2023-12-27 546 瀏覽
喺邱吉爾餐廳品嘗咖啡☕️雖然杯咖啡並唔啱我口味,但咖啡體驗都愉快🤎邱吉爾餐廳提供以3款不同嘅手沖咖啡技術泡咖啡。我哋分別試咗基本嘅pour over及少見嘅chemex☕️兩者亦會採用不同工具。咖啡師會即席示範及講解點樣沖咖啡,同埋選用嘅咖啡豆特性。好似上咗堂美術課咁~講返杯咖啡,我選用咗東帝汶咖啡豆,非常罕見,據知係餐廳老闆喺東帝汶海拔1200-1600米買咗塊田種出嘅咖啡豆,入口偏草本味,真係好似飲緊涼茶😅Bf選用咗牙買加嘅藍山咖啡,咖啡以chemex泡成,蔗糖味較重,餘韻較重烘焙味。餐廳有準備曲奇餅俾客人送咖啡~幾好,可以減輕陣烘焙味~小食方面,我哋試咗牛油味及開心果味scone💛💚scone非常大粒,但牛油及開心果味較弱,質地有點乾~

左:pour  over;  右:chemex

餐廳有準備曲奇餅俾客人送咖啡~幾好,可以減輕陣烘焙味~

上:牙買加藍山咖啡;下:東帝汶有機咖啡

Scone