2024-03-15 33 views
今天到沙田新城市廣場逛逛,逛至一田超市已是6:30pm,碰巧超市內有間食店,便順到吃完回家😄。先點食物再自行找座位,因是小店座位有限,只有2張4人枱,唯有選上高枱坐下😂點了一份玉子燒青花魚便當🤣👉整個便當食物都是暖暖的,除了沙律,份量剛好。 >>玉子好香蛋味而富有口感👍 >>青花魚是淹漬,味道一般 >>日本飯軟綿👍,麻醬汁沙律ok值得一提,雖然是小店,但服務態度很好🥳原本我點了玉子定食並已入機,🤣後來我改為以上便當,收銀員隨即叫廚師停做,轉換食物,並友善地收錢,之後更端上一杯熱水給我,值得一讚👍🤩

點了一份玉子燒青花魚便當🤣
👉整個便當食物都是暖暖的,除了沙律,份量剛好。
>>玉子好香蛋味而富有口感👍
>>青花魚是淹漬,味道一般
>>日本飯軟綿👍,麻醬汁沙律ok

值得一提,雖然是小店,但服務態度很好🥳

2024-03-15
2024-03-15 5 views
逛完一田超市已6:30pm,諗住吃過簡便晚餐,在超內遇見‘’麦玉子‘’便order一份玉子燒鲭魚便當,無期望地去試。😆咦!便當內有👉半條醃漬的鲭魚+暖暖有蛋香的玉子+麻醬汁沙律菜fresh+軟綿的日本珍珠飯,整個分量剛好。值得一讚收銀員,原本我order定食已入單,後來我改為便當,她沒有怨言,反而即叫廚師暫停,把定食改便當,友善地收錢,更送上我一杯熱水😄一間小店能做到這個服態度,真是難得一見。👍

2024-03-15
Dinner
今晚求其搵野食,最緊要快!諗都唔諗就決定去食麦玉子!1. 豚骨宗田鰹節吉烈豬扒烏冬 $79湯底比以前淡味左好多,塊吉烈豬扒就咬落到個心度好硬,唔知自己食緊乜😑2. 滑蛋烏冬 $48 好彩仲有蛋味係個湯底度,不都係偏淡,要加七味粉調味。 3. 玉子燒明太子 $63如果連玉子都唔好食就可以執左去😂好彩佢個玉子都算唔錯,滿滿嘅明太子,必食!4. 芝士魚餅串 $25過於乾食,而且芝士唔夠。 5. 炸芝士條 $25 咬一啖嚇一跳,裡面空心乜都冇,只有少少芝士味🧀 呢間越做越差,淨係得番個玉子燒好食🥲而且坐位唔多,冷氣仲要勁凍🥶
今晚求其搵野食,最緊要快!
諗都唔諗就決定去食麦玉子!

1. 豚骨宗田鰹節吉烈豬扒烏冬 $79

2. 滑蛋烏冬 $48
好彩仲有蛋味係個湯底度,不都係偏淡,要加七味粉調味。

3. 玉子燒明太子 $63

4. 芝士魚餅串 $25
過於乾食,而且芝士唔夠。

5. 炸芝士條 $25
咬一啖嚇一跳,裡面空心乜都冇,只有少少芝士味🧀

呢間越做越差,淨係得番個玉子燒好食🥲

而且坐位唔多,冷氣仲要勁凍🥶
2023-07-14
2023-01-17 498 views
那天,是假期的前夕,太太同小朋友們一放學就出了市區行街食飯了。我放工後加入隊伍時,大伙兒已經在沙田。而時間也就到了晚上的七點半,亦即係話,又是食飯的時候了。帶著小朋友,總不能像井之頭五郎一樣,呆站地想餐廳。結果,身處一田超市的我們,就決定在 food court 內找。而我們選擇《麦玉子》的原因,卻不是因為招牌的蛋,而是看中她們的熱辣辣牛肉、豬肉料理。那天,太太不吃,我只好帶住兩個細既去填肚。首先,我要點評的是炸餃子。完全地香脆的日式餃子,很受任何人士的歡迎。肉香,但日式餃子不同於中式餃子的一面,就是內餡的肉冇咁滑。喜歡食牛肉的仔仔就點了這豚骨宗田鰹節牛肉煮烏冬。賣相雖是一般,但夠多牛肉早已經令小朋友感滿足。這一碗烏冬,兩兄妹分享,兩個都開心食。我吃的是滑蛋豬扒飯。此店以蛋為主題,所以單是那一層蛋已經做到比一般日式餐廳整的滑蛋豬扒飯靚。入口,蛋味既滑又香濃,被蛋蓋著的豬扒也夠好味道。雖然,蛋汁令到豬扒的香脆感減半,但依然是夠好味的。只是那個味噌汁唔係幾好飲。普普通通又一餐,最重要小朋友啱食。兩隻野食得開心,我當然也開心。總之,這是開心的一餐。
2022-12-19 359 views
晏晝係沙田食左個好飽既Tea,所以去到7點零鐘都未餓😂 但因為今晚要睇波,所以都係搵少少野食下。本身打算係一田睇下有咩食,點知行到收銀櫃附近位置見到呢間麥玉子,價錢同食物都幾吸引,而且仲有枱櫈可以坐,所以就買左一個set黎醫下肚😗玉子燒吉列豬扒定食 ($69 + $6)一個set入面有味噌湯、少少沙律、3件玉子燒、吉列豬扒同埋白飯。由於我想順手試吓其他味道既玉子燒,所以我另外加左$6將普通玉子燒轉做明太子玉子燒😋 玉子燒咬落質感厚實,甜甜地而且蛋香味十足。中間既明太子份量都算多,微辣既明太子同少少甜既玉子燒都幾夾。至於吉列豬扒方面,個炸粉偏厚同硬,不過都算炸得香脆,另外仲配有酸酸甜甜既燒汁可以沾,味道都幾夾👍🏻

玉子燒吉列豬扒定食 ($69 + $6)

2022-12-18
2022-12-16 226 views
玉子好好味,白飯都唔錯,但係雞扒就麻麻地唔推薦。唔知點解店員唔睬人,點咗單一個字都唔應,問几耐話唔知,餐好咗放係度都唔同你講(只有一個人係度等),睇上去好似特別唔想有人點餐
Delivery
2021-12-21 1110 views
嚟到沙田想試吓啲較有特色嘅嘢食,俾我搵到呢間來自日本嘅過江龍,個玉子燒好似好正咁,於是決定嚟歎返個靚lunch~😆店面設喺一田Food Court入面,附近有幾張枱俾你堂食,全menu嘅菜式都可以外賣,隔離亦有少量現成嘅選擇提供。嘢食即叫即製,等咗大概10分鐘就有得攞啦~😙🧈 原味玉子燒 $49💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌕 (5/5)💬 首先叫咗份原條嘅,份量比想像中多,食晒完全可以當係一餐!六大嚿件件勁厚超足料,擺入口啲蛋汁同油花多到滴出嚟,加上使用日本蛋,玉子燒嘅蛋香更添濃郁,味道豐富又有層次感,令人回味無窮!🤤🍜 宗田鰹節照燒鯖魚烏冬 $58💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)💬 估唔到玉子燒以外嘅選擇同樣有驚喜,質素亦都相當有水準!照燒鯖魚味道鮮甜,肉質嫩滑入口即溶,食落冇太油嘅感覺,烏冬都夠彈牙同掛湯。個鰹魚湯底真係精髓,濃郁得嚟唔會太鹹,超想飲晒成碗!😋🥘 玉子燒牛肉壽喜燒定食 $79💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)💬 食完唔夠喉所以買埋外賣返去做晚餐,特登叫咗個要花較大工程處理嘅壽喜燒試吓。牛肉味道幾濃郁,洋蔥嗦晒啲汁都仲keep到有咬口,係個麵豉湯可能鹹咗少少。玉子燒水準依舊,當然

🧈 原味玉子燒 $49
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌕 (5/5)

🍜 宗田鰹節照燒鯖魚烏冬 $58
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)
宗田鰹節照燒鯖魚烏冬
🥘 玉子燒牛肉壽喜燒定食 $79
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)
💬 食完唔夠喉所以買埋外賣返去做晚餐,特登叫咗個要花較大工程處理嘅壽喜燒試吓。牛肉味道幾濃郁,洋蔥嗦晒啲汁都仲keep到有咬口,係個麵豉湯可能鹹咗少少。玉子燒水準依舊,當然熱辣辣食仲好味!😍
玉子燒牛肉壽喜燒定食

🍱 玉子燒吉列豬扒便當 $49
💯 評分:🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5/5)
💬 聽聞吉列豬扒都係人氣之選,呢個便當就有塊大概一個標準薯餅size嘅,切開咗4小件~因為takeaway所以個皮腍咗啲,不過勝在夠薄,唔會食到成口炸粉。附上嘅醬汁酸酸甜甜,沾住嚟食即刻加返唔少分!😃
玉子燒吉列豬扒便當
好開心又發掘到一間頗高質素嘅嘢食,厚燒玉子真係超級juicy,蛋香味濃郁滿足感爆棚!希望會有更多分店,將呢種幸福分享俾大家!😁

2021-12-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Lunch
宗田鰹節照燒鯖魚烏冬
玉子燒牛肉壽喜燒定食
  • 玉子燒
  • 玉子燒原味
經過沙田一田有個小型嘅food court,見到呢間玉子主題嘅日式定食話係用日本蛋同日本米食材,就不妨試試先啦👀以自助形式,側邊有少許位置,較為適合想快速食個Lunch或者叫外賣嘅朋友😎🔸 玉子燒吉列豬扒定食 (HK$69)套餐跟左原味玉子燒,質感厚實,但味道唔算十分鮮甜,就係幾普通嘅玉子燒🧐(加$5玉子可以轉為櫻花蝦/明太子/三文魚碎口味)。而吉列豬扒炸粉同肉嘅比例係一半半,食落有少許油膩感。可能放返張吸油紙,比客人印印啲油再食會比較好,米粒質感都係不過不失。另外跟餐可以優惠價加購小食,我地就加左$12有3件炸日本餃子🥟外皮炸得有點乾硬,內餡份量偏少。整體黎講,呢個價錢算係略貴,另外都可以選擇便當款,咁就大約$40幾,可能會較為抵食。【推介指數:5⭐滿分】環境:⭐ ⭐ 味道:⭐ ⭐ ⭐打卡:⭐ ⭐ 服務:⭐ ⭐ ⭐ 回頭率:⭐ ⭐

🔸 玉子燒吉列豬扒定食 (HK$69)

【推介指數:5⭐滿分】
玉子燒
吉列豬扒
炸餃子
玉子燒吉列豬扒定食
夜晚唔想排隊,行完一田百貨去咗入面嘅food court食日本野,恍如日本濕平完開餐,己有日式風情。呢度雖然冇show嘢食出嚟,但係餐牌同嘢飲都睇得出幾呀日式風情感覺。第一次食,叫咗個二人餐,可惜環境一般,有好多曱甴,店員都唔係好你客人大叫⋯由淡口既開始食,食咗玉子燒先,幾香,唔鞋,有雞湯味。然後食壽喜燒牛肉芋絲,因為冇保溫,所以暖暖地。炸物有吉列豬扒同炸雞,雞好過豬,雞味重啲😂仲juicy d,豬就有啲dry,浸落壽喜燒汁就好味啲Address:麥玉子沙田新城市三期一田food court

Address:
麥玉子
沙田新城市三期一田food court
  • 明太子玉子燒
2020-11-07 1123 views
沙田一田裝修完,好耐冇去過佢個food court食野了。放工去買完野,見到好多未見過既餐廳進駐左。-可能因為肚餓,第一眼見到麥玉子既玉子就覺得好吸引,於是就即刻行近睇佢個menu,叫左個定食~同場唔算多人,計埋本人都係得三枱,有枱仲要食緊,所以等左大概8分鐘都有啲意料不及🤔-玉子燒牛肉壽喜燒定食 ($79)可惜黎到第一眼已經好失望!份量超少,完全唔值$79。但愛麗絲唔應該以貌取餸既,話哂叫麥玉子,第一啖當然要試下主角玉子啦~整體黎講不過不失,甜甜地帶啲醬油味,煮得岩岩好唔會老身,三小舊既份量係非常合理。牛肉薄切得5-6塊,唔係肥膏多過肉果款,不過就咁望都已經望到碟底了。。。。壽喜燒味就食唔到,似普通醬油味。本身依個價錢都唔期望會有牛味,但食落鞋身,重點黎啦:一!啲!都!唔!熱!直頭暖都稱唔上,好似平時食飯食得慢餸菜攤凍左咁。。。。不能接受!!沙津同麪豉湯依啲都係正常野。沙津既麻醬略嫌多左啲,蓋過左本身蔬菜既味道,唔夠fresh!不過依樣野就好主觀既,鍾意食麻醬既朋友仔可能會覺得冇問題。麪豉湯不過不失,唔會死咸,飲完成碗都冇頸渴。-今次既用餐體驗唔理想,食物唔夠熱係死罪,所以係第一次,
可能因為肚餓,第一眼見到麥玉子既玉子就覺得好吸引,

於是就即刻行近睇佢個menu,叫左個定食~

玉子燒牛肉壽喜燒定食 ($79)

可惜黎到第一眼已經好失望!份量超少,完全唔值$79。

沙津同麪豉湯依啲都係正常野。
麪豉湯不過不失,唔會死咸,飲完成碗都冇頸渴。
今次既用餐體驗唔理想,食物唔夠熱係死罪,所以係第一次,亦會係最後一次😀
2020-11-05
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
2020-10-23 781 views
好久沒逛沙田,都不清楚附近有什麼餐廳啊!和朋友為午餐覓食時,見到一田超市內有幾家餐廳,餐飲價錢合理。剛好有座位,就決定留在一田超市內吃午膳~~我率先揀了在麦玉子買餐!麦玉子提供的餐,有8成以上都有玉子燒的,丼飯類也有滑蛋,只有幾款烏冬不是每一款有蛋呢~~既然主打玉子燒,我就選了玉子燒和風雞扒便當。玉子燒和風雞扒便當,比定食set大概平$10左右,雞扒及玉子燒的份量略略少一點,以及不提供抹茶及味增湯。雞扒煎得金黃,皮脆肉嫩,蘸少少照燒汁,幾惹味~~底下的沙律菜,配上胡麻醬,味道OK!玉子燒只得兩件,質感綿密滑溜,蛋香十足,加上微微的甜味,很好吃!!白飯上灑上了飯素,有飯香之餘,亦增添整體香氣~~~$58這個價位能有這種質素,絕對比去連鎖快餐店超值得多!只是便當份量對男生而言相對少,會不夠飽肚啊!

玉子燒和風雞扒便當

2020-10-03
$58 (Lunch)
玉子燒和風雞扒便當
2020-09-26 615 views
原來一田都有個細food court仔,今次揀咗呢間舖頭主打食玉子最出名係玉子燒,但由於今日我太肚餓揀咗食滑蛋豬扒飯😍😍💛 滑蛋豬扒飯呢度嘅玉子係標榜用日本蛋,珍珠米,可能係日本蛋嘅關係蛋味好濃,滑蛋用咗日式醬油,洋蔥,同埋吉列豬扒一齊煮,咁快豬扒就唔會咁熱氣。珍珠米煮得啱啱好,有飯香,日本米真係唔同啲。下次過嚟試埋玉子燒先😋😋麦玉子 (沙田)沙田沙田正街2-8號新城市廣場3期1樓一田百貨Food Court內

💛 滑蛋豬扒飯

下次過嚟試埋玉子燒先😋😋

麦玉子 (沙田)
2020-09-26 363 views
今日同朋友仔逛沙田,平時都少行到過黎三期,今日就explore到黎呢邊,身為玉子控,見到呢間大大隻mugiTAMAGO點會miss左佢呢我簡簡單單點左份「豚骨宗田鰹節玉子燒烏冬」,湯清清地帶點豚骨嘅鮮味,個蛋冇相咁金黄色,但食落絕對ok, 滑、甜甜地,like朋友就試左個「玉子燒青花魚定食」miso soup熱辣辣,佢唔會死鹹,感覺舒服itadakimasu我緊係唔放過佢舊玉子啦唔浸湯嘅佢都保持juicy, 甜度適中青花魚就正常發揮啦,旁邊細細份嘅沙律菜都新鮮想講令我嘅係杯matcha...好香濃初試mugitamago, 試原味絕對係個indicator, 而我係覺得值得下次黎試佢其他變奏版

豚骨宗田鰹節玉子燒烏冬

絕對ok, 滑、甜甜地,like

玉子燒青花魚定食

朋友就試左個「玉子燒青花魚定食」

miso soup熱辣辣,佢唔會死鹹,感覺舒服

itadakimasu

我緊係唔放過佢舊玉子啦
唔浸湯嘅佢都保持juicy, 甜度適中

青花魚就正常發揮啦,旁邊細細份嘅沙律菜都新鮮

抹茶

想講令我
嘅係杯matcha...好香濃

豚骨宗田鰹節玉子燒烏冬
玉子燒青花魚定食
2020-09-24 232 views
玉子燒炸雞定食 $69Tamagoyaki and deep fried chicken set玉子燒招牌玉子燒非常厚切,而且仲有好多口味,今次揀左原味,見到相片已經好吸引,而且一個餐有三大件,食得出用左日本高湯去做,蛋味豐富,不鬆不散炸雞到日本除了壽司之外,最喜歡吃炸雞了,附上醬汁,雞肉香脆,肉質鮮嫩鬆軟,配沙律菜,感覺沒那麼熱氣米飯是用了日本珍珠米,很大的一碗份量超多(總覺得是二人份量),而且米飯上面配了日本的飯素,還有酸瓜,很好吃,吃後感只是覺得整個餐份量也太大了吧,有麵豉湯還有一杯綠茶Latte,一個人吃的份量實在是很豐富。CP 值超高!
玉子燒炸雞定食 $69

玉子燒

炸雞

2020-09-22 181 views
行完一田有啲肚餓,就喺附近搵嘢食。一田超市入邊有food court,比呢度嘅玉子燒吸引咗,所以決定食呢間!呢度嘅Menu選擇都唔少,除咗有佢哋最signature嘅玉子之外,原來仲有啲定食例如壽喜燒,豬扒,仲有鰻魚飯,烏冬等等,價錢都幾抵。玉子咁吸引,一定要試!我哋兩個人揀咗一個玉子同埋一個定食!明太子玉子 $59唔好以為得雞蛋會唔飽,超大件同埋足料!有6件,食得出個雞蛋材料唔錯,好香雞蛋味!而且好香滑!配上啖啖明太子,多到可以漏出黎,而且明太子嘅鹹味同鮮味令玉子燒錦上添花。好正!玉子燒牛肉壽喜燒定食 $79如果驚唔夠飽嘅話就可以選擇定食,跟餐有玉子燒,主菜,沙律,麵豉湯,飯同埋飲品(綠茶)。呢個餐都會有三個原味玉子燒,冇配料嘅話更加食得出個蛋味。一樣係咁香滑軟熟。壽喜燒都好吸引,牛肉唔會過熟,多汁,醬汁甜甜地,而且仲有洋蔥做配料,牛肉同洋蔥都好入味,送飯一流。除咗主菜之外,沙律同埋麵豉湯味道都唔錯,沙律菜新鮮,配上麻醬好開胃。一個定食有咁多嘢食,性價比唔錯。👍🏻而且food court內坐得都幾舒服,環境都幾衛生,下次行完街可以再嚟食!

玉子咁吸引,一定要試!我哋兩個人揀咗一個玉子同埋一個定食!

明太子玉子 $59

玉子燒牛肉壽喜燒定食 $79

一個定食有咁多嘢食,性價比唔錯。👍🏻

2020-09-17