2024-05-11 56 views
今晚朋友帶左我去The One 入面既古今二食晚餐🥣,不過我地今次冇叫佢地既主打卷物,返而我地點左我個朋友中意食既牛肉壽喜鍋🌟牛肉壽喜鍋 |$248呢一個同樣都係店員推薦,店員一拎埋嚟嘅時候我哋都覺得好驚訝,因為好大煲。入面有好多豆腐,兩大隻巨型菇🍄‍🟫,仲有好多牛肉同娃娃菜。撈埋蛋漿一齊食very good💕🌟 大阪自家製炸雞|$78上碟時熱辣辣,咬落去好脆,炸粉唔算好厚,既邪惡,又美味😈🌟 日式章魚小丸子|$48章魚燒好抵食,有時外賣店都差唔多已經係呢個價錢。外皮香脆好食😋

🌟牛肉壽喜鍋 |$248

🌟 大阪自家製炸雞|$78
上碟時熱辣辣,咬落去好脆,炸粉唔算好厚,既邪惡,又美味😈

🌟 日式章魚小丸子|$48
揀餐廳嘅時候除咗食物質素,「顏值」都好重要㗎!室內裝潢行簡約和式風格嘅古今,座位舒適寬敞之餘,更以天然採光營造溫馨親切嘅感覺,話明係高顏值餐廳,效果打卡一流嘅卷物「火山」蕎麥麵套餐🍱卷物內原來暗藏玄機🙊喺脆薄嘅金黃色麵衣下⋯�包裹住海中珍寶——海老🍤外脆內彈牙,再加埋幼滑嘅忌廉芝士🧀一口吃下,簡直係「脆」味牛肉壽喜鍋定食🥘採用既肥牛有著濃郁既肉香和嫩滑多汁既口感🤤加上豆腐、冬菇、洋蔥🧅蒜🧄醬油🫗等調味料增加菜鍋的風味火山🍣將卷物疊成山的形狀,上桌時有專人點火燃燒,剎那間閃出熊熊烈火,猶如火出爆發般氣勢十足。面層堆滿蟹籽、蟹柳絲和帶子,中間緊緊捲著蟹柳、青瓜、牛油果餡料,一口就有多重層次。黑豚豬頸肉串燒🍢燒得非常香口,調味恰到好處。味道鮮美且口感豐富,肉甜又彈牙炸生蠔🦪肥美的酥炸生蠔,新鮮炸起特別香脆。做出來的味道和口感,絕對能媲美大排檔

蕎麥麵套餐🍱

牛肉壽喜鍋定食🥘

火山🍣

黑豚豬頸肉串燒🍢
燒得非常香口,調味恰到好處。味道鮮美且口感豐富,肉甜又彈牙

炸生蠔🦪

2024-05-10 36 views
係the one行街,搵到呢間居酒屋坐下食小小野,這裡環境有一種溫馨而又舒適的感覺,桌面上擺放著精緻的日式餐具,餐廳客人都幾多。先來一碟驚艷的火山壽司。這道壽司以火焰點燃形成一道壯觀的景象。壽司上滿滿的蟹柳絲,仿佛是一座火山,打卡一流。每一口都散發出沙律醬的香氣~接下來是龍捲風,這道菜的名字很有趣,其實就是鰻魚卷物,份量還幾多~👍🏻之後點了兩串燒,白鱔肉質鮮嫩多汁,搭配著微微的鹽味,每一口都帶來滿滿的滿足感,黑豚豬頸肉串燒肉質細嫩,搭配上炭火燒烤的獨特風味,每一口都帶來濃郁的肉香和油脂香😋最後有清爽的日式麻醬豆腐沙律。豆腐搭配上麻醬和各種新鮮的時蔬,滑嫩口感與麻醬的香辣味道相得益彰,好健康輕盈的感覺,吃完可以繼續行街了😆

2024-05-10 20 views
同朋友行街經過,決定一試這間以主打特色卷物的居酒屋。特色卷物改名頗有心思。炸軟殼蟹天婦羅先食天婦羅,4大件炸軟殼蟹外表炸得鬆脆,非常香口,脆而不膩。蟹柳沙律有明太子、蟹柳絲、生菜及青瓜絲,味道清新可口。沙律醬調配適中,完美帶出整體平衡。搖滾樂6件搖滾樂由鰻魚、芝士、炸蝦及牛油果拼湊而成。牛油果夠絲滑柔軟,配上鰻魚的口感,互相配合得非常好。煙花6件櫻花有辣味三文魚和辣味吞拿魚。將兩款不同魚類配合一起,估不到味道也異常地美味。

炸軟殼蟹天婦羅

蟹柳沙律

搖滾樂6件

煙花6件
2024-05-07 57 views
喺尖沙咀睇完戲同男朋友去古今二食下午茶,環境舒適 坐得耐都冇問題,店員服務周到,嘢食好高質😚 食完仲可以慢慢行街~網燒味淋魚乾魚乾烤得香脆,風味十足,同時添加了網燒的獨特風味,配搭他他醬好好味!作為小吃一流~午夜牛郎以三文魚、牛油果和芝士為主要食材,外層炸得香脆😋 內裡軟嫩,散發鮮美的三文魚香氣,搭配上牛油果的濃郁口感和芝士的滑順口感,口感層次好豐富😍😍青龍卷以牛油果、鰻魚和蟹柳為主要材料。青龍卷的外觀十分吸引人,鰻魚的鮮香和蟹柳的鮮甜完美結合,加上牛油果為整道菜增添了一絲清新感黑豚豬頸肉串燒推薦!豬頸肉燒得剛剛好,肉質鮮嫩多汁,口感非常彈牙,濃郁的豬肉香氣,回味無窮!蒜香牛油燒帆立貝推薦!大大隻帆立具,香氣撲鼻,帆立貝的鮮甜和蒜香牛油嘅配搭好正🙌🏻

網燒味淋魚乾

午夜牛郎

青龍卷

黑豚豬頸肉串燒

蒜香牛油燒帆立貝
2024-05-05 75 views
今日同朋友到尖沙咀The One古今二用餐,餐廳乾淨舒適,上菜速度快,菜式精緻。網燒味淋雨乾$78 味淋魚乾是以味淋醃裝後烘乾,油脂清香,甜甜哋很有嚼勁,沾上沙拉醬另有一番風味。埼玉網燒牛舌$78牛舌勁厚身,肉質嫩滑軟腍但唔韌,食落仲有汁,如果加醬汁會覺得不膩。黑龍捲$108好有創意的名稱,用鰻魚、炸蟹柳、芝士、牛油果包成,一啖裡既有芝士奶香,牛油果清香,仲有魚香味,口感豐富。壽司薄餅(蟹柳)$108用壽司飯做厚批,上面鋪滿蟹柳魚子甜蛋,甜和咸的搭配好特別,一份六件,食一件就好飽。
之前食過幾滿意~今日行開The One又回味吓先😚😚襯未到繁忙時段入座~格外寬敞唔逼夾~上菜速度仲好有效率👏🏻👏🏻.✨龍卷風沙律 (細)定番款式🥗蔬菜,海藻,蟹柳,脆片~材料新鮮~口感清爽無負擔~食落整體非常清新~啱哂夏天享用🎐.✨埼玉 網燒牛舌餐牌推薦款🫰🏻🫰🏻厚切牛舌香氣撲鼻~簡單沾上伴隨嘅專屬醋汁解膩~肉質軟嫩卻帶有彈性口感~滿口牛脂滋味😋.✨忘不了您配色造型吸引🥭以香甜芒果,卜卜脆炸牛肉,軟身芝士配搭成卷物~加上芥茉醬x沙律醬錦上添花~搭配成微妙口感組合👍🏻👍🏻.✨紅粉佳人係充滿少女心嘅粉紅卷物😍😍用咗辣味吞拿魚,辣味三文魚,蟹柳,牛油果捲製而成~表面仲灑上咗蟹籽&三文魚籽&脆脆增添誘人程度添~靚得嚟亦好味道❤️
✨龍卷風沙律 (細)
✨埼玉 網燒牛舌
✨忘不了您
✨紅粉佳人
2024-05-02 85 views
𓎅 古今二 𓎅✦火山創意卷物- 火山一上枱就會由店員點起碟邊嘅火焰,好有儀式感!手卷面層由滿滿嘅蟹籽、蟹柳同蛋黃醬組成,中間夾住帶子、牛油果同青瓜 ,味道豐富得黎調製得剛剛好,賣相同味道都唔錯,值得一試✦龍卷風鰻魚小卷入面有黑芝麻,幾香口,面層鋪滿脆脆,增添口感✦日式麻醬豆腐沙律豆腐份量好足料,配埋麻醬同新鮮新沙律菜味道好清新開胃✦鹿兒島黑豚荔枝卷串燒荔枝經過炙燒後更加香甜,同帶咸香嘅黑豚片加埋味道咸甜咸甜咁幾得意✦宮崎味鹽牛舌串牛舌串好的骰,燒得幾香口惹味,油脂味適中唔會太膩𓄢古今二 尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖

𓎅 古今二 𓎅

✦火山

✦龍卷風
鰻魚小卷入面有黑芝麻,幾香口,面層鋪滿脆脆,增添口感

✦日式麻醬豆腐沙律
豆腐份量好足料,配埋麻醬同新鮮新沙律菜味道好清新開胃

✦鹿兒島黑豚荔枝卷串燒

✦宮崎味鹽牛舌串
牛舌串好的骰,燒得幾香口惹味,油脂味適中唔會太膩

𓄢古今二
尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖
2024-05-02 60 views
晚餐同朋友慶祝生日要食好點系列,最後去左The One食日本野,賣單兩舊水一個人,幾抵食 兩個女仔叫左兩款特式卷物、兩款串燒加一份沙律,已經好夠飽龍捲風沙律$98撒滿蟹子和蟹柳,再加點沙律醬生菜好新鮮,咬落去沙沙聲,份量好大超級龍捲風$98超級龍捲風即是炸蝦鰻魚捲物,加點秘製已經好好味東京爆脆$98其實系炸蝦太捲,最特別系個辣味魚子醬辣辣地食落魚子爆爆地,口感好似爆炸糖咁鹽燒白鰻$38 & 宮崎味鹽牛舌串$32白鰻又爽又彈牙,牛舌朋友都話正

兩個女仔叫左兩款特式卷物、兩款串燒加一份沙律,已經好夠飽

龍捲風沙律$98
撒滿蟹子和蟹柳,再加點沙律醬
生菜好新鮮,咬落去沙沙聲,份量好大

超級龍捲風$98
超級龍捲風即是炸蝦鰻魚捲物,加點秘製已經好好味

東京爆脆$98
其實系炸蝦太捲,最特別系個辣味魚子醬
辣辣地食落魚子爆爆地,口感好似爆炸糖咁

鹽燒白鰻$38 & 宮崎味鹽牛舌串$32
白鰻又爽又彈牙,牛舌朋友都話正

2024-05-01 46 views
古今二 (The ONE) (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖1. 龍卷風沙律🥗這道沙拉以蔬菜、海藻、蟹柳和脆片製成,給人一種清新和脆口的口感。蔬菜的新鮮度和海藻的彈性都很好,蟹柳的鮮甜味道提升了整個沙拉的風味。脆片則增添了香脆的口感,為這道沙拉增添了一些趣味。整體而言,這道龍卷風沙拉是一道健康且美味的選擇。2. 火山🌋這道菜以帶子、青瓜🥒、牛油果🥑和蟹柳為主要配料。帶子的鮮甜味道和軟嫩質地非常吸引人,青瓜和牛油果的爽脆口感則為整道菜提供了平衡。蟹柳的鮮味更增添了豐富的口感層次。這道火山菜的外觀像個小火山,給人一種視覺上的滿足感。總體而言,這道菜既美味又有趣。3. 超級龍卷風🌀這道菜以鰻魚、海藻、芝士、青瓜和脆片為主要成分,是一道豐富多彩的料理。鰻魚的香甜配上海藻的鮮味,形成了一種奇妙的組合。芝士的濃郁口感為整道菜增添了豐富的口味層次,而青瓜和脆片的脆爽口感則為菜餚帶來平衡。這道超級龍卷風菜餚不僅美味,而且色彩鮮艷,絕對是一道引人注目的料理。4. 鹽燒白鰻(Salt-grilled White Eel):這道菜以白鰻為主,經過鹽燒處理,呈現出金黃色的外觀。白鰻
古今二 (The ONE) (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖

1. 龍卷風沙律🥗

2. 火山🌋

3. 超級龍卷風🌀

4. 鹽燒白鰻(Salt-grilled White Eel):這道菜以白鰻為主,經過鹽燒處理,呈現出金黃色的外觀。白鰻肉質細嫩多汁,鹽燒的處理方法使其帶有微妙的鹹香味道,非常美味。這道菜通常搭配白飯和湯品,將整道菜的風味提升到另一個層次。鹽燒白鰻是一道經典的日本料理,絕對值得一試。
[✨尖沙咀TheOne古今二•特色創意卷物居酒屋🍣]#古今二 #尖沙咀theone ♡日式麻醬豆腐沙律 $98份量足夠2-3人食,三文魚子同中華沙律同麻醬配合得好好,開胃之選💗♡富士山🗻 $98由大量蟹柳絲堆砌出嘅富士山火山,好有心思,入面係燒鰻魚牛油果卷物🤩無論係視覺定味覺都係一大享受👏🏻🌟♡東京爆脆 $98紫菜飯卷包住吞拿魚同蟹柳,加上唔少蟹籽同沙律醬汁,口感豐富🥰💕♡ 黑豚豬頸肉串燒 $32豬頸肉厚肉多汁,香口得黎唔會燒得太乾身,唔錯🥰♡官崎味鹽牛舌串 $32牛舌厚度適中,咬落去口感好嚼勁,而且牛味都濃郁,搭配鹽燒調味令人回味無窮👍🏻————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結餐廳環境寬敞,主打創意卷物好食之類,加卡影相更加係一流,非常適合家人慶祝或者朋友節日相聚🥰💗*價錢另有加一服務費📍古今二🏠尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkong
[✨尖沙咀TheOne古今二•特色創意卷物居酒屋🍣]

#古今二 #尖沙咀theone

♡日式麻醬豆腐沙律 $98

♡富士山🗻 $98

♡東京爆脆 $98

♡ 黑豚豬頸肉串燒 $32
豬頸肉厚肉多汁,香口得黎唔會燒得太乾身,唔錯🥰

♡官崎味鹽牛舌串 $32

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

*價錢另有加一服務費

📍古今二
🏠尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖

#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀好去處 #尖沙咀theone #古今二 #古今二尖沙咀
2024-04-27 55 views
夜晚都唔係話要食好多嘢,志在都係同朋友出嚟傾吓偈聚吓。前菜-龍卷風沙律$88沙律菜,蟹椰絲,海藻,脆片,面頭仲有大量既蟹籽。沙律菜新鮮,冇用一啲好霉嘅菜沙律醬微辣,有蔬菜,蟹柳絲,材料都多。呢個沙律嘅份量兩個人食都可能真係會食唔晒。·搖滾樂 (卷物)$113鰻魚,芝士,炸蝦,牛油果 一咬落去,第一個味道就係面頭既鰻魚,跟住就係好脆既炸蝦。雖然有芝士,但唔會好濃味,搶左其他食材既味。·櫻花蝦茄子燒(原條)$88面頭係滿滿既櫻花蝦,茄子燒得剛好,因為見到外皮都仲係軟身,裡面就更加軟,包住櫻花蝦食,又脆又軟既口感不錯。·網燒味醂魚乾 $78冇燒到超乾身,叫碟魚乾食完主食慢慢咬住傾下計。·舖頭既實用率夠高,除左2人同4檯,仲有中間大檯坐到6-8個人,仲有窗口卡位,有木簾可以落,增加私隱度。自己或者2個人仲可以揀吧檯坐。·地方都乾淨,氣氛都幾好,下次都會再去。
夜晚都唔係話要食好多嘢,志在都係同朋友出嚟傾吓偈聚吓。

前菜-龍卷風沙律$88

沙律菜,蟹椰絲,海藻,脆片,面頭仲有大量既蟹籽。
沙律菜新鮮,冇用一啲好霉嘅菜
沙律醬微辣,有蔬菜,蟹柳絲,材料都多。

呢個沙律嘅份量兩個人食都可能真係會食唔晒。

搖滾樂 (卷物)$113
鰻魚,芝士,炸蝦,牛油果
一咬落去,第一個味道就係面頭既鰻魚,跟住就係好脆既炸蝦。

雖然有芝士,但唔會好濃味,搶左其他食材既味。

櫻花蝦茄子燒(原條)$88

網燒味醂魚乾 $78
冇燒到超乾身,叫碟魚乾食完主食慢慢咬住傾下計。

地方都乾淨,氣氛都幾好,下次都會再去。
2024-04-27 56 views
朋友約咗去尖沙咀食飯,佢話有間居酒屋菜式幾特別同埋啲名好古怪,我問佢係咪古今二,佢話係。我同佢講我早排食過,嘢食唔差,可以去。首先叫咗個日式麻醬豆腐沙律,豆腐好滑,又有好多三文魚子,加埋啲麻醬,係一個好開胃嘅頭盤。跟住叫啲串燒,鰻魚魚肉好厚,塊皮燒得好脆。豬頸肉就切得幾大粒,一啖一粒,唔鞋,同好Juicy。跟住叫咗龍卷風,細細舊卷物加咗燒汁,好味道。跟住主角登場,師傅拎碟火山嚟到枱面,喺你面前點火,啲火燒咗分幾鐘,攞嚟拍嘢效果好好,好多枱嘅人都望過嚟。講返碟火山,下面係蟹柳卷物,上面鋪咗帶子同埋好多蟹柳,再加少少醬汁,賣相真係冇得頂,價錢又唔貴。兩個人雖然唔係食到捧住個肚,但喺度傾吓偈,吹吓水,係一個唔錯嘅地方。呢度唔係好多個位,下次嚟要打電話訂定枱先。

跟住叫咗龍卷風,細細舊卷物加咗燒汁,好味道。

2024-04-22
Type of Meal
Dinner
  • 火山
  • 日式麻醬豆腐沙律
2024-04-26 51 views
約食飯唔知去邊又去古今二😂 今次係尖沙咀食 係大商場入面食到好飽人均$200左右 地點方便 環境舒適👍🏻_▫️龍卷風沙律 $88$88好似同荃灣個間價錢唔同 但呢個份量好抵! 有好多生菜 蟹柳 蟹籽 中華沙律 加埋啲薯片碎提升口感 建議3人以上share食 (除非你係沙律人或者諗住齋食沙律做main😂) 食完好飽肚🤭_▫️金龍卷 $105飯包住炸蝦同厚厚一層芝士 上面配一塊三文魚 一份有8件 好豐富_▫️超級龍卷風 $98呢款我會話係金龍卷既抵食版 雖然佢無三文魚 但除左蝦同芝士之外, 佢有埋鰻魚 青瓜同脆片 比較大件D都係有8件 但價錢平D_諗住食下熱野嗌左2串串燒▫️蒜香牛油燒帆立貝(1串) $42▫️鹿兒島黑豚荔枝卷串燒(1串) $32
約食飯唔知去邊又去古今二😂 今次係尖沙咀食

▫️龍卷風沙律 $88

▫️金龍卷 $105

▫️超級龍卷風 $98

諗住食下熱野嗌左2串串燒
▫️蒜香牛油燒帆立貝(1串) $42
▫️鹿兒島黑豚荔枝卷串燒(1串) $32
2024-04-25 31 views
呢間創意嘅日式餐廳,之前都有食過佢地嘅分店,今次去開The One睇戲而搵食,見到呢間就二話不說走入去。柚想蝦你:🅰️🅰️🅰️🅰️柚子開頭以為會有d苦澀,點知係酸酸甜甜,以開胃菜來講真係好清新🤩。甜蝦好慷慨畀左好多隻,沙津份量多,推介!富士山:🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️創意手卷嚟講,面頭嘅蟹柳已經先聲奪人😱,但下面嘅手卷都無落差,半熔嘅牛油果配上多魚油嘅鰻魚,入口就又濃又creamy,做得好好,呢個大推👍🏻!埼玉網燒牛舌:🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️牛舌最怕薄薄地,但呢舊算係厚身,入口就出油香,配埋佢個汁酸酸地,好夾。鹽燒鯖魚:🅰️🅰️🅰️🅰️條魚比想像中大條好多,魚油充足,佢燒得幾好,我朋友吞埋d骨添😅,食材高質對得住個價錢。總括嚟講,今次我地叫左d紮實嘅菜式,呢間日式居酒屋做得幾好,已經成為我地嘅信心之選。

柚想蝦你:🅰️🅰️🅰️🅰️

富士山:🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️