Odelice! (The ONE)

Restaurant: Odelice! (The ONE)
Terms & Details:
2024-04-20 766 views
一間用藍色作裝潢主題的法國餐廳,大理石花紋的餐桌配上吊燈和綠色植物清新又不失高雅。而下午茶層架用上法國巴黎鐵塔造型,加上搶眼的桃紅色野餐墊配合主題,散發着浪漫的法式味道呢~我們剛好可以坐到窗邊卡位位置,玻璃窗開揚,採光很好。服務方面,職員友善,還主動幫我們拍照📷•法國鄉村凍肉醬多士剛看外表誤以為是鵝肝,但原來是凍肉醬來的呢!凍肉醬口感濕潤,咬下去口腔充滿肉香味道,加上酸瓜更添風味。•吞拿魚他他迷你撻吞拿魚他他的魚香味加上爽脆的青瓜,味道清新。•煙三文魚蘸醬由煙三文魚加上芝士等調製而成的醬,好滋味~配上迷你版的法包,整件事可愛又很「法國」啊!•炸黑松露蘑菇球外皮炸成金黃色,包裹住黑松露蘑菇餡料,味道香濃creamy~•西班牙白毛豬火腿甘香火腿味道,口感細膩。•焦糖餅乾口味芝士蛋糕蛋糕口感軟腍,中間是流心,不會過於甜膩。•士多啤梨迷你撻這個下午茶的撻皮都做得不錯,軟硬適中,這款撻配上士多啤梨粒,吃下陣陣果香味。•紅桑子馬卡龍很怕吃一味甜到膩的馬卡龍,而這款馬卡龍不會太甜外,還有紅桑子的果甜味道。•棒子朱古力迷你撻這款甜點是這個下午茶中甜度最高的了,棒子朱古力味道好像金莎朱古力,味道濃郁且幼
一間用藍色作裝潢主題的法國餐廳,
大理石花紋的餐桌配上吊燈和綠色植物
清新又不失高雅。

而下午茶層架用上法國巴黎鐵塔造型,
加上搶眼的桃紅色野餐墊配合主題,
散發着浪漫的法式味道呢~

我們剛好可以坐到窗邊卡位位置,
玻璃窗開揚,採光很好。
服務方面,職員友善,還主動幫我們拍照📷

•法國鄉村凍肉醬多士
剛看外表誤以為是鵝肝,
但原來是凍肉醬來的呢!
凍肉醬口感濕潤,咬下去口腔充滿肉香味道,
加上酸瓜更添風味。

•吞拿魚他他迷你撻
吞拿魚他他的魚香味加上爽脆的青瓜,
味道清新。

•煙三文魚蘸醬
由煙三文魚加上芝士等調製而成的醬,好滋味~
配上迷你版的法包,整件事可愛又很「法國」啊!

•炸黑松露蘑菇球
外皮炸成金黃色,包裹住黑松露蘑菇餡料,
味道香濃creamy~

•西班牙白毛豬火腿
甘香火腿味道,口感細膩。

•焦糖餅乾口味芝士蛋糕
蛋糕口感軟腍,中間是流心,
不會過於甜膩。

•士多啤梨迷你撻
這個下午茶的撻皮都做得不錯,軟硬適中,
這款撻配上士多啤梨粒,吃下陣陣果香味。

•紅桑子馬卡龍
很怕吃一味甜到膩的馬卡龍,
而這款馬卡龍不會太甜外,還有紅桑子的果甜味道。
棒子朱古力迷你撻

•棒子朱古力迷你撻
這款甜點是這個下午茶中甜度最高的了,
棒子朱古力味道好像金莎朱古力,
味道濃郁且幼滑。
鮮奶咖啡
Soothing-舒緩

🥂飲品方面我們各點了一杯鮮奶咖啡和一壺花茶。

花茶有三種分別是有舒緩、排毒、抗壓功效,
我們選了舒緩功效的,
有菩提樹、接骨木莓、罌粟花、薄荷、士多啤梨乾、蘋果乾,花茶用料也不少,即使職員幫我們加了水,味道仍然很濃郁。

💰$258 for 2

✔️餐廳設加一服務費
棒子朱古力迷你撻
鮮奶咖啡
2023-12-02 3688 views
位於尖沙咀The One的法國餐廳 ’Odelice’最近經過重新裝修後,煥然一新。作為一家法國餐廳,ODELICE提供了多樣化的菜單,旨在為食客帶來正宗的法國料理體驗。今午和朋友在此享用了一頓午膳。首先,椰子南瓜湯作為頭盤,展現出ODELICE的創新思維。這道湯以椰子的清香和南瓜的濃郁香味為特色,味道鮮美而令人愉悅。椰子的香氣為湯品帶來一絲迷人的甜美,而南瓜的豐富口感使整體菜品更加豐富多樣。主菜中的Lobster Spaghetti"Extravaganza"和Argentinian Angus Ribeye Steak展現了ODELICE在料理技巧和食材選擇上的高水準。Lobster Spaghetti "Extravaganza"以其鮮嫰龍蝦肉和獨特的醬汁迎合了食客的味蕾,每一口都充滿了鮮美的龍蝦風味。Argentinian Angus Ribeye Steak則以優質的阿根廷安格斯牛肉為基礎,肉質鮮嫩多汁,口感豐富。搭配的法式薯條炸得金黃酥脆,為整道菜品增添了一抹獨特風味。蘋果焦糖脆皮可麗餅配冰淇淋是一道美味的甜點。薄脆的可麗餅包裹著焦糖化的蘋果,口感豐富,搭配一球冰淇淋,冷熱

蘋果焦糖脆皮可麗餅配冰淇淋是一道美味的甜點。薄脆的可麗餅包裹著焦糖化的蘋果,口感豐富,搭配一球冰淇淋,冷熱交融,口味和諧。這道甜點結合了甜、酸、脆和柔滑的元素,絕對值得一試!

餐廳的重新裝修也值得一提。新的裝潢設計營造出優雅而溫馨的氛圍,舒適的座位和精心佈置的空間增添了用餐的愉悅感。這使得用餐環境更加舒適,與法國餐綜合來看,ODELICE法國餐廳以其正宗的法國料理和精緻的服務,為食客提供了一次令人難忘的用餐體驗。
2023-12-02
$339 (Lunch)
4 day(s) ago 0 views
今次選了The one L4的西餐廳,原本想試一試2人afternoon tea set.可惜餐廳只有少量巴黎鐵塔造型的擺盤架. 需要等待30分鐘.建議想食的朋友仔,最好先向餐廳查詢及預約.星期六除了此afternoon tea set外,假日只有brunch set. 雖然餐牌大約有十款選擇,可惜都沒有太大興趣.最終選擇了以下幾款:煙三文魚,炒蛋牛油果多士(本人的食後感)真心有點失望~煙三文魚沒有煙燻味,少少咸香鮮味也沒有.炒蛋非常之乾(炒得太過火),牛油果多士沒有牛油果香. 配菜係炸薯粒,最正😅蒜香白酒配海鮮意粉(其實是一隻大墨魚仔及少量大蜆)墨魚仔的香味好吸引,味道不過不失.普普通通香蕉船配可麗餅 ~ 應該係今餐最好食物之一😋英式早餐配蕎麥薄餅(包括煙肉,2張煎蛋,少量蔬菜,蕃茄同雜菌) ~ 正常的英式早餐,特別之處就係將所有食材放在蕎麥薄餅內作擺盤,都有少少心思👍以上餐都配有前菜及飲品.是日餐湯~都幾好飲炸黑松露蘑菇球(這個有少少驚喜~將配蘑菇醬配蘑菇蓉超夾,外脆內軟😋👍)吞拿魚他他(需要另加$15)~應該是味道比較清淡,朋友意見加少許胡椒來提升下😏我在openrice訂座所以

最終選擇了以下幾款:

煙三文魚,炒蛋牛油果多士(本人的食後感)

蒜香白酒配海鮮意粉(其實是一隻大墨魚仔及少量大蜆)
墨魚仔的香味好吸引,味道不過不失.普普通通

香蕉船配可麗餅 ~ 應該係今餐最好食物之一😋

以上餐都配有前菜及飲品.
是日餐湯~都幾好飲

我在openrice訂座所以不用等位,十分方便.
2024-05-25
6 day(s) ago 0 views
小法包特別精緻,🥖帶有少少口感,都唔會覺得硬,搭配上一層新鮮的牛油,🧈自由調配加上喜好的份量,牛油好香。而當天的湯品則是南瓜湯,😙濃厚醇香,喝起來有濃郁的南瓜蓉,味道豐富。美味的法式油封🍗鴨腿,搭配富有橙香的砵酒醬汁。鴨腿外皮香脆,鴨肉鮮嫩。🥔薯蓉黑松露香氣濃郁。新鮮的帶子肉質爽口,🥢帶有彈牙的口感。燴飯熬制的時候,用了海鮮濃湯汁,香草和🍅番茄進行調味,🍚risotto的口感也不會過於硬身,美味。

2024-05-22 0 views
第一次帶妞妞行Donki,梗係搵埋嘢食氹埋小姐高興先返去。行過Odelice見到有鐵塔Tea Set,鹹甜點都有,放晒喺鐵塔上面,妞妞見到都好興奮㗎! 鹹點裡面,豬太郎最Like炸黑松露磨菇球,咬開有好重嘅黑松露香味。.🥧🥧🥧鹹點🥧🥧🥧法國鄉村凍肉醬芝士吞拿魚他他迷你撻煙三文魚蘸醬番茄芝士迷你蛋批炸黑松露磨菇球西班牙白毛豬火腿 .妞妞見到豬太郎同婆婆食得咁開心,都伸出小魔爪食返件迷你撻同馬卡龍!.🍰🍰🍰甜點🍰🍰🍰焦糖餅乾口味芝士蛋糕士多啤梨迷你撻紅桑子馬卡龍榛子朱古力迷你撻.#msmessypig_food
第一次帶妞妞行Donki,梗係搵埋嘢食氹埋小姐高興先返去。

🥧🥧🥧鹹點🥧🥧🥧

紅桑子馬卡龍
榛子朱古力迷你撻
#msmessypig_food
2024-05-03
我同閨蜜最鍾意四圍搵啲靚靚下午茶打卡,前排行開The One 留意到呢間法國餐廳推出咗個Picnic In Paris 嘅下午茶,二話不說約埋閨蜜來個巴黎鐵塔下的約會,仲要只係$258/2位,真係超抵食。 呢個下午茶係用咗一個巴黎鐵塔嘅層架嚟擺盤,仲鋪咗張桃紅色嘅餐墊嘅底,真係好似置身喺巴黎鐵塔下野餐一樣,啱晒影相打卡😍 鐵塔分咗兩層,底層喺鹹點,頂層係甜點。 我哋先由鐵塔底層嘅鹹點開始食起... 法國鄉村凍肉醬多士:非常道地法式嘅食法,凍肉醬配上香脆嘅多士,口感濕潤,加上酸瓜更添風味。 吞拿魚他他迷你撻:吞拿魚他他加上爽脆嘅青瓜,味道清新。 法國聖馬羊山羊奶芝士配餅乾條:第一次試羊奶芝士,無我想像中嘅羶味,口感柔軟幼滑,配餅乾條食都係幾match。 炸黑松露蘑菇球:炸得金黃酥脆,入面充滿住黑松露忌廉蘑菇,口感外脆內軟。 西班牙白毛豬火腿:雖然白毛豬比黑毛豬味道較淡,不過充滿鹹香味,味道都唔錯。 焦糖餅乾口味芝士蛋糕:淡淡焦糖餅乾香氣,味道唔會太甜,芝士蛋糕口感幼滑細膩。 士多啤梨迷你撻:莓果香十足,糅合香脆嘅撻皮,酸甜滋味,果香四溢。 紅桑子馬卡龍:一向都怕馬卡龍會好甜,今次呢款紅桑

鐵塔分咗兩層,底層喺鹹點,頂層係甜點。

我哋先由鐵塔底層嘅鹹點開始食起...

吞拿魚他他迷你撻:吞拿魚他他加上爽脆嘅青瓜,味道清新。

紅桑子馬卡龍:一向都怕馬卡龍會好甜,今次呢款紅桑子馬卡龍酸酸甜甜,入面夾雜住紅桑子醬,外殼鬆脆。

榛子朱古力迷你撻:呢個榛子朱古力迷你撻係咁多件甜品我最喜歡,包面幼滑嘅榛子醬,表面再綴以榛子碎,口感極豐富!

飲品方便揀咗杯latte,上面有心心拉花,仲有塊餅可以點住嚟食。

另外朋友就點咗凍檸檬茶,茶味都濃郁。
2024-04-21
1K
餐廳糅合左法國小餐館裝修同西餐元素🌉環境令人賞心悅目 加上精心炮製嘅高質食材 掃走Blue Monday你哋🧹==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌晚市雙人套餐🍴🍴法式點心拼盤 其實每一樣都想試 最後揀咗樣樣都有少少嘅 例如有吞拿魚他他 煙三文魚醬 迷你蛋批 非常特別 每樣一啖咁樣滿足晒想樣樣少少嘅心態😍🥩阿根廷安格斯肉眼牛排 medium剛剛好 微微嘅血水滲出呢一個熟度係最好食👍🏻牛味濃郁 拿捏到而唔韌唔係易事👏🏻配埋即炸薯條好滿足😎🦞半隻烤龍蝦 龍蝦新鮮基本上就咁烤熟面頭加少少檸檬已經非常好食🙌🏻新鮮嘅海鮮就係咁簡單已經好出色👍🏻 🍫朱古力心太軟 嚟一個心太軟作結 非常滿足😍==============================📸非常有情調嘅餐廳 又不至於太formal 適合朋友或者情侶💁🏻‍♀️
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌

晚市雙人套餐🍴

🍫朱古力心太軟 嚟一個心太軟作結 非常滿足😍

2024-05-18 0 views
今日嚟到The One搵餐廳,試吓呢間法式野,餐廳環境都幾有氛圍,試咗個二人餐都幾高質😍🔸雙人套餐 (HK$528)前菜有包同埋湯,creamy南瓜湯配埋脆卜卜嘅麵包👍🏻🔸 法式點心拼盤頭盤揀咗拼盤可以貪心試晒幾款嘢,有吞拿魚他他、迷你蛋撻、西班牙火腿同埋炸黑松露蘑菇球,幾款嘅口感同味道都好唔同,夠晒多元化😀🔸海鮮濃湯汁帶子燉飯第一個主菜揀咗呢個帶子燉飯,海鮮濃湯汁好入味,帶子大大粒😊🔸 阿根廷安格斯肉眼牛扒(+HK$38)牛味都幾突出,肉質啱啱好,仲有熱辣辣嘅薯條🍟🔸 朱古力心太軟甜品仲有幾款揀,呢個心太軟外脆內軟,朱古力流心好濃郁,識落又唔會太甜🍫飲品叫咗杯白酒同埋熱帶風凍茶,酸酸甜甜幾開胃🥂

🔸雙人套餐 (HK$528)
前菜有包同埋湯,creamy南瓜湯配埋脆卜卜嘅麵包👍🏻

🔸 法式點心拼盤

🔸海鮮濃湯汁帶子燉飯
第一個主菜揀咗呢個帶子燉飯,海鮮濃湯汁好入味,帶子大大粒😊

🔸 阿根廷安格斯肉眼牛扒(+HK$38)
牛味都幾突出,肉質啱啱好,仲有熱辣辣嘅薯條🍟

🔸 朱古力心太軟

飲品叫咗杯白酒同埋熱帶風凍茶,酸酸甜甜幾開胃🥂
2024-05-18 0 views
今日嚟咗尖沙咀呢間法國餐廳Odelice!平時經過,已經覺得呢間法國餐廳好有格調好grand,入到去超有氣氛,播住輕音樂,好chill👍🏻今日我哋試咗下午茶嘅巴黎鐵塔tea tower,上到枱都幾大座,每件都好精緻!店員推薦我哋又底層開始食起,食上去,下層比較推介炸黑松露蘑菇球,黑松露味超重,菇打成蓉,甚至我一個平時麻麻地菇嘅人都覺得好食!上面一層最驚喜係榛子朱古力迷你撻,一咬落去朱古力醬流心,超正,打卡一流!食完朱古力撻,食返個紅桑子馬卡龍中和返~馬卡龍本身甜耶耶,但係紅桑子醬就直接中和咗,更加昇華咗成個馬卡龍嘅味道!最推介焦糖餅乾口味芝士蛋糕,中間係流心!焦糖味唔太濃但係好好食~
今日嚟咗尖沙咀呢間法國餐廳Odelice!
平時經過,
已經覺得呢間法國餐廳好有格調好grand,
入到去超有氣氛,播住輕音樂,好chill👍🏻

今日我哋試咗下午茶嘅巴黎鐵塔tea tower,
上到枱都幾大座,每件都好精緻!
店員推薦我哋又底層開始食起,食上去,
下層比較推介炸黑松露蘑菇球,
黑松露味超重,菇打成蓉,
甚至我一個平時麻麻地菇嘅人都覺得好食!

上面一層最驚喜係榛子朱古力迷你撻,
一咬落去朱古力醬流心,超正,打卡一流!
食完朱古力撻,食返個紅桑子馬卡龍中和返~
馬卡龍本身甜耶耶,
但係紅桑子醬就直接中和咗,
更加昇華咗成個馬卡龍嘅味道!
最推介焦糖餅乾口味芝士蛋糕,
中間係流心!焦糖味唔太濃但係好好食~
2024-05-17 0 views
下班聚餐或情侶約會都喜歡去法餐,感覺有點浪漫🌹☺叫了2人套餐: 好味😋份量又多都打包回去了!我們去得比較早,有”Happy hour”快樂時光半價!還送小吃,就是我拍的照片上的火腿麥餅卷!剛送上來的時候很香,趁熱吃口感好!邊喝酒邊聊天吃卷餅!感覺不錯👍開胃前菜: 沙律🥗熱湯♨🥣頭盤: 法國🇫🇷南部地區的主廚拼盤!有自家制鵝肝醬多士,吞拿魚他他這2樣都有點醬香,我喜歡吃主菜Main Course1. 香煎三文魚配黑松露義大利🇮🇹飯Risotto三文魚油香味和黑松露飯搭配口感豐富多樣!2. 全只龍蝦🦞配番茄🍅醬義大利飯龍蝦肉新鮮彈牙,嚼勁十足!正!甜品🍮是羊奶芝士蛋糕配ice cream雪糕一口下去透心涼又有奶香濃郁!吃完一餐,很開心🥳
下班聚餐或情侶約會都喜歡去法餐,
感覺有點浪漫🌹☺

叫了2人套餐: 好味😋份量又多都打包回去了!
我們去得比較早,有”Happy hour”快樂時光半價!
還送小吃,就是我拍的照片上的火腿麥餅卷!
剛送上來的時候很香,趁熱吃口感好!
邊喝酒邊聊天吃卷餅!感覺不錯👍

開胃前菜: 沙律🥗熱湯♨🥣
頭盤: 法國🇫🇷南部地區的主廚拼盤!
有自家制鵝肝醬多士,吞拿魚他他
這2樣都有點醬香,我喜歡吃[哇R]

主菜Main Course
1. 香煎三文魚配黑松露義大利🇮🇹飯Risotto
三文魚油香味和黑松露飯搭配口感豐富多樣!

2. 全只龍蝦🦞配番茄🍅醬義大利飯
龍蝦肉新鮮彈牙,嚼勁十足!正!

甜品🍮是羊奶芝士蛋糕配ice cream
雪糕一口下去透心涼又有奶香濃郁!

吃完一餐,很開心🥳
Dinner
Celebration
Anniversary
  • 軟殼蟹墨汁意大利飯
  • 馬賽龍蝦海鮮鍋
  • 法國空運藍青口
2024-05-13 63 views
同姊妹👭🏻去嘆個浪漫嘅法式下午茶先🥰!環境好舒服!以藍白色為主調,配上藤椅,好似去咗法國🇫🇷一樣!🤩 So relaxing!{PICNIC IN PARIS野餐@巴黎}除咗性價比超高!😳$258 FOR 2😋仲要真係好好食!枱上放咗一張桃紅色嘅餐巾,個層架仲要係巴黎鐵塔🗼嘅添!好似係巴黎鐵塔下野餐🤩好有heart啊💓!打卡超靚📸!鹹甜點分配適中👍🏻(😋😋😋分享一下我嘅個人喜好) Terrine a !'Ancienne w. Duck Toasts 法國鄉村凍肉醬多士😋😋Tuna Tar-Tartelettes吞拿魚他他迷你撻😋😋Smoked Salmon Dip 煙三文魚蘸醬😋😋😋Tomato-Cheese Mini Quiches 番茄芝士迷你蛋批😋Trufle Mushroom Croquettes 炸黑松磷蘑菇球😋Serrano Ham 西班牙白毛豬火腿😋😋😋Speculoos Cheesecake焦糖餅乾口味芝士蛋糕😋😋Strawberry Tartelettes士多啤梨迷你谜😋😋Raspberry Macarons紅桑子馬卡龍😋😋😋Nutella Tartelettes榛
同姊妹👭🏻去嘆個浪漫嘅法式下午茶先🥰!

{PICNIC IN PARIS野餐@巴黎}

除咗性價比超高!😳$258 FOR 2😋仲要真係好好食!

鹹甜點分配適中👍🏻
(😋😋😋分享一下我嘅個人喜好)

法國鄉村凍肉醬多士😋😋
Nutella Tartelettes
榛子朱古力迷你撻😋😋😋

絕對可以回頭的餐廳哦🥰
2024-04-29
$130 (Tea)
  • 下午茶
2024-05-13 81 views
一排無黎The One,剛好今晚黎晚飯加睇戲,當然要回來Odelice捧一下場,OpenRice預先訂位有8折優惠,更加抵!新推出$528 Bistrot for 2 好吸引,有齊餐湯、頭盤、主菜和甜品,所以就直接點了。加錢點了汔泡酒和白葡萄酒,用黎配海鮮最好。先來的是餐湯和麵包,餐湯是法式番茄湯,酸酸地好開胃,亦可點麵包食!法式點心拼盤有5種小食,分別係:吞拿魚他他、煙三文魚蘸醬、炸黑松露蘑菇球、迷你蛋批和西班牙火腿。每樣都幾出色,尤其蘸醬,好濃三文魚味,但毫不見三文魚痕跡!蘑菇球有芝士拉絲!盲槽魚海鮮鍋滿滿一盤,好多海鮮,青口肥美又大隻,海蜆鮮甜。主角盲槽魚魚皮焦脆,脆得似薯片,魚肉結實彈牙又不失嫩滑。阿根廷安格斯肉眼牛扒,3成熟做得剛好,牛扒不會太薄,所以食落有口感,牛味亦重!伴碟的薯條夠香脆,用黎蘸煙三文魚醬,夠晒好味!最後的甜品火焰橙酒可麗餅,皮薄帶蛋香,濃郁的橙酒食落帶酒香。配雲呢嗱雪糕一齊食,有冰火兩重的口感!果然是招牌甜品。
2024-05-02
Dinner
2024-05-13 39 views
記得上次shopping的時候,經過一間非常有情調的法國餐廳,同閨蜜咁耐冇見,決定一齊去chill 下,好好舒緩一下Monday Blue。Bistro set for 2(晚市雙人套餐 )$528Soup+Baguette(餐湯+小法包)南瓜湯非常creamy,香濃柔滑❤️。將肚餓外脆內軟的小法包蘸著濃湯一齊食,香脆又美味。Escargots & Chorizo(法國田螺配辣肉腸蕃茄醬汁 )香草牛油香香的,包裹着軟滑螺肉,睇見都開心。令人驚喜的是配辣肉腸蕃茄醬,酸甜中帶點點香辣,想不到意外地夾🤩。French Duck Confit (法國油封鴨腿)鴨肉味濃,油香豐富。輕輕一切,肉就一絲絲被切開,所搭配黑松露薯蓉,十分綿滑。橙香砵酒醬汁,減輕了兩者的油膩,達到一個更好的平衡。Argentinian Angus Ribeye(阿根廷安格斯肉眼牛扒 ) + $35五成熟,微微泛紅帶點點焦邊,賣相十分吸引。口感非常柔軟,肉味極濃且多汁,搭配微甜的黑松露紅酒醬汁,別有風味!伴碟的薯條香脆可口,令人停不了手。Sparkling Wine (法國氣泡酒) $70White Wine (白葡萄酒)

Bistro set for 2(晚市雙人套餐 )$528

Soup+Baguette(餐湯+小法包)
餐湯+小法包
Soup+Baguette

Escargots & Chorizo
法國田螺配辣肉腸蕃茄醬汁

French Duck Confit (法國油封鴨腿)
法國油封鴨腿

阿根廷安格斯肉眼牛扒
Argentinian Angus Ribeye

Sparkling Wine (法國氣泡酒) $70
White Wine (白葡萄酒) $70

餐廳環境非常有情調,充滿濃濃的法式風情😍。如此美景,怎能缺少美酒?哈哈😆同閨蜜一杯接一杯,渡過了一個美好的晚上😍。

想睇更多介紹,歡迎馬上關注我😁。
餐湯+小法包
Argentinian Angus Ribeye
  • 南瓜湯
  • 是日精選餐湯
  • 經典肉眼牛扒配薯條
朋友生日選了位於尖沙咀The One 好好慶祝🌟 餐廳歐陸風格裝修別致~令食客有一種好放鬆好Chill 既感覺,朋友就選了晚市雙人套餐🍴前菜是粟米忌廉湯+小法包🥖湯好creamy ‘ 法包就好mini . 好可愛細細粒咁😂法國田螺配辣肉腸🌟田螺帶有好香牛油味. 田螺肉好軟 煮得岩岩好. 又唔會乾. 再加埋辣肉醬 好開胃🤤煎鴨肝·油封鴨腿意粉🍝滿滿的鴨腿肉鋪滿在卡邦尼意粉上. 而主角就係一塊成半個手掌心咁大既鴨肝阿! 香噴噴既煎鴨肝 入口即溶🤩 好滋味阿根廷安格斯肉眼牛扒🥩濃郁的牛扒唔單止肉嫩 煎得脆香和Juicy 。 再配上香脆的薯條 令人垂涎三尺🤤火焰橙酒可麗餅🔥喜歡酒精又鍾意食甜品既朋友 千萬唔好錯過. 店員將燒著的酒精淋上可麗餅上~揮發一陣淡淡橙酒香味 又有甜甜花香味. 睇得又食得. 熱辣辣既可麗餅配上凍冰冰既雲尼拿雪糕🎂 冰火交融 極度刺激味蕾😆

前菜是粟米忌廉湯+小法包🥖

法國田螺配辣肉腸🌟

煎鴨肝·油封鴨腿意粉🍝

阿根廷安格斯肉眼牛扒🥩

火焰橙酒可麗餅🔥
$366.5 (Dinner)
2024-05-09 55 views
位於The One嘅法國餐廳,呢日坐窗邊位有陽光,可以悠閒地食個high tea,非常寫意~感覺係比較輕盈嘅下午茶,想同朋友飲杯嘢食少少甜點嘅好選擇,冇鬆餅冇咁飽肚,全部都細細件易入口,價錢相對親民啲,賣相精緻,用巴黎鐵塔上啱晒打卡,有六款鹹點同四款甜點,咸多過甜啱晒我胃口~鹹點最喜歡炸黑松露蘑菇球,黑松露味香濃,外脆內軟creamy口感,另外都鍾意吞拿魚他他迷你撻同煙三文魚沾醬~甜點最愛芝士蛋糕,入口即溶,紅桑子馬卡龍口感鬆脆酸酸甜甜,榛子朱古力撻中間嘅朱古力醬口感軟滑非常香濃,整體鹹甜點質素都幾好~飲品揀咗Iced Latte同Iced Cappuccino~