2024-01-01 2872 views
之前朋友話食過呢間係最好食嘅自助餐 所以就黎試下 真係好正🤤🤤最正我覺得係啲刺身🤤🤤 拖羅雖然係有少少筋 不過都真係入口就融化咁濟 😋 帶子成塊扒咁厚🤤三文魚籽任不😋仲有三文魚 油甘魚 甜蝦 海膽嗰啲全部都好正 好新鮮🤤🤤 食完一次真係要再encore個蝦都好唔錯 好新鮮 爽口👍 不過我覺得長腳蟹就冇今特別 有少少咸除左刺身 第二樣必食一定係芝士燒龍蝦!😍 你要嘅時候職員先會即刻燒 啲芝士燒融左超香🤤 龍蝦肉好爽彈 鮮甜 仲有隻蟹鉗剝好埋 又係食完會想encore 嘅🥰熱盤我地食左羊架 牛扒呢啲肉類都好好食 個羊同牛都好嫩👍👍 清酒煮蜆啲蜆都好肥美👍 蝦球好爽口 👍 片皮鴨都唔錯仲有個灌湯餃係送嘅 個湯幾好飲 仲有隻鮑魚添㗎🤩🤩 不過就搞到好飽甜點都好讚👍👍 雪糕我地試左芝麻 奶茶 柑橘sorbet 粟子 朱古力同埋Rum sorbet 我個人覺得芝麻最好食 一食落去真係wow 一聲! 超濃嘅芝麻味🤤 其次就係柑橘sorbet 酸酸地超refreshing👍 之後排名就奶茶 > Rum sorbet > 粟子 > 朱古力 朱古力係好濃係純粹我麻麻地朱古力葡撻都好

葡撻都好食 個皮超鬆👍 個蛋都好香
仲有食左個peacon pie 都好食👍👍 有啲nuts 咁口感豐富一啲

嗰度環境超級靚👍 成間餐廳都係落地玻璃可以望到出面 我地5:30開始食 可以睇埋日落🥰🥰 座位都闊落 舒服
侍應收碟都收得好快

味道❤️❤️❤️❤️💔
抵食❤️❤️❤️❤️
服務❤️❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️❤️❤️
2023-12-19 2401 views
結婚周年梗係要同老公食返餐好既啦, 記住要提早2-3個月訂位呀! 座位好新淨又舒服! 食物種類不算太多,但質素真心不錯! 龍蝦就真的好新鮮好林,太好吃,忍晤住食多半隻! 甜品好多都好好味、蛋撻好脆、雪糕又正, 可惜太飽了,每道試一口都試不完菜式,甜品都試不完,有幾款超好吃都吃不下了。 星期4晚食都要每位$998, 還要加1, 真心覺得價錢有點貴,但為了慶祝紀念日絕對值得! 若有做優惠7折或以上,我想我會再多來幾次😋

• 龍蝦🦞
  • 雪糕
2023-12-16 2227 views
Regent Hong Kong 開咗咁耐,今日終於去咗試佢個lunch buffet😁頭盤有多款沙律🥗、凍肉、煙三文魚、芝士、麪包。啲沙律菜非常fresh👍🏻當然唔少得海鮮:青口、蝦🦐、蟹腳🦀、螺。蟹腳非常鮮味,唔腥👍🏻有啲失望嘅係冇龍蝦🦞可能lunch buffet冇掛😔刺身有幾款,一定要食帶子同三文魚籽,超級新鮮。特別係帶子,比得上喺北海道食嗰啲😋三文魚籽任你食😙壽司啲飯好細舊,唔會食滯食唔到其他野。熱盤有好多野,特別要食片皮鴨同薄切牛肉,好juicy 又唔chewy👍🏻仲有海南雞飯同糯米飯,幾特別,唔係好多地方有。有師傅即場煮瑤柱蟹肉狗仔粉/銀針粉同炸天婦羅🍤但係就比較少熱嘅蔬菜🥬中意飲湯嘅要試吓佢哋碗雞湯🥣,好好飲,啱晒今日咁凍暖下肚😌甜品必試自家製8種唔同口味雪糕🍦玫瑰荔枝sorbet、黑芝麻味、70% 朱古力味同柑橘味都好值得試。反而奶茶味就唔特出,味道比較淡。Apple crumble 係暖的,好好味。啲蛋糕🍰就比較大件,食完其他嘢好飽,所以我哋係要幾個人share 一件的。Crème brûlée好好味,Paul Lafayet 根本唔係佢對手😂黑芝蔴奶凍都要試,真係

甜品必試自家製8種唔同口味雪糕🍦玫瑰荔枝sorbet、黑芝麻味、70% 朱古力味同柑橘味都好值得試。反而奶茶味就唔特出,味道比較淡。Apple crumble 係暖的,好好味。啲蛋糕🍰就比較大件,食完其他嘢好飽,所以我哋係要幾個人share 一件的。Crème brûlée好好味,Paul Lafayet 根本唔係佢對手😂黑芝蔴奶凍都要試,真係好芝蔴味。仲有中式糖水渣咋,啱晒想食碗熱甜品嘅人😊水果係一杯杯,唔係一大盆任攞,有啲怪😅但係有一個個blood orange 同passion fruit俾你攞👍🏻

每人有包一杯飲品,有多款茶🍵(中國茶、綠茶、breakfast tea、檸檬茶、奶茶都有)同咖啡☕️(仲可以揀soy milk,oat milk, skimmed milk),仲有rich chocolate。佢哋可以考慮加drinks zone, 俾人任飲果汁😏

星期六、日及公眾假期lunch buffet 成人每位$688(+10% service charge)。如果有American Express 信用卡會有85折。而家喺香港食buffet好貴💰,lunch buffet 85折左都要6百幾蚊一個人,不過呢間值得去試吓😏dinner 就真係貴,差唔多一千蚊一個,我哋都係食lunch 算,反正我哋又食得唔多,一定回唔到本🤣呢度book枱唔容易,如果要揀周末或公眾假期起碼要早2-3個月前book。
2023-12-16
Lunch
聽說港畔餐廳的自助餐是全港排top 10名內,於是就想吃一下這裏的自助餐,預先一個月前book了位,到吃的那天就前去,海畔餐廳在麗晶酒店的地下,入酒店後經酒店大堂向前行再經過螺旋樓梯向下行落去就到了,等到十二點鐘左右就去店門前的櫃台服務員帶位,坐了位之後也先點了自助餐包括在內的飲品,這次點了凍朱古力,點完飲品之後就出去自助餐枱取食物,食物有冷盤海鮮,例如有鮮蝦,蟹腳,海螺,青口,炙燒三文魚,各款式的魚生和壽司,熟食有燒牛肉,燒羊肉,黑椒牛仔骨,清蒸石斑魚,椒鹽蝦,蝦餃燒賣,還有其他款式的熟食,甜品有各式各樣的蛋糕,蛋糕款式例如有朱古力款式,忌廉鮮果款式和芝士款式,蛋糕款式賣相精緻,還有朱古力磚,雪糕和水果,配料桌上有些配料,可以用來配搭燒牛肉和燒羊肉,還有煙肉可以取得,中西湯有洋蔥忌廉薯仔湯和西洋菜煲陳皮鴨腎豬骨湯,食物款式比較中上,中西兩款式也有,款式不算太多也不算少,也放在長方形的枱陳列好,而且全都好吃,唯一美中不足的是可能要排隊取食物,就這樣來來回回地取這些食物來吃,鮮蝦夠鮮甜彈牙,青口夠肥大鮮甜,海螺夠鮮甜彈牙,魚生很新鮮好吃,清蒸石斑魚肉夠鮮美,淋海鮮醬油更加好吃,燒牛仔骨夠入味和肉夠軟韌適中很好吃,西洋菜煲陳皮鴨腎豬骨湯很好飲,也飲了很多碗,凍朱古力很好飲,食物全都好吃,店內環境裝潢舒適,坐位夠寬和舒適好坐,冷氣夠涼,也可以欣賞這裏的海景,服務員的態度也很好,整體上很不錯,下次再來光臨
2023-12-04 1382 views
一年食三次,證明高質食過翻尋味,雖然眾多食物,今次已選擇性挑食,只攻刺身 & 甜品部份,熱盤唔太吸引。刺身極之新鮮,拖羅食多轉都仍然有筋 & 三文魚厚身 & 帶子鮮甜 & 油甘魚 & 甜蝦鮮甜 & 三文魚魚籽粒粒爽爽聲雜果沙津幾好食,凍海鮮長腳蟹一搣就得又夠新鮮 & 海蝦 (大隻, 爽口彈牙)、麵包蟹、青口大隻又夠爽熱葷:羊架& 蒸海班& 芝士龍蝦(比上湯龍蝦冇咁熱,芝士如果多少少更佳),至於片皮鴨肉一早整定,唔好食。湯品推介南瓜湯的味道濃郁,口感唔膩幾cream甜品部份最有驚喜,即制窩夫、葡撻、焦糖朱古力燉蛋、麥提沙蛋糕、栗子蛋糕(有栗子漿之外仲有少少栗子粒,有層次感)、自家制雪糕(推介味道:朱古力、奶茶、芒果雪葩、榛子、冷萃咖啡)友人生日小蛋糕以朱古力為主,特別好食。每位包一杯飲品,熱檸茶的檸檬新鮮,用茶壺送上,熱水可以refill。服務生禮貌好好,收碟快,refill 食物好快,讚讚讚!

湯品推介南瓜湯的味道濃郁,口感唔膩幾cream

友人生日小蛋糕以朱古力為主,特別好食。

服務生禮貌好好,收碟快,refill 食物好快,讚讚讚!
2023-11-29
Celebration
Birthday
2023-10-30 3618 views
上星期我去了在城中非常受歡迎的麗晶酒店自助餐廳Harbourside。由於該餐廳頗受歡迎,訂位相當困難,我們幸運地爭取到了晚上8:30的時段。我們在8:15分到達,服務員迅速為我們安排了座位,我們坐在窗邊,可以欣賞到維港的美景。自助餐準時在8:30開始,即使提早入座也不能開始取食物。一到8:30,所有人都湧向食物區。然而,他們的菜品擺放方式需要改進,因為大家都首先湧向海鮮區,導致海鮮區的隊伍非常長。以每人超過1000元的價格來說,排隊等候並不令人愉悅。海鮮區提供了長腳蟹、麵包蟹、海螺、蝦子和青口等食材。長腳蟹的品質參差不齊,第一批的品質還不錯,但第二批的則過鹹,吃起來不好吃,因此我們沒有再拿第三次。麵包蟹的蟹膏豐富,味道不錯。蝦子非常美味。👍刺身區有帶子、拖羅、油甘魚、希靈魚和甜蝦等選擇,它們都很好吃。然而,他們配的壽司醬油並不好吃,無法突出食材的鮮味,甚至比不上爭鮮的醬油。熱盤主要是以海鮮為主,包括蒸魚、避風塘海鮮和海參等。非海鮮類的熱盤有麻辣雞煲、豬腳姜等,味道都不錯。此外,熱盤區還提供了中式和多國菜式,如印度菜和西式菜,例如咖喱和焗飯等。現切的肉類有牛肉和火腿,牛肉質地正常,不會
現切的肉類有牛肉和火腿,牛肉質地正常,不會太過韌,有牛肉的風味,而切片的火腿厚度適中,味道也不錯。
比較特別的單品包括即蒸龍蝦,龍蝦非常新鮮,口感彈牙,非常好吃,我吃了好幾隻。還有酒釀鴨肝搭配南瓜醬,鴨肝的酒香味很搭配,我推薦這道菜。👍
甜點區非常用心,提供了整個蛋糕,即使只是看到而不吃已經令人開心了。甜點的味道正常,還有冰淇淋可供選擇。
值得注意的是,自助餐價格僅包括一杯飲料,可以選擇咖啡或茶。我的朋友選擇了綠茶,品嚐不錯,而我則選擇了白茶,初泡時非常清新且好喝,我們都推薦這兩種茶。喝完後,我們還可以叫服務員加熱水繼續享用。
總的來說,食物的味道還可以,但並沒有達到出眾的水準。對於這個價格,我認為有一點點不值得。然而,這個餐廳的地點優越,可以欣賞到美麗的維港景色,並且服務員的態度非常出色👍,這些都是值得一提的亮點。
2023-10-20
Dinner
  • 龍蝦
麗晶酒店自助餐是長期熱話,一位難求預約超級困難下,價格高企但又很有話題性。睽違數年由洲際到麗晶,能否延續洲際年代的的口碑?Harbourside以皇者姿態回歸,格調比洲際時代更是昇華,走過設計型格的螺旋式迴廊,就來到180度全維港景餐廳。桃花依舊,未知質素何如?相信就是食客慕名而來的主因。超近距離的海景優勢,裝潢格調更勝洲際時代,適逢口罩令快將取消,食客們開心打卡,全場Full House。Harbourside價位之高該是全港三甲,霖迪光顧平日晚市(星期一至四),每位$888(另收加一),需付訂金及48小時前確認。而當天其中一人因事未能前往,幾經周折才能酌情處理,是故要注意預訂條款。座位屬海景日落位置,目測全場只有三桌,如此浪漫的座席真是幸運,靜看維港夜景川流不息的人群,感覺香港真是最美的地方。留意到餐廳另一最佳位置,是正前方180度海景位,想欣賞靚景訂枱時記得說明。但如果有長者同行,建議坐近自助餐桌為佳。安頓後立刻預覽自助餐陣容,自助餐桌區域規模意外地小,嚴格來說只有三區,難道是貴精不貴多?或是有獨家的賣點?沙律冷盤、凍海鮮、日本料理區凍海鮮區特別推介長腳蟹,可見的高質非常鮮甜!藍
睽違數年由洲際到麗晶,能否延續洲際年代的的口碑?
沙律冷盤、凍海鮮、日本料理區

凍海鮮區特別推介長腳蟹,可見的高質非常鮮甜!藍花蟹鮮甜以外蟹膏甘香,而且是中、大蟹的尺寸,再加上紅蟹是自助餐的「稀客」,一定不可錯過。凍海鮮陣容雖算不上鼎盛,但整體水準確是高了一班。
紅蟹
日本料理區最人氣當然是拖羅吧!要知道這絕對也是自助餐桌的「稀客」。那拖羅入口即化,但切得小片令口感差了一截。聽說拖羅水準比較不穩定,有時是中拖羅有時是大拖羅,見食友分享過水準很是飄忽,難道是要看運氣?
拖羅
至於珍寶帶子和油甘魚赤貝同樣少見,而且十分新鮮。醬漬三文魚籽亦很受歡迎,海水味強又不會死咸,但霖迪認為醬漬三文魚籽,還是配丼飯為佳(笑)。
珍寶.帶子.油甘魚.赤貝.醬漬三文魚籽
雖然壽司相對地不起眼,但文迪卻很欣賞它的的骰骰,而且看得出很用心製作,味道也不錯可以一試。
壽司
至於沙律被打入冷宮並不意外,即切巴馬火腿鹹香美味,芝士也有不少選擇,還有香草煙三文魚也不錯。
芝士
即煮、燒烤、熱葷區

食客焦點毫無疑問聚焦在兩大主角:蒸龍蝦和慢煮鵝肝,蒸龍蝦相當高質,口感新鮮彈牙,還貼心的剝了龍蝦鉗殼,物盡其用不浪費,盡顯大酒店的細心。
蒸龍蝦
私心推介花雕南瓜浸鵝肝,花雕浸漬令鵝肝絲滑無筋,中式煮法獨特又美味。這兩種食材都需要高質才能用上這些煮法,可見餐廳對品質相當有信心,識食之人絕不能錯過。
燒烤方面以燒牛肉和羊架做主角。燒牛肉食味未算突出,但羊架的滑嫩令人難忘,以香料醃過,澆上黑椒汁勁道十足。
羊架
熱葷方面選擇有十多款,以中菜為主,也有西式和印度菜,如薄餅、咖哩等。中菜選擇甚多,燴海參、燴花膠、蠔汁鮑片、蒸石斑、炒大蜆都很受歡迎,也很值得推介。
燴海參.燴花膠.蠔汁鮑片
甜品
壓軸是甜品專區,以原個大蛋糕奉客是其特色,十分大器亦很吸引。是夜有五六款蛋糕可挑選,份量巨大的關係霖迪只淺嘗一兩款便飽了(笑),但正是這甜品環境節,令人體會到麗晶自助餐的個人之處。
雖然只淺嚐了兩款,但印象難忘。抹茶戚風蛋糕口感輕盈,朱古力慕絲蛋糕很驚艷,慕絲可可味濃口感絲滑,暫時是自助餐之最,絕對是麗晶必食推介。
朱古力慕絲蛋糕
另一特色是自家製雪糕,口味眾多toppings很多元化,足顯誠意亦相當美味。
自家製雪糕
葡撻酥脆香口、喳咋用料十足,中式甜品令同行人印象深刻,同樣推介。
葡撻
喳咋
麗晶的自助餐作為話題自助餐,感覺良好但未至神級程度,價格方面亦未算親民,再加上假日晚市兩輪時段安排,如此跟神級多時的JW Marriott 相比,整體體驗仍是JW萬豪稍勝。麗晶自助餐勝在有話題、有格調,可以入高質自助餐之列,如果喜歡像萬豪級數的自助餐,又想獲得新鮮感的可以一試。
2023-04-04
壽司
羊架
朱古力慕絲蛋糕
燴海參.燴花膠.蠔汁鮑片
兩個多月前訂位慶祝母親大人生日!水準還可以,但不會有什麼特別驚喜!食物種類不算很多,這個有點失望,但平凡中亦帶點精緻,例如魚生又三文魚、油甘魚、甜蝦、帶 子、這類大類貨品以外還有拖羅⋯⋯但質量一般,很多根!沙律、中西外熟食等的種類選擇不多!湯…. 只有什菜湯及西洋菜湯?Eaton都有龍蝦湯喇!麗晶這個級數,怎會給我雜菜湯?最感奇怪的是….. 在冷盤海鮮類別沒有發現龍蝦,心想收這個價錢竟然沒有提供龍蝦?最後發現龍蝦是躲藏的,有機會大家試試找找龍蝦的蹤影!新裝修後環境還好,對着維多利亞海港,食物也加分了!最後,本人食平日不是假期,竟然也要分兩輪,而且時間也很差,第二輪的時間是8:30至11點!

新裝修後環境還好,對着維多利亞海港,食物也加分了!

Celebration
Birthday
2023-09-22 3619 views
首先講吓book枱先,基本上係每個月1號先可以book枱,實質其實唔係三個月前,係兩個月多啲之前先可以book。開放book枱嘅時間係朝早10:00開始,但基本上你呢個時候入去book都唔會book到,而我係send email俾酒店最後幫我book,當然就會麻煩少少要覆多幾次email,不過佢哋回覆得好快,基本上10分鐘內都會回覆。同埋係即時付款(hold信用卡limit),如果想取消,最後限期係booking當日48小時前取消,若果booking當日先no show,酒店會喺你Booking當日直接信用卡過數。講返啲嘢食先🤗🥢魚生、壽司🍣提供嘅魚生都係比較其他酒店自助餐高級,有帆立貝、三文魚、拖羅、油甘魚、甜蝦、三文魚籽,係非常非常新鮮!而壽司方面有海膽壽司已經贏晒好多其他酒店。🥢山珍海味鵝肝、花膠、鮑魚、海蔘、瑤柱冬菇。。。基本上你覺得貴嘅嘢都會有,而且樣樣都好食,只係驚你個胃頂唔住,食唔到咁多。🥢肉類牛扒、羊架都非常出色,牛扒夠嫩,切得薄之餘,肉身係帶點紅紅,非常之好食!而羊架係羊仔,所以細嚿啲,但正因為係羊仔,所以啲肉先會咁嫩滑。🥢海鮮有龍蝦、珍寶硯。。。。係非常之新鮮,非常

講返啲嘢食先🤗

🥢魚生、壽司🍣

🥢山珍海味

🥢肉類

🥢海鮮
有龍蝦、珍寶硯。。。。係非常之新鮮,非常之鮮味,都係嗰句,太多嘢食根本食唔晒

🥢雪糕
雪糕有八款味道,全部係酒店自己整,每一款味道都好味或者好特別,我自己就即刻試晒所有味道,最鍾意係咖啡、士多啤梨同朱古力

🥢蛋糕
蛋糕嘅選擇其實唔算好多,但係都值得一試

總括而言
我係星期日去嘅,每位$928,價錢其實真係唔算平,但係對比其他酒店例如Hotel Icon、自助山,我覺得麗晶酒店係更勝一籌。首先佢嘅款式真係比較貴價,你都會覺得值回票價。而且每一樣食物都係好好味,你會好想好想試,但其實又食唔到咁多。最後我用AE卡俾錢,就有八五折,折返就$1763兩位,一位就$881

不得不提喺酒店嘅職員嘅服務態度非常之好,佢哋嘅安排係有大概兩至三個員工負責10枱客人,每一次收拾你嘅碟嘅時候都會問你仲需唔需要,而幫你斟水嘅時候都會係喺你出去拎嘢食嘅時候先會斟,唔會打擾你進食,服務真係唔錯!

有預算食自助晚餐嘅朋友,都不妨去試一試!
2023-09-21 2419 views
訂咗位仲喺冇餐廳門口排長龍 以為自己排隊攞免費餐😲訂位時三番四次強調要海景位 原來唔準揀位!早15分鐘排第一個進入餐廳 卻畀最差坐近廁😡究竟呢間酒店係幾多星???食物唔夠熱!種類唔夠多!尤其係甜品完全冇吸引力!服務態度今時今日來說只可以話唔怪得知香港咁多人要上深圳消費!到底麗晶酒店而家有冇五星級??完全唔掂喎成千蚊一位!畀啲咁嘅食物!咁嘅服務!浪費咗擁有的無敵海景??😡😡😡完全唔抵食!冇下次幫襯!上次食佢哋嘅中餐已經奶嘢!試埋今次buffet可以永遠唔幫襯!!!
2023-09-21
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2023-09-11 2565 views
人均消費HKD1000。今次我冇AE信用卡,如果唔係俊可以打八五折。所以想識嘅朋友記得問吓咩信用卡有折扣優惠咁樣會更有性價比。🎉🎉🎉👍🏻👍🏻食過咁多間自助餐呢間真係要寫下食評,太高質了。一去到餐廳位於酒店下面嗰層入到去直行左手,有一條旋轉樓梯落一層。望住個無敵大海景全部都位,啲位置好勁舒適。總之你坐低望住個海景都覺得好Chill。😎😎啲嘢食有好多種類,每人會有一碗鮑魚灌湯餃個鮑魚係乾鮑魚嚟㗎非常有水準。😋😋😋呢度嘅龍蝦都係即叫即住煮熟給你吃好細心佢連龍蝦鉗都會幫你剝好殼建議食之前喺前面加少少蝦乾海鹽晒喺個面上面食落去口感勁正,出邊食唔到呢種口味。最後食完飯特別推介大家要試吓個signature嘅cheese cake 識食嘅我一定會留肚食個cake前面部份好軟,入口即溶!熟後面部份比較硬食一嚿cheese cake會有幾種口感買,溫馨提示,喺旁邊叫人幫你加雲呢拿雪糕配搭再加少少朱古力醬一齊食超夾,雲呢拿加cheese cake嘅配搭係無敵如果鍾意朱古力建議加多個hazelnut雪糕同埋比利時朱古力呢間酒店啲朱古力絕對有水準。😂😂👍🏻👍🏻另外佢哋啲刺身都幾有水準有陀螺好多自助餐都冇當然仲

另外佢哋啲刺身都幾有水準有陀螺好多自助餐都冇當然仲有三文魚油甘魚甜蝦帶子每次出去攞都冇每人份量,總之你想攞幾多佢就會俾幾多你唔使你再去排多次隊非常好,非常大方👍🏻👍🏻👍🏻

最後覺得好食嘅朋友記得book定下次再食,因為你而家book定差唔多幾個月先食得就差唔多㗎喇。😎😎🙂
雪梨汁鴨肝
花膠,燕窩賽螃蟹,香煎羊架
蝦乾鹽焗龍蝦
  • Signature cheesecake
  • 蝦乾鹽配龍蝦
  • 刺身,拖羅,油甘魚,三文魚,帶子
  • 乾炒羊架
  • 花膠
  • 上湯餃鮑魚湯
2023-09-11 1613 views
今次同老公黎食自助晚餐,環境氣氛超好,餐廳仲俾咗海景位我哋~個view真心吾錯🤩刺生方面:基本嘅三文魚,油金魚,帶子,蝦都有!最特別嘅係有toro同三文魚子供應壽司🍣最正有海膽,同天婦羅蝦卷,全部都好新鮮好fresh! Toro入口即融海鮮基本上全齊。熱食有蒸龍蝦🦞,花膠,海參,羊扒,牛扒,鴨肝,片皮鴨,豬腳薑蛋etc仲有中西餐湯,食物有質素又夠熱甜品選擇多,有crepe,六個味嘅雪糕,最好味嘅芝士蛋糕🍰焦糖燉蛋etc停車有3小時免費,今次超左15分鐘都冇計我哋錢😗員工態度很好😉唯一唔好嘅就係要好早訂位,不過咁嘅質量同埋性價,絕對值得提早訂!所以都會再encore🥳

2023-09-10
  • 蒸龍蝦
2023-08-28 2045 views
麗晶酒店港畔餐廳夜晚自助餐係第二次食,種類上只攻刺身 & 甜品部份,上網訂位須要俾訂金,今次同友有AE卡有15% 優惠。刺身新鮮 食四轉,**推介 拖羅頭兩轉食到有筋 & 三文魚& 帶子鮮甜 & 油甘魚 & 三文魚魚籽 & 甜蝦鮮甜凍海鮮只食了1轉,**推介 長腳蟹 & 海蝦 (大隻, 爽口彈牙)、麵包蟹、翡翠螺、青口熱葷特別**推介 羊架& 蒸海班&蒸龍蝦(熱食比凍食好),至於片皮鴨肉部份略多,影響口感,花膠魚肚都不俗湯品特別**推介南瓜湯的味道濃郁,口感唔膩 甜品部份最有驚喜,即制窩夫、葡撻、焦糖燉蛋、麥提沙蛋糕、抹茶戚風蛋糕、自家制雪糕(推介味道:朱古力、奶茶、芒果雪葩、榛子、冷萃咖啡)每位包一杯飲品,熱檸茶的檸檬新鮮,用茶壺送上,熱水可以refill。服務生禮貌好好,收碟快,refill 食物好快,讚讚讚!

湯品特別**推介南瓜湯的味道濃郁,口感唔膩

服務生禮貌好好,收碟快,refill 食物好快,讚讚讚!
2023-08-21
Dining Offer
Credit Card Offers
  • 刺身
重裝後的麗晶酒店港畔餐廳,預訂了約2個月終於試到啦,樓底高座位闊落感覺好放鬆。約6點入座,落地玻璃天然光好舒服,望向對面海好靚。而食物區方面個設計都好簡單,一字排開,主要分3部份,冷盤,熱葷及最後面嘅甜品區。冷盤區方面我幾鐘意嘅刺身有拖羅,油甘魚同三文魚籽,另外麵包蟹,風乾火腿同芝都唔錯。龍蝦新鮮,簡簡單單,蒸熟後,有客黎再淥一淥整熱就好正啦,另外咖喱羊及海鮮千層麵,仲有花膠鮑魚都妏得好入味,花雕南瓜浸鴨肝同出面嘅好唔同,花鵰浸滲鴨肝再加上南瓜汁好夾同時解膩。燒羊架同西冷都非常高‘’汁”,牛有牛味,羊有羊味。但甜品就不太是我們杯茶,因為朱古力款為多,再加上份量較大同味道較濃,有點heavy,不過樣子係吸引嘅。留意雪糕有八款咁多,仲要係自家制味道,值得讚!出面嘅街燈同室內柔和嘅燈光令個氣氛都好chill 好浪漫!個人覺得只係靠食物我個人覺得唔值得這價位,但加上環境氣氛及服務,係可以一試,尤其係一些週年慶祝節日,港畔係一間坐得舒服,可以慢條斯理咁去食嘅自助餐。
2023-03-24
Harbourside, , Hong Kong,the restaurant. ;Harbourside offers a stunning waterfront dining experience, with picturesque views of the harbor that create a breathtaking backdrop. The Assorted Sashimis  ; The Assorted Sashimis platter was a feast for the senses. A selection of fresh and meticulously prepared sashimi showcased the chef's skill in handling and presenting raw seafood. The Gateau ;The Gateau dessert was a work of art that delighted both the eyes and the palate. The decadent layers of ca
The Assorted Sashimis  ;
The Gateau ;
The Gateau dessert was a work of art that delighted both the eyes and the palate. The decadent layers of cake, cream, and frosting were elegantly presented, demonstrating the chef's attention to detail.
  The Dessert Sampler  ;
The Dessert Sampler was a delightful array of sweet treats that offered a taste of various flavors. From rich chocolate mousse to tangy fruit compote and delicate pastries, each element was thoughtfully crafted and presented.
The Abalone dish ;
     TheAbalone dish showcased the restaurant's ability to deliver premium ingredients with finesse.
2023-08-03
Last Night Supper