City Dancer Grill & Live Music Bar📍灣仔灣仔道232號恆匯中心30樓唔知大家對儀式感有幾大追求呢?會唔會記住某啲特別日子,藉此機會慶祝一番?我同朋友經常會係放工後見面食飯,之前都分享過好多快食之選。但今晚比較特別,我同佢都有着得比平時返工正式,為嘅就係慶祝一下兩年前我哋第一次去街嘅呢一日。雖然聽落好似有啲無厘頭,但因為我哋都唔太喜歡喺大時大節同人迫、硬食貴價,所以喺呢啲非假日嘅平日,隆重地慶祝一下對我哋兩個有特別意義嘅日子,反而更加開心。我揀咗呢間位於灣仔嘅bar,一心諗住book個空中花園同佢撐下檯腳,點知天公不造美,全日都落大雨,雖然到埗時已經停雨一段時間,天台嘅地下都乾咗,但雨後天氣潮濕翳焗,所以我哋選擇坐係室內,慶幸店員安排咗我哋坐喺對正跑馬地嘅窗邊,有得睇住靚景共進晚餐。雖然同預期唔同,但當晚夜景幾靚,背景播嘅港台音樂亦係我哋耳熟能詳嘅歌,店員亦好有禮貌,情調氣氛都令人滿意。介紹食物前,想特別highlight一下當晚最享受嘅moment。其實揀呢間餐廳嘅其中一個原因,係想同朋友感受下live band music嘅用餐氣氛,不過我哋都唔太肯
📍灣仔灣仔道232號恆匯中心30樓

介紹食物前,想特別highlight一下當晚最享受嘅moment。其實揀呢間餐廳嘅其中一個原因,係想同朋友感受下live band music嘅用餐氣氛,不過我哋都唔太肯定係咪每一晚都會有駐場歌手表演,所以係食緊嘅過程中都有留意舞台嘅動向。食完一樣又一樣,連天台嘅夜景都睇埋,都遲遲未見有歌手樂手,我哋都打定輸數,諗緊一定係因為平日晚上嘅關係,所以無live performance。

正當有少少失落時,喺店員送上甜品嘅同時,燈光被調暗、有三位音樂人上台準備,我哋即刻有返心機。後來先知道,原來晚上九點鐘開始,先會有live music聽,所以衝住音樂而嚟嘅朋友要留意啦。

呢晚有齊琴手、結他手同主音,三人先輪流獨唱,然後再唱下duet同harmonies,首首歌曲都好經典,歌手樂手們仲好識搞氣氛,除咗有為場內慶生嘅客人唱生日歌,見到我哋坐埋一齊拍手打beat,主動話要唱返首情歌俾我哋聽,令我哋更加投入。

我想藉此機會多謝當晚嘅表演者,各位嘅演出非常有水準,歌藝了得,而且演繹經典金曲時有加入自己嘅風格,為我哋帶來一晚精彩表演,令呢個紀念日更加難忘。

💰$48
鴨油焗薯仔 🥔
Side Dish主要有各類菇菌、蔬菜同薯仔菜式供以選擇,由於我想食薯仔,但又唔想食得咁油膩,所以揀咗鴨油焗薯仔。望落細細兜嘅薯仔事實上有十多件,表面烤焗得金金黃黃,撲鼻而來陣陣鴨油香氣。薯仔口感軟糯不乾粉,烤焗過嘅表皮略帶脆口,食落啖啖鮮薯味,好食!

💰$238
慢煮西班牙豬架配蘋果醬 🐖
我揀咗慢煮pork rack做main,配上香甜幼滑嘅apple purée同醬汁,味道清新不膩。豬肉肉質紮實,自身帶有濃香豬肉鮮味。外層輕輕烤過後帶有焦香,內層肉色粉嫩多汁,口感味道均恰到好處。配菜車厘茄、露筍亦唔馬虎,前者一咬爆汁,後者幼嫩無渣,食材相當新鮮。

💰$288
日式醬燒煙燻白鱔 🎣
煙燻白鱔以木製長方盒呈上,廚師會將蘋果木碎望入抽屜內燒香,蓋上盒蓋以香煙燻製白鱔,造型吸晴,適合打卡。打開盒蓋一刻,白煙隨隨飄出,蘋果木香氣四散,滿足視覺嗅覺。

白鱔肥美肉厚,魚皮煙韌,塗滿特製日式醬汁後才燒,件件魚肉都帶有醬汁嘅濃香同木燻後嘅香氣,味道口感更勝一般炭燒鰻魚。 溫馨提示,鱔肉近中線位置有些少幼骨,食用時要注意呀。

💰$78
栗子合桃慕絲蛋糕 🌰
我哋一人點咗一份甜品,朋友揀嘅栗子合桃慕絲蛋糕,栗子mousse口感綿密細滑,同海綿蛋糕層層相間,配上脆脆堅果底層同合桃碎,層次豐富,味道清甜淡香。

💰$78
比利時脆朱古力慕絲蛋糕 🍫
我就揀咗用上比利時朱古力製作嘅蛋糕,mousse夾心有脆脆嘅朱古力碎,亦有混入榛子醬整餅底,增加口感。
  • 比利時脆朱古力慕絲蛋糕