2024-04-22 271 views
權八週末也有提供午市定食,朋友和我分別點了炭火串燒定食和特上刺身定食(5點),定食包括沙拉、前菜、味噌湯、咖啡/茶和甜點。特上刺身定食(5點)$3185點刺身每次都有不同,這次有赤身、中拖羅、帶子、金目鯛和一種白身魚。中拖羅最佳,非常肥美,油脂入口即溶,只有丁點筋位;金目鯛的魚皮炙燒過,主要是享受魚肉的爽彈和魚皮燒過的香味;連皮的白身魚也是吃它爽脆的口感,唯有部分魚皮咬不開;帶子正常發揮;赤身一般。刺身都新鮮厚切,口感爽滑,質素不錯。炭火串燒定食 $288串燒一上枱就傳來陣陣燒烤的香味,6條串燒分別有牛肉、免治雞肉棒、豬五花腩、雞脾菇、豬五花薄片包蘆筍和青椒。每串烤得油亮帶焦邊,非常誘人,其中牛肉和雞脾菇最香口好吃。串燒是這裡的招牌之一,餐廳中間設有炭火燒的烹調區,如果坐吧枱,可以看著師傅不停燒烤、掃醬料。餐廳環境闊落,座位有普通的桌椅座、吧台和靠窗的和式塌塌米座位(有凹槽放腳,不用跪坐,如想坐和式座位可在訂位時說明)整體日式氣氛濃厚,侍應對答禮貌,而且可能沒有等位的客人,我們一直聊天坐了3個多小時。比起很多有用餐時限的餐廳,這裡的環境很適合和朋友聚餐。另外值得一讚的是餐廳的抽風做得不
特上刺身定食(5點)
特上刺身定食(5點)$318

炭火串燒定食
炭火串燒定食 $288

餐廳環境闊落,座位有普通的桌椅座、吧台和靠窗的和式塌塌米座位(有凹槽放腳,不用跪坐,如想坐和式座位可在訂位時說明)整體日式氣氛濃厚,侍應對答禮貌,而且可能沒有等位的客人,我們一直聊天坐了3個多小時。比起很多有用餐時限的餐廳,這裡的環境很適合和朋友聚餐。另外值得一讚的是餐廳的抽風做得不錯,我們的位置靠近串燒區,衣服也沒沾上油煙味。
特上刺身定食(5點)
炭火串燒定食
2024-04-15 153 views
这家餐厅算是比较高档的,从商场到餐厅,都是装修很好,很安静,很高级的感觉。座位很宽阔,很舒服,和朋友聊天有充足的隐私。服务员整体服务都是非常好,食物非常新鲜,选择特别多,从刺身,寿司,串烧到拉面都有,味道也很不错! 人均 900 左右,吃的非常开心满意!

座位很宽阔,很舒服,和朋友聊天有充足的隐私。

人均 900 左右,吃的非常开心满意!
2024-04-09 230 views
有水準,星期日晚都有八成入座算幾好。叫了10件壽司同7款刺身。壽司啲魚生新鮮,連啲飯都feel到係由專業師傅整。有一舊海膽係靚嘢。魚生都係厚切,比較爽,可能解凍時間未夠,但質素係好的。雞翼同牛舌串燒好正,有雞咪,牛舌唔煙韌,個薑醬夾。A4和牛壽喜燒,衣個幾好,有3塊牛,每塊都大過塊面,但不是入口即溶,好多菇。。。個蒟蒻麵吸晒汁,好甜,又幾好味。冷蕎麥麵就一般。環境都大,但音樂比較嘈,坐長枱,怪怪的。
有水準,星期日晚都有八成入座算幾好。
叫了10件壽司同7款刺身
魚生都係厚切,比較爽,可能解凍時間未夠,但質素係好的。
雞翼同牛舌串燒好正,有雞咪,牛舌唔煙韌,個薑醬夾。
冷蕎麥麵就一般。
環境都大,但音樂比較嘈,坐長枱,怪怪的。
2024-04-07
2024-03-27 267 views
服務態度認真,對食材堅係的好餐廳。如果你坐在串燒counter, 你更能體會到他們對食材處理嘅認真。及一絲不苟。是我跟老公一再到訪的日式餐廳。記得要試香蔥牛脷串燒,香,滑,淋!Highly recommend to try their charcoal grill! Especially if you like to have a glass of beer. If you have kids, please reserve in advance, the Japanese style table might be a good choice for gathering.
服務態度認真,對食材堅係的好餐廳。
2024-03-27
  • 香蔥牛舌串燒
2024-02-14 824 views
餐廳裝修好似傳統居酒屋一樣,裝修環境舒適寧靜,有半榻榻米嘅座位,食物款式選擇不少,有魚生壽司卷物,串燒同揚物等等。原條池魚切到一片片上枱,仲會有返個魚頭作擺盤,睇落去非常吸睛👀 食落也非常新鮮!三色卷簡直係冇得輸!入口滿滿的吞拿魚腩溶、海膽同三文魚籽,鮮甜的海膽與帶點鹹香的三文魚籽完美融合,令人陶醉於精緻的配搭組合。串燒方面比較中規中矩,唔算有特別嘅驚喜,反而銀鱈魚幾有驚喜,燒得剛剛好,一上碟就聞到好香嘅味道,魚肉肥美,入口鮮嫩🐟最後當然唔少得食返個冷麵作結尾,蕎麥麵帶點淡淡的小麥香味,食落彈牙,值得一試🍜▪️原條池魚 $218▪️極上三色卷 $438▪️雞腎串 $48▪️雞翼串 $48▪️鹽燒雞軟骨串 $38▪️銀雪魚西京燒 $288▪️冷麵 $118

▪️原條池魚 $218
▪️極上三色卷 $438
▪️雞腎串 $48
▪️雞翼串 $48
▪️鹽燒雞軟骨串 $38
▪️銀雪魚西京燒 $288
▪️冷麵 $118
2024-01-23 752 views
閑逸嘅夜晚約咗朋友嚟食個便飯,星期二晚上。唔使book位Walk in有枱。真蠔白酒伴芒果啫喱先唔好講呢隻生蠔要$168佢嘅配搭真係好奇怪,芒果同生蠔嘅味道完全唔夾,佢仲要整咗啲啫喱係甜甜地嘅唔覺得有白酒味。呢個菜式唔推介。跟住叫咗炭燒和牛他他伴牛油果呢個又係另一個好奇怪嘅菜式。由於佢$288你會expect佢有真嘅和牛俾你。但係你會覺得係frozen生牛肉,而為咗蓋過雪藏牛嘅味道,佢落咗好多調味料,包括Tabasco,好重味嘅紅椒,同埋睇落為咗更加矜貴嘅魚子醬同金箔。不過成件事擺落口係完全唔夾。見到佢嘅餐牌有大量嘅串燒,心諗應該OK啦。點知連牛舌同埋雞翼嘅質素都好一般。真係希望佢可以燒得香口啲。跟住仲叫咗一個特上壽司拼盤,$568。嗯。。。。佢嘅質素大概係千x 咁樣。呢間餐廳絕對唔會有第二次,因為比到咁貴啲嘢真係算係難食。
閑逸嘅夜晚

真蠔白酒伴芒果啫喱

先唔好講呢隻生蠔要$168

跟住叫咗炭燒和牛他他伴牛油果

見到佢嘅餐牌有大量嘅串燒,心諗應該OK啦。

跟住仲叫咗一個特上壽司拼盤,$568。

嗯。。。。佢嘅質素大概係千x 咁樣。

呢間餐廳絕對唔會有第二次,因為比到咁貴啲嘢真係算係難食

2023-11-21 1084 views
公司聚會嚟呢度食日本菜,同事搵咗呢間餐廳時,見到幾高評價!午餐嘅款式都幾多,呢日有啲凍,而且最近身體有啲寒涼,諗住食熱嘢,但係又唔想食豚肉,諗住就咁散嗌過海鮮喎,原來嗰個要六點後先有!咁我就嗌泡菜豚肉鍋!有幾片豚肉唔會太肥,啱晒我食!對面嘅同事係食肉獸,所以嫌少肉🤣🤣 我自己就覺得呢啲不嬲都唔會俾得多你,我嗌呢個都係想食多啲熟菜有冬菇大蔥娃娃菜好多菇!仲有兩舊香滑豆腐!泡菜嘅份量都好多,不過鹹咗少少我仲加咗個海鮮蒸蛋,入面有蝦同埋唔記得咗乜嘢海鮮,幾好味,不過有啲貴同事嘅銀鱈魚西京燒都幾靚仔,見到一個同事嗰份靚啲大嚿啲另一個就麻麻哋,呢啲真係睇彩數,我見同牛扒一樣,銀鱈魚靚唔靚同埋大唔大都係睇彩呢度環境幾好,不過人手極度短缺,啲嘢食等勁耐同埋嗌人係嗌超耐,而且斟水或者等嘢飲全部都係勁慢🤣
公司聚會嚟呢度食日本菜,同事搵咗呢間餐廳時,見到幾高評價!

Type of Meal
Lunch
2023-09-17 1185 views
這家店的冷盤、熱食和甜品都非常美味,而且份量十分充足。我特別喜歡他們的蟹肉飛魚子沙律,其中的蟹肉非常新鮮,搭配飛魚子和沙律醬,味道十分豐富。此外,他們的太卷和穴子牛油果卷也非常好吃,口感鮮美,令人回味無窮。在熱食方面,我最喜愛的是燒宮崎黑豚肉腸和炸鮮蟹餅。燒宮崎黑豚肉腸肉質鮮嫩,口感十分順滑,搭配上店家獨家的醬汁,味道十分獨特。而炸鮮蟹餅則是外酥內軟,餡料豐富,是我必點的菜品之一。當然,甜品也不能錯過。我推薦椰汁南瓜白玉子和十勝紅豆牛孔奶凍,兩款甜品都非常清爽,味道十分獨特,特別是椰汁南瓜白玉子,口感軟綿,讓人感到非常舒適。總體而言,這裏菜式豐富多樣,新鮮美味,值得一試。店內環境雅緻舒適,服務也非常周到,讓人有賓至如歸的感覺。如果你喜歡日本料理,這家店是一個不錯的選擇。

2023-08-10 1157 views
*🍺🍺藉得推介的權八下午茶🍻🍻* 🤩🤩與家人經過銅鑼灣,就想起權八居酒屋🍣🍙🍤🍡,新遷裝修,環境舒適,居酒屋味十足😍😍😍🍱🍱下午茶時間的盛盒令我一試難忘,盛盤中的唐揚雞腿特別出色🍗🍗,香酥味四溢,漬物味道細膩,回味無窮。🍙卷物令人垂涎欲滴,米香口感非常滿足,😛甜品各自各精彩,有十勝紅豆香芒果凍🍨、🍓士多啤梨卷,香、甜、美,🥤飲品柚子蜜梳打,消暑一流🧊🧊!
*🍺🍺藉得推介的權八下午茶🍻🍻* 🤩🤩
2023-08-05 1090 views
之前有食過呢間晚餐幾次都好好食原來佢搬咗新鋪 又原來佢有下午茶食一向不太好食西式下午茶的我 就好中意呢款日式!喜歡佢居酒屋裝修 又有半塌塌米座位 不過今次我無坐其實睇到menu都諗會唔會食得晒 餐本身都包有酒精飲品 都幾抵!先嚟一碟比較似小食冷盤嘅 好中意佢個香葱吞拿魚腩鍋巴 第一次食個魚蓉咁特別 撈咗醃蘿蔔 令到整體口感同味道更加豐富!蟹肉飛魚子沙律看似普通 但我反而好中意係咁食 好fresh!!唐揚雞柳外脆肉多汁!黑豚肉腸又係好食蟹肉餅係日式果種 好中意佢上面配搭條青椒仔其實食咸食已經飽到不得了 甜品仲咁多款咁大兜 真係食唔晒大推椰汁南瓜白玉子 之前食晚飯已經好喜歡生果都係唔錯嘅存在 可以解膩其他甜品都好和風!總結 唔想成日食西式下午茶 可以試呢個 又好食又夠飽 中意嘅仲可以揀啤酒飲 性格比高!
之前有食過呢間晚餐幾次都好好食
原來佢搬咗新鋪 又原來佢有下午茶食
一向不太好食西式下午茶的我 就好中意呢款日式!

喜歡佢居酒屋裝修 又有半塌塌米座位 不過今次我無坐

唐揚雞柳外脆肉多汁!黑豚肉腸又係好食
蟹肉餅係日式果種 好中意佢上面配搭條青椒仔

其實食咸食已經飽到不得了 甜品仲咁多款咁大兜 真係食唔晒
大推椰汁南瓜白玉子 之前食晚飯已經好喜歡
生果都係唔錯嘅存在 可以解膩
其他甜品都好和風!

2023-08-05
$250 (Tea)
2023-08-01 3100 views
與絲打的約會,來到了權八。走進店子,予人很日式居酒屋的感覺,第一印象已經討好。生蠔是店員的推介,一隻生食、一隻烤過,兩食俱佳,蠔肉超滑,而蠔味更是得以盡情發揮,是先到的兩個驚豔!刺身拼盤有七款魚生,當中有池魚、鰤魚、帶子、吞拿腩、蝦等等,食得出是上等貨色,美妙地在口中奏著交響樂!用餃子皮做的和風薄餅出色到不得了:薄餅皮極薄極脆,趁著芝士與及蘑菇餡,簡直是停不下來!店之名物沙律菜配大閘蟹羔醬終於登場了!以蕃茄仔、西蘭花、青瓜、紫薯、生菜包和著大閘蟹羔來吃,每一啖都盡嚐到窮奢極侈的超華享受!串燒是和牛、鵝肝和大蔥吞拿魚腩以及的拼盤,各有特色,不會燒得乾身,啖啖肉絕對是食肉獸的天堂!前菜和味噌湯是午餐的,味噌湯內有些白蘿蔔片,味道溫和;而兩個前菜都是胡麻醬汁,其中蟹肉沙律更為突出。頂級海鮮丼的魚生十分宏偉,壯觀得似是一座魚生山!絲打混入剩餘的蟹羔醬來吃,是一個無得輸的強勁組合!小人的蟹鉗湯蕎麥麵亦不甘示弱:除原隻蟹鉗外,湯麵裡也有勁多蟹肉,麵質滑有嚼勁;蟹肉餅更是脆到飛起,完勝的午餐設定!很久未試過吃得這麼盡情了,肚皮大解放!

生生蠔

精選串燒拼盤

午套的前菜

頂級海鮮丼

松葉蟹鉗熱蕎麥麵配炸鮮蟹肉餅

很久未試過吃得這麼盡情了,肚皮大解放!
Type of Meal
午套的前菜
頂級海鮮丼
松葉蟹鉗熱蕎麥麵配炸鮮蟹肉餅
2023-07-25 697 views
友人食開權八,所以book咗位,一入到門口,員工好親切咁招呼我哋。 我自己就第一次嚟,發覺間餐廳好大,有好多唔同特色嘅座位,如果鍾意想坐得舒服嘅,方便傾偈,呢個都係一個好選擇👍🏻Lunch 去食價錢大約$200鬆啲一個set,朋友叫壽司,我就叫咗炸黑豚肉豬扒飯。前菜有沙律,蛋,麵豉湯,食完之後仲有雪糕,同埋嘢飲。 Overall 都吾錯,可以再幫襯😊

上一次食tea已經係上年既事,因為係以榴連做主題既high tea😋而今次激發我再食tea既欲望係因為日式!覺得好特別,就決定去試了😝今次試既係「權八和風下午茶」:有冷盤,熱食同甜點。冷盤既主角當然係卷物!權八太卷同穴子牛油果卷都由多種食材而成,清新得黎又多重口感,いちばん👍熟食有炸物同燒物。雖然熟食當中有豚肉腸,粟米,番薯,依啲睇落好簡單,好普通既野,但師傅都可以燒到外脆內嫩,真係唔係咁簡單!最後當然唔少得甜點🥰甜度由淺到深都有,仲要係七彩繽紛,好吸睛🤩我會建議大家食左時令水果先,最後先食椰汁南瓜白玉子,咁就唔會遮蓋左其他甜點既味道😊食野點可以少左野飲🧃依個下午茶會包兩杯飲品:純米酒/啤酒/無酒精飲品。但由於我同男朋友都想飲其他飲品多啲, 所以就加左錢要其他了😂小總結:「權八和風下午茶」真係好抵食!味道好,又飽肚,而且服務都好好架。員工唔會一次過上哂咁多野食,仲會適當地幫你收野,等你可以有舒適既空間用餐☺️唯一美中不足既係,男朋友話要去銅鑼灣買野,所以揀左利園二期個間。雖然利園二期既權八內部環境設計更有居酒屋既感覺,但我想去尖沙咀北京道1號個間多啲🙂因爲有靚景睇!🌅

2023-06-14 667 views
朋友約我去『權八』,小妹話怕熱鬧,他說星期二、三去不多人,不太嘈雜。小妹又話不愛日本酒。他說他們去『權八』都是喝 Bourgogne 的。Ok。就來了。第一次星期二來晚餐,這天不算少人,七點坐下,八點除了吧檯,都有九成滿座,生意還不錯。搬到利園二期,地方很寬敞,還有一個戶外部份,話說可以吃罷出去抽雪茄繼續飲,飲到打烊。今天晚上喝紅酒,開了瓶,讓酒抖抖氣。可以先吃不太搭配紅酒的餐前小吃和刺身。朋友知道小妹對 Bourgogne 有堅持,就是不 decant,要瓶中抖氣(其實小妹是說很 delicate 的老酒而言啫)。他也知道小妹對 Burgundy 配食物很 fuzzy,解釋道,坦言來居酒屋不喝日本酒喝葡萄酒是有點「異端」,不過我們是夜不是飲最 fine 的 Bourgogne ,主要是村酒,最「強」一支都是 Volnay Premier Cru 而已。吃一些鹽燒肉類(紅肉白肉也好),還是相襯的。他又話我不是去 jean may (一家 bistro) 都飲 Les Amoureuses 嗎?小妹沒有反駁,開動就是:餐前小吃【 枝豆、焼たら棒 】。枝豆和烤鱈魚乾,都是很「成品」沒有甚麼

餐前小吃【 枝豆、焼たら棒 】。枝豆和烤鱈魚乾,都是很「成品」沒有甚麼高超技巧可言,味道可以了就算。
枝豆、焼たら棒(燒鱈魚乾)
然後【 刺身盛り合わせ 】,以非刺身專門之水準來說,新鮮味美,這裡刺身喜出望外啦。朋友說『權八』刺身一向不差,之前這裡總廚就走出去自立門戶開了『輝』了。
刺身盛り合わせ

【 つくね 】權八汁燒免治雞肉軟骨棒,第一啖就令人失望透頂了。肉是沒有肉味道,調味也不夠,好像咀嚼塑膠和紙皮一樣呢。
つくね (權八汁燒免治雞肉軟骨棒)

【 葱焼き牛タン】之後端上來的牛舌,局面又反轉了。牛舌燒得很好啊。調味、口感、肉味加上蔥香,實在完美的一燒。
葱焼き牛タン(牛舌)

【 ふりそで 】 梅紫蘇雞肩,雞味道不算尚佳,但梅味挺好,紫蘇配雞肉則無錯了。ふりそで(振袖)為未婚少女穿的着物(即係和服啦)的長長飄起的衫袖了。雞肉來說嘛,就是手羽元(雞翅)和胸中間的「肩肉」喔。【 ししとう 唐辛子 】獅子頭青椒仔青甜,燒烤之後的焦香也剛好沒有烤苦了。不錯不錯。
ふりそで、ししとう 唐辛子

追加【 葱焼き牛タン 】也叫了【 宮崎産黒豚ソーセージ】 。牛吞依然絕頂美味。黑豚腸仔其實沒有技巧可言,腸質素還是高的,烤得火喉夠便是。
葱焼き牛タン 、 宮崎産黒豚ソーセージ

【 天ぷら盛り合わせ 】
天ぷら盛り合わせ
【 天ぷら アスパラガス、鱚 】青蘆筍、沙錐。
天ぷら アスパラガス、鱚 (天婦羅 青蘆筍、沙錐)
其實吃天婦羅只係過口癮而已,味道普通,不過是及格的。

【 炭焼きラムチョップ】炭燒羊架。澳洲羊架,燒得火喉恰到好處,肉質上盛。其實小妹認為羶味也有好壞之分的。小妹好「野味」,去日本和歐洲常吃 gibier ,但美味的 gamey 之味和羶臭是兩碼子事呢。今晚的羊架有羊肉之香而沒有過度肥膩和羶臭,所以是很出色一度燒烤。
炭焼きラムチョップ(炭燒羊架)

【 酒 】全是朋友自攜之 Bourgognes ,兩支村酒 (village),都是 VV 的 Gevrey-Chambertin ,一新一(較)舊 。2009 真的甚麼酒都好㗎啦,何況是 Fournier?更是 Aux Echezeaux VV呢。光彩而雅麗,果香不高,tannin 平衡,比 2017 的 Maison Roche de Bellene ,後者果香馥郁一些。始終是新酒呢。
Gevrey-Chambertin - Fournier Aux Echezeaux VV 2009 and Maison Roche de Bellene 2017

重點當然是 2009 Domaine de la Pousse d'Or Clos de la Bousse d'Or Monopole。這枝 Premier Cru 雅麗,層次分明,徐緩散發成熟果香。現在飲正值她的正茂風華啊。誠然,這樣的風格的酒還是配襯法國菜好些既。
2009 Domaine de la Pousse d'Or Clos de la Bousse d'Or Premier Cru (Monopole)

當然,自攜酒就要開瓶費啦,人哋都有成本嘛。如果成為「常連さん」之後,可否減免,就自己和店方商量啦。

【 かぼちゃと白玉ぜんざい 】本來小妹係不會叫甜品的,不過朋友雖然知道小妹對甜品十分 picky,但堅持說這個「南瓜白玉團子」甜品要我試吓。一試之下,竟然味道豐富而和諧,論甜度不算甜,唯以現在的標準,是合適的了,
かぼちゃと白玉ぜんざい(南瓜+白玉團子)

【 總結 】

先要確認一下,這裡給予食物的星星是以居酒屋標準而言,『權八』照片上的五星不等於『天ぷら 次郎』的五星的。

作為居酒屋,這裡整體食物質素不差,但也非樣樣都好,給予 ok 而非笑臉,以食物質素而言,小妹覺得合適。

然而居酒之地,氛圍比食物重要,重點是和朋友們談天說地,『權八』地方大,滿座是會有點吵,對喜歡熱鬧的朋友其實是優點。小妹愛靜局,一個星期中間日子來則蠻適合呢。各取所需。

若加埋服務員態度誠懇熱心(是否朋友是熟客不敢肯定 🤔),整晚茶水不缺,又不時給我們斟酒,這晚是妙美之一夜😋。

最後,不自備酒的話,他們的日本酒單應該還是可以滿足多數人一頓 casual dinner 的喔。
2023-05-09
刺身盛り合わせ
葱焼き牛タン(牛舌)
ふりそで、ししとう 唐辛子
葱焼き牛タン 、 宮崎産黒豚ソーセージ
炭焼きラムチョップ(炭燒羊架)
かぼちゃと白玉ぜんざい(南瓜+白玉團子)
2023-06-09 495 views
銅鑼灣。日本菜之前有去過銅鑼灣嘅舊址 搬之後係第一次去 佢入面係用紅同黑搭配 好有日式居酒屋 嘅感覺🥰🥰特上刺身定食 $298真係好推介!! 刺身真係好新鮮✨✨ d 魚好肥美 好有肉質鮮美嘅感覺🤩🤩松葉蟹鉗熱蕎麥麵 蕎麥麵係自己整的 所以係感受到佢麵條嘅形狀係有少少唔同😙😙可能影得太耐相 所以麵浸咗係個湯有一段時間🥲所以食嘅時候蕎麥麵好易斷😔😔😔有少失望(但係可能係我無即刻食啦 有試過歡迎comment同我講你哋覺得怎樣) 蟹肉有好多😯😯😯 整體份量都偏多手作豆腐 豆腐好有豆味🫘佢係有好實嘅感覺 同外面其他嘅豆腐完全唔一樣🥰🥰可值得一試😗😗前菜係有沙拉同麵豉湯🙌🏻🙌🏻 麵豉湯入面有少少肉同海帶同蘿蔔 都唔錯 沙拉就唔啱我口味 佢個醬係酸酸哋😮‍💨😮‍💨📍權八居酒屋尖沙咀北京道1號28樓銅鑼灣恩平道28號利園二期3樓
銅鑼灣。日本菜

特上刺身定食 $298