峇里堂

BaliTown
係香港食#印尼菜 推介尖沙咀佐敦的呢間#峇里堂已經第三次幫襯 超鍾意招牌巴東牛肉推介必食 濃郁醬汁 牛肉燉至軟嫩 惹味餸飯一流啊!可以揀白飯或者金貝飯 我哋就揀咗白飯因為醬汁濃郁所以個飯就諗住清淡啲豬肋骨份量好多 有成七八支骨 同樣入味軟嫩仲有印尼炒飯 份量好大味道唔會太濃郁好惹味最後仲有沙嗲串燒 揀咗雞肉羊肉同埋魚蝦混合肉質嫩滑 如果再厚肉啲就更好💛📍峇里堂 @bali_townhk1975尖沙咀彌敦道176號The Nate 3樓
係香港食#印尼菜 推介尖沙咀佐敦的呢間#峇里堂
已經第三次幫襯 超鍾意招牌巴東牛肉

推介必食 濃郁醬汁 牛肉燉至軟嫩 惹味餸飯一流啊!
可以揀白飯或者金貝飯 我哋就揀咗白飯

📍峇里堂 @bali_townhk1975
尖沙咀彌敦道176號The Nate 3樓
2024-01-18
  • 印尼炒飯
為人情味而捧場的半輕食文青印尼菜@峇里堂忘了是MM還是米紙介紹過, 故事中的店主是因為想繼續讓為爸媽經營數十年的家庭式餐廳付出了許多的印尼藉廚師而接手。改頭換面後的餐廳Branding和食物份量也帶點韓式輕食Cafe的作風, 味道方面個人覺得只有咖央多士比較出色。😊印尼咖喱炒虎蝦 x 金貝飯$158|~850卡 | **視乎咖喱醬 |彈牙的巨型虎蝦雖然只有4隻, 但配著椰奶香的濃郁咖喱和炸蒜, 和散發著淡淡香料味道的金貝飯。😊雙色咖央多士$40 |~300卡 |**由椰漿、雞蛋、砂糖和牛油的咖央脂肪含量較高**外皮烤得焦脆, 一面是竹炭味, 另一面吃落有點像麥包,加入半融化的牛油和咖央醬, 繽紛得來亦不失口感,是晚最喜歡的菜式。😢蝦醬炒通菜$68 |~260卡 |通菜爽脆, 但辣椒味和鹹香欠乏, 適合口味清淡的人士。😢峇里.日落$54**蠂豆花含豐富花青素, 有益**蠂豆花本來就沒有味道,以這材料和牛奶製作飲料也挺考功夫的。我自己只喝了兩口,而喜歡打卡的朋友說也未必會再點。
為人情味而捧場的半輕食文青印尼菜@峇里堂

😊印尼咖喱炒虎蝦 x 金貝飯$158
|~850卡 | **視乎咖喱醬 |

😊雙色咖央多士$40 |~300卡 |
**由椰漿、雞蛋、砂糖和牛油的咖央脂肪含量較高**

😢蝦醬炒通菜$68 |~260卡 |
通菜爽脆, 但辣椒味和鹹香欠乏, 適合口味清淡的人士。

😢峇里.日落$54
**蠂豆花含豐富花青素, 有益**
2023-08-01
2024-01-17 38 views
喺峇里堂,想話比大家知呢個當晚嘅美妙舌尖體驗🍴。先講下峇里醬炒四季豆,咬落去四季豆爽脆得嚟,峇里醬搞作得黎又唔膩,甜甜的好似有點像日式照燒汁,正到不行!再講佢個峇里堂惹味豬肋全骨,炭烤後個味道簡直正炸,BBQ風味融合得好好,肉質咁鬆化,真係令人再三回味🤤。印尼特色炒飯略帶濕潤,粒粒分明,每啖飯都攞到咁滿滿嘅海鮮,飽滿得滯,甜醬汁滲透其中,欲罷不能。再嚟就係峇里爽翠,搭配完美,酸酸甜甜嘅菠蘿汁加上梳打水嘅清新泡波,真係飲完之後胃口大開。今次嘅食記,無論係肋骨定炒飯,還係飲品,峇里堂都令我感受到一次別開生面嘅印尼滋味,完全係呢個周末最掂嘅享受👍!講到底,峇里堂絕對係味覺嘅一場美麗舞會,每一啖都值得你嚐試下!

2023-12-29 87 views
今晚去了尖沙咀食印尼菜🤗 二訪峇里堂👍 這店的環境很舒服,食物🥘質素也很不錯~ 這次二訪感覺比上一次更好食呢~☆ 峇里堂招牌巴東牛肉 $150牛腱肉份量都唔少,而且煮得夠軟而帶口感~ 甜甜辣辣好入味🤤 香料味亦算是巴東牛肉的靈魂,個人喜歡其香茅夠濃~ ★ 印尼特色炒飯 $93印尼炒飯材料比較簡單,有蝦,雜豆,雞蛋同印尼蝦片,整體好夠鑊氣熱辣辣😙 本身炒飯但有少少辣,所以尤其惹味~☆ 雙色咖央多士 $40咖央係烘底,食起來比較香脆乾身~ 多士夾住好厚嘅牛油同埋搽咗滿滿嘅斑蘭醬~ 當甜品食一流😌

☆ 峇里堂招牌巴東牛肉 $150
牛腱肉份量都唔少,而且煮得夠軟而帶口感~ 甜甜辣辣好入味🤤
香料味亦算是巴東牛肉的靈魂,個人喜歡其香茅夠濃~

★ 印尼特色炒飯 $93

☆ 雙色咖央多士 $40
🌟餐廳幾有特色,裝修同餐具都係木為主,充滿大自然色彩。餐廳呈L型,兩邊窗邊位置可以望到街外景色,幾舒適寫意。餐廳中間有自助水機,供應冷熱水,幾方便。🌟印尼美食都係重口味之選😆愈濃愈惹味。QR code 落單,㊙️免加一服務費 😍好鐘意佢個menu,每個菜色都有盞鬼描述,睇完會心微笑😊🍛巴東牛肉$150果然係鎮店之寶!牛肉燘得超級腍,有八大舊!帶有小小筋,有咬口之餘又帶有骨膠原🤤香料味十足,醬汁甜甜地,送飯一流!🍚金貝飯$34真係不得了😍一食落口,感覺好乾身,飯粒粒粒飽滿,帶有淡淡的椰汁清香👍🏻🐟參峇醬原條煎魚$130醬汁勁香勁惹味!有小小似咸蝦醬的感覺。魚炸得香脆,魚骨真係脆到可以食埋😍但又外脆內軟,入面的魚肉鮮嫩多汁👍🏻真係好食!🍹鮮檸氣泡咖啡$40同tonic 咖啡差不多,多了陣陣檸檬清香,好清新😋🌟總括嚟講,好似去左一次東南亞之旅,菜式超地道,有水準,回頭率💯👍🏻

🍛巴東牛肉$150

🍚金貝飯$34

🐟參峇醬原條煎魚$130

🍹鮮檸氣泡咖啡$40
同tonic 咖啡差不多,多了陣陣檸檬清香,好清新😋

2023-12-16
  • 金貝飯
2023-12-15 62 views
🥰最近同朋友去咗尖沙咀體驗印尼菜呢間餐廳做印尼菜已經40幾年歷史我哋對味道都好放心餐廳環境寬敞明亮 店員都係識講廣東話嘅唔需要擔心溝通問題值得一提係係佢哋唔收加一服務費全部係跟餐牌上收費 呢點幾加好感👍🏻-食印尼菜 梗係要試下佢哋嘅招牌巴東牛肉牛肉用咗牛𦟌部位 燉得非常入味 口感軟滑一碟大約有八件左右 配上獨特甜味嘅巴東醬估唔到咁惹味 食到停唔到😋-雙色咖央多士 賣相一黑一白幾吸引多士烘得鬆脆 咖央味濃郁牛油都頗厚 如果熱啲就會再好食啲-印尼特色炒麵 麵條炒得香口有彈牙全熟嘅燶邊蛋都好吸引 仲有大蝦同蝦片 炒麵醬汁濃郁帶點辣味 好正-飲品試咗餐廳特色mocktail 峇里日落 由柚子、蝶豆花、忌廉鮮奶同蜂蜜調製而成顏色同層次感好豐富 奶香味十足 印尼樽仔花茶 有啲似飲緊菊花茶嘅味道花香味比較重 味道幾特別 整體上餐廳出品當唔錯 如果有興趣試吓印尼菜都係唔錯嘅選擇好味評分😋:4/5🌟🌟抵食指數🤑:4/5 🌟🌟餐廳環境 🤪:4/5🌟🌟價錢💰:$150@1地址:峇里堂 尖沙咀彌敦道176號The Nate 3樓
🥰
印尼特色炒麵 麵條炒得香口有彈牙
全熟嘅燶邊蛋都好吸引 仲有大蝦同蝦片
炒麵醬汁濃郁帶點辣味 好正
飲品試咗餐廳特色mocktail 峇里日落
由柚子、蝶豆花、忌廉鮮奶同蜂蜜調製而成
顏色同層次感好豐富 奶香味十足

餐廳環境 🤪:4/5🌟🌟
價錢💰:$150@1
地址:峇里堂 尖沙咀彌敦道176號The Nate 3樓
2023-12-11 76 views
#搞串個pantry嚟到12月☃️,又係時候規劃下聖誕去邊好喇🎄。就算留喺香港🇭🇰,都可以體驗又chill又異國風嘅感覺🛫。今次我哋就嚟到 #尖沙咀 ,呢一間樓上嘅印尼菜🇮🇩真係好有小島風情🏝️。🐮峇里堂招牌巴東牛肉($150)巴東牛肉嘅肉質好好🥩,用咗牛腱部位🐮,夠軟腍,又有牛筋😍。而且醬汁甜味好好食😋,配埋椰漿嘅香味🌴,同埋少少辣味🌶️,夠惹味,好啱送飯🍛!🦐蝦醬炒通菜($68)蝦醬嘅味道好濃郁🤤,同時又好立體,蝦醬嘅發酵鹹香味🌊、蝦膏嘅濃郁感覺🦐,都可以同時食到出嚟🫦。通菜嘅口感啱啱好🌱,夠爽脆。👑金貝飯($34)見到menu,呢款特色嘅飯用咗薑黃🫚、檸檬葉🍃、香茅🪴等等香料,蒸咗六個鐘而成♨️。顏色係好靚嘅金黃色🏅,粒粒分明。食落有咬口👅,但係又唔似意大利燉飯🇮🇹咁太過硬,好啱配埋其他餸😆,特別係巴東牛肉醬一齊食💕。🍞雙色咖央多士($40)咖央醬同埋牛油🧈份量都好多,超邪惡😈,好正!加埋雙色多士🐼,又好食又好睇,一啖食落去😝,濃郁嘅香味同甜味充滿着成個口腔👄,好滿足。❄️峇里堂街頭珍多冰冰($60)海鹽雪糕🍨配埋焦糖醬🍬嘅配搭好聰明,味道真係好夾😋。椰汁冰🌴配埋斑蘭啫喱🍀、大樹菠蘿粒🍍、
#搞串個pantry

🐮峇里堂招牌巴東牛肉($150)

🦐蝦醬炒通菜($68)

👑金貝飯($34)

🍞雙色咖央多士($40)

❄️峇里堂街頭珍多冰冰($60)
海鹽雪糕🍨配埋焦糖醬🍬嘅配搭好聰明,味道真係好夾😋。椰汁冰🌴配埋斑蘭啫喱🍀、大樹菠蘿粒🍍、紅豆蓉🫘,加埋一齊味道豐富🤩,口感好夾。
2023-12-10
Dinner
呢間餐廳原來已經有40年歷史,主打地道印尼峇里菜,但裝修嘅風格舒適自在,環境幾好!💪🏻 招牌巴東牛肉 ($155)巴東牛肉係印尼傳統嘅菜式,基本上食印尼菜嘅餐廳都係必點🤪 餐廳嘅巴東牛肉煮得好香濃,亦都貼近番香港人口味,香料味濃郁,甜味較突出😋 而且牛肉煮得非常淋🤤 入口好容易咬開,有牛味。係一份傳統又適合現代口味嘅巴東牛肉😝💪🏻 峇里堂海鮮煎 ($91)呢個海鮮煎好有驚喜🤩 海鮮份量好豐富!有帶子,蝦肉,而且雞蛋煎得好香,係半煎炸嘅口感!煎蛋上面亦鋪上花生沙嗲汁,令海鮮煎更香甜!另外,仲放左印尼菜必備嘅炸蝦片😍💪🏻 蝦醬炒通菜 ($68)蝦醬味唔會太咸,但有蝦醬香😛 而且有放辣椒一齊炒,有微微辣味,食落惹味!💪🏻 金貝飯 ($34)金貝飯煮得好乾身,用黎撈巴東牛肉嘅汁就好夾!味道:8.5/10性價比:6.5/10 食住瘦指數:💪🏻💪🏻/5

💪🏻 招牌巴東牛肉 ($155)

💪🏻 峇里堂海鮮煎 ($91)

💪🏻 蝦醬炒通菜 ($68)

💪🏻 金貝飯 ($34)
金貝飯煮得好乾身,用黎撈巴東牛肉嘅汁就好夾!

味道:8.5/10
性價比:6.5/10
食住瘦指數:💪🏻💪🏻/5
2023-12-07 40 views
🔸  招牌巴東牛肉   $150   Rendang Sapi有八大嚿牛𦟌肉,係厚切嘅,同我哋中國菜裏面一般會將牛𦟌薄切好唔同,啖啖肉咬落去好有嚼口,浸喺一大盤 印尼獨特嘅巴東醬汁上面,味道係甜甜地,有啲香葉味,最初以為巴東汁滿滿一大盤份量太多,因醬汁真的好味,每啖牛肉都想配滿滿一匙醬汁,俾大嚿牛肉添喺啲醬汁上面掛汁入口,好正,最後食完牛肉就成盤汁都一齊食光,像食完超過250g牛扒嘅滿足感,但口感係綿爛細膩,甜甜香香,跟一般牛扒又有另一番風味😚 味道:8/10性價比:7/10🔸 印尼惹味炒 沙爹豬肉配米餅   $102Tumis Sate Babi sama Roti佔咗半個碟都係豬肉絲同燴埋啲炒洋蔥,豬肉絲望落去似特大條嘅免治牛肉,豬肉炒得火候比較足,味道係 微微鹹微微辣,亦有啲醬油同埋香草味,沙爹汁主要味道係甜㗎,這家印尼餐廳做得地道,好好食。 另外仲有三個米餅伴碟,卜卜脆最適宜伴住沙爹豬肉條一齊食。味道:8/10性價比:7/10🔸 珍多冰   $60    Es Krim Cendol珍多冰一大碗,上面係一個大嘅雪糕球,下面就係椰奶糖水混有紅豆、大樹菠蘿粒同凉粉條, 凍冰冰好有南

味道:8/10

🔸 印尼惹味炒 沙爹豬肉配米餅   $102
Tumis Sate Babi sama Roti
味道:8/10
🔸 珍多冰   $60    Es Krim Cendol
珍多冰一大碗,上面係一個大嘅雪糕球,下面就係椰奶糖水混有紅豆、大樹菠蘿粒同凉粉條, 凍冰冰好有南亞風味。
味道:7/10

▪️

🔹環境: 就喺尖沙咀山林道街口樓上舖,兩邊大窗望住彌敦道對面就係尖沙咀警署,有個大吧枱,地方寬闊坐得舒適🤪
2023-12-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-10-26 1912 views
位於尖沙咀嘅峇里堂係一間印尼餐廳, 出品印尼菜, 帶有傳統既印尼風味餐廳環境四正, 座位舒適~~餐紙上有多款印尼食品選揀, 種類都幾豐富~最正係呢道唔收加一架, 真係好難得呀!! 感覺抵食好多雙色咖央多士 $40兩層既多士一層係啡色, 另一層係黑色, 呈現出一種鮮明嘅對比, 好特別呢多士搽咗一層厚厚的咖央醬&牛油~~咖央醬係一種用椰漿, 雞蛋同糖整成嘅醬, 味道香濃, 牛油就令到多士更加香~多士切成小塊, 外脆內軟, 食落去好有口感, 味道層次豐富雞肉串燒 $35雞肉烤得剛剛好, 呈金黃色, 外脆內嫩, 帶有炭燒香味沙爹莉荊串燒 $46用蝦同魚製作而成, 食到蝦同魚肉既鮮甜, 再加上沙爹醬非常惹味蝦醬炒通菜 $68通菜炒得剛剛好, 保留左通菜嘅脆嫩口感~蝦醬醬汁香濃, 佢既鹹香味道同通菜既清新口感完美融合呢道菜不太辣, 唔食辣既都會食到~~印尼特色炒飯 $93炒飯色澤金黃, 配料豐富, 有蝦, 雞肉同雜菜~~ 仲有印尼蝦片&煎得好香既荷包蛋!!炒飯嘅味道好香, 而且好有鑊氣, 飯粒粒粒分明, 口感綿密芒果珍多雪糕冰 $60新鮮芒果既份量好多好豐富, 味道清甜可口, 撈埋珍多冰一齊食口感

餐廳環境四正, 座位舒適~~

餐紙上有多款印尼食品選揀, 種類都幾豐富~
最正係呢道唔收加一架, 真係好難得呀!!
 感覺抵食好多

雙色咖央多士 $40

多士搽咗一層厚厚的咖央醬&牛油~~
多士切成小塊, 外脆內軟, 食落去好有口感, 味道層次豐富

雞肉串燒 $35
雞肉烤得剛剛好, 呈金黃色, 外脆內嫩, 帶有炭燒香味

沙爹莉荊串燒 $46

蝦醬炒通菜 $68
通菜炒得剛剛好, 保留左通菜嘅脆嫩口感~
蝦醬醬汁香濃, 佢既鹹香味道同通菜既清新口感完美融合

呢道菜不太辣, 唔食辣既都會食到~~

印尼特色炒飯 $93
炒飯嘅味道好香, 而且好有鑊氣, 飯粒粒粒分明, 口感綿密

芒果珍多雪糕冰 $60
新鮮芒果既份量好多好豐富, 味道清甜可口, 撈埋珍多冰一齊食口感豐富!!
雪糕質感綿滑, 配上芒果醬既甜酸味道為整個甜品增添左一份清爽

總括而言, 峇里堂係一間值得一試嘅印尼菜餐廳~~ 呢度嘅食物賣相吸引, 味道豐富多樣!
每一道菜都帶俾人滿足而美好既用餐體驗, 如果想探索印尼風味, 峇里堂係一個值得考慮嘅選擇
  • 芒果珍多雪糕冰
  • 雙色咖央多士
  • 蝦醬炒通菜
  • 印尼特色炒飯
  • 雞肉串燒
2023-10-15 137 views
印尼餐廳我都係第一次食.平日亦都好少留意.但系係普通嘅冰室茶餐廳都食過印尼炒飯或者印尼撈麵.今次都係仔仔推介呢間餐廳.餐廳分開兩段時間營業:12:00至16:00及18:00至21:45 大家要留意!還有呢間係長龍店.最好係卜定枱.以免摸門釘!今晚三位.並已經係兩日前定咗枱.我哋準時到達.並坐在近窗四人梳化.望出窗外面景觀都開陽靚景 !今晚點餐如下:1. 淨巴東牛肉 Rendang X1 $150元2. 印尼咖喱炒虎蝦 X1 $139元3. 金貝飯 X1 $34元4. 沙嗲莉莉 X1 $46元5. 洋肉 X1 $40元6. 印尼特式炒飯 X1 $93元7. 順喉喇沙海鮮湯 X1 $178元8. 峇里 爽翠 X1 $54元9. 峇里 日落 X1 $54 元10. 珍多冰冰 $60元X3 $180元
今晚點餐如下:

珍多冰冰
峇里 爽翠
峇里 日落
2023-10-11 92 views
📍 balitown(尖沙咀)擁有 40幾年歷史的印尼菜小店~位於大家都熟悉嘅山林道3樓~店舖少少🤏感覺唔似印尼,但食物好得意,主食,甜品,飲品都以印尼為主~🔸 峇里醬炒四季豆色香味俱全,用印尼醬炒成,帶點甜,又帶點辣,好有當地風味~🔸蝦醬炒通菜份量豐富,通菜翠綠鮮嫩,蝦醬鹹香適中,正👍🔸雙色咖央多士多士以雙色為主題,賣相特別😍多士烘過,食落微脆煮内餡搽佐厚厚嘅咖央醬,口感smooth,慢慢渗出清香嘅班蘭同椰香味•而且甜度剛剛好,唔會太甜膩!🔸芒果珍多雪糕冰第一啖好有冰火感覺,三色絲加雪糕🍧芒果鮮甜~撈埋一齊食,好有趣味~🔸峇里日落賣相已經好吸引🤩顏色已經令到我心醉💕入面有柚子,蝶豆花,蜂蜜,忌廉鮮奶,撈勻好靚,又唔甜~🔸峇里椰啡印尼萬德寧特濃咖啡配椰子風味雪糕,好得意既口感,一苦一甜,果然係印尼特色~
📍 balitown(尖沙咀)

🔸 峇里醬炒四季豆
色香味俱全,用印尼醬炒成,帶點甜,又帶點辣,好有當地風味~

🔸蝦醬炒通菜
份量豐富,通菜翠綠鮮嫩,蝦醬鹹香適中,正👍

🔸雙色咖央多士
•而且甜度剛剛好,唔會太甜膩!

🔸芒果珍多雪糕冰

🔸峇里日落
賣相已經好吸引🤩顏色已經令到我心醉💕
入面有柚子,蝶豆花,蜂蜜,忌廉鮮奶,撈勻好靚,又唔甜~
🔸峇里椰啡

.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🔥 𝙳𝚒𝚜𝚌𝚘𝚟𝚎𝚛𝚒𝚗𝚐 𝙸𝚗𝚍𝚘𝚗𝚎𝚜𝚒𝚊𝚗 𝙵𝚕𝚊𝚟𝚘𝚞𝚛𝚜 @ 🌟 峇里堂《👽食神大媽食印尼菜》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Indonesian Tiger Prawns Curry HKD 158Indonesian Roasted Chicken Leg (Nasi Ayam Panggang) with Tumeric Rice HKD 63Indonesian Fried Noodles HKD 66Kaya Toast (Roti Bakar Srikaya) HKD 40Ice Cream Cendol HKD 60.👽 呢間新派印尼餐廳,採光度好好,有種好似CAFE嘅感覺;午市時間個別餐點仲有優惠價好抵食呢。.🦐 餐牌上見到「印尼咖哩炒虎蝦」好吸引,叫黎試下。真系好正啊!上枱嘅時候連埋個煲上,保持熱辣辣。虎蝦夠大只同埋好彈牙,咖哩醬汁濃郁,帶有微微嘅辣味同滿滿嘅香料香氣。食得好過癮!.🐔 另外叫左「香濃惹味醬燒雞脾飯」,可以加錢轉姜黃飯。雞髀肉質嫩滑,配上地道嘅印尼醬料調味,真系好惹味。配上姜黃飯,飯粒香氣四溢。
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Ice Cream Cendol HKD 60

Indonesian Tiger Prawns Curry

🍜 仲有就系經典地道嘅「印尼炒麵」,面炒得超級彈牙好好咬口,帶有炒鍋香氣。炒麵醬汁香濃,微微帶有辣味,非常滿足!

Indonesian Fried Noodles

🍞 就當然要再整多份「雙色咖央多士」,咖央醬味道帶有椰香但唔過甜,同埋厚厚嘅牛油夾喺多士中間,多士口感松脆,超邪惡但好好味。

Kaya Toast

🍧 見到有招牌甜品「峇里堂街頭珍多冰冰」一定要叫個試下,大大球雪糕,配上大量椰果配料,剛剛好清一清頭先食完惹味食物嘅味蕾。

Ice Cream Cendol

😌 大大塊玻璃採光度增加真系加分不少,令整個環境CHILL左好多,野食都幾好味,有機會可以試下。

📍 尖沙咀彌敦道176號The Nate3樓
📲 +(852)9859-1579
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
$200 (Lunch)
Indonesian Tiger Prawns Curry
Indonesian Fried Noodles
Kaya Toast
Ice Cream Cendol
👨🏻‍🍳峇里堂 (尖沙咀)📍尖沙咀彌敦道176號The Nate 3樓 「精緻有賣相又好食的印尼菜🤤」 👍🏻🍽️峇里堂海鮮煎印尼蝦片😻正宗、香脆!!下面海鮮混蛋漿煎成,熱辣辣,再配加芽菜同青瓜,仲有甜甜地的醬汁,口感好特別,有D台灣的蚵仔煎,但無左蚵仔煎外面既煙韌感同換左海鮮🤣 👍🏻🍽️招牌巴東牛展肉飯滿滿的醬汁,好開胃🤤肉質腍身得黎又有咬口🤤 👍🏻🍽️雙色咖央多士多士好脆😻中間有塊牛油,但系食落外脆內煙韌🥹正👍🏻👍🏻👍🏻甜度剛好,不會膩。 #峇里堂 #香港印尼美食 #香港印尼菜 #尖沙咀美食 #香港美食 #香港美食指南 #香港美食分享 #香港美食推介 #香港美食地圖 #hkfoodie #likesforlike #like #likexlike #instalike #liketime #hkfood #hkfoodblogger
👨🏻‍🍳峇里堂 (尖沙咀)
📍尖沙咀彌敦道176號The Nate 3樓

「精緻有賣相又好食的印尼菜🤤」

👍🏻🍽️峇里堂海鮮煎
印尼蝦片😻正宗、香脆!!

👍🏻🍽️招牌巴東牛展肉飯
滿滿的醬汁,好開胃🤤
肉質腍身得黎又有咬口🤤

👍🏻🍽️雙色咖央多士

招牌巴東牛展肉飯
雙色咖央多士
2022-07-30
招牌巴東牛展肉飯
雙色咖央多士
近年香港人主打健康生活,引致三高ge食物避得救避;但系有時忍唔住想食D重口味食物。香港ge東南亞餐廳總數唔算多,主要以星馬菜系同泰國各地菜式為主。印尼菜-系試呢間之前真系「只聞樓梯響」。呢間「峇里堂」ge來頭,相信好多高手已經詳細介紹過,小弟唔再「亂拋書包」。好多人對印尼菜式或者食物,主要有以下印象:印尼沙嗲、蝦片、重甜、重辣。當然,呢次試到ge款式,自然包括岩岩提到ge感覺;不過,「峇里堂」ge印尼廚師會唔會遷就香港人,將自己ge特色「加加減減」,定系原汁原味,比我地嘗試到印尼菜原本風味。總算趁呢次的起心肝,見識一下呢間排隊名店。小弟幫襯星期六晚餐,始終比較多人;等左十幾分鐘,終於可以系選擇困難症發作後,揀左以下菜式嘗鮮:第一款送到小弟面前ge,系呢款「沙嗲豬肉配米餅」。單純作為晚餐菜式,份量唔算多,賣相唔系走精緻路線;但系味道就好深刻:-米餅炸到外皮金黃,咬落去算爽脆,唔會太硬,加埋醬汁岩岩好;好難得食道一間餐廳ge米餅系「舒服」-個切絲豬肉更令小弟驚喜。本來試到些少甜醬個陣,已經覺得好得意,因為甜味稍稍蓋過豬肉本來微鹹同微油 ge風味;但裡面再加埋沙嗲(呢間沙嗲帶少辣同少少黃姜味
印尼菜-系試呢間之前真系「只聞樓梯響」。

好多人對印尼菜式或者食物,主要有以下印象:
印尼沙嗲、蝦片、重甜、重辣。
總算趁呢次的起心肝,見識一下呢間排隊名店。

沙嗲豬肉配米餅
第一款送到小弟面前ge,系呢款「沙嗲豬肉配米餅」。

ge風味;但裡面再加埋沙嗲(呢間沙嗲帶少辣同少少黃姜味);結果成件事「微辣、帶甜、微鹹、微油」。
 「嘩,真不愧重口味
蝦醬炒通菜
差唔多食完個米餅豬肉個陣,第二道送到小弟面前ge,就系呢款炒通菜。
「炒通菜?其他餐廳都有啦」-對唔住,您真系試左先再講。
呢間選用ge通菜,比起其他餐廳ge更幼身。如果您怕食到比較硬ge部分,放心,個通菜同樣爽脆

只系通菜真系太新鮮,炒個陣出左好多水,稍微沖淡蝦醬個味道。
羊肉串燒 - 兩串
最後送到面前ge,就系呢四串羊肉串燒。
個碟串燒「完美示範」乜野叫做印尼沙嗲:本來捻住羊肉會有少少騷味,點知成個串燒淨系食到「沙嗲+甜醬+花生粉(唔肯定?) 」味道,羊肉淨番少少韌性質地,唔算難咬,真系主力食汁

試曬三款菜式,系唔系覺得好奇怪,「點解唔配埋個黃姜飯?」
查實系小弟食唔到甘多

如果想黎試呢間,記住記住記住,一定要配飯。

呢間排隊名店,環境算乾淨,服務算唔錯,但老闆加員工人數較少,整體等候試間較長(尤其周末及公眾假期),加上價錢有D小貴;可能平日下晝,或者三五知己一起幫襯ge話比較化算。
2023-09-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
沙嗲豬肉配米餅
羊肉串燒 - 兩串