6 day(s) ago 0 views
朋友愛吃甜品,今次來試試這家。先叫了原味熔岩梳乎厘班戟配雪糕,很喜歡配雪糕的甜品,無論是疏乎厘、麵包等都特別夾,也大都不會錯。甜品到,刀子切下時熔岩流心忌廉一湧以下,是有動感的,還不錯。pancake也算Q彈,蛋香滿滿。松露薯條,薯條熱辣辣配上夾雜着松露味道的沙律醬薯條,非常美味。鮮奶綠茶碎冰,甘甘的綠茶配上甜甜的pancake,超夾。
朋友愛吃甜品,今次來試試這家。

鮮奶綠茶碎冰,甘甘的綠茶配上甜甜的pancake,超夾。
6 day(s) ago 0 views
今次同朋友係第二次黎,上次晚餐等太耐,今次決定同朋友試下午飯時間黎,都係等左一陣間就入座試左佢嘅西京白味噌豚肉意粉,係新菜式,味道十分好,唔太油膩。肉嘅份量都好足夠,美中不足係可以多番少少洋蔥同菇平衡番。另外仲叫左黑松露薯條,cobber名物,依然都係我嘅至愛。薯條上到黎仲係熱同脆,下次要再食過!飲品方面叫左鮮奶伯爵茶,拉花靚之餘口感亦非常綿滑,飲落去有濃濃嘅茶香味,而奶同茶嘅比例恰到好處,唔會偏重任何一邊。

鮮奶伯爵茶

2024-04-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
鮮奶伯爵茶
  • 松露薯條
每次朋友問我去觀塘聚會食咩,我都一定會推薦呢一間Café。雖然暫時喺我心目中未有Café排名,但係呢一間真係前三都走唔甩。冇得book位淨係可以walk in,通常我自己五點就會過嚟等位。我覺得佢啲主食同埋甜品都一樣咁出色,坐都坐得好舒服,我成日都同啲朋友講笑話呢一間係我嘅canteen。‣ 蜜糖芥末雞翼 $68食咗真係至少有十幾次,啲雞翼永遠都係咁大隻又脆卜卜,雞翼多汁嫩滑,好鍾意蜜糖芥末嗰浸味。不過食到最後永遠我啲朋友都會食唔晒雞翼,因為都幾濃味,如果唔快啲食晒佢嘅話去到最後都會幾膩。‣ 和風火炙帆立貝意粉 $138見到嗰陣覺得好得意,好似大阪燒嘅汁再搭配意粉,食之前冇話抱好大期望,但係食落去嘅時候又覺得幾過癮。確實都真係大阪燒嘅汁,但係原來搭配意粉都幾好食,食吓食吓不知不覺就食晒。‣ 肉醬意粉 $96基本上我每次嚟都會嗌肉醬意粉,同埋好鍾意同朋友share食,通常都會嗌多啲小食,例如薯條。我覺得佢比嘅肉醬相當之足料,而且你見到芝士冚住晒成個意粉,所以一定要趁熱食,如果攤凍咗,啲芝士就會黐住晒。‣ 開心果忌廉配新鮮士多啤梨疏乎厘班戟 $138佢嘅疏乎厘班戟喺必嗌,有時唔同嘅季節佢都

‣ 蜜糖芥末雞翼 $68

‣ 和風火炙帆立貝意粉 $138

‣ 肉醬意粉 $96

‣ 開心果忌廉配新鮮士多啤梨疏乎厘班戟 $138
佢嘅疏乎厘班戟喺必嗌,有時唔同嘅季節佢都會有唔同嘅季節限定口味,我每次喺到食嘅時候,都會諗返起喺日本食疏乎厘班戟嘅味,真係做到嗰種輕盈嘅感覺,你又唔會覺得自己好似食空氣。唔同嘅味道我都試過晒,好難揀到一款好鍾意,今次第一次試開心果,我覺得佢嘅開心果味都好濃郁,相當推薦大家試吓。
2024-04-19 329 views
依間真係意外收獲!觀塘人多食店多既地方,排隊都要吃既食店應該都高質,等左20mins 終於到我地👍👍叫左個白味噌豚肉忌廉意粉,因為朋友對味噌情有獨鍾,但我就唔特別好😂 點知依個意粉令我改觀,淡淡既味噌原來同忌廉甘夾!意粉係al dente, 彈牙個種,豚肉係切到較幼身,好掛汁👍👍 一啖入口,吃到白味噌既淡香再加埋忌廉既奶香味,一流👍另外叫左個signature 既雞胸肉pizza, 有大大舊雞胸肉,好正夠曬滑,加埋少少辣既sauce,餅底夠脆👍 無野可以挑剔整體非常滿意,多人排隊係有原因的👍👍 一定會再黎食😋😋😋😋

整體非常滿意,多人排隊係有原因的👍👍 一定會再黎食😋😋😋😋
2024-04-18
  • 自家製千島醬慢煮雞肉香草pizza
  • 西京白味噌豚肉忌廉意粉
今日第一次來到官塘這間超人氣cafe。閒日晚市爆滿啊!7:45pm來到要排隊,晚來幾分鐘要等5個籌號呢先來主食,和風豚肉忌廉意粉,味道相當不錯!意大利粉是我喜歡,有煙韌感的!再點了新出的山葵蛋黃醬薯條。這個的話覺得一般。自己吃西餐喜歡粗薯條,至於山葵蛋黃醬是好吃的,但只點這款醬的話會略嫌單調和有點嗆。還點了鹹蛋黃雞翼,這個不過不失。最後吃了士多啤梨梳乎里班戟🥞這個真的!太!好!吃!了!很鬆軟Q彈,是我吃過最好吃的!另外點了香蕉蜂蜜乳酪Slush,也很清新好喝不會膩,但忘了拍照🫣整體來說,主食好吃!飲料很好!甜品滿分💯!小食一般般。但為了甜品再來?絕對值得!🫶🏽
今日第一次來到官塘這間超人氣cafe。
閒日晚市爆滿啊!
7:45pm來到要排隊,晚來幾分鐘要等5個籌號呢

再點了新出的山葵蛋黃醬薯條。
這個的話覺得一般。

山葵蛋黃醬薯條

還點了鹹蛋黃雞翼,這個不過不失。

鹹蛋黃雞翼

最後吃了士多啤梨梳乎里班戟🥞
這個真的!太!好!吃!了!
很鬆軟Q彈,是我吃過最好吃的!

士多啤梨梳乎厘班戟

整體來說,主食好吃!飲料很好!
甜品滿分💯!
小食一般般。
但為了甜品再來?絕對值得!🫶🏽
士多啤梨梳乎厘班戟
大排長龍 朋友聚會地點之選呢日同朋友嚟到觀塘,打算去間樓上cafe吹下水,順便食埋lunch☺️!嚟之前都知淨係可以walk in,唔接受booking,去到門口已經塞滿人😳,不過等咗20分鐘左右就入座啦,星期六日嚟講都算快。我就叫咗大蝦黑松露忌廉蘑菇意粉,果然黑松露意粉點都唔會難食😋!意粉都正常發揮,口感煙韌,軟硬適中,黑松醬汁濃郁,食落好過癮😝!大蝦大隻得嚟唔霉,肉質算彈牙爽口,配埋啲蘑菇,真係好滿足🤤!
大排長龍 朋友聚會地點之選

人氣爆棚 日日都排長龍的觀塘超出名cafe(不設訂位)想試超~~耐~~~但晚市失敗過兩次 實在太多人了嗚´д`)呢次醒啦!平日2點幾黎 唔洗等位 直入!!好幸福呀!!〃🍰原味熔岩梳乎厘班戟 $86 +Movenpick 雪糕 $42今次黎就係為左pancakeヾ(´︶`*)ノ熔岩式嘅流心忌廉真係好啱打卡班戟睇片都睇得出有Q彈~
原味的忌廉奶蛋香100分!!!必定要回訪!!!唔算太甜 2個人share可以輕鬆清碟 (可能可以食多個 〃🍽️明太子忌廉大蝦燉飯 $148橙色果碟~雖然其貌不揚 但係好食不過因為啖啖都好creamy食到最後會有點膩 〃🍽️松露薯條 $68松露調味沙律醬 完全係無法抗拒´д`)好好食 不過就無咩特別 似係平時cafe都食到的預期口味〃🧋朱古力忌廉碎冰|鮮奶綠茶碎冰 $44/杯因為本人係唔飲咖啡的所以好感動呢間Cafe有好多好多的非咖啡類選擇🥹🤍 兩杯碎冰都好好飲 唔算太甜 好香朱古力味/綠茶味 配pancake超夾!〃佢哋而家開左姊妹店都係觀塘~主打窩夫 不過我就暫時未試過 下次去!但暫時呢間本店 個人是決定必須要再來的🤍
人氣爆棚 日日都排長龍的觀塘超出名cafe(不設訂位)
想試超~~耐~~~但晚市失敗過兩次 實在太多人了嗚´д`)
呢次醒啦!平日2點幾黎 唔洗等位 直入!!好幸福呀!!

今次黎就係為左pancakeヾ(´︶`*)ノ
熔岩式嘅流心忌廉真係好啱打卡
班戟睇片都睇得出有Q彈~
原味的忌廉奶蛋香100分!!!必定要回訪!!!
唔算太甜 2個人share可以輕鬆清碟 (可能可以食多個

🍽️明太子忌廉大蝦燉飯 $148
橙色果碟~雖然其貌不揚 但係好食
不過因為啖啖都好creamy食到最後會有點膩

🍽️松露薯條 $68
松露調味沙律醬 完全係無法抗拒´д`)
好好食 不過就無咩特別 似係平時cafe都食到的預期口味

🧋朱古力忌廉碎冰|鮮奶綠茶碎冰 $44/杯
因為本人係唔飲咖啡的

佢哋而家開左姊妹店都係觀塘~
主打窩夫 不過我就暫時未試過
下次去!
但暫時呢間本店 個人是決定必須要再來的🤍
2023-04-11
$250 (Tea)
蟹肉炒意粉好正,好多蟹肉好夠味,唔油。明太子忌廉意大利飯,個樣真係好衰,但食落其實好味,唔辣,有口感,啲蝦好彈牙。炸芝士條可以拉絲拉到勁長 🤩🤩 記得熱食,凍左就。。。 雞翼炸粉太厚,遜色左少少。個薯蓉正常發揮,冇咩特別。甜品黎講,個梳乎厘係真係好食,焙茶味濃,加埋個一啲都唔酸既日本柑,真係好正。churros係我最愛,點埋朱古力醬一流 ❤️🧡 總括黎講係絕對會幫襯,只係個位置比較曲折,建議後樓梯上一層係最快去到
蟹肉炒意粉好正,好多蟹肉好夠味,唔油。
炸芝士條可以拉絲拉到勁長 🤩🤩 記得熱食,凍左就。。。
雞翼炸粉太厚,遜色左少少。
個薯蓉正常發揮,冇咩特別。
churros係我最愛,點埋朱古力醬一流 ❤️🧡

2024-04-08
2024-04-10 247 views
數年前光顧過 Cobber Coffee and Tonys Pastry,對他們的出品和用餐環境都頗有好感,所以一直都好想試其位於同區的姊妹店,今晩舊同事約食飯,當然要推薦。尋找的過程有點兒曲折。餐廳位處工業大廈內,晚上要到大廈另一個向內街的出入口,再乘電梯或沿樓梯上一樓,再按指示行,便會到逹餐廳。雖然位置隱蔽,但捧場客也不少。今晚主要和朋友相聚 ,其次是一嚐糯米窩夫,主菜則交朋友發板。🥗黑醋配巴馬火腿沙律 $78巴馬火腿鹹香肉嫩, 卷作一團更易入口,而黑醋本身甜味較重,略帶微酸,配新鮮沙律菜,令人吃得更津津有味🍝日式明太子紫菜大蝦意粉 $138豐富的明太子忌廉醬汁掛滿每一條意粉,熱辣辣,咸鮮味更明顯,意粉彈牙,蝦肉爽口,份量足,和朋友分享最合適。🍕自家製千島醬慢煮雞肉香草 Pizza (8")  $118pizza份量十足,唧滿千島醬汁,厚身的餅皮承托住重量級,肉厚大件的慢煮雞肉,肉汁豐富,口感嫩滑,少少辣,更惹味🥧馬蘇里拉芝士焗薯蓉帶子  $78一送來已經聞到陣陣芝香,奶油薯蓉上鋪滿芝士,呈半流心狀態,有拉絲效果,薯蓉口感 未至滑如忌廉,不過質也十分綿密,有奶香味;粗粒、已破開兩

🥗黑醋配巴馬火腿沙律 $78

黑醋配巴馬火腿沙律
🍝日式明太子紫菜大蝦意粉 $138
日式明太子紫菜大蝦意粉
自家製千島醬慢煮雞肉香草 Pizza
🥧馬蘇里拉芝士焗薯蓉帶子  $78
一送來已經聞到陣陣芝香,奶油薯蓉上鋪滿芝士,呈半流心狀態,有拉絲效果,薯蓉口感 未至滑如忌廉,不過質也十分綿密,有奶香味;粗粒、已破開兩邊帶子分佈在薯蓉內,吃起來有尋寶感覺;帶子烤焗後仍鮮嫩彈牙,非常之有驚喜
馬蘇里拉芝士焗薯蓉帶子
🍦藍莓提子伯爵茶糯米窩夫   $92

職員話藍莓今晚已沽清,所以全數換上新鮮青提子作伴碟。
糯米窩夫外型和平時食的窩夫差不多,入口方知分別。蛋味雖不算明顯,但外層紮實,內層煙韌,如別不同的口感令人印象難忘; 奶白色雪糕球清甜,重椰糖味,不太甜,味道清新正好平衡伯爵茶醬汁濃郁茶香。
藍莓提子伯爵茶糯米窩夫

雖然今晚在尋找餐廳的過程有少許曲折,不過對於餐廳環境,食物質素都頗滿意,更重要的是,個人覺得大多數開設在廠廈內的CAFE,服務其實都不錯,起碼員工不會迴避客人的召喚、有交帶、態度有禮,這些也是食肆之間優勝劣敗的條件之一。

2024-03-22
自家製千島醬慢煮雞肉香草 Pizza
馬蘇里拉芝士焗薯蓉帶子
藍莓提子伯爵茶糯米窩夫
2024-04-10 155 views
當時6點到餐廳已近乎坐滿,環境舒適,服務員態度不錯。落訂以入座時間起跳2小時,1小時後last order。南瓜雞肉燉飯 $138南瓜味好濃郁,雞肉好軟好入口,但最後食到最後會有啲膩。Cobber noddle $96雖然menu顯示係辣,但實際上唔太辣。蝦好大隻,彈牙好飽滿😋和風火炙帆立貝意粉 $149有三隻大帆立貝,配埋日式醬汁同沙律醬,正常發揮。芝麻雞翼 $68另外叫左一個黑松露忌廉雜菌pizza $ 118同兩杯飲品係last order時叫左原味疏乎厘班戟。起初以為要等20-40分鐘(按餐牌上寫),但最後大概等5-10分鐘就上到枱。本來對疏乎厘班戟唔太有興趣,但食落發現好鬆軟,奶蓋唔會過甜,非常有驚喜💛

南瓜雞肉燉飯 $138
南瓜味好濃郁,雞肉好軟好入口,但最後食到最後會有啲膩。

Cobber noddle $96

和風火炙帆立貝意粉 $149
有三隻大帆立貝,配埋日式醬汁同沙律醬,正常發揮。

芝麻雞翼 $68

另外叫左一個黑松露忌廉雜菌pizza $ 118同兩杯飲品

2024-04-07 327 views
每次食完都好滿足🥰 🌟🌟大推鹹蛋黃雞翼!!好香好juicy😝 蒜香蟹肉意粉都好惹味😍😍另外個梛子咖啡都好特別🤩🤩梳乎厘pancake都好正😍😍S͇n͇a͇c͇k͇🌟1️⃣鹹蛋黃雞翼F͇o͇o͇d͇ 🥘🌟2️⃣蒜香蟹肉意粉3️⃣明太子忌廉大蝦燉飯 🦐 4️⃣黑松露忌廉蘑菇大蝦意粉D͇r͇i͇n͇k͇ ☕️🍹🌟5️⃣𝘾𝙤𝙘𝙤𝙣𝙪𝙩 𝙎𝙡𝙪𝙨𝙝 (𝙬𝙞𝙩𝙝 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 𝙤𝙣 𝙨𝙞𝙙𝙚) 梛子咖啡碎冰 (咖啡另上) ☕️🥥6️⃣𝙎𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙔𝙤𝙜𝙪𝙧𝙩 𝙎𝙡𝙪𝙨𝙝 士多啤梨乳酪碎冰🍓D͇e͇s͇s͇e͇r͇t͇ 🥞🌟7️⃣士多啤梨梳乎厘班㦸🍓🥞

S͇n͇a͇c͇k͇

6️⃣𝙎𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙔𝙤𝙜𝙪𝙧𝙩 𝙎𝙡𝙪𝙨𝙝
士多啤梨乳酪碎冰🍓

D͇e͇s͇s͇e͇r͇t͇ 🥞
🌟7️⃣士多啤梨梳乎厘班㦸🍓🥞

• 鹹蛋黃雞翼(六隻)
  • 蒜香蟹肉意粉
2024-04-06 296 views
星期日上午11:30左右到達,發現餐廳居然唔需要等位入座!店員告知用餐時間兩個鐘,last order一個鐘後我哋二人下單了兩個主食+一碟薯條,食過都知份量係好大,食到飽飽地,諗住點都要食佢個王牌疏乎厘甜品於是last order前我哋自行QR code落單了:疏乎厘(後上),諗住消化吓過多半個鐘先食點知店員就走出嚟話last order就要即刻做埋上菜,我哋話我哋太飽食唔到住,並且講咗其實我哋唔係要打卡,我哋10分鐘就食完唔會遲過兩個鐘交返張枱出嚟(留意番嗰陣仲有一個鐘先交枱),但店員堅持話因為製作需要15分鐘所以要而家起菜結果5分鐘之後我哋個甜品就到左,飽到根本食咗兩啖就冇食,然後好冇癮咁提早走左其實餐廳都講明有兩個鐘用餐時間,點解要迫啲顧客一個鐘就上晒啲嘢食呢?我明呢間都算係觀塘嘅名店,多人等位(以前係,而家就唔一定了)但係又催又趕咁食得咁急,下次我又點敢返轉頭再食呢⋯⋯
2024-03-17
$200 (Lunch)
2024-04-04 268 views
呢間觀塘Cafe成日大排長龍,今日終於黎到食佢啦。個電子落單系統入面既食物Preview相夠曬大張,係手機都可以好清楚睇到我想點既餐係咩樣,幾方便。我地叫左:黑松露忌廉蘑菇雞肉燉飯自家製千島醬慢煮雞肉香草pizza個Risotto味道香濃,口感Creamy,好味~Pizza我平時都最鍾意食有千島醬既款,佢呢個都幾開胃,慢煮雞肉大啖肉,不過有一兩舊有啲「鞋」,整體都OK~食完有啲飽,下次再試佢啲甜品!
呢間觀塘Cafe成日大排長龍,今日終於黎到食佢啦。

我地叫左:
自家製千島醬慢煮雞肉香草pizza

個Risotto味道香濃,口感Creamy,好味~

食完有啲飽,下次再試佢啲甜品

2024-04-01 441 views
呢間都算係觀塘嘅人氣 cafe,次次去都幾多人,不過啲嘢都真係幾好食,坐得都幾舒服,晚市用餐時間兩個鐘,都很可以呢度嘅 pasta 係幾好食,之前有試過白味噌豚肉意粉好好味,今次試咗呢個蒜香蟹肉意粉蒜香味濃,蟹肉勁多,唔油膩,好味蕃茄辣肉丸唔係好覺得有辣味,不過肉丸質感幾好,夠 juicy,蕃茄醬汁配麵包都幾好,麵包係脆地,唔會好飽肚蜜糖芥末雞翼雞翼炸到好脆口,但略嫌醬汁太多,甜膩過頭,如果醬汁可以 light 啲就好意大利芝士熔岩呢款唔係疏乎厘,而係 pancake 質地,意大利芝士夠滑,但真係要兩個人先食得晒拿破崙呢款畫板造型好特別,之前好似冇見過,拿破崙餅身非常脆,中間有士多啤梨同忌廉,都幾好食

蒜香蟹肉意粉

蒜香味濃,蟹肉勁多,唔油膩,好味

蜜糖芥末雞翼

蜜糖芥茉雞翼

蒜香蟹肉意粉
2024-03-30 340 views
食物方面:-開心果醬pancake,開心果醬汁好出😋😋😋pancake軟林林,配合雪糕好好食!-伯爵茶panckae,味道同上,但個醬汁唔夠出-山葵蛋黃醬薯條,好好味,薯條控一定要order!服務方面:正常環境方面:張臺夠闊,氣氛好好,傾計都舒服性價比方面:百幾蚊一份pancake同出面差唔多,但呢度係幾好食,值返👍🏼備註:店鋪長期要排隊,冇得book,唔想排隊,建議3-5pm呢段時間入座!如果覺得我寫既食評幫到你既話,記得follow,like,同埋share俾你身邊鍾意食好味嘢既朋友😋😆
食物方面:
-伯爵茶panckae,味道同上,但個醬汁唔夠出
-山葵蛋黃醬薯條,好好味,薯條控一定要order!

服務方面:
正常

環境方面:
張臺夠闊,氣氛好好,傾計都舒服

性價比方面:

備註:

2024-03-29
$230 (Tea)