2024-03-15 46 views
最近和朋友一起造訪了這家位於上海街的天台cafe,不論在餐廳的食物及環境上都充滿了驚喜。首先,我們點了兩個「一汁三菜」便當,分別選了烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆和大阪燒風味黑胡椒烤雞塊配牛油椰菜餅。便當還包含了一道副菜、63度慢煮蛋、日本穀米杞子醬油炊飯、鰹魚昆布茶高湯和熱焙茶。烤芝士漢堡扒份量一點也不少,兩大塊厚厚的漢堡扒,每一啖都能吃到滿滿肉汁,而且配上芝士海苔和肉鬆,味道非常可口。而黑胡椒烤雞塊亦同樣出色,除了烤得香口的雞件,底層的牛油椰菜餅更讓人嚐到濃厚的日式風味。至於配菜都展示了餐廳對細節的用心,他們提供了建議食法和次序。63度慢煮蛋的蛋白鮮嫩、蛋黃濃郁。炊飯則是以日本穀米搭配杞子醬油烹煮而成,米粒飽滿而有嚼勁,搭配著杞子醬油的淡淡醇香,讓人回味無窮。鰹魚昆布茶高湯則是清爽又帶有淡淡的魚香,提供了一份清新的口感。最後,熱焙茶是一個完美的結束,它的香氣和濃郁度讓人感到舒適和滿足。除了美食,這間天台cafe的環境也是一大亮點。天台上的燈飾營造了一種溫馨而浪漫的氛圍,讓人感到舒適和放鬆。坐在這裡,我們可以一邊享受美食,一邊欣賞城市的美景,讓人彷彿置身於一個別具特色的小天地。

烤芝士漢堡扒拌海苔肉鬆

黑胡椒烤雞塊配牛油椰菜餅

烤芝士漢堡扒拌海苔肉鬆
黑胡椒烤雞塊配牛油椰菜餅
2024-03-14 148 views
餐廳位於天台 有室內室外嘅座位 座位舒適主打家庭式料理 仲有自家製pancake我幾鍾意佢哋嘅甜品!!又打卡又好食 -🍚一汁三菜 💰$150一汁-鰹魚昆布高湯 三菜-前菜、慢煮蛋、主食主食有6款 我哋揀咗大阪燒風味黑胡椒烤雞塊 配鐵板牛油炒野菜餅雞扒滑嫩 燒得好香食到一半再加埋隻慢煮蛋 撈飯食好正-🍫肉桂朱古力蟲二西多 💰$118吐司係以肉桂蛋漿長時間浸泡 不過陣肉桂味唔算好濃烈 因為我麻麻地肉桂都覺得幾好食😋食落其實唔似西多士 比較似蛋糕多啲配上邪惡Hershey朱古力 雖然望落好邪惡 但搭上牛奶雪糕就食落一啲都唔膩 -🫖綠茶伯爵茶 💰$65用一個壺裝住 陣味幾特別 同時有綠茶同伯爵茶嘅香氣-🍋柚肉檸檬蜜梳打 💰$58清新之選✨仲有粒粒果肉可以食
餐廳位於天台 有室內室外嘅座位 座位舒適
主打家庭式料理 仲有自家製pancake
我幾鍾意佢哋嘅甜品!!又打卡又好食
🍚一汁三菜 💰$150
一汁-鰹魚昆布高湯 三菜-前菜、慢煮蛋、主食
雞扒滑嫩 燒得好香

一汁三菜
肉桂朱古力蟲二西多
綠茶伯爵茶
柚肉檸檬蜜梳打
蟲二位於旺角上海街618號頂樓,是一間主打中日家庭料理的咖啡店。餐廳提供多款日式定食,這裏分為室外和室內用餐區域,佔據天台的左右亦,室外環境遍布太陽傘,環境清幽,晚上懸掛一顆顆的燈光,更別有一番風味。唐揚炸雞 $78唐揚炸雞外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁,搭配蛋黃醬更加開胃美味一汁三菜 清酒醬燒鰻魚$165一汁三菜便當是餐廳招牌菜式,店員也有提供建議使用方法。清酒醬燒的鰻魚香甜可口,佐以高湯、杞子醬油飯和日式慢煮蛋,整體感覺有著仿佛在日本家庭享用的菜餚風格酒鬼朱古力麻薯傳統班戟$118口感香濃細膩的可可味班戟,搭配威士忌、百利甜酒和朱古力調製的醬汁,入口濕潤不過甜,絕對令人回味無窮,確實是大人口味的甜品桂花烏龍 $65桂花烏龍茶以傳統茶壺沖泡,清香怡人,帶來一股醇厚的香氣阿童木 $90 採用南高梅梅酒、宇治抹茶和鹽炙檸檬調製而成的Cocktail,散發出濃厚的抹茶香氣,味道偏酸開胃,讓人驚喜

唐揚炸雞 $78
唐揚炸雞外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁,搭配蛋黃醬更加開胃美味

一汁三菜 清酒醬燒鰻魚$165

酒鬼朱古力麻薯傳統班戟$118

桂花烏龍 $65
桂花烏龍茶以傳統茶壺沖泡,清香怡人,帶來一股醇厚的香氣

阿童木 $90
  • 一汁三菜便當
  • 桂花烏龍
  • 清酒蒲燒鰻魚
  • 阿童木
朋友聚會,想找有特色餐廳而且沒有時限,剛巧經過餐廳,所以問一問門口接待員(短頭髮女仔),她說週一晚客人比週末少,所以可以接受客人(在沒有其他人等枱情況下)繼續在餐廳享受晚餐至休息。因此我就訂座了。到了訂座那天,我朋友先到餐廳,接待員是另一個長頭髮年輕女士,他拒絕讓我朋友先入座,堅持入座起計1.5小時用餐,而且要交枱離開,我朋友根據我提供的資料同他商量,接待員態度不但差,而且說話又細聲,說話又快,根本我朋友聽不清楚他說什麼,引起不滿。直至我到餐廳,才把膠着的事情解決,雖然食物質素尚可,但服務態度十分之差,令我們快食快

2024-03-13 76 views
喺上海街最高嗰層 有戶外範圍裝修幾靚 幾適合歎個晚餐 傾吓偈一汁三菜 ($150)包一個前菜、主食、飯、湯、慢煮蛋同埋一杯茶主食叫咗烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆有兩舊 入面有雞牛同埋豬 正常味道 唔係話特別好好食😂另一個主菜:大阪燒風味黑胡椒烤雞塊配鐵板牛油炒椰菜餅呢個就好味啲 有啲特別個烤雞整到真係大阪燒嘅味道下面配左一塊煎餅 都幾夾至於個飯都有教點樣嘅次序食先試左個飯嘅原本味道之後再落個湯 再落慢煮蛋本身個飯唔算好有味 配埋個湯都唔錯伯爵茶麻糬傳統班戟 ($108)呢個甜品認真麻麻 個伯爵茶個味怪怪地咁入面個麻糬係幾煙靭 不過都幾細份性價比低😮‍💨整體幾適合傾偈 食物質素就正常啦~
喺上海街最高嗰層 有戶外範圍
裝修幾靚 幾適合歎個晚餐 傾吓偈

一汁三菜 ($150)
包一個前菜、主食、飯、湯、慢煮蛋同埋一杯茶
主食叫咗烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆

至於個飯都有教點樣嘅次序食
先試左個飯嘅原本味道
之後再落個湯 再落慢煮蛋
本身個飯唔算好有味 配埋個湯都唔錯

伯爵茶麻糬傳統班戟 ($108)
呢個甜品認真麻麻 個伯爵茶個味怪怪地咁
入面個麻糬係幾煙靭 不過都幾細份
性價比低😮‍💨

整體幾適合傾偈 食物質素就正常啦~
2024-03-11 35 views
一汁三菜 便當每樣材料都很用心今日選擇了Set E櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷 配高野豆腐及年糕福袋非常精緻的便當連蛋都十分講究63°C慢煮蛋使用日本生食級雞蛋製成忌廉狀的蛋黃 再加入蟲二蛋醬油加入米飯同食 更香更滑日本穀米杞子醬油炊飯建議可先試原味之後再加入鰹魚昆布茶高湯像茶漬飯的食法唐揚炸雞一客六件炸得香口惹味唔油膩甜品酒鬼朱古力麻薯もち傳統班戟極之濃郁嘅巧克力醬加入左 威士忌和百利甜酒質地偏厚身加埋雲呢拿雪糕同埋鮮果中和番甜味
一汁三菜 便當

加入左 威士忌和百利甜酒
質地偏厚身
加埋雲呢拿雪糕同埋鮮果
中和番甜味
餐廳位於上海街618嘅天台,分室外同室內用餐區域,環境寧靜舒適,可以喺繁忙嘅旺角搵到間悠閒cafe,加埋喺唐樓嘅圍繞下另有一番風情~~🌕半湯烤五花腩片 配昆布麵 $155五花腩片肥瘦相間,油脂入口即化,瘦肉唔會太乾柴,味道濃淡得宜,唔會太鹹;昆布麵口感爽口,涼浸浸清新無負擔,配搭五花腩片夠曬平衡👍🏻;醬汁可加入溫泉蛋同wasabi,味道更有層次,醬汁味道偏重,蘸汁時可根據個人口味決定醬汁嘅多寡。🌕肉桂朱古力蟲二西多 $118西多超濕潤又唔浸到爛,充滿左肉桂味,配上可可粉同HERSHEY朱古力醬唔會太甜,而且配有香蕉🍌、香橙🍊、紅提🍇、青提等,酸甜味平衡左雪糕嘅甜味,令整道甜品更上一層樓。🌖櫻花忌廉草莓泡泡啤 $65泡泡啤嘅基底係梳打水,內藏大量真材實料嘅士多啤梨🍓果肉,味道甜美清新;面頭嘅泡泡由忌廉製成,久久未有消散,真係幾似啤酒泡,而且上面撒有櫻花碎,配埋紅色士多啤梨果肉同粉紅色梳打確係幾啱打卡。🌗洛神花水果茶(微酸) $65洛神花茶帶淡淡酸味,醒神開胃,但水果味唔太明顯,整體味道較清淡。

🌕半湯烤五花腩片 配昆布麵 $155

🌕肉桂朱古力蟲二西多 $118

🌖櫻花忌廉草莓泡泡啤 $65

🌗洛神花水果茶(微酸) $65

2024-02-25
  • 櫻花忌廉草莓泡泡啤
  • 肉桂朱古力西多士
2024-03-09 41 views
位於上海街天台全層 有兩個室外兩個室內用餐位置。 蟲二意指風月無邊 是因為我們能在旺角鬧市天台中抬頭看到天空看到月亮。 佢哋重點主打中日家庭料理 希望做精緻一點的家庭式料 製作一些在家吃不到的菜式及味道~ 特別推介 一汁三菜便當、 自家製麵包、 蟲二酒釀、 PANCAKES 但我今次以上推介都冇叫到 要食梗係食佢冇提到既💁‍♀️ 🐛壽喜燒日本牛肉湯鍋 388我同朋友都係滾友 最鍾意約埋去滾。要滾梗係要有牛肉 呢個係不二之選~ 大大碗飯 有杞子 桂花 飯素 淨係食個飯都甜甜地🥰 🐛玉桂朱古力蟲二西多用黑啤吐司玉桂蛋長時間浸泡 加埋邪惡Hershey 朱古力同vanilla ice cream😈 🐛櫻花忌廉草莓泡泡啤 冇酒精 65櫻花忌廉鹹鹹地配粒粒草莓梳打 又出奇地夾 🐛伯爵可可 65 呢個combination 冇得輸呀! 如果今晚唔係嗰天灑著毛毛細雨 坐露天望住風月無邊 嘆住蟲二料理 應該都幾享受😌😌 📍蟲二旺角上海街618號頂樓

🐛壽喜燒日本牛肉湯鍋 388

🐛玉桂朱古力蟲二西多

🐛櫻花忌廉草莓泡泡啤 冇酒精 65
櫻花忌廉鹹鹹地配粒粒草莓梳打 又出奇地夾

🐛伯爵可可 65
呢個combination 冇得輸呀!

📍蟲二
旺角上海街618號頂樓
2024-03-07 36 views
蛋黃醬烤魚餅口感彈牙,超濃味$55一汁三菜成野豆腐豆乳豚肉野菜卷配櫻化蝦,素食者必點之選$150桂花烏龍$65 百里香檸檬梳打$58我最喜愛的竟然係華田PANCAKES夾埋入面啲雪糕一齊食超正,個甜品仲有水果伴碟好有誠意$118全場得一個座位有鳥籠可以打卡,今日上到去可以安排到坐呢個位勁開心囉😚同朋友食完嘢好relax咁傾吓偈就唔覺唔覺咁由天光坐到天黑,見到職員開始亮燈儀式好浪漫🥰分享返呢間咖啡店其實都真係幾多選擇😍

蛋黃醬烤魚餅口感彈牙,超濃味$55

桂花烏龍$65 百里香檸檬梳打$58

分享返呢間咖啡店其實都真係幾多選擇😍
2024-03-06
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
見網上呢間餐廳嘅好評頗多 Bookmark咗呢間好耐😺但又唔想排隊 難得早幾日俾我book到位 即刻二話不說拉埋男朋友過嚟食!😛618嘅位置都幾方便,一出地鐵站過兩條馬路就到👍🏻成幢大廈都充滿一啲新晉嘅小店 裝修帶玩味又有特色😎一入到去就搵𨋢搭上天台,上到去覺得環境比想像中大!去到門口職員都好好笑容同態度,安排咗我哋去室外圓枱(有得揀嘅話,建議戶外,氣氛好好多😆)可能係啱啱過完農曆新年冇幾耐既緣故,一坐低職員就低咗兩塊幸運曲奇俾我哋🥠跟住我哋就開始睇Menu,發覺好多嘢都想食,不過又怕眼闊肚窄,所以淨係嗌咗一個主菜、一個甜品同兩杯嘢飲🍹主菜當然嗌呢度嘅招牌一汁三菜(揀咗高麗菜🥬包豚肉),而甜品就要咗肉桂朱古力西多🍞飲品要咗一杯伯爵朱古力同一杯洛神花茶(價錢可參考以下Menu)落咗單冇幾耐啲嘢食就陸續上枱啦🍽️首先上枱嘅係個定食,仲有埋一塊好得意嘅木牌教我哋點食🤣櫻花蝦同埋嗰個定食好夾,送飯一流👍🏻高麗包豚肉都唔錯,但我覺得可以多啲肉🙈個餐有個包住麻糬嘅福袋,個人好鍾意呢個(可能因為本身鍾意食煙靭嘢)豆腐同溫泉蛋都正正常常,不過不失!另外後邊有舊好似大菜糕嘅嘢,感覺好創新好健康🤣食完定食好

食完定食好快就上甜品,外型真係好吸引😍西多都幾重朱古力同埋玉桂味,啱晒我呢個螞蟻人🐜佢嘅醬都唔吝嗇,所以由頭到尾都食到有醬,個麵包好濕潤😋不過要趁熱食,因為上面有球雪糕,一冷一熱好快就會溶🙈

飲品方面,我就鍾意自己嗌個杯伯爵茶可可☕️好濃朱古力味但又唔會搶咗伯爵茶嘅味🍫而男友嗰杯洛神花茶我都飲咗啖,味道唔酸,但我唔係特別好🙈

餐廳嘅戶外位置都幾多打卡位,有個好似千秋嘅裝置藝術幾靚,但已經有人坐咗,如果想打卡嘅話建議預早嚟又或者book定(嚟之前冇諗到添)總括而言,呢次係一個唔錯嘅體驗,食物嘅質素唔錯,值得一試!不過如果份量可以增加就好啦,因為都真係偏少,男仔可能會唔夠飽👦🏻
2024-02-24 73 views
🎤睇暴龍哥之前🦖我地就揀咗近近地係旺角食飯🥢呢度位置係喺大廈嘅天台🪷好天坐戶外吹吹風🌬️仲有機會可以見到月亮🌙環境非常之唔錯呀👍Weeeeeeee🥳✨杞子飯系列✨🐽燒豚肉片慢煮蛋杞子飯🌈呢個豚肉片慢煮蛋杞子飯好好食呀✅燒完嘅豚肉外面好香而且肉質仲係好鮮嫩❤️唔錯唔錯😋配菜仲有我最鍾意柚子蓮藕添☘️蓮藕清脆又甜👍配埋醬油飯一齊食勁正呀🥳✨一汁三菜✨🌈超級豐富嘅一汁三菜😍有大大件嘅櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷✅配埋香滑嘅高野豆腐同埋好好意頭嘅年糕福袋💯賣相又靚又好食😋啱曬好似我哋咁鍾意打卡嘅朋友仔呀🥳🍮黃豆粉蕨餅紅豆配雪糕🌈超推介大家一定要食埋呢個咁正嘅甜品呀🍧新鮮嘅黃豆粉蕨餅再配埋我最喜歡嘅紅豆🫘同埋雪糕🍦簡直係令人難以抗拒喔🥳🍫Earl Grey Chocolate 伯爵可可🌈伯爵茶味同可可嘅香味好平均💯喜歡朱古力嘅一個新定要試吓❤重點係唔會好甜😋味道唔錯👅🍋Italian Remedy 意大利檸檬香草蜜🌈入口已經好呢潤喉🍯好喜歡香草自然嘅香味🌿感覺好舒服好relax呢🥳

✨杞子飯系列✨

🐽燒豚肉片慢煮蛋杞子飯

✨一汁三菜✨

🍮黃豆粉蕨餅紅豆配雪糕

🍫Earl Grey Chocolate 伯爵可可

🍋Italian Remedy 意大利檸檬香草蜜

2024-02-17 63 views
這次我造訪了一家位於城市中心的餐廳蟲二,這裡絕對是美食愛好者的天堂。他們的菜單充滿了創意和口感豐富的料理,我特別想分享一些我品嚐到的精彩菜餚。首先是他們的招牌菜─雞肉慢煮蛋烏冬。這道菜以經典的烏冬為基底,搭配慢煮的嫩滑雞肉和完美煮熟的蛋。每一口都散發著濃郁的湯汁和豐富的口感,雞肉的鮮嫩和蛋的軟滑完美融合在一起。這道菜絕對是雞肉愛好者的最佳選擇。其次是燒豚肉片慢煮蛋杞子飯。這道菜展現了餐廳蟲二對於口味層次的巧妙操控。他們將慢煮的豚肉片搭配著蛋和杞子,放在香噴噴的白飯上。豚肉的燒烤風味與蛋的柔嫩口感相得益彰,杞子則為整道菜增添了微妙的香氣和口感。這是一道令人驚艷的主菜,絕對值得一試。伯爵可可,這款飲品以伯爵茶和可可粉調製而成,味道濃郁而不過甜。它的質地柔軟,入口即化,讓人感受到茶香和可可的完美平衡。無論是雞肉慢煮蛋烏冬、燒豚肉片慢煮蛋杞子飯還是伯爵可可,每道菜都展現了他們對於食材和風味的獨特理解。如果你想要一場美味的用餐體驗,我強烈推薦你前往餐廳蟲二一探究竟。

2024-02-13 67 views
旺角上海街618的hidden gem朋友約了去旺角上海街618天台蟲二happy tea,一踏出lift門真的有種眼界大開的感覺,整個環被綠草包圍,已經很舒服不在話下,想飽點又可以order日系家庭輕食,鬧市中的小清新真的很悠閒。-這次選了日系comfort food醬燒雞肉慢煮蛋鰹魚湯烏冬雞肉煎得香口入味,慢煮蛋溏心流汁,鰹魚湯配木魚片鮮甜,加上口感彈牙的烏冬簡單 好食。--唐揚茶漬杞子飯:唐揚炸雞外酥內嫩,杞子茶漬飯清香可口,配暖茶一起吃又是另一種食法,很日系很暖肚。Tiramisu 酒香味濃郁,芝士體也口感綿密,果然是hidden gem。想來一點甜甜的十分推薦蟲二的Signature :蟲二酒釀桂花啡咖啡和homemade酒釀桂花的味道完美融合,啖啖桂花香更餘額悠長,棒棒的。
旺角上海街618的hidden gem

朋友約了去旺角上海街618天台蟲二happy tea,
一踏出lift門真的有種眼界大開的感覺,

整個環被綠草包圍,已經很舒服不在話下,
想飽點又可以order日系家庭輕食,
鬧市中的小清新真的很悠閒。
這次選了日系comfort food

醬燒雞肉慢煮蛋鰹魚湯烏冬

雞肉煎得香口入味,慢煮蛋溏心流汁,

鰹魚湯配木魚片鮮甜,加上口感彈牙的烏冬簡單 好食。-

唐揚茶漬杞子飯:

唐揚炸雞外酥內嫩,

杞子茶漬飯清香可口,

配暖茶一起吃又是另一種食法,很日系很暖肚。

Tiramisu 酒香味濃郁,

芝士體也口感綿密,果然是hidden gem。
想來一點甜甜的十分推薦蟲二的Signature :
蟲二酒釀桂花啡

咖啡和homemade酒釀桂花的味道完美融合,

啖啖桂花香更餘額悠長,棒棒的。
2024-02-10 67 views
上一次食完之後一直念念不忘,食物同飲品都好高質,一直想再黎食多次,咁岩去開附近做野,見到原來星期一至五12點至2點會有lunch set😳有六款選擇咁多,仲要每款都好吸引!唔試試佢真係對唔住自己🤣燒豚肉片慢煮蛋杞子飯 $110豚肉片有燒過,豚肉片邊緣燒到微脆,帶有少少燒焦,配搭上照燒汁,味道濃郁又勁香口!杞子飯夠哂健康,口感軟糯煙靭☺️ 食到一半我地仲加左茶湯落去做湯飯,兩種食法多重享受🥰味噌豆腐慢煮蛋豆乳湯烏冬 $105豆乳湯味道清淡,豆腐同烏冬夠哂滑溜,配上濃郁既蛋黃,一啖食落口好滿足😋Tiramisu $45咖啡味同酒味都好香濃,夠哂creamy夠哂滑☺️櫻花忌廉草莓泡泡啤(無酒精) $65一黎到少女心大爆發💕粉紅色tone岩哂打卡!泡泡啤飲落口感似梳打,酸酸甜甜好開胃🤭伯爵可可 $65伯爵味好出,伯爵+可可係冇得輸既配搭,熱辣辣好暖胃好幸福 ☺️二訪蟲二,食物仍然高質👍🏻下次會再黎品嘗其他美食🥰

燒豚肉片慢煮蛋杞子飯 $110

味噌豆腐慢煮蛋豆乳湯烏冬 $105

Tiramisu $45
咖啡味同酒味都好香濃,夠哂creamy夠哂滑☺️

櫻花忌廉草莓泡泡啤(無酒精) $65

伯爵可可 $65

二訪蟲二,食物仍然高質👍🏻下次會再黎品嘗其他美食🥰
  • 味噌豆腐慢煮蛋豆乳湯烏冬
  • 燒豚肉片慢煮蛋杞子飯
屬二級歷史建築的旺角618上海街,於保育活化後成文青聚腳點。蟲二咖啡店位於旺中帶靜的頂樓,環境及食物帶有和風家庭料理風,室內帶有居家温馨感,室外花園景觀開揚,種滿自家有機植物🌱Weekdays Lunch set由12-2pm供應,午餐均配焙茶或以半價加購其他飲品。亦可追加購甜品🥘燒豚肉片慢煮蛋杞子飯(HK$110):薄身燒豚肉片肥瘦均勻,撈流心溫泉蛋香,珍珠米煙韌軟熟,更可按喜好自助落左茶湯作茶漬飯🍶配菜蓮藕片帶有酸梅味,口感爽脆🍲味噌豆腐慢煮蛋豆乳湯烏冬(HK$105):純樸香甜的豆乳湯底,煙韌彈牙烏冬同豆乳完美配合,微鹹豆腐亦細嫩幼滑,整碗都健康清新🍰本期蛋糕(+Hk$45):點了紐約芝士蛋糕,質地順滑帶有微微檸檬香,甜而不膩Hot Chocolate(+Hk$24): 濃濃熱朱古力有靚靚拉花凍桂花蜜梳打(+Hk$29): 這款Homemade mocktail係自家調煮,感受到桂花蜜雅潔甜潤的氣息📍蟲二 Poach旺角上海街618號頂樓(港鐵旺角站 A2 出口, 步行約2分鐘)

📍蟲二 Poach
旺角上海街618號頂樓
(港鐵旺角站 A2 出口, 步行約2分鐘)