另一頓歡送飯聚,今次是十五名尖沙咀分公司的的同事,好不熱鬧啊!點了週一至四都半價兼「十枱有九枱都點」的的「后明宴」。有體積不太大的「白灼蝦」,肥多肉少唔新鮮的「乳豬全體」。「雜菌瑤柱節瓜甫」、「蜜豆花枝蚌片」、「海蔘鵝掌」都相當少料和油膩。「鮑絲竹笙翅」都是生粉水貨色。「蒸東星」大條但肉質削身。「豉油雞」肥大多肉,惜不見豉油鮮味。「荷葉鱆魚飯」量多,味道一般。「蛋黃桃包」的麵糰過厚,蓮蓉量少於半茶匙,小家氣子!「生果拼盤」超大個,廿人份量。汽水半打,有「玉泉忌廉」可選,尚可。另點了:京都牙簽骨、生炒排骨、金菇肥牛煲、涼瓜駝鳥肉、炸子雞。以炸子雞和京都牙簽骨較可取。食物唔得,幸而價錢和氣氛搭夠!
點了週一至四都半價兼「十枱有九枱都點」的的「后明宴」。
有體積不太大的「白灼蝦」,肥多肉少唔新鮮的「乳豬全體」。
「鮑絲竹笙翅」都是生粉水貨色。
「蛋黃桃包」的麵糰過厚,蓮蓉量少於半茶匙,小家氣子!
「生果拼盤」超大個,廿人份量。
汽水半打,有「玉泉忌廉」可選,尚可。
食物唔得,幸而價錢和氣氛搭夠!
2005-04-07 23 views
旺角, 食店之密集, 不用多費唇舌.但選擇太多, 不一定是好事.尤其當無人願出主意, 或太多人有主見的晚飲時間.七個成人, 加上一個兩歲半小孩, 在假日晚上的旺角街頭, 實在不宜久留.所以, 當走進迎囍, 好感油然而生, 因為, 不用等.名字傳統, 裝修刻意求變, 一大個一大個火紅囍字, 擺放當眼處.點菜六碟.龍蝦伊麵. 味, 還可; 肉, 不夠爽.帶子荷葉飯. 米飯口感不俗, 荷香稍淡.瑤柱賽螃蟹. 不老, 夠滑.其他不過不失.好戲在後頭.甜品點了合桃露.甜度適中, 合桃香卻是罕見的突出, 印像深刻, 要讚.
旺角, 食店之密集, 不用多費唇舌.
但選擇太多, 不一定是好事.
尤其當無人願出主意, 或太多人有主見的晚飲時間.
所以, 當走進迎囍, 好感油然而生, 因為, 不用等.
點菜六碟.
龍蝦伊麵. 味, 還可; 肉, 不夠爽.
帶子荷葉飯. 米飯口感不俗, 荷香稍淡.
瑤柱賽螃蟹. 不老, 夠滑.
其他不過不失.
好戲在後頭.
甜品點了合桃露.
甜度適中, 合桃香卻是罕見的突出, 印像深刻, 要讚.
2004-04-23 11 views
O個晚做完EVENT,一行六人去食飯,原打算到超級漁港,但RECEPT話兩間一樣。我們叫了︰兩個泰式拼盤(春卷熱辣辣,好脆;香茅雞翼,惹味;豬頸肉,味較淡同O鞋口;炸蝦卷,好彈牙。)酥炸魷魚酥︰超正,好味到難以形容,必試。酥炸生蠔︰失色之作,炸得好乾,冇晒蠔味。花膠什菜煲︰花膠得三小塊,有點失望,味道偏鹹。沙爹肥牛煲︰好味,沙爹夠辣,肥牛入口即化。汁燒銀鱈魚︰不過不失。脆皮燒腩仔︰好脆,肥瘦適中。瑤柱賽螃蟹︰蛋白好滑,有上海館水準,很喜歡。還叫了2渣西瓜汁、1渣酸梅湯,8碗白飯。埋單$777,真的很抵!!
我們叫了︰
酥炸魷魚酥︰超正,好味到難以形容,必試。
酥炸生蠔︰失色之作,炸得好乾,冇晒蠔味。
花膠什菜煲︰花膠得三小塊,有點失望,味道偏鹹。
沙爹肥牛煲︰好味,沙爹夠辣,肥牛入口即化。
汁燒銀鱈魚︰不過不失。
脆皮燒腩仔︰好脆,肥瘦適中。
瑤柱賽螃蟹︰蛋白好滑,有上海館水準,很喜歡。
還叫了2渣西瓜汁、1渣酸梅湯,8碗白飯。
埋單$777,真的很抵!!
2004-02-04 17 views
早幾日去飲早茶,覺得好新,裝修好靚。食0左七、八樣點心,叉燒包比平時食果d好味,好軟熟,xo醬鳳眼餃、楊枝甘露同雷沙湯圓都幾好,xo醬炒蘿蔔糕同珍珠雞就一般,前者冇乜xo醬味,後者冇乜餡。服務幾好,件褸放左係椅背,佢就羅個椅套幫我套住,d人又有禮貌,而且價錢唔算貴
今早去囉位見稻香太多人求其入左去話有位, 但原來呢間係無唔搭臺... 但坐得都算可以.... 坐下來開左茶先發現原來都係稻香, d 點心一模一樣.... 我反而覺得無咩所謂... 我係來食野, 最緊要野好食, 價錢都好似和稻香同價, 但招呼就差一點, d 侍應好似新丁咁, 送點心又送錯,又蓋錯印, 最後埋單就等鬼咁耐, 攪到間迎喜酒樓好似稻香個training centre甘, 如果改善埋呢點就更好喇..