「City Dancer Grill & Live Music Bar」位於灣仔恆匯中心頂樓30樓,樓底高,裝潢時尚有格調,為一家酒吧西餐廳,最特別嘅係晚上九點左右就會有駐場歌手表演Live Music,眼看都有幾檯人為音樂而來。Guinness ($108): 健力士黑啤其實一啲都唔苦,醇香幼滑,微甜,帶咖啡及麥芽香,係我最喜愛嘅啤酒。芝士焗炸薯條($48): 粗薯條先炸,後加芝士焗製,酥脆具薯味,且帶芝士咸香,為不錯的佐酒小食。法式蠔汁鮮蠔芝士焗意粉 ($198): 呢個意粉幾特別幾好食,芝士白汁中滲透蠔汁嘅鮮香,醬汁稠密,非常濃郁,另有三顆蠔肉,肉質飽滿幼嫩,肥美鮮甜,絕對值得一試。慢煮西班牙豬架配蘋果醬($238): 慢煮方式煮製,熟度不能自選,但其實都睇得出豬鞍肉唔係Well Done,其肉質仍保持細嫩,具肉汁且有彈性,肉味香濃,豬皮帶有Crispy口感,有少少燒腩仔皮嘅香味。蒜香牛油烤野菌($48):隨便搭多一個side dish,蒜蓉牛油炒就一定好食架喇,野菌香滑多汁。

2024-05-07
Type of Meal
Dinner
City Dancer Grill & Live Music Bar📍灣仔灣仔道232號恆匯中心30樓唔知大家對儀式感有幾大追求呢?會唔會記住某啲特別日子,藉此機會慶祝一番?我同朋友經常會係放工後見面食飯,之前都分享過好多快食之選。但今晚比較特別,我同佢都有着得比平時返工正式,為嘅就係慶祝一下兩年前我哋第一次去街嘅呢一日。雖然聽落好似有啲無厘頭,但因為我哋都唔太喜歡喺大時大節同人迫、硬食貴價,所以喺呢啲非假日嘅平日,隆重地慶祝一下對我哋兩個有特別意義嘅日子,反而更加開心。我揀咗呢間位於灣仔嘅bar,一心諗住book個空中花園同佢撐下檯腳,點知天公不造美,全日都落大雨,雖然到埗時已經停雨一段時間,天台嘅地下都乾咗,但雨後天氣潮濕翳焗,所以我哋選擇坐係室內,慶幸店員安排咗我哋坐喺對正跑馬地嘅窗邊,有得睇住靚景共進晚餐。雖然同預期唔同,但當晚夜景幾靚,背景播嘅港台音樂亦係我哋耳熟能詳嘅歌,店員亦好有禮貌,情調氣氛都令人滿意。介紹食物前,想特別highlight一下當晚最享受嘅moment。其實揀呢間餐廳嘅其中一個原因,係想同朋友感受下live band music嘅用餐氣氛,不過我哋都唔太肯
📍灣仔灣仔道232號恆匯中心30樓

介紹食物前,想特別highlight一下當晚最享受嘅moment。其實揀呢間餐廳嘅其中一個原因,係想同朋友感受下live band music嘅用餐氣氛,不過我哋都唔太肯定係咪每一晚都會有駐場歌手表演,所以係食緊嘅過程中都有留意舞台嘅動向。食完一樣又一樣,連天台嘅夜景都睇埋,都遲遲未見有歌手樂手,我哋都打定輸數,諗緊一定係因為平日晚上嘅關係,所以無live performance。

正當有少少失落時,喺店員送上甜品嘅同時,燈光被調暗、有三位音樂人上台準備,我哋即刻有返心機。後來先知道,原來晚上九點鐘開始,先會有live music聽,所以衝住音樂而嚟嘅朋友要留意啦。

呢晚有齊琴手、結他手同主音,三人先輪流獨唱,然後再唱下duet同harmonies,首首歌曲都好經典,歌手樂手們仲好識搞氣氛,除咗有為場內慶生嘅客人唱生日歌,見到我哋坐埋一齊拍手打beat,主動話要唱返首情歌俾我哋聽,令我哋更加投入。

我想藉此機會多謝當晚嘅表演者,各位嘅演出非常有水準,歌藝了得,而且演繹經典金曲時有加入自己嘅風格,為我哋帶來一晚精彩表演,令呢個紀念日更加難忘。

💰$48
鴨油焗薯仔 🥔
Side Dish主要有各類菇菌、蔬菜同薯仔菜式供以選擇,由於我想食薯仔,但又唔想食得咁油膩,所以揀咗鴨油焗薯仔。望落細細兜嘅薯仔事實上有十多件,表面烤焗得金金黃黃,撲鼻而來陣陣鴨油香氣。薯仔口感軟糯不乾粉,烤焗過嘅表皮略帶脆口,食落啖啖鮮薯味,好食!

💰$238
慢煮西班牙豬架配蘋果醬 🐖
我揀咗慢煮pork rack做main,配上香甜幼滑嘅apple purée同醬汁,味道清新不膩。豬肉肉質紮實,自身帶有濃香豬肉鮮味。外層輕輕烤過後帶有焦香,內層肉色粉嫩多汁,口感味道均恰到好處。配菜車厘茄、露筍亦唔馬虎,前者一咬爆汁,後者幼嫩無渣,食材相當新鮮。

💰$288
日式醬燒煙燻白鱔 🎣
煙燻白鱔以木製長方盒呈上,廚師會將蘋果木碎望入抽屜內燒香,蓋上盒蓋以香煙燻製白鱔,造型吸晴,適合打卡。打開盒蓋一刻,白煙隨隨飄出,蘋果木香氣四散,滿足視覺嗅覺。

白鱔肥美肉厚,魚皮煙韌,塗滿特製日式醬汁後才燒,件件魚肉都帶有醬汁嘅濃香同木燻後嘅香氣,味道口感更勝一般炭燒鰻魚。 溫馨提示,鱔肉近中線位置有些少幼骨,食用時要注意呀。

💰$78
栗子合桃慕絲蛋糕 🌰
我哋一人點咗一份甜品,朋友揀嘅栗子合桃慕絲蛋糕,栗子mousse口感綿密細滑,同海綿蛋糕層層相間,配上脆脆堅果底層同合桃碎,層次豐富,味道清甜淡香。

💰$78
比利時脆朱古力慕絲蛋糕 🍫
我就揀咗用上比利時朱古力製作嘅蛋糕,mousse夾心有脆脆嘅朱古力碎,亦有混入榛子醬整餅底,增加口感。
  • 比利時脆朱古力慕絲蛋糕
2024-02-19 1341 views
今天朋友話想食好西, 於是我們便去了灣仔這間高級餐廳吃西餐.跟餐+$58經典蟹肉龍蝦湯:龍蝦湯真的好鮮味, 幾好飲, 而且蟹肉份量都多, 不錯.是日餐湯: 南瓜忌廉湯忌廉幾香滑, 南瓜幾香甜, 甜甜地幾好飲.跟餐的法包: 法包好香軟, 還吃到淡淡的麥香味, 不錯.炭燒紐西蘭肉眼配薯菜 ($198):肉眼扒煎得好香口,不會太熟, 不會太生, 真的是剛剛好.而且肉質鮮嫩, 不會太韌, 幾好食. 同埋炭燒真係特別有風味.烤西班牙黑毛豬架配烤野菜 ($178):擺盤同貌相都好靚, 好吸引. 黑毛豬煎得好香口, 好好食, 不會韌, 肉質鮮嫩多汁, 幾好食.跟餐點了杯洋甘菊茶, 吃西餐我最喜歡就是配花茶, 其中洋甘菊我覺得好清香, 法式龍蝦汁海鮮薯蓉批 ($168):薯蓉幾香口, 好香滑, 龍蝦汁亦都好香好鮮味. 海鮮都好足料, 幾好食, 真的不錯, 同埋龍蝦汁同薯蓉都幾夾.廚師精選甜品:一set 3件小口的, 非常精緻:最上的是比利時脆朱古力慕絲蛋糕, 我個人最喜歡吃這一款甜品, 因為本身自己都喜歡朱古力, 而這款朱古力又不會太過甜, 甜度剛剛好, 真的很好吃.中間一款是栗子合桃慕絲蛋糕: 栗子

跟餐+$58經典蟹肉龍蝦湯:
龍蝦湯真的好鮮味, 幾好飲, 而且蟹肉份量都多, 不錯.

是日餐湯: 南瓜忌廉湯
忌廉幾香滑, 南瓜幾香甜, 甜甜地幾好飲.

跟餐的法包: 法包好香軟, 還吃到淡淡的麥香味, 不錯.

炭燒紐西蘭肉眼配薯菜 ($198):
肉眼扒煎得好香口,不會太熟, 不會太生, 真的是剛剛好.

烤西班牙黑毛豬架配烤野菜 ($178):

法式龍蝦汁海鮮薯蓉批 ($168):

廚師精選甜品:
一set 3件小口的, 非常精緻:
中間一款是栗子合桃慕絲蛋糕: 栗子味都幾好食, 不錯.

最下一款是焦糖蘋果蛋糕: 食到淡淡的蘋果香味, 不錯.

2024-02-03
2024-01-19 1236 views
約左一個好耐冇見嘅朋友吹水,緊係要去啲氛圍感chill嘅餐廳😎今次就搵左間有得飽覽馬場&海景嘅bar👍🏻去到真係嘩左聲🤣天台景又chill又靚😍問waiter先知今日有live brand,咁靚景唯有留待下次睇😎三文魚子牛油果多士 & 西班牙火腿蕃茄莎莎多士 $128三文魚子牛油果多士: 牛油果蓉好creamy 🥑配上微鹹三文魚子好開胃🤤好食西班牙火腿蕃茄莎莎多士:蕃茄蓉+紅蔥頭碎食落比較濃味😉而生洋蔥嘅辣味,配埋火腿嘅鹹香又意外地夾😋香草燒三黃雞伴美式焗薯 $198三黃雞即叫即整,皮薄之餘又香又脆,而且雞肉肉質鮮嫩,食得出用香草醃製過,所以有淡淡香氣🤤推介必叫😋虎蝦仔煙肉蕃茄意大利麵 $188意粉軟硬適中,仲掛滿蕃茄醬汁juicy又惹味😋 虎蝦大大隻同爽口,份量都幾多👍🏻推介經典蟹肉龍蝦湯 $98好香龍蝦味🦞飲落好creamy,配麵包食又唔錯焦糖蘋果蛋糕 $78上面嘅焦糖慕絲配上酸甜嘅蘋果蓉,食落好有層次感,又中和焦糖嘅甜膩😎整體嘢食高質,天氣好可以去outdoor天台望住靚景食飯😎又可以選擇喺室內餐廳聽住live show吹水,絕對會再encore嘅一間餐廳🤟🏻

三文魚子牛油果多士 & 西班牙火腿蕃茄莎莎多士 $128

香草燒三黃雞伴美式焗薯 $198

虎蝦仔煙肉蕃茄意大利麵 $188

經典蟹肉龍蝦湯 $98
好香龍蝦味🦞飲落好creamy,配麵包食又唔錯

焦糖蘋果蛋糕 $78

2024-01-17
2023-12-21 144 views
上網見到呢一間有live Band好有氣氛, 而且仲有上層可以坐室外望住個海景食飯幾浪漫咁。 一於帶另一半嚟撐枱腳。❤️三文魚子牛油果多士 推介❤️呢個其實佢有兩個款式,一個係三文魚子再加牛油果蓉,另一個係蕃茄果蓉加少少紅蔥頭碎。 三文魚子鹹鹹地配合牛油果蓉嘅清淡嘅味道,魚子嘅鹹味解咗牛油果嘅膩! 仲要麵包係烘得啱啱好上盤熱辣辣好脆口! 蕃茄蓉加紅蔥頭碎加巴馬火腿,個味道就比較搶。 甜甜酸酸咬落去生洋蔥嘅味道辣辣地好有口感再加埋巴馬火腿嘅鹹香味,前菜嚟講我覺得非常開胃。蒸焗比目魚配山薯半龍蝦蟹肉牛油汁蒸焗嘅方式,令到冇平時蒸魚嗰種感覺。 有少少脆面,亦唔會好乾身。 醬汁調味得好好,而且魚冇乜骨!側邊嘅side dish 有一啲炸薯仔蔬菜同埋估唔到有龍蝦肉。 🤣😂虎蝦仔煙肉蕃茄意大利粉意粉軟硬適中,醬汁調味酸酸甜甜有少少煙肉嘅香味,仲有唔少虎蝦,都幾抵食!焦糖蘋果蛋糕味道非常特別,佢有一層嘅焦糖,有一層蘋果蓉,最後下面就係蛋糕。 食落去上面甜甜地,下面蘋果蓉偏酸。所以整體嚟講味道配合得幾好,幾有層次。

三文魚子牛油果多士 推介❤️

蒸焗比目魚配山薯半龍蝦蟹肉牛油汁

虎蝦仔煙肉蕃茄意大利粉

焦糖蘋果蛋糕
2023-12-19
  • 三文魚子牛油果多士
餐廳環境非常華麗,位於30樓,飽覽銅鑼灣、跑馬地的美景,而且服務亦非常細心周到。餐廳亦有午餐供應,包括餐湯、麵包、主菜及飲品,更可以除餐加購多款小食,非常超值。🌟是日餐湯及麵包當日是南瓜湯,南瓜味非常香濃,賣相亦很吸引,麵包非常香脆。
🌟炭燒澳洲和牛三角肉配黑松露薯蓉、西蘭花 喜歡吃牛肉的朋友一定不要錯過這個和牛三角肉配薯蓉,價錢超值之餘,黑松露薯蓉超級好味,牛肉肉質亦夠腍,加上西蘭花苗,顏色很漂亮。
🌟香煎帶子、野菌配黑松露魚子醬凍天使麵 單看菜式的名字已非常吸引,黑松露、魚子醬和帶子也是我們很喜歡的食材,加上煮法很適合夏天,比較開胃滋味。帶子不會過熟,明顯是刺身給的帶子,加上黑松露令整個天使味的味道很夾,而魚子醬令人整到菜式層次昇華了。廚師精選甜品 其實跟餐架構的廚師精品甜品已非常美味,有三種口味,份量不多,但感到非常滿足。(栗子合桃慕絲蛋糕/焦糖蘋果蛋糕/比利時脆朱古力慕絲蛋糕)當日我和細佬除了選了一個套餐之外,亦額外加了一些小食:
🌟三文魚子牛油果多士(2pcs)
+西班牙火腿蕃茄莎莎多士 (2 pcs)這個令人停不到口的多士,每塊都焗得非常香脆,上面有三文魚子牛油果和充滿蒜蓉

🌟是日餐湯及麵包
當日是南瓜湯,南瓜味非常香濃,賣相亦很吸引,麵包非常香脆。

🌟炭燒澳洲和牛三角肉配黑松露薯蓉、西蘭花

🌟香煎帶子、野菌配黑松露魚子醬凍天使麵

廚師精選甜品

當日我和細佬除了選了一個套餐之外,亦額外加了一些小食:

🌟三文魚子牛油果多士(2pcs)
+西班牙火腿蕃茄莎莎多士 (2 pcs)
這個令人停不到口的多士,每塊都焗得非常香脆,上面有三文魚子牛油果和充滿蒜蓉味少少香辣的蕃茄沙沙,令人食指大動。

⭐️比利時脆朱古力慕絲蛋糕
這個散叫的比利時脆朱古力慕絲蛋糕非常可口,不但朱古力味很香濃,加上脆朱古力口感非常突出。

2024-05-17
Type of Meal
Lunch
2024-05-23 0 views
望住個馬場食好食嘅生日飯,好滿足!環境景觀好開揚,樓層夠高,一望出就係馬場,個景超靚!內在環境都好chill,坐得好舒服,成餐飯都食得好relaxed.而且有live music,感覺好chill.仲可以book空中花園,下次要帶朋友嚟一齊望住個靚景食飯!法式保雲酥焗羊架香港好少食到保雲酥羊架,要整保雲酥其實好耗時,同埋好考功夫,呢間餐廳嘅大廚就能夠nail it! 煮得好好食.保雲酥即係喺羊架包上香草,蒜蓉,麵包糠,再拎去焗羊架焗完之後,啲香味入晒去,但係仲可以保持到羊架唔會太熟,大廚keep到佢大概7成熟,保得住肉汁之餘,仲可以入到味,煮得好靚,好好食!主廚非常有功架!慢煮西班牙豬架 (with apple sauce)豬架好大件,好厚肉.表面煎得好靚,但內層係全熟仲食到豬臊嘅奶香味,鎖得住肉汁之餘,唔會有overcook/undercook嘅問題,最特別係配咗apple sauce,嗰種酸酸甜甜嘅味道,同豬架嘅臊味好夾,而且夠晒開胃!蟹肉龍蝦忌廉湯龍蝦味超濃超香,湯都好杰身,完全冇額外水份,所以啖都食到肉,同埋龍蝦香味.配上嘅toast拎嚟點龍蝦湯,掛晒啲湯,一啖食,好正!泰式蝦
望住個馬場食好食嘅生日飯,好滿足!

而且有live music,感覺好chill.
仲可以book空中花園,下次要帶朋友嚟一齊望住個靚景食飯!

法式保雲酥焗羊架

慢煮西班牙豬架 (with apple sauce)

蟹肉龍蝦忌廉湯
配上嘅toast拎嚟點龍蝦湯,掛晒啲湯,一啖食,好正!

泰式蝦餅
佢嘅蝦餅炸得好香口,好脆,啲酸辣醬都好開胃.

2024-05-22 0 views
灣仔道有間music bar位於商業大廈的頂樓(30/F),大大的玻璃幕牆,幾乎可以睇晒成個跑馬地馬場,視野非常好,好舒服👍🏻,又有Live Music,感覺好棒👍🏻。不過先要醫肚先🤗法式鮮蠔湯,非常濃厚口感,我估係將蠔打碎再混入湯之中,好味。Appetizer 有泰式蟹餅配一個蒜蓉汁,帶一點酸,開胃又醒神,蟹餅炸到金黃色,脆卜卜,但內裡蟹肉鮮甜👍🏻。香辣蜆意大利粉配白酒汁,廚師幾蜆砌成圓形一到牆,非常有心思,賣相靚👍🏻。不太辣,非常易入口,配上蒜片+野菌,不錯🫰🏻。跟住以下菜式真係要大力推介 - 日式醬燒煙燻白膳,用木盒上枱,幾精緻,廚師介紹這個白膳係用煙燻兩次的煮法,配上薑蓉醬。白膳入口好彈牙,好厚肉,質感好正,日式醬令白膳帶少少甜,醬汁非常夾👍🏻,非常掂的一道菜色😋😋😋,而且份量都非常多🫰🏻
不過先要醫肚先🤗
2024-05-20 0 views
琴晚去左港島,喺openrice搵到呢間餐廳,感覺好適合friday night😚於是就去試試佢!餐廳喺30樓,坐窗邊嘅話景觀應該好開揚,好似仲有得揀坐空中花園!食物選擇都唔少架麵包方面俾咗一款香草包同埋一款蕃茄包,waiter建議食咗香草包先,蕃茄包可以浸湯食🦞蟹肉龍蝦忌廉湯非常之濃郁!入邊仲食到唔少蟹肉同龍蝦肉,加埋蕃茄包一齊食味道更豐富!🍝澳洲和牛面肉闊條麵和牛面肉同埋啲牛筋都非常軟熟,入口即溶😋醬汁好creamy, pasta都煮得啱啱好!🥩法式保雲酥焗羊架唔好見佢望落咁生,但其實個生熟都係啱啱好,保留羊肉嘅口感得來又唔會太羶。另外加咗$48配個黑松露薯蓉,薯蓉質地好幼滑👍🏻嚟都咁有feel嘅地方,梗係要配杯紅酒飲吓啦~-總結:非常之舒服又好chill嘅Bar Restaurant👍🏻環境好,食物都幾唔錯,推薦大家嚟試吓😼

食物選擇都唔少架

🦞蟹肉龍蝦忌廉湯

🍝澳洲和牛面肉闊條麵

🥩法式保雲酥焗羊架

嚟都咁有feel嘅地方,梗係要配杯紅酒飲吓啦~
2024-05-17
2024-05-18 0 views
今日黎到灣仔依間樓上嘅酒吧餐廳,餐廳位於30樓,望出去就係跑馬地馬場,個景好正,而且岩時間嘅話仲有band show可以睇我地仲左幾樣野食1. 經典蟹肉龍蝦湯:湯底味道濃郁,而且入口質感濃厚。龍蝦湯同蟹肉嘅味道好夾,非常好飲2. 泰式蟹餅:佢嘅外皮炸得酥脆金黃,一口咬落去,蟹肉非常豐富。蟹肉鮮甜多汁,配上泰式香料同調味,味道更加豐富。佢嘅口感酥脆彈牙,食落去真係好過癮!加上佢個泰式辣汁,好鬼野味3. 泰式金不換炒蠔:d蠔夠晒大隻,而且新鮮,加上泰式醬汁去炒,味道恰到好處,又保持咗蠔嘅鮮味同肉質。蠔肉爽滑多汁,配上泰式醬汁嘅酸辣味道,食完好開胃4. 香辣蜆意粉配白酒汁:意粉煮得彈牙,蜆肉又大又鮮甜。佢嘅白酒汁帶有微微嘅辣味同香氣,令味道更加豐富,食完好有滿足感5. 慢煮西班牙豬架配蘋果醬:豬架經過慢煮,肉質嫩滑多汁,而且又冇咩多餘脂肪。佢嘅肉汁都係完美保留,最後更會燒一燒佢,令肉質帶有燒烤嘅味道,配上蘋果醬,醬嘅酸甜同豬肉嘅風味完美結合,味道更加豐富,正呀整體黎講,餐廳食物質素非常高,而且環境舒服有情調,好岩拍拖或三五知己一齊聚餐

我地仲左幾樣野食

1. 經典蟹肉龍蝦湯:

2. 泰式蟹餅:

3. 泰式金不換炒蠔:

4. 香辣蜆意粉配白酒汁:

5. 慢煮西班牙豬架配蘋果醬:

• 慢煮西班牙豬架配蘋果醬
2024-05-17 0 views
經過銅鑼灣同灣仔,發現咗一間灣仔道嘅餐廳😆之前唔知道,我諗係因為佢係樓上舖頭。📍 City Dancer Grill & Live Music Bar (灣仔)灣仔灣仔道232號恆匯中心30樓 佢原來係一間有live band嘅餐廳,不過夜晚9點先開始,一去到係七半,侍應就已經話indoor full哂,今次就無緣邊食飯邊聽歌,唯有上rooftop食。係別有一番景致😎!坐擁港島區美譽夜景景色又嘆住啤酒🍻🔻1. 慢煮澳洲和牛面肉、牛根忌廉闊條麵✨$198牛肉嘅份量唔會少,好重牛香而且好鬆軟,入面仲有好多菇,意粉偏硬少少但都好吸汁,係juicy! 🔻2. 秘醬煙燻三黃雞 ✨$268侍應一嚟就拎住個木箱行過嚟,原來係連埋煙燻盒一齊上,侍應介意佢係手工野:熟完去焗,焗完再煙燻。個雞食落好滑,而且好重煙燻味,加埋配菜食都好滋味。🔻3. 芝士焗炸薯條 ✨$48一嚟到薯條熱辣辣,食到落底都仲有好多芝士,一段時間都keep到啲薯條好脆。🔻4. 黑松露薯蓉✨$48不得了,啖啖黑松露濃香,薯蓉幼滑質地,呢個價錢絕對對得住😁

灣仔灣仔道232號恆匯中心30樓

係別有一番景致😎!坐擁港島區美譽夜景景色又嘆住啤酒🍻

1. 慢煮澳洲和牛面肉、牛根忌廉闊條麵✨$198

2. 秘醬煙燻三黃雞 ✨$268

3. 芝士焗炸薯條 ✨$48

4. 黑松露薯蓉✨$48

不得了,啖啖黑松露濃香,薯蓉幼滑質地,呢個價錢絕對對得住😁

2024-05-15 0 views
有roof……好chill......可以打卡,同朋友吹下水..…室內環境都好好,有livr music… 又可以自己唱k……地方唔算大,但適合朋友gathering…..食物唔錯,選擇唔多,但都ok…..waiter/waitress好nice,服務,態度都好好……會再黎… 推…..
2024-05-13 18 views
想聽著現場音樂用餐🍽️以為只有到酒吧才有機會⁉️位於灣仔30樓同天台,就有駐場樂隊和歌手表演🎸🎧🎼內部擁有美麗的天台‼️甜品擺盤有驚喜🍮夜晚睇表演🎼也不妨點杯雞尾酒🍔🍟日式和牛芝士漢堡包配薯條 頂級和牛及少量牛脂肪製成,肉味濃郁兼肉汁豐富,保證juicy,中間仲有香濃芝士流出嚟🧀🦀泰式蟹餅表面焦脆,內裏充滿濕潤柔軟的蟹肉,足料嘅蟹肉餅🥦🥩炭燒澳洲和牛三角肉配黑松露薯蓉,西蘭花苗口感鮮甜多汁並略帶嚼勁,牛肉風味濃郁🍤西班牙蒜片炒蝦 保留跟鮮蝦又爽又彈的肉質,辣椒乾增添香氣🥗煙三文魚凱撒沙律新鮮又爽口,健康得黎又美味!配搭煙三文魚一齊食簡直係super match!

🍔🍟日式和牛芝士漢堡包配薯條

🦀泰式蟹餅
表面焦脆,內裏充滿濕潤柔軟的蟹肉,足料嘅蟹肉餅

🥦🥩炭燒澳洲和牛三角肉配黑松露薯蓉,西蘭花苗
口感鮮甜多汁並略帶嚼勁,牛肉風味濃郁

🍤西班牙蒜片炒蝦
保留跟鮮蝦又爽又彈的肉質,辣椒乾增添香氣

🥗煙三文魚凱撒沙律

2024-05-09 11 views
寫天台西餐体驗,高空遠望銅鑼灣,視野廣闊,好岩放鬆一下。餐廳有好大嘅無台,放了drums set和大電視,晚上氣氛一定好好。我哋叫了3份午餐🍱,升級左龍蝦🦞湯,同加左蟹餅。煎魚魚片經過煎炸,外皮酥脆,內裡鮮嫩。搭配醬汁和香料,口感豐富和有獨特風味。牛柳經典的西餐食品,都做得不錯。保持牛柳嫩滑,搭配蘑菇、洋蔥等,讓整道菜更豐富多樣。煎蠔意大利🇮🇹飯最後是煎蠔意大利飯,煎蠔大隻肥美,煎至香脆。意大利飯偏淋身,和蠔的口感配合。

我哋叫了3份午餐🍱,升級左龍蝦🦞湯,同加左蟹餅。

煎魚

牛柳

煎蠔意大利🇮🇹飯
2024-05-06 9 views
今日來到灣仔一間西餐廳,位於30樓,本身想坐露天花園,但由於天雨關係,改為室外,見到四周都大玻璃,讓我們可以俯瞰外面的環境,而且面對着有一個大電視播放着郊外的風景影片,再加上柔和的音樂,令到人在此更加舒服。可以人叫了兩個午市套餐,以及一款小食小食方面➡️凍肉拼盤$138有三款凍肉選擇,三款的濃味亦截然不同,但配上了多士一同食用,即使較濃味的凍肉,可減輕凍肉的油膩。午市套餐方面,包含了餐湯、餐包、主菜以及飲品➡️蟹肉龍蝦忌廉湯+$58🍴香草餐包和蕃茄餐包🍴烤西班牙黑毛豬架配薯菜$188🍴奶茶+$20🥣龍蝦湯方面,非常之濃郁,亦都配上不少蟹肉,再加上店員教導我們先食香草包搽上牛油,再以蕃茄餐包配上餐湯,此外有更多重富的味覺享受🥰🍝黑毛豬假方面,上菜真是覺得很誇張,非常之大塊,而且很厚,但切落去煎得啱啱好,唔會話太厚而覺得靭,而且滲透香香嘅豬油又唔會太漏,非常好味😋➡️ 法式鮮蠔湯+$48🍴香草餐包和蕃茄餐包🍴 炭燒澳洲和牛三角肉配黑松露薯蓉和西蘭花苗 $198🍴檸檬茶🥣蠔湯方面,亦是非常之濃郁,配上炸到香脆的麵包粒,雖然濃郁但不會太漏🍝牛扒方面,亦是煎得非常之好,不會太熟或太生,食落口亦有陣陣的

可以人叫了兩個午市套餐,以及一款小食
小食方面
➡️凍肉拼盤$138

午市套餐方面,包含了餐湯、餐包、主菜以及飲品

➡️蟹肉龍蝦忌廉湯+$58
🍴香草餐包和蕃茄餐包
🍴烤西班牙黑毛豬架配薯菜$188
🍴奶茶+$20

➡️ 法式鮮蠔湯+$48
🍴香草餐包和蕃茄餐包
🍴 炭燒澳洲和牛三角肉配黑松露薯蓉和西蘭花苗 $198
🍴檸檬茶

🍝牛扒方面,亦是煎得非常之好,不會太熟或太生,食落口亦有陣陣的牛香味道

整體來說,這間餐廳非常值得推介,不但有好舒服的環境,而且服務亦都很貼心,加上食物質素非常之高,價錢不昂貴,普通午市套餐若果不升級其他配菜或款式,只需百零蚊,就可以享受到這樣的服務以及環境,非常值得一去🥰🥰