2020-11-27 1700 views
係中環食晚飯,好多黃色小店都好早就閂左門,夜少少都好難食到非藍店既野食🙈 誤打誤撞之下就搵到呢間食印尼菜既黃店,印尼菜平時已經好少食,今次仲要搵到間印尼野黃店🙆🏻‍♀️呢個係喺menu到隨便嗌既,但又真心幾有驚喜😆 首先,個貴刁炒得好有鑊氣,夠乾食,食落有啲啲辣同埋有啲香茅味,好惹味🤩 而個黑毛豬串食落好軟腍,夠嫩,無咩筋位,配埋個貴刁一齊食,perfect match!呢到既海南雞飯好似係佢既人氣菜式,咁一於都試試印尼style既海南雞飯啦🤓 佢同平時食開既海南雞飯真係幾唔同,佢會配左啲醃青瓜,酸酸地,真係幾開胃!而佢個飯都唔同平時既油飯,佢係白色既,食落仲有椰香味添,加分!😋 而啲雞就普普通通啦,唔算特別嫩滑,勝在係去左骨,啖啖肉,配埋個薑蓉或者辣豉油,唔錯!總括而言,對呢間印尼餐廳既印象都幾好,環境好大好靚,有別於我平時覺得印象菜好似要係好逼好細既小店先食到。而野食fusion得黎,又加入到少少印尼元素,呢樣唔錯👍🏻 加上佢既service又幾唔錯,如果想靜靜地嘆返餐有質素既印尼菜,呢間會係唔錯既選擇😀

炒貴刁配黑毛豬串

去骨海南雞飯

炒貴刁配黑毛豬串
2020-11-05 2073 views
🤩對於印尼菜有一種特別情意結,可能由細到大都有機會食到,耐唔耐就要食下過下口癮🥳不過印尼餐廳依家真係賣少見少了!尖沙咀同佐敦既印尼餐廳早前都結業了,真係好可惜!今次係OPENRICE見到呢間位於中環-【印尼餐廳1968】裝修非常靚呀,擺放好多綠色盆栽裝飾🤪整個環境都好舒服!可能太早黎,餐廳比較少人~不過坐到靚位的確開心,以下係詳細既食評💁🏻‍♀️【黃薑雜錦飯】🙆🏻‍♀️印尼菜,必食就一定係黃薑雜錦飯!一次過能夠食到唔同既菜式,簡單係滿足味蕾及貪心既人士必選菜式!呢款黃薑雜錦飯❤️總共有5款菜,分別有巴東牛肉、炸雞脾、粟米餅、冬陰公蝦仁、辣醬炸蛋,首先巴東牛肉炆得好淋,好入味,但味道略嫌唔夠香,欠缺香料撲鼻既味道,唔夠層次感;炸雞脾比想像中大大舊,皮夠脆🤨而且啖啖肉,但食落唔會太油膩感,出奇地驚喜;粟米餅就真係一般般,上左桌後已經係凍左,炸野一凍左就唔好食出晒油;冬陰公蝦仁好出色,酸辣適中,食咁多漏喉既菜,再食呢個即刻開胃返,蝦仁非新鮮蝦,只是一般細細隻既急凍蝦仁,普普通通;辣醬炸蛋,辣醬都好惹味但又唔會辣喉,但只有半隻旦就欠缺睇頭~~而重點既黃薑飯,色水都好夠,但黃薑粉味道唔算好濃郁,只吃到

【黃薑雜錦飯】
🙆🏻‍♀️印尼菜,必食就一定係黃薑雜錦飯!一次過能夠食到唔同既菜式,簡單係滿足味蕾及貪心既人士必選菜式!呢款黃薑雜錦飯❤️總共有5款菜,分別有巴東牛肉、炸雞脾、粟米餅、冬陰公蝦仁、辣醬炸蛋,首先巴東牛肉炆得好淋,好入味,但味道略嫌唔夠香,欠缺香料撲鼻既味道,唔夠層次感;炸雞脾比想像中大大舊,皮夠脆🤨而且啖啖肉,但食落唔會太油膩感,出奇地驚喜;粟米餅就真係一般般,上左桌後已經係凍左,炸野一凍左就唔好食出晒油;冬陰公蝦仁好出色,酸辣適中,食咁多漏喉既菜,再食呢個即刻開胃返,蝦仁非新鮮蝦,只是一般細細隻既急凍蝦仁,普普通通;辣醬炸蛋,辣醬都好惹味但又唔會辣喉,但只有半隻旦就欠缺睇頭~~而重點既黃薑飯,色水都好夠,但黃薑粉味道唔算好濃郁,只吃到淡淡既椰奶香,只算合格水準🤔btw賣相係好靚,擺盤好有心機😍

▫️ 【咖多咖多】
三款菜式之中,竟然最差係呢一款咖多咖多,其實咖多咖多最重要係個醬汁而已,而咖多咖多既醬汁主要係用左花生醬😩我覺得佢地呢間餐廳調味醬汁比較偏甜,食多幾啖會比較膩,如果調味返較偏咸會好好多😆相信加返d魚露會生色不少,更加惹味💁🏻‍♀️

▫️【炭燒黑毛豬頸肉】
❤️呢款真係熱辣辣出爐,望到都覺得好正😱食到有焦香既味道,而且豬頸肉好有咬口,唔似平價貨太淋無口感既豬頸肉,醬汁剛好掛係每一片豬頸肉上☺️再配上酸味汁更加開胃,非常推介!🙆🏻‍♀️

2020-11-03
$250 (Lunch)
  • 黃薑雜錦飯
  • 炭燒黑毛豬頸肉
2020-10-25 3478 views
中上環除左cafe外仲有好多特色良心店可以揀,之前食過呢間印尼餐廳嘅lunch set覺得幾好,假日再訪試佢地嘅招牌菜式,餐廳嘅佈置好有異國風情,聽講係以峇里島為主題,座位闊落,而且餐廳創辦人真係黎自印尼,夠晒正宗。雖然部分店員姐姐係外地人,但啲廣東話都好好仲好健談。🍽薯仔牛肉餅薯餅一客三件,新鮮炸起,外皮非常酥脆,內餡料嘅薯蓉幼滑,配一個少少辣嘅醬汁,但唔點醬都夠味。🍽印尼炒飯呢個炒飯好有水準,粒粒佈滿油光,以秘製辣椒醬、蔥頭同蝦肉炒成,加埋蛋汁一流,沙嗲濃郁有花生香,肉質唔鞋,不過塊蝦餅就有啲淋。🍽龍蝦椰汁喇沙喇沙係米粉同油麵摻摻,配魚片同豆卜,好香椰汁味,但整體較稀同淡,亦唔夠辣,龍蝦原隻裹上粉漿炸,但炸得耐左少少以致肉質較乾,呢款麻麻地。🍽醬燒牛舌(小)牛舌好厚肉,完全唔韌,醬汁濃厚,似日式燒汁咁甜甜地,屋企人好鍾意。🍽巴東牛肉(大)呢款應該係餐廳嘅招牌菜,牛肉燜到好淋,輕輕一咬就可將肉撕開,個汁好重香料味,辣得過癮,最啱用黎送飯,推薦!🍹菠蘿沙冰用新鮮菠蘿打到杰身起泡,食到少少菠蘿肉,所以價錢都相對較貴。P.S. 食物好有水準,仲係良心店,可以encore!
🍽薯仔牛肉餅
薯仔牛肉餅
🍽印尼炒飯
印尼炒飯
🍽龍蝦椰汁喇沙
龍蝦椰汁喇沙
🍽醬燒牛舌(小)
醬燒牛舌
🍽巴東牛肉(大)
巴東牛肉
🍹菠蘿沙冰
菠蘿沙冰
P.S. 食物好有水準,仲係良心店,可以encore!
Type of Meal
Lunch
薯仔牛肉餅
印尼炒飯
醬燒牛舌
巴東牛肉
菠蘿沙冰
2020-06-06 2967 views
餐廳夠曬大, 所以我地等左一陣都有位, 而且大家都坐得比較疏落, 空間感好夠👍🏽西班牙黑毛豬肉沙嗲串🍢呢個價錢兩串我覺得偏貴左少少🤏🏾 沙嗲醬同串燒係分開上, 所以可以自己點個醬去食😌 我整左大量既沙嗲醬落串燒度都食到黑毛豬炭燒左既味道🤩 肉係超級嫩滑juicy , 沙嗲醬既味道啱啱好而且仲食到少少花生碎🥜薯仔牛肉餅🥔🐄呢個餅係偏軟身, 將牛肉同埋薯仔打成蓉再拎去炸, 感覺好似日本既可樂餅咁, 不過外皮感覺冇咁熱氣印尼海南雞飯🐓呢個飯既presentation好吸引, 有一小碟酸青瓜🥒 一碗1/4隻雞既嫩滑凍雞塊🐓 一碗香濃既雞油飯, 薑蓉同埋特調醬汁💧 我覺得雞本身冇咩味, 所以都係要靠個汁去吊味, 整體黎講我覺得比較普通蒜蓉炒椰菜苗🧄🥬菜就冇咩特別, 份量算多而且啲菜都幾嫩, 冇咩渣珍多冰勁耐冇飲過珍多冰, 比普通既餐廳細杯, 而且啲斑蘭粒粒冇咁有咬口, 整體一般

西班牙黑毛豬肉沙嗲串🍢

菜就冇咩特別, 份量算多而且啲菜都幾嫩, 冇咩渣

珍多冰

2020-06-05
2020-05-28 1521 views
同朋友一齊去中上環,而本來想吃中國菜,但沒想到7:30 好多店鋪都已打烊及到最後的點餐時間。故此我們就在同一層大廈碰下運氣,到不同樓層的餐廳找食店。結果就這樣由原本吃中國菜改吃印尼菜。在這個時間,因為疫症的關係,加上晚上中上環這個地方,都沒有太多人羣。環境餐廳裝修雅緻! 有大自然的花草作wallpaper, 餐廳整齊乾淨!環境休靜,食物水準也好!自己本身亦極少選擇吃印尼菜。員工服務態度亦很有善!自己本身亦極少選擇吃印尼菜。從今可以多一個選擇!

印尼春卷
印尼春卷
印尼炸雞翼
  • 印尼炒飯
2020-05-24 1375 views
☀️Nasi Ayam ($108*1.1) Lunch Set☀️套餐包沙律同一杯印尼烘焙香茶☀️海南雞飯係油飯,食落有淡淡椰香同黃薑味,唔會太油膩或重口味,可以食完一碗,不太濟。☀️雞滑,但雞翼似不太熟,有點紅色血水☀️味道十分有八分,環境舒適,不會坐得太迫陜☀️印度焙茶,特別,帶有微甜。但缺乏茶香☀️閑日午餐可以訂位👍🏼☀️下單後食物四十分鐘才到😥當日餐廳八成滿,中環中午食飯上述等候時間可改善。

☀️套餐包沙律同一杯印尼烘焙香茶

☀️雞滑,但雞翼似不太熟,有點紅色血水
☀️味道十分有八分,環境舒適,不會坐得太迫陜
☀️印度焙茶,特別,帶有微甜。但缺乏茶香
☀️閑日午餐可以訂位👍🏼
2020-05-23 1105 views
一直對印尼餐都無乜概念,見到呢間咁特別,專食印尼菜,特登嚟試吓!首先環境好靚好舒服,有沙發同木凳木枱,配上綠色植物,係寫意嘅感覺。印尼炒飯連沙嗲串燒沙嗲串燒好野味,肉質鬆軟!可能係印尼嘢食都係濃味,炒飯都係濃味既,但好香口,停唔到口!食食吓先發現碟印尼炒飯都幾大碟,兩人份量黎😂難得伴碟蝦片係脆既蝦蓉粟米餅係偏薄身既,唔似港式蝦餅咁厚肉。有唔少粟米粒同菜粒係入面,令蝦餅有咬口。炸到燶燶地,脆口。點埋個甜豉油辣醬,又幾好食喎!炭燒豬頸肉抵讚既係燒到外肉脆,但豬頸肉口感較實淨。我個人就鐘意鬆軟啲既豬頸肉,所以覺得呢碟豬頸肉就一般啦。整體來講,餐廳環境舒服,食物質素也令人滿意,係適合朋友聚會嘅地方

印尼炒飯連沙嗲串燒
沙嗲串燒好野味,肉質鬆軟!
難得伴碟蝦片係脆既

蝦蓉粟米餅
係偏薄身既,唔似港式蝦餅咁厚肉。
有唔少粟米粒同菜粒係入面,令蝦餅有咬口。
炸到燶燶地,脆口。
點埋個甜豉油辣醬,又幾好食喎!

炭燒豬頸肉

• 印尼炒飯
呢間黃店係和你 Eat見到,主打印尼菜😏老老豆豆,除咗印尼撈麵之外我都冇乜點食過印尼菜🤣。抗疫期間,餐廳即時好大裝修好靚人流都比較少,結果我哋可以好靜咁樣享受好似fine dining咁嘅質素🤪·叫嘅嘢食唔算多,叫咗個巴東牛肉、汁燒茄子🍆、菠蘿雞肉串,仲加咗個黃姜薑飯添~·點知一上碟,驚喜真係不斷嚟!🤩·首先出場嘅係菠蘿雞肉串!估唔到菠蘿同雞肉係咁鬼夾㗎,佢仲唔係用罐頭菠蘿而係新鮮菠蘿燒烤而成,配埋好滑雞肉,再掂埋佢個秘製沙嗲醬,不得了咁好食😋!!!·個巴東牛肉就一定要叫五件,即係大份量,如果唔係兩個人真係唔夠喉㗎!牛肉煮得剛剛好,即是有啲軟骨,一啲韌嘅感覺都冇😱重點係佢個汁真係煮得辣得來好重香料味!唔重口味得來撈飯食一流!!🤩btw個黃薑飯好食到爆燈🤤·最後個汁燒茄子就係醬汁茄子,外面係天使有咁嘅醬汁煮左啲炸茄子,所以成功外脆內爽爽,係一個幾開胃嘅小食,不過食得多又會濟。下次想食蔬菜可以揀沙律或者蝦醬炒通菜🥳😌·總括而言,係我近期食過高質嘅黃店之一!亦都顛覆左我對印尼菜或者印尼餐廳嘅概念!食得好滿足🥳!!好開心呀🥰-菠蘿雞肉串|$88巴東牛肉(大)|$158黃薑飯|$28汁燒茄子|$

點知一上碟,驚喜真係不斷嚟!🤩
菠蘿雞肉串

巴東牛肉(大)
黃薑飯
  • 巴東牛肉
2020-04-23 1044 views
WFH 已有一段時間了😪😪,難得今日返工開會便約左同事去L place 食lunch😋😋,位於5樓嘅印尼餐廳,一打開lift門就覺得餐廳好chil好有渡假feel, 裝修清新🏖🏜🏝,仲有多好綠色植物佈置添🌴🌿☘🍀lunch set有喇沙,米粉,飯選擇,除印尼茶外,👉其他飲品要加錢點左海南雞飯 $108醃青瓜好醒胃🧏‍♀️雞好滑🐔,奉上嘅姜蓉及醬油都好惹味,更能帶出雞味😚😚油飯簡直係精髓,熱辣辣嘅飯香透出雞油味而不油膩,配上炸香嘅蒜片真係人間極品😍😍🤩

點左海南雞飯 $108
醃青瓜好醒胃🧏‍♀️
雞好滑🐔,奉上嘅姜蓉及醬油都好惹味,更能帶出雞味😚😚

2020-04-23
$120 (Lunch)
2020-03-21 909 views
椰子雪糕芒果糯米Mango sticky rice with Coconut ice-creamKetan Putih Cost💰: ~$68I like how the taste of sweets of the mango fits in the salty glutenous sticky rice that drenched in the coconut milk and melting coconut ice-cream. With the pandan jelly at the bottom and the crunchy, sprinkled peanuts on top, it’s like having all thai desserts in one go! Yes in an indo restaurant, but it’s soooo good. The portion isn’t small at all, so you better share it with someone else unless you want to get diabetes af
椰子雪糕芒果糯米
Ketan Putih
Cost💰: ~$68

The portion isn’t small at all, so you better share it with someone else unless you want to get diabetes after having this.

椰子雪糕芒果糯米 Mango sticky rice with Coconut ice-cream
2019-11-30
  • 椰子雪糕芒果糯米
2020-03-16 863 views
最近出街食飯首先睇既係餐廳環境,盡量都想坐得闊落啲,廢時同隔離台咁逼嘛。可能因為肺炎關係,星期一晚上七點時段只坐左幾枱,我地兩個人自己霸左一個corner,幾好印尼炒貴刁+黑毛豬串係東南亞既重味,食得印尼野都唔會預淡口架啦,鑊氣夠,黑毛豬串燒得嫩滑。我地兩個人分黎食岩岩好,如果一個人食晒可能會太濃味香葉炒茄子走過油既茄子保留到個皮紫色,香口,估唔到伴菜入面有秋葵一人份量既椰汁雞湯個壺仔好得意,唔係平時廣東老火雞湯,有香茅味,最底仲有粉絲添Happy hour $48有杯cocktail,都ok ah,坐沙發傾下計飲下野唔知印尼菜應該係點,不過當東南亞菜黎食都唔錯既

印尼炒貴刁+黑毛豬串
印尼炒貴刁

我地兩個人分黎食岩岩好,如果一個人食晒可能會太濃味

香葉炒茄子

走過油既茄子保留到個皮紫色,香口,估唔到伴菜入面有秋葵

一人份量既椰汁雞湯
椰汁雞湯

唔知印尼菜應該係點,不過當東南亞菜黎食都唔錯既
2020-03-16
印尼炒貴刁
2020-01-16 1298 views
星期六下午2點幾到, 冇人到近乎包場, 2人坐4人位置, 同星期1至5的lunch hour比, 簡直天與地!香港有好多食印尼野的餐廳, 但我覺得呢間係全香港最高級的印尼菜, 因為佢位處中環, 又有靚裝修!每次o黎到都係a la carte, 因為可以試多D o野!食咗巴東牛肉 (小), 爪哇醬燒雞, 炒椰菜苗, 椰漿飯, 2杯咖啡, 埋單4,5百蚊!巴東牛肉 (小) - 夠淋, 唔算太濃味, D汁撈椰漿飯一流!爪哇醬燒雞 - 雞肉滑! 好好送飯!炒椰菜苗 - 正常冇特別!以後一想食印尼菜, 都會首選呢間!

爪哇醬燒雞 - 雞肉滑! 好好送飯!

炒椰菜苗 - 正常冇特別!

以後一想食印尼菜, 都會首選呢間!
前面係mint mocha, 後面係滴漏咖啡
爪哇醬燒雞
巴東牛肉 (小)
炒椰菜苗
2019-12-28
$220 (Lunch)
前面係mint mocha, 後面係滴漏咖啡
爪哇醬燒雞
巴東牛肉 (小)
炒椰菜苗
  • 巴東牛肉
2019-11-24 1722 views
去中環找些外幣準備外遊,順便約友人來個午餐,印尼餐廳1968 跟之前有點不同 好似西化咗。我哋叫咗兩個lunch set,海南雞飯 及牛肉喇沙湯麵,跟餐先來一個沙律茶,菜很新鮮,但跟印尼餐有點格格不入。海南雞飯 雞肉算嫩滑 但缺少雞味,白飯又不是油飯,失望。牛肉喇沙湯麵 我覺得比較淡口,沒有什麼好推介。餐飲奉送印尼烘焙香茶,少少甜,其他可加錢選另外飲料。朋友選了培茶拿鐡 他説不錯啊,有茶香及滑。

海南雞飯 雞肉算嫩滑 但缺少雞味,白飯又不是油飯,失望。

朋友選了培茶拿鐡 他説不錯啊,有茶香及滑。

2019-10-23 1407 views
lunch time過咗嚟食印尼菜,平時日韓臺灣菜就食得多了,今日想轉下口味,中午時間人好多,不過等位都好快就可以入座了,叫咗沙律、海南雞飯、喇沙軟殼蟹湯麵、爪哇醬燒雞,海南雞飯裡面雞肉好嫩滑,雞味十足,加上醬料味道口感都非常好,個湯麵一般般,湯底淡咗小小,蟹肉唔多,個麵比較軟腍,無想像中咁好,燒雞味道都算可以,裡面肉質好嫩。