巧得鍋

How Awesome
Restaurant: How Awesome
Info:

【🥢巧得鍋|好得嘅午餐二人雞煲🐔】今日同朋友下午去咗觀塘巧得鍋食雞煲,無錯,Lunch就是食雞煲!🥢雞煲半隻雞,bb辣,裡面有紫洋蔥、紅椒黃椒、芫茜。雞幾入味,仲幾滑,個醬調得好好味,惹味之餘唔係好鹹。..🥢蒜茸娃娃菜娃娃菜少少上湯,菜好清甜,食雞煲有啲菜食吓感覺好好。..🥢白飯兩碗晚上食雞煲會再加其他配料或加湯轉埋做火鍋,但下午Lunch都真係無咁多時間,套餐包咗白飯又試吓配白飯嘅感覺,又唔錯,唔特別喜歡食白飯嘅我都爬到大半碗!#巧得鍋 #觀塘美食 #雞煲 #觀塘 #火鍋 #香港 #好食
【🥢巧得鍋|好得嘅午餐二人雞煲🐔】

🥢雞煲
半隻雞,bb辣,裡面有紫洋蔥、紅椒黃椒、芫茜。
雞幾入味,仲幾滑,個醬調得好好味,惹味之餘唔係好鹹。

🥢蒜茸娃娃菜
娃娃菜少少上湯,菜好清甜,食雞煲有啲菜食吓感覺好好。

🥢白飯兩碗

2024-02-06
$100 (Lunch)
  • 招牌二人雞鍋餐
2024-02-05 116 views
觀塘一向有好多美食,今次同朋友去這間中式火鍋店,餐廳空間闊落,環境乾淨企理,晚市時段好多人,好熱鬧🥳 適合一班朋友共渡歡樂時光🍻 店員服務態度很好,食物質素高,好好味有驚喜👍🏻二人晚市消費:$494 設有加一服務費💖💖💖食評💖💖💖入座便會送上幾款前菜~包括花生、涼拌黑木耳及青藤椒涼拌花膠,誠意十足🥰鴛鴦鍋底 自選 $138皮蛋芫茜鍋+潮州沙嗲鍋推薦,抵食自選湯底,一次試晒兩款口味~湯底好足料!沙嗲鍋香濃野味,有大量蓮藕片、芽菜及豆卜,好入味🤤 皮蛋芫茜鍋健康又好味🥰 日本水飼豬腩片 + 手打鮮墨魚滑 $88豬腩肉肉質新鮮,入口非常軟腍嫩滑,豬肉味濃 好高質👍🏻 墨魚滑爽口彈牙脆鯇片 $68高質😍 肉質軟嫩 爽口彈牙,好好味😋另外仲叫咗娃娃菜、唐生菜、稻庭烏冬、鮮枝竹😋食完仲有雪米糍甜品送,好滿足🥰🥣醬料茶位費 $18/位

二人晚市消費:$494 設有加一服務費

💖💖💖食評💖💖💖

鴛鴦鍋底 自選 $138
皮蛋芫茜鍋+潮州沙嗲鍋

日本水飼豬腩片 + 手打鮮墨魚滑 $88

脆鯇片 $68
高質😍 肉質軟嫩 爽口彈牙,好好味😋

另外仲叫咗娃娃菜、唐生菜、稻庭烏冬、鮮枝竹😋

食完仲有雪米糍甜品送,好滿足🥰

🥣醬料茶位費 $18/位

2024-01-27 126 views
位於觀塘成業街成運工業大廈,距離觀塘地鐵站步行僅需幾分鐘,交通便利。夜晚打邊爐,下午化身湯麵專門店。裝修風格簡約舒適,營造出濃厚的本土氛圍。員工服務非常周到和友善,迅速處理點餐和一切需求。牛筋湯麵湯頭濃郁,帶有輕微的藥材味道,牛筋則具有彈性和嚼勁,濃味愛好者必點。酸菜辣魚片麵湯底由秘制酸菜+豬骨湯熬制而成,加上新鮮的海鱸魚片,魚肉嫩滑,少辣調味,帶來一種冶味鮮美的口感。青蘋果冷泡茶帶有輕微青蘋果的清新香氣,口味配搭恰到好處,非常適合搭配湯麵,讓整餐更加爽口。

牛筋湯麵

酸菜辣魚片麵

青蘋果冷泡茶
2024-01-26 86 views
觀塘 | 巧得鍋今日同朋友去咗觀塘工廈入面打邊爐~ 首先有前菜,鹽焗花生同埋蒜香木耳同埋青藤椒涼拌花膠~非常開胃!冬瓜瑤柱豬骨鍋 $98平價卻意外豐富的湯底!湯底以清甜冬瓜同鮮美瑤柱為基底,再搭配上熬煮數小時嘅豬骨,味道鮮美而唔油膩,係冬日暖心嘅選擇牛肩胛(大)$168份量足夠,肉質鮮嫩多汁而且很薄,淥一淥就熟,肉味濃郁日本水飼豬腩片 $78相對牛肩胛厚,肥瘦相間,入口即化手打蝦滑拼墨魚滑 $88鮮味嘅蝦滑同墨魚滑帶來雙重口感嘅饗宴!超彈牙芝士腸拼稻庭烏冬 $53稻庭烏冬因為是手打所以非常彈牙!芝士腸亦非常美味山水豆腐拼唐生菜 $43打邊爐當然都要飲食均衡,叫返d豆腐同菜啦~呢度唔單止可以打邊爐,仲可以同時燒肉!地方都闊落,適合多人聚餐。今次我熱氣所以淨係打邊爐~#巧得鍋 #火鍋 #觀塘美食 #觀塘 #打邊爐 #烤肉 #燒肉 #觀塘餐廳 #餐廳推薦
觀塘 | 巧得鍋

冬瓜瑤柱豬骨鍋 $98

牛肩胛(大)$168
份量足夠,肉質鮮嫩多汁而且很薄,淥一淥就熟,肉味濃郁

日本水飼豬腩片 $78
相對牛肩胛厚,肥瘦相間,入口即化

手打蝦滑拼墨魚滑 $88
鮮味嘅蝦滑同墨魚滑帶來雙重口感嘅饗宴!超彈牙

芝士腸拼稻庭烏冬 $53
稻庭烏冬因為是手打所以非常彈牙!芝士腸亦非常美味

山水豆腐拼唐生菜 $43
打邊爐當然都要飲食均衡,叫返d豆腐同菜啦~

2024-01-20 106 views
今日Mina去上興趣班,上完之後,Mina話肚餓,我哋搵下附近有咩好食先,今日天氣又突然間轉涼,我哋就想去食下雞煲,諗起觀塘有一間食午市雞煲2人套餐先$168,價錢好優惠的巧得鍋!今時今日咁嘅價錢,已經可以食到雞煲2人套餐,性格比高👍巧得鍋位於觀塘成業街,港鐵B2出口行2分鐘就到。裝修以木製枱凳為主,座位寬敞,坐得舒服,成班朋友或一家大小,一齊嚟食飯聚會,都唔會覺得迫,想講一講呢度嘅服務態度真係非常之好,老土啲講句,真係有賓至如歸嘅感覺🥰✨套餐包括:雞🐓半隻、白飯🍚兩碗、娃娃菜🥬及兩杯飲品🍸🌟招牌雞煲半隻🐓可以揀辣或者唔辣,雞肉整得好入味,醬汁好香濃,我將個雞汁撇油後,用嚟俾Mina撈飯食,佢都話好味🌟魚湯娃娃菜🥬魚湯鮮甜,娃娃菜整得夠腍同好入味,份量比較大份🌟菠蘿沙冰🍍沙冰刨得好細,菠蘿味重,但又唔會太甜,酸酸甜甜好解滯!🌟鮮果特飲🍎🍏🍋食完香濃味重嘅雞煲,飲番杯鮮果特飲,即刻爽晒,mina姐搶住飲😝

✨套餐包括:雞🐓半隻、白飯🍚兩碗、娃娃菜🥬及兩杯飲品🍸

🌟招牌雞煲半隻🐓

🌟魚湯娃娃菜🥬
魚湯鮮甜,娃娃菜整得夠腍同好入味,份量比較大份
🌟菠蘿沙冰🍍
沙冰刨得好細,菠蘿味重,但又唔會太甜,酸酸甜甜好解滯!
🌟鮮果特飲🍎🍏🍋
2024-01-20
$80 (Lunch)
2024-01-14 167 views
🍽️ Today, my friend and I had the pleasure of discovering a hidden gem in Kwun Tong for our lunch. This local favorite came highly recommended, offering great value for money. The dishes we ordered were delicious and the customer service was excellent, with the waiter being polite and helpful. We ordered:1️⃣ Signature Two-Person Chicken Hot Pot Set 🐓This set includes half a chicken hot pot (choice of spiciness🌶️), garlic baby bok choy or fish soup-infused baby bok choy, 🥬 and two bowls of rice.🍚 2️⃣ M

2️⃣ Marshmallow Chocolate ☕️🍫
A delightful treat of fluffy marshmallows dipped in rich chocolate sauce, priced at just $10.

3️⃣ Iced Lemon Tea 🍋
A refreshing beverage to complement our meal, priced at $6.

💰 Our total bill came to $184, with no service charge. It was definitely a satisfying and affordable dining experience.
2024-01-13
$92 (Lunch)
2024-01-08 89 views
今年香港冬天特別凍,打邊爐是其中一個經常出現的選項。同朋友在apm行完街,再去工廈區試試呢間火鍋店。一坐低就會送上三款小食:香脆花生、開胃的涼拌雲耳及青藤椒涼拌花膠。同朋友最喜歡青藤椒涼拌花膠,有大塊的花膠,加上麻香十足的青瓜絲及蘿蔔絲,味道不錯。醬油及名茶 $18/位餐廳有吸睛的九宮格醬料同清新的蕎麥茶提供。潮洲沙嗲鍋 $78湯底濃,很足料,鍋內已經有豆卜、大量金菇、芽菜及蓮藕。迷你海鮮盤 $150迷你海鮮盤有不同的海鮮,包括蜆、大大粒帆立貝、爽口彈牙的大蝦、肥美的貴妃蚌、新鮮的鮑魚同蟶子皇。日本水飼豬腩片拼黑柏葉 $88雙拼份量多,豬腩片有油香,但不會過肥,肉質不錯。黑栢葉沒有經雙氧水漂過,口感爽脆可口。辛辣麵 $28辛辣麵是打邊爐的必需品,辛辣麵可以吸收湯底的精華,掛湯又令人滿足。最後職員更會送上雪米糍作為甜品,是開心的收結。呢間火鍋店食物選擇多,食材新鮮,服務好,是不錯的打邊爐選擇。

醬油及名茶 $18/位
餐廳有吸睛的九宮格醬料同清新的蕎麥茶提供。

潮洲沙嗲鍋 $78
湯底濃,很足料,鍋內已經有豆卜、大量金菇、芽菜及蓮藕。

迷你海鮮盤 $150

日本水飼豬腩片拼黑柏葉 $88

辛辣麵 $28

最後職員更會送上雪米糍作為甜品,是開心的收結。

2024-01-08
2024-01-03 59 views
近近哋今晚又去觀塘工廈搵好嘢食,今晚揀了「巧德鍋」,因為想食雞煲,所以先點了一個花膠雞鍋(半隻雞兩條花膠),另外點了打邊爐不可缺少的手打三色丸及自家鮮蝦水餃;另外朋友非常愛吃花膠,前菜就點選了青藤椒涼拌花膠😊青藤椒涼拌花膠的花膠質地滑嫩,口感獨特,入口即化,搭配青藤椒的微辣香氣,清爽的辣味和嫩滑的花膠相互襯托,相當不錯😊花膠雞鍋選了BB辣,半隻雞的份量不少,兩條花膠也足份量,配搭了洋蔥、辣椒、芫荽及青椒等惹味的配料,吃得我們很滋味😋手打三色丸及自家鮮蝦水餃的水準也佳,三色丸有蝦丸、墨魚丸及黑墨魚丸,全部真材實料,爽口彈牙;鮮蝦水餃鮮嫩多汁,蝦肉鮮甜美味,而我特別喜愛有木耳的餡料,清新爽口,真是不錯的選擇!

2023-12-18 126 views
夜晚打邊爐食雞煲就多,晏晝就真係好少。但見到巧得鍋lunch 2人雞煲好抵食,仲包飯&飲品,就去左食。同朋友2個人叫左招牌2人雞煲(半隻)雞肉好鮮嫩,唔會話嚡熠熠。湯底係鹹甜口味,唔會死鹹。而且半隻份量都真係幾多下,2個人食好足夠蒜蓉娃娃菜,娃娃菜配埋蒜蓉,我最愛嘅組合,份量夠多。菠蘿沙冰,用左新鮮嘅菠蘿變做冰涼嘅沙冰,夠解渴,消濟。熱情果沙冰,沙冰打得夠綿密+酸酸甜甜嘅味道,岩我呢啲唔鍾意齋甜嘅人飲

2023-12-16 85 views
巧得鍋:係觀塘成運工業大廈喺觀塘APM商場附近,食午市套餐♦️招牌二人雞鍋餐。(招牌雞鍋半隻+魚湯娃娃菜+ 白飯兩碗)四川特色的辣味可選擇個人嘅辣味程度。我選擇了BB辣。招牌雞鍋加入洋蔥、蒜頭同埋芫荽等其他配料。醬汁濃郁,雞件嫩滑。🥬魚湯浸娃娃菜娃娃菜配上魚湯煮得啱啱好。雞鍋及娃娃菜配上白飯簡直係一絕👍👍🍺🍷飲品方面:只加$10就可以選擇特飲檸檬青蘋果及鮮果特飲👏👏總括:餐廳寬闊,座位好多,上餐好快。中午繁忙時間,多人聚餐都很適合。
巧得鍋:係觀塘成運工業大廈
喺觀塘APM商場附近,食午市套餐
♦️招牌二人雞鍋餐。
(招牌雞鍋半隻+魚湯娃娃菜+ 白飯兩碗)
四川特色的辣味可選擇個人嘅辣味程度。我選擇了BB辣。

🥬魚湯浸娃娃菜
娃娃菜配上魚湯煮得啱啱好。

雞鍋及娃娃菜配上白飯簡直係一絕👍👍

🍺🍷飲品方面:只加$10就可以選擇特飲
檸檬青蘋果及鮮果特飲👏👏

總括:餐廳寬闊,座位好多,上餐好快。
中午繁忙時間,多人聚餐都很適合。

2023-12-16
$94 (Lunch)
  • 招牌二人雞鍋餐
  • 魚湯浸娃娃菜
2023-12-15 105 views
雞煲通常都係夜晚再配埋打邊爐,不過lunch time竟然都會有雞煲set🤣🤣🤣除咗雞煲其實都仲有其他茶餐廳常見嘅午餐粉麵飯,都幾多選擇得嚟又唔貴~· 招牌2人雞鍋餐 $168晏晝食雞煲又真係無試過🫢半隻雞份量都夠2個人食嘅~叫咗唔辣,汁都好入味,見到啲雞件都唔會白色無汁🤣雞件都係滑嘅~香料都好足,仲有啲三色椒同少少菇類,如果有豆卜就更好,雖然叫咗唔辣但都會有少少麻,都好啱餸飯~個餐仲有1碟蒜蓉娃娃菜,純粹有啲蒜蓉比啲味🤣唔會好油嘅~另外叫咗杯藍草莓特飲,係有啲士多啤梨果粒,不過覺得好少少甜🫢🍽 巧得鍋 | 觀塘📍 觀塘成業街15-17號成運工業大廈1樓12-14號舖

· 招牌2人雞鍋餐 $168

🍽 巧得鍋 | 觀塘
📍 觀塘成業街15-17號成運工業大廈1樓12-14號舖
2023-12-14 123 views
天氣終於轉涼,吃雞煲和火鍋的時機到了。巧得鍋地點非常方便,觀塘站5分鐘左右就到。餐廳用餐區域簡潔舒適,座位濶落安排得宜,讓我們能夠輕鬆邊地邊吃邊聊天。巧得鍋招牌雞煲,是最受歡迎的菜式。雞煲份量豐富,小辣口味剛剛好,有辣味而不嗆喉,雞肉香濃冶味。店員等待我們吃完雞肉,為我們倒入濃湯即變身成火鍋。吃過豐富的雞煲,我們選擇的食材以蔬菜為主,包括黑柏葉、手打鮮蝦滑、鮮淮山、蜂巢豆腐、萵荀、油麥菜、冬瓜片和紅薯粉。食材可以半份落單,即使二人組合都可以吃得豐富多樣。其中手打鮮蝦滑,滑嫩質感值得一試。而蔬菜食材亦十分新鮮,很讚。除此之外,巧得鍋食物選擇甚多,不同的時令海鮮,肉類都應有盡有。而服務人員友善且勤快,他們總是及時為我們補充湯底,適時服務確保我們的用餐質素。巧得鍋性價比一流。
天氣終於轉涼,吃雞煲火鍋的時機到了。

2023-12-12
2023-12-08 141 views
醬油&茗茶+18 另需+1服務費******************************🥢九宮格調味料(蔥,芫茜,芹,蒜粒,炸蒜粒,辣椒,麻醬,辣醬,沙爹醬)***🥢前菜 - 花生 | 蓮藕花生冇衣脆卜卜蓮藕清甜爽口***🥢青瓜絲花膠呢個係店家送嘅🥳青瓜絲fresh 花膠厚身***🥢邪惡牛雜鍋 $168🥢辛辣麵 $28本身以為主要係揀湯底 裡面配少量牛雜點知牛雜份量驚人 食極都有😂呢個鍋底認真抵食而且係沙爹口味!!即刻加單要辛辣麵 邪惡滋味唔比佢停🫢***🥢巧得煎烤物三 $198(豬頸肉 豬腩肉 黑豚肉 午餐肉 各×4 配生菜)擺盤好有心機又要再講一次 貴肉質素係唔同啲😂烤肉咩都唔洗落已經好好味😍***🥢極上羊肉 $78本身諗住羊肉用黎shabushabu點知試完烤之後返唔到轉頭唔識形容嘅口感 同平時食開嘅好唔同軟淋得黎有咬勁(?) (盡左力形容啦🤣)有特有嘅羊味得黎唔太羶人生食過最鐘意嘅羊😗***掛住食燒肉 唔記得點上次食完覺得好正嘅韭菜牛肉餃🥹留待有機會再encore
醬油&茗茶+18 另需+1服務費
🥢九宮格調味料
(蔥,芫茜,芹,蒜粒,炸蒜粒,辣椒,麻醬,辣醬,沙爹醬)
🥢前菜 - 花生 | 蓮藕
🥢辛辣麵 $28
本身以為主要係揀湯底 裡面配少量牛雜
點知牛雜份量驚人 食極都有😂
呢個鍋底認真抵食
而且係沙爹口味!!
即刻加單要辛辣麵 邪惡滋味唔比佢停🫢
🥢巧得煎烤物三 $198
(豬頸肉 豬腩肉 黑豚肉 午餐肉 各×4 配生菜)
擺盤好有心機
又要再講一次 貴肉質素係唔同啲😂
烤肉咩都唔洗落已經好好味😍
🥢極上羊肉 $78
本身諗住羊肉用黎shabushabu
點知試完烤之後返唔到轉頭
唔識形容嘅口感 同平時食開嘅好唔同
軟淋得黎有咬勁(?) (盡左力形容啦🤣)
有特有嘅羊味得黎唔太羶
人生食過最鐘意嘅羊😗
掛住食燒肉
唔記得點上次食完覺得好正嘅韭菜牛肉餃🥹
留待有機會再encore
  • 極上羊肉
2023-12-06 100 views
今日呢個晚上我就黎到呢間打邊爐食飯,真係一個靚仔驚喜👏🏼。首先就係湯底,選咗個特色嘅雞湯底,湯頭清鮮得嚟又滋味得嚟,飲兩啖真係正💯。牛肉片既滑又有嚼勁,放落去一煮透就夾起嚟食,微微嘅生熟適中,咩醬料都唔洗,已經咁香口喇。菜單上嘅鴛鴦鍋我都唔放過,揀咗個榴蓮豆腐,同我之前食過嘅豆腐截然不同。外皮炸到金黃香脆,裡面嘅榴蓮同豆腐層次分明,一咬落去就知道呢絕配嘅東西話咁易就錯過,仲有個微微嘅甜味提升整體嘅層次感,幾得意!另一個驚喜就係豬肚包雞,想像中有啲估唔到嘅好味。豬肚嘅味道同雞肉嘅滑嫩完美結合,食落去滋味滿分,又有意想不到嘅嫩滑,豬肚嘅口感好韌勁,同雞肉真係好搭。我仲特別鍾意佢哋家自製嘅蒜蓉醬油,想點都得,試吓搞個mix & match,正到爆炸!平時我唔係咁中意食肉餅,但係呢度嘅肉餅真係另類,外層微微酥脆,入面嘅肉末味道鮮美,肉汁豐富,絲毫唔乾。快啲同我嚟親身試吓好唔好味啦,打邊爐新手老手都啱食,話你知,有啲嘢試咗之後就返唔到轉頭架喇!😋🍲🥢

2023-12-05 144 views
巧得鍋 ~ 位於觀塘工廈裏面,午市有多款套餐可供選擇,價錢相當實惠。餐廳的裝修簡潔舒服,座位寬敞,多人聚餐或是中午和同事食個快飯都十分適合,上餐超快。我和同事點了招牌二人雞鍋餐$168,包括了招牌雞鍋半隻🐓,沙律🥗、娃娃菜和兩碗白飯🍚。雞鍋可選不同辣度,配料有三色椒🌶🫑、洋蔥🧅、菇🍄、沙薑和芫茜,入味又惹味。魚湯浸娃娃菜,除了浸菜加添了魚🐟的鮮甜味道之外,撈飯一流。飲品點了鮮果特飲和熱情果沙冰,特飲有奇異果蓉、鮮雜果和薄荷葉,兩款飲品都同樣冰涼解渴,配熱辣辣雞鍋就最適合不過。
巧得鍋 ~ 位於觀塘工廈裏面,

午市有多款套餐可供選擇,價錢相當實惠。

我和同事點了招牌二人雞鍋餐$168,

招牌二人雞鍋餐

入味又惹味。魚湯浸娃娃菜,
魚湯浸娃娃菜

除了浸菜加添了魚🐟的鮮甜味道之外,撈飯一流。

飲品點了鮮果特飲和熱情果沙冰,
鮮果特飲和熱情果沙冰

2023-12-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$94 (Lunch)
  • 巧得招牌雞鍋