2008-09-09 72 views
12/8/2008師兄要到美國去,我們一群同學便來到這裏為師兄餞行。我們又再次在這裏,10人吃了一個全包宴。這裏的食物真的很普通,燒鵝是水準以下之作,肉太硬,一點也沒有燒的香味。而其他菜式還可以的,最好的是清蒸大東星。火喉剛剛好,魚肉鮮甜爽滑。10個人,最後連壽包和炒飯都吃清光,一件不剩。每位只是付百餘元,划算啊。
12/8/2008

師兄要到美國去,我們一群同學便來到這裏為師兄餞行。

燒鵝
瑤柱脯
東星斑
菜膽上湯雞
東星斑
2008-07-22 30 views
星期六晚有中學同學聚會,上星期才在迎囍飲茶,今晚上四樓食小菜,一行十七人book了兩張枱。一圍套餐$2499 似乎不太抵吃,因為每圍都不足十人,於是決定散叫1)乳豬拼盤---我只吃了一舊乳豬,幾條海浙,一般水準啦2)生菜扒鮑菇---幾入味,菇好滑3)荔枝黑椒牛柳粒---好味,牛柳粒好淋,荔枝令到感覺好清新,好開胃4)菠蘿京都骨---酸味適中5)炸子雞---超細碟,味道就唔錯,皮脆肉嫩6)蒸倉魚---蒸得老了一點還有一個菜和豆腐…忘了菜名,我也沒吃。每人都叫了個甜品,我選了鯉魚芒果布甸,賣相精美,布甸okay…但花奶是鹹的…埋單每人$100,幾抵食,味道亦中上,不過餸菜確是太細碟。

1)乳豬拼盤---我只吃了一舊乳豬,幾條海浙,一般水準啦
2)生菜扒鮑菇---幾入味,菇好滑
4)菠蘿京都骨---酸味適中
5)炸子雞---超細碟,味道就唔錯,皮脆肉嫩
6)蒸倉魚---蒸得老了一點

還有一個菜和豆腐…忘了菜名,我也沒吃。

埋單每人$100,幾抵食,味道亦中上,不過餸菜確是太細碟。
2008-07-16 34 views
我絕對是茶癡...超鐘意飲茶,上星期六就同男朋友來飲早茶一上去就有位,不過人多要搭枱,無所謂,我志在歎壺壽眉1)春卷 2)腐皮卷 3)鳳爪 4)xo醬炒蘿白糕 5)菠蘿芋蓉包 6)油雞檬粉最好吃是腐皮卷同蘿白糕,腐皮卷個皮夠脆,但唔會油淋淋; 蘿白糕入味,又唔會太淋身菠蘿芋蓉包個皮幾好食,不過個餡個人不喜歡,似麻蓉口感的芋蓉,不夠滑油雞都幾生...好多血..檬粉個湯底唔錯,而且幾大碗,兩個人share一碗都飽了一半埋單$134,假期還要早茶,是貴一點了
我絕對是茶癡...超鐘意飲茶,上星期六就同男朋友來飲早茶
一上去就有位,不過人多要搭枱,無所謂,我志在歎壺壽眉

埋單$134,假期還要早茶,是貴一點了
$67 (Breakfast)
2008-05-18 22 views
上月也曾到訪 ! 但安掛了3/F., 給我們 ! 今次就坐 4/F., 新裝修, 婚宴場 ! 天花好靚 !點了帶子西蘭心,帶子唔夠大粒囉 !野菌雜菜煲, 都好好味 ...最正既係個冬瓜盅吧 !蝦球夠爽,但只得幾粒 ! 龍蝦伊麵好淡 , 可能叫了上湯, 做知叫芝士吧 !人手勁唔夠 .... 落單 ORDER 埋單都要搵好耐先見到人
新裝修, 婚宴場 ! 天花好靚 !
點了帶子西蘭心,帶子唔夠大粒囉 !

野菌雜菜煲, 都好好味 ...
最正既係個冬瓜盅吧 !
蝦球夠爽,但只得幾粒 !
龍蝦伊麵好淡
, 可能叫了上湯, 做知叫芝士吧 !
  • 冬瓜盅
2008-02-28 5 views
農曆年前後天氣嚴寒,返工後數天又約埋三兩好友吃火煱暖暖身,因為倫敦己吃過受次,而對面的迎喜座位較多,朋友便先到開定位。今天叫了一窩藥材醉雞湯底,一般涮料由$28至$48,要了很多碟,有羊肉、手切肥牛、美國雪花肥牛、牛栢葉、炸魚皮、四寶丸、雲吞、水餃、墨鱼滑、唐蒿、菠葉等等十多碟,連窩底的醉雞件,又吃了一頓重量級的"致肥"飯局。可能叫了太多食物及在年初加二收費,一頓一般的火鍋竟然每人要差不多要二百元下樓,雖然味道不錯,但都感到有點兒不值。

周末期間相約友人到旺角購物,先約定到迎喜茶聚,我先到酒樓拿了細枱籌轉侯,等了差不多一小時,而朋友亦已一早到達,而下午茶的人龍亦已出現,便走到知客處看一看情况,竟然發覺後面的輪候號碼已入座,很可能知客不按次序先將吉枱給了人數較多的客人,怪不得等了這麽久仍未有枱,這時非常氣憤立刻斥責知客的安排,知客才即時安排人座。輪候已分大、中、細枱派籌,但知客竟然跳過人數較少的號碼,要客人呆等直至投訴才安排人座;入座後柯打點心,在粥內竟發現異物,原來是保鮮紙的碎片,今時今日這樣的服務實在不可接受,請集團的管理人注意一下員工的表硯從而作出改善!如果如此服務繼續下去,食物幾好也不能留下客人。

2007-09-21 5 views
上星期六老闆升職請食飯一上去就好多好好人等位入去大廳之後又見好多好多人打緊邊爐見到個大廳除了個大門有個大囍字之外成個迎囍都無咩特別係好多人好旺好吵耳不過一入到貴賓室又感覺唔同晒裝修幾特別主調一遍鮮紅幾有中國囍慶色彩d屏風用上通勝圖案用了鮮紅台布椅布都幾古典感覺同靜左好多D人打完麻雀就入席餸菜菜色都係大路宴席不過每一道都幾好食尤其係瑤柱圃.....包著瑤柱的瓜圃真係好食這店的疏菜都處理得幾好味唔會只係貴價魚味先煮得好仲有最後個壽包真係正正正....比起之前係藍田潮篇同之前太子天香的確係好食好多房入面個阿姐又幾好服務(係佢套鮮紅色半日半中和服就騎呢一點)上菜又快加上稻香一貫的衛生清潔令我地走時都很滿意呢次飯局出去時又見到仲幾十人在等位真係見到都驚自己來就一定不會來
上星期六老闆升職請食飯

不過每一道都幾好食
尤其係瑤柱圃.....包著瑤柱的瓜圃真係好食
這店的疏菜都處理得幾好味
唔會只係貴價魚味先煮得好
仲有最後個壽包真係正正正....
比起之前係藍田潮篇同之前太子天香
的確係好食好多

房入面個阿姐又幾好服務
(係佢套鮮紅色半日半中和服就騎呢一點)
上菜又快
加上稻香一貫的衛生清潔
令我地走時都很滿意呢次飯局

出去時又見到仲幾十人在等位
真係見到都驚自己來就一定不會來
2007-09-09 5 views
嚟呢度,對所有食物質素已冇乜期望...自己懶得發版,由朋友話晒事,自己不斷同久未見面嘅老朋友講到雞琢唔斷....邊食邊講,食不知其味...淨係知叫咗差唔多十碟餸,淨係得個蝦仁炒蛋係似D樣嘅,問你死未?
嚟呢度,對所有食物質素已冇乜期望...

邊食邊講,食不知其味...

2007-04-14 13 views
和一班朋友去了喝午茶,環境不錯,和稻香同一層,有時都分不清邊間打邊間。訂了位都是要等的,現在出外吃東西最大的問題就是常常要等。至於點心都是普普通通啦,沒有甚麼很特別的點心,價錢就一般啦,服務就普普通通咁。
2007-03-28 4 views
友人結婚去飲宴, classic中式酒樓, 氣氛熱鬧.乳豬–肉嫩但唔夠咸.甜豆炒桂花蚌- 桂花蚌爽脆, 我的至愛.瑤柱節瓜甫–獻唔太杰, 過淋而鮮味不足.炸帶子蝦丸–內有D汁, 不太乾, 但外有些油.雞絲翅–當然無乜翅啦, 肉絲和豆粉為主.鮑片海參扒生菜- 鮑片無乜味, 海參算厚.蒸魚–肉質算嫩, 唔鞋.炸子雞–平均水準荷葉飯–飯偏爛, 但調味ok.伊麵–韮王和草菰失踪哂, 幾油吓.紅豆沙–可找到蓮子百合的.美點雙暉–有棉花糖和類似南瓜凍糕, both平平.在此衷心祝你們一起永遠快快樂樂.
友人結婚去飲宴, classic中式酒樓, 氣氛熱鬧.

乳豬–肉嫩但唔夠咸.

甜豆炒桂花蚌- 桂花蚌爽脆, 我的至愛.

瑤柱節瓜甫–獻唔太杰, 過淋而鮮味不足.

炸帶子蝦丸–內有D汁, 不太乾, 但外有些油.

雞絲翅–當然無乜翅啦, 肉絲和豆粉為主.

鮑片海參扒生菜- 鮑片無乜味, 海參算厚.

蒸魚–肉質算嫩, 唔鞋.

炸子雞–平均水準

荷葉飯–飯偏爛, 但調味ok.

伊麵–韮王和草菰失踪哂, 幾油吓.

紅豆沙–可找到蓮子百合的.

美點雙暉–有棉花糖和類似南瓜凍糕, both平平.

在此衷心祝你們一起永遠快快樂樂.
2007-03-27 10 views
今晚我地一行十七人o係度歡送同事,叫個半套餐,味道只係一般貨色,食物份量不多,又唔係咁入味同唔生猛,比隔鄰稻香差得多!!下次頤去稻香重好!!!!
昨晚有舊同學生日,一行九人去了稻香食晚飯,不過勁多人,嗰邊無位,知客帶咗我哋去迎囍嗰邊,環境都算乾淨okay。坐低後叫咗個八人套餐及加多兩個餸。八人套餐如下:大蝦伊麵~ 蝦好「鞋」,伊麵過得去老火湯~ 過得去,味道略濃瑤柱豆苗~ 瑤柱剝到好幼絲,食落唔太韌豆苗炒得好爽四季豆炒花枝片~ 好細碟,根本唔夠八人份量,味道一般炸子雞~ 唔錯,皮炸得好香口、好脆清蒸石班~ 可能大條,肉好「鞋」、好「霉」,條魚嚟到時,魚旗無彈起,証明唔新鮮蓮容大桃包~ 好大個,內有小量蛋黃,不過蓮容較甜生果拼盆~ 西瓜、橙,橙酸,西瓜都甜嘅另叫兩碟,一碟係沙律海皇卷,另一碟係瑤柱蛋白炒飯。沙律海皇卷外皮炸得金香,不過內裡只食到有西芹,因為內有沙律醬,味道蓋過其他餡料喇,成碟嘢得8件咋,收成$68!貴!而瑤柱蛋白炒飯都唔錯,飯炒到一粒粒,不過都係細碟。其實價錢都收得幾貴,個餐$888,另外兩碟要成$68一碟,真係唔多值!另外要留意嘅係迎囍要收茶芥及加一,唔同稻香。唔多抵食!

八人套餐如下:
大蝦伊麵~ 蝦好「鞋」,伊麵過得去
老火湯~ 過得去,味道略濃
瑤柱豆苗~ 瑤柱剝到好幼絲,食落唔太韌豆苗炒得好爽
四季豆炒花枝片~ 好細碟,根本唔夠八人份量,味道一般
炸子雞~ 唔錯,皮炸得好香口、好脆
蓮容大桃包~ 好大個,內有小量蛋黃,不過蓮容較甜
生果拼盆~ 西瓜、橙,橙酸,西瓜都甜嘅

2006-11-13 7 views
星期日同屋企人飲茶...諗住要等好耐la...又唔係bor..勁快有位....d點心都係酒樓一般個d....選擇都算多同味道都ok...服務都唔錯...起碼唔會fing好耐手都無人理...6個人食左好食野都係300幾.....都算抵食...

6個人食左好食野都係300幾.....都算抵食...
2006-06-16 9 views
上個星期五約咗幾位姊妹吃晚飯,估唔到中午竟然黑雨,大家都觀望至三點,由於天氣轉好,決定照原訂計劃出旺角吃飯。其實我訂位時,是訂稻香。到達才知吃晚飯便要過迎囍,哈哈~胡裡胡塗入咗黎,但都無問題呀!因為大家不打算食火煱呀!是夜,我們點了一個冬瓜盅----好清甜,消暑唔錯堯柱賽旁蟹----不過不失雜菌炒駝鳥肉--普通半隻雞--------我不愛吃雞,不評。朋友們話okay飯後,各人再各自點甜品,結果五個人有五款,大家都滿意自己所選的甜品。而我則點了南瓜西米露,yummy!

是夜,我們點了

一個冬瓜盅----好清甜,消暑唔錯
堯柱賽旁蟹----不過不失
雜菌炒駝鳥肉--普通
半隻雞--------我不愛吃雞,不評。朋友們話okay

(Non-member)
2005-09-25 12 views
1) 其實間野d 野食OK, 有d 好好食, 有d 嘛嘛..最抵讚係d 桃包, 好好味~ 入面d 蓮蓉正~ 個包又好軟~2) 地方就幾fresh & clear, 算OK, 不過好多人囉3) 服務就OK 啦, 態度都唔錯, 只係衰最後我叫個呀姐幫我上甜品, 就等左好耐好耐都冇野黎囉! 攪到我又要再叫多次人黎跟一跟, 然後先即刻上番d 生果盤& 桃包4) 最可惜係, 價錢好貴, 完全唔抵食!! d 野食完全唔值果個價!!5) 個+ 1 佢計得好鬼貴......呃錢咁滯囉!白飯一個又要$8, 氣水就平d $10 三支我地叫左兩份$1280 Dinner + 4 個白飯+ 12支氣水最後埋單就3 千幾左右我諗, 18個人分都要成$171 一個人!! 真係好唔抵! 貴!!講真, 我又唔覺得佢好食到呢個價錢囉又唔明點解個+1 收到咁死貴..都係唔掂架喇! 唔會再黎~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~!

3) 服務就OK 啦, 態度都唔錯,

5) 個+ 1 佢計得好鬼貴......呃錢咁滯囉!

白飯一個又要$8, 氣水就平d $10 三支

最後埋單就3 千幾左右我諗, 18個人分
都要成$171 一個人!! 真係好唔抵! 貴!!

講真, 我又唔覺得佢好食到呢個價錢囉
又唔明點解個+1 收到咁死貴..