次得知這店剛剛得到了米芝蓮街頭小食推介,令我再次有推動力想到這一間在舊區的小店「新英記咖啡麵食」來進餐。「新英記咖啡麵食」是在沙梨頭惠愛街,剛剛下船的我們就乘坐3號巴士往關閘的方向,在沙梨頭海邊街的站下車向前行一陣在大興街的路口轉入去,第二個街口轉左就是惠愛街一望就見到這店,這些地區完全就是澳門的舊區,街鋪很多都是一些街坊的小店或是一些修車店,完全有在大角咀行舊街的感覺,不過也不是太難找到這一間小店。來到這店是大約是十一時半,過了早餐時間但又未到午飯時間,所以店內只有一枱的人客,就選了旁邊的一張卡位坐下,店的佈置極之簡單,店的一旁有三張的卡位,而店中就在四張四人的小枱,旁的另一邊就是廚房,完全就是舊區中的茶餐廳格局。餐牌都是一般茶餐廳的選擇,最吸引人眼光的就是炭烘豬仔包類和炭烘多士類這些招牌食物,當然還有三文治類、粉麵通粉類、飯類和小食類等等,食物的選擇也很多。今次來到當然要食他們的招牌的食物,就叫了熱炭燒咖啡、花生奶多、豬扒包和魚餅包。熱炭燒咖啡($11) 來之前都知道這店的熱飲是用玻璃杯而非瓦杯
凍炭燒咖啡
凍炭燒咖啡
今次來到當然要食他們的招牌的食物,就叫了熱炭燒咖啡、花生奶多、豬扒包魚餅包
熱炭燒咖啡
熱炭燒咖啡($11)

來之前都知道這店的熱飲是用玻璃杯而非瓦杯來盛,老闆說因為街坊喜歡這一點,也害怕改了之後街坊會不習慣而繼續這一種傳統,也是這店的其中一種特式,這種的咖啡的味道比較濃,也有微微的炭香味,也是我近來飲得比較味重的咖啡,酸味是微微的,飲和聞都十分之香
炭烘花生奶多
炭烘花生奶多
炭烘花生奶多($9)

都是「炭烘」這兩個字吸引我們叫了這個食物,望落和普通的花生奶多一樣,心想味道會給「炭烘」這個字帶來一些的驚喜,但食落都有一點點的失望,因為食落未能食出「炭烘」這一種的風格,沒有炭香的感覺,只是一件普通的花生奶多,如果沒有期望可能感覺會好一些。
炭烘豬扒包
炭烘豬扒包($17)

又是「炭烘」系列,而這一個更加是這店其中一個招牌食物,當然一定會叫來試試,包已經切開了兩邊,豬仔包的外皮有一點點用火燒過的痕跡,中間的豬扒不是厚切這一種,只是普通豬扒的厚度,食落這個豬仔包就有炭燒過的感覺,味道香口,也令外皮有一點點的香脆,中間的豬扒因為不是厚切這一種,所以口感上不太滿足,但味道就十分之好,淡淡的黑椒味,肉質不會有鬆肉粉弄軟了的感覺,普通的豬扒反而食到豬扒的真味,口感不足但味道十足的豬扒包。
炭烘魚餅包
炭烘魚餅包($23)

「炭烘」系列的另一種招牌食物,外皮也有火燒過的痕跡,望落中間的魚餅比豬扒厚上了一些,食落口感上比豬扒包好上了一些,因為厚度足夠更能感受到魚餅的質感,味道上魚餅十分之香,有少少的胡椒粉味道,魚肉的鮮甜味十足,兩者來說這個魚餅包口感、味道和質感都比豬扒包好上了一些,完美的配合。

食店內充滿了人情味的感覺,因為食店看來都是家庭式經營的,老闆給人的感覺也有少少害羞的,對我們都十分之有禮。

店中的開水要自助型式倒的,有一部小小的電視放映,進餐時輕鬆愉快,令人感覺十分之舒服
食物的味道可以,炭烘的食物也很有特式,食落和普通這一種的食物很不同,也能帶出這店的小小特式,絕對有下次的機會再來這店食東西。

招牌食物味道可以,家庭味濃的小店「新英記咖啡麵食」。
2015-11-27
$35 (早餐)
熱炭燒咖啡
2015-11-08 2249 瀏覽
位於土地廟附近,由”昌盛"行過黎大約7分鐘(450米) ,係一間開業幾十年的小型茶餐廳,店內只容納20-25人左右。11, 12點來光顧,店內無乜人。店內有多個炭爐,用黎整面包同咖啡。招牌魚餅包(炭烘)($23)魚餅超彈牙,好香鯪魚肉味,面包好鬆軟,外層香脆,唔似普通豬仔包咁硬掘掘,面包同魚餅厚薄比例適中。一攤開,明顯有炭夾燒過既痕跡,而且好多牛油,勁香,厚薄適中炭烘花生奶多($9)勁香勁多奶(係咁漏奶),烘得好香脆,好味!花生醬方面可能我鍾意食粒粒花生醬,就咁花生醬好似爭咁D野咁。炭烘夾油包($12)一攤開又係明顯有炭夾燒過既痕跡,再夾兩塊勁厚牛油。面包好鬆軟,食落每啖都充滿牛油香味,太邪惡了!炭燒咖啡($11)奶味好重,飲落有D微酸,只屬普通水平。酸梅湯($12)好酸梅味,比普通樽裝酸梅湯濃好多好多。奶茶($11)
11, 12點來光顧,店內無乜人。
店內有多個炭爐,用黎整面包同咖啡。
招牌魚餅包(炭烘)($23)
一攤開,明顯有炭夾燒過既痕跡,而且好多牛油,勁香,厚薄適中
炭烘花生奶多($9)
炭烘夾油包($12)
炭烘夾油包($12)
炭燒咖啡($11)
奶味好重,飲落有D微酸,只屬普通水平。
炭燒咖啡($11)
酸梅湯($12)
好酸梅味,比普通樽裝酸梅湯濃好多好多。
酸梅湯($12)
奶茶($11)
奶茶($11)
題外話/補充資料: 食緊既時候見到店內及廚房附近有小強,衛生程度有待改善
$20 (早餐)
  • 招牌魚餅包
  • 炭烘花生奶多