2024-01-18 394 瀏覽
落咗船去食個早餐先,但係又唔想去小紅書攻陷嘅冰室,所以就揀咗「梳打冰室」,可能不是在官也街主街,情況比較好少少,而且仲幾有特色,有室內同室外,我就坐喺室外,空氣清新、有雀仔叫聲、係把紅色太陽傘影響拍照少少效果啫😛☕️奶茶MOP18: 茶味香濃,唔使落一粒糖都好滑、好順喉👍🏻🧋咖啡紅豆冰MOP28: 咖啡都好香,紅豆🫘都夠淋(我就鍾意奶茶多啲😝)🥐黑松露炒蛋牛角包MOP40: 黑松露好香;蛋無炒至全熟,仲係有少少流質、好滑;牛角包香酥鬆軟,好正😋🍴乾炒牛肉通MOP48: 好似瑞士汁炒通心粉,一般囉✨🍽馬介休球MOP42: 馬介休球新鮮炸好香、好脆,咬開仲可以見到一絲絲魚肉,好出色,下次都一定要點😋😋😋

🍴乾炒牛肉通MOP48: 好似瑞士汁炒通心粉,一般囉

早餐
2023-08-03 733 瀏覽
黎到澳門真係好想食馬介休球因為好耐好耐之前旅行都有食見呢間冰室個menu有就入去試下加上天氣太熱想走入堂內嘆下冷氣叫返杯凍飲休息下先雖然喺呢度order馬介休球未必係正宗嘅味道但見就腳又有就試下一上枱就聞到好香而且係新鮮炸好熱炸到脆脆好香口都食到一絲絲嘅魚對得住個價錢有餘另外豬扒飽整得外脆內軟味道剛剛好加上洋蔥爽脆本人覺得值得一試加上起碼呢度有得堂食又有大冷氣總括黎講呢度可以hea下休息下食下小食不失為一個好選擇
黎到澳門真係好想食馬介休球

加上起碼呢度有得堂食又有大冷氣

總括黎講呢度可以hea下休息下食下小食
不失為一個好選擇
2023-06-01 921 瀏覽
嚟到澳門就梗係周圍食啦。官也街附近有一間藍綠色小屋(以前是一間買豬扒包的地方)現在是梳打冰室,外觀已經冇得輸,雖然外面有啲污糟,但都好有特色。外面很多人排隊,而裏面是有室內位,亦有室外露天位。相信他們排隊是想坐室內位打卡。而因為我哋是醫肚為主,所以可以直入露天的地方,環境也不錯。原條鰻魚飯($118)。賣相一流。很望落去很有日式feel。食落無特別,比較普通。鹹蛋黃雞翼($45),很香口,好食。但份量偏小。豬頸肉XO醬炒腸粉($48),非常香,食落去真的很惹味,亦不會太咸。幾位朋友都搶住食。粒粒花生醬西多士($32),疊到成個成座山咁樣,俾佢個擺盤吸引咗,新鮮整起。外脆內軟。幾個人share 剛好。飲品另加。食物基本上都好食。價錢都合理。
嚟到澳門就梗係周圍食啦。

而因為我哋是醫肚為主,所以可以直入露天的地方,環境也不錯。

原條鰻魚飯($118)。
賣相一流。很望落去很有日式feel。食落無特別,比較普通。

鹹蛋黃雞翼($45),很香口,好食。
但份量偏小。

飲品另加。

食物基本上都好食。價錢都合理。
  • 粒粒花生西多士
2023-05-23 659 瀏覽
短期內已經第三次黎澳門🇲🇴啦都係咁多人黎到澳門都不外乎飲飲食食朋友推介左呢間餐廳尋日仲要勁熱,一行8人等一等好快安排到位太好啦😉✨ 滑蛋芝士豬扒菠蘿包✨菠蘿包皮好脆,份量亦都好足,賣相非常吸引,美中不足係豬扒有啲肥✨粒粒花生西多士✨無論賣相定味道都係好正🤤夠邪惡,花生味勁重,正✨珍珠奶茶西多士✨睇相超級吸引,賣相都吸引,可惜一放入口😅失望,佢有茶味,但完全無少少甜味,配搭上西多士感覺唔太match,可惜✨豆豉鯪魚XO醬炒飯✨呢個炒飯一嚟到,我以為係鰻魚炒飯嘅顏色,點知一食落口係豆豉鯪魚,有啲偏鹹嘅,但係我未食過豆豉鯪魚炒飯,都覺得幾得意✨牛尾湯通心粉✨湯夠濃🤤✨蛋黃雞翼✨我覺得都好味嘅,不過不失啦✨焗馬介休球✨黎親澳門都會間間餐廳必試下,呢個一般,冇咩馬介休味,不過佢勝在幾脆同熱辣辣✨奶茶紅豆冰✨😋正,唔會過甜,又多紅豆⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️總結:8人食左600幾蚊,又好飽,性價比高,味道又唔錯👍,職員都幾nice,所以我會推介呀❤️
短期內已經第三次黎澳門🇲🇴啦
都係咁多人

黎到澳門都不外乎飲飲食食

朋友推介左呢間餐廳

尋日仲要勁熱,一行8人等一等好快安排到位太好啦😉

✨ 滑蛋芝士豬扒菠蘿包✨

✨粒粒花生西多士✨
無論賣相定味道都係好正🤤夠邪惡,花生味勁重,正

✨珍珠奶茶西多士✨

✨豆豉鯪魚XO醬炒飯✨

✨牛尾湯通心粉✨
湯夠濃🤤

✨蛋黃雞翼✨
我覺得都好味嘅,不過不失啦

✨焗馬介休球✨

✨奶茶紅豆冰✨
😋正,唔會過甜,又多紅豆

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-05-20
喺官也街見到周圍人頭湧湧 水洩不通真係想坐低嘆下都唔容易走到外圍俾梳打冰室嘅外貌吸引到❣️即刻入去坐下 打卡先🥰-正值下午茶🫖時間有好多套餐選擇我哋揀咗粒粒花生西多士好香好脆好好味😋係行到咁攰嘅時候 食到好味嘅野 心情特別好😚-打卡真係唔錯唔少得影下外圍嘅相😆😆😆😆
喺官也街見到周圍人頭湧湧 水洩不通

食到好味嘅野 心情特別好😚

打卡真係唔錯
唔少得影下外圍嘅相😆😆😆😆
2023-05-04 336 瀏覽
🇭🇰 #一粒波碌去澳門-🥜 粒粒花生西多士 $32西多士酥脆,花生醬係淋面instead of夾入面,一定要lur滿醬食!⭐️⭐️⭐️⭐️-🥐 黑松露炒蛋牛角包 $40牛角包層次分明有牛油香,炒蛋嫩滑,黑松露少少分配不均⭐️⭐️⭐️⭐️-🍏 青蘋果梳打 $28清爽,正常青蘋果糖漿味😂⭐️⭐️⭐️-🍧 梳打冰室 氹仔舊城區巴波沙總督街18號地舖07:30 - 21:00-#一粒波ARollingBall #一粒波食好西 #macaufood #macau #澳門 #氹仔美食 #官也街美食 #澳門美食
🇭🇰 #一粒波碌去澳門
🥜 粒粒花生西多士 $32
⭐️⭐️⭐️⭐️

🥐 黑松露炒蛋牛角包 $40
牛角包層次分明有牛油香,炒蛋嫩滑,黑松露少少分配不均
⭐️⭐️⭐️⭐️

🍏 青蘋果梳打 $28
清爽,正常青蘋果糖漿味😂
⭐️⭐️⭐️

🍧 梳打冰室
氹仔舊城區巴波沙總督街18號地舖
07:30 - 21:00
2023-04-24 227 瀏覽
星期一早上由法國巴黎人酒店坐的士MOP29到官也街搵早餐食,若步行也只是20分鐘就可到。這裏做早市的冰室不多,我們去了一圈就給此冰室門面裝潢吸引,再睇睇菜牌,覺得不錯便即入內。室內裝修舒適,令人舒服,座位也寬敞,是一個可以好休閒地享用早餐嘅好地點。早上9:30內有兩枱食客不多人,服務人員就只有一人,下單傳菜收拾抬面收銀,可能仲需要幫手準備飲品😅,她做事快手有禮,上菜比想像中快。b仔鴛鴦 - 友人點了凍的就覺一般,我要是熱的,味道濃,可能多年未飲過阿華田,突然想起兒時情景。咖啡紅豆冰 - 友人覺咖啡味淡,不大喜歡。熱鴛鴦是一般般。馬介休球 - 鹹魚味濃,鹹到剛好,我哋4人都讚好。滑蛋芝士豬扒菠蘿包 - 友人話過菠蘿包真係好好味,豬扒不過不失。其餘三人就自由配搭配豬仔包,豬仔包也可以,我喜歡咖哩辣魚,佢個辣魚汁非常好味,豬頸肉都好滑嫩,雞扒沒些特別。這個早餐我哋都十分滿足,去到下午四時也未有肚餓😂

咖啡紅豆冰 - 友人覺咖啡味淡,不大喜歡。
熱鴛鴦是一般般。
馬介休球 - 鹹魚味濃,鹹到剛好,我哋4人都讚好。
這個早餐我哋都十分滿足,去到下午四時也未有肚餓😂
2023-04-17
$65 (早餐)
❇️環境餐廳屋仔係結合左氹仔嘅文化同現代文化,外型設計展現到老建築風格,但餐廳用顏十分現代化,一個Tiffany blue超搶眼!遠遠就已見到間餐廳!❇️豬仔豬扒包 $30因為氹仔係遊客區,所以野食都比較貴,有d餐廳一個豬扒包賣緊$45 (只用紙袋包裝)小編覺得梳打冰室好公道,只賣$30,仲包裝得好好 有盒入住! 外賣拎走都唔怕,好推介!豬仔包好脆口👍🏼豬扒入味又軟身,味道唔錯!!❤️貼心手套大家見到盒面有包野,係冰室比大家既膠手套(1包2隻)外賣食勁方便,又唔怕隻手唔乾淨👍🏼
❇️環境

❇️豬仔豬扒包 $30
豬仔豬扒包

豬仔包好脆口👍🏼豬扒入味又軟身,味道唔錯!!

❤️貼心手套
大家見到盒面有包野,係冰室比大家既膠手套(1包2隻)
外賣食勁方便,又唔怕隻手唔乾淨👍🏼
2023-02-18
10 分鐘 (外賣自取)