4 day(s) ago 0 views
好耐冇係尖沙咀行街街,仲去埋Dxxki掃零食,跟住過左去The One,逐層掃下搵地方食晚餐,見到呢間居酒屋,環境唔錯喎!好,坐低睇下有咩好食先。柚想蝦你,呢係沙律好豐富,除左沙律菜仲有蘋果粒,上面既柚子甜甜酸酸好開胃。安格斯蔥牛卷,外面牛肉多汁又有牛味,包住裡面又爽又甜既香蔥,上面仲有片片炸蒜。西京比目燒,表面燒到金黃色,魚皮好脆口,魚肉又滑又有油脂,唔錯!東京爆脆,內含吞拿魚和蟹柳,食落又有脆脆口感,飯粒不黏牙,紫菜都多乾身。

好,坐低睇下有咩好食先。

1K
The One呢一間餐廳無論裝修定係食物質素都充滿咗日式居酒屋嘅特色🍶附近做完嘢過嚟試吓先😍==============================Food List📝🥗日式麻醬豆腐沙律 夠晒清新好味👍🏻🍣金龍卷 壽司如其名 嘅吉列蝦拼湊出嚟真係好似一條金龍🐉呢條龍好睇又好食😍🎌超級龍捲風 同樣地呢個亦都用吉列蝦同埋鰻魚做膽 加上炸咗嘅薄脆 令到成個龍捲風更加可口😊🍢豬頸肉串燒 脂肪比例均勻 咬落去油香爆滿😍🐷鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 好喜歡呢個組合 荔枝嘅甜味中和咗豚肉咸香嘅味道 取其鹹甜適中👍🏻
Food List📝
🥗日式麻醬豆腐沙律 夠晒清新好味👍🏻

🍢豬頸肉串燒 脂肪比例均勻 咬落去油香爆滿😍

-古今二-📍尖沙咀.餐廳喺The One5樓,坐喺窗邊嘅卡位,仲可以望到尖沙咀嘅景色。食品選擇多,座位都寬敞,而且價錢唔貴,仲要好近我返工的地方,所以經常成為我晚餐之選。.雜錦刺身沙律 ($58)超抵食嘅刺身沙律,份量超多。大量角切三文魚、吞拿魚同蟹籽,加上新鮮嘅生菜,配上開胃嘅沙律醬,非常適合飯前開胃之用。.鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 超級清甜Juicy的一款串燒。用新鮮嫩口嘅黑豚肉包住啖啖果汁嘅荔枝,突出黑豚肉的香味之餘,又可一解黑豚肉嘅油膩。.火山 ($128)Present超特別的卷物。飯捲上放上滿滿的帶子、青瓜、牛油果、蟹籽和蟹柳,上枱時侍應仲喺碟邊點起火焰,名副其實的效果。.新鮮的帶子片配上爽口的青瓜和蟹籽,加埋軟滑的牛油果,口感同味道都好豐富。.金龍卷 ($108)飯卷包住香脆炸蝦,上面放了三文魚同芝士醬,食落香脆可口。.
-古今二-
📍尖沙咀
雜錦刺身沙律 ($58)
鹿兒島黑豚荔枝卷串燒
火山 ($128)
金龍卷 ($108)
飯卷包住香脆炸蝦,上面放了三文魚同芝士醬,食落香脆可口。
4 day(s) ago 0 views
今日同娘親去尖沙咀行街食飯,街上面都好多人同旅客,the one 係姊幾鐘意行既商場,鋪頭啱行之餘,又多餐廳選擇。係扶手電梯見到古今二日本餐廳宣傳,一於就試下。卡位枱大大張好寬敞,坐得舒服。有好多唔同卷物,每款卷物都有特別既名,嗌左火山、龍捲風 2個卷物,再嗌左串燒&沙律。🔅火山(有帶子、青瓜、牛油果、蟹柳)外形好似一舊巨型壽司,上面鋪滿蟹柳絲蟹子沙律醬,上枱既時間侍應會係碟兩旁點火,營造好似火山既效果,睇張相就知幾咁成功喇。蟹柳絲底下係一個個細飯卷。由於每種食材都唔重味,而且沙律醬唔多,可以食到帶子既鮮味同其他食材既味道,唔會俾其中一種食材搶晒啲味,配搭得好好。🔅龍捲風(有鰻魚、芝士、脆片)脆片唔似係粟米脆片,厚身一啲,有d 似餅乾,連飯卷一齊食,每啖都有脆卜卜,幾特別。飯卷d 飯只係薄薄一層,唔會好多飯,加埋d啲微酸既醬,唔覺意就密密食。🔅黑豚豬頸肉串燒一串有5舊長方形豬頸肉,上枱既時候熱辣辣,咬落爽口,濃豬肉味,塗係上面既醬汁有少少微微辣,唔肥膩。🔅鹽燒白鱔一串2舊厚身白鱔,上枱時都係熱辣辣,仲差啲焫親個嘴唇。4個字:「皮脆肉彈」,好好食!🔅龍捲風沙律份量好足,有好多蟹柳絲、蟹子

🔅火山(有帶子、青瓜、牛油果、蟹柳)

🔅龍捲風(有鰻魚、芝士、脆片)

🔅黑豚豬頸肉串燒

🔅鹽燒白鱔

🔅龍捲風沙律
份量好足,有好多蟹柳絲、蟹子、中華沙律 、生菜 & 脆片,好清爽。

2個人,初頭有諗過唔知夠唔夠食,但最後係好夠飽好滿足。

📍 古今二 (The ONE) (尖沙咀)
4 day(s) ago 0 views
{創作日本菜 - $405}古今系列真係由官塘就已經食起,今次去埋The One 分店,繼續係大大滿足,嗰度嘅新派創意日本料理,令本麻甩每次都帶著大大嘅期待去食每一樣嘢!♦️ 自家玉子燒唔使多講,呢個真係玉子燒,唔係創作菜式!不過我超喜歡呢度嘅玉子燒,因為唔係果種死甜嘅蛋蛋,而係略有甜味但有大大蛋香果種,我次次都叫!♦️ 彩虹卷呢個就係本麻甩覺得每次都有驚喜嘅菜式,平平無奇嘅蟹柳卷,再卷上一層由時令刺身、牛油果、青瓜組成的外層,每次都令人有驚喜,令你想逐層品嘗又得,一次過食晒食出唔同層次嘅滋味又得!♦️ 超級龍卷風鰻魚、炸蝦、芝士、青瓜、脆片幾種食材嘅mix and match! 無論係味道、層次,以至口感都出色,令人會一邊食一邊嘗試挑戰用味蕾嚟分辯出食緊咩食材,是一個有趣又有創意的菜式!♦️ 串燒今次叫了「宮崎味鹽牛舌串」,「鹽燒雞中翼」,「鹿兒島黑豚荔枝卷串燒」,每一串都燒得勁好,火路控制出色,令食材到剛剛熟的口感,同時又透過熱力令食物的鮮味爆發出來,超正!美味程度:😋😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍🦍📍 #古今二 (The ONE) (尖沙咀)尖沙咀彌敦
{創作日本菜 - $405}

♦️ 自家玉子燒

♦️ 彩虹卷

♦️ 超級龍卷風

♦️ 串燒

美味程度:😋😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍🦍

📍 #古今二 (The ONE) (尖沙咀)
4 day(s) ago 0 views
日式卷物|古今二 |尖沙咀係the one行到攰 見到呢間卷物出名嘅餐廳佢哋嘅卷物會配搭不同的配料及醬汁所以好特別!—————————-🫶🏻 忘不了你 餡料相對較少,入面只有炸牛肉配上醬汁同芒果外面多汁餡料軟乾身,所以啱啱好!🫶🏻 相撲力士餡料有蟹柳同芝士,芝士香軟而且幾重味上面仲有三文魚,整體味道豐富。🫶🏻 日式麻醬豆腐沙律 入面有:豆腐、蟹柳、蟹籽同沙律菜整體好fresh,蔬菜新鮮夏天食一流!🫶🏻 安格斯蔥牛卷即叫即整 上枱時熱辣辣肥牛包著大量嘅蔥口感好豐富,爽口—————————📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖—————————-Overall 💗💗💗 💗#古今二 #The ONE#尖沙咀美食#尖沙咀#彌敦道
日式卷物|古今二 |尖沙咀
係the one行到攰 見到呢間卷物出名嘅餐廳
佢哋嘅卷物會配搭不同的配料及醬汁
所以好特別!
—————————-
🫶🏻 忘不了你
餡料相對較少,入面只有炸牛肉
配上醬汁同芒果
外面多汁餡料軟乾身,所以啱啱好!

🫶🏻 相撲力士
餡料有蟹柳同芝士,芝士香軟而且幾重味
上面仲有三文魚,整體味道豐富。

🫶🏻 日式麻醬豆腐沙律
入面有:豆腐、蟹柳、蟹籽同沙律菜
整體好fresh,蔬菜新鮮
夏天食一流!

Overall 💗💗💗 💗

#古今二 #The ONE#尖沙咀美食
#尖沙咀#彌敦道
5 day(s) ago 0 views
🍣特色盞鬼壽司居酒屋🍣 餐廳位於尖沙咀the one 五樓,地理方便至極!食物類型選擇眾多,當中的壽司卷系列更是融入創意元素,色香味俱全!.食物🥘:❇️日式麻醬豆腐沙律 $98(大)好大碟,份量足夠2-3人食!豆腐上加有麻醬,好香滑!中華沙律亦伴有魚子,開胃之餘亦好有口感!❇️自家玉子燒(6件) $55第一次食🍕形切塊嘅玉子燒,外型特別精緻,玉子燒內部質地嫩滑,蛋液的口感非常柔滑,咬下去時有一種微妙的彈牙感同埋伴隨住濃郁的蛋香和微甜的口味♥️❇️蜘蛛 $103卷物以紫菜包住新鮮的蝦、牛油果和蟹籽製成,配合軟殼蟹作造型,外形猶如蜘蛛🕷️夠哂鬼馬😗❇️東京爆脆 $98卷物以紫菜包住天婦羅脆脆、吞拿魚同蟹柳,配合少少辣嘅醬汁,愈食愈滋味🤍.📍:古今二 (The ONE) (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖
🍣特色盞鬼壽司居酒屋🍣

食物🥘:
❇️日式麻醬豆腐沙律 $98(大)

❇️自家玉子燒(6件) $55

❇️蜘蛛 $103

❇️東京爆脆 $98

📍:古今二 (The ONE) (尖沙咀)
2024-05-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Celebration
Anniversary
  • 東京爆脆
  • 日式麻醬豆腐沙律
  • 蜘蛛
  • 玉子燒
2024-05-12 0 views
今次再嚟食尖沙咀古今二,喺the one 商場裏面,食完仲可以行下街添,去到餐廳都多人,餐廳裝修精美,有卡位,有吧台,坐嘅位置都很寬闊,適合情侶,朋友或家人聚會龍捲風沙律首先黎個前菜龍捲風沙律, 沙律係由飛魚子,蟹柳,薯片碎和生菜造成, 配埋沙律醬汁個味道都幾開胃 😄網燒味淋魚乾嗌咗個小食魚乾,燒得金金黃黃好靚,食落去軟熟又帶一點口感,幾有風味 😉東京爆脆東京爆脆係卷物,裏面有吞拿魚和蟹柳,配埋辣醬,都幾得意 😁粉紅佳人粉紅佳人都係卷物,裏面係有三文魚,吞拿魚蓉,牛油果和蟹柳,味道有少少辣味,上面有大大舊吞拿魚蓉,好捉料 ☺️

龍捲風沙律

網燒味淋魚乾

東京爆脆
東京爆脆係卷物,裏面有吞拿魚和蟹柳,配埋辣醬,都幾得意 😁

粉紅佳人

2024-05-11 0 views
今晚朋友帶左我去The One 入面既古今二食晚餐🥣,不過我地今次冇叫佢地既主打卷物,返而我地點左我個朋友中意食既牛肉壽喜鍋🌟牛肉壽喜鍋 |$248呢一個同樣都係店員推薦,店員一拎埋嚟嘅時候我哋都覺得好驚訝,因為好大煲。入面有好多豆腐,兩大隻巨型菇🍄‍🟫,仲有好多牛肉同娃娃菜。撈埋蛋漿一齊食very good💕🌟 大阪自家製炸雞|$78上碟時熱辣辣,咬落去好脆,炸粉唔算好厚,既邪惡,又美味😈🌟 日式章魚小丸子|$48章魚燒好抵食,有時外賣店都差唔多已經係呢個價錢。外皮香脆好食😋

🌟牛肉壽喜鍋 |$248

🌟 大阪自家製炸雞|$78
上碟時熱辣辣,咬落去好脆,炸粉唔算好厚,既邪惡,又美味😈

🌟 日式章魚小丸子|$48
揀餐廳嘅時候除咗食物質素,「顏值」都好重要㗎!室內裝潢行簡約和式風格嘅古今,座位舒適寬敞之餘,更以天然採光營造溫馨親切嘅感覺,話明係高顏值餐廳,效果打卡一流嘅卷物「火山」蕎麥麵套餐🍱卷物內原來暗藏玄機🙊喺脆薄嘅金黃色麵衣下⋯�包裹住海中珍寶——海老🍤外脆內彈牙,再加埋幼滑嘅忌廉芝士🧀一口吃下,簡直係「脆」味牛肉壽喜鍋定食🥘採用既肥牛有著濃郁既肉香和嫩滑多汁既口感🤤加上豆腐、冬菇、洋蔥🧅蒜🧄醬油🫗等調味料增加菜鍋的風味火山🍣將卷物疊成山的形狀,上桌時有專人點火燃燒,剎那間閃出熊熊烈火,猶如火出爆發般氣勢十足。面層堆滿蟹籽、蟹柳絲和帶子,中間緊緊捲著蟹柳、青瓜、牛油果餡料,一口就有多重層次。黑豚豬頸肉串燒🍢燒得非常香口,調味恰到好處。味道鮮美且口感豐富,肉甜又彈牙炸生蠔🦪肥美的酥炸生蠔,新鮮炸起特別香脆。做出來的味道和口感,絕對能媲美大排檔

蕎麥麵套餐🍱

牛肉壽喜鍋定食🥘

火山🍣

黑豚豬頸肉串燒🍢
燒得非常香口,調味恰到好處。味道鮮美且口感豐富,肉甜又彈牙

炸生蠔🦪

2024-05-10 0 views
係the one行街,搵到呢間居酒屋坐下食小小野,這裡環境有一種溫馨而又舒適的感覺,桌面上擺放著精緻的日式餐具,餐廳客人都幾多。先來一碟驚艷的火山壽司。這道壽司以火焰點燃形成一道壯觀的景象。壽司上滿滿的蟹柳絲,仿佛是一座火山,打卡一流。每一口都散發出沙律醬的香氣~接下來是龍捲風,這道菜的名字很有趣,其實就是鰻魚卷物,份量還幾多~👍🏻之後點了兩串燒,白鱔肉質鮮嫩多汁,搭配著微微的鹽味,每一口都帶來滿滿的滿足感,黑豚豬頸肉串燒肉質細嫩,搭配上炭火燒烤的獨特風味,每一口都帶來濃郁的肉香和油脂香😋最後有清爽的日式麻醬豆腐沙律。豆腐搭配上麻醬和各種新鮮的時蔬,滑嫩口感與麻醬的香辣味道相得益彰,好健康輕盈的感覺,吃完可以繼續行街了😆

2024-05-10 0 views
同朋友行街經過,決定一試這間以主打特色卷物的居酒屋。特色卷物改名頗有心思。炸軟殼蟹天婦羅先食天婦羅,4大件炸軟殼蟹外表炸得鬆脆,非常香口,脆而不膩。蟹柳沙律有明太子、蟹柳絲、生菜及青瓜絲,味道清新可口。沙律醬調配適中,完美帶出整體平衡。搖滾樂6件搖滾樂由鰻魚、芝士、炸蝦及牛油果拼湊而成。牛油果夠絲滑柔軟,配上鰻魚的口感,互相配合得非常好。煙花6件櫻花有辣味三文魚和辣味吞拿魚。將兩款不同魚類配合一起,估不到味道也異常地美味。

炸軟殼蟹天婦羅

蟹柳沙律

搖滾樂6件

煙花6件
2024-05-07 0 views
喺尖沙咀睇完戲同男朋友去古今二食下午茶,環境舒適 坐得耐都冇問題,店員服務周到,嘢食好高質😚 食完仲可以慢慢行街~網燒味淋魚乾魚乾烤得香脆,風味十足,同時添加了網燒的獨特風味,配搭他他醬好好味!作為小吃一流~午夜牛郎以三文魚、牛油果和芝士為主要食材,外層炸得香脆😋 內裡軟嫩,散發鮮美的三文魚香氣,搭配上牛油果的濃郁口感和芝士的滑順口感,口感層次好豐富😍😍青龍卷以牛油果、鰻魚和蟹柳為主要材料。青龍卷的外觀十分吸引人,鰻魚的鮮香和蟹柳的鮮甜完美結合,加上牛油果為整道菜增添了一絲清新感黑豚豬頸肉串燒推薦!豬頸肉燒得剛剛好,肉質鮮嫩多汁,口感非常彈牙,濃郁的豬肉香氣,回味無窮!蒜香牛油燒帆立貝推薦!大大隻帆立具,香氣撲鼻,帆立貝的鮮甜和蒜香牛油嘅配搭好正🙌🏻

網燒味淋魚乾

午夜牛郎

青龍卷

黑豚豬頸肉串燒

蒜香牛油燒帆立貝
2024-05-05 0 views
今日同朋友到尖沙咀The One古今二用餐,餐廳乾淨舒適,上菜速度快,菜式精緻。網燒味淋雨乾$78 味淋魚乾是以味淋醃裝後烘乾,油脂清香,甜甜哋很有嚼勁,沾上沙拉醬另有一番風味。埼玉網燒牛舌$78牛舌勁厚身,肉質嫩滑軟腍但唔韌,食落仲有汁,如果加醬汁會覺得不膩。黑龍捲$108好有創意的名稱,用鰻魚、炸蟹柳、芝士、牛油果包成,一啖裡既有芝士奶香,牛油果清香,仲有魚香味,口感豐富。壽司薄餅(蟹柳)$108用壽司飯做厚批,上面鋪滿蟹柳魚子甜蛋,甜和咸的搭配好特別,一份六件,食一件就好飽。
之前食過幾滿意~今日行開The One又回味吓先😚😚襯未到繁忙時段入座~格外寬敞唔逼夾~上菜速度仲好有效率👏🏻👏🏻.✨龍卷風沙律 (細)定番款式🥗蔬菜,海藻,蟹柳,脆片~材料新鮮~口感清爽無負擔~食落整體非常清新~啱哂夏天享用🎐.✨埼玉 網燒牛舌餐牌推薦款🫰🏻🫰🏻厚切牛舌香氣撲鼻~簡單沾上伴隨嘅專屬醋汁解膩~肉質軟嫩卻帶有彈性口感~滿口牛脂滋味😋.✨忘不了您配色造型吸引🥭以香甜芒果,卜卜脆炸牛肉,軟身芝士配搭成卷物~加上芥茉醬x沙律醬錦上添花~搭配成微妙口感組合👍🏻👍🏻.✨紅粉佳人係充滿少女心嘅粉紅卷物😍😍用咗辣味吞拿魚,辣味三文魚,蟹柳,牛油果捲製而成~表面仲灑上咗蟹籽&三文魚籽&脆脆增添誘人程度添~靚得嚟亦好味道❤️
✨龍卷風沙律 (細)
✨埼玉 網燒牛舌
✨忘不了您