2023-04-03 1736 views
好不容易才成功訂枱,就寫個簡單食評,星期六lunch buffet (每位$688)雖然已經較weekday 貴少許,但食物選擇應該差不多,一樣沒有如龍蝦🦞花膠之類的,而且食客太多,比較嘈吵,每次取食物也要費時排隊,如果不是朋友共聚,想久坐多一小時,就weekday來吧!會更划算和舒服凍海鮮不新鮮,怕腥的我一嚐就知道新鮮否,但仍然那麼多人在排隊😅反而三文魚和帶子刺身夠鮮甜,要回本,就多吃😋但忘了怕照😅我不太懂什麼是出色牛扒,但他們的西冷對我來說肉味夠濃厚,合我胃口😋印度咖喱做得不錯👍🏻夠香濃,有少許after taste,自助餐來說有水準了其實主要被甜品吸引而來,芝士控的我,最興奮見到有巴斯克芝士蛋糕,的確沒讓人失望,不只一般巴斯克厚實口感,是混合了New York 的幼滑感,完美口味😋大家也說紅絲絨蛋糕是必食的,所以我也不錯過,忌廉芝士夠creamy…..是好吃的,但有點過膩,要放最後才吃,否很難也吃下其他甜品最遜色的homemade雪糕,不夠creamy⋯movenpick也比不上,那麼多好評,讓人失望整體食物上都不差唄!由於客人眾多,侍應們根本忙不過來,但也十分盡力去提供應有的服

羊架牛扒

咖喱薯仔椰菜花

巴斯克芝士蛋糕

紅絲絨蛋糕

Homemade  ice  cream

整體食物上都不差唄!由於客人眾多,侍應們根本忙不過來,但也十分盡力去提供應有的服務,索唔辛苦了🙏🏻
2023-04-01
$756.8 (Lunch)
咖喱薯仔椰菜花
巴斯克芝士蛋糕
2023-04-02 1274 views
麗晶酒店嘅服務真係好非常之難訂枱相信職員每日都聽好多個電話要應付好多訂唔到位嘅客人但佢哋喺電話嘅態度係非常之值得嘉許當一入到酒店就感覺到職員真係用心咁歡迎您好多酒店嘅自助餐無論門口排咗幾多位客人點都要等到準時先開始帶客人入座Harbourside 會早10分鐘比客人預先入座其實根本對餐廳都唔會有太大影響相對客人嘅感覺就好好多可以預先安頓同埋可以去影吓相 日式食物除咗有甜蝦、三文魚,拖羅、油甘魚同帶子之外仲有三文魚個仔 - 三文魚籽 第一次去 Harbourside食自助晚餐嘅時候食咗太多海鮮無位食中式食物今次留返啲位食蒸魚同花膠味道都唔錯好唔爭氣咁食咗兩片麵包因為見到支黑醋真係實在太好味唧出嚟好似蠔油咁非常有「質感」另外蒸龍蝦係好出色嘅蒸完唔會嚡仲好鮮甜6pm就入座食自助晚餐嘅我除咗可以欣賞到本身嘅夜景之外仲有少少日頭嘅景色可以欣賞到雖然到最後都無乜位食甜品但見到甜品嘅部門都係會好開心朋友叫咗個任飲嘅package見佢飲得好享受配合「醉人景色」而我就繼續享受我嘅凍檸茶擺盞燈喺後面影到好似發光一樣
麗晶酒店嘅服務真係好
其實根本對餐廳都唔會有太大影響
相對客人嘅感覺就好好多
可以預先安頓
同埋可以去影吓相
日式食物除咗有甜蝦、三文魚,拖羅、油甘魚同帶子之外
仲有三文魚個仔 - 三文魚籽

但見到甜品嘅部門
都係會好開心

朋友叫咗個任飲嘅package
見佢飲得好享受
配合「醉人景色」

而我就繼續享受我嘅凍檸茶
擺盞燈喺後面
影到好似發光一樣

2023-03-30
2023-04-02 1306 views
麗晶酒店自助餐重開,名聲大噪,聽說質量非常高,一位難求下,決定一試。刺身的亮點是藍鯨吞拿魚,質高味好。整體刺身及壽司的質素是自助餐中吃過最高的。蒸龍蝦:這個蒸籠蝦做得恰當好處,不會過熟,上碟前會放在上湯輕灼一下,保持了濕潤的新鮮感覺,很貼心的做法。凍海鮮選擇很多,我偏愛吃蟹。最令人驚喜的是有原隻凍藍花蟹,蟹的質量新鮮美味。羊架的生熟度做得非常好,肉嫩味香。花雕南瓜浸鴨肝:這是必吃的一道菜,鴨肝很滑,花雕配上南瓜泡沫,味道出奇地配合,吃後齒頰留香。熱食區必吃之選,花膠、鵝掌、海參、鮑魚等,都炆得香滑軟焾,味道香濃。自助餐少有做到的質素。鱈魚:魚肉香滑,味道清新。甜品選擇很多,有凍有熱,有地道的小食,有外國入口的雪糕等。整體用餐感覺非常良好,臨海環境舒適,侍應服務好,食物整體質素高,但一位難求。一個小貼士,想快點book到位,選擇星期五六日的兩個半小時時段,較快有位。

刺身

刺身的亮點是藍鯨吞拿魚,質高味好。整體刺身壽司的質素是自助餐中吃過最高的。

蒸龍蝦

凍花蟹

羊架的生熟度做得非常好,肉嫩味香。

鱈魚

鱈魚:魚肉香滑,味道清新。

甜品選擇很多,有凍有熱,有地道的小食,有外國入口的雪糕等。

Type of Meal
Dinner
刺身
蒸龍蝦
凍花蟹
鱈魚
  • 花雕南瓜浸鴨肝
2023-04-02 1028 views
3月尾 去了 港畔餐廳自助晚餐。話好食又唔係 😅話唔好食又唔係🤣 食物品質 係靚。唔知係唔係我唔識食 我覺得無味道 不是原本 雞有雞味 魚有魚味 , 好似 蒸龍蝦 又要給客人之前 又要 用滾水浸過水旺旺 給客人食 本身有味都變了無味 無啦浸水 蒸籠跟本夠熱蒸好的時間,拖羅 及三文魚 不太好 無甚麽味道,熱盤 切牛朳 好味。羊架 不過不失。鵝肝 蒸做法 太多鵝肝油 ,可能要傳統做法煎才好味。最少 煎D鵝油就出來 當然新做法 各有特色又唔知點解有豬腳薑 🤣🤣 豬腳就好大隻最好味 係雪糕個人口味不同
又唔知點解有豬腳薑 🤣🤣 豬腳就好大隻

最好味 係雪糕

個人口味不同

2023-03-31
Celebration
Birthday
2023-03-31 22669 views
重修過後還是第一次踏入麗晶酒店的港畔餐廳,早在兩三年前曾經嘗試過他們的晚市自助餐感覺良好,今次重返不多不少都是為着這個差不多淡忘的記憶。。。食自助餐,通常客人都會很準時就坐入席,今天亦都不例外,11:30左右經過身旁的通常都是排隊入座的客人,所以不期然也跟着派埋一份,還差5分鐘,但餐廳亦都很好開始放客人逐一入座。。。場面所見,分了三個區域,一個是擺放魚生刺身,壽司,沙律芝士等等(重點冷盤分別有長腳蟹/凍蝦/麵包蟹/青口)~數款的軟硬芝士,沙律吧就有已經混合好的沙律菜以及自選沙律菜等等~餐廳中庭擺放全部都是熱葷,當日所見,例如咖喱羊/咖喱魚/意大利雲吞,即製即做的Pizza,羊架/牛扒/海南雞飯/炒菜/蒸魚/咖喱雜菜/蝦餃及燒賣~當日是週末的自助餐,整體而言自己就覺得熱葷冷盤都尚算不錯,甜品區,我沒有嘗試太多選擇,所以不作評論,不過自己就覺得新鮮生果應該可以加多幾款,給一些不喜歡吃甜品而可以選擇的人士(當日只見杯裝一款的生果粒以杯裝呈現)【當日所見沒有龍蝦亦沒有鵝肝】  ★自己覺得如果可以六百元應較見吸引!HK$688. 未設加一!★

場面所見,分了三個區域,一個是擺放魚生刺身壽司,沙律芝士等等(重點冷盤分別有長腳蟹/凍蝦/麵包蟹/青口)~

【當日所見沒有龍蝦亦沒有鵝肝】

★自己覺得如果可以六百元應較見吸引!
HK$688. 未設加一!★
早前麗晶酒店 @hongkongregent 重開成為城中熱話當中既自助餐更加有極多YouTuber吹捧人頭近千蚊都一位難求( Ꙭ)!重申我唔係自助餐fans但男朋友成日都話要食男朋友生日正日竟然比我book到 咁就順下佢意啦ʅ( ・᷄֊・᷅ )ʃ◦凍海鮮當日款式算齊全 蟹都有三款:花蟹 麵包蟹 長腳蟹另外仲有青口 大蝦質素正正常常 長腳蟹比較瘦弱◦ 魚生最多人關注一定係日本藍鰭拖羅油香的確係拖羅黎 不過略嫌多筋另外大大兜任添三文魚籽都係一大賣點就咁食就比較鹹 餐廳冇提供埋壽司飯伴見唔少人都係攞其他壽司或者卷物墊lol◦ 蒸開邊龍蝦呢個我覺得當晚數一數二最好食(≖֊≖)Order完會師傅會先烚一烚 連埋已拆殼既龍蝦鉗肉比客人另外再有兩款荷蘭醬自己落雖然都係波士頓龍蝦 但又多肉又鮮甜而且肉質新鮮爽彈.ᐟ◦ 即烤手工薄餅好彩食到新鮮出爐 真係唔錯(´∇`)Pizza底脆得黎唔係餅乾果種◦ 即切燒牛肉&羊架師傅好細心會問食客prefer生啲定熟啲兩款肉都算高質 而羊架更出色 粉嫩軟熟~◦ 花雕酒浸法國鴨肝鴨肝連埋花雕酒經過慢煮處理 上菜前會加入南瓜蓉呢個配搭幾新鮮而且都夾既 無咩油膩感◦ 主打美
當中既自助餐更加有極多YouTuber吹捧
人頭近千蚊都一位難求( Ꙭ)!
重申我唔係自助餐fans但男朋友成日都話要食

另外大大兜任添三文魚籽都係一大賣點
就咁食就比較鹹 餐廳冇提供埋壽司飯伴
見唔少人都係攞其他壽司或者卷物墊lol

◦ 蒸開邊龍蝦
呢個我覺得當晚數一數二最好食(≖֊≖)
Order完會師傅會先烚一烚 連埋已拆殼既龍蝦鉗肉比客人
另外再有兩款荷蘭醬自己落
雖然都係波士頓龍蝦 但又多肉又鮮甜
而且肉質新鮮爽彈.ᐟ

◦ 即烤手工薄餅
好彩食到新鮮出爐 真係唔錯(´∇`)
Pizza底脆得黎唔係餅乾果種

◦ 即切燒牛肉&羊架
師傅好細心會問食客prefer生啲定熟啲
兩款肉都算高質 而羊架更出色 粉嫩軟熟~

◦ 花雕酒浸法國鴨肝
鴨肝連埋花雕酒經過慢煮處理 上菜前會加入南瓜蓉
呢個配搭幾新鮮而且都夾既 無咩油膩感

◦ 主打美式原個蛋糕
Ta-da⋆⸜♡⸝‍⋆ 真係要留肚食甜品
甜品種類比一般酒店多而且賣相都更加吸引
尤其係美式蛋糕都有5 6款
我試左banoffee pie 真心ok (ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)
出奇地唔會太甜膩 餅底鬆化重牛油香超好食

◦ 即製法式班戟
呢一個就反而比tiffin好食 crepe皮夠薄

Overall 呢個價位選擇比想像中少 又唔算好精緻
食物質素唔錯但試一次就夠
因為冇邊樣話好驚豔同上面冇提及既食物都還好咁啦(  ・᷄֊・᷅ )

#lastbitematters
#lastbitematters_tst
2023-03-27 814 views
麗晶酒店相信香港真係無人不識!事隔多年終於重現眼前,作為一個有練歴的人不能不去重拾舊日感覺,但隨着新生命的開始裝潢已變時尚有活力,但不變的是食物質素跟服務仍然是我心目中最吸引的麗晶酒店,首次重聚先去The Lobby Lounge 嘆場高質下午茶。下午茶收費為$888/2位,喜歡微醺的朋友可選包兩杯有酒精或冇酒精的Bellissimi Bellini$1028/2位,或再升級享受兩杯NV Duval Leroy, Femme de Champagne, Grand Cru Brut$1428/2位,尋求更高級滋味可以$1200/30g、2000/50g細味Kaviari Kristal Caviar,Regent Afternoon Tea每天12:00~18:00於The Lobby Lounge供應

2023-03-18 1755 views
尖沙咀的香港麗晶酒店已於2023年初重開, 而佢哋Harbourside 嘅自助餐有好多捧場客, 所以長期爆滿, 如果想食嘅話, 一定要去酒店嘅官方網站提早預訂。 今次預訂了平日的lunch buffet, 成人$528 + 10%。 首先講環境, 全間餐廳都是看海的座位, 樓底高,加上無敵海景, 真係超靚,超舒服! 至於食物的選擇, 和一般五星級酒店的自助午餐沒有太大分別, 沙律、冷盤、凍海鲜、熱食、 雪糕和甜品等, 食物質素屬中上, 不過食完之後令我有深刻印象的只有檸檬戚風蛋糕, 因為佢嘅鬆軟度實在令人讚嘆, 咬落口有跳彈床嘅感覺, 唔太甜, 而且充滿檸檬香,正。 另外, 酒店由入門口至餐廳的員工也是非常有禮, 服務殷勤, 充滿笑容,讚! 美中不足是餐廳的設計, 食物區是一字型的設計, 所以任何時候都是一條長長的人龍, 通常酒店自助餐是分幾個區域, 這樣可以有效地分散人流, 攞食物會輕鬆好多。 另外餐廳的女洗手間只有兩隔, 而且燈光非常黑暗。 溫馨提示: 如果有需要的可以去上層的 Lobby Lounge。

2023-03-16 1519 views
終於訂到自助晚餐啦!第一時間打去酒店要求安排一個寧靜和不要人來人往的位置,怎知去到,卻安排一個近洗手間門口的位置,算啦,試吓。通道太窄的問題,加上窗邊有1枱2人的座位,我們再要近路邊,整晚除了取食物的人經過,還有去洗手間的人都在身邊經過,可想而知又怎能好好享受一頓晚餐!於是到host處(較高的女仕)confirm一下,是否有註明我的要求,她説是有的,她理直氣壯說這位置已很寧靜的,已少人㗎啦!😡如此回應,出自五星或以上的酒店職員嘅回答,懇請酒店方面不要再給此職員安排座位啦!我亦不會再到此餐廳!對於2位的客人的座位安排,它是比洲際酒店差的!最後奉勸大家,美食還是自己去試好啦。
最後奉勸大家,美食還是自己去試好啦。
2023-03-15
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2023-03-11 1297 views
諗住新開,第一次試,有好有唔好既食完其實唔係想像中咁好食,刺身(尤其拖羅,勁有筋)質素一般,熟龍蝦煮得過熟,肉開始有d"un",仲可以接受既。佢地個黑松露薯蓉同雲吞係最好食,其次係甜品,種類非常多,都好食。因為價錢都唔平,但AE咭有85折,總算慳唔少,但可唔可以ENCORE,我覺得暫時唔會,有待改進
2023-03-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 鮑魚蒸蛋白
  • 黑松露薯蓉
2023-03-09 1158 views
以平日$888加一,這價錢雖然小貴,但以Regent名氣,點都要捧場。值得一讚,侍應服務態度殷切有水準,收碟速度滿意,負責羊架燒牛肉師傅更熱誠抵讚。燒牛肉生熟剛好,鮮嫩軟淋有肉味,羊架冇試不評論。熱葷中XO醬蝦球大隻爽口,避風塘豆腐球,花膠螺片,海參,小鮑魚,味道都不錯。刺身拖羅細細件,有少許筋,可能未有足夠時間解凍,帶有雪味。帶子雙飛切片,口感還好。凍海鮮很多人排隊,麵包蟹鉗好味,但找不到蟹殼夾,無法盡享。蒸開邊龍蝦,從蒸籠取出又再放熱水中烚一烚,但始終有些腥味,一般般。甜品種類也算多,但蛋糕類實在太大件,馳名的麥提莎朱古力蛋糕好味,取一件最好2-3人分享,否則吃膩了吃不到別的。檸檬塔味道酸甜適宜,馬卡龍,鮮果杯都不錯。酒店自家製雪糕還可以,但還是喜歡品牌雪糕好味些。全場最驚喜反而是時令水果,原個蜜柑和橙最好味,多汁又甜冇渣。不明白為何酒店食物枱要梯級式分兩層放食物,熱葷位置和甜品位置,上層食物,身矮手短的取食困難,哈比人需要有高人輔助,可能酒店不太想有小朋友接近食物枱,免生危險。
2023-03-08 19898 views
麗晶酒店重開,餐廳率先試業, 來試試這裡的自助午餐。星期一至五,12:00至2:30,成人每位$528從小斜路步行上去,到去噴水池附近,已經有職員上前來招呼餐廳採光度十足,一邊對住維港景色,我哋坐窗邊位,可能當天陽光實在太充沛,落咗窗簾,但餐廳較後位置,因為座向問題,不用落簾中午自助餐有12點開始,早10分鐘已經可以進場畀大家安頓一下食物位於餐廳的右手邊,開始是沙律區,目測已經相當不錯,沙律菜非常新鮮,泰蝦沙律好入味跟住係不同嘅芝士,凍海鮮區。 海鮮有,青口,大蝦,鱈場蟹腳,麵包蟹。蟹腳飽滿多汁,麵包蟹膏甘香刺身方面當天供應三文魚,吞拿魚,帶子,甜蝦,赤貝,油甘魚,選了幾款來吃都相當鮮甜,壽司賣相精緻也美味跟住係食物熱葷區,種類非常多,排列整齊,海南雞飯,細細碗,一碗兩件雞,少少飯,又真係唔錯。 還有即切牛扒,羊扒,生熟程度啱啱好唔韌。炒蟹都有,熱辣辣,夠惹味記住留肚食雪糕,甜品,蛋糕, 自家製作的雪糕,款式好多,比較特別有港式奶茶,開心果,70%黑朱古力,開心果雪糕裏面真係有開心果保持香脆,黑朱古力夠濃味切件蛋糕好高身大件,最好大家開心share食,可以試多啲,蛋糕好香滑,特濃朱古力

從小斜路步行上去,到去噴水池附近,已經有職員上前來招呼

唔韌。炒蟹都有,熱辣辣,夠惹味
保持香脆,黑朱古力夠濃味
切件蛋糕好高身大件,最好大家開心share食,可以試多啲,蛋糕好香滑,特濃朱古力蛋糕,面頭有麥提沙波波,好香甜,另外還有細細杯的甜品。葡撻也相當香口
每人包一杯飲品,媽媽飲的熱檸水,個茶壺大到
這裡的員工態度相當唔錯,由入門口,酒店大堂,餐廳,都令人賓至如歸,食物質素又好,很愉快的一餐

用AE卡還有八五折優惠。
2023-02-27
Type of Meal
Lunch
2023-03-05 1889 views
知道麗晶酒店Harbourside開返之後急不及待嚟試佢哋嘅自助晚餐好彩初初嘅時候未係咁多人知道所以打電話已經仲可以book到之後一個星期六嘅訂枱仲可以安排到窗口位真係非常幸運成個用餐體驗都係超級正由環境、服務質素到食物質素可以用越食越開心嚟形容海鮮有三點蟹聽講係好罕見不過我哋真係實在太飽所以無食到佢嘅蒸龍蝦真係非常好味好食過Grand Hyatt嘅Tiffin見到有花膠不過亦都係太飽試唔到刺身方面非常吸引有大大粒三文魚子點解咁多嘢都食唔到係因為要留返位食甜品見到啲蛋糕好大個唔食嘅話返到屋企一定會後悔 😂
知道麗晶酒店Harbourside開返之後
急不及待嚟試佢哋嘅自助晚餐
好彩初初嘅時候
未係咁多人知道
所以打電話已經仲可以book到之後一個星期六嘅訂枱
仲可以安排到窗口位
真係非常幸運
成個用餐體驗都係超級正
由環境、服務質素到食物質素
可以用越食越開心嚟形容
係因為要留返位食甜品
見到啲蛋糕好大個
唔食嘅話
返到屋企一定會後悔 😂
疫情期間少去咗酒店食buffet,因為好多酒店cut cost,質素都大不如前,最近麗晶酒店重開,正常唔會有呢D問題啩🙄,環境就唔需要點講,世界級夜景入座後已經急不及待出去睇下有咩食先,餐廳供應的食物,無論款式、賣相、擺放,心裏不禁‘嘩’一聲🫢,淨係睇冷盤同熱盤都好鬼吸引熱盤最出色係蒸魚同西冷,蟹腳幫你開埋殼,力水都可以慳返😆,清蒸龍蝦🦞,熱食確實鮮味得多🤤刺身亦有很多選擇,較少見嘅三文魚籽都有供應 ❤️咦…點解唔見煎鵝肝? 原來係用酒浸,個人覺得可以接受💁🏻‍♀️……但係鍾意食煎嘅多D甜品🤩賣相精緻,蛋糕🍰略為偏大件🧡雪糕🍨有幾款口味選擇,個人偏愛開心果雪糕👍🏻自助餐來說,呢度絕對高質👍🏻,員工服務態度一流💯,希望餐廳能保持水準

刺身亦有很多選擇,較少見嘅三文魚籽都有供應 ❤️

甜品🤩賣相精緻,蛋糕🍰略為偏大件🧡

雪糕🍨有幾款口味選擇,個人偏愛開心果雪糕👍🏻

2023-01-10
2023-02-23 2573 views
麗晶自助餐強勢回歸了,他的晚餐真難等位。-月上綱才可等到三月的晚上時段,所以祗得先試試他們的午市自助餐。他們有free flow酒精飲料,$268便有紅、白酒及氣泡酒。如果要香檳就得要$438了。先來吃些沙律菜,他有好幾款調好味的沙律及很新鮮的蔬菜給你自行配搭。再來是凍海鮮,那麵包蟹的蟹膏非常飽滿,凍蟹腳及凍蝦就正常鮮味😋跟著吃刺身及壽司,午餐是沒有toro的,祇得赤身。但是質素亦都很好。非常美味good good👍👍轉熱食前先來一些餐湯,西式是栗子湯。中式是普通老火湯。但是他的溫度很合適。午餐祇得燒牛肉及燒豬腩肉。但是質素亦都很高。其他熱食也很味美。咖哩味也濃厚帶辣味。也有海南雞飯。他們的份量不太大,以使我們可品嚐多些花款。甜點多得很,雪糕是自家製的。各種味道也很好吃😋那跟餐的餐茶是用很大的水壺,真是驚喜呀。總括來說,午餐亦很好吃,用AE咭還有85折扣。真是抵食呀👍👍👍

沙律菜

剌身

跟著吃刺身壽司,午餐是沒有toro的,祇得赤身。但是質素亦都很好。非常美味good good👍👍

餐湯

燒牛肉

甜點

甜點多得很,雪糕是自家製的。各種味道也很好吃😋

餐飲

那跟餐的餐茶是用很大的水壺,真是驚喜呀。
2023-02-16
$510 (Lunch)
Celebration
Birthday