2020-05-01 2920 views
疫情開始緩和,假期日多了一家大小外出,午飯時段有擠擁的情況出現,所以今天選了鬧市的綠州。Table之間是一向的寛闊,而bar枱就較為迫,因訂了枱,我們二人可以坐進四人枱,不受擾地進食。各自點了一份餐:鹿兒島和牛定食及鰻魚高菜免治雞肉飯。每個餐都包括前菜、沙律、湯、甜品及飲品,落單後食物好快到:粟米沙律份量足,味道清甜,醬料完全沒有蓋過蔬菜的天然味;前菜有兩片冬菇,厚身而腍口,放上幾塊鰹魚片吊味;湯味咸淡適中,無豆腐粒或魚旦,但加入了雞肉粒,立時升呢鰻魚飯超快上枱,連沙律都未食完,更遑論前菜及湯,好懷疑條魚已經燒左幾耐😱,所以佢嘅溫度只是微熱,幸好鰻魚好大條、夠肥美、有點彈牙、並不乾柴,高菜是分開上,似kimchi,即係醃白菜切片,加入辣味在小碟內,免治雞粒是混進珍珠米飯內,增加咬口,但又不算什麼特別,其實可以慳返幾十元揀鰻魚溫泉蛋那個餐。鹿兒島和牛跟白飯,牛肉似是用鑊烤,而不是用炭火燒,因此做到外脆內軟、生熟配撘無間的效果,整體質素泊得住日本境內的出品,敗筆是上枱時,牛肉只是微温,熱力保持不足,失去提供味覺享受,油脂也不能在口腔裏盪漾。甜品是一丁塊檸檬芝士餅,配上熱咖啡,一絶。

甜品是一丁塊檸檬芝士餅,配上熱咖啡,一絶。
前菜、沙律、湯
鰻魚飯
鹿兒島縣和牛
跟白飯
甜品
咖啡
2020-05-01
$360 (Lunch)
前菜、沙律、湯
鰻魚飯
鹿兒島縣和牛
跟白飯
甜品
咖啡
2020-03-22 1864 views
發現喜歡的店推出了可在app下單的外賣服務. 疫情下頓覺貼心. 早上11am 訂1pm取. Set lunch 有幾多選擇. 按幾吓就完成order 和付款. 好方便. 唯一改進地方係店舖在食物ready 後可以打電話通知顧客取. 因OpenRice app 的update 好像不是即時(一直都在準備中的狀態所以打過去問). 外賣份量足. 能夠安在家中吃它們的串燒很滿足!

串燒餐
2020-03-22
TakeAway
$140 (Lunch)
串燒餐
  • 串燒
2020-03-21 1531 views
人長大了,現在都奉行「吃少點,吃好點」的宗旨,特別是刺身魚生料理,畢竟生冷食物quota不多嘛~權八一向走高質、高水準路線,當然一分錢一分貨,價錢和質素絕對成正比。用以下午市套餐為例,包括沙律、前菜小點、湯品、八件壽司、甜品以及一杯飲品。雖然只有八件壽司,但每一件都是用相對高價錢的魚生,而且刺身份量特別大,飯量較少,絕對適合女生同行友人大大力推薦這個芋頭蝦餅,果然沒有介紹錯,蝦肉非常有咬勁,配上天婦羅烹調方法,別有一番風味~

權八一向走高質、高水準路線,當然一分錢一分貨,價錢和質素絕對成正比。用以下午市套餐為例,包括沙律、前菜小點、湯品、八件壽司甜品以及一杯飲品。雖然只有八件壽司,但每一件都是用相對高價錢的魚生,而且刺身份量特別大,飯量較少,絕對適合女生

2020-03-15 1233 views
老細請食飯,係附近搵左間中價日式餐廳。呢間好似都拎過獎。 lunch時間算多人,今日無book,所以得返bar檯。 大家都叫左呢個鰻魚免治雞飯。就咁睇都覺得塊饅魚超級大塊!係成條上! 免治雞唔太覺眼,原來係收埋左條條魚下面。 饅魚燒得不錯,但未去到我expect既外皮少少脆。份量就真係好多。免治雞都係一般正正常常。跟餐有沙律,味增湯,主食同野飲,盛為$288,另加一。 服務還好,係收野收得快,我湯都未飲就收左,後尾比過一碗新既我。午市落場應該係3點,待應好快手掉低張單比我地就行開左,完全無解釋,好似趕人走咁,呢方面有待改善。

飯魚免治雞飯

附餐沙律

跟餐有沙律,味增湯,主食同野飲,盛為$288,另加一。

飯魚免治雞飯
附餐沙律
2020-01-30 1171 views
[🇭🇰香港- 銅鑼灣].高級又高質嘅居酒屋💕係咪想問我點解成日嚟都唔厭?因為真係性價比好高同埋成日都會有當造嘅seasonal menu,今期嘅刺身拼盤同白子天婦羅都好正! 一貫必食嘅係”牛舌”-好有厚度,味道濃厚,食落爽口又嫩滑同“椰汁南瓜白玉子“幼滑嘅南瓜蓉帶有椰香,配埋煙韌嘅玉子,食完夠refreshing😌.🔻🍽 權八居酒屋📌 地址: 銅鑼灣希慎道33號利園一期4樓.#tummysready #tummysreadytoeat #tummysreadyinhongkong #tummysreadyatcausewaybay #tummysreadyforjapanese #tummysreadyforyakitori
[🇭🇰香港- 銅鑼灣]
🔻
🍽 權八居酒屋
📌 地址: 銅鑼灣希慎道33號利園一期4樓
2020-01-11 1243 views
星期六晚飯想食日本野,但係又唔想咁悶,所以walk-in權八!選擇都算多,價錢當然是銅鑼灣黃金地段的價位啦!前菜有:蟹肉飛魚子沙律,居然有真蟹肉。雞蛋玉子燒,如果再濕潤啲就perfect啦!😝再嚟多2隻石溝貝剌身。主菜有:燒油甘魚鮫,切開一件件厚厚肉地。外脆內軟,油份令魚肉更滑溜。幾條串燒,推介牛舌&豬頸肉。牛利厚切,燒完外香內軟。免治雞肉軟骨串....雞蛋汁居然要另計😡,但原來冇咗雞蛋汁,真係爭好遠😞天婦羅....叫錯🤦‍♀️了特上。咁就試吓天婦羅紫蘇葉包住海膽啦!本人都是覺得海膽刺身上是最好的!😂但是....天婦羅蝦🍤永遠是我的飛彿!最後,中國人都係要搵碗飯落肚㗎啦!咪叫咗.....親子丼,牛肉石鍋飯 &飯團🍙。
星期六晚飯想食日本野

前菜有:
蟹肉飛魚子沙律,居然有真蟹肉

雞蛋玉子燒
,如果再濕潤啲就perfect啦!😝
再嚟多2隻石溝貝剌身

主菜有:

最後,中國人都係要搵碗飯落肚㗎啦!咪叫咗.....
親子丼,牛肉石鍋飯 &飯團🍙。

蟹肉飛魚子沙律
親子蛋飯
牛肉石鍋飯
燒木魚花醬油飯團
2019-11-16 1921 views
難得今日老闆請食飯,當然食好啲,到利園的權八日式餐廳。呢間餐廳我都已經食過幾次每次都唔會令我失望,今次我哋叫咗一個魚生刺身,厚切嘅刺身,新鮮而有口感,肉質鮮甜,光澤剔透。呢個刺身選擇咗高級嘅魚生,並唔係普通嘅刺身拼盤。另外在叫咗個天婦羅餐,有四隻天婦羅蝦,佢已經食咗幾次但係我都唔知道佢係咩長,淨係知佢嗰啲係有少少似豉油但係又有少少甜味,真係好好味。最正就係嗰啲炸蝦,係用新鮮嘅蝦,來做天婦羅,唔似一般嘅餐廳係用一啲下等嘅蝦去到做炸物。而且我最鍾意天婦羅就係佢嘅炸醬料好薄,絕對唔會掩蓋左食物嘅鮮味。餐後仲有一個小小嘅蛋糕,同埋一杯嘢飲。

餐後仲有一個小小嘅蛋糕,同埋一杯嘢飲。
2019-11-13
$250 (Lunch)
2019-11-07 1399 views
又食日本野!呢排我好似餐餐都揀食日本野,今次尼到呢間銅鑼灣權八,有時會見到下d明星架!咁佢開得係利園一期都唔會差得去邊既,我就叫左客刺身套餐,前菜果d唔多提,因為我覺得到到都差唔多,刺身方面好出人意料~~ 因為真係超新鮮啊!!簡直同日本黑門市場食既差唔多,鮮同甜!wow!但就咁食碗飯有點點齋,無汁撈飯所以比較難吞跟餐有杯野飲同個蛋糕仔。蛋糕仔就無咩特式,可以ignore。但兩舊水食個set係有少少貴,但佢咁好既服務態度,我比得過!
2019-10-25 768 views
每分餐也有前菜,今次配的是日式沙律醬及芝麻醬。新鮮的蔬菜因為水份充足,所以是爽脆的。特尚魚生餐雖然只係得幾款,但係魚生質素非常之新鮮,肉質鮮嫩,而且每一片都係好厚,尤其欣賞佢個拖羅,又滑又軟,又有魚油的香味。大蝦也是我最愛之一,那那個接近透明的下身,味道清甜,柔軟,而且黑頭多高、,而且蝦頭多膏,很是肥美。和牛香蔥撈麵,和牛好香,面身爽直,配上香䓤,10分開胃。這裏人流不多,適合談話聯誼,在這裏東西,妨如置身在日本河邊的小小麵館。跟餐送上咖啡及小芝士蛋糕一份,精美。

特尚魚生餐

跟餐送上咖啡及小芝士蛋糕一份,精美。
2019-10-24
2019-10-18 1271 views
【味覺の 旅程🎎🏮】-適逢權八居酒屋開幕六週年🎉,餐廳特意推出慶祝Menu,用【味覺の旅程🎎】同大家一齊慶祝😆供應日期及時間📅:即日起至11月30日 11:30-23:30.呢個menu真心誠意推薦🌟 食材用足本誠意爆燈🤩 前菜先來一客【松葉蟹水雲酢物🦀】,質感有趣特別,用來喚醒味蕾相當不錯👍🏻 接下馬上送上【刺身三點】有我哋最愛嘅吞拿魚腩😍牡丹蝦及季節白身魚🐠 入口魚脂味香濃,肥美但不膩🤤.主菜係【炭燒一口A5和牛🐮】,入口牛味十足且十分鮮嫩,一口份量剛剛好!緊接嘅仲有【海苔夾帶子】,夾住一啖食晒好滿足👍🏻 甜品前嘅【迷你海膽三文魚籽飯🍣】相當吸睛🤩,份量雖不大但落足料,機乎啖啖都有海膽及三文魚籽,正到暈呀!
【味覺の 旅程🎎🏮】

2019-10-09 2563 views
昨天慶祝朋友生日,朋友推薦了這家權八居酒屋。一行七人熱熱鬧鬧的訂了榻榻米座位,座位舒適,外面更有outdoor位置供抽煙。昨天點了很多東西吃,點了七點刺身、七點刺身有牧丹蝦、吞拿魚、吞拿魚腩、池魚、油甘魚,另外點了海膽刺身、吞拿魚腩卷和各款壽司,質素不錯性價比高,由其海膽論質素真是十分抵食。最想推薦它們家的串燒,活海鰻串燒,皮脆肉爽;牛柳及牛舌串燒燒得剛好,汁也調得好吃。吃完串燒加一個清酒煮峴,還有我最愛的燒油甘魚骹,最後更點了天婦羅蝦、天婦羅帶子等。所有食物也十分出色,作為一家居酒屋餐廳真是滿分,而且性價比實在高。盡慶的一晚!
2019-10-08
Celebration
Birthday
  • 特選牛舌
  • 燒活海鰻
2019-09-07 1618 views
最近看到去日本玩的朋友在吃蕎麥麵,就突發奇想香港有沒有好吃的蕎麥麵呢。這次嘗試的就找了權八。我和朋友兩個女孩沒有點太多,怕吃不完就浪廢食物,我們點了兩個主菜加一個小點,其中一個主菜當然是我期待多久的蕎麥麵。評論食物的味道之前,先震說一下權八餐廳的設計。權八位於LEE GARDEN ONE,走進餐廳時震走過一條長走廊,還蠻特別的,走廊邊掛著的擺設是一些碟子,很有日本色彩的,蠻漂亮的,不況走過停停欣賞一下。餐廳的設計充滿了日本風格,很像一間江戶時代的高級居酒居,環境非常安靜,想跟朋友慢慢的聊天,又想品嘗日本美食,權八是個不錯的選擇。我想吃的應該是冷蕎麥麵,但我誤點了一個熱的蟹蕎麥麵。雖然如此,但還好,吸引人之處時蟹很甜,口口都是肉,非常的好食,蕎麥麵就一般般,沒有太吸引要吃第二遍的感受,但我還是有一天會去嘗他冷的蕎麥麵,可能有另一番的感覺。我們還點了一個鰻魚飯,很想說他們的服務很貼心,見我們兩個人就主動提出要不要幫我們分,所以最後就變成了圖片中的兩碗飯。鰻魚飯的主菜當然是鰻魚,鰻魚非常肥美,燒的洽到好處;飯是一點點炒飯的感覺,褭面有一點點牛油果,三種食材配在一起吃非常合配,如果是喜歡鰻魚飯

我們還點了一個鰻魚飯,很想說他們的服務很貼心,見我們兩個人就主動提出要不要幫我們分,所以最後就變成了圖片中的兩碗飯。鰻魚飯的主菜當然是鰻魚,鰻魚非常肥美,燒的洽到好處;飯是一點點炒飯的感覺,褭面有一點點牛油果,三種食材配在一起吃非常合配,如果是喜歡鰻魚飯的朋友,這是一個不錯的選擇。前菜點的是豚肉芝士薯球,炸的很脆,配木魚吃,如果木魚有剩,可以配蕎麥麵一起吃,還不錯的。可是這球88元,但只有3粒,份量有點少。
2019-08-27
2019-07-02 2215 views
Really missed lunch in this place! 懐かしい ~~ This time I decided to go for their Saikyo Style Grilled Halibut Set. It's really good! So tasty, and I loved how silky smooth the halibut was.My friend had this Premium Sashimi Set. Also very nice! I love fatty tuna, so I just took one from my friend! Yummy!~~

Premium sashimi set
Premium sashimi set
  • Saikyo Style Grilled Halibut
2019-06-19 1819 views
Appetizers. They always change the appetizers every once in a while. I come once month and always some new appetizer.Wagyu Beef Noodles. Absolutely delicious. The beef was carefully sliced so its smooth yet not too greasy. Tempura shrimps. I like how they made the light batter so the outer crush is crispy. The size of the shrimps is big too. Awesome dish.There is only one way to judge the sashimi - Freshness. I have nothing to complain as long as they are fresh. The salmon is so fresh and there

There is only one way to judge the sashimi - Freshness. I have nothing to complain as long as they are fresh. The salmon is so fresh and there is little salmon oil over the salmon sashimi giving it a shiny look. Yummy.
2019-05-23
$200 (Lunch)
2019-06-07 1648 views
熟同事推介Farewell Dinner, 一於去試試一間高檔的居酒屋同事和老闆非常熟,獲老闆送給我們一支美酒品嘗餐單也是專們度身訂造,時令食材店內侍應態度和善細心,不時為客人需要主動加茶水食物質素一流,尢其係刺身非常新鮮,入口即溶,令人回味不過始終價錢偏貴,真係未必再試好耐都未試過咁高質的食市精選晚宴~特製餐單前菜 1 Appetizer前菜 2 Appetizer豚肉芝士薯球 Fried Crispy Potato Ball刺身 Sashimi壽司 Sushi美酒薰物 ~海鮮茶碗蒸 Steamed Dish天婦羅 Tempura雞肉免骨棒 配 溫泉蛋 Grilled Dish 蕎麥麵 Soba Noodle北海道十勝紅豆布甸伴雲呢嗱雪糕Dessert
熟同事推介Farewell Dinner, 一於去試試
一間高檔的居酒屋
同事和老闆非常熟,獲老闆送給我們一支美酒品嘗
餐單也是專們度身訂造,時令食材
店內侍應態度和善細心,不時為客人需要主動加茶水

食物質素一流,尢其係刺身非常新鮮,入口即溶,令人回味

不過始終價錢偏貴,真係未必再試
好耐都未試過咁高質的食市

精選晚宴~特製餐單