復活節過嚟行吓,同埋尋找一啲街頭特色嘅美食,經多番走訪下,找到呢間較特別嘅小食肆。食物嘅味道,同埋賣相,都可以接受,而且牛脷嘅份量足夠,好味😄。不過,始終都係一啲招待上欠缺彈性嘅安排。小店內有好多空嘅座位,我哋2人想坐其他較少人嘅座位,但係佢就要留俾五人學,但係當時真係冇其他人在內。我哋都唔係有啲麻煩嘅人,所以就佢哋安排坐喺其他位置。😠但係當我哋食緊嘅期間,有1位客人,自己入座喺佢哋話留返俾5人嘅左裏邊。店員完完全全好不理會,有沒有阻止,我哋覺得好無奈同埋不快😠
我哋都唔係有啲麻煩嘅人,所以就佢哋安排坐喺其他位置。
2024-03-30
$48 (早餐)
2023-08-25 586 瀏覽
呢間茶餐廳嘅重點係食個咖喱油!好惹味❤️越食越上癮⭐️雞翼牛肉粒公仔麵🐓雞翼煎得好香,調味同火候剛剛好。牛肉都好淋👍🏻👍🏻⭐️豬頸肉米粉🐷豬頸肉好彈牙,唔會太肥,食落好香👍🏻湯麵再加埋個咖喱醬,辣辣地,正!呢個真係當早餐一流,如果香港有,真係可以日日嚟食😗星期六11點前都唔使點排隊,如果想食嘅話就要早啲去😗雖然等位嘅話都唔需要好耐,人均大約$50,唔算話特別平,不過都值得食!👍🏻
呢間茶餐廳嘅重點係食個咖喱油!好惹味❤️越食越上癮

⭐️雞翼牛肉粒公仔麵
🐓雞翼煎得好香,調味同火候剛剛好。牛肉都好淋👍🏻👍🏻

⭐️豬頸肉米粉
🐷豬頸肉好彈牙,唔會太肥,食落好香👍🏻

2023-07-14 545 瀏覽
呢間餐廳主打公仔麵、米粉、飯、豬扒包、奄列等,全部都係澳門料理小吃😋💗司華力腸肉丁公仔麵 (MOP$59)公仔麵煮得啱啱好,麵條帶韌道🍜蒜香炒肉丁嫩滑有咬口,加埋非常大條嘅司華力腸,啖啖肉好滿足🌭💗蒜香豬頸肉炸雞翼公仔麵 (MOP$59)公仔麵佈滿蒜香豬頸肉,焦香彈牙,油香十足🥓炸雞翼係即叫即炸,所以外脆內嫩,肉汁滿滿🐥💗牛脷太陽蛋公仔麵 (MOP$59)公仔麵上有四大塊咸牛脷,厚切得嚟肉質好冧👅加埋隻半熟太陽蛋,如果煎到燶邊就更好🍳

💗司華力腸肉丁公仔麵 (MOP$59)
司華力腸肉丁公仔麵

💗蒜香豬頸肉炸雞翼公仔麵 (MOP$59)
蒜香豬頸肉炸雞翼公仔麵

💗牛脷太陽蛋公仔麵 (MOP$59)
牛脷太陽蛋公仔麵
司華力腸肉丁公仔麵
蒜香豬頸肉炸雞翼公仔麵
牛脷太陽蛋公仔麵
本來冇諗過嚟澳門食茶記,但勁多出名餐廳冇開,想食金利冇開🥲大家想去記得check下餐廳有冇開先!呢間上網睇好出名,都排咗半個鐘,同香港普通茶餐廳差唔多😂🍴匈牙利牛肉飯 $46 (5/10)個汁好淺色,一開始以為係咖哩,食落微辣但比較淡,個牛肉似係牛腩但口左好韌,咬唔開,個飯粒粒分明但偏硬,普通啦😂🍴馬介休奄列油多套餐 $44 (7/10)方包正常都香脆,奄列入面係馬介休係鹹鹹香香,第一次食魚奄列,感覺好奇妙😂🍴雞扒米粉 $38 (7/10)雞扒煎得好嫩滑,幾好食,米粉係正常福字米,加左咖哩醬就好出色!功勞比個醬!🍴咸牛脷豬仔包 $28 (7/10)牛脷鹹鹹哋幾香,口感唔乾,個包脆身,ok嘅!☕️奶茶 $14 (6/10)茶味幾香,唔算濃,但幾滑!正常。推薦指數: 6/10服務幾好,感覺對講廣東話嘅人比較nice,正常茶餐廳,冇咩特別,要排隊唔會排🤣

🍴匈牙利牛肉飯 $46 (5/10)

🍴馬介休奄列油多套餐 $44 (7/10)

🍴雞扒米粉 $38 (7/10)

🍴咸牛脷豬仔包 $28 (7/10)
牛脷鹹鹹哋幾香,口感唔乾,個包脆身,ok嘅!

☕️奶茶 $14 (6/10)
茶味幾香,唔算濃,但幾滑!正常。

推薦指數: 6/10
2023-04-14 473 瀏覽
來到澳門第一個早餐,我選擇了這間永安咖啡室,早上門口排了一點人龍但好快就可以入嚟。坐低看看餐牌,這裏的早餐不同香港因為這間咖啡室是沒有套餐的,全部都是散叫。我點了呢度比較出名的公仔麵,就係雞翼牛柳粒公仔麵配奶茶,店員說雞翼煎得比較耐所以要等5至10分鐘,點了之後便耐心等待大約十分鐘便送到上枱,雞翼煎得香脆亦不失肉汁,牛柳粒配合黑胡椒味道尚可,牛柳粒亦有咬口,當然最有特色是公仔麵因為他的公仔麵煮得非常之好,是比過往我食過的茶記公仔麵更加好,枱面亦有一罌咖哩醬加少少落公仔麵度更加突出記住必須要落,以茶記黎講呢個公仔麵倒數一數二,價錢都是數一數二,雞翼牛扒公仔麵成為59蚊奶茶15蚊以麵類早餐嚟計比較昂貴,但久不久食下亦都無妨。
哈囉👋,小編今次去左澳門發現咗一間好正既茶餐廳 - 永安咖啡室🍽️!推介佢地嘅「炸雞翼牛柳粒公仔麵」,雞翼炸得岩岩好,香脆多汁,牛柳粒新鮮嫩滑,配埋一支好香嘅咖喱油,少少辣但唔會太辣,好開胃啊🤤!另外亦要推介一下「馬介休奄列」,呢款咸魚奄列好香,好味道啊!可以話係香港食唔到既特色啦👌。但要留意,小編等左約10分鐘先有食到,但係真係值得等啊!不過要提醒,豬手包無貨啦😭。今次去永安咖啡室,食完出黎見到排晒長龍,原來係本地人都好鐘意啊!如果大家去澳門旅遊,一定要黎試下啊👍!
炸雞翼牛柳粒公仔麵

馬介休奄列

2023-02-19
  • 馬介休奄列
2020-08-16 1065 瀏覽
都係嗰句,吾難揾嘅店,但要提點一下,你/妳飽就吾好尼,因為尼到,點都會叫嘢食。真係吾跨張,佢面同飯嘅種類其實一樣,不過吸引之處就係佢啲料。你當然會見到豬扒,雞扒,牛肉,腸蛋餐肉腿嗰類,無錯,但入到尼你Focus左其他,如咸牛脷,咸豬手,辣魚,蒜香豬,馬介休飯/面等等等等所以我標題話,無所適從,就係甘解,,好難揀終於要落order,揀左呢個面。尼到,面吾食住,先食塊牛脷先,個人覺得扁淡左少少,就落少少鹽在牛脷上,再食,Good哂即刻主角係牛脷,當然配角都不能錯過嘅,面不錯,吾係好(淋),爽嘅。我相信會再來,下一次,可能會試蒜香豬

你當然會見到豬扒,雞扒,牛肉,腸蛋餐肉腿嗰類,

所以我標題話,無所適從,就係甘解,,好難揀
咸牛脷公仔面

終於要落order,揀左呢個面。

我相信會再來,下一次,可能會試蒜香豬
2020-08-16
咸牛脷公仔面
2020-07-26 542 瀏覽
I do like instant noodles but the toppings here can take the noodles to a different level. The garlic diced pork and pork neck are just so tasty. The curry paste in the jar on each table can add some spiciness if you like it hot. My second visit, I’ve ordered and finished 4 dishes. The ladies there are great. Very kind and patient!
  • 蒜蓉炒肉丁
2019-03-05 985 瀏覽
屹立雀仔園多年嘅永安咖啡室,有各式各樣嘅(重口味)茶記碟頭飯同麵,仲有滿滿嘅人情味同回憶🥰都係我以前嘅lunch落腳點之一。而呢味鹹牛脷湯米就最得我歡心!五大塊足料厚切牛脷鋪滿成碟米粉,齋睇都贏哂,可以慢慢同啲牛脷打茄輪🤡 (真係舊式茶記先會做到咁足料)不過上碟時個湯係淡如清水嘅清湯,要加返嘅大良昌記咖哩油,咁先完滿🤤btw鍾意食公仔麵(又唔怕肥😂)嘅,換公仔麵底會更正另外推薦豬頸肉太陽蛋公仔麵!同樣咁足料!

btw鍾意食公仔麵(又唔怕肥😂)嘅,換公仔麵底會更正

另外推薦豬頸肉太陽蛋公仔麵!同樣咁足料!