2016-11-03 1111 views
I've been coming to this cafe since they first opened a couple of years ago. The friendly and engaging staff, as well as great coffee and food is what made me come back each time. Heato is a little small so it can get a bit crowded in the weekends, but for those wanting a bit more space can go over to Miss Coffee next door. It's a wonderful little space to work and meet friends, in a corner of the relaxed neighbourhood of ging fong/hong kiu.
2016-10-26 1190 views
原來想係屯門揾好坐又可以hea嘅咖啡店好不容易難得有友人推薦文青咖啡店 又有飲食雜誌介紹 當然要去試試 結果⋯⋯先說位置:係屯門紅橋 近輕鐵站 5-10分鐘腳程 算方便餐廳門面:只可以說照騙嘅魅力 別太盡信 我們找到那一刻真的有點錯愕據說門口嘅店主的話 因為坦率豪邁而在FB上被分享過 但嘩眾過後,都要靠實力留住客人價格水平:只有All day breakfast set係連飲品,但2點後停止供應而下午茶係 All day high tea $63 但加埋嘢飲 係貴過早餐我地偽文青都識分afternoon tea同 high tea分別 所以只係點咗嘢飲朋友點咗 店內特色飲品 ·遇見 杯飲品顏色同店內主色一樣,味道果然是特別 特別到只可以用呢兩個字形容 如果要用4個字的話 就是耐人尋味。而我好保守地只叫咗泡沫咖啡,不過不失,起碼可以一杯見底唔浪費因為店內細 坐位又窄 真係坐得唔舒服 加上油煙味 啲盆栽植物又惹蟲 真係一刻都唔想多留 回頭指數係零
原來想係屯門揾好坐又可以hea嘅咖啡店好不容易

先說位置:係屯門紅橋 近輕鐵站 5-10分鐘腳程 算方便

遇見
2016-10-05
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
2016-10-26 632 views
呢晚我同朋友去左海圖小敍dinner,我本身幾鐘意呢度既環境佈置,同埋係度傾計都唔錯。之前我試過呢度既all day breakfast,所以我今次想試下pasta,今日有四個choices,finally我揀左白蝦茄蓉意粉。就咁睇意粉已經好吸引,每條意粉都吸收哂啲蕃茄醬,軟硬度適中,而且蝦好爽口,蕃茄仔好新鮮。朋友麻麻地好蕃茄都話可唔可以偷食我啲意粉,sure啦😂佢話食落有啲龍蝦汁味道,所以佢好buy。想食素食既朋友可以叫呢個野菌脆瓜忌廉意粉,我覺得最好即刻熱食,因為啲忌廉芝士係意粉凍左時凝固左,變左唔juicy。脆玉瓜黃黃綠綠好colourful,而且爽甜。朋友怕苦,所以都係叫番佢最鐘意既朱古力,香濃既朱古力不斷散發中。呢杯coffee叫dirty,我見杯coffee ☕名咁特別,所以想試下。杯dirty要盡快飲,因為espresso係有唔同既溫度,面果浸好暖,漸漸往下果幾浸冰冷冰涼涼,冰火交融,唔同溫度espresso味道都有唔同既香醇。
2016-10-11 736 views
最近多得唔少媒體報道,多左人了解屯門呢個地方👻甚至有朋友主動入黎屯門,聲稱要食小店嘅美食😋。但坦白講,我住甘耐都無發現有甘多小店,要我介紹🤔真係唔知去邊,唯有帶佢地去我早前去過唔錯嘅cafe☕️上次黎過但只品嚐過Green Tea Latte,未試過其他美食,就隨意點左個雞肉包同all day tea set,當然仲要配埋我鍾意嘅Green Tea Latte🍵。呢款雞肉包有d乾,但雞肉就好juicy,不過不失。All Day Tea Set,最鍾意食薯蓉😋朋友都大讚呢間cafe環境好舒服,好文青,而且野食都唔錯,特別係杯Latte💕搞到我想每個星期都去一次😆扮下偽文青都好呀!😝
All  Day  Tea  Set
2016-10-10
  • All  day  Tea  Set
2016-10-11 535 views
閒時總會有日想自己一個獨處,回想返上一個星期所發生嘅所見所聞。無奈屯門被太多大集團所霸佔,想搵間Cafe靜靜地享受生活都唔容易😔幸好,距離市中心不遠的地方—虹橋,仲有唔少好地方。呢間cafe之前睇facebook無意中見到,星期日即搵時間去試下😁雖然初時見到「初戀」,好想試下係咩味,不過可惜我早前飲咖啡飲到胃唔舒服,唯有乖乖點左杯Green Tea Latte😋好可愛嘅圖案🐼龍貓?!😂味道唔甜,配有淡淡嘅抹茶味,再望下cafe寧靜嘅環境,好舒服!😌整個人都好Relax,好岩同朋友談心喔!

Green  Tea  Latte
2016-10-02
$50 (Tea)
Green  Tea  Latte
2016-08-26 4730 views
是日難得紅顏知己有心情約出來晚飯小聚,立馬取消自己一支公散步的毒男計劃,雖然天氣有點悶熱,但還是來了一個二人散步,順道看看新開的餐.當然,一直談天說地,而且路程亦遠,旅程半途中去二人同時想買點飲品解渴,她靈機一觸想起了之前我們一同前往,但因為其他客人包全場而碰壁的海圖.二話不說,先去問問會否有外帶咖啡供應.今次去到,客人量完全日與第一次去時相反,只有三位客人在,幾番嘗試才打開到那扇頗少見的摺門,看到店員正正與一位操國語,相信是台灣來的客人談天,很不好意思打斷了他們的對話,查詢過有外帶飲品出售,不太愛喝咖啡的她一如以往點了凍Mocha,我亦一如以往先試一杯Latte,不過今次天氣太熱了,只可以點凍的.先坐坐冷卻走得熱烘的身軀吧.名作海圖,四週均漆上藍色,不過真正的海邊海浪聲好聽得教人入睡,而這晚這店卻靜得令我不太敢作聲.整個餐廳都給人很閒的感覺,在餐牌上的句子,客人的神情,全部也都是給你說:輕鬆點,不用太緊張,客人看書的看書,煙癮起了走出門外抽一根回來再看.另一邊的客人卻正忙著自顧自的漫遊網絡世界.友人一邊替我拍拍室內照,我細看牆上的餐牌,放低聲線與友人聊得不著邊際,不覺店員己送上我們點

而且路程亦遠,旅程半途中去二人同時想買點飲品解渴,

左Latte,右Mocha
友人一邊替我拍拍室內照,我細看牆上的餐牌,放低聲線與友人聊得不著邊際,不覺店員己送上我們點的咖啡了.

雖然是名帶的出品,但還會給我們拉花,意外地一絲不苟.Latte我點了少甜的,可能因為是之前一次碰壁的關係,

不禁對這店可能期望過大,這店的咖啡酸味較為搶鏡,香味比較遲才現身,奶味是頗濃的,愛咖啡味薄的人應該幾滿意,

至於友人的凍Mocha,她給了不錯的評價,覺得朱古力味濃而不搶,各種味道都幾平衡.不過有一點我們都很認同,

就是我們都各自有一間心水的咖啡店出品會比這店更合口味,但是以屯門區來講,這店算是數一數二好喝的.

說著走著,不覺又到分別的時候,雖然明知是有下一回散步時間,但心中感覺就有如這Latte 一樣酸酸的,

心中亦響起Duran Duran 的 Someone else not me的旋律及歌詞獨自離去....
2016-08-25
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2016-08-12 2344 views
蕃茄雞扒意粉 $78All day high tea $63凍朱古力 $431. 只有牆上文字無menu今日放假即刻上open rice睇下屯門有咩cafe, 即刻捐窿捐隙去到這間隱世cafe小店, 抱著一試心態去試試!入到去只有牆上的餐牌,無相片參考要花時間慢慢揀,如有相片可以更吸引更明白食物出黎嘅效果。我只可以上返open rice睇其他食客食評相片去落單;2. 服務質素侍應不會招待你,一入去侍應不會點頭或say hello, 10分鐘後自己睇完牆身文字再行過去落單,亦不會主動推薦你有咩食有咩飲;3. 食物質素黃金海岸價錢,工廠食堂質素。我是支持小店的,但這個價錢同提供的實在是不乎,蕃茄雞扒意粉-入口好酸,雞扒似是雪藏好硬,意粉可以。All day high tea-炒蛋過熟變了硬蛋,雞扒都是雪藏硬的,硬薯蓉配罐頭菠蘿,唯一脆的是牛角包。唯一讚的是凍朱古力面上的拉花。總結環境、服務、食物質素都是令人失望的經驗,影響了我們放假的心情,希望屯門能有更多良心食肆。
蕃茄雞扒意粉 $78
All day high tea $63
凍朱古力 $43

1. 只有牆上文字無menu

2. 服務質素

3. 食物質素
蕃茄雞扒意粉-入口好酸,雞扒似是雪藏好硬,意粉可以。

2016-08-12
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
上網見到pnd share就一心諗住試下同埋佢裝修好啦終於!!食物味道整體都唔錯,有讚無得彈🤓環境係我覺得最relax既coffee shop!個人中意藍色,而且店內雜誌係任拎仲有好多書睇,雖然店內待應生唔多但service係唔錯架☺️至少基本禮貌都會有(say hello welcome +byebye)!值得一試 推薦
食物味道整體都唔錯,有讚無得彈🤓
環境係我覺得最relax既coffee shop!
值得一試 推薦
Super  breakfast
2016-08-10
$120 (Lunch)
Super  breakfast
  • All day breakfast
2016-08-08 702 views
晏左起身,最好就係食個brunch做假日既開始!😊今次就去屯門搵食!呢頭cafe唔多,見佢雖然店子細細,但幾有特色,就決定一試!叫左個All Day Full同Tea Set,食物就一般般啦,同普通cafe既All Day Breakfast差唔多(唯一比較特別佢地係用台灣腸,甜甜的,好好味!),但咖啡就唔錯,今次試左佢個Latte,奶味好出,唔會好甜,另外仲有少有既cappuccino mocha,朱古力味好重,朋友超愛。點完餐先發現原來佢地仲有幾款特別既咖啡,好似Dirty,遲d一定會去再試下佢d特色咖啡!😋Btw, 點解叫男人的浪漫,因為呢間cafe係有兩個大男孩打理,很少見呢!😝
晏左起身,最好就係食個brunch做假日既開始!😊

Cappuccino  Mocha
Latte
Tea
All  Day  Full
2016-07-31
$105 (Tea)
Cappuccino  Mocha
Latte
2016-03-01 2269 views
雖然店面空間不大,但是難得非連鎖店但亦不限時的cafe。 食品價錢大概$30至$50左右,咖啡價錢$20至$30,絕對對得起質素與環境,我特別喜歡這種溫馨小店~那種隨心與人情味並非處處可見。今晚店員話剛剛焗了杏仁問我地食唔食請我地試(Nuts怪既我雙眼發光)😍好香好脆,伴咖啡一流👍🏻食完仲問我地添唔添! 選呢杯咖啡是因為名字很有趣,取名為Dirty是因為一次混合了兩種口感及味道,下面是凍奶,上面是熱Espresso,第一下口感是又凍又熱,不過就試唔到店員所講的冷暖熱三層混合😅因為奶味重所以偏向甜,不喜歡苦咖啡的人可以一試,但下次我會試其他。想坐幾耐就幾耐,飲完咖啡都仲有水飲,仲要係加左檸檬既水,雖然不算什麼,但一份貼心絕對會加分。雖然都知香港做生意困難,不過下下寫到明兩小時最低消費一杯飲品,的確有點兒太港式商業化⋯⋯自己坐得耐都會唔好意思,大家如果去cafe閒坐,坐得耐都不妨幫襯多點叫做意思意思也好,你識做時我識做嘛~呀~只有五張枱,坐正門口基本上別人出出入入都要起身讓位😅 但的確幾有佢自己特色~
雖然店面空間不大,但是難得非連鎖店但亦不限時的cafe。

那種隨心與人情味並非處處可見。

呀~只有五張枱,坐正門口基本上別人出出入入都要起身讓位😅

但的確幾有佢自己特色~
2016-01-05
$35 (Tea)
  • All day breakfast
家在屯門,一向都知道屯門可以Hea下的地方不多,可以一邊飲咖啡,一邊工作的地方也不多。上openrice一看,原來有間叫海圖的Cafe在虹橋⋯⋯太好了!一坐下,被牆上的東東吸引了我。Meun是寫在黑版上,Meun上寫了”夢想需要堅持”再細看另一邊牆的postcard,是客人寄回來的,寫了與夢想有關的⋯⋯相信,這裡是有一個故事的!追夢的過程是十分辛苦的,途中一定會遇上不少困難⋯⋯成功與否不得而知,但肯定的是,成功只會是堅持的人。(這是我對自己說的話嗎?)不論故事是什麼,這裡的悠閒,已經值得我來了!餐具自己拎,用啤油樽裝著清水。第一次來,點了All Day Breakfast($78)中間的沙律味道比較特別,不單只有菜,有蘋果,酸酸地可以開胃!另外,蛋亦要讚的,十分香滑!咖啡點了自家烘焙的PNG Tairora Cherry Project,其實是Kenya來的!帶點酸,有點點蔬菜的味道,幾特別!第二次來,點了野菌脆瓜忌廉意粉($58)很Creamy的忌廉,但脆瓜將口感中和了,是不錯的design!對於口味偏淡的我,這個會濃味了一點點,但相信對於一般食客來說這是正常的!飲品點了Dirty(

一坐下,被牆上的東東吸引了我。
Meun是寫在黑版上,Meun上寫了”夢想需要堅持”

不論故事是什麼,這裡的悠閒,已經值得我來了!

餐具自己拎,用啤油樽裝著清水。
第一次來,點了All Day Breakfast($78)

帶點酸,有點點蔬菜的味道,幾特別!

第二次來,點了野菌脆瓜忌廉意粉($58)

飲品點了Dirty($35)
很奇怪的名字,咖啡又何來Dirty?原來這個是熱Espresso + 凍奶,將凍奶上加上剛沖好的熱 espresso,飲出當中的層次感!不過這個要盡快飲呀,不然便飲不到當中的特別了!第一口飲下去,會飲到Espresso的Strong,之後Mix埋凍奶,味道仍是不錯!
這天還多謝店員送了我一杯Latte,總括來說,這裡的食物OK,咖啡也不錯!屯門有這樣的小店,實在是很好的喜訊!

下次來,可以試試Cookies & Tea Cakes,看來也是不錯的!
2016-02-15
$80 (Lunch)
2015-12-29 1906 views
第一次寫食評見到openrice咁多正評就黎試下。一入到門口店員就同你say hi ,到走個陣都會同你講返聲bye bye....就算隔離枱既人好快走咗,已經出埋門口,店員仲洗緊碗,都會特登轉身講返聲雖然野食種類唔算好多,叫咗2號餐($58)但啲意粉味道真係幾好,唔會話''淋'',加埋蕃茄醬好滋味,啲蝦都好爽口…另外叫一杯latte cappuccino ($32)好似話係新既畫真係好好好靚,個陣完全唔捨得飲…店員表示:練返黎之後佢地仲切咗蘋果比我地食,日本青蘋果,超級好既店員呀!我好中意間舖既style,擺設牆上啲畫都好有個人特色,令人想再返黎係到休息…
第一次寫食評

見到openrice咁多正評就黎試下。
一入到門口店員就同你say hi ,
到走個陣都會同你講返聲bye bye....
就算隔離枱既人好快走咗,已經出埋門口,
店員仲洗緊碗,都會特登轉身講返聲

雖然野食種類唔算好多,叫咗2號餐($58)
但啲意粉味道真係幾好,唔會話''淋'',
加埋蕃茄醬好滋味,啲蝦都好爽口…
另外叫一杯latte cappuccino ($32)
好似話係新既畫

真係好好好靚,個陣完全唔捨得飲…
店員表示:練返黎

之後佢地仲切咗蘋果比我地食,日本青蘋果,
超級好既店員呀!

2015-12-28
Celebration
Birthday
2015-12-17 1543 views
難得入到屯門探舊同學,我地兩個女仔扮下文青,去左一間叫海圖既Café。店面門口細細,玻璃上面有好可愛既貼紙做裝飾。入到去裝修以木為主,好似小木屋咁。客人坐既凳就油左藍色,好有學生年代既味道。因為已經食左飯,所以只係叫左杯Mocha。拉花好精致,飲落D泡夠細,朱古力味比較濃。相比起連鎖咖啡店,多一份人情味。雖然坐底傾計傾好耐,但D員工都冇趕我地走,反而仲問我地要唔要杯水。唯一美中不足就係太細,坐得有D逼。
2015-12-07 1476 views
寒冷冬天又到,屯門氣溫更甚,和友人晚飯後找地方飲咖啡聊天,經過屯門紅橋附近被一間有情調cafe吸引Cafe heato室內擺設有情調,店內最有特色有一部大型咖啡機叫了杯熱mocha有天鵝拉花,味道亦很香濃牛奶味好夠
寒冷冬天又到,屯門氣溫更甚,和友人晚飯後找地方飲咖啡聊天,
經過屯門紅橋附近被一間有情調cafe吸引
Cafe heato室內擺設有情調,店內最有特色
有一部大型咖啡機
叫了杯熱mocha有天鵝拉花,味道亦很香濃
牛奶味好夠
2015-12-07
$100 (Other)
2015-11-02 1614 views
不久之前曾經睇過海圖既專訪, 已經心動, 今日終於的起心肝, 位置不算難找, GOOGLE 一下就到。室內空間較細小, 但見佢都有特別粉飾過, 食物款式雖少, 但每款你都想心思思試一試。ORDER咗個傳統意式香草腸意粉, 用咗扁意粉, 軟硬適中, CREAMY度相當豐富, 份量十足, 味道香濃做到專業水準喎。嚟得CAFE點都要ORDER杯試試ICE MOCHA, 單睇都已經討人歡喜, 唔太甜入口偏重咖啡味。雖然MOCHA上既唔算係拉花, 但見佢哋杯杯上枱既咖啡都有唔同既拉花或者造型, 都睇得出佢哋既心思同創意, 本地小店中值得支持。

傳統意式香草腸意粉
2015-10-28