2024-03-10 147 views
行到一半街突然落起大雨,去附近食店避下雨兼食個下午茶先。原來建業街間常得館搬咗過嚟西菁街,餐牌冇變喎,好掛住佢哋個湯底,今日就食佢啦。⭐湖南麻辣牛肉米線朋友叫咗麻辣牛肉米線,店主話佢哋嘅湖南米線係正宗煮法,不過牛肉就改咗做港版,切大舊啲同埋份量多啲,仲話啲牛肉用咗四十幾種香料嚟煮,色香味俱全。朋友第一次食就大讚好味,啲牛肉勁正喎,湯底辣中帶鮮,好味到湯都飲晒🤤⭐自製泡椒肥腸米線自己就叫咗肥腸米線,呢款個湯底用咗泡椒,啲泡椒都係店家自己浸嘅。叫小辣我覺得啱啱好,雖然湯面見到好多辣椒油,但其實唔算辣,而且加咗泡椒辣中帶酸更香口,仲有啲花椒子有少少麻味添。店主話啲肥腸每日新鮮由上水屠房運黎,食落香口肥美有咬口,係正喎😍⭐紅油抄手仲叫咗份店家推介嘅紅油抄手,呢款湯底又唔同上面兩種,鹹鮮中帶酸辣,都好好味。抄手皮滑肉鮮,滑捋捋嘅口感好正啊😋⭐凍檸茶 & 凍奶茶食辣嘢都係要整返杯凍飲嘅,跟餐可以用優惠價加奶茶咖啡、汽水或者王老吉,凍飲大大杯茶底濃,不過我覺得叫少甜都係甜咗啲,下次都係要走甜啦,哈哈。明明係諗住入嚟食過下午茶避下雨,點解最後食咗咁多嘢嘅😳不過又真係好好味,全部都冇介紹錯。
行到一半街突然落起大雨,去附近食店避下雨兼食個下午茶先。

⭐湖南麻辣牛肉米線

⭐自製泡椒肥腸米線

⭐紅油抄手

⭐凍檸茶 & 凍奶茶

2024-03-10
$90 (Tea)
2 day(s) ago 0 views
應該係我食過最有米味嘅米線🤭 點解搬咗舖先知有呢間湖南米線嫁,不過遲到好過無到,因為呢個米線嘅辣係辣得嚟好香🥹 完全係食完想再食‼️1️⃣ 湖南麻辣牛肉米線🐮正宗煮法嘅湖南米線,所用嘅米線味道甚至乎口感同坊間經常食到嘅米線都係唔一樣嫁🫣呢到嘅米線比較爽口,初次食嘅朋友仔可能覺得呢啲叫硬身,但呢啲先係正宗嘅湖南彈牙米線😋麻辣牛肉就迎合返香港人嘅飲食習慣變得大嚿啲同埋份量都多啲,牛肉本身就辣,湯底辣而香,超好味😍~2️⃣ 自創麻辣五花腩米線🐷唔講都唔知佢哋嘅湯底有成五十幾款嘅香料同新鮮嘅豬骨,每晚熬煮出嚟,夠晒濃郁,色香味俱全🤘🏻 米線都唔使怕浸得耐會嗦水,有著香濃米味嘅米線加埋獨家秘製嘅煮法,就算係嗌外賣拎返屋企食都唔驚變淋😚而五花腩嘅份量勁多勁多,接近食到最尾都仲有🤭 肥瘦均勻,入口即溶,唔會有好油膩嘅感覺,亦都煮到好入味🫰🏻 3️⃣ 小食🥢係唔食會後悔系列🥹 呢度分別有雞腎、雞心同埋肥腸,事前功夫做得好,完全無腥味或者異味💯肥腸一定要試下,因為係每日新鮮運到,而且入面都唔會話好多肥膏,食落係爽口的🤭

1️⃣ 湖南麻辣牛肉米線🐮

2️⃣ 自創麻辣五花腩米線🐷

3️⃣ 小食🥢

Type of Meal
Dinner
2024-05-17 17 views
今日去到元朗就試吓間湖南米線😋😋 作為米線專家既我覺得呢間米線真心不錯,平時食開酸辣或者小鍋米線都可以試吓呢一個湖南米線🤣🤣 我哋選擇咗大廚推薦嘅米線自創麻辣花腩米線😍😍-$58 因為叫咗中辣嘅關係,佢嘅辣味絕對係真材實料👍 另外米線唔會太腍啱啱好😋😋 味道亦都很好👍自製泡椒肥腸😋😋😋-$68老闆娘話呢個係其中一個招牌菜,叫我試試👍😎 本身以為泡椒一定好辣都擔心食唔到,後尾可以叫少少辣👍😋 仲有肥腸數量亦都非常高👍👍非常不錯地址:常得館湖南米線 (元朗)元朗西菁街30號地舖

我哋選擇咗大廚推薦嘅米線

自創麻辣花腩米線😍😍-$58

自製泡椒肥腸😋😋😋-$68

地址:常得館湖南米線 (元朗)
元朗西菁街30號地舖
👏🏻標榜正宗湖南常德嘅米線 🍚用大米手工製成的米線 🤩口感爽滑偏彈牙 💁🏽‍♂️而且老闆仲親口講述每日用新鮮豬骨熬制而成嘅湯底係配合香港人嘅口味🇭🇰 絕無添加味精👍🏻 香辣味道都係真材實料😙 多種乾辣椒等等材料泡製而成的香辣口味 確實食完一啲都唔口渴😋 辣味亦唔會辣到蓋過食物嘅味道👏🏻 ❤️元朗確實有唔少出色用心製作食物嘅小店 佢哋一定係其中一間🌟支持🙌🏻💁🏻‍♀️自創麻辣五花腩米線 $58辣味唔會太搶喉 而且調味唔會過咸 辣味有層次😛平時唔食肥肉嘅我 😚不得不讚五花腩中間嘅肥肉超鬆化 入口即溶🤤 絕對唔係個種食落油林林嘅口感 連平時唔食嘅我都覺得好正👍🏻 米線係爽口口感 係我鍾意嘅口感 讚💛💁🏻‍♀️自創泡椒肥腸米線 $68因為想試真啲個豬骨湯底 所以請老闆泡椒肥腸另上 😍豬骨湯底夠濃 絕對係真材實料個種鮮味😋 另外肥腸超入味 唔會太辣太咸 搶咗肥腸嘅味道 肥腸係偏爽口 唔係好多肥膏個種 食落一啲都唔覺得罪惡😌 而且絕無處理唔乾淨嘅異味 👍🏻 我覺得肥腸係必試🌟💁🏻‍♀️凍檸茶 $18有茶味 而且夠甜 非常適合配辣野一齊食👏🏻

💁🏻‍♀️凍檸茶 $18
有茶味 而且夠甜 非常適合配辣野一齊食👏🏻
2024-05-16
  • 自創麻辣五花腩米線
  • 自創泡椒肥腸米線
2024-05-16 7 views
元朗出名多小食,就算我住係元朗咁多年,都未試過哂咁多不同的小店行開元朗千色廣場附近,近富達商場開左好多小店,因為本人都幾中意食辣,今次試下湖南米線叫左兩個吾同的米線,餐牌雖然有標明辣度,不過辣度都可以按個人接受能力要求大中小辣湖南麻辣牛肉米線🌶️🌶️🌶️$59自製泡椒肥腸米線🌶️🌶️ $68肥腸洗得很乾淨爽口,很中意配菜白蘿蔔,非常林都入味涼拌貓耳朵 半份$22紅油抄手(8隻)$38叫左兩個小食,貓耳朵木耳好入口,特別推薦:抄手👍🏻👍🏻👍🏻不太辣,湯底同抄手好夾,值得一試

湖南麻辣牛肉米線🌶️🌶️🌶️$59
自製泡椒肥腸米線🌶️🌶️ $68
肥腸洗得很乾淨爽口,很中意配菜白蘿蔔,非常林都入味

涼拌貓耳朵 半份$22
紅油抄手(8隻)$38

米線平時食得多 但主打湖南食材就少見喇🤡店舖主打每日新鮮豬骨熬製而成🍖同埋話冇味精 咁就即管試下🤭叫左4個大廚推薦既米線🍜自創麻辣五花腩、紅燒肉丁、麻辣牛肉、自制泡椒肥腸🔥麻辣野一定唔會輸見到d紅油係面都覺得好吸引🤩佢個擺盤又幾靚喎 多蒜又有青菜底🥬雖然寫明3隻辣椒🌶️但唔食辣既人都食得到☺️佢既果種辣唔係死辣 但又食得出麻辣味道🌶️食完唔會狂飲水 果然係冇味精😉五花腩唔會太肥 肥瘦適中 滷水味好正🤗牛肉食落幾有牛味🤎肥腸有泡椒既味 幾入味💚米線份量正常 女仔都食得哂😛粗度幼身 十分掛湯 啖啖都食到原汁原味湯底👍🏻

米線平時食得多 但主打湖南食材就少見喇🤡
店舖主打每日新鮮豬骨熬製而成🍖
同埋話冇味精 咁就即管試下🤭

叫左4個大廚推薦既米線🍜
自創麻辣五花腩、紅燒肉丁、麻辣牛肉、自制泡椒肥腸

🔥麻辣野一定唔會輸

肥腸有泡椒既味 幾入味💚

米線份量正常 女仔都食得哂😛
粗度幼身 十分掛湯 啖啖都食到原汁原味湯底👍🏻
2024-05-11 2 views
元朗正宗湖南米線湖南麻辣牛肉米線 $59 🌶️🌶️🌶️呢一個必定要推介,湯底係廚師每日用新鮮豬骨熬製而成,超級濃厚入味,絕無添加味精,加埋入邊有木耳同菜做配菜夠晒足秤,連埋佢個湖南麻辣真係不得了,佢用出嚟熬製牛肉,係牛肉嘅肉汁慢慢滲出嚟嘅辣香而唔係嗰一種死辣,配埋米線掛湯層次味道一流!紅燒肉丁米線 $58另一個米線就叫咗純正嘅豬骨湯底,可以完全享受到個湯底嘅精華,佢嘅米線係偏硬,但係口感十足連埋湯底嘅滲透都好配合,紅燒肉丁夠晒多份量,同米線湯底都好融合!常得館湖南米線 (元朗)元朗西菁街30號地舖
元朗正宗湖南米線

湖南麻辣牛肉米線 $59 🌶️🌶️🌶️

紅燒肉丁米線 $58

常得館湖南米線 (元朗)
元朗西菁街30號地舖
正宗嘅湖南菜喺香港好少見難得見到有一間坐落喺元朗老闆娘就係湖南人對於食材同烹飪方法都有要求有堅持簡單嘅米線都大有學問湖南麻辣牛肉米線大廚推薦嘅第一位米線嘅豬骨湯底係每朝早新鮮熬製上面嘅一層辣椒油同埋麻辣牛肉原料係來自於幾種湖南當地嘅辣椒混合花椒八角釀製而成特別在於唔係麻辣 食完咀入面又有一股辣椒嘅鮮香麻辣牛肉每一件都大件有質感辣得過癮嘅道地湖南米線老闆好好人見我好奇其他幾樣招牌菜就比我試少少雞雜同埋肥腸雞雜入面有雞心同雞腎難得嘅係食落,完全冇內臟嘅腥味鹹香其實好配啤酒肥腸清得乾乾淨淨爽口嘅口感,再加上泡椒嘅酸味非常特別聽聞佢哋嘅肉燥飯同埋紅油抄手都係自家製下次一定要返兜再食
正宗嘅湖南菜喺香港好少見

老闆好好人
見我好奇其他幾樣招牌菜
就比我試少少雞雜同埋肥腸

雞雜入面有雞心同雞腎
難得嘅係食落,完全冇內臟嘅腥味

鹹香其實好配啤酒

肥腸清得乾乾淨淨
爽口嘅口感,再加上泡椒嘅酸味

非常特別

聽聞佢哋嘅肉燥飯同埋紅油抄手都係自家製
下次一定要返兜再食
$60 (Lunch)
2024-05-03 5 views
米線成日食,食嚟食去都係酸辣麻辣,呢間常德館米線係湖南辣,有泡辣幾特別,而且材料都係產地直送。湖南麻辣牛肉米線 3隻辣椒辣度,朋友食得辣,叫左呢個。佢地個辣係麻偏重,好香,只食到小辣嘅我試左一舊仔,感覺還可以。牛肉肉質結實,牛味重,麻辣有後勁。自製泡椒肥腸米線 好想食肥腸,叫左少辣,但仲有啲擔心辣到米線都食唔到,店員話可說分上,好提議喎。泡辣肥腸好夠味又好食,泡辣比麻辣清爽啲,呢個啱我口味。因為分上,所以米線係清湯底,面頭有啲生蒜蔥花,食到尾加啲泡辣汁落去,成個湯底唔同晒,果然係要加辣汁先正。食辣點少得凍檸茶,加$9有杯。

自製泡椒肥腸米線

食辣點少得凍檸茶,加$9有杯。

2024-04-28
Type of Meal
Dinner
2024-04-23 11 views
依幾日都持續落雨,天氣涼涼地,揀左間食湖南米線既餐廳試一試,餐廳標榜食材由湖南直送,湯底每日用新鮮豬骨熱製而成,寫明絕無添加味精。環境似岩岩新開,乾淨企理,空間都算闊落,老闆娘都幾熱情招待。自製泡椒肥腸米線($68)老闆娘推薦其中既招牌,湯底有獨家秘製調料調味,肥腸配搭湯底鮮香麻辣,肥腸有時會怕洗得唔乾淨,但依度睇落都處理唔錯,口感都幾彈牙結實,肥而不膩,鐘意食辣既朋友推薦一試。紅燒肉丁米線($58)紅燒肉丁份量絕對有誠意,肉丁肥瘦比例剛剛好,肥瘦相間,湯底叫左唔辣,試一試湯底原汁原味,配料有木耳、花椒、蒜蓉、香蔥等香料,味道香口惹味。凍奶茶熱檸水

自製泡椒肥腸米線($68)

紅燒肉丁米線($58)

凍奶茶

熱檸水
2024-04-20 13 views
同朋友係元朗捐窿捐罅搵下餐廳食,發現到間食米線嘅舖頭。餐廳係食麻辣野食同米線,款式都多。 涼拌豬爽耳 (半份) $26叫左份小食,半份都幾多,豬耳涼拌咬落爽口而且皮嘅位置咬落好彈,味道有D偏辣自製麻辣五花腩&香菇豬軟骨 (雙拼)米線 $68 嗌左碗細辣嘅,米線都大碗。米線口感幾爽口彈牙,五花腩幾正,夠淋身之餘味道都夠入味,鹵水味都幾香。另外豬軟骨都好淋身,而且軟骨嘅部份好易咬。湯底味道香,細麻辣嘅程度係大家都岩食嘅。肉燥煎蛋飯 $58 肉燥煎蛋飯比較普通,不過半生熟煎蛋幾好流到心。肉燥都多,個味道有少少偏鹹,個豬油好香,成個汁可以好輕易就將D飯一齊食晒。

涼拌豬爽耳 (半份) $26

自製麻辣五花腩&香菇豬軟骨 (雙拼)米線 $68

肉燥煎蛋飯 $58
2024-04-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2024-04-18 10 views
.今次行開千色廣場附近去左呢間米線食晚餐🍲 因為未食過就試下啦.老闆推薦食佢既招牌米線🍜 1號 湖南麻辣牛肉米線🌶️🌶️🌶️ $59因為小編唔係好食得辣 不過又好想試吓佢嘅招牌菜式所以老闆就將牛肉同埋湯麵分開上😇 好細心呢.湯麵係豬骨湯底 米線份量剛剛好 仲有幾塊黑木耳同菜😋牛肉份量多 都有幾嚿大嚿嘅😍好正🙌🏻.呢度既湖南米線係用正宗煮法☺️牛肉就做左岩港人口味 肉質都好厚實 有啲煮得幾腍係用咗成四十幾種香料整架 色香味俱全呢🥰.小編好鍾意食海帶 見到佢有個涼拌海帶就叫咗半份小食嚟食😚 $16 正常發揮😊.總括嚟講呢間可以再去食啊😆 下次再試吓其他推薦品先😋.🥢常得館湖南米線 (元朗)📍元朗西菁街30號地舖
今次行開千色廣場附近
小編好鍾意食海帶 見到佢有個涼拌海帶
就叫咗半份小食嚟食😚 $16 正常發揮😊
總括嚟講呢間可以再去食啊😆
下次再試吓其他推薦品先😋
🥢常得館湖南米線 (元朗)
📍元朗西菁街30號地舖
2024-04-18
酸辣雞什米線酸辣湯汁夠開胃, 雞什炒到嫩滑多汁, 與酸辣湯汁相互融合, 入口有層次感和酸辣嘅刺激性, 米線煮到細軟質地, 剛好吸收湯汁精華, 越食越想追住食😆湖南麻辣牛肉米線第一次試呢間, 唔知有幾辣, 店主好細心幫我另上麻辣牛肉, 牛肉煮得夠淋身👍紅油抄手(8隻)個湯底都好好飲, 唔算太辣, 食落去好似雲吞咁, 裡面係豬肉餡涼拌皮蛋皮蛋鋪上滿滿蒜茸, 佢嘅質地滑嫩同調味料嘅香辣恰到好處, 加上皮蛋本身自帶一定嘅鹹味和蛋香, 呢個開胃菜冇得輸💯凍檸水/凍檸茶 正常發揮
酸辣雞什米線

湖南麻辣牛肉米線

紅油抄手(8隻)

涼拌皮蛋

凍檸水/凍檸茶 正常發揮

2024-04-07 23 views
平時都好鍾意食麻辣米線, 近日元朗西菁街開咗間新嘅米線店,主打湖南米線,一個人經過,就入去食午餐啦😋我叫咗個大廚推薦👉湖南麻辣牛肉米線( 小辣)$59, 都幾大碗,好多塊牛肉,配料仲有蒜蓉、蔥、雲耳、芽菜等等,好足料味道方面,湯底好夠味,麻麻辣辣幾惹味,重點係食完唔會覺口渴,牛肉好厚實,都煮得幾軟腍,有d近就筋位就韌咗少少,而米線係最抵讚,份量多之餘,好爽口彈牙,好好味總括黎講,鍾意米線控多左個好選擇😊

總括黎講,鍾意米線控多左個好選擇😊
2024-04-03 10 views
元朗西菁街常得館搬舖後第一次幫襯湖南常德風味米線,香港小見食物Keep 到水準湯冇用味精,豬骨同香料淆制,加入蔥蒜提味,非常香濃麻辣牛肉彈牙入味,大腸淋滑#西菁街富達廣場停車場旁邊
元朗西菁街常得館
搬舖後第一次幫襯
湖南常德風味米線,香港小見
食物Keep 到水準
湯冇用味精,豬骨同香料淆制,加入蔥蒜提味,非常香濃
麻辣牛肉彈牙入味,大腸淋滑

#西菁街富達廣場停車場旁邊
麻辣牛肉、肥腸米線·多蒜多蔥