2018-09-10 660 views
我地叫左一個all day breakfast 一個pancake breakfastAll day breakfast唔錯👍🏻佢的薯角岀奇的好食 平時我唔太喜歡食薯角但今次好快比我食哂😂😂佢呢度加左蜜糖炒 個皮又脆脆地咁 好好食👍🏻!男朋友個pancake breakfast就一般般🤨🤨啲pancake真係有d難食 好硬 撈個隻朱古力醬又唔算好襯 m記個熱香餅會好食啲😅不過整體可以encore既👍🏻
All day breakfast唔錯👍🏻
男朋友個pancake breakfast就一般般🤨🤨
不過整體可以encore既👍🏻
2018-08-30 640 views
今日去探完太婆後, 過黎紅橋食晏, 同埋奶奶一齊食. 不過今日係星期六, 所以少少多人. 我地都等左陣先有位.我地叫左一個花茶! 不過天氣太熱關係, 所以請職員俾一杯冰我地, 呢款忘記左係咩意粉, 不過係辛辣既口味. 食落好開胃, 而且意粉軟硬度適中.蟹子忌廉蘑菇雞肉意粉: 好濃郁的香味, 個汁好稠, 食落好漿口, 不過又好好味! 雞肉好腍, 仔仔都好鐘意食.意式香草雞肉包: 個包焗得超級脆 , 咬落shok shok聲, 入面夾滿生菜, 所以令到個包唔會好漏.不過雞肉就有點干硬.
今日去探完太婆後, 過黎紅橋食晏, 同埋奶奶一齊食.
不過今日係星期六, 所以少少多人. 我地都等左陣先有位.

不過雞肉就有點干硬.
2018-08-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
到訪過海圖好幾次已經知道佢嘅咖啡☕️的確好飲價錢屬正常水平好過何福堂個間好多價錢離譜,態度又唔好!今次肚餓,要叫嘢食由於食物款式實在太少叫左個意粉 都只是兩款選一款另外叫左 ☕️ mocha ☕️mocha 水準正常 好飲可惜☕️邊有滴奶 即是沒有清潔☕️邊就送上 令件事唔完美😔意粉方便竟然有驚喜 超好食 雞肉有焦香、夠味蟹籽夠多 不過油膩左 全碟食晒之後好有罪惡感不過還是覺得寫意、好好食 可以少一點油膩、清潔☕️邊先上枱就perfect啦👍🏻

到訪過海圖好幾次
已經知道佢嘅咖啡☕️的確好飲
價錢屬正常水平
好過何福堂個間好多
價錢離譜,態度又唔好!

今次肚餓,要叫嘢食

意粉方便竟然有驚喜 超好食
雞肉有焦香、夠味
蟹籽夠多 不過油膩左
全碟食晒之後好有罪惡感
不過還是覺得寫意、好好食
可以少一點油膩、

清潔左杯邊感覺良好
唔辣個隻雞肉意粉👍🏻
  • Mocha
2018-08-19 302 views
琴日星期六唔洗番工,但打工仔都係好早起左身,無地方去,但又想靜靜地坐低做野,去左朋友介紹既呢間cafe~呢間cafe係屯門都算多人識,cafe內佈滿左好多海賊王既figure,可見店主都係一個熱血青年哈哈!點左個burger,朋友叫左個意粉,聽到廚師一個煮野,一路細細聲唱歌,覺得好搞笑,睇得出佢好熱愛自己既工作,不論cafe佈置,煮既野食,都放左好多心機落去,cafe閂埋門,就好似同外面世界隔絕左咁,比人放鬆既心情,朋友無介紹錯喎😄
2018-07-25 651 views
好姊妹山長水遠來新界西找我,就去個跟市區不同的店,好好享受週末。-牆上客人留下的筆跡,有很多有趣的語句。「只要心態夠強,那裡都是馬爾代夫」作為一個熱愛旅遊的女生,總覺得世界每個角落都有不一樣的風光,包括這家隱密的小小咖啡館,我笑笑不置可否,想著要不也刻下貓爪印。-Morning Breakfast $68煙三文魚/ParmaHam/蕃茄/粟米/香草多士/薯角/火箭菜豐富,最驚喜薯角,表面蜜糖是脆的,拔絲的感覺。其他都不錯,唯獨是火箭菜好苦。飲品點了summer garden, 是店主調配的花茶,好fruity,沒有茶的成份,終於不用怕失眠。-姊妹的羅勒辣椒雞柳意粉,惹味足料,雞滑。聽她說iced cappuccino 都好正。-食物不能說100分,環境氛圍搭夠整體還是很喜歡的-窗外大雨 淅淅瀝瀝我看你看雨 放空寧靜我陪你陪我 這樣就一天了
好姊妹山長水遠來新界西找我,
就去個跟市區不同的店,好好享受週末。
牆上客人留下的筆跡,有很多有趣的語句。
iced cappuccino

「只要心態夠強,那裡都是馬爾代夫」
作為一個熱愛旅遊的女生,
總覺得世界每個角落都有不一樣的風光,
包括這家隱密的小小咖啡館,
我笑笑不置可否,想著要不也刻下貓爪印。
Morning Breakfast $68
Morning Breakfast

豐富,最驚喜薯角,表面蜜糖是脆的,拔絲的感覺。
其他都不錯,唯獨是火箭菜好苦。
飲品點了summer garden,
summer garden

是店主調配的花茶,好fruity,
沒有茶的成份,終於不用怕失眠。
姊妹的羅勒辣椒雞柳意粉,
羅勒辣椒雞柳意粉

惹味足料,雞滑。
聽她說iced cappuccino 都好正。
食物不能說100分,環境氛圍搭夠
整體還是很喜歡的
窗外大雨 淅淅瀝瀝
我看你看雨 放空寧靜
我陪你陪我 這樣就一天了
2018-07-14
Morning Breakfast
2018-06-26 736 views
一早已經聽說過屯門的這家小店cafe,卻一直沒有要來的感覺,大概覺得在屯門開的應該會很普通,不值一提,但今天,海圖竟然帶給我驚喜在運動場跑完步,想起紅橋附近有間cafe,便一於過來看看。店舖雖然小,但充斥著渡假的感覺,可能因為剛運動完,心情特別舒暢,配上藍色的油漆,再加上書櫃上的旅遊書,簡直覺得自己在某海島上渡假一樣。我和朋友不約而同地點了一份pancake 及latte,價格比想像中要貴了一點,因為沒有咖啡跟食物的套餐。Pancake跟latte都比預期的好,賣相很棒,pancake上有很滑的炒蛋,腸仔,蜜糖多士,粟米,蠻豐富的,只可惜pancake有點乾,及小店沒有skim milk。不過整體的感覺還是相當relax,很不錯啦!

Pancake  Breakfast
Pancake  Breakfast
2018-06-18 500 views
難得星期四放假,和朋友到海圖午餐,環璄舒服,真的有種Hea在咖啡店的感覺。點餐時,我提出意粉走蒜頭,店員還主動問意粉還有洋葱和三色椒,需否保留,其實我連洋葱都不喜歡,所以走埋,店員夠細心,值得一讚!1. 煙三文魚煙肉忌廉汁意粉(忘記確實全名,只記得成份): 意粉硬度適中,忌廉汁香濃,煙肉和煙三文魚份量多,好好吃。2. 精選早餐: 這是朋友點的,本應包括多士、薯角、煙三文魚、風乾火腿、粟米,上枱時發現多了斑戟卻少了煙三文魚、薯角和風乾火腿,店員發覺搞錯了,問我們碟上的東西有沒有什麼不吃,朋友說全部都吃,店員隨即表示另外補給欠了的部份,多出的不額外收費,處理得好好,又不用浪費食物,值得再讚。食物本身都好吃,斑戟新鮮做的,炒蛋好滑,薯角有糖漿,很惹味!3. 鮮奶咖啡: 咖啡香濃,本身拉花都靚,不過我喝了一啖才發現忘了影相,所以花的底部有點化。

鮮奶咖啡
2018-06-14
$105 (Lunch)
鮮奶咖啡
2018-06-15 437 views
先講一講餐廳嘅位置 ,如果住那一頭或者來開這間cafe,就一定搵到 。他在街嘅盡頭, 地點也很方便。看到門口已經覺得好吸引 , 好友文青feel 。入面可以坐到十幾個人,有大約七八張枱環境入面好舒適, 有一種感覺視覺得可以慢慢歎。 入邊的擺設 覺得是有用心去 整合的 看到menu, 他們都寫上黑板上 ,有all day breakfast, 也有好多種咖啡選擇。接著是 咖啡 ,味道非常好飲 ,外觀也好靚。因為飲過其他有些餐廳咖啡味道不好。 所以覺得呢一杯係有水準的。All Day breakfast覺得依間係非常豐富, 有粟米,多士,蕃茄,腸仔等。 一看便知是廚師用心做的。有機會會再嚟嘆
先講一講餐廳嘅位置 ,如果住那一頭或者來開這間cafe,
好友文青feel 。入面可以坐到十幾個人,有大約七八張枱

有機會會再嚟嘆

$130 (Breakfast)
2018-06-14 274 views
星期一TEA TIME來, 竟然都滿座。僅餘一張2人台。all day breakfast: 叫左個大份D GE ALL DAY, 有炒蛋有salmon, 有腸有煙肉有火腿, 有粟米杯仔有tomato, 有薯角, 都幾豐富, 但就無咩驚喜。salmon 牛角包: 個牛角包好鬆脆, 都算有牛油味, 唔錯。earl grey: 叫左一壺熱earl grey share 飲, 幾香。以cafe 來計, D位太窄, 坐得唔係好C 服, 唔會想係果度HEA, 可能因為店仔細細LA。
星期一TEA TIME來, 竟然都滿座。僅餘一張2人台。

$100 (Tea)
2018-04-30 928 views
《劇本就如航海圖,帶領整隊人,到達理想中的目的地》by Yellow 。推門而入 cafe,面積雖小但已經感受到cafe充滿著夢想的同時,也有恬靜的氛圍。牆身寫滿著不同客人留下自己人生的座右銘與價值觀,最能感染到我的,莫過於筆名Yellow 所留下的金句。或許這就是「海圖」的來源,或許店主已經找到屬於他的航海圖,走到了理想中的目的地。Cafe 主要以天藍色與木為主,還會見到海賊王的蹤影,非常有海洋氣息。書架內的書可以任意閱讀,還提供九把刀之閱物。Cafe shop內並沒有何行走的時鐘,彷彿叫人們忘卻時間,只需好好享受當下的悠閒與珍惜眼前的他/她。唯一一個放在咖啡吧枱上的時鐘是停留在大概4:45pm。這是個接近黃昏、可以放鬆及遠離繁囂的時間。坐下後店員遞上餐牌,餐牌大概可分為三類,包括咖啡、意粉及早餐。決定好便可以到收銀處order ,而水與水杯則可在收銀處旁自取。黎到cafe 必定要試試breakfast,Morning Breakfast 包括多士、薯角、沙津、粟米、風乾火腿、番茄及煙三文魚。多士與薯角上都沾有蜜糖,兩者都非常脆身,沙津新鮮爽口還配上沙津酸醋,番茄片亦新鮮多汁,而風煙

精選早餐  Morning  Breakfast

黎到cafe 必定要試試breakfast,Morning Breakfast 包括多士、薯角、沙津、粟米、風乾火腿、番茄及煙三文魚。多士與薯角上都沾有蜜糖,兩者都非常脆身,沙津新鮮爽口還配上沙津酸醋,番茄片亦新鮮多汁,而風煙火腿和煙三文魚都不會太咸。以上食材與一貫all day breakfast 同樣豐富,但唯獨不會覺得太油膩飽肚,是一個既輕型又健康得選擇!
Mocha

第二樣在cafe必點的一定是咖啡,我點了一杯Mocha,藍色的杯子配合了海洋的主題,真的被那拉花深深吸引著,完全不想弄散它,懷着不想弄散的心情喝下第一口時是另一個驚喜,咖啡與朱古力的比例剛剛好,朱古力不會被咖啡味覆蓋著,相信不習慣喝咖啡的你也可以嚐試一下。
意式紅醬配牛柳粒&辣肉腸扁意粉

番茄肉醬濃郁,而且掛麵程度非常好,肉醬剛好撈勻了整個意粉,牛柳亦很腍身,辣肉腸的微辣與微咸剛好為整碟意粉的味道增添了層次感,最後在意粉和碟上灑上芝士碎,番茄肉醬的鮮味既不會被芝士咸味覆蓋,又可以作點綴。名副其實既睇得又食得!
—————
整體評語:
味道- 意粉與早餐的質素不俗,份量亦恰到好處,而且沒有油膩感或過於飽肚,食材新鮮亦即叫即做,最令我印象深刻的莫過於那杯Mocha,糖、咖啡和朱古力的比例剛好
環境-充滿著店主的夢想與恬靜休閑的地方,坐在店內享受着美食與咖啡,看着眼前與你共度時光的人,沒有鐘的提點,彷彿令時間停留着,忘卻了繁囂的都市生活與急促的生活節奏。
服務-除了店內環境舒適外,cafe內的服務生也是一個很重要的元素,服務生從沒有催促點餐或離開,亦沒有提供過多的服務令客人覺得不好意思或尷尬,連服務生與服務生之間的談話也份外細聲,一切就是想客人擁有一個休閑恬靜及能夠放空與放鬆的空間。
衛生-所有餐桌和餐具乾爽沒有污跡,店內的陳列品亦沒有任何塵埃。
抵食-性價比頗高的一間cafe,cafe本應主要所售賣的並不是食物,而是cafe的態度、感覺與理念,如客人用餐舒適、自在、放鬆什至享受及能夠洗滌心靈,那就是一間值得一去再去的 cafe,而食物也是其次。更何況海圖的食物質素不俗,那必定是性價比高的cafe! 離開時,自己也不禁想想何時才會找到屬於自己的航海圖!
2018-04-28
$90 (Lunch)
精選早餐  Morning  Breakfast
Mocha
意式紅醬配牛柳粒&辣肉腸扁意粉
2018-04-19 426 views
悠閒既星期日好想食all day breakfast 就黎左海圖啦舖頭細細間 座位唔多 如果再晏啲黎就可能無位了~叫左個all day breakfast 同一杯咖啡野食等既時間有啲長,不過黎到既時候都幾大份味道不過不失啦~不過咖啡真係好好飲好香
野食等既時間有啲長,不過黎到既時候都幾大份
味道不過不失啦~不過咖啡真係好好飲好香
  • All day breakfast
  • Mocha
2018-02-22 790 views
今日起身諗住去食個all day breakfast,諗起都有半年無來過heato食,就來了。下午1點半來到,不用等位,好開心。一如以往出餐超級慢,餐廳裡只得一枱2位已經食緊既客人,我地等左真係好耐先上到野飲,iced chocolate 同 latte ,我自己行去取糖,第一樽糖一開已是吉樽,問員工仲有無糖,佢話後面個樽通常都有,我話兩樽都吉架,佢就好似去左隔離舖攞左樽糖番黎😅 我用完就急住拎俾另一張枱既客人🙈之後差不多飲完杯☕再等,員工才走來問我地,話無哂煙三文魚,改parma ham 代替好不好,唔好都要好架啦😅再等了一會,all day breakfast 才上枱,真係等左堅耐😅 今次來,沒有了hash brown 真係有點失望,因為最like heato既hash brown,整體個all day 不過不失,parma ham 略厭過咸,其他bacon, ham, toast, potato wedges, sausage 都幾好,員工態度比以前好了好多👍

2018-02-21
$110 (Lunch)
  • All day breakfast
2018-02-07 621 views
難得有一日朝早得閒想去cafe嘆杯咖啡食個靚早餐就想去虹橋睇下有咩cafe開左海圖好似都幾出名決定去試下all day breakfast佢分開左幾款breakfast有大細之分呀媽家姐叫左大(唔記得左咩名😂)我叫左個pancake breakfast好大份有炒蛋煙肉腸仔三文魚沙津薯角多士等等薯角好香脆👍🏻我呢個就少d款色但我食唔到咁多而又想食pancake就叫左呢個Pancake冇咩特別 薄薄地咁但朱古力醬令佢加左分整體都算幾好咖啡跟餐唔洗加錢可以揀milk coffee幾香幾滑👍🏻得閒黎抖下都唔錯環境佈置得好靚
難得有一日朝早得閒
想去cafe嘆杯咖啡食個靚早餐
就想去虹橋睇下有咩cafe開左
海圖好似都幾出名
決定去試下all day breakfast

佢分開左幾款breakfast
有大細之分
呀媽家姐叫左大(唔記得左咩名😂)
我叫左個pancake breakfast

幾香幾滑👍🏻

得閒黎抖下都唔錯
環境佈置得好靚
2018-02-04 456 views
小店在虹橋老區,在附近唯一會上午開門的咖啡店(九點開門),環境好chill,relaxing,雖然價錢在區內比較貴,但性價比不錯,早餐即叫即製,味道不錯,可以一試
2017-10-05 1365 views
原本上星期預約了晚上6點半的位置到步後只有另外一桌客人入座後沒有人招呼 只好自己問吧檯入面的老闆拿了menu 菜單內的選擇不多 好不容易選菜後 卻被告知 today's special 沒有 豬腩肉沒有 飲品Green latte沒有 荔枝茶沒有忍不住問老闆 那有什麼是有的?老闆回:menu上的是不update的 那就奇怪了 菜單是問你拿的 那你一開始為何要給我們一個錯的菜單呢?然後老闆又語帶嘲諷地說:丫 你地啲taste都幾特別架喎行了 馬上走人 晚市一開始就多款菜式沒有供應 服務人員一點抱歉也沒有 客人還要被嘲諷 我是何苦來哉要來貼錢買難受?
原本上星期預約了晚上6點半的位置
到步後只有另外一桌客人
好不容易選菜後 卻被告知
today's special 沒有

豬腩肉沒有

飲品Green latte沒有
荔枝茶沒有

忍不住問老闆 那有什麼是有的?
老闆回:menu上的是不update的

然後老闆又語帶嘲諷地說:丫 你地啲taste都幾特別架喎

行了 馬上走人
晚市一開始就多款菜式沒有供應
服務人員一點抱歉也沒有
客人還要被嘲諷
我是何苦來哉要來貼錢買難受?
Type of Meal
Dinner