2019-11-03 7392 瀏覽
周末到澳門度假,晚上想試下葡國菜,就來到呢間出名的葡菜餐廳。我們沒有訂位,幸好早到(我們晚上6點半到),店員幫我們留位。隨後有不少沒有訂位的人來到,店員都表示滿座,要等到8點才有位。我們等了半個鐘左右就有位了。 店面不是很大,但很有殖民地色彩,環境不錯。我們一家四口點了四個菜:麵包焗葡國雞,葡式乳豬釀飯,燒美國牛肋骨和咖哩雜菜。上菜很快,點完不是等了很耐就有得食。麵包焗葡國雞個麵包焗得好脆,食到卡卡聲。葡汁雞肉好入味,拼埋麵包真係唔錯配搭。店員好細心,會幫我們剪開個麵包方便食。老人家表示很喜歡。咖哩雜菜就普通咖哩汁炒雜菜,個汁送飯一流。燒美國牛肋骨意想不到燒得好好味,仲好大份,有兩大塊牛肋骨。葡式乳豬釀飯都好好食,D乳豬好厚肉,好juicy,不過葡式乳豬個皮唔脆,同平時香港食開的不同。個飯就有D似西式醬汁煮嘅飯,齋食都好味。埋單5百蚊唔駛真係好抵。食物有質素,服務態度好,價錢又合理,下次都會再食。

店面不是很大,但很有殖民地色彩,環境不錯。

咖哩雜菜就普通咖哩汁炒雜菜,個汁送飯一流。

燒美國牛肋骨意想不到燒得好好味,仲好大份,有兩大塊牛肋骨。

麵包焗葡國雞
葡式乳豬釀飯