2019-09-17 3110 views
之前因為學校嘅選修課關係,有機會嚟到呢一間位於旺角嘅迎囍大酒樓一嚐靚宴席,位置來講都幾方便,就係雅蘭中心🧐價錢方面就唔係太清楚,因為係學校包場(算唔算免費呢,但其實學費有包選修科🧐)不過都食得出佢嘅食物質素係非常之高🤭我最鍾意嘅炸子雞,當然係炸得非常之香,仲好入味,可惜係最後嗰幾道菜,而我已經食得好飽,冇得瘋狂咁食千層糕我就覺得一般般,可能係因為我自己屋企都有整開千層糕,口感還好但味道較淡啲菇都幾入味我自己就唔食魚嘅,但同學係咁食應該都唔差嘅呢個係極邪惡嘅炸蟹鉗,都真係幾多蟹肉,幾鮮味 呢度送嘅賣相非常之打卡able ,啲蝦都算幾新鮮係宴席入面燒豬梗係唔少得啦,啱啱燒完就出菜,所以都幾脆口,而且唔係淨係得皮,都有幾多肉食,同埋份量好誇張, 10幾個同學都食唔晒

不過都食得出佢嘅食物質素係非常之高🤭

啲菇都幾入味

我自己就唔食魚嘅,但同學係咁食應該都唔差嘅

呢個係極邪惡嘅炸蟹鉗,都真係幾多蟹肉,幾鮮味

呢度送嘅賣相非常之打卡able ,啲蝦都算幾新鮮

Dining Offer
Coupon
2019-03-15 2609 views
話說與公司同事晚飯, 其中點了一道"椒盬鮮魷", 大家當見到這道菜上枱後, 大家目瞪口呆,  這道是否正常食既"椒盬鮮魷" ?  眼前見這碟是全魷魚鬚, 兼不是炸到金黃色, 顏色之深似用萬年油多D? 其後向一位服務員反映, 她出奇地說: 「煮老咗姐, 你哋應該落單時講唔好煮咁老」, 我哋全班人嘩然! 接受不了, 最後取消此碟所為"椒盬鮮魷", 似乎相商品說明不致多D喇!
椒盬鮮魷
2019-03-11
2019-02-27 1930 views
今日係旺角雅蘭中心迎囍飲茶環境好光猛潔淨,座位濶落,枱與枱之間有D距離,唔逼夾茶具亦乾淨,very good鮑汁花膠鳳爪,有五舊花膠,D鳳爪好淋,花膠好入味,食完feel到有好多骨膠原呢款潮洲粉果,皮薄餡靚,D皮完全唔韌,食落仲有好多香芹,唔咸,剛剛好香桃甜薄罉,D餡係水蜜桃,配埋椰絲杏仁片一齊食,唔太甜蜜味义燒腸,D腸粉少少韌,配合莞茜一齊食,oK嘅D茶幾好飲,茶色清,有茶味,冲多幾轉都掂食左4碟連茶位埋單220蚊,無限時,坐得又舒適,嘆下茶最啱!
今日係旺角雅蘭中心迎囍飲茶

環境好光猛潔淨,座位濶落,枱與枱之間有D距離,唔逼夾

茶具亦乾淨,very good

香桃甜薄罉,D餡係水蜜桃,配埋椰絲杏仁片一齊食,唔太甜

蜜味义燒腸,D腸粉少少韌,配合莞茜一齊食,oK嘅

D茶幾好飲,茶色清,有茶味,冲多幾轉都掂

2018-01-01 4416 views
等左半個鐘先有野食,叫6樣野得兩樣係暖暖地,其他全部唔熱。方魚肉碎粥唔熱,流沙包又唔流又唔熱,鯪魚球凍嘅,腸粉又係凍嘅。最令人接受到係鹵水豆腐,可能因為我接受到食凍豆腐啦。夏天嚟食涼點心就啱。

最令人接受到係鹵水豆腐,可能因為我接受到食凍豆腐啦。

夏天嚟食涼點心就啱。
2017-12-13 3356 views
今日與家人提早過冬,去了酒樓食半席套餐,供6位食用,$998。酒樓雖然位置方便,但食客不算多。食物份量大大件,但質素一般。侍應雖說不算多,但很勤力換碟及拾執。套餐包括半隻乳豬,皮脆,皮肉分開,不算太肥。半隻瓦撐豉油雞頗滑,不太咸,配上蔥更美味。上湯波士頓龍蝦伊麵,龍蝦令人有點失望,少肉,顏色偏深,反而伊麵不錯,不會太軟身。松露海鮮卷有松露的香味,內有小帶子,皮很脆口。翡翠炒雙蚌的豆還好,賣相有驚喜,但雙蚌味道不太喜歡。芹香魚肚浸豆苗,豆苗青綠,沒有臭青味,但魚肚麻麻。欖豉蒸龍躉,魚的大小比想像的少得多,但魚頗滑。香芋糯米飯,有芋香,糯米飯吃不完呢!竹笙雞絲燴燕窩不過不失。甜品是糕點,有口感。

酒樓雖然位置方便,但食客不算多。
食物份量大大件,但質素一般。
侍應雖說不算多,但很勤力換碟及拾執。

套餐包括半隻乳豬,皮脆,皮肉分開,不算太肥。

半隻瓦撐豉油雞頗滑,不太咸,配上蔥更美味。

松露海鮮卷有松露的香味,內有小帶子,皮很脆口。

翡翠炒雙蚌的豆還好,賣相有驚喜,但雙蚌味道不太喜歡。

芹香魚肚浸豆苗,豆苗青綠,沒有臭青味,但魚肚麻麻。

欖豉蒸龍躉,魚的大小比想像的少得多,但魚頗滑。

香芋糯米飯,有芋香,糯米飯吃不完呢!

竹笙雞絲燴燕窩不過不失。

甜品是糕點,有口感。

2017-12-13
2017-11-21 2132 views
星期六,又是孝順父母的時候, 老人家喜歡飲茶,今日帶他們去旺角行街街,順道來此店試試。 因為假期關係客人較多,幸好環境舒適,座位闊落。整體食物ok,其中貴妃雞飯較突出。鮑魚酥, 鮑魚夠淋但唔夠味蘿蔔糕, 夠香滑六味餃子, 有一隻是甜的,其他都是差唔多味道, 似蝦餃。蝦餃, 皮薄、蝦夠彈牙叉燒包, 外皮鬆軟,餡料汁味濃奶黃包, 唔夠流沙銀蘿腿蓉千絲酥, 熱辣辣好味道叉燒腸, 皮薄叉燒夠瘦貴妃雞飯, 用盒子盛載感覺精緻,有菜、有鹵水豆腐, 雞肉嫩滑好味

鮑魚酥, 鮑魚夠淋但唔夠味

蘿蔔糕, 夠香滑

六味餃子, 有一隻是甜的,其他都是差唔多味道, 似蝦餃。

蝦餃, 皮薄、蝦夠彈牙

叉燒包, 外皮鬆軟,餡料汁味濃

奶黃包, 唔夠流沙

銀蘿腿蓉千絲酥, 熱辣辣好味道

叉燒腸, 皮薄叉燒夠瘦

2017-11-18
$110 (Lunch)
2017-07-16 2238 views
⭐️剁椒蒸三文魚頭一大驚喜!😆好好食,岩曬我嗜辣既人,好惹味,魚既份量都唔少又滑👍🏻👇🏻有一拖一系列👇🏻⭐️鳳爪排骨飯無乜特別,不過不失⭐️鴛鴦雙潮蝦餃粉果有2粒蝦餃 & 2粒小粉果,皮有d厚⭐️時菜牛肉球加上喼汁食,好難唔好食,在d菜墊底,牛肉係不會太大難咬,幾入味⭐️生滾貴妃雞粥粥係綿,但無乜料,得勁少雞肉粒⭐️蟹籽燒賣王呢個唔差,但有不少肥肉,有d冬菇粒,入口幾香⭐️鮑螺片雞絲腸粉唔掂,腸粉鞋,無料到
⭐️剁椒蒸三文魚頭

👇🏻有一拖一系列👇🏻

⭐️鳳爪排骨飯
無乜特別,不過不失

⭐️鴛鴦雙潮蝦餃粉果
有2粒蝦餃 & 2粒小粉果,皮有d厚

⭐️時菜牛肉球

⭐️生滾貴妃雞粥
粥係綿,但無乜料,得勁少雞肉粒

⭐️蟹籽燒賣王
呢個唔差,但有不少肥肉,有d冬菇粒,入口幾香

⭐️鮑螺片雞絲腸粉
唔掂,腸粉鞋,無料到
2017-01-21 2674 views
迎囍同稻香係同一集團,點心等等嘅款式亦大同小異,唯一唔同嘅係迎囍有提供租用場地俾人擺酒.手拍青瓜,青瓜爽脆,醬汁酸香微辣,飲茶時食少少蔬菜,感覺唔錯.香麻叉燒酥,酥皮表面佈滿白芝麻,的確好似個名咁幾有麻香,中間嘅叉燒餡亦冇將個外皮整到濕軟.家鄉咸水角,餡料係豬肉碎同沙葛等等,糯米皮炸得脆身而煙韌,我都幾鍾意呢種口感.潮州蒸粉果,半透明嘅澄麵皮包住豬肉碎,花生,沙葛,芹菜等等,皮唔厚唔薄,係我成日食嘅點心之一.山竹牛肉球,免治肉打得扎實唔鬆散,當中仲有切碎咗嘅芫茜同馬蹄等等,下層就用咗鮮竹墊住.金勾炸兩腸,腸粉米漿加咗青蔥,蒸好之後再將油炸鬼捲起,本身應該會係外軟內脆嘅質感,但因為油炸鬼唔係即時炸,脆度就稍為爭少少.香芋酥盒,第一次食呢款點心,綠色酥皮,邊緣沾咗白芝麻,賣相好似燒餅咁,食嗰陣熱得燙口,我小心咁咬開,原來入面包住淺紫色嘅香芋蓉,味道甜甜哋,都唔錯.煉奶炸饅頭,我冇食到,所以都描述唔到係乜味.呢度嘅價錢都算合理,水準又唔會太過參差,啲位排得密集但未至於動彈不得,如果唔洗搭檯嘅話都算舒服.
手拍青瓜
香麻叉燒酥
家鄉咸水角
潮州蒸粉果
山竹牛肉球
金勾炸兩腸
香芋酥盒, 煉奶炸饅頭

手拍青瓜
2016-11-12 2124 views
一行九個老友記相約旺角飯聚,貪圖位置適中方便,啱哂分散居住在港、九、新界的我地,飯後散水容易。見人未齊先點個特價豉油鷄煲,周一至周四$68一隻用煲上,熱氣驣驣。豉油味甜甜地,鷄入味、鮮嫩、多汁。稍遲來的朋友,頻嘆走寶,要求encore。但阻於已另點了九碟菜故打消這念頭。碟碟菜都水準不錯,除豉油鷄外,要讚的是黑松露蝦球炒蛋。黑松露味濃,蝦球大大隻,蛋炒得頗嫩,不油膩,整體做得好,值得試。燒鵝上時貼心地有蠟燭温着,唯獨隻鵝欠運動,有幾件連着大大的肥羔,有小小敗筆。另外,員工不太多,落單、上菜都尚可,但跟荼水就不太勤,經常缺水,尚待改善。10碟餸,又啤酒又飯,每人才$125,超抵!
,飯後散水容易。

10碟餸,又啤酒又飯,每人才$125,超抵!
2016-11-09
  • 黑松露蝦球炒蛋
2016-08-22 2050 views
如果你宜家见到呢篇食评,恭喜你 你又避过左一个伏。是敢的。。。行开旺角所以想去稻香,但系要搭檯 所以就黎左呢间"黑店"首先服务态度好差,十问九唔应。问多句都觉得我烦,所以咪开错茶咯。到落单仲离谱,在座有两位老人家,你知人老就中意饮早茶,成几个钟头未食过野。个落单友渣住张飞执左六张檯先入单。 唉都算啦,重要等一个钟先黎一个饭(叫左3个套餐及一个炒河) 如果大家系有好多时间浪费,可以用食法国餐geh时间去个服务员恶言相向geh地方饮"饿"茶,呢度绝对系你首选👍👍👍
如果你宜家见到呢篇食评,恭喜你 你又避过左一个伏。

唉都算啦,重要等一个钟先黎一个饭(叫左3个套餐及一个炒河)

• 等极都无午市套餐
2016-08-19 1498 views
係旺角行完街,想食中菜,就去左酒樓兩個人叫左兩個餸菠蘿咕嚕肉,一個由細到大都好喜歡食既餸,紅青椒好甜,菠蘿唔會好酸,咕嚕肉又啖啖肉,粉漿冇落好多,反而落得剛剛好,舊舊咕嚕肉既肉質都👌🏻, 唔會好肥,雖然冇肥膏,但啲肉一啲都唔難咬,醬汁酸酸味味,好開胃。紅燒玉子豆腐煲,上枱時超級熱辣辣,好多粒玉子,大小剛剛好,配有少量金菇同冬菇,感覺上冇咁寡,個汁又冇太濃太稀或者太淡太咸,味道適中兩個餸,叫多兩個飯,好快就食哂
係旺角行完街,想食中菜,就去左酒樓
兩個人叫左兩個餸

兩個餸,叫多兩個飯,好快就食哂
2016-08-12
2015-02-24 3703 views
與舊同事飯聚,大家都是早睡早起之人,所以十時半已有代表到酒樓等位,我在十一時才趕到,所以錯過了那些抵食的孖寶,只知道$16有鳳爪排骨飯加一款點心(如山竹牛肉),非常經濟。而我吃了的食物包括~家鄉煎薄撐($14.8):煎得薄薄卻很大片,不油膩,有蔥的香味,味道不錯。酥炸魷魚鬚($28):炸得卜卜脆,很香口。水晶和果子($11.8):我很喜歡這碟甜品,不算很冰凍,外層煙韌,有嚼勁,又不會太甜。古法蔗糖饅頭($10.8):剛蒸好,所以特別軟,蔗糖味不夠濃,與平常吃的白色饅頭分別不大。鼎湖腐皮卷($14.8):賣相一般,但腐皮意外地脆。擂沙湯丸($12.8):不推介!上網搜尋一下,面層的那些粉應該是黃豆粉,但我們都覺得粉太多了,而湯丸則過份腍。整體而言,這頓早午茶食物質素不過不失,最重要是價錢經濟,五個人吃得飽飽都只需$205.5,超乎我們預計地便宜呀!

家鄉煎薄撐
$14.8
酥炸魷魚鬚($28):炸得卜卜脆,很香口。
酥炸魷魚鬚
水晶和果子
$11.8
古法蔗糖饅頭
$10.8
鼎湖腐皮卷($14.8):賣相一般,但腐皮意外地脆。
鼎湖腐皮卷
$14.8
擂沙湯丸($12.8):不推介!
擂沙湯丸
$12.8
2015-02-17
$41.1 (Lunch)
家鄉煎薄撐
$ 14.8
水晶和果子
$ 11.8
不知是否經濟差了,年初二差不多七時仍未滿座,且晚市竟然沒有給花生,所以只需付茶錢!海蔘炆茄子($88) : 上桌是一碟海蔘翠玉瓜($78),看見頗多海蔘,覺得抵食,但不是茄子,所以叫了廚房換過,結果條狀的海蔘變成小環狀的;此外,海蔘的份量不及之前的十份一,這碟還比翠玉瓜貴。不知是否因茄子與海蔘一起比較難分辨,所以以此魚目混珠!太過份了。茄子味道中規中規矩,所謂遼”心”是爽口沒什味道,雪藏貨色及應該用化學嘢整過,是沒有要求的,若我是不會點這個的。醉雞 ($48): 雞面鋪有杞子,雖夠酒味,但個人認為翡翠XXXXX或南小X,較合我心意。雞未夠滑,有些不多肉連骨的雞件在底,這是我第一次遇到的。海鮮卷 ($68): 很多沙律醬,有粟米粒,沙律醬味道嘛嘛,失敗。鎮江肴肉牛($38) : 面層的啫喱狀最有梅及類似八角味,溫度適中,味道不錯。糯米飯($88) : 這值得一讚的是蝦米夠大,是中型的,飯的味道及質感可以(預咗不是生炒),但我個人應為以質感來說,富臨XX比較好吃。橫財就手($88) : 小豬手蓋在生菜面,豬手很淋滑,味道一般。山根珍菌炆豆腐 ($78) : 豆腐夠滑,整體味道不錯。鮮果肉排
山根珍菌炆豆腐 ($78) : 豆腐夠滑,整體味道不錯。
鮮果肉排($88) : 只有鳳梨及不厚漿的炸排骨,不大件,酸酸甜甜,味道不錯。看見有($6.8)的甜品,心想必是酒樓那隻放桌的小碗及質素嘛嘛,結果無論味道及份量都出乎意料之外! 碗子比放桌的小碗大少許。
紅豆沙($6.8): 我沒有吃,是磨成蓉的,下次我會試這個。
楊枝甘露($12):比紅豆沙大碗些,頗多芒果粒,可惜酸的,試一次夠了。
杏仁露($6.8): 味道可以,若杰小許更好。
桂花糖蓮藕 (28) : 過多的桂花糖漿浸在蓮藕片,大約有七薄片(但有三種厚度),夠桂花味,蓮藕質感少許粉,味道流於表面。(可能吃過媽媽用蜜糖慢煮蓮藕片(是一開始便加蜜糖,口感煙韌入味;若中途才加蜜糖,口感和味道便和這次吃的一樣,所以感覺嘛嘛)。
2014-02-01
2012-09-11 2380 views
看報紙得知迎囍做promotion,清蒸大青班只售 $68,就去一試la~由於只得2人,只叫了一條魚及 干煸四季豆($58)干煸四季豆的豆很老,有渣的,唔好食,而且一d都唔似上海店食到嗰d,調味又差,唔好食既條魚等左差唔多40mins先到,飯同四季豆都清哂,而家要空口食哂成條魚~條魚嚟到我哋嘩左一聲,大條到呢,係平時12人一圍枱既份量,而家兩個人食!!條魚蒸得剛好,好嫩滑,$68真係唔知酒樓賺乜,抵到爆~不過今次食左咁大條魚,我要過一段好長時間先再食蒸魚了,食到有d怕怕

由於只得2人,只叫了一條魚及 干煸四季豆($58)

條魚蒸得剛好,好嫩滑,$68真係唔知酒樓賺乜,抵到爆~

2012-05-30
  • 清蒸大青班
2012-04-21 1341 views
睇早場前, 先嘆一嘆早茶, 又點了早晨孖寶, 要了鳳爪排骨飯和叉燒牛肉腸(星期六日, 套餐價HK$17, 點鳳爪排骨飯則要加多hk$1)叉燒牛肉腸包括1條叉燒腸及2條牛肉腸, 腸粉皮略嫌厚身, 捲了幾重, 不夠幼滑, 叉燒和牛肉均勻捲在腸粉中, 早上吃很容易入口, 不錯之選鳳爪排骨飯幾大盅, 就連餸的份量也不少, 飯雖不是太乾身, 但入口軟硬適中, 可惜排骨帶點肥, 鳳爪則又淋又入味
2012-04-09
Type of Meal