峇里堂

BaliTown
2023-08-28 172 views
因為Mill MILK 嘅介紹,終於可以Lunch time 試到印尼炒飯、金貝飯、巴東牛肉同雙色咖央多士! 🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞

【Lunch Set 印尼炒飯 Indonesian Fried Rice】  $66 印尼炒飯一上果陣熱辣辣,好有鑊氣,香咪一聞到就食慾大增。同埋,開半嘅車厘茄砌咗對眼仔係果飯上面,令人會心微笑。  【峇里之天堂茶 Paradise Rooibos Tea Blend】跟餐價 $17 Rooibos Tea 喺英國飲過一次,個種香料味好特別,今次喺呢度見到,特登叫返杯嚟回味下。 香味依然獨特,店主Joanne 有提醒要焗多陣先飲,可以添一次熱水,第二轉熱水就無乜味。第一轉果然都係仲好飲。  🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸 【Lunch Set 巴東牛肉飯配金貝飯 Beef Rendang with Turmeric Rice】 $73+$10 金貝飯睇完Mill MILK 有介紹Sabar 師傅嘅金貝飯,一定要加錢試試,飯味好香,又唔喺海南飯果種黃油飯,金貝飯無咁油,乾身D,又Keep 到果香味。  巴東牛肉第一次食,牛肉煮得好腩。   【玫瑰之香普

印尼炒飯

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

巴東牛肉飯配金貝飯

【玫瑰之香普洱 Rose Chinese Puli Tea】跟餐價 $17 第一啖玫瑰味好出,普洱味亦唔會太濃味。

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸 【雙色咖央多士Kaya Toast】 $40

咬落口幾脆身,最特別喺綠色果醬,有種煙韌嘅口感,好似斑蘭糕果種煙煙韌韌,唔錯唔錯。

🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞

整體評價:  餐廳12點開了沒多久便進內,二人枱正常Size 不算特別大,水就自助吧枱裝。芒果珍多雪糕冰Mango Cendol 仍未試到,會再去。店主Joanne真的好落力,印尼傳統菜結合新一代努力,令我在香港也能試到印尼菜。   總評:(🐱🐱🐱🐱🐱為滿分)

環境:🐱🐱🐱
味道:🐱🐱🐱🐱
服務:🐱🐱🐱🐱
性價比:🐱🐱🐱🐱
推薦度:🐱🐱🐱🐱
2023-08-28
$120 (Lunch)
印尼炒飯
巴東牛肉飯配金貝飯
  • 金貝飯
2023-08-27 148 views
YouTuber 介紹完,即刻人山人海,店鋪個vibe幾舒服,巴東牛肉出色,仲要唔太辣👍另外個魚(唔記得咩名),我差唔多連骨都食埋🤣,兩個人$400埋單,價錢合理仲免加一,一個很好的用餐體驗
2023-08-27
  • 巴東牛肉
2023-08-26 3674 views
餐廳12:00營業, 早了點來, 本想在餐廳門前等候, 升降機到達餐廳樓層, 打開𨋢門竟是拉閘, 沒有等候的位置, 唯有回到地下等候。餐廳佔地全層, 兩邊的大玻璃窗採自然光, 甚是舒適。看了看餐牌, 點了一款主食和一款甜品:1) 不變·招牌巴東牛肉飯 $73 金貝飯底 $102) 峇里堂珍多公雞冰冰 $60不變·招牌巴東牛肉飯可選珍珠香飯或加錢轉金貝飯, 根據餐廳提供的資料, "金貝飯是一種由香茅, 檸檬葉, 薑黃等多種香料, 混合新鮮椰汁, 烹調前後6小時蒸成的香料飯, 加上選用高級珍珠米, 飯粒粒粒分明, 味道清新, 香而不膩", 看見描述也感覺美味, 最後選了金貝飯。金貝飯飯粒乾身, 粒粒分明, 色澤均勻, 入口香甜, 值得推介。青瓜和車厘茄是唯一的菜蔬, 如可多少少, 營養將更均衡。醬汁入口先甜後辣, 辣度不高, 不太能吃辣的應該也能接受。巴東牛肉有4件, 肉質軟綿, 其中1件較有咬口, 但也是軟腍的。牛肉煮得入味, 充滿醬汁的香口甜辣, 十分惹味。峇里堂珍多公雞冰冰以公雞碗和匙奉上, 甚有feel, 不過湯匙吃冰增加了難度。刨冰質感偏向硬的碎冰, 不是入口即溶的綿綿冰, 吃到

看了看餐牌, 點了一款主食和一款甜品:
1) 不變·招牌巴東牛肉飯 $73 金貝飯底 $10
2) 峇里堂珍多公雞冰冰 $60

峇里堂珍多公雞冰冰
峇里堂珍多公雞冰冰以公雞碗和匙奉上, 甚有feel, 不過湯匙吃冰增加了難度。刨冰質感偏向硬的碎冰, 不是入口即溶的綿綿冰, 吃到中途, 冰溶化速度加快, 變成糖水。配料有大樹菠蘿, 珍多, 紅豆和雪糕。大樹菠蘿味道不重, 甜甜的, 又爽口。珍多軟腍, 稍微輕壓即變蓉, 與我認知的珍多冰的珍多質感不同。紅豆軟綿, 是刨冰的最佳拍擋。雪糕椰子味道滿滿, 仿佛是整個刨冰的主角。
2023-07-24
$143 (Lunch)
2023-08-26 170 views
從小都有去印尼餐廳吃飯因父親是印尼華僑; 多數會食沙嗲, Gado Gado, 珍多冰等; 今天剛好見到這間餐廳, 情意結下過來試試, 都推介不少出品, 因等待要點時間取了票後, 前面還有18個號碼, 有點肚餓, 便落地下吃了其他餐廳的食品. 前後不到半小時, 再上來時被告之下午4點多已截單, 我只有一人便讓我入座, 淺嘗了雙色咖央多士及Rose Latte, Gado Gado售罄. 咖啡可以 , 多士有些失望, 不夠熱, 面包不香脆我曾在觀塘新商場的一間日式Cafe(暫停營業)吃過一份我覺得最好味的多士, 牛油是紐西蘭名牌, 又夠厚又香, 面包是自家製, 無得比較. 下次有機會再來試試其他名物.
2023-08-26
$80 (Tea)
2023-08-26 365 views
四位由19:45等到20:45先可以入座,中間不停入兩位,完全唔記得有四位客人等緊,要親自上前再三查詢先hold起啲枱🙄食物質素差,款式同味道完全唔正宗,上菜速度都好慢,差唔多21:30先上齊菜,但員工同企水吧嘅老闆娘已經好似打仗咁準備收舖,當全店得返一枱客嘅時候,員工開始有啲唔禮貌嘅說話俾客人聽,老闆娘更加有啲不禮貌嘅眼神😒總之就性價比極低🤢同一個價錢我係出面食到更正宗嘅印尼菜!真係未試過食一間餐廳食到我咁唔滿意要嚟寫劣評🤮
2023-08-25
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
2023-08-26 109 views
還記得幾年前去了馬尼拉旅行後 迷上了當地的食物 一直都好想在香港搵返類似嘅食物 無意中看到社交平台推介 好似好好食的樣子 就被吸引過去·特別是 ➡️雙色咖央多士 睇下!果塊厚厚的牛油🧈 咖央多士 可說是我的最愛 真的超愛 無論去到哪裡只要餐單上有這道菜 就必定會嗌 依間餐廳的咖央多士沒有令我失望實在太感動了 外觀雖然平平無奇 但味道是可以直接打滿分💯咖央醬和牛油份量啱啱好 講真!我自己可以吃到4塊 哈哈哈😆推薦!!·➡️印尼咖喱牛筋腩飯 這家的咖哩真的超上頭 一試便會愛上 回不了頭那種程度 牛腩的份量也是蠻多的 兩個人分著食也可以 這個咖哩味道調教得剛剛好 令人食慾大增🥰 推薦!·➡️蝦醬炒通菜 炒得超級香口 獲氣十足 超入味👍🏻輕輕推一下👍🏻➡️玫瑰之香普洱 超香玫瑰花味的普洱茶 喝完晚上睡不了yeah😆其他的菜式都是正常發揮 沒有令人有驚豔的感覺啦
特別是 ➡️雙色咖央多士

超香玫瑰花味的普洱茶 喝完晚上睡不了yeah😆
其他的菜式都是正常發揮 沒有令人有驚豔的感覺啦
  • 雙色咖央多士
2023-08-24 87 views
約左好耐無見嘅朋友尖沙咀聚餐,唔想係海港城同人迫,就諗住係山林道睇下有咩特別嘅餐廳🤓竟然見到有間環境精緻嘅印尼餐廳,我定要上去試下啦🤗餐廳規矩,無論幾多人都好,必須要所有人齊晒先可以入座,所以如果你哋一大班朋友,你記得唔好遲到啊,如果唔係就要喺門口等好耐lu✅雙色咖央多士多士好脆,但絕對唔會戒口,薄薄嘅咖央醬+冰凍嘅牛油🧈真係一級享受,必點👍🏻👍🏻🉑印尼串燒餐廳規定每款最少必須點兩串。燒物外皮唔算好趣,醬汁花生味偏甜,我自己就一般般✅印尼炒飯味道我自己就幾喜歡🥰唔會太鹹🥰因為平時係啲茶餐廳食印尼炒飯係會勁油,同埋勁鹹🉑炒四季豆四季豆住得幾好,仲keep到嗰個脆度,不過醬汁都係有少少偏甜,但係食內阻就會有少少辣味走出嚟今日朋友戰鬥力一般,甜品唯有下次再嚟試。不過夜晚可能真係太多人等位,我哋啲嘢食上晒嚟之後,啲侍應就係咁喺我哋側邊行嚟行去,食物一食完就即刻收晒啲碟,然後放低張單🫣不過都明嘅,想快啲返枱接下枱客。但係建議如果佢真係想個客喺指定時間走,不如set 用餐時間,起碼我會知道幾時要走,始終有時朋友好耐冇見,出嚟一齊食飯都係想傾吓偈,如果餐廳有指定用餐時間,咁嗰日我可能會揀過第二間食😊
我定要上去試下啦🤗

✅雙色咖央多士

🉑印尼串燒

✅印尼炒飯

🉑炒四季豆

今日朋友戰鬥力一般,甜品唯有下次再嚟試。
2023-08-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 雙色咖央多士
2023-08-22 115 views
第一次來到這家餐廳,一進門口已排長龍,我們二人同行等了15分鐘才能安排入座,座位不算寬敞,店內環境不算優雅,但是食物的質素非常高。我們柯打了雙色咖央多士,峇里堂海鮮煎,淨咖喱牛🐮腩,珍多冰冰🧊。雙色咖央多士非常值得推介,脆脆的外層夾著內面的果醬,外脆內軟,而且帶點冰涼,吃落口感一流。咖喱牛腩也是非常好味,不但牛腩肉質很淋,而且非常入味,加上用了特別的椰漿,吃落味道非常不一樣。海鮮煎也是非常香口好味,珍多冰冰吃落不太甜,非常好味,下次必定再來光顧
咖喱牛腩
珍多冰冰
峇里堂海鮮煎
Type of Meal
Dinner
咖喱牛腩
珍多冰冰
峇里堂海鮮煎
餐廳唔算好大,裝修簡潔整體都幾企理今次係星期六去食午餐🍱見到餐廳有好多印尼姐姐幫襯,所以覺得嘢食應該都係正宗印尼口味🇮🇩叫左兩個飯, 一份沙律🥗⭐️不變 招牌巴東牛肉飯⭐️巴東醬汁有D似咖哩咁但完全唔辣,味道偏甜好有印尼風味🤤牛肉係牛展,有一定厚到👍🏻炆得好淋,好入味同個醬汁一齊食好夾汁既份量足夠,不過牛肉份量唔算多,如果多啲會好啲😆⭐️印尼沙爹炒豬肉飯⭐️啲豬肉炒到好香😍配埋印尼沙嗲醬同炒洋蔥入口非常惹味食落好有滿足感😀喺呢度推介菜之一🔥⭐️加多加多沙律⭐️呢個係印尼傳統蔬菜沙拉有雞蛋,椰菜,青瓜,薯仔,銀芽,長豆角,蝦片沙律醬,食落幾似沙嗲味🧐不過個人口味上都係喜歡西式沙律多啲🙈總結: 整體黎講係一間好有印尼風味嘅餐廳🇮🇩特別推介印尼沙爹炒豬肉飯😋嘢食整體份量唔算多,所以性價比一般
餐廳唔算好大,裝修簡潔
整體都幾企理

今次係星期六去食午餐🍱
叫左兩個飯, 一份沙律🥗

⭐️不變 招牌巴東牛肉飯⭐️
巴東醬汁有D似咖哩咁
但完全唔辣,味道偏甜
好有印尼風味🤤
牛肉係牛展,有一定厚到👍🏻
炆得好淋,好入味
同個醬汁一齊食好夾
汁既份量足夠,不過牛肉份量唔算多,如果多啲會好啲😆

⭐️印尼沙爹炒豬肉飯⭐️
啲豬肉炒到好香😍
配埋印尼沙嗲醬同炒洋蔥
入口非常惹味
食落好有滿足感😀
喺呢度推介菜之一🔥

⭐️加多加多沙律⭐️
呢個係印尼傳統蔬菜沙拉
有雞蛋,椰菜,青瓜,薯仔,銀芽,長豆角,蝦片
沙律醬,食落幾似沙嗲味🧐
不過個人口味上都係喜歡西式沙律多啲🙈

嘢食整體份量唔算多,所以性價比一般
  • 印尼沙嗲炒豬肉飯
2023-08-19 320 views
睇MM過嚟食 點知啲嘢好普通態度又差🥲 未試過食嘢咁趕又冇被尊重。。啱啱先食晒啲嘢就即刻過嚟收走,坐監都冇咁慘,嗰個阿姨好唔尊重人,對我同對其他客人都又唔耐煩又趕人走咁炒飯好普通平時求其一間餐廳都好食過呢間,覺得都係賣故事多,淨係可以咁講唔覺得抵食,服務到食物味道都冇一樣嘢值得表揚,唔會再嚟食。啲嘢又普通啲態度又差,真係俾佢哋個故事氹咗黎,食落完全唔係呢回事真係求其去大家樂食個炒飯仲好,起碼唔使俾人咁對待啲嘢食藥唔係好食
2023-08-16 150 views
睇完Mill Milk 介紹就想食,懷疑會多人,所以揀平日夜晚黎。無得book 位。7點3黎到。一出𨋢成個門口都係人。原來因為出餐,俾錢同等位都係同一個位,塞住曬。攞完飛去附近行咗陣,大約7點9就有位。嘢食都預佢出得慢,因為始終真係好多人。睇到啲侍應其實都好慘,尤其間餐廳係長型,真係行到pk. 不過態度都幾好。巴東牛肉好味,好少辣,幾香,牛都淋同都成8大舊。印度炒飯都炒得唔錯,咁多人都砌碟砌得咁靚都算係咁。個人以前響西環食過貴價印尼炒飯,覺得呢個啲香料唔夠,無咁惹味,感覺家庭式啲,淡啲。雞沙嗲串啲肉好滑,個醬好香。羊就比較蘇但我愛。食完聽到前台話8點半已經截單,因為實在太多人,真係做唔切。這就是youtube 的力量。埋單每人160. 算抵食啦. 會返黎至少試個珍多冰,但都係等你無咁多人先。

巴東牛肉好味,好少辣,幾香,牛都淋同都成8大舊。

雞沙嗲串啲肉好滑,個醬好香。羊就比較蘇但我愛。

印尼特色炒飯
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
印尼特色炒飯
2023-08-14 111 views
呢間新式裝修主打印度峇里島菜位於佐敦近尖沙咀嘅位置,菜式包括巴東牛肉、咖央多士、串燒等傳統美食😙😙雙色咖央多士($40)雙色嘅多士本身已經好吸引,凍嘅鮮奶油再配上好多嘅斑蘭醬簡直係一流😍😍多士仲要焗到好脆,大推!招牌巴東牛肉($149)呢個牛肉配飯一流,所有香料洋蔥等多攪拌成醬汁,令好有層次感嘅汁融為一體,牛肉嘅筋部份亦都非常彈牙,亦都完全唔辣!峇里醬炒四季豆($70 )好好奇峇里醬係咩味,係形容唔到但又有啲辣而且好惹味😚😚金貝飯($34)比起白飯有另外一個薑黃飯嘅選擇,仲用咗啲香茅同檸檬葉一齊煮,唔知係咪佢哋嘅米嘅品種定係烹調嘅方法可以整到粒粒分明好乾身🤤清。島風($52)包含着香茅、檸檬葉、training、檸檬汁等嘅梳打水,非常清新亦都唔會太甜😙

雙色咖央多士($40)

招牌巴東牛肉($149)

峇里醬炒四季豆($70 )
好好奇峇里醬係咩味,係形容唔到但又有啲辣而且好惹味😚😚

金貝飯($34)

清。島風($52)
2023-08-08 172 views
BaliTown 峇里堂 🧆雙色咖央多士:$40中間夾左一層厚厚嘅牛油,同埋咖央醬,食落去比較甜,好幸福😍多士烘得好脆😄峇里堂參峇醬炒海鮮:$178味道偏辣,可能因為本身都食唔到好辣🥵好香口,海鮮包括左:虎蝦,青口,蜆同埋花枝丸帶子串燒:$69帶子有啲驚喜,帶子幾大隻,一啖咬落去好彈牙同埋幾juicy🫣沙爹莉莉:$46魚加蝦肉,口感有少少似馬來嘅Otak-Otak😂峇里堂珍多公雞冰冰:$60最尾一定要食埋甜品,包括左椰子雪糕,紅豆,焦糖醬,綠豆粉條😍依家夏天真係要食返啲雪糕刨冰先舒服😌。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。餐廳:BaliTown 峇里堂地址:尖沙咀彌敦道176號The Nate 3 樓
BaliTown 峇里堂 🧆

雙色咖央多士:$40

峇里堂參峇醬炒海鮮:$178

帶子串燒:$69

沙爹莉莉:$46
魚加蝦肉,口感有少少似馬來嘅Otak-Otak😂

峇里堂珍多公雞冰冰:$60
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
餐廳:BaliTown 峇里堂
地址:尖沙咀彌敦道176號The Nate 3 樓
2023-08-08 140 views
Gado Gado人見人愛•加多加多沙律 $78印尼人喜歡將雞蛋、日本椰菜、薯仔🥔、小黃瓜、銀芽、長豆角等材料煮熟後混合,再淋上充滿花生和椰香的醬料,加上脆卜卜蝦片,製成名為加多加多的沙律。不過我個人鍾意食傳統熟椰菜多d😝SATE SATAY印尼風味串燒 $35-$40/兩串雞軟骨串燒配上沙爹醬,加上帶點羶味的羊肉,當小食一流Rendang Sapi 不變。招牌巴東牛肉 $149完全是經典巴東牛肉的味道,以多款印尼香料如沙林葉、石栗去製成醬料,再加入牛𦟌熬煮至軟腍質感,味道香濃帶微甜,入味腍滑。嗜辣的朋友,可以加辣。另配金貝飯 $34金貝飯由香茅、檸檬葉、薑黃等香料加椰汁慢煮,屬於味濃的黃飯,配埋濃郁既巴東牛肉汁,飯粒飽滿爽身,要用6小時製作,真是值得一試峇里• 竹林 $54飲品🍸用斑蘭、伯爵茶、青檸、香茅等製成,不失為一杯印尼消暑良品😌

Gado Gado人見人愛•加多加多沙律 $78

SATE SATAY印尼風味串燒 $35-$40/兩串

雞軟骨串燒配上沙爹醬,加上帶點羶味的羊肉,當小食一流

Rendang Sapi 不變。招牌巴東牛肉 $149

另配金貝飯 $34

峇里• 竹林 $54

2023-08-07 168 views
佐敦一間人氣印尼菜,食物質素高,有驚喜!餐廳環境乾淨企理,晚市時段有好多人光顧,熱鬧有氣氛,好受歡迎🥳 不收取加一服務費,價格合理,性價比高🫶🏻咖喱牛腩 ($118)加白飯 ($15/碗)惹味咖哩😍 大大件牛腩及薯仔,十分足料,好滿足😍 牛腩肉質軟腍,搭配濃郁的咖喱汁,口感味道一流,回味無窮😋印尼特色炒飯 ($93)推薦!賣相吸引😍 米飯粒粒分明又入味,調味一流 非常香口,豐富配菜 有蛋、蝦片、青瓜、小蕃茄,整體很不錯🤤通菜 ($68)好惹味😋 配搭辣椒及蒜炒起,味道鹹香微辣,口感爽脆,配白飯食好好味!雙色咖央多士 ($40/4件)必食!好特別的雙色多士😍 咬下非常脆口,香甜味十足😍

咖喱牛腩 ($118)
加白飯 ($15/碗)

印尼特色炒飯 ($93)

通菜 ($68)

雙色咖央多士 ($40/4件)
必食!好特別的雙色多士😍 咬下非常脆口,香甜味十足😍