2023-09-01 1020 瀏覽
蕃茄屋真係聽過好多次,但今次第一次食。🥔薯絲炒馬介休薯仔絲都刨到好幼,要揭開下面先有蛋及馬介休等材料,送飯一流。🐓葡式阿里巴巴焗雞排雞排很滑,茄汁味道唔錯,加埋焗茄子,整體新鮮,夠熱,好味。🐷葡式豬頸肉豬頸肉茨汁好多,睇落唔多吸引,但食落味道都唔錯。🧄蒜蓉包香脆好食。🍮木糠布甸奶味濃郁,不過不失。

蕃茄屋真係聽過好多次,但今次第一次食。

🥔薯絲炒馬介休

🐓葡式阿里巴巴焗雞排
雞排很滑,茄汁味道唔錯,加埋焗茄子,整體新鮮,夠熱,好味。

🐷葡式豬頸肉
豬頸肉茨汁好多,睇落唔多吸引,但食落味道都唔錯。

🧄蒜蓉包
香脆好食。

🍮木糠布甸
奶味濃郁,不過不失。

2023-06-07 1514 瀏覽
香港開通返可以周圍去之後,即興決定尼個小旅行~澳門遊,而家唔使搭船,直接搭金巴去,都幾方便快捷👍🏻澳門出名葡國菜,呢期多左好多設計好靚既葡國菜餐廳,但好多都要預早book位,有一間甚至要三星期前book🥲所以決定試一試呢一間係大三巴附近既葡國菜餐廳餐廳有兩層,但排隊人數都好多,最終等左25分鐘終於有位。餐牌上款式好多,但為左方便樣樣都試下,決定左叫套餐。。開心套餐 H餐($248)2-3人份量,但可能我比較大食🤔即使兩個人食完都唔太夠飽。蒜蓉包蒜蓉包好足牛油,烘完好脆口好香。薯絲炒馬介休馬介休混合左係雞蛋裏面,少少鹹鹹地又甘香既感覺,而表面佈滿一條條好幼既薯絲,而整體食落第一啖脆口,之後就有馬介休同蛋既濕潤,口感有層次。葡式咖喱崩沙牛腩一個細既火鍋載住咖喱牛腩,咖喱味道比較甜,而牛腩都幾淋,食落都充滿咖喱嘅味道,正常咖喱牛腩味道。豬仔包 係一個烘左底既豬仔包,包既表面好脆,但裏面冇其他餡料,亦冇任何牛油配搭。但可以配合埋咖喱牛腩煲一齊食,有格外既風味。白飯。木糠布甸賣相普通,但食落尚算好味,正常發揮Drinks ~ 套餐唔包飲品,所以要另外叫!。葡國紅酒賓治 ($28)係特色既雜果賓治

。開心套餐 H餐($248)
2-3人份量,但可能我比較大食🤔即使兩個人食完都唔太夠飽

。蒜蓉包
蒜蓉包好足牛油,烘完好脆口好香

。薯絲炒馬介休

。葡式咖喱崩沙牛腩

。豬仔包

。白飯

。木糠布甸
賣相普通,但食落尚算好味,正常發揮

Drinks ~ 套餐唔包飲品,所以要另外叫!
。葡國紅酒賓治 ($28)
係特色既雜果賓治,當中有一半係紅酒混合左七喜,味道甜甜地之餘亦有紅酒味

。葡國啤酒SAGRES ($24)
味道比較淡

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️
消費指數: 💰💰(人均消費$150)
環境質素: ☘️☘️🍀

* 蕃茄屋葡式美食 (新馬路)
新馬路史山斜巷4號鋪

同類餐廳 #cocofood_葡國菜
同區餐廳 #cocofood澳門
2023-04-07
2023-03-20 1763 瀏覽
上次路過大三巴,見佢成日有人企喺度棟個牌招客,就試一試。餐廳地方不大,但係菜式選擇多,今次係第二次嚟,上次點了個焗阿里巴巴雞扒飯及葡汁焗雜菜,味道正常, 份量亦夠。但今次點了雞扒燴意粉就有點失望,因為雞扒同意粉都只係少少暖,唔知係咪放咗好耐先送過嚟還是怎麼。吃了第一口已經覺得 只係暖暖地, 在吃落去已經唔想食 有廢事叫佢再炒過 最後決定打包 用多兩蚊 返屋企再煮過。 其實呢個意粉同一般茶餐廳的質素冇乜分別,所以不要有太大期望。
上次路過大三巴,見佢成日有人企喺度棟個牌招客,就試一試。

鮮茄雞扒燴意粉
蕃茄屋葡式美食(大三巴分店)3月6日酒店退房後,去噴水池/大三巴行街購物,諗住搵地方食嘢,路過見到呢間蕃茄屋,最初門外望入去以為仲未開門,跟住有個姐姐出嚟話已經開咗門,叫我哋入去試吓,有套餐好抵食。我哋即管入去試試,叫咗一個四至五人嘅家庭套餐B餐再加一個焗葡國雞,意想不到,啲嘢食好好食,同埋我哋係第一枱客人,跟住短時間之內,不停有客人嚟到,餐廳全部滿座,姐姐叫後面嘅人客,向前路口轉由去到總店惠顧。
蕃茄屋葡式美食(大三巴分店)

葡國菜
2023-03-06
葡國菜
  • 家庭套餐
2023-02-28 1063 瀏覽
#009遊澳門返返黎澳門,我哋嗰日嘅晚餐揀咗蕃茄屋食葡國菜,因為佢有唔同嘅set可以俾你揀,所以可以根據人數同埋喜好去選擇唔同嘅套餐 😆薯仔馬介休薯仔焗到金黃,馬介休嘅味道都幾重😍葡國雞老老實實,我覺得依個葡國雞嘅味道偏向淡,唔知係咪因為我食開嗰啲平價連鎖店唔太正宗嘅葡國雞飯,所以有少少唔習慣🥹裏面都有齊晒薯仔蕃茄做配料,而雞都非常嫩滑☺️蒜蓉包烘到脆卜卜,麵包亦都煙煙韌韌🤣即使塊麵包偏向大塊,佢啲蒜蓉醬都查得好足🤤木糠布甸反而係依個甜品突圍而岀,有着超級重嘅牛奶味☺️雖然佢唔似香港啲木糠布甸咁樣樣一層木糠一層布甸,佢布甸嘅味道係比較出色😗晚餐的話,建議大家六點位,因為如果唔係的話就要行一小段路去佢嘅重點📍蕃茄屋葡國菜地址:蕃茄屋葡式美食 (新馬路)新馬路史山斜巷4號推薦:💛💛💛🤍#hkfoodie #macaufood #澳門美食 #澳門美食推介 #likeforlike #澳門吃貨 #澳門必食 #澳門好去處
#009遊澳門

薯仔馬介休
薯仔焗到金黃,馬介休嘅味道都幾重😍

葡國雞

蒜蓉包

木糠布甸

📍蕃茄屋葡國菜
地址:蕃茄屋葡式美食 (新馬路)
新馬路史山斜巷4號
推薦:💛💛💛🤍

2021-07-02 1155 瀏覽
本身來到澳門想食下一啲新派嘅餐廳但是經過蕃茄屋俾佢個名吸引咗。既然一場黎到叫了一客葡式雞扒焗飯…….賣相味道香味價錢Conclusion: 比較失望如果可以的話我會選擇大家樂嘅焗豬扒飯

賣相

香味

價錢

2021-06-09
2019-11-12 1791 瀏覽
這家店原來在附近開了分店 開面不久就入去了上下兩層也有座位 我們坐了樓下快快點餐吧環境不算很涼快 裝修比較舊式一點的茶餐廳~由於剛剛開門所以出餐時間比較慢 所以等了很久·黑椒牛柳絲炒意粉 HKD$40·葡汁焗豬扒飯 HKD$39·焗葡國雞飯 HKD$39 ·熱華田 HKD$13 味道不過不失 份量挻多的 價錢中等因為不是套餐飲品是要另外買的 賣相不算吸引但味道還可以的在大三巴這個遊客區來說 性價比算是這樣味道比較淡 可以叫店員給醬汁調味

這家店原來在附近開了分店 開面不久就入去了
上下兩層也有座位 我們坐了樓下快快點餐吧
環境不算很涼快 裝修比較舊式一點的茶餐廳~
由於剛剛開門所以出餐時間比較慢 所以等了很久

在大三巴這個遊客區來說 性價比算是這樣
味道比較淡 可以叫店員給醬汁調味
2019-10-24
2019-02-13 3124 瀏覽
2月11日到澳門,跟男朋友一齊到大三巴牌坊那邊走走,見肚餓就找個地方食。見到有人拿著蕃茄屋的牌,好像很不錯就進去食了。地方不大,衛生一後,價值不錯,在點完2個焗飯後,的了好一大後時間先有得食,看到焗飯後就大失所望,完全同預計的很不一樣。份量少,又不是很好食,失望。
2017-06-01 9669 瀏覽
上網見好多台灣blogger 都推介,所以有去食一下。位置真係幾難搵,但問人,人地都知,行到一半都有餐听嘅指示牌,都搵到嘅。入到去2點半左右但已經坐滿人。餐牌都有好多選擇,價錢真係平,豬扒包單點都只係16蚊,大三巴條街仲賣緊36蚊呢!!d焗飯真係好多汁,味道好濃,好好食!點左個經典蕃茄蛋飯,雖然無肉,但味道真係吾錯,吾怪知得錦多人黎!豬扒包就係傳統果種無醬汁,好乾,但個包係超脆嘅,都值得一試,好食過街36蚊果d Tim...
上網見好多台灣blogger 都推介,所以有去食一下。
入到去2點半左右但已經坐滿人。
d焗飯真係好多汁,味道好濃,好好食!

2016-06-21 11281 瀏覽
兩日一夜的澳門之旅,第一日參觀完大三巴,博物館等,很累,於是就在附近的番茄屋葡式美食食晚飯。我在幾年前曾經和朋友到過舊店食晚飯,新店的位置著實比舊店偏遠,在舊址的橫街再需走差不多15分鐘才到達。我想是租金的問題而搬家吧! 可能平時少做運動,天氣又熱,又行了一整天,所以來到餐廳前,已經累到不行。晚上六時店內已經坐滿了客人。幸好,我和Hungry 在門口等了大約10分鐘便有位子了。新店內的裝修明顯比舊店更有特色,也更光亮乾淨,座位數目也好像多了。不過檯與檯之間的空間窄隘,有一次店員行過差點就把桌上的碟子推倒地上。因為中午吃過lunch buffet,又吃了不少街頭小食,所以肚子的空位其實不太多。於是,我們只點了三款菜式:葡式炒雜菜: 蔬菜的份量挺多,菜保持爽口,不會太稔。(6/10)葡國雞:葡汁味香,口感順滑,一些水薯仔,水欖和番茄做伴菜,增添了一點咸香甜酸的味道。如果肚子餓,用汁來拌飯或點面包來吃應該很不俗。可惜,太飽了。敗筆是用上冰鮮的,沒有什麼雞味。(7/10)忌廉焗馬介休: 一上桌就香氣撲鼻,馬介休很足料,不過有一點兒乾和不夠滑。(7/10)整體來說,味道不錯,價錢平民,會再來!
我想是租金的問題而搬家吧!
忌廉焗馬介休: 一上桌就香氣撲鼻,
馬介休很足料,不過有一點兒乾和不夠滑。(7/10)
整體來說,味道不錯,價錢平民,會再來!
2016-05-14
2014-10-15 12525 瀏覽
去到澳門,當然即刻去大三巴行下,行完大三巴加博物館,行上行落都肚餓了,咁就起大三巴附近搵下食物醫下肚。得到同行既朋友介紹,就去左大三巴附近既番茄屋到試下。由店外店內的裝潢,幾有傳統既風味。咁睇左餐牌一陣就叫左一個焗白汁魚柳意粉同一個焗咖哩飯。焗白汁魚柳意粉幾正,白汁既既味道剛剛好,魚柳夠滑夠鮮味。意粉又唔會因為焗而乾晒。焗咖哩飯d咖哩又唔係太辣,味道適中,口感好正。

焗咖哩飯d咖哩又唔係太辣,味道適中,口感好正。
2014-08-20
2014-05-25 11815 瀏覽
是日和一班「短暫」同事吃晚飯。緣份這回事真的很奇妙,有人相識得長的時間,也只能是點頭之交,有人相處一陣子便能滔滔不絕,毫無忌諱地傾過不停。這天聚餐我選了蕃茄屋這間歷史十多年的餐廳,因朋友間的評語不錯。今天終可一嘗。我們一行六人,點了4-5人套餐,另外再點了幾個菜和甜品。套餐有:~忌廉焗馬介休,口感較實凈,馬介休不少,惜不夠滑嫩。~豬頸肉,沒吃。不作評論。~咖喱牛腩,牛腩炆得得軟腍,咖喱香而不辣。較適合不吃辣人仕。朋友們得喜歡用豬仔包沾著吃。~蟹子炒飯:普通,不甚特別。~沙律,頗清新的。~蒜蓉包,很香蒜蓉味,惜過鹹。~葡式炒雜菜,菜依然爽囗,不錯。另點~鹽焗中蝦,雖然上桌時鋪滿了盬,但蝦肉鮮而不鹹,不錯。~咖喱蝦,沒吃。不作評論。~白酒蜆,白酒味不重,蜆也不飽滿,一般。~燒沙甸魚,沒吃。不作評論。~木糠布甸,非常嫰滑,甜味也剛好,得喜歡。我們是坐在閣樓,只有我們一枱人,剛好不怕吵到別人。而這次埋單mop7xx.我們各人已吃得非常飽。大家都非常滿意。
我們一行六人,點了4-5人套餐,另外再點了幾個菜和甜品。

套餐有:
~忌廉焗馬介休,口感較實凈,馬介休不少,惜不夠滑嫩。

~豬頸肉,沒吃。不作評論。

~蟹子炒飯:普通,不甚特別。

~沙律,頗清新的。
~蒜蓉包,很香蒜蓉味,惜過鹹。
~葡式炒雜菜,菜依然爽囗,不錯。

另點
~鹽焗中蝦,雖然上桌時鋪滿了盬,但蝦肉鮮而不鹹,不錯。

~咖喱蝦,沒吃。不作評論。

~白酒蜆,白酒味不重,蜆也不飽滿,一般。

~燒沙甸魚,沒吃。不作評論。

~木糠布甸,非常嫰滑,甜味也剛好,得喜歡。

2013-10-09 9194 瀏覽
來到澳門很多時都會行下大三巴附近的地方,附近的美食也有很多,不過最多的都是在潘榮記買一些金錢餅做手信、在旁邊的台灣帝鈞碳炸胡椒餅店食胡椒餅或是在後街中的小上海鍋貼買一些餃子或鍋貼來食,但做這些事時都會有同一個情形,就要在街中進食,其間有時會望向著大炮台街時隱約在路的高處見到一個紅色的招牌寫著”蕃茄屋”的食店,幾年前已經想來這店嘗試一下,不過每次都有不同的原因,例如去了其他的食店、店子關了門或是看見這條斜路而打消念頭,今次反而是想去某店進餐而這店關了門而造就了今次的嘗試:”蕃茄屋葡式美食”的機會。其實今次行程的晚餐首選是富仕葡式美食,不過本人十分之懶,極少預約去食飯的,每一次來到澳門都是隨心而行,行到邊食到邊,但今次就出事了,差不多六時來到見到門上貼上了一個”人手不足,休息數天”,真係比較少因為這個原因而要關門休息,立時行行想想附近有什麼可以進餐,就想到已經在大三巴的附近,就去一去這一間未來過的食店,經過板樟堂街行到去潘榮記附近就行上這一條大炮台街的斜路,望落好像很斜其實到真正行的時間發現不是太長的,不用太辛苦就來到這店門口時剛剛是六時多一些。入到去時發覺未有客人來到,以為店還未開門,但

入到去時發覺未有客人來到,以為店還未開門,但伙計們叫我們坐下,不過已經又有另一些人客來到了,望一望情形就選了一張在旁邊的四人位坐下,入面的裝潢非常簡單,沒有太多的裝飾,充滿了家庭式食店的感覺。廚房就在店的內部,枱的分佈也是用一些二人枱組合而成一些四至八人的枱。空間感就有點兒窄,伙計們拿食物的時間也是剛剛夠位過的,不過家庭式的食店通常都是這樣的,而燈光有點兒昏暗,看餐牌時都要留神一些。
沒有細心看真正的餐牌,因為個套餐的餐牌已經有很多的選擇,兩人餐有八個選擇,每一個都各配有白飯、蒜茸包和木糠布甸等等,價錢也是大約一百六十多元到一百七十多元,價錢都相當之相宜,當然還有其他4-8人的餐,人多一些都可以用來選擇。因為見以前有人說過這店的咖哩崩沙牛腩味道不錯,所以就叫了一個二人套餐A($162)來試試。
香脆的蒜茸包
豬仔包
叫這一個套的配食除了有其他餐都有的白飯和蒜茸包之外,還會有豬仔包的,因為是配食所以是最快來到的,這個蒜茸包有三件,顏色都十分之金黃,食落麵包都十分之脆身,熱辣辣非常香口,而上面的蒜茸醬也十分之惹味,只是有少少偏向咸身,若配上兩個主菜咖哩崩沙牛腩和葡式炒什菜來食就有少少過了口味,但都只是來人食東西淡口的關係。所以我就喜歡豬仔包了,因為除了口感香脆之外,微微的咸味配上了兩個主菜來食味道反而是剛剛好,所以今餐反而是豬仔包和白飯更能配合這兩個主菜。
咖哩崩沙牛腩

都是因為這個食物所以叫這一個套餐,來時見到碗內的汁醬十足,只是微微見到一些牛腩在內,只是聞一聞也是十分之吸引,用這個來配豬仔包或是白飯來食感覺一流,因為它只是微辣的狀態,味道是偏向港式咖哩這一種,沒有日式咖哩的甜感和印度咖哩的香料感,但比港式的放多了一些的椰奶,但又未到葡汁這樣多。所以味道都偏向有少少的椰香,而入面的牛腩也處理都十分之好,韌度剛剛好,不是一咬就淋但就偏向有少少口感的,因為汁醬很多,喜歡用咖哩汁來點食物的一定要試下。
葡式炒什菜
葡式炒什菜

一個套餐希望有肉有菜,兩人套餐中也只有這個有蔬菜,有少少題外話,見其他枱遲過我們來也上了這一個食物,所以問一問原來是漏了給我們,不過沒有所謂總之有到就可以(點知一不離二),來到時見到的只有椰菜,好像和名字雜菜有少少分別,弄一弄發現下面的九成是椰菜,只有少少的花蘭花和芹菜,所以名字可以改一改叫葡式炒椰菜更好,這店的”葡式”即是用蕃茄汁來炒,味道有少少的甜味,用來開胃用都幾好,而且得少少咸味,非常適合我的口味,只是太多椰菜,食食下都有少少口寡了……….

木糠布甸

見到A餐應該還有一個木糠布甸,但為什麼沒有相片呢?因為….跟本都沒有來,我們還笨到上左船回香港時談開才記得這個餐是有一個木糠布甸的,但和葡式炒什菜一樣漏了單,可能我們趕船的關係沒有細心看看就離開了,所以這個食物是什麼味道….就不知道了…………..
白飯和豬仔包最配合咖哩
食完之後這店已經坐滿了客人,始終都是近遊客區,人流方面真是不成問題。

這店的食物的味道都可以,不太濃和重口味也都適合現代人,但真係要改善下漏單的情況,其實套餐應該唔會這樣易漏了單,唔通叫客人點了一個餐之後下下都要問什麼什麼食物未來,一個餐漏了兩個食物也真是太……………

食物的味道都可以,但漏單的情形真係要改善的蕃茄屋葡式美食
2013-09-06
豬仔包
2012-09-01 5537 瀏覽
老闆娘幾健談,為人都幾風趣古法鴨好呃錢,全部係d頸同頭好香,食到有落八角,花椒果d不過真係好唔抵葡汁菜有椰絲係面葡汁勁稀 點唔到d味馬介休薯蓉好香,外表焗到脆身但入面軟滑調味剛好,加上馬介休碎,咸香十足不過油左少少
老闆娘幾健談,為人都幾風趣
古法鴨
好呃錢,全部係d頸同頭
好香,食到有落八角,花椒果d
不過真係好唔抵
葡汁菜
有椰絲係面
葡汁勁稀
點唔到d味
馬介休薯蓉
好香,外表焗到脆身但入面軟滑
調味剛好,加上馬介休碎,咸香十足
不過油左少少
  • 馬介休薯蓉
2012-06-29 3900 瀏覽
朋友介紹下來試晚餐,當時大約6時,無乜人.叫左個套餐一家四口,可能掃完街都幾飽,所以唔覺得特別好味,但我覺得OK的,只是爸爸比較喜歡濃味食品,所以覺得無乜味 .熱情果味气水好味!
2012-05-19
正!
唔知叫乜糕,甜甜地,味道一般!
豬頸肉,味道一般,少左D!
焗雞排,汁好味,肉就無乜味.
肉醬意粉,好多汁,好味,粉多D就正!