2023-09-14 6757 views
聽人介紹呢間韓國菜好正宗,得香港有分店,好多人都讚不絕口,就帶b🐷去試下先,7點鐘小編係gulu個到㩒左飛,上到去啱啱過左一張,即刻同店員講聲,佢哋話下張比翻😼😼。但我地都等左20分鐘先有位,等既過程我望到入面有幅鎖頭牆,有情侶留喺度既印記同回憶,又有食客即影即有既裝飾。我哋嗌左一份炸雞同辣豆腐烏冬仲有野飲😃。醬油同甜辣無骨炸雞🍗 $208 3.5/5除咗炸雞仲有大量薯條薯角薯格伴碟,呢個一份既份量係無gxxbxx既一份炸雞量🤭,入面得7件大少少既雞肉,有啲炸粉過厚,咁多伴菜係咪想塞飽個胃。但味道黎講幾好,好開胃既甜辣汁,肉汁鮮甜,仲幾嫩滑🤓。伴菜係落咗甜甜地既粉所以食落有甜絲絲既味道☺️。辣豆腐湯烏冬🍲 $198 3.5/5滿滿既紅油以為會好辣,但飲落又唔係😜,仲幾鮮甜喎,又唔會好鹹。入面有5塊厚切豆腐、蝦仁、魷魚、蜆肉、豬肉片、金菇、菇類、烏冬。不過每樣都好少,韓式辣醬湯既味道我諗可以餸飯食😂。地點:位於尖沙咀搵食位厚福街尾餐廳大廈H8既17樓,繁忙時間預等lift有排等。環境:入面燈光昏暗,但有吊燈黃燈裝飾,加上飲下酒幾chill既感覺。坐位之間距離足夠,保持私隱度。價錢:$250

醬油同甜辣無骨炸雞🍗 $208 3.5/5

辣豆腐湯烏冬🍲 $198 3.5/5

地點:

環境:

價錢:

$250人頭費,性價比一般,炸雞份量比較少,無乜食過肉咁😂😂。但尖沙咀係咁上下落樓。

服務:

韓國人做店員,我哋要用英文溝通😂。但如果佢哋細心一點會就主動提供碗同湯匙🥄而唔洗我哋提。
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2023-09-11 121 views
呢間位於厚福街既Outdark地理位置方便,室內裝修都幾有情調,又有愛情鎖既牆,photo wall 同埋暗暗地吊滿星星。佢本menu都整得好靚,成本雜誌咁,有齊中英韓文menu。呢度仲係免切餅費,今日都見到兩枱客喺度慶生,都幾啱大班人黎食。我地今日兩個人lunch叫左以下既items:🔶️ 辣炒豬肉鍋 ($288,8.8/10)呢度最signature 既鐵鍋肉,中間係泡菜芽菜豬肉,旁邊有菠蘿,有泡菜,有紫菜飯,有芝士蛋。中間既泡菜豬肉超級惹味,唔算太辣!豬肉肉質好好,芽菜亦都好多,超入味超好味!同埋嗰個拉絲蛋芝士燒到微焦先食,超級正!😋🔶️蝦飯卷 ($88,8.2/10)一碟有12舊,幾抵食!材料幾豐富,炸蝦又脆又香口。🍹士多啤梨乳酪($48, 8.8/10)呢杯好飲!好rich又有乳酸味,士多啤梨味好飲,唔會太甜。🍹芒果梳打 ($38, 8.6/10) 幾清新解渴,唔會太甜,正常!注意:入座起90分鐘交枱

🔶️ 辣炒豬肉鍋 ($288,8.8/10)

🔶️蝦飯卷 ($88,8.2/10)
一碟有12舊,幾抵食!材料幾豐富,炸蝦又脆又香口。

🍹士多啤梨乳酪($48, 8.8/10)
呢杯好飲!好rich又有乳酸味,士多啤梨味好飲,唔會太甜。

🍹芒果梳打 ($38, 8.6/10)
幾清新解渴,唔會太甜,正常!

注意:入座起90分鐘交枱
2023-09-07 129 views
原本約咗週末放工同朋友嚟食,因為打風,餐廳都即刻通知我哋要取消,怕我地白行一逛,主動幫我哋改期👍🏻炒年糕多款炒年糕,我地揀咗炒豬肉,經典韓式搭配~色彩鮮艷,年糕帶有微微彈性,口感豐富又吸汁,豬肉鮮嫩,兩者好夾。旁邊配料有粟米水牛車打芝士,啖啖拉絲,好得意,仲有紫菜飯、菠蘿粒和泡菜,三款都可以refill一次添!韓式海鮮炒粉絲 海鮮鮮味,入口甜甜地,有好香嘅麻油味,和粗條粉絲嘅軟滑感好夾,充滿韓式風味!

炒年糕

2023-09-06 4552 views
好耐冇食過韓國嘢,今日就去左都幾出名嘅outdark食韓國炸雞。今日選擇咗喺尖沙咀H8分店,非常方便。記得好耐之前都食過一次,但已經太耐冇嚟,但依稀記得佢嘅甜辣炸雞幾好食。裝修非常別緻,一入門口見到一片鎖牆,幾特別。燈光比較昏暗,有些少吊燈點綴,幾有格調。我哋一行兩個人點兩個主菜已經非常夠食。甜辣炸雞$198 炸雞炸得非常香脆,外面裹上甜辣醬,味道比較甜,不會太辣。雞肉非常嫩滑,內有雞汁,好好食。一盤炸雞會配上香脆薯格和粗薯,薯格上面應該灑了一些芝士奶酪粉,多了一陣香氣。我們更加了$28多了三條甜薯芝士條,有很強勁的拉絲效果,芝士味道唔算濃郁,但加上甜薯,有清新香甜效果。辣豆腐湯烏冬$198店主會用一個爐一直預熱住,所以熱辣辣好正,配料非常多,有魷魚仔,海蜆,豆腐,冬菇,豬肉,金菇,蝦等等。湯底小辣好惹味。一鍋份量都有好多,兩個人都夠食。西柚梳打$38好多氣,西柚味道好出,非常清新。最後兩個人食,大約$500埋單,耐唔中食一餐都唔錯!

我哋一行兩個人點兩個主菜已經非常夠食。

甜辣炸雞$198

炸雞炸得非常香脆,外面裹上甜辣醬,味道比較甜,不會太辣。

辣豆腐湯烏冬$198

湯底小辣好惹味。
一鍋份量都有好多,兩個人都夠食。

西柚梳打$38

好多氣,西柚味道好出,非常清新。

最後兩個人食,大約$500埋單,耐唔中食一餐都唔錯!
  • 甜辣炸雞
2023-09-06 101 views
今天帶係香港住既韓國朋友試下我最鍾意既outdark😆☑️半份炸雞(香蒜蜜糖炸雞)$138炸雞係outdark既招牌,又點可以唔試,除左炸雞佢地仲好多唔同種類既炸薯條🍟配埋我最鍾意既茄汁🥫即炸即食好香脆😆雖然係半份,但份量都有好多,兩個人都食唔晒。炸雞我最鍾意食蜜糖味,甜甜嘅表皮,加埋啲蒜味,食到停唔到口👍🏻☑️海鮮煎餅 $138海鮮煎餅切成岩岩好一口既size, 煎餅外脆內軟, 配料方面都好足, 有大大件魷魚🦑 蝦🦐韭菜, 點埋佢地個秘製醬汁👍🏻☑️炸醬麵 $108哩到既炸醬麵同平時食開既有少少唔同,炸醬好香濃,麵既軟硬程度適中, 每一條麵都裏滿左炸醬, 除左有好多五花肉之外🐷仲有我最鍾意既鵪鶉蛋🥚☑️蜜桃梳打 $38大熱天時叫返杯ice既野飲,濃烈既桃味,用黎refresh一流🍑
今天帶係香港住既韓國朋友試下我最鍾意既outdark😆

☑️半份炸雞(香蒜蜜糖炸雞)$138

☑️海鮮煎餅 $138

☑️炸醬麵 $108

☑️蜜桃梳打 $38
2023-09-06 3313 views
🌕Hello我係Moon🌕又來到我最鍾意嘅韓國餐廳啦!😍間唔中都會好想食韓國嘢食,🤩可能係聽得行團歌太多,教導成日都心思思想食韓國嘢!🤭今次嚟到尖沙咀呢間Outdark,😌講真每次想食韓國嘢都會過嚟呢度食!😶因為依度嘅嘢食性價比幾高,🤩而且佢嘅食物質素都好穩定!🤭一坐低就嗌咗一個忌廉海鮮鍋,😆依個忌廉海鮮鍋等候嘅時間會耐啲,😌但係佢嘅水準真係好高!😚忌廉嘅味道好香海鮮嘅部份都唔少!😋佢仲有我最鍾意嘅炸魷魚,😎咬落好香脆加埋小小嘅忌廉醬一齊食,😏奶香嘅味道真係令人感到滿足!😝如果想食麵嘅話,🥰可以揀炸醬麵又或者係海鮮辣炒麵!😋我揀咗海鮮辣炒麵,😛其實佢嘅辣度,😌我都接受到,😝夏天食返啲辣嘢真係夠晒過癮!🤓依個海鮮辣炒麵嘅份量都幾足夠分享,😳麵條比較有韌性!😎所以都有一定嘅口感!🥸海鮮嘅部份有蝦有青口等等,🤩確實唔錯!😤🌕最後MoonMoon都幾滿意依間韓國餐廳,餐廳佈置好有氣氛,食物水準依然都係咁穩定,咁高質,下次再嚟過!🌕
🌕Hello我係Moon🌕

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2023-09-04 130 views
天文台預咗開學日會打風,知道嚟緊至少困番兩日,夜晚就同friend兩個撐枱腳,去下街先😁韓式烤牛肉Outdark 新品,烤牛肉經過特殊醃製,濃郁嘅韓式醬汁入口甜甜地,肉質鮮嫩有汁,配搭燒過嘅年糕和金菇,烤得微焦,充滿香氣。香蒜蜜糖炸雞 ~食韓國菜點可以唔食炸雞,即叫即整,炸雞外皮金黃酥脆,肉質嫩滑有汁,蜜糖嘅香甜味,為炸雞增添了味道層次,配料嘅炸薯,有薯條、薯塊和薯格,三種不同口感,外脆內軟綿,好驚艷!

韓式烤牛肉

香蒜蜜糖炸雞

煎炒煮炸除咗係中式菜必備嘅基本煮法之外,亦都係韓國菜唔少得嘅烹飪方式。 😍而家周圍都充滿左韓國餐廳就要靠自己逐間逐間去試先是得出最真正嘅味道, 當然其中一間分店越來越多,而且長期都咁受人歡迎嘅outdark 自然就係一個指標, 講起韓國菜,除咗有炸雞之外,當然仲有唔少地道嘅正宗美食同埋唔少得飲番杯酒🤤甜辣炸雞— 🍗嫌原味炸雞太單調又想多重嘅味道就可以叫呢一款甜辣炸雞, 喺原味炸雞之上再成塊包滿咗甜辣醬, 🍗濕潤得來同時亦都保持酥脆嘅感覺,起碼都冇咁熱氣,另外仲有薯仔三重奏,🍟脆薯格薯條同埋薯角, 價錢亦都相當吸引同埋平民,最重要都係一盤都已經夠晒飽肚, 🍟想再更加enjoy嘅話仲可以以優惠價加配燒年糕或者芝士條, 咁就一盤裏面有齊晒韓國元素🍗炸醬麵— 🍜至於韓國嘅煮食當然唔少得大名鼎鼎嘅炸醬麵,黑孖孖嘅外表,🍜但係就充滿着非常濃郁嘅大豆醬,再加入埋豬腩片,洋蔥同埋粟米粒。🌽用嘅麵都必須係煙煙人人嘅韓國拉麵。🍜非常正宗嘅口味,啱晒追求食到正宗韓國味道嘅食客。🍜原味米酒— 🍶食得韓國嘢,當然亦都唔少得大家飲番幾杯。咪就係一個非常好嘅選擇,🍶酒精味相對低好多,反而米味更加濃郁,用米嚟釀嘅米酒

炸醬麵

原味米酒— 🍶食得韓國嘢,當然亦都唔少得大家飲番幾杯。咪就係一個非常好嘅選擇,🍶酒精味相對低好多,反而米味更加濃郁,用米嚟釀嘅米酒,🍶非常香醇同埋香甜。熱辣辣嘅天氣最適合就係一大盤米酒再配合埋大大啖嘅炸雞炸醬麵。🍶如果想再更加容易接受嘅話呢度嘅米酒亦都加入咗唔同嘅水果口味中和一下酒精嘅味道,今次試完呢一款下次又可以期待另一款味道🍶
原味米酒

Outdark (厚福街) (尖沙咀)
尖沙咀厚福街8號H8 17樓
2023-08-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
炸醬麵
2023-08-29 129 views
成日都聽到人話香港食韓國野一定要試下食outdark ,今日終於有機會試試佢!今日一共叫左3款野食:辣豆腐湯烏冬將辣椒、蒜、薑爆炒,加五花肉同海鮮炒,再放高湯、豆腐、香菇、青菜,五花肉嘅肉香同海鮮嘅鮮甜一齊融合,湯汁濃郁,烏冬麵彈牙,好回味。韓式炸雞外皮金黃酥脆,入面嫩多汁,配薯條。炸雞香氣四溢,每口都有口感脆嫩,好吸引。同薯條嘅鹹香,同炸雞嘅口感完美結合。韓國海鮮餅外脆內軟,好多口感。有新鮮蝦、蟹肉、魚肉等海鮮,有海洋風味,口感濕潤柔軟。我地重叫左杯特式調酒Orange Rita,呢款飲品融合了啤酒的醇厚和橙子的清新。香橙的鮮甜與啤酒的苦味巧妙結合,帶來一種獨特的口感和風味,比人一種輕爽的享受。👍🏼

一行入去超級暗,很好的氛圍呀!仲被安排在一堆許願鎖旁邊,真的好韓國,而且要説這一餐係幾好食既~一打開menu就被呢個係年糕芝士雞鍋吸引 ,一上菜成個鍋勁大,嚇了一下😂除左中間啲雞,圍住有煎蛋同紫菜飯,中間係滿滿既芝士、年糕同雞件。店員好好地會幫你處理啲芝士,等佢溶左之後幫你用芝士包住雞食。雞既份量都幾多,很嫩!包完晒啲雞仲有芝士剩,所以可以配埋旁邊啲紫菜飯👍🏻誇張!🤩如果都係怕唔夠飽可以叫多個豚肉飯卷,其實佢3款飯券我都想試,但蛋那個佢賣晒所以叫豚肉吧~料都足,飯是暖暖的上,然後就好飽了😂飲品唔會好似出面其他韓國餐廳咁甜,值得讚👍🏻

飲品唔會好似出面其他韓國餐廳咁甜,值得讚👍🏻
2023-08-26 84 views
姐妹生日聚餐,選了這間人氣韓國菜。 入到去就原全感受到地方夠氣氛,waiter and waitress 都係韓國人咁,因人多係要好大聲傾偈,否則坐對面都聽唔到!果然人氣夠,如無訂位就要在門口排長龍。 炸雞選了蜜糖及原味各半隻,兩款都100分! 附加的薯條同薯角好香脆啊!泡菜煎餅係我食過最好味的,簿餅外脆內軟! 炸醬麵、魚糕、飯卷,其他都有水準。 可惜今次食唔到豬手,話無晒? 想試就要下次再嚟過☺️走時去到門口見到他掛在牆上攞咁多獎項,原來咁有來頭! 所以星期三晚九點多都有人等位😅😅
 A Korean Delight at R-Outdark Tsim Sha Tsui  ;    This unassuming Korean eatery turned out to be a delightful surprise, offering a delectable array of dishes. I decided to explore a variety of flavors from their menu, including Nouilles Jajang, Poulet frit à l'ail et au miel, Rouleaux de riz au rôti de bœuf, and Chow mein épicé aux fruits de mer.  Nouilles Jajang  ;   The Nouilles Jajang was a comforting bowl of goodness that transported me straight to the heart of Korean cuisine. The chewy noo

Nouilles Jajang  ;
   The Nouilles Jajang was a comforting bowl of goodness that transported me straight to the heart of Korean cuisine. The chewy noodles were coated in a rich, savory black bean sauce that struck a perfect balance between umami and slight sweetness.
The Poulet frit à l'ail et au miel ;
  The Poulet frit à l'ail et au miel was a showstopper that combined the best of Korean flavors with a delightful twist. The crispy fried chicken pieces were coated in a luscious garlic and honey glaze that left my taste buds dancing.
The Rouleaux de riz au rôti de bœuf  ;
  The Rouleaux de riz au rôti de bœuf showcased the restaurant's innovation in combining Korean and other Asian influences. The tender slices of roast beef were wrapped in delicate rice paper along with fresh vegetables, creating a delightful play of textures.
Chow mein épicé aux fruits de mer ;
 Chow mein épicé aux fruits de mer was a must-try. The combination of tender noodles, succulent seafood, and a spicy sauce was a flavor explosion. The heat from the spices was balanced by the natural sweetness of the seafood, making each bite a rollercoaster of taste sensations.
2023-08-03
Last Night Supper
2023-08-20 92 views
從上次同朋友旺角店食過之後,今次試下尖沙咀店環境圍繞着🇰🇷韓國釜山🌌景色,彩色愛情鎖🔒燈光昏暗,情調醉人☆海鮮炒年糕 $328烤爐邊連、泡菜、粟米水牛芝士、菠蘿、紫菜飯望倒都興奮,中間主要海鮮有原隻酥脆魷魚,虾仁、無沙蜆及什菜魚糕炒年糕等…個汁甜甜辣辣好過癮! 👍🏻仲有專人服侍剪件,我哋等食Loo~☆ 馬格利米酒$108真係好大碗😍可以體驗當地人,正中飲法一匙匙盛在碗中三五知己乾杯一流,🤭香醇唔刺口,濃度、口味值一試☆藍莓乳酸$48飲落好Fresh充滿藍莓蓉又有口感,亦唔太甜又健康

☆海鮮炒年糕 $328

☆ 馬格利米酒$108

☆藍莓乳酸$48
飲落好Fresh充滿藍莓蓉又有口感,亦唔太甜又健康

2023-08-19
Lunch
剛剛在韓國回來很想念韓國菜在眾多韓國菜的尖沙咀選了Outdark我們是沒有預約的情況下來由於時間尚早還有枱子可直接內用我們1800進去都已經坐滿八成人😗所以如果想晚餐時段聚餐記得要預約位置,不然要排很久!!-忌廉海鮮炒年糕盤 $328因為朋友不能吃太辣的原故選了忌廉汁3人份的量 超級大盤!上菜時果是原隻炸魷魚🦑還有蜆肉蝦仁配上年糕會有專人給大家打卡後幫大家剪開方便食用😋濃郁而不膩滿滿的醬汁配上紫菜飯~一流!配菜十分豐富有不能缺少的泡菜和微甜的菠蘿還有拉絲感十足的車打芝士沾上魷魚一起吃邪惡!-泡菜煎餅 $118這次韓國菜的目標!Outdark 的煎餅屬於厚身但口感仍然十分酥脆四邊有微微的焦香再配上豐富的餡料加上泡菜特有的微酸,十分開胃令人吃到停不下來🩵不要小看它的分量!吃光是滿滿的飽肚感的!還會附上沾醬,醮上醬汁吃又會是另一種風味😉如果不喜歡泡菜的朋友都可選擇海鮮煎餅🦐-柚子米酒 MAKGEOLI $128吃韓國菜當然缺少小酌一杯!有多款的飲品選擇🍹但我們特別鍾情韓國傳統米酒除了原味米酒,還有不同果香味選擇我們選了酸酸甜甜的柚子,酒味不太強烈是女孩子都容易入口的味道🥰本來的打算是吃了一
剛剛在韓國回來很想念韓國菜
在眾多韓國菜的尖沙咀選了Outdark
我們是沒有預約的情況下來
由於時間尚早還有枱子可直接內用
我們1800進去都已經坐滿八成人😗
所以如果想晚餐時段聚餐
記得要預約位置,不然要排很久!!

忌廉海鮮炒年糕盤 $328

因為朋友不能吃太辣的原故選了忌廉汁
3人份的量 超級大盤!
上菜時果是原隻炸魷魚🦑還有蜆肉蝦仁配上年糕
會有專人給大家打卡後幫大家剪開方便食用😋
濃郁而不膩滿滿的醬汁配上紫菜飯~一流!

配菜十分豐富
有不能缺少的泡菜和微甜的菠蘿
還有拉絲感十足的車打芝士沾上魷魚一起吃
邪惡!

泡菜煎餅 $118

這次韓國菜的目標!
Outdark 的煎餅屬於厚身但口感仍然十分酥脆
四邊有微微的焦香再配上豐富的餡料
加上泡菜特有的微酸,十分開胃
令人吃到停不下來🩵
不要小看它的分量!吃光是滿滿的飽肚感的!
還會附上沾醬,醮上醬汁吃又會是另一種風味😉
如果不喜歡泡菜的朋友都可選擇海鮮煎餅🦐

柚子米酒 MAKGEOLI $128

吃韓國菜當然缺少小酌一杯!
有多款的飲品選擇🍹
但我們特別鍾情韓國傳統米酒
除了原味米酒,還有不同果香味選擇
我們選了酸酸甜甜的柚子,酒味不太強烈
是女孩子都容易入口的味道🥰

本來的打算是吃了一半再點魚糕湯
但分量真的太多了,不敢再點了😂

內用時間限時90分鐘,不能坐得很久
對於想聊天的朋友,可能需要找下一個落腳點
但如果多人聚餐想輕輕鬆鬆吃飯
推薦大家來這家~種類選擇和分量十足
味道正宗!不過記得要預約😊
忌廉海鮮炒年糕盤
泡菜煎餅
柚子米酒
2023-08-14 160 views
午飯時間和朋友二人吃韓國菜,環境舒適,適合好好敘舊。串串魚糕湯以明火一直加熱,份量很多,適合三五知己一同分享。魚糕是韓國特有的街頭小吃,咬下去彈牙非常,沾滿湯汁吃下去味道更佳。配菜種類非常豐富,有皇帝菜,鵪鶉蛋,年糕,粉絲,香菇,白蘿蔔等等,令湯底更加清甜。烤牛肉炒粉絲是韓國的經典料理,韓式粉絲口感順滑而且Q彈,每次吃韓國菜都必點。香菇和彩椒絲份量足,加上芝麻更香口,非常清爽的一道菜,加了麻油也不覺得油膩。小食烤年糕有兩款口味,分別是蜜糖和甜辣口味,每款有六件。蜜糖味比較清新,烤過後外層脆脆的,口感外脆內軟。甜辣口味較為惹味,是非常傳統的韓國甜辣味道,年糕煙韌有口感。飲品方面除了酒精飲品,也有一些非酒精飲品如乳酪和梳打可以選擇。芒果梳打酸酸甜甜,絕對是夏日透心涼之選。士多啤梨乳酪有驚喜,味道濃郁得來口感不會過於厚重,每一啖都帶有滿滿的果香。

午飯時間和朋友二人吃韓國菜,環境舒適,適合好好敘舊。

串串魚糕湯以明火一直加熱,份量很多,適合三五知己一同分享。

小食烤年糕有兩款口味,分別是蜜糖和甜辣口味,每款有六件。
蜜糖味比較清新,烤過後外層脆脆的,口感外脆內軟。

芒果梳打酸酸甜甜,絕對是夏日透心涼之選。
2023-08-12