2019-05-05 1000 views
今日老公要返工, 所以同我地食完午餐就要走.佢話好想食個意粉, 所以又過黎幫襯.我地叫左兩個意粉, 分別:1) 香草羅勒豬頸肉意粉個人覺得意粉既份量好似多過以前. 味道黎講, 老公話同以前唔同左, 唔知係咪烹調香料唔同左.不過我又覺得味道還可以, 辛辣味仍保留, 我又幾喜歡喎. 2) 蕃茄牛柳粒意粉 (啱阿仔食)阿仔食到舔舔脷, 蕃茄味好夠濃, 而且牛柳粒又煮得啱好 , 唔太腍又唔太靭, 仲要有牛肉味, 唔錯!另叫左一杯熱Mocha , Long Black我的Mocha甜味, 咖啡味都適中, 係我喜歡的口味, 自己就是怕飲苦的!
今日老公要返工, 所以同我地食完午餐就要走.
佢話好想食個意粉, 所以又過黎幫襯.
我地叫左兩個意粉, 分別:
1) 香草羅勒豬頸肉意粉
不過我又覺得味道還可以, 辛辣味仍保留, 我又幾喜歡喎.
2) 蕃茄牛柳粒意粉 (啱阿仔食)
另叫左一杯熱Mocha , Long Black
2019-05-04
2019-04-30 630 views
冷氣細 多蚊 環境細根本唔應該放咁多檯野食貴又唔好食 啲鰻魚好腥雖然話係咖啡店又話有生活態度但係點解係一個咁細嘅空間裏面放咁多張枱自己講啲乜隔離都會聽到晒同埋廚房啲熱氣都攻到埋嚟個客入嚟唔記得閂門可能提一提就已經夠根本唔需要黑口黑面又要反白眼對住個客本身諗住開開心心同女朋友去撐枱腳最後咪要比成百幾蚊有搞到完全冇晒心情食嘢成個環境氣氛都完全破壞晒
冷氣細 多蚊 環境細根本唔應該放咁多檯

最後咪要比成百幾蚊有搞到完全冇晒心情食嘢
成個環境氣氛都完全破壞晒
2019-04-21
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2019-04-25 628 views
屯門既商場都係得連鎖餐廳要食唔同d可以試吓呢間Café今次我地兩個第二次食不過先提提大家小店餐牌會成日轉主食上次同今次都完全唔同~不過兩次都無中伏既~.今次叫左個白酒海鮮虎蝦意粉海鮮同虎蝦唔會霉意粉個汁好濃但係唔會過咸海鮮都算多啖啖都食到料唔會成碟得一兩舊魷魚咁係頂果堆沙律菜偏苦(堆菜美感+10分但係食就一般XD)另外仲叫左個鰻魚意粉 鰻魚配意粉呢個組合好少見鰻魚份量好足味道都唔差意粉唔hea唔會白烚用左鰻魚汁同蟹籽煮不過鰻魚汁偏甜可能我唔係好慣意粉太甜但係都輕鬆食哂成碟.順帶一提,呢度既Cappuccino拉花好靚想打卡必叫.仲有上次食過個雞翼覺得味道都唔錯如果想叫小食都可以一試
屯門既商場都係得連鎖餐廳
要食唔同d可以試吓呢間Café
今次我地兩個第二次食
不過先提提大家
小店餐牌會成日轉
主食上次同今次都完全唔同~
不過兩次都無中伏既~
今次叫左個白酒海鮮虎蝦意粉
海鮮同虎蝦唔會霉
意粉個汁好濃但係唔會過咸
海鮮都算多啖啖都食到料
唔會成碟得一兩舊魷魚咁
係頂果堆沙律菜偏苦
(堆菜美感+10分但係食就一般XD)

另外仲叫左個鰻魚意粉
鰻魚配意粉呢個組合好少見
鰻魚份量好足味道都唔差
意粉唔hea唔會白烚
用左鰻魚汁同蟹籽煮
不過鰻魚汁偏甜
可能我唔係好慣意粉太甜
但係都輕鬆食哂成碟
順帶一提,呢度既Cappuccino拉花好靚
想打卡必叫
仲有上次食過個雞翼覺得味道都唔錯
如果想叫小食都可以一試
白酒海鮮虎蝦意粉
鰻魚意粉
2019-03-27
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
Dinner
白酒海鮮虎蝦意粉
鰻魚意粉
  • Cappuccino
2019-04-07 581 views
All Day Breakfast賣相不俗 食物款式豐富 最滿意係蜜糖薯角 熱辣辣 香香脆脆 | 而香腸同炒蛋都不錯 |白酒蒜蓉雜錦海鮮、虎蝦意粉喜出望外的意粉 首先醬汁令意粉很入味 但食唔到好重既蒜蓉味 | 其次隻蝦都很爽口 食材都好足料 |冰朱古力普普通通 有點偏甜Flat white with oat milk 選擇了燕麥奶令到咖啡味道被燕麥奶覆蓋 而少了咖啡本身的味道這裡可以令人由繁忙的生活中停下來 放鬆自己 慢慢地思考 有點想放空的感覺 店主們不會因為接下一單而趕你離開 | 有時間更可以看看店內牆壁寫了唔少故事和句子 經常提及慢活和享受 | 故此更令你體驗及享受香港中真正的慢活 | 支持小店 加油💪🏿
All Day Breakfast

All  day  breakfast
Iced  chocolate
2019-04-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$110 (Other)
2019-04-05 315 views
因為公眾假期所以想找個特別的地方吃早餐。在openrice上找到屯門唯一一間開10:00am AllDayBreakfast Cafe。都會再去架😋 支持小店。p.s. 老闆娘係美女
都會再去架😋 支持小店。
p.s. 老闆娘係美女
2019-04-02 446 views
🚩屯門☕️Cafe Heato海圖-位於屯門虹橋的咖啡店, 地方不大但環境舒適牆上一個個客人的留言,加上不同海賊王的裝飾 都讓我感受到小店盛載各人不同夢想 也鼓勵着新來的客人追夢店主也希望讓客人感受慢活, 所以表明不可催單 陽光,柔和的爵士音樂,咖啡香,這是一個美好的早上💕-🥪雞肉芝士香草包 (半) $48麵包味道是香草蕃茄 薄薄的 烤得微脆最欣賞裏面雞肉份量很多 以蜜糖調味 不乾不柴 配上蔬菜 營養分量十足💕-🥗All Day Breakfast $78朋友點的, 沒有嚐太多但新鮮即炸的蜜糖薯角香脆可口 棒棒的-☕️Flatwhite (轉燕麥奶)有點失望 咖啡味不濃郁喝到的是很淡的咖啡及燕麥奶ps雙子座的拉花不是我的咖啡只是美美的 就把朋友的拍了下來-在我心目中, 喜歡的咖啡店都不是因食物質素好壞而定斷而是咖啡店能否讓我享受悠閒, 恬靜, 忘記城市的煩囂, 享受當下的慢活, 這正是我喜歡海圖的原因
🚩屯門☕️Cafe Heato海圖
位於屯門虹橋的咖啡店, 地方不大但環境舒適
店主也希望讓客人感受慢活, 所以表明不可催單
陽光,柔和的爵士音樂,咖啡香,
這是一個美好的早上💕
🥪雞肉芝士香草包 (半) $48
麵包味道是香草蕃茄 薄薄的 烤得微脆
🥗All Day Breakfast $78
朋友點的, 沒有嚐太多
但新鮮即炸的蜜糖薯角香脆可口 棒棒的
☕️Flatwhite (轉燕麥奶)
有點失望 咖啡味不濃郁
喝到的是很淡的咖啡及燕麥奶
ps雙子座的拉花不是我的咖啡
只是美美的 就把朋友的拍了下來
在我心目中, 喜歡的咖啡店都不是因食物質素好壞而定斷
這正是我喜歡海圖的原因
Lunch
  • All day breakfast
2019-02-12 693 views
好耐之前已經想係依間咖啡店度試吓㗎啦,不過次次經過都超級多人,今次終於有機會試到小店地方不算大,得四張枱到,今次我哋揀咗食all day breakfast 同埋叫咗一個意粉食依度個全日早餐整得好靚全部都啱食嘅,我哋加咗錢叫咗食薯餅,佢啲薯條做得好好,擺盤都好靚令一個叫咗白汁雞意粉,雞份量好多,可惜啲雞有浸少少哋嘅雪味,依個美中不足嘅地方,意粉份量都好多,男仔都唔使驚食唔飽不過由於小店嘅地方比較細,隔離枱傾計所有內容都完全聽到晒,所以如果想你知道傾秘密嘅,要小心點😂 不過依度啲嘢食同飲品質素都幾好,想要有一個休閒嘅下午,依度都係一個不錯嘅選擇

依度個全日早餐整得好靚

2019-02-08 482 views
其實已經食過海圖好幾次,近幾次都好彩唔洗點等位,記得第一次黎既時候等左好內!今日初4 都竟然有開,但得老闆一人打哂全場,不過可以試到老闆沖既咖啡又好開心!哈哈mean係黑板到一眼睇哂,之後就自己去櫃位叫野食。鐘意呢到夠哂光猛,d歌又好聽🤣2號意粉鮮蕃茄汁配牛柳粒意粉,超多蕃茄好新鮮,每條意粉都沾上蕃茄汁好好味,只係意粉好似未煮得夠透。牛柳粒也煮得夠林,份量夠多,兩人不太飽share都夠食!我叫的flat white$32 咖啡味好香 奶夠滑,正!好鐘意飲呢到既咖啡啊!友人叫既凍cappuccino $32+8沖出黎杯野好靚,好飲!

mean係黑板到一眼睇哂,之後就自己去櫃位叫野食。
鐘意呢到夠哂光猛,d歌又好聽🤣

友人叫既凍cappuccino $32+8
沖出黎杯野好靚,好飲!
2019-01-18 535 views
因個人喜好平時都係幫襯海圖的意粉及咖啡較多Miss Coffee我都幫襯過 但始終覺得海圖各類食物出品都比較高質只是意粉偏向油膩 但好好味既所以已成為常客今次唔算太肚餓就試左海圖的洋蔥豬柳三文治 (半份) 味道唔錯 沙律菜多、肉少 感覺比較健康加杯Mocha Cappuccino 都好飲 只是細杯左少少可能加左朱古力的關係令沖出來的咖啡溫度比flat white之類低 無咁熱唔知係隔離鄰舍的關係 還是生意上真係有聯繫 海圖同Miss Coffee好close海圖廁所🚽壞左 店員就請客人去用Miss Coffee的廁所重拾番香港本身守望相助精神👍🏻👍🏻👍🏻(平時各顧各實在太冷漠啦)今次主食份量少了 就叫多件Miss Coffee的海鹽焦糖芝士蛋糕🍰(外賣)今次Miss Coffee帶來驚喜喎原來呢件蛋糕先係鎮店之寶!蛋糕鹽味淡淡的 不過做到剛好特別帶出焦糖味的焦香坊間好多咖啡店都有類似的蛋糕出品但Miss Coffee呢件海鹽焦糖芝士蛋糕格外香濃可稱得上齒頰留香👍🏻👍🏻👍🏻
因個人喜好
平時都係幫襯海圖的意粉及咖啡較多
Miss Coffee我都幫襯過
但始終覺得海圖各類食物出品都比較高質
只是意粉偏向油膩 但好好味既
所以已成為常客

今次唔算太肚餓
就試左海圖的洋蔥豬柳三文治 (半份)

味道唔錯 沙律菜多、肉少
感覺比較健康

海圖同Miss Coffee好close
海圖廁所🚽壞左
店員就請客人去用Miss Coffee的廁所
重拾番香港本身守望相助精神👍🏻👍🏻👍🏻
(平時各顧各實在太冷漠啦)

今次主食份量少了
就叫多件Miss Coffee的
海鹽焦糖芝士蛋糕🍰(外賣)

今次Miss Coffee帶來驚喜喎
原來呢件蛋糕先係鎮店之寶!
蛋糕鹽味淡淡的 不過做到剛好
特別帶出焦糖味的焦香
坊間好多咖啡店都有類似的蛋糕出品
但Miss Coffee呢件海鹽焦糖芝士蛋糕格外香濃
可稱得上齒頰留香👍🏻👍🏻👍🏻
2019-01-12
Dinner
2019-01-01 550 views
今日係new year eve ,同男朋友兩個人行行下勁凍☃️☃️。見到呢間咁安靜既cafe 係角落,牆上寫滿字,感覺好溫馨。野食算多元化。於是試下。叫左一個包同意粉。食完好飽好滿足。但由於嘢飲要另外加錢,我地諗住留肚食pancake 。所以就無另外叫~蟹籽忌廉意粉:有好多蟹籽,咬落去好脆🥰。芝士🐔柳包:好juicy ,好多芝士,🐔柳大大粒,飽肚👍,不過略嫌味道較淡。可能係12月31緣故,店裡無咩人,我地用靚既牆影左好多自拍😹,效果唔錯💖😈
蟹籽忌廉意粉:有好多蟹籽,咬落去好脆🥰。

2018-12-31
  • 蟹籽忌廉意粉
2018-11-18 724 views
老友記生日,而且佢就黎生得,只好揀間近近地同佢食個birthday brunch,呢間都係第一次幫襯,店鋪唔大間,得幾張抬,不過都好舒服,同老友揀左個all day,好豐富呀,加埋杯coffee,真係好醒神。同老友食飯,有無盡的話題,傾都傾唔完。
2018-11-18 417 views
鍾意呢間Cafe嘅原因,唔知因為佢啲食物好用心製作,而係佢係一啲都唔趕時間,雖然佢空間好細,但係佢比客人一個好舒適嘅位置同埋環境去坐低慢慢咁傾計,我覺得佢完全係達成到咖啡店嘅真正意義囉。係香港好罕有嘅小店,所以請多多支持啦!
2018-11-07 492 views
很久之前這家店剛開的時候 偶然會騎車來喝咖啡 吃個all day breakfast 但由於地理位置不太方便 工作忙碌少騎車之後就沒怎麼來了 這天放假跟朋友騎車 突然想起這家店 就過來吃午餐了我點了Mocha和All day breakfast 屯門cafe不多 而咖啡做得好的更是少之又少 海圖可謂當中的佼佼者 拉花美觀 奶啡比例均勻 咖啡醇香 帶淡淡朱古力味 All day breakfast賣相亦精美 薯餅上更以茄醬畫上表情 炒蛋滑嫩 薯餅煙肉和香草豬肉腸煎得恰到好處 香脆而不焦 朋友點的是他們新推出的燒汁鰻魚意粉 $63有一整條鰻魚 比起外面的餐廳抵吃

2018-11-07 304 views
聽講依邊咖啡幾好飲 就走過黎了~ 舖頭有啲難搵, 門面太細啦, 位亦都唔太多, 我地有啲遲黎, 剩番門口的位, 很多人都會在這邊坐一整個下午, 如果遲黎了就沒有位啦~ 咖啡係幾好飲的 幾甘但容易入口 然後再叫左一個英式早餐, 感覺唔太多~ 但總括環境和各樣也是不錯的
聽講依邊咖啡幾好飲 就走過黎了~
 舖頭有啲難搵, 門面太細啦,
位亦都唔太多, 我地有啲遲黎, 剩番門口的位,
很多人都會在這邊坐一整個下午, 如果遲黎了就沒有位啦~
 咖啡係幾好飲的 幾甘但容易入口
$109 (Breakfast)
2018-10-24 382 views
一直都唔知屯門有可以坐好耐嘅coffee shop☕️無意中search到呢間餐廳,就拎住地址拉埋男朋友去👫不過有少少難搵即叫即煮,坐低到有野食要啲時間,想休閒hea一日就岩!Cafe佈局本身已經好有特色,估唔到兩隻碟都咁靚!野食質素都唔錯Food:- All-day breakfast -(Forgot the name of spaghetti) Beverage:- Dirty - (Coffee,見個名幾得意嗌下)- Orange juice -
一直都唔知屯門有可以坐好耐嘅coffee shop☕️
即叫即煮,坐低到有野食要啲時間,想休閒hea一日就岩!

Food:
- All-day breakfast -

Beverage:
- Dirty - (Coffee,見個名幾得意嗌下)
- Orange juice -