🍜斧醬汁豚骨拉麵新口味未完全冇令人失望,要排好耐,但值得,用有豐富嘅油脂嘅五花肉煮成嘅斧醬豚骨汁,令成個拉麵口味更加濃郁有層次,令人忍唔住一口氣飲晒成個湯,而且唔會口渴,鍾意濃湯底嘅拉麵就一定唔可以錯過,另外加咗隻糖心蛋,食埋更加滿足😆😆🍵特濃綠茶布甸只有一個甜品選擇,但入口即刻令人好驚喜,非常濃郁嘅綠茶味而且好creamy,但完全唔會漏,抹茶控一定唔可以錯過,私心必食~但份量偏小食完仲係有啲唔夠🤣
斧醬汁豚骨拉麵
🍜斧醬汁豚骨拉麵
特濃綠茶布甸
🍵特濃綠茶布甸
斧醬汁豚骨拉麵
特濃綠茶布甸
2022-10-31 355 views
經過銅鑼灣,就去朝聖出名已久一蘭拉麵😋唔駛排隊,好快入去。坐位一格格,好似自修室😝一入去店員會一齊大聲歡迎客人,然後有店員係你個格前面比餐你,全程見唔到店員樣,好神秘🙈拉麵好煙韌,湯底濃郁,可以飲哂d湯!叉燒好淋,好好食!整體送餐速度好快!有效率
經過銅鑼灣,就去朝聖出名已久一蘭拉麵😋

拉麵好煙韌,湯底濃郁,可以飲哂d湯!叉燒好淋,好好食!

整體送餐速度好快!有效率

十月限定-仲要係銅鑼灣店(本館)數量限定嘅「釜醬汁豚骨拉麵」🍜已經避開月頭去估你唔到月尾都仲要排半個鐘。十月限定只有總店有得食,總店亦只有依款麵可以揀。可能一蘭都知自己份量少,會員填份問卷送多半份麵俾你。講真原本份量男人一定唔夠飽,女人都只係唔餓囉。限定版拉麵價值$108 加多隻糖心蛋$18。個盒是正方形有別於一般用碗塊豚肉一如既往好似紙咁簿🤣個湯係好濃味嘅但太咸。要飲好多水試一次可以,始終原作好味啲加埋送嘅半份麵先其他鋪店嘅份量

加埋送嘅半份麵先其他鋪店嘅份量

2022-10-29
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$110 (Lunch)
𓍯 ⵊᴄʜɪʀᴀɴ’s Pʀᴇᴍɪᴜᴍ Sᴘᴇᴄɪᴀʟ 𓂃 Couldn’t miss out on the 𝐅𝐥𝐚𝐠𝐬𝐡𝐢𝐩 𝐄𝐱𝐜𝐥𝐮𝐬𝐢𝐯𝐞 𝑲𝒂𝒎𝒂𝒅𝒂𝒓𝒆 𝑻𝒐𝒏𝒌𝒐𝒕𝒔𝒖 𝑹𝒂𝒎𝒆𝒏 @ichiran_hk𝘝𝘪𝘴𝘶𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘪𝘵’𝘴 𝘲𝘶𝘪𝘵𝘦 𝘴𝘵𝘳𝘪𝘬𝘪𝘯𝘨 as it’s 𝙨𝙚𝙧𝙫𝙚𝙙 𝙞𝙣 𝙖 𝙘𝙚𝙧𝙖𝙢𝙞𝙘 𝙗𝙚𝙣𝙩𝙤 𝙗𝙤𝙭 instead of the usual round bowl! 🍱 Flavour-wise, I actually prefer this to their usual ramen broth : called “𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐮𝐦 𝐅𝐥𝐚𝐯𝐨𝐮𝐫” for a reason, 𝘴𝘰 𝘳𝘪𝘤𝘩 𝘢𝘯𝘥 𝘶𝘮𝘢𝘮𝘪 🍜 only complaint would be the price $¹⁰⁸ which doesn’t include the ramen egg 🥚 (an essential imo) ; if you add-on the 𝐈𝐂𝐇𝐈𝐑𝐀𝐍 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 $⁷⁰ of 𝘤𝘩𝘢𝘳 𝘴𝘪𝘶, 𝘦𝘨𝘨, 𝘴𝘦𝘢𝘸𝘦𝘦𝘥 &
𓍯 ⵊᴄʜɪʀᴀɴ’s Pʀᴇᴍɪᴜᴍ Sᴘᴇᴄɪᴀʟ 𓂃

𝙺𝚊𝚖𝚊𝚍𝚊𝚛𝚎 𝚃𝚘𝚗𝚔𝚘𝚝𝚜𝚞 𝚁𝚊𝚖𝚎𝚗

Flavour-wise, I actually prefer this to their usual ramen broth : called “𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐮𝐦 𝐅𝐥𝐚𝐯𝐨𝐮𝐫” for a reason, 𝘴𝘰 𝘳𝘪𝘤𝘩 𝘢𝘯𝘥 𝘶𝘮𝘢𝘮𝘪 🍜 only complaint would be the price $¹⁰⁸ which doesn’t include the ramen egg 🥚 (an essential imo) ; if you add-on the 𝐈𝐂𝐇𝐈𝐑𝐀𝐍 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 $⁷⁰ of 𝘤𝘩𝘢𝘳 𝘴𝘪𝘶, 𝘦𝘨𝘨, 𝘴𝘦𝘢𝘸𝘦𝘦𝘥 & 𝘮𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮, it brings the total to nearly $200 🤑
Rich  matcha  pudding

Also tried their 𝐈𝐂𝐇𝐈𝐑𝐀𝐍 𝐑𝐢𝐜𝐡 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐏𝐮𝐝𝐝𝐢𝐧𝐠 🍵 which tastes exactly how it sounds, 𝘶𝘭𝘵𝘳𝘢 𝘳𝘪𝘤𝘩 𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘰𝘯 𝘢 𝘴𝘪𝘭𝘬𝘺 𝘱𝘶𝘥𝘥𝘪𝘯𝘨 🍮
Rich  Matcha  Pudding

᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱
✧ 𝙺𝚊𝚖𝚊𝚍𝚊𝚛𝚎 𝚃𝚘𝚗𝚔𝚘𝚝𝚜𝚞 𝚁𝚊𝚖𝚎𝚗 ($𝟷𝟶𝟾)
✧ 𝙷𝚊𝚕𝚏-𝚋𝚘𝚒𝚕𝚎𝚍 𝚂𝚊𝚕𝚝𝚎𝚍 𝙴𝚐𝚐 ($𝟷𝟾)
✧ 𝙸𝙲𝙷𝙸𝚁𝙰𝙽 𝚁𝚒𝚌𝚑 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙿𝚞𝚍𝚍𝚒𝚗𝚐 ($𝟺𝟿)
𖤥 ⵊᴄʜɪʀᴀɴ Hᴏɴɢ Kᴏɴɢ @ichiran_hk
↷ ℂ𝕦𝕚𝕤𝕚𝕟𝕖 𖥧𓂃 #thefchk_ramen
↷ 𝔻𝕚𝕤𝕥𝕣𝕚𝕔𝕥 𖥧𓂃 #thefchk_cwb
#ichiran #ichiranhk #一蘭拉麵
2022-10-25
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Rich  matcha  pudding
Rich  Matcha  Pudding
🤍釜醬汁豚骨拉麵🤍特濃抹茶布甸-我真係真係覺得一蘭食幾多次都唔會厭🥺呢個釜醬汁湯底濃過普通個隻🤤味道多左好多層次🤣如果我大食d我一定叫多碗白飯浸湯🤣真係好好味個湯底原來本身得福岡有得賣今次限定黎左香港😍所以隻碗都係唔同架!勁有儀式感😍-同埋我第一次食抹茶布丁😍原來超級好味!!!!好滑好creamy但一d都唔漏🥹我覺得我可以食五個🤣🤣🤣-如果要食就最好避開繁忙時段🤣得銅鑼灣分店有得食所以都要等一陣陣der🤣🤣
🤍釜醬汁豚骨拉麵
🤍特濃抹茶布甸

如果我大食d我一定叫多碗白飯浸湯🤣真係好好味個湯底
  • 釜醬汁豚骨拉麵
2022-10-20 377 views
.一蘭一蘭十月限定嘅福岡風味釜醬汁豚骨拉麵🍜終於有時間去銅鑼灣食啦🥰🥰我地排左一陣10分鐘內就有位喇😆🥰……….豚骨湯加入以釜煮燒豚肉的湯汁製成「釜醬汁」🤤配上釜煮燒豚肉,好夾😆原來呢款🍜去到10月31日咋😖好想再抽時間去食🥹🤤……….我叫左嘅係10倍辣🌶,朋友叫左1倍辣🌶但下次我一定唔簡十倍🌶可以試真d個湯底🙈😆……….一蘭會員填問卷仲會有半份拉麵送🎁我比埋我個半份拉麵佢都唔夠飽🙈🙈唯一缺點應該係太細碗‼️………味道:🌕🌕🌕🌕🌗4.5/5環境:🌕🌕🌕🌕🌑4/5(一個人食都幾好👍🏻好有私人空間🙈但同朋友一齊食就好似唔可以太親密咁傾下計🙈)衛生:🌕🌕🌕🌕🌗回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕5/5………..
一蘭
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕5/5
………..
2022-10-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
釜醬汁豚骨拉麵
今日專程來試吓期間限定的釜醬汁豚骨拉麵。釜醬汁豚骨拉麵$108這拉麵的造型別緻,用的是方型黑盒子。基本的配料有兩片薄切叉燒和蔥花。有聞這湯汁特別之處是用燒豚的醬汁加入湯底,以個人感受就覺得同原本-蘭的湯底無乜分別,同樣地味道鮮美濃厚,滿有豚骨風味,再加點辣勁,正!拉麵是幼身拉麵,索汁-流,口感軟滑的麵條,熱呼呼的,在這涼涼地的天氣,特別覺得滿足。-蘭精選配料組合$70這組合有半熟旦、兩片紫菜、木耳、四片叉燒。半熟旦真係半熟,旦王半流心,但沒有滷過,就係原味雞旦。紫菜索汁後,十分滋味,加上爽口木耳,和半肥瘦叉燒,正呀。叉燒相當軟滑,充滿豚脂風味,可惜切得太薄,口感唔太實在,但仍然滋味。真心唔太清楚期間限定和平日的有什麼分別,但這拉麵的確係唔錯的。

今日專程來試吓期間限定的釜醬汁豚骨拉麵。

釜醬汁豚骨拉麵$108

這拉麵的造型別緻,用的是方型黑盒子。
口感軟滑的麵條,熱呼呼的,在這涼涼地的天氣,特別覺得滿足。

-蘭精選配料組合$70

Type of Meal
Dinner
佢係10月限定㗎!所以趁呢一個機會TRY TRY佢😚明唔明加埋紫菜真係超好食😍.🍴釜醬汁豚骨拉麵湯底同平時果款比較就甜啲,飲落更加有層次😋佢款肉都唔同㗎,係由五花肉製成嘅「釜煮燒豚肉」,油脂分布比以前多少少,但食落一啲都唔油膩🥰但如果同平時嗰隻比,我鍾意之前嗰啲多啲👍🏻
🍴釜醬汁豚骨拉麵
2022-10-07 233 views
今日家姐歌唱表演,老友都一齊嚟睇,搞掂完跟住一齊去食一欄拉麵(自從佢哋去日本食完之後就念念不忘)成日都話要來食😂,的確一蘭拉麵真係好好味,連啲湯都好好味😋個個都食到連湯都飲埋(包括我在內)有啲仲要加面😂影呢張相真係好似返咗去日本咁⋯⋯慢慢等吓啦好快通關😆😆繼續尋找去日本嘅感覺❤️
個個都食到連湯都飲埋(包括我在內)
有啲仲要加面😂
2022-10-07 231 views
好好味呀⋯⋯一蘭今次呢個真係拉麵控必點!釜醬汁豚骨拉麵釜醬汁將烹調「釜煮燒豚肉」時留下的湯汁製作成

好好味呀⋯⋯一蘭今次呢個真係拉麵控必點!

釜醬汁
將烹調「釜煮燒豚肉」時留下
的湯汁製作成 [釜醬汁」賦予
天然豚骨湯更深層次的美味。

釜煮燒豚肉
充滿豐富油脂的五花肉鲜嫩多
汁,越咀嚼越能感受到其鲜甜
说味,極具風味。

四角重箱麵碗
以古時日本於特別節慶子使用的
重箱為原型所製作,每個皆於佐賀
有田听的事屬然場内精心打造而成。
釜醬汁豚骨拉麵
熱烈慶祝一蘭香港開業9周年🥳🎉,日本拉麵控出發啦!!首度推出新口味,引進福岡唯一兩間 Premium Shop獨有嘅 「釜醬汁豚骨拉麵」風味濃厚,一嚐福岡限定口味要把握機會試啦🤤!10月限定一蘭首推特別驚喜👏釜醬汁䐁骨拉麵 $108/碗 推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️釜醬汁豚骨拉麵係首次於日本以外嘅地區有得食,選用取含豐富油脂嘅五花肉製作成「釜煮燒豚肉」,比起平時碗裝嘅豚里肌肉更加肥美、鮮嫩多汁😋👍再加埋由釜煮燒豚肉留低嘅湯汁製成獨有嘅釜醬汁,令到整個拉麵嘅層次以及鮮味大大提升左👍岩哂小編呢d愛好濃郁口味嘅拉麵控🤤所以一如以往今次飲到盡,呈現日式四角拉麵碗碗底嘅感謝字句比大家望望😂每個方碗皆於佐賀有田町的專屬窯場內精心打造而成。新品價格:💓釜醬汁豚骨拉麵 $108💓釜煮燒豚肉 $30💓一蘭精選配料組合 $70*組合内含釜煮燒豚肉(五花肉)、半熟鹽味蛋、紫菜及黑木耳絲咪住先! 落單時記得叫定個甜品呀!係一蘭特濃抺茶布甸😋👍$49作為只有一個甜品嘅選擇食完返唔到轉頭!濃郁層次由外到內嘅抺茶強烈滋味🍵 食完記得上返一蘭app scan QR code 打卡呀💪埋單果時望一望🤓福岡尊貴之味手信商品熱賣中!💓

熱烈慶祝一蘭香港開業9周年🥳🎉,
日本拉麵控出發啦!!
[一蘭銅鑼灣店]首度推出新口味,
風味濃厚,一嚐福岡限定口味要把握機會試啦🤤!

10月限定一蘭首推特別驚喜👏
釜醬汁䐁骨拉麵 $108/碗
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
[銅鑼灣店本館限量供應]
釜醬汁豚骨拉麵係首次於日本以外嘅地區有得食,
選用取含豐富油脂嘅五花肉製作成「釜煮燒豚肉」,
比起平時碗裝嘅豚里肌肉更加肥美、鮮嫩多汁😋👍

再加埋由釜煮燒豚肉留低嘅湯汁製成獨有嘅釜醬汁,
令到整個拉麵嘅層次以及鮮味大大提升左👍
岩哂小編呢d愛好濃郁口味嘅拉麵控🤤
所以一如以往今次飲到盡,
呈現日式四角拉麵碗碗底嘅感謝字句比大家望望😂
每個方碗皆於佐賀有田町的專屬窯場內精心打造而成。

新品價格:
💓釜醬汁豚骨拉麵 $108
💓釜煮燒豚肉 $30
💓一蘭精選配料組合 $70
*組合内含釜煮燒豚肉(五花肉)、
半熟鹽味蛋、紫菜及黑木耳絲

咪住先! 落單時記得叫定個甜品呀!
係一蘭特濃抺茶布甸😋👍$49
作為只有一個甜品嘅選擇食完返唔到轉頭!
濃郁層次由外到內嘅抺茶強烈滋味🍵

食完記得上返一蘭app scan QR code 打卡呀💪
埋單果時望一望🤓福岡尊貴之味手信商品熱賣中!
💓一蘭拉麵 釜醬汁豚(2入) $89
專業職人將「釜醬汁豚骨拉麵J的豐天香氣及充滿層次感的滋味完美呈現於手信商品之中,
咁喺屋企都可以輕鬆自煮福岡尊貴之味啦!
👉銅鑼灣店、尖沙咀店及官方購物網站有售,數量限定。

👅美味: 9️⃣ 😮驚喜: 9️⃣
✨環境: 9️⃣ 💆‍♂️服務: 9️⃣
💡性價: 9️⃣ 🐽飽肚: 9️⃣
💫回頭: 9️⃣ 👍推薦: 9️⃣
2022-10-05 172 views
銅鑼灣地道日式豚骨拉麵店 試試日本最出名嘅連鎖豚骨拉麵店 每次去日本旅行 玩到深夜一定去食一蘭 開得夠夜 而且梗有一間喺左近 簡單記錄下.呢次晚市黎到 外面keep住4-5人排隊入到店內真係好有日本感覺特別係你望到自修室位 聽到音樂 店員日文招待 .試試新品⭐️ 釜醬汁豚骨拉麵$108湯底用咗 釜煮燒豚肉 留低嘅湯汁做成醬汁👍🏻叉燒 有兩塊 用咗五花肉 半肥瘦 重油香(唔會好似之前中環嗰間一夾就散)湯底飲落有小小骨香 同埋醬油香味加埋蔥蒜 一蘭赤紅秘製汁 湯底會惹味好多建議口味濃淡點番普通 (呢次試左濃味 食到一半小鹹)麵底係豚骨拉麵常見嘅 細直麵除此之外 必點 ⭐️半熟鹽味蛋$18 流心效果高分.對於我來講 一蘭就好似係我評價拉麵既好壞分界線每次黎到一蘭 雖然唔會有驚喜 但都唔會令我失望滿滿日本嘅味道 好想快啲請假去日本旅行呀.#天然豚骨拉麵專門店一蘭 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣謝斐道440號駱克大廈A座地下F-I舖.⭐️評分:味道:3.5/5環境:3.5/5 店內設計 令佢哋服務 好快好有效率服務:4.5/5 同上 每台都有提供凍水抵食:3/5
呢次晚市黎到 外面keep住4-5人排隊
入到店內真係好有日本感覺
特別係你望到自修室位 聽到音樂 店員日文招待
試試新品⭐️ 釜醬汁豚骨拉麵$108
湯底用咗 釜煮燒豚肉 留低嘅湯汁做成醬汁
👍🏻叉燒 有兩塊 用咗五花肉 半肥瘦 重油香
(唔會好似之前中環嗰間一夾就散)
湯底飲落有小小骨香 同埋醬油香味
加埋蔥蒜 一蘭赤紅秘製汁 湯底會惹味好多
建議口味濃淡點番普通 (呢次試左濃味 食到一半小鹹)
麵底係豚骨拉麵常見嘅 細直麵
除此之外 必點 ⭐️半熟鹽味蛋$18 流心效果高分
對於我來講 一蘭就好似係我評價拉麵既好壞分界線
每次黎到一蘭 雖然唔會有驚喜 但都唔會令我失望
滿滿日本嘅味道 好想快啲請假去日本旅行呀
#天然豚骨拉麵專門店一蘭 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣謝斐道440號駱克大廈A座地下F-I舖
⭐️評分:
味道:3.5/5
環境:3.5/5 店內設計 令佢哋服務 好快好有效率
服務:4.5/5 同上 每台都有提供凍水
抵食:3/5
2022-10-02 302 views
在2022年十月,正值發放了第二輪消費卷,一蘭為了慶祝在香港開店九週年,在香港推出限定麵款釜醬汁豚骨拉麵,早在今年7月呢款禮盒裝釜醬汁豚骨拉麵已經推出了,10月先可以在香港堂食。這款釜醬汁豚骨拉麵在日本早兩三年前已經有售,我在2019年年尾旅行,到過一蘭日本九州福岡市本社總本店時已見過其宣傳。這個釜醬汁豚骨拉麵有什麼特別?其實大同小異,拉麵圓形碗換了盛鰻魚飯的長方形瓷瓦盒,較為耐熱冬天適用。而秘製辣醬不變,麵條亦無變,很好吃可惜份量較小。原本圓形叉燒換了五花腩肉,脂肪多了又肥了。至於那個特別的釜醬汁,根據官方嘅中文解釋是「烹調釜煮燒豚肉時留低的湯汁」,我所理解的是和吉野家吃牛肉飯時額外要牛汁的相同煮法,當然一蘭這裡是用豚肉。你若果問這款新麵好不好吃?一蘭的出名品經過多種考證才會出品,之前的即食碗麵據說也經過廿年設計,相信入口味道得到保證,而這個釜醬汁和原本的比較,是較濃較咸較油。如果想只試新味道,又不想排隊不做會員不想被收加一服務費,我會建議你可以買這個釜醬汁禮盒回到家裡煮,$89有兩食,根據附有指示去煮味道其實是一樣。不過請留意,尖沙咀一蘭沒有這個限定,要到銅鑼灣店,銅鑼灣店由兩間店

不過請留意,尖沙咀一蘭沒有這個限定,要到銅鑼灣店,銅鑼灣店由兩間店舖相連而成,現在近灣仔的一間供應原本圓碗圓叉燒,另一間近銅鑼灣就供應這款香港新限定,但一蘭又有新規定,要試這款新麵只限會員。

去到一蘭,我的選擇是這樣:麵條要普通/軟,秘製唐辛子要兩倍至三倍,口味要濃厚,油/蒜泥普通,䓤/叉燒要。至於半熟蛋我以往一定要,但由於香港拉麵舖近年多了提供日本蛋,例如蘭王或曉等等,味道很好,於是無再在一蘭要半熟日本蛋,正因為如此,我亦無選擇以往一定會叫的一蘭精選配料組合($70有一隻半熟蛋有四片豬腩肉有木耳有紫菜),因為我覺得隻半熟蛋太普通,豬腩肉和宣傳廣告不相同,又薄又細,要多四片無補於事,所以我會另外再叫$68燉煮豚肉燒,加多些肉之餘,又因為這個用豚里肌肉(豬背脊肉)煮成,我覺得好吃過圓形叉燒同五花腩肉片。另外如果麵條份量太小,或不想浪費餘下的湯,可以再加半個/一個替玉。由於剛推出,這幾天午飯或晚飯時段有人龍排隊。
朝日啤酒
釜醬汁豚骨拉麵方形盒
釜醬汁豚骨拉麵+燉煮豚肉燒+朝日啤酒
燉煮豚肉燒
朝日啤酒
釜醬汁豚骨拉麵方形盒
釜醬汁豚骨拉麵+燉煮豚肉燒+朝日啤酒
燉煮豚肉燒
整體性價比👍🏼非常失望,呢個價錢有更多更好嘅選擇,簡直係大失所望😖😖😖食物質素👍🏼d 叉燒真係薄到一個點......離譜到無野講而且肉味欠奉,所謂6塊好似多左,但其實份量仲少過以前我已經特登加多份叉燒,我覺得係浪費錢 ><湯底我剔左「濃」,但完全唔係個回事,味道屬於正常,唔算好濃郁環境👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼香港同日本無咩大分別,都係一式一樣嘅設計而且礙於防疫問題,位同位之間已經有個固定嘅隔板而座位後面有紙巾、衣架、掛鉤提供所以基本上都設備齊全 檯面嘅衛生情況都表面乾淨但我見唔到職員會為檯面消毒==呢個真係差少少,始終你唔會知道上手放過d咩係檯面嘛服務👍🏼👍🏼👍🏼職員態度有禮貌,解釋清楚職員都會配以日文招呼 、鞠躬
整體性價比👍🏼

非常失望,呢個價錢有更多更好嘅選擇,簡直係大失所望😖😖😖

食物質素👍🏼
d 叉燒真係薄到一個點......離譜到無野講

而且肉味欠奉,所謂6塊好似多左,但其實份量仲少過以前

我已經特登加多份叉燒,我覺得係浪費錢 ><

環境👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
香港同日本無咩大分別,都係一式一樣嘅設計
而且礙於防疫問題,位同位之間已經有個固定嘅隔板
而座位後面有紙巾、衣架、掛鉤提供
所以基本上都設備齊全
檯面嘅衛生情況都表面乾淨
但我見唔到職員會為檯面消毒==
呢個真係差少少,始終你唔會知道上手放過d咩係檯面嘛

服務👍🏼👍🏼👍🏼
職員態度有禮貌,解釋清楚
職員都會配以日文招呼 、鞠躬
叉燒拉麵
2022-09-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2022-10-02 118 views
久別重逢一蘭拉麵🍜做完運動經過謝斐道一蘭,突然想聽飲佢個湯底,就入去開餐了。晚餐時間竟然唔洗排隊,可知以前係排長龍。入到去依然有一蘭好獨有既孤獨座位😂啱晒我一個人又唔洗同人搭枱對住人地食咁尷尬。相信大家都係叫同一款拉麵,唔同嘅係可以揀麵嘅軟硬度、湯既油脂同濃度、加唔加蒜蔥辣椒等等。我仲加多左一份配菜,有叉燒、木耳、溏心蛋、紫菜。首先食咗個湯底先,我揀咗濃郁同埋重油脂嘅湯底。味道真係好重味,油脂味都好香。食唔慣濃味既朋友建議揀清淡d,如果唔係可能會覺得鹹。蒜揀左多量,但好似冇乜蒜味,反而辣味就好夠。叉燒好軟熟,入口即溶。就咁一個拉麵我覺得唔夠喉,絕對要加個配菜食先爽。但當然一蘭拉麵係香港都係偏貴。當然間唔中食一次都唔錯。