2021-08-24 787 views
今日同朋友去附近行山, 咁就約左黎呢到食個早餐先出發啦~未入到門口已經係附近比佢既咖啡香吸引左, 原來佢地炒梗豆, 忍唔住落山之後去買左包豆!!講返食物, 我地每人都叫左個All Day Breakfast,份量好夠, 牛角包鬆軟, 炒蛋又香滑, 一早就好邪惡咁叫左杯affogato, 望住杯espresoo倒落去D雪糕係到溶, 唔知點解好治療, 咖啡果然無令我失望
今日同朋友去附近行山,
咁就約左黎呢到食個早餐先出發啦~
未入到門口已經係附近比佢既咖啡香吸引左,
原來佢地炒梗豆, 忍唔住落山之後去買左包豆!!
份量好夠, 牛角包鬆軟, 炒蛋又香滑,
一早就好邪惡咁叫左杯affogato,
望住杯espresoo倒落去D雪糕係到溶,
唔知點解好治療, 咖啡果然無令我失望
2021-07-29 539 views
屯門有個地方叫「紅橋」,因為那處有兩條紅色的行人天橋。這裏食店林林總總,我今天光顧了一間叫海圖的咖啡店。咖啡店給我的第一印象是——好多字!玻璃門入口寫滿了字,我在門前站了很久才走進去,其中一句打動我的是「生命其實很簡單,只是我們誇張了」。走入咖啡店在木凳坐下,抬起頭就見到寫得密密麻麻的餐牌,近天花板的告示提醒食客「我地係一間咖啡店!」今日在海圖食午飯,我點了一份全日早餐,加$10可以將薯角轉做薯餅。這個決定沒有做錯,因為海圖的薯餅整得好好味!唯獨是全日早餐裏的粟米比較凍,跟熱辣辣的炒蛋形成強烈對比。雖然同為蔬菜,沙律菜凍一點沒所謂,我預期全日早餐裏的粟米會暖一點。飲品方面我點了一杯鮮奶咖啡,拉花很特別,咖啡味也很濃。鮮奶咖啡 $35全日早餐 $78

鮮奶咖啡 $35
鮮奶咖啡

全日早餐 $78

全日早餐
鮮奶咖啡
全日早餐
一直支持良心小店,真心希望良心小店可以一直進步,希望你地可以自己試試個意粉加以改良!第一次入屯門,lunch 得半個鐘,行咗好遠為咗搵良心小店,真心唔太好食。蕃茄醬好酸,無其他調味,menu 上面寫有銀魚柳但搵唔到。牛肉粒好韌好柴亦無調味,咬到心情跌落谷底…最後真係努力食咗四份之一,之後掉咗🥲對一個做咗成朝嘢嘅打工仔嚟講,一個好味嘅lunch 可以慰藉心靈,食完真心覺得唔值$68,亦好sad,希望店主可以努力改善🥲🥲💪💪做一間好味又有良知嘅小店,香港人加油。

銀魚柳蕃茄汁配牛柳粒意粉
2021-06-21
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
2021-06-03 416 views
因為staycation嘅關係,所以喺屯門搵食,聽朋友講虹橋附近有好多餐廳,果一晚我哋係星期六夜晚黑七點幾鐘,見到好多餐廳都要排隊,然後見到海圖有位,環境都幾舒適,於是就入去試吓。我哋叫咗一個全日早餐和鏗魚柳蕃茄汁配牛柳粒意粉,意粉上枱個碟都幾靚,亦都有啲沙律菜伴碟,牛柳粒分量多,意粉唔淋。另一個全日早餐都好大份,蜜糖薯角好好食,牛角包係暖暖的,火腿和香草腸都煎得剛剛好,配上沙律,醋味酸酸的好開胃,又唔會好熱氣。我仲叫咗杯凍朱古力,賣相都好靚,朱古力味濃。因為座位不多,環境舒適,我和朋友都享受左寧靜的一個晚上。

Type of Meal
Dinner
2020-11-03 1704 views
最近在景峰附近上班,所以多了時間在此處解決午餐,不過在中午時段,想吃的拉麵都滿座,而又不想等就四處逛逛,竟然讓我在街市的角落發現一間小Cafe,當時店內仍有座位而不用等,我便立刻衝入了,畢竟午餐時間不多了。位置:相當偏僻,正在小巷角落,很容易被人忽略了,而對面正是賣蔬菜檔的街市,所以可以通過在店內的大門看到人生的百態之一:街市買菜,真是很獨特的風景。環境:店內的空間較小,只有四張桌,店外有一張兩人桌。不過裝潢相當有心思,甚至於水管都有經過佈置,牆上滿是海賊王的模型和漫畫,牆下則是客人留下的詩句,一邊吃一邊看,不時會心微笑。服務:由於當時只有一個負責人,已經非常忙碌,又要沖咖啡和烹調食物,所以要客人主動去吧台點單和拿水喝,否則是沒有人會理會你。餐單上亦會提醒客人這一點,但是我不會覺得麻煩,畢竟服務員也是人,而且也沒有收取服務費。食物:意式蕃茄芝士肉醬$68+Hot Latte$20份量非常多,就算是男士也足夠吃,賣相十分吸引,引起人的食慾。我最欣賞是肉醬,不是超市的肉醬包,是自家製的肉碎,我還吃到肥肉,芝士也下重本,不過愈吃就愈膩!意粉沾滿醬汁,碟底也不多油,值得稱讚!

環境:
店內的空間較小,只有四張桌,店外有一張兩人桌。
,一邊吃一邊看,不時會心微笑。

食物:
意式蕃茄芝士肉醬$68+
Hot Latte$20
2020-10-30
$88 (Lunch)
2020-09-20 1008 views
前兩次到海圖吃飯,都是天氣晴朗的日子。這次中午到海圖雖下了點點雨,仍不失跟朋友到這兒談天的雅致。海圖的氣氛環境總是很好聊。位置偏遠沒有了市中心的人流,就靜靜的在小巷角落開業。內裏裝潢舒適,桌子與桌子間不太迫。雖水樽和刀叉要自己拿,卻不會因此覺得麻煩,反而有種親切感。安頓好後點了黑松露汁配蘑菇與櫻花蝦和All Day Breakfast. 黑松露汁配蘑菇與櫻花蝦意粉份量非常多,很少有餐廳意粉有真的滿滿像小塔般的一碟。賣相十分吸引眼球,扁意粉有咬勁,黑松露汁不重跟意粉很融合,只是櫻花蝦味道不太夠。All Day Breakfast中的焗薯角惗身,是我很喜愛的薯角口感。炒蛋很滑,其他食物不過不失。海圖總有引力令我會為了寧靜,好好跟朋友聊聊天而去。前兩次吃了什麼不太記得,然而總記得跟朋友的對話內容,和吃完飯後的舒坦,期待下一次的奇妙經驗。

All Day Breakfast

2020-09-15 707 views
今日嚟到呢個小區,又搵下咖啡飲😊小店位於角落,岩岩開張都食過幾次。佢選擇都唔少,有all day breakfast同意粉。我就簡左2號餐-銀魚柳蕃茄汁配牛柳粒原來我誤會左有銀魚柳食😭份量唔細,但嫌牛有啲硬😭個配搭都唔錯,但好似比新開張無咁好味😭我係見到咖啡拉花就會好開心既人😆杯咖啡綿綿好香,味道都好好。夠濃😏朋友都滿意。不過我略嫌有小小貴,咖啡加意粉都要$1xx哩個價錢我諗可以有其他選擇😊不過環境好好,坐得好舒服,由於落大雨我地坐左好耐都無趕我地走😊
今日嚟到呢個小區,又搵下咖啡飲😊
小店位於角落,岩岩開張都食過幾次。

佢選擇都唔少,有all day breakfast同意粉。
我就簡左2號餐-銀魚柳蕃茄汁配牛柳粒

原來我誤會左有銀魚柳食😭
份量唔細,但嫌牛有啲硬😭
個配搭都唔錯,但好似比新開張無咁好味😭

我係見到咖啡拉花就會好開心既人😆
杯咖啡綿綿好香,味道都好好。
夠濃😏

朋友都滿意。

不過我略嫌有小小貴,咖啡加意粉都要$1xx
哩個價錢我諗可以有其他選擇😊

This little cafe is strongly recommended by my friend, we take a bus ride to come here for a meal. I feel the flavor is quite nice but here is too cold for me with strong air conditioner laaa Creamy sauce with mushroom, bacons and smoked salmon having really good taste, strong cream flavor, though the bacon texture isn't so good, and salmon is a bit saltyCreamy chicken fillet pasta with crab roes having really large portion, but Im not really like the texture of the chicken fillet.insides:menu:T

insides:
menu:
The flavor of the dishes is really good, with really large portion, pretty full after finished whole dishes, reasonable price too
2020-06-25 672 views
端午節放假緊係約朋友食個靚飯四個人叫四個粉四個野飲燒汁配埋鰻魚意粉$63 鰻魚好大條,朋友話好正鮮蕃茄汁配牛柳粒意粉$63牛柳粒煮得好淋,口感好正呀。個鮮蕃茄醬有少少辣辣地完全係食唔停白酒蒜蓉雜錦海鮮&虎蝦意粉$78有兩大隻虎蝦all day breakfast$78味道正常但係我就覺得意粉抵食啲野飲叫左兩個mocha 一個latte 同一個朱古力全部都有拉花,又飲得又睇得。
端午節放假緊係約朋友食個靚飯
四個人叫四個粉四個野飲
燒汁配埋鰻魚意粉$63 鰻魚好大條,朋友話好正

白酒蒜蓉雜錦海鮮&虎蝦意粉$78有兩大隻虎蝦

野飲叫左兩個mocha 一個latte 同一個朱古力
全部都有拉花,又飲得又睇得。
2020-05-31 526 views
黎食過好多次,店員好nice,野食好好味,不過等耐少少。每次黎都飲Mocha,雖然都幾貴,不過佢嘅Mocha係我飲過最好飲嘅Mocha。之前食開佢嘅all day, 不過唔鍾意佢個包,所以後期食意粉多。今日再叫all day,換左牛角包😍,以後黎都可以食all day 🥰
黎食過好多次,店員好nice,野食好好味,不過等耐少少。

All    Day  Breakfast
2020-05-31
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
All    Day  Breakfast
  • Cappuccino Mocha
2020-05-14 477 views
.Tea Time 🥪.芝士火腿厚多士🧀:多士係用麥包底,加上即燒既芝士香噴噴.熱香餅配雪糕🥞:熱香餅外脆肉軟加上雲呢拿雪糕一齊食,入口即溶.餐廳環境:多個打卡有,設有室外吸煙區座位.@heato_cafe #hongkong #hkcafe #cafe #hongkongfood #hongkongfoodie
Tea Time 🥪
芝士火腿厚多士🧀:多士係用麥包底,加上即燒既芝士香噴噴
餐廳環境:多個打卡有,設有室外吸煙區座位
2019-10-05 2149 views
虹橋街尾的咖啡店。起初街尾這邊根本沒有什麼人流,自從海圖開了,多了人氣。海圖擺設充滿夢想、年輕及活力的氣息,而且食物咖啡也很高質,實屬一間高質的cafe。白酒蒜蓉海鮮大蝦意粉,意粉不會炒得很油,連意粉也會有海鮮味,真的炒得很好。忌廉蟹子配雞柳意粉,賣相似日式料理,因為有木魚花紫菜,但內裡會有蟹子雞柳,味道也不錯,但是上面的海鮮意粉比較突出呢!MOCHA,拉花很美,打卡一流,當然也是一個高質的mocha。熱朱古力,是我的最愛,總是帶給溫暖的感覺。小總結,地方座位不多,但屯門也有新分店,有機會也會去試,此屬高質cafe,可以慢慢hea的感覺,充滿夢想的氣味,節奏也可以慢下來,而且價錢也是可接受範圍。
虹橋街尾的咖啡店。

起初街尾這邊根本沒有什麼人流,自從海圖開了,多了人氣。

熱朱古力,是我的最愛,總是帶給溫暖的感覺。

2019-08-01 1480 views
星期天~ 行山天~ 下晝4點幾同朋友係屯門行完山,覺得肚餓,想搵間靜靜地嘅cafe食下野、傾下偈☺️ 網上見呢間cafe都幾多正評,食物環境睇落都唔錯咁,就決定揀呢間!😆餐廳位置唔多,只有幾張小圓枱,所以環境都幾幽靜舒服,好適合靜靜地傾下偈😉店員都好有禮貌,經常面帶微笑,令人心情變得更好😊All day breakfast $78我同朋友都叫左all day breakfast,材料好豐富,有蜜糖薯角、煎德國腸、炒蛋、煎火腿、粟米粒、番茄、烘麵包和沙律菜!作為薯仔控嘅我表示對呢個薯角好滿意,烤得好香口,配埋蜜糖醬有畫龍點睛嘅作用!炒蛋都唔錯,軟滑可口,食蛋有蛋味!唯一不足係偏多油,尤其係火腿和德國腸,如果可以係上碟之前隔一隔油會更好~😝總結,環境和食物質素都唔錯,適合兩個朋友仔relax下傾下偈!🙌🏻🙌🏻

店員都好有禮貌,經常面帶微笑,令人心情變得更好😊

All day breakfast $78

炒蛋都唔錯,軟滑可口,食蛋有蛋味!

$78 (Tea)
  • All day breakfast
2019-06-26 1405 views
好少去屯門,難得今次帶狗狗去遊水,就當然係openrice 做定功課啦。又要搵間好食,抵食,仲要狗狗都入得真係唔容易。今次就選擇咗呢間叫海圖嘅小店,門口仲有張枱可以坐出面,唔夠位坐仲可以去隔離Miss Coffee, 2邊嘢食都叫得餐廳好有香港風格,全部玻璃都寫哂唔同引用句子 😁 好啦…講返嘢食先...鮮番茄汁配牛柳粒意粉 📍 $62新鮮番茄整嘅醬汁係唔同啲嘅 😁 酸酸甜甜好開胃。個牛柳粒都煮得岩岩好,好似6成熟左右,唔會靭,好滿意白酒蒜蓉雜錦海鮮 & 虎蝦意粉 📍 $78好新鮮喎 😱 唔單只隻蝦新鮮,連啲意粉都食到鮮味。我諗佢地真係同啲海鮮一齊煮先可以咁入味 👍 推介推介 ~

鮮番茄汁配牛柳粒意粉 📍 $62

白酒蒜蓉雜錦海鮮 & 虎蝦意粉 📍 $78
鮮番茄汁配牛柳粒意粉
白酒蒜蓉雜錦海鮮 & 虎蝦意粉
鮮番茄汁配牛柳粒意粉
白酒蒜蓉雜錦海鮮 & 虎蝦意粉
2019-05-06 1385 views
屯門朋友介紹我來呢間cafe 話好好hea 店面較細 大約有十幾張台 是先點餐付款後坐低的 本身想叫all day breakfast 但見隔離台既虎蝦意粉好吸引就改變主意了 個意粉係非常好味 al dente口感 醬汁味道剛好 估唔到響cafe都可以食到咁有水準既意粉好有驚喜 店內牆上寫滿關於生活同夢想既字句 令人慢慢靜下來思考人生總括而言係輕鬆好地方 放空、消磨時間一流
屯門朋友介紹我來呢間cafe 話好好hea
店面較細 大約有十幾張台
是先點餐付款後坐低的
海解虎蝦意粉

店內牆上寫滿關於生活同夢想既字句 令人慢慢靜下來思考人生

總括而言係輕鬆好地方 放空、消磨時間一流
海解虎蝦意粉