2024-03-11 2499 views
記得幾年前呢間餐廳啱啱開嘅時候,我同朋友都第一時間去試咗~然後今次咁啱同朋友喺旺角行完街,諗唔到食乜,就帶咗佢去我三年前食嘅呢間餐廳(因為佢冇食過),睇吓有冇咩進步🤣🍱一汁三菜- 烤芝士漢堡扒配海苔肉鬆 $150記得三年前我都係食呢一個,不過佢今次嘅前菜就轉左啲嘢~個前菜由一蓮藕片青瓜木耳絲變左做高湯蔬菜凍~ 呢個果凍都有啲特別,就係佢入邊有好多菜,有西蘭花、秋葵、粟米芯,然後個口感呢就勁似大菜糕😂 感覺真係幾新奇嘅~然後啲飯嘅味道都好似有少少轉變,以前個飯好似唔係真係好有味,但係而家嘅飯就應該溝咗啲醬油,所以未落湯之前其實都已經夠味~值得讚嘅地方,我覺得佢個漢堡扒比三年前呢係冇咁乾嘅~而家嘅漢堡扒係Juicy返少少~🥰然後以前漢堡扒下面係啲泡菜酸菜咁樣嘅,而家呢就係變咗紫菜同埋肉鬆~感覺個味道係match啲😚鰹魚湯同埋流心蛋都同以前嘅水準一樣,冇退步到~不過我覺得唯一可惜嘅係我比較鍾意以前嗰個托盤,而家個托盤由木變成膠,感覺就冇以前嘅便當咁有古風~🍟海苔炸薯條 $88呢個係我第一次食嘅薯條~首先佢即叫即炸,就算我哋放咗一陣佢都仲係炸到好熱辣辣嘅~ 然後佢有番薯條😍番薯條都幾香甜~ 同

🍱一汁三菜- 烤芝士漢堡扒配海苔肉鬆 $150
一汁三菜- 烤芝士漢堡扒配海苔肉鬆

🍟海苔炸薯條 $88
海苔炸薯條

呢個係我第一次食嘅薯條~首先佢即叫即炸,就算我哋放咗一陣佢都仲係炸到好熱辣辣嘅~ 然後佢有番薯條😍番薯條都幾香甜~ 同埋份量,其實係比我想像中大份!

🍨肉桂朱古力蟲二西多 $118
肉桂朱古力蟲二西多

之前嚟食都會食pancake,但係今次就想試吓個西多~因為三年前我記得係冇嘅🤣 咁呢個西多超級邪惡😈 完全滿佈朱古力醬同埋朱古力粉😍啱晒我呢啲朱古力控~而呢個西多士呢係煎嘅,就唔係炸嘅,所以食落就感覺冇咁熱氣同香口😙 然後上面有球雲呢拿雪糕同埋會有啲香蕉喺度咁~令到成個甜品都唔會太漏同埋太滯🥰

🌸櫻花忌廉草莓泡泡啤$65
桂花烏龍

雖然呢個叫做泡泡啤,但係佢係冇酒精喺入邊嘅😚 櫻花味呢就唔係好濃,因為其實應該就係講緊泡泡面頭嘅櫻花花瓣,而佢嘅泡泡啤呢其實係一啲泡泡嘅cream😆咁Mix下面嘅士多啤梨糖漿咁成件事其實就有啲似士多啤梨smoothie/沙冰咁~值得讚嘅係個士多啤梨味唔係死甜😍味道都好fresh嘅😋

🍵桂花烏龍 $65
有啲surprise我冇諗過呢個桂花烏龍係咁好飲~飲得出係真係靚嘅茶😍(有冇茶控喺度?🥰)佢個桂花味同埋烏龍味融合得好勻循~桂花味係絕對唔會佔少部份~我覺得算係我飲過最好飲嘅桂花烏龍茶🥰

Overall覺得環境好似比三年前靚咗,嘢食嘅水準都有高質到~睇嚟經過三年嘅疫情,佢冇乜點退步過喎🤣可以得閒再encore喎~
Dinner
一汁三菜- 烤芝士漢堡扒配海苔肉鬆
海苔炸薯條
桂花烏龍
2024-02-20 2211 views
位於上海街618號嘅❣︎蟲二❣︎係一間好出名嘅文青cafe,呢到有分室外同室內,室外成個小花園噤😍好多花花草草🪴🌻超relax,野食重超高質,而且價錢合理,超推薦大家來試。午膳便當❣︎ 味噌豆腐慢煮蛋豆乳湯烏冬❣︎$105豆腐滑到不得了🤤豆乳湯濃郁清香,配埋慢煮蛋,超適合健康減肥女仕們,附送小食醃製過嘅蓮藕片,十分爽口。❣︎ 唐揚茶漬杞子飯❣︎$105炸雞即叫即炸,咬開係出煙架🤤超香口啖啖肉,記得點埋個沙律醬來食更滋味,個茶漬杞子飯真係正到暈,清澈鮮甜,倒落啲飯到入口陣陣杞子茶香,超正👍🏻❣︎黃豆粉蕨餅紅豆配雪糕❣︎便當追加加$30擺盤好精緻,好似去左日本一樣😍蕨餅夠煙靭,雪糕軟滑加埋綿密嘅紅豆來食,超滿足。❣︎葡萄綠茶(淡香)❣︎便當跟用上超型嘅黑色茶具😍睇見已經好開心,第一次飲葡萄味嘅綠茶,超清香勁好飲,味道超夾👍🏻❣︎桂花蜜梳打❣︎ 便當跟桂花嘅鮮黃色超吸晴😍甜度岩岩好。

午膳便當
❣︎ 味噌豆腐慢煮蛋豆乳湯烏冬❣︎

❣︎ 唐揚茶漬杞子飯❣︎$105

❣︎黃豆粉蕨餅紅豆配雪糕❣︎
便當追加加$30

❣︎葡萄綠茶(淡香)❣︎便當跟

❣︎桂花蜜梳打❣︎ 便當跟
桂花嘅鮮黃色超吸晴😍甜度岩岩好。
2024-02-19
$132 (Lunch)
  • 唐揚茶漬杞子飯
  • 葡萄綠茶(淡香)
2024-02-14 1418 views
蟲二推出了日式茶漬飯,靜靜跟鼠妹就去了試試看😏。店舖位於海街618頂樓,環境裝修特別,帶點懷舊風格。用餐區有戶外和室內,午餐有數款選擇,跟餐附送焙茶🙈。-▪︎凍朱古力 HKD$27.5|葡萄綠茶 HKD$32.5不想飲跟餐的焙茶,用了半價優惠轉換其他。凍朱古力賣相有層次感,味道濃郁口感順滑😚。花茶用茶壺裝著,保持溫度可慢慢飲,葡萄綠茶味道清香,茶味不會太濃。。-▪︎醬燒雞肉慢煮蛋鰹魚湯烏冬 HKD$98這款是湯烏冬系列,另有小吃附送的,賣相挺吸引的📸。雞肉大件厚身肉質嫰滑,雞皮爽口不油膩。烏冬質感陣牙,鰹魚湯味道清甜,配烏冬吃味道可以😏。-▪︎野菜慢煮蛋茶漬杞子飯 HKD$98這款是杞子飯系列,這個也有小吃的,顏色較吸引。這款主食是素食,野菜的口感較豐富。加入杞子做飯多了份清甜味,把蛋弄破吃口感香滑點。茶漬飯的茶味道清香,感覺也配合的😎。-▪︎紐約芝士蛋糕 HKD$45飯後當然要來個甜品金黃色的賣相很吸引😍。面層有一層焦糖,燒焦過後的口感微脆,令其口感更豐富。芝士味道濃厚,質感軟滑細膩,配杯花茶挺享受的。-

▪︎凍朱古力 HKD$27.5|葡萄綠茶 HKD$32.5
不想飲跟餐的焙茶,用了半價優惠轉換其他。

凍朱古力賣相有層次感,味道濃郁口感順滑😚。

▪︎醬燒雞肉慢煮蛋鰹魚湯烏冬 HKD$98

▪︎野菜慢煮蛋茶漬杞子飯 HKD$98

▪︎紐約芝士蛋糕 HKD$45

2023-12-11
Lunch
朋友話聽過呢間名字幾得意嘅餐廳已經好耐,但係一路未食過,呢日同佢一齊喺旺角,朋友話要我同佢一齊嚟呢度試吓🤣$150「一汁三菜」:主食「大阪燒風味黑胡椒烤雞塊配鐵板牛油炒野菜餅」🤣一:蟲二是日副菜:似乎係簡單漬過嘅意大利青瓜🥒😁二:63°C慢煮蛋 63°C Sous Vide Egg in Soy Sauce:餐牌咁樣介紹:使用日本生食級雞蛋,製成忌廉狀的蛋黃 加入蟲二蛋醬油😁日本穀米 杞子醬油炊飯:大大碗,食得飽👍大阪燒風味黑胡椒烤雞塊配鐵板牛油炒野菜餅:有烤雞有煎蛋有鰹魚乾有蛋黃醬 等,幾豐富🤣鰹魚昆布茶高湯:幾清新👍😁$118「肉桂朱古力蟲二西多」:餐牌介紹得幾詳細:蟲二黑啤吐司以肉桂蛋漿長時間浸泡,配上邪惡HERSHEY朱古力 Poach's French Toast - Homemade Bread soaked in cinnamon egg, topped with Hershey😁$65「花香黑茶」:夠晒熱,有花香👍$65 Sakura Pinky Beer 櫻花忌廉草莓泡泡啤:紅紅哋粉粉哋色賣相幾靚,飲落幾清新🤣

一:蟲二是日副菜:似乎係簡單漬過嘅意大利青瓜🥒😁

日本穀米 杞子醬油炊飯:大大碗,食得飽👍

鰹魚昆布茶高湯:幾清新👍😁

$65「花香黑茶」:夠晒熱,有花香👍

2024-01-16 1528 views
蟲二位於旺角上海街618號頂樓餐廳有室外露天位置同室內冷氣位置室外露天係空中花園,綠化植物為石屎森林帶點生氣室內有冷氣嘆雖然係1月,特如期來既25度非常想嘆冷氣今日我們坐室內餐廳提供水,有薄荷葉,飲落非常清涼餐廳有餐廳介紹,他們既起點係2014年上環煎pancake係2019年受商場邀請,同年既12月餐廳開張蟲二既料理係以中日家庭料理既方式表達招牌菜一汁三菜便當,自家製黑啤農夫包,蟲二酒釀等等餐廳係平日星期一至五中午12點至2點有午膳餐點提供湯烏冬系列同杞子飯今日我叫左味噌豆腐慢煮蛋豆乳湯烏冬$105湯係豆乳湯味道清淡慢煮蛋 蛋黃香濃豆腐以火炙方式處理過再加味噌岩晒健康人士另外我叫左燒豚肉片慢煮蛋杞子飯$110豚肉抹左燒烤汁食落多汁以拉麵叉燒煮法處理方便食杞子飯淡黃色非常清香大大粒杞子餐盤仲有鏗魚湯可以整湯飯雙重味道午餐包括焙茶另以半價享用飲品櫻花士多啤梨泡泡啤酒士多啤梨酸酸地配上梳打令酸甜度中和左非常開胃桂花烏龍茶桂花清香烏龍茶清淡仲係一壺方式,可以請職員加水午餐可以加購甜品$55Tiramisù 原價$78
蟲二位於旺角上海街618號頂樓

餐廳有室外露天位置同室內冷氣位置

室外露天係空中花園,綠化植物為石屎森林帶點生氣

室內有冷氣嘆
雖然係1月,特如期來既25度
非常想嘆冷氣

今日我們坐室內

餐廳提供水,有薄荷葉,飲落非常清涼

餐廳有餐廳介紹,
他們既起點係2014年上環煎pancake
係2019年受商場邀請,同年既12月餐廳開張

蟲二既料理係以中日家庭料理既方式表達

招牌菜一汁三菜便當,自家製黑啤農夫包,蟲二酒釀等等

餐廳係平日星期一至五

非常開胃

桂花烏龍茶
桂花清香
烏龍茶清淡
仲係一壺方式,可以請職員加水

午餐可以加購甜品$55
Tiramisù 原價$78

2024-01-12
$105 (Lunch)
3 day(s) ago 0 views
店內分為室內和室外座位,露天座位環境開揚,清幽寫意,使人身心無比放鬆,在繁忙中找到一絲恬靜,是繁華鬧市中的有一個喘息的地方。Grilled Pork Sourdough Toast ($145)酸種麵包酥脆柔韌且有嚼勁,塗抹了自製杏脯醬,配搭甜滋滋的烤玉子蛋、微辛蛋黃醬和炭燒豚肉,一口咬下去味道豐富,有多重滋味。半湯烤五花腩片配讚岐烏冬 ($135)火炙叉燒大塊香口,讚岐烏冬煙韌彈牙,咬口十足,將wasabi、秘制醬油冷湯及日本忌廉慢煮蛋拌勻,清爽開胃,很適合夏天享用。Tiramisu ($70)Mascarpone cheese口感creamy軟滑,手指餅咖啡味香濃且帶點酒香,整體不甜膩。伯爵可可 ($65)光看賣相就已經覺得很細滑,伯爵茶與朱古力揉合在一起,既有茶香,又富有可可香氣,香濃幼滑。

半湯烤五花腩片配讚岐烏冬 ($135)

Tiramisu ($70)

伯爵可可 ($65)
5 day(s) ago 0 views
位於上海街由百年唐樓活化商場內的頂層,連天台全層,餐廳以日式簡約和風家庭設計,帶點香港懷舊感。有室內位置和室外的空中花園,地方開揚,環境優美,感覺舒服。食物比較健康又創新,餐牌內都有不少創意料理。主打日式家庭菜,提供多款便當同一汁三菜套餐。餐廳都非常貼心,叫一汁三菜的客人都會隨餐附上一張木牌提示最佳食用步驟。一汁三菜有杞子飯、蝦米和雞蛋,杞子飯夠哂健康,口感軟糯煙靭,加入醬油香氣十足,再加埋高湯和醬油飯攪拌一齊食,變成茶漬飯更滋味,很有滿足感。用日本雞蛋製成的忌廉狀蛋黃,加入醬油鰻魚便當,鰻魚嫩滑醬汁濃郁,但又不會太過甜膩,很好地平衡了整道菜的味道。茶漬飯的米飯非常軟糯,粒粒分明。鰻魚很大條,表皮燒得香脆,肉質有彈性,配埋爽脆嘅牛篣令口感更豐富,清酒醬汁好惹味。高湯蔬菜果凍,以西蘭花、蘿蔔絲、紫椰菜加高湯做成蔬菜果凍,像大菜糕的蔬菜果凍。

主打日式家庭菜,提供多款便當同一汁三菜套餐。

最近同朋友聚會,揀咗上海街618號頂樓嘅日式咖啡店,餐廳環境設計同食物質素都非常唔錯‼️主食同甜品都好高質😋😋我哋揀咗室外嘅位置用餐,環境氣氛一流,座位間隔都夠寬敞。❇️一汁三菜,可以免費添飯同湯。前菜酸酸甜甜幾開胃。清酒醬燒鰻魚,鰻魚肉質肥美亦燒得好香口,同埋醬汁送飯一流👍❇️海苔炸薯條,上枱嘅時候仲係熱辣辣脆卜卜❇️朱古力麻糬pancake。好多配料層次豐富,但又唔會太甜❣️🤤總結價錢唔算太便宜,但整體用餐體驗十分滿意,好適合朋友聚會,有機會會再來。

❇️一汁三菜,可以免費添飯同湯。
❇️海苔炸薯條,上枱嘅時候仲係熱辣辣脆卜卜

蟲二位於旺角戰前二級歷史建築「618上海街」頂樓,庭園非常有氣氛,空中花園中吹著微微涼風,在旺角鬧市中都可遠離煩囂。餐廳主打健康日式家庭料理,亦有加入日本元素的雞尾酒,一定試試!!🌿🌆- 大根蕎麥 HK$125 🍜🍢清甜大根蕎麥香氣!!大根使用鰹魚汁及甜醬油煮得入味又軟爛,味道清甜又無渣!!蕎麥麵質地扎實,沾上咸香鮮美鰹魚麵汁,蕎麥香氣突出!!- 惱春風 HK$90 ☕🍹深度茶香雞尾酒!!於酸中帶有微甜冷泡黑莓茶,加入香氣十足玫瑰酒及甘甜橙汁,雞尾酒味道層次豐富,酒精濃度不高,微醺剛好!!
大根蕎麥

- 大根蕎麥 HK$125 🍜🍢
惱春風

- 惱春風 HK$90 ☕🍹
大根蕎麥
惱春風
2024-04-29 0 views
穩左好耐先穩到閒舖,因爲係天臺,閒舖都幾大下,有分室内外,一般去新鋪食野都慣左叫招牌菜,定向思維挂,招牌都整得唔好食既話就唔洗霖其他了。一汁三蔡便當,一二分別係前菜、生鷄蛋,三菜可以選擇,六選一,我選坐漬燒鯖魚,另外搭配既茶可以補錢轉其他,我中意飲茶既,米飯係真係好Q彈,但是唔會覺得硬,同之前去日本食既飯一樣好好食,燒鯖魚醬汁好正,我終於食柴柴肉質d野,所以燒鯖魚好符合我要求既,set餐食得非常之飽,本身想再試埋班戟都食唔落了。下次再黎!!
2024-03-05
2024-04-19 28 views
同朋友行開旺角,試試這間在頂樓的樓上舖。先來肉桂朱古力蟲二西多,西多士上淋上滿瀉的朱古力醬及朱古力粉,非常邪惡,再配上雲呢拿雪糕及香蕉,減肥計劃告吹。後上海苔炸薯條/番薯條,薯條夾雜着番薯條,味道兩重奏,有不同享受。最後叫了櫻花忌廉草莓泡泡啤。其實也不清楚櫻花是什麼味道,不過滿滿的泡泡cream加上士多啤梨糖漿,甜甜的,感覺清新。
同朋友行開旺角,試試這間在頂樓的樓上舖。

2024-04-16 54 views
黎得蟲二緊係要食佢哋嘅signature 一汁三菜便當!會有定期轉換嘅是日副菜、慢煮蛋同鰹魚昆布茶高湯撈飯食我哋叫咗醬油清酒醬燒鰻魚,清酒味唔會好濃,鰻魚都幾大條肉質唔會好妹,調味啱啱好幾好食!見到佢哋出咗新嘢就試下佢哋嘅小食雞軟骨棒棒飲子~個名好qq haha🤣上到黎好似大阪燒嘅調味,食落好香口幾好食好多汁,不過其實唔係好食到雞軟骨桂花麻薯もち傳統班戟同之前比多咗奶蓋!更加多配搭同口味!感覺冇咁膩!有進步!好欣賞吖!

桂花麻薯もち傳統班戟
2024-04-13 42 views
之前黎過呢度食午餐,我同幾個朋友都對呢間餐廳讚不絕口,今日晚餐同媽媽唔知食乜好,我就提議帶佢黎呢度享受下😎😎平日晚餐黎都好多人,好彩我地有訂位,唔洗等太耐🥳 晚餐都有午餐的一汁三菜套餐,今日就有六款選擇🤗我同媽媽每人各叫一客一汁三菜,再叫多個甜品🤓主食我地叫咗一個烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆和一個櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷配高野豆腐及年糕福袋再互相分享🤩烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷配高野豆腐及年糕福袋肉桂朱古力蟲二西多葡萄綠茶(熱)櫻花忌廉草莓泡泡啤(無酒精)(凍)今次呢餐媽媽都大讚好味!仲多謝我介紹多一個地方俾佢同佢班老友聚餐🤩🤩蟲二 (旺角)旺角上海街618號頂樓

烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆

櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷配高野豆腐及年糕福袋

葡萄綠茶(熱)

櫻花忌廉草莓泡泡啤(無酒精)(凍)

蟲二 (旺角)
旺角上海街618號頂樓
Dinner
於2024年4月1日午餐蟲二意思是風月無邊,能夠在喧鬧的都市中抬頭看到明月。的確能在喘氣的步伐下,欣賞清月也是不容易。餐廳位於天台上,不知道晚上時間,能否在月色下享受美食。在香港最近小店倒閉的熱潮下,能夠屹立不倒的餐廳愈來愈少。蟲二是我幾年前曾到訪過的,在旺角上海街618號頂樓, 一個政府保肓的建築物下,更寄望這種高質的小店能被牢牢保護著。主食-一汁三菜便當🍱餐廳主打日本飲食文化當中的「一汁三菜」及招牌班戟。我點了便當,主食為西京箱漬燒鯖魚為主食,套餐包括了日本杞子醬油炊飯﹑鰹魚昆布高湯和一個以蔬菜造成的大白糕﹑雞蛋﹑一個飲品。精緻的賣相,豐富的午餐。根據教學,先吃一口飯。飯素和杞子,為清淡加加添色彩及風味。之後高湯倒入飯中,變為茶漬飯。高湯清香,淡淡的魚味,拌飯一流。另外,餐廳採用日本生食級雞蛋,製成忌廉狀的蛋黃,再加入蟲二蛋醬油,口感順滑。鯖魚表面烤得香脆可口,肉質嫩滑,骨頭也很少,少許的鮮檸檬汁令魚香更鮮,更誘人。大白糕很精美,伴了點高湯入口,味道層次更多。飲品 柚肉檸檬蜜梳打🍋在炎炎的30度夏日下,坐在室外的位置,真需要一杯凍飲。套餐本包了一杯熱茶,但都可以用半價選正價的飲品。
於2024年4月1日午餐

主食-一汁三菜便當🍱

大白糕很精美,伴了點高湯入口,味道層次更多。

飲品 柚肉檸檬蜜梳打🍋
在炎炎的30度夏日下,坐在室外的位置,真需要一杯凍飲。套餐本包了一杯熱茶,但都可以用半價選正價的飲品。酸酸甜甜的梳打有薄荷味,更有果肉,解暑之飲。
一汁三菜
呢度嘅環境好舒服,唔會一食完就即刻趕住埋單👍🏻好啱同朋友傾住計咁食!夜晚露天位置會開著柔和光嘅燈串,寧舍愜意。一汁三菜#清酒醬燒鰻魚鰻魚燒得啱啱好,肉質肥美飽滿,配上清酒醬汁鹹鹹甜甜嘅風味,正👍🏻#烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆平時食開嘅漢堡扒都係牛mix豬呢度就有埋雞肉!望落夠飽滿,食落有肉汁。加埋用火槍微燒過嘅芝士+醬汁😋肉鬆原來痴喺漢堡扒底部,加埋海苔,好豐富、滿足!食呢個一汁三菜呢度好有技巧😆員工會俾最佳食用嘅步驟板,跟佢嘅指示會食到唔同嘅風格&味道認真唔錯!值得一讚就算加入高湯,米飯都唔易爛,唔會變粥嘅口感👍🏻另外,欣賞呢個顏色非常吸引嘅蔬菜果凍!雖然有好多西蘭花、甘筍條、粟米芯…但完全冇食蔬菜嘅感覺好似氹小朋友食咁😆絕對係心機之作!#桂花麻糬もち傳統班戟呢個口感實在,飽肚感滿滿。內層仲有唔少嘅麻薯😋表面煮過嘅桂花醬真係份外清甜,連埋雪糕一齊食好夾!而且仲有唔少嘅水果,好開胃。呢度全部都係拼配茶,我就試咗其中嘅綠茶伯爵茶,伯爵茶會中和綠茶嘅澀味,唔錯!另外仲嗌咗呢杯蟲二調製飲品-百里香檸檬梳打消暑一流!最岩呢排悶熱嘅天氣。
呢度嘅環境好舒服,
唔會一食完就即刻趕住埋單👍🏻
好啱同朋友傾住計咁食!
夜晚露天位置會開著柔和光嘅燈串,
寧舍愜意。

清酒醬燒鰻魚
鰻魚燒得啱啱好,
肉質肥美飽滿,
配上清酒醬汁鹹鹹甜甜嘅風味,正👍🏻

烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆
平時食開嘅漢堡扒都係牛mix豬
呢度就有埋雞肉!
望落夠飽滿,
食落有肉汁。
加埋用火槍微燒過嘅芝士+醬汁😋
肉鬆原來痴喺漢堡扒底部,加埋海苔,
好豐富、滿足!

食呢個一汁三菜
呢度好有技巧😆
員工會俾最佳食用嘅步驟板,
跟佢嘅指示會食到唔同嘅風格&味道
認真唔錯!

值得一讚
就算加入高湯,米飯都唔易爛,
唔會變粥嘅口感👍🏻

另外,欣賞呢個顏色非常吸引嘅蔬菜果凍!
雖然有好多西蘭花、甘筍條、粟米芯…
但完全冇食蔬菜嘅感覺
好似氹小朋友食咁😆
絕對係心機之作!

桂花麻糬もち傳統班戟
呢個口感實在,飽肚感滿滿。
內層仲有唔少嘅麻薯😋
表面煮過嘅桂花醬真係份外清甜,
連埋雪糕一齊食好夾!
而且仲有唔少嘅水果,好開胃。

呢度全部都係拼配茶,
我就試咗其中嘅綠茶伯爵茶,
伯爵茶會中和綠茶嘅澀味,唔錯!

另外仲嗌咗呢杯蟲二調製飲品-百里香檸檬梳打
消暑一流!最岩呢排悶熱嘅天氣。
2024-03-28