Restaurant: Ikkyu Teppan
Info:

2023-10-25 211 views
以往只賣日式鐵板燒的一休現已轉形賣港式小食。一般港式小食店的陳皮魚蛋、腸粉、燒賣等全部都屬水準之作,食得出係金龍來貨加獨門秘制醬汁。最驚喜的是店舖還有賣快餐店式生炸雞脾、雞翼、炸乳鴿等,皮脆肉嫩又多汁,絕對可以同各著名快餐店媲美。還有店舖本身的強項鐵板燒已加入各式特色鐵板小食如蒜香雞軟骨、黑椒鷄尖、鐵板抄麵等,款色繁多,真係試咗成個月都未試曬。仲意掃街的我都試過很多隱世小食店,很多時都有一、兩樣撚手小食實在出色,其他的都不值一提。全部小食水準都咁平均的真心小見,食得出係出心制作的小食店!
X 0醬肥牛抄腸粉、蒜香雞軟骨、黑椒雞尖
X 0醬肥牛抄腸粉、蒜香雞軟骨、黑椒雞尖
  • 陳皮魚旦
  • XO醬肥牛抄腸粉
  • 生炸雞脾
  • 蒜香雞軟骨
2022-09-10 1013 views
肥雞有時夜咗收工,路經旺角都必然經過一間專做外賣嘅鐵板燒舖頭,今次肥雞就試下。雖然佢嘅選擇唔多,但係肥雞就揀咗佢嘅海膽忌廉餅同埋日式鰻魚炒飯。佢嘅咋海膽忌廉餅即叫即炸,食落口啲海膽將爆曬出嚟,鮮甜可口,一啲都唔油膩。 佢嘅日式鰻魚炒飯係即叫即整喺個鐵板上面炒畀你睇, 一啲都唔交行貨。用日本珍珠米同埋鰻魚碎炒成嘅飯,配埋香濃嘅燒汁,用鐵板嘅鑊氣將佢整成一碗香噴噴嘅炒飯,就算拎到返屋企一啲都冇凍,肥雞都幾欣賞佢嘅質素。
2022-07-11
2022-07-31 635 views
旺角鬧市中多太美食店,行下行下見到間外賣嘅小店,因為疫情嘅關係有時一個人真係唔想出去食,買返屋企慢慢嘆都係一個選擇🤗見到間近小巴站,買完仲可以飛小巴返屋企,仲係熱辣辣超正👍🏻炸蝦天婦羅🍤有5隻,因為即叫即炸,脆卜卜好正,小食真係唔錯。鐵板炒麵🥘我選擇左拉麵,用左雞絲去炒,醬汁選用左一休醬油,醬油係自家製的食落又香又惹味,因為鐵板炒個麵特別好味👍🏻一人份量一個小食,一個主食就啱啱好喇。

一人份量一個小食,一個主食就啱啱好喇。
2022-07-24 474 views
之前去開旺角,見到呢間外賣鐵板燒好多人食就買咗外賣返屋企,仲可以隔住玻璃睇師傅表演٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 🥡鐵板炒麵 $38呢個鐵板炒麵可以自己揀麵同配料(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 麵有拉麵,烏冬或者意粉,配料就可以揀豬、牛或者雞肉 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 另外醬汁有照燒汁、黑椒汁同埋一休醬油😆 我就揀咗拉麵、牛肉,同一休醬油,等咗一陣就有♪(´ε` ) 炒麵一啲都唔油,份量都幾多(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 拉麵好彈牙,一休醬油好惹味,配拉麵好夾。拉麵口感幾彈牙,味道唔錯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 🧡日本流心海膽忌廉餅 $28海膽忌廉餅有三件,忌廉餅炸得好酥脆。海膽忌廉好creamy,值得一試🥰

🥡鐵板炒麵 $38

🧡日本流心海膽忌廉餅 $28
2022-07-16 380 views
Staycation來到第三晚吃外賣,今晚找到一間很便宜又抵食的鐵板燒!位置:在較隱密的小巷中,在旺角站B2出口走幾分鐘。環境:橙黃色的門面,白字紅底的招牌,鐵板位置是用上玻璃窗,可以看到老闆如何炒,而且聞到很香。服務:主打外賣服務,沒有堂食。晚市:提供鐵板炒麵或炒飯套餐,可加錢配小食。所有食物是即叫即整,全部熱辣辣🤩。🥢鐵板炒麵🍜 $38自選了烏冬,牛柳及配燒汁,仲有香菇、木魚絲、椰菜、蒜等配菜,烏冬炒得入味不油,牛柳鮮嫩,軟硬度適中,而且蒜很多,蒜香氣味濃,味道可口。不用四十元有這樣的炒麵,很抵食👍🏻。🥢雞皮餃子🥟 $28一盒4件,第一次試吃就愛上,想不到用雞皮做的餃子是那麼與別不同,外皮炸得酥脆,超香口!裏面餡料是平常的日式餃子,但配合雞皮比普通餃皮更棒😋,值得推介👍🏼

位置:在較隱密的小巷中,在旺角站B2出口走幾分鐘。

環境:橙黃色的門面,白字紅底的招牌,鐵板位置是用上玻璃窗,
可以看到老闆如何炒,
而且聞到很香。

服務:主打外賣服務,沒有堂食。

晚市:提供鐵板炒麵或炒飯套餐,可加錢配小食。
所有食物是即叫即整,全部熱辣辣🤩。

🥢鐵板炒麵🍜 $38
烏冬炒得入味不油,

🥢雞皮餃子🥟 $28
一盒4件,第一次試吃就愛上,
想不到用雞皮做的餃子是那麼與別不同,外皮炸得酥脆,超香口!

2022-07-12
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
  • 鐵板炒麵
日式鐵板燒店就見得多,外賣形式真係好少見,價錢咁親民既就更加係少之又少🥺。所有食物即叫即製,絕對新鮮,所以需要等小小時間,不過好既美食,絕對值得等待😎👍。鐵板炒烏冬 $38簡左牛柳&黑椒口味。隔住玻璃可以望住廚師係度炒下炒下好治癒,好似睇表演咁,好開心。圓條烏冬炒得彈牙,充滿黑椒好香口,牛柳絲份量都幾多,唔會炒過龍,軟硬適中,配埋野菜絲,香菇絲,滋味無窮😻。海膽流心忌廉餅 $28一份一3件。表皮炸得香脆,內裏充滿流心海膽忌廉醬,剛剛炸起好燙口,記得小心食用。一放入口好香忌廉味,會覺得係唔係真係有海膽ga??? 當你呑左啖餅之後,海膽既after taste 就出現啦😍!原來都幾濃郁下,真係好好食!中意海膽既朋友真係唔好錯過😚👍!好味指數:7.5/10一休鐵板燒旺角通菜街121號6號舖

鐵板炒烏冬 $38

海膽流心忌廉餅 $28

好味指數:7.5/10
一休鐵板燒
旺角通菜街121號6號舖
2022-07-15
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 海膽流心忌廉餅
今日夜收工想快d返屋企休息,路過見到,價錢、食物同樣吸引,啱晒買返屋企慢慢嘆😃好鍾意呢度嘅外賣盒,紙盒真係比發泡膠環保又健康得多。食物非常ok,唔好以為價錢平就會份量少或質素差,而且即叫即製,睇住佢喺面前炒飯,感覺良好。🥡日式鰻魚炒飯$39份量比一個飯碗仲要多少少,而且粒粒圓碌碌嘅珍珠米非常索汁入味,入口有飯香又有鰻魚汁嘅鮮味。鰻魚都夠肥美,入口滑哷哷。呢個炒飯、呢個質素、呢個價錢,超值。🧆海膽流心忌廉餅 $28一向都鍾意食可樂餅,喜歡外層炸得金黃酥脆嘅口感。呢個係海膽忌廉餡更吸引我。雖然無真海膽🤣,但一樣食到海膽果種甘甜味。 食物如此高質,擺得靚靚先食,又一次味遊日本成功!👍

好鍾意呢度嘅外賣盒,紙盒真係比發泡膠環保又健康得多。

🥡日式鰻魚炒飯$39

🧆海膽流心忌廉餅 $28

海膽流心忌廉餅

食物如此高質,擺得靚靚先食,又一次味遊日本成功!👍

Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Dinner
海膽流心忌廉餅
呢幾日又去開旺角,豬友開會唔返屋企食飯,天氣熱又梗係唔想煮飯,又想食香口野,一出地鐵站就聞到好香既鐵板燒味,行到去就見到eye catching 既一休鐵板燒見到飯既價錢好吸引❤️亦都有唔同既小食最正係openkitchen,平時去食鐵板燒,都係想睇師傅點煮,呢度都睇到👍🥩牛扒既size差不多有我兩隻手掌甘大,睇住師傅慢慢又落鹽又落黑糊椒燒塊牛扒已經好香同忍唔住想食😋👍鍾意店舖用紙盒裝,環保,返到家都保持到無倒汗水又保温👍🥩火焰牛扒飯個飯盒勁大盒,裝滿整個盒子,可以够兩個人食,飯應該日本米,粒粒圓圓的,有口感又彈牙,以且炒飯粒粒分明,再配上鐵板燒同用火槍燒過牛扒,不停停唔到口繼續食又不停有得食🥩牛扒食落口有濃郁牛味,唔係用平既雪藏牛,牛扒肉質正又有咬口,性價比高,重點火焰牛扒滿足視覺享受👍🍤炸蝦天婦羅炸粉唔厚,蝦大隻爽口彈牙又鮮甜,重點外賣返到去都仲係脆同熱,無變淋。價錢只不過係28元5隻😱大衆化既價錢,平時食天婦羅都要double 價,仲可能無甘多隻✨️師傅有無心煮野食,對食材既尊重,睇下天婦羅既沙律醬就知,擠花勁靚🤩平時個啲,hea比個沙律醬兜🤣食外賣食得甘開心,除性價比高外,完全滿足

見到飯既價錢好吸引❤️

亦都有唔同既小食

👍鍾意店舖用紙盒裝,環保,返到家都保持到無倒汗水又保温👍

🥩火焰牛扒飯

🍤炸蝦天婦羅

食外賣食得甘開心,除性價比高外,完全滿足視覺感受💕
  • 炸蝦天婦羅
  • 火焰牛扒飯
2022-07-09 58 views
有時返工忙起上嚟無時間去食飯,我就會買嘢返office食。Fast food除咗杯麵之外炒麵亦都係一個好好嘅選擇。細個成日食炒麵王,原來而家香港已經有專門外賣嘅日式炒麵店🥳位於旺角嘅一休鐵板燒雖然細細間舖,但食物選擇都幾多,除咗炒麵、炒飯同埋鐵板燒之外仲有四款小食供應,而且價錢仲好平民化添,一個炒麵只係$38🤩而且落完單之後只需要5至10分鐘就有得食,啱晒我哋呢啲趕時間嘅上班族👩‍💼唔好以為咁快有得拎=預先整定嘅炒麵,老闆係即場炒架,真心佩服😎後尾上網睇先知,原來老闆之前係星級酒店做咗20年😮夾住塊玻璃都見到佢嘅鑊氣😆牛柳鐵板炒烏冬配一休醬油$38豬肉鐵板炒拉麵配一休醬油$38我同事一人點咗一份,首先一讚嘅係兩個麵都好夠鑊氣同埋炒得夠乾身,唔會食到成口油。木魚絲完全係點綴左成個炒麵嘅靈魂,一打開就勁香。好多時食完日式炒麵之後都會好口渴同偏咸,但自家製一休醬油完全冇呢個感覺😋入面仲有椰菜厚切冬菇絲,令到個面好有咬感😛雞皮餃子$28即使係外賣拎到返公司都有外脆內軟嘅口感,而且雞皮夠薄又唔肥,配埋沙律醬食好好食呀🥰下次想試佢嘅鰻魚炒飯同鐵板燒🤭

牛柳鐵板炒烏冬配一休醬油$38
豬肉鐵板炒拉麵配一休醬油$38

雞皮餃子$28

下次想試佢嘅鰻魚炒飯同鐵板燒🤭
2022-07-09 735 views
旺角呢間日式鐵板燒外賣店🥡價錢超平民!食物即叫即整,全部熱辣辣🤩,所以等候需時喔~食物嘅質素都好高,一啲都馬虎!絕對係打工仔嘅恩物😆❣️火焰牛扒飯 $39兩大塊牛扒!店員用火搶燒過,令牛扒更惹味😍肉質偏淋有咬口,唔會好韌,選用左珍珠米,水份岩岩好,唔會乾爭爭,而且每粒飯都沾有醬汁味道,調味剛好唔會太鹹或太淡,呢個價錢食到咁高嘅質素!真係超推!❣️雞皮餃子 $28一盒4件,用雞皮做嘅外皮炸得酥脆,超香口!裏面餡料又夠肉汁😋值得一試👍🏼📍旺角通菜街121號6號舖#香港美食 #平民美食 #旺角 #旺角美食 #香港 #美食 #hkfood #hkfoodie #openrice #hkfoodblogger #hkfoodies #likeforlike #hk #hkig #foodshare #hkrestaurant #foodies #852food #hkfoodblog #食評 #美食推介 #鐵板燒 #一休鐵板燒 #日式料理 #外賣

❣️火焰牛扒飯 $39

❣️雞皮餃子 $28

📍旺角通菜街121號6號舖

2022-07-06
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$50 (Lunch)
呢間外賣小店成日見到好多人去幫襯 佢位於旺角中心外邊 唔算偏僻 店舖細細主打做外賣 隔住個玻璃可以見到師傅炒麵🙈 放眼望落去好吸引 佢哋主打鐵板燒面 亦都有炸物、鵝肝、燒牛柳等 睇落去都好吸引 全部都係即叫即做 熱辣辣 等候時間好快唔算耐☺️🍜鐵板炒烏冬 💰38(炒烏冬+牛柳+一休醬汁)嚟到呢間鐵板燒一定要試吓佢嘅烏冬 烏冬炒到好乾身 可以喺玻璃望到師父炒烏冬 再加埋佢哋秘製嘅靈魂醬汁 烏冬索晒醬汁既香味 我揀既牛柳絲之外 有咬口唔韌 另外仲有柳菜同冬菇絲 面層會鋪滿木魚絲 份量豐富抵食!🐥雞皮餃子一份有四件 雞皮好脆身 食落去唔會好油膩 裏面包着餃子餡 完全冇澱粉質🤣🤣🤣邪惡得來好似好健康😂啱晒我 再加埋沙律醬 真係好惹味!!

🍜鐵板炒烏冬 💰38
(炒烏冬+牛柳+一休醬汁)

🐥雞皮餃子
2022-07-06
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$40 (Tea)
  • 鐵板炒麵
2022-07-07 56 views
今日lunch要留喺公司趕埋啲手尾喺附近買個外賣番去快食繼續努力見到呢間鐵板燒外賣店都幾抵幾吸引就買左幾樣野食同partner share熊本一口牛加左黑椒同鹽簡單調味已經好好食咬落去好juicy幾重牛味燒雞泡魚乾燒得好香 幾有咬口 加埋沙律醬好味呀黑松露野菜一打開已經聞到好濃黑松露香味野菜炒得好爽口 食落都唔覺得油雞皮餃子個皮勁脆卜卜 用雞皮包住餃子餡 生酮都食得雞絲鐵板炒烏冬份量都幾多 唔大食嘅話淨係食呢個都夠飽揀左一休醬油味道都幾濃
今日lunch要留喺公司趕埋啲手尾

雞絲鐵板炒烏冬
份量都幾多 唔大食嘅話淨係食呢個都夠飽
揀左一休醬油味道都幾濃

2022-07-03 44 views
一休鐵板燒 (旺角)旺角通菜街121號6號舖去旺角東嗰時,經過通菜街,睇到呢間舖頭,設計簡約但係餐牌吸引,廚師👨‍🍳功架有一份淡定同平靜,都好多人排隊食,我都決定叫外賣試吓先。日式鰻魚炒飯成個飯勁大盒,非常足料,絕對夠兩個人食,鰻魚已經融入咗喺飯入邊,粒狀切得好均勻,每一啖都可以食到鰻魚嘅味道,佢嘅飯身圓鼓鼓,非常有口感又彈口,同平時食開嘅飯質唔一樣,加上佢炒飯嘅甜醬超好味😋外賣都感受到佢鑊氣喎,認真正,唔怪得咁多人買。海膽流心忌廉餅有三件就可以開心share,流心海膽超好味😋咬落啖啖都係鮮甜,外脆內滑,食到雪雪聲,小食類真係好開胃🥳🥳🥳去旺角真係可以試吓,幾方便

一休鐵板燒 (旺角)
旺角通菜街121號6號舖

海膽流心忌廉餅

去旺角真係可以試吓,幾方便
2022-07-03
2022-06-30 35 views
去丸茶買嘢食經過見到有間鐵板燒就諗住試下!叫咗個照燒雞扒炒飯同炸海膽忌廉餅雞扒煎得好嫩口好好食 炒飯份量都幾多 「望住啲飯好新鮮咁係電飯煲不出黎」(曲線要講明)炒嘅時間都好短所以啲炒飯唔係乾身嗰種 而且調味比較淡同唔係好熱海膽忌廉餅炸粉都唔薄 都有海膽味嘅 不過忌廉味偏重
去丸茶買嘢食經過見到有間鐵板燒就諗住試下!
叫咗個照燒雞扒炒飯同炸海膽忌廉餅
海膽忌廉餅炸粉都唔薄 都有海膽味嘅 不過忌廉味偏重
2022-06-29 26 views
平民鐵板🤣1. 唐揚炸雞 $29呢個價錢 有六大件都真係幾抵食 份量多 不過外賣個皮就相對冇咁脆 個調味都ok 加埋個沙律醬 酸酸甜甜都幾易入口2. 鐵板炒麵 $38原本以為個盒咁細 份量唔會多 但係其實都幾多 啲麵都真係比想像中多 麵底配料同汁可以揀 叫左拉麵同牛柳加醬油 麵夠彈牙爽口 粗幼都啱啱好 而且佢炒得都幾香 幾惹味 啲汁都撈得幾勻 佢仲有啲椰菜絲同菇做配料 呢個價錢真係幾抵…………………….🌝抵食🌚只限外賣…………………….
平民鐵板🤣

1. 唐揚炸雞 $29

2. 鐵板炒麵 $38

…………………….
🌝抵食
🌚只限外賣
…………………….